Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παγώνουν επιστροφές για να πληρωθούν μισθοί-συντάξεις

Οριακή είναι η κατάσταση μετά και την ... κουτσουρεμένη δόση που έφτασε το Μάιο και αντί 5,2 δεν ξεπέρασε τα 4,2 και ουσιαστικά χρησιμοποιείται για την πληρωμή του χρέους.Τα έσοδα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 είναι “πεσμένα” περίπου 15% και ουσιαστικά το κράτος οριακά μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών συζητήθηκε χθες και στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε εντολή για κατεπείγουσα ουσιαστικά αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 ώστε να υπάρξει τόνωση των εσόδων και να υπάρξει κάποιο ρευστό στα ταμεία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο ο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα να μην κάνουν... κοιλία τα έσοδα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου .

Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για σχέδιο “οικονομίας” στα έξοδα, με πρώτα “θύματα” όσους περιμένουν επιστροφές φόρων , πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου και μέρος των επιχορηγήσεων προς υπουργεία και φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Ζανιάς αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα μίλησε για “υψηλές αβεβαιότητες”.

Έρχεται η... λυπητερή του ΕΤΑΚ

Με στόχο την είσπραξη 100 εκατομμυρίων δεν έχει άλλη... αναβολή λόγω εκλογών. Το ΕΤΚΑΝ του 2009 καταφτάνει για περίπου 270.000 άτομα και οικογένειες μέσα στις επόμενες μέρεςΗ ΓΓΠΣ είναι έτοιμη να στείλει 270.000 “ραβασάκια” σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, θα αποσταλούν περίπου 1,28 εκατ. σημειώματα.

ΕΤΑΚ για το 2009 θα πληρώσουν όσοι την 1η Ιανουαρίου 2009 ήταν άγαμοι και είχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και όσοι την 1η Ιανουαρίου 2009 ήταν έγγαμοι και είχαν ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Επίσης όσοι είχαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

"Αν τα ευρώ φύγουν από την Ελλάδα, η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ"

Αν τα ευρώ φύγουν από την Ελλάδα, η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ", γράφει το Economist τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, επειδή δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους επενδυτές της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ οι 'Έλληνες αποσύρουν καθημερινά τις καταθέσεις τους.

"Δεν είναι καλή ιδέα το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά ας ετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο". Τάδε έφη Economist. Το άρθρο τιτλοφορείται, "The Greek Run" (ο ελληνικός αγώνας δρόμου).

Στο εξώφυλλο μάλιστα του περιοδικού που κυκλοφορεί το Σάββατο, φιλοξενείται η εικόνα ενός λαμπαδηδρόμου ο οποίος καίει ένα χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ. Το μήνυμα σαφές, καθόλου κρυμμένο αλλά καθ' όλα εμπνευσμένο από την επικαιρότητα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

"Για πόσο όμως μπορεί να συνεχιστεί όλη αυτή η χαοτική κατάσταση;" αναρωτιέται το Economist σε ότι αφορά την οικονομική κρίση στη χώρα, διαπιστώνοντας πως "η μοναδική λύση της Ελλάδας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τη βοήθεια της Γερμανίας, η οποία πρέπει άμεσα να δηλώσει έμπρακτα ότι θέλει την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το άρθρο κάνει λόγο για τον όρο "GREXIT" που χρησιμοποιείται κατά κόρον τελευταία, υποδηλώνοντας την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Όρος άσχημος μεν, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ωστόσο περιγράφει μια κατάσταση που σε λίγο καιρό μπορεί να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση δηλαδή, που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από την Ευρωζώνη.

Σαν αποτέλεσμα της αποδοκιμασίας της κοινής γνώμης για το ισχύον πολιτικό σύστημα, αναφέρει ο συντάκτης, οι Έλληνες έδωσαν τη ψήφο τους στον Αλέξη Τσίπρα και την ανερχόμενη αριστερά. Ο ίδιος παρατηρεί, πως ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγγείλει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ και τους πιστωτές της Ελλάδας. Από την άλλη η Γερμανία επιμένει ότι δεν θα διαγραφεί το χρέος και δεν θα επαναπροσδιοριστούν οι όροι αποπληρωμής.

Και η κινδυνολογία του άρθρου συνοψίζεται στο εξής σημείο: "Αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αναδειχτεί κυβέρνηση αριστεράς όπως προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, και αν αυτή η κυβέρνηση αθετήσει τις δεσμεύσεις του κράτους, τότε οι πιστωτές της Ελλάδας θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση. Και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα δούμε την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ".

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι τραπεζίτες ανησυχούν ήδη και προετοιμάζονται συνεχώς για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν αποφασίσει να φύγει οικειοθελώς. Κάτι που όμως, δεν είναι καθόλου επιθυμητό λόγω του τι αυτό συνεπάγεται.

Το ίδιο κείμενο αναφέρει πως οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τους Έλληνες και να τους εξηγήσουν του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή. Και από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει από τη δικιά τους μεριά, να προστατέψουν με κάθε τρόπο την Ευρωζώνη, "ακόμα και αν συμβεί το χειρότερο", υπονοώντας προφανώς την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μάλιστα, ο συντάκτης καταφέρεται ανοιχτά κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας ότι "ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει με κάποιο τρόπο την λιτότητα παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες δεν μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα, είτε στη ζώνη του ευρώ ή έξω από αυτό".

Επιβίωση μέσα στην Ευρωζώνη

Και επικαλείται και μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να "επιβιώσει" σε περίπτωση που παραμείνει στο ευρώ. "Προσαρμογή των μισθών και των τιμών προς τα κάτω, επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε περίπτωση όμως που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, θα απαιτείται πειθαρχημένη νομισματική πολιτική και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και οι λέξεις πειθαρχία και μεταρρύθμιση, δε συνάδουν με τους Έλληνες πολιτικούς".

Καταλήγοντας, το άρθρο επισημαίνει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η πολιτική ζωή και πραγματικότητα της χώρας θα γνωρίσει τρομερή αστάθεια, κάνοντας λόγο και για την ανερχόμενη δυναμική της Χρυσής Αυγής, την οποία αποκαλεί κόμμα "Νεοναζιστών".

Ωστόσο, ο συντάκτης διευκρινίζει πως δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για να απομακρυνθεί μια χώρα από την Ευρωζώνη. Και σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενδυναμώσει τις ελληνικές τράπεζες και από την άλλη οι Γερμανοί πολιτικοί να ταχθούν ανοιχτά υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει η έξοδος και άλλων χωρών (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).

Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει στο Λονδίνο

Σε μια σεμνή, αλλά και επιβλητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με βασικό χαρακτηριστικό τις... αγγλικές καιρικές συνθήκες, παραδόθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ιερή Φλόγα στην οργανωτική Επιτροπή «Λονδίνο 2012» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι και για τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην οργανωτική επιτροπή του Λονδίνου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε και η Πριγκίπισσα Άννα, θυγατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Παρόντες στο Καλλιμάρμαρο ήταν επίσης ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Βρετανίας, Χιού Ρόμπερτσον, ο σούπερ σταρ του βρετανικού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ντέιβιντ Μπέκαμ, καθώς επίσης και πολλά αθλητικά στελέχη από τη χώρα μας, όπως και εκατοντάδες εθελοντές.

Η Φλόγα, την οποία παρέλαβε η Πριγκίπισσα Άννα και στη συνέχεια αποχώρησε με τα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής αποστολής, θα διανυκτερεύσει απόψε στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και αύριο θα «πετάξει» με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος για τη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ στην Κορνουάλη, απ' όπου θα ξεκινήσει και η Λαμπαδηδρομία επί βρετανικού εδάφους.

Κάμερον: "Ή βοηθάμε την Ελλάδα ή καταστρέφεται το ευρώ"

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού" σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα εκ νέου τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέλλον της Ευρωζώνης, καλώντας τους "να συνεννοηθούν" καθώς η Ελλάδα βρίσκεται "σε κρίσιμο σημείο και "διακυβεύεται" η επιβίωση του ευρώ.

"Οι ηγέτες πρέπει να συνεννοηθούν ή να αντιμετωπίσουν μια πιθανή κατάρρευση" της Ευρωζώνης, είπε ο Κάμερον μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Βρετανία. "Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ" πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σωθεί η Βρετανία από την "καταιγίδα", κάτι που όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν τα βρουν και οι υπόλοιποι ηγέτες μεταξύ τους, για το καλό της Ευρωζώνης.

"Γνωρίζω καλά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να μην απολαμβάνουν τις συμβουλές των χωρών που δεν ανήκουν σε αυτή, κυρίως χωρών όπως η Βρετανία, οι οποίες έχουν και αυτές προβλήματα χρέους και δυσκολίες. Όμως αυτό μας αφορά όλους" σημείωσε.

Για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος για τη διερεύνηση νέων δρόμων.

Κατά τη γνώμη του, ένας τέτοιος δρόμος είναι η επιλογή των "αναπτυξιακών ομολόγων" του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποστηρικτή των ευρωπαϊκών δανείων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.

"Στηρίξτε την Ελλάδα"

Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα και τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης για να μην διακινδυνεύεται περαιτέρω η ασφάλεια της. "Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτά τα κράτη δεν μπορούν από μόνα τους να προσαρμοστούν οικονομικά και πολιτικά αν η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τους παρέχουν τη δέουσα βοήθεια".

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών νέων εκλογών, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντέιβιντ Κάμερον ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας του αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης θα ανακάμψει αργά και σταθερά.

Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, μόνο αν εξαπλωνόταν και σε άλλα οικονομικά ασθενή κράτη - μέλη, κυρίως του Νότου. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, "είναι μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Πως θα βγει όμως η Ελλάδα από την κρίση;

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και όχι το να χτίσουν οι Ευρωπαίοι ένα "τείχος" γύρω από την ελληνική οικονομία προσπαθώντας να μη διαδοθεί η οικονομική κρίση πέραν της Μεσογείου.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν το ταχύτερο δυνατό την κρίση χρέους, υπό την απειλή μιας "πιθανής διάλυσης" της Ευρωζώνης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η Ευρωζώνη "βρίσκεται στα πρόθυρα του κατακερματισμού της χωρίς να διαγράφεται καμία σαφής λύση" και αυτή η κρίση συνιστά "τον μεγαλύτερο κίνδυνο" για τη βρετανική ανάκαμψη.

Ασανσέρ τα ποσοστά των κομμάτων

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η σκληρή αναμέτρηση για την πρώτη θέση στις προσεχείς εκλογές. Η δημοσκόπηση της MARC, που παρουσιάστηκε από τον Alpha, εμφανίζει νεοδημοκρατικό προβάδισμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σχεδόν 4 μονάδες σε σύγκριση με το γκάλοπ της 9ης Μαΐου

Ασανσέρ τα ποσοστά των κομμάτων

«Φωτιά» παίρνει το πολιτικό σκηνικό, παραμονές της επίσημης έναρξης της νέας προεκλογικής περιόδου, καθώς και η νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ALPHA δείχνει συνεχείς εναλλαγές στη δύναμη που συγκεντρώνουν τα κόμματα, συμπίεση των μικρών κομμάτων και επιβεβαιώνει ότι η μάχη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για την εξασφάλιση της πρώτης θέσης, η οποία οδηγεί και στο κρίσιμο μπόνους των 50 εδρών.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε χθες ο ALPHA, αποτυπώνει την τάση του εκλογικού σώματος με την ενίσχυση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των μικρότερων κομμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, αλλά δείχνει σαφή ανατροπή των ευρημάτων της προηγούμενης δημοσκόπησης (της 9ης Μαΐου) που είχε φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.

Η πρόθεση ψήφου (χωρίς υπολογισμό άκυρων, λευκών και αποχής) φέρνει στην πρώτη θέση τη ΝΔ με 26,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,7% και να έπονται το ΠΑΣΟΚ με 14,9%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8,1%, η ΔΗΜΑΡ με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 4,8%.

Ασανσέρ τα ποσοστά των κομμάτων

Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που κατέγραφε ακόμη τη δυναμική της εκλογικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή έρευνα αποτυπώνει και την ανησυχία που προκαλούν στο εκλογικό σώμα οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του και η στάση του στις διερευνητικές επαφές (σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 9ης Μαΐου χάνει σχεδόν 4%). Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναδεικνύεται καθαρά ως ο ένας πόλος της πολιτικής σύγκρουσης, συμπιέζοντας ακόμη και το ΚΚΕ σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά...

Η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ προκαλεί ανησυχία, στρέφοντας ένα τμήμα των ψηφοφόρων στη ΝΔ που έχει ισχυρότερη προοπτική νίκης. Η συρρίκνωση ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διεύρυνση που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς.

Ασανσέρ τα ποσοστά των κομμάτων

Το εκλογικό σώμα δείχνει σαφή προτίμηση σε λύση οικουμενικής (σε ποσοστό 41,8%, με το 28,7% να επιθυμεί κυβέρνηση αριστεράς με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23,4% να θέλει κυβέρνηση κεντροδεξιάς με βασικό πόλο τη ΝΔ.

Ο υπολογισμός των εδρών με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν σαφές προβάδισμα στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (123+41 έδρες), ενώ η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ακόμη και του ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει παρά 148 έδρες.

Γκρεμίζονται κομματικά «σύνορα»
Τρελές μετακινήσεις δεξιά και αριστερά

Εντυπωσιακές είναι οι μετακινήσεις που καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων, καθώς φαίνεται πλέον ότι το αίσθημα οργής και της επιβολής τιμωρίας από τους ψηφοφόρους γκρεμίζει ιδεολογικές περιχαρακώσεις και κομματικά «σύνορα».

Η ΝΔ με συσπείρωση 85% κερδίζει από όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ, με το 16,7% των «εισροών» να έρχονται από τους Ανεξάρτητους Eλληνες, το 8,3 % από τη Χρυσή Αυγή, το 4,3% από τη ΔΗΜΑΡ και το εντυπωσιακό 21,8% από τα «άλλα κόμματα» (στα οποία περιλαμβάνεται ο ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ και η ΔΡΑΣΗ, των οποίων οι ψηφοφόροι τους στέλνουν μήνυμα επανακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό στη ΝΔ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 76,2% πλαγιοκοπεί το ΚΚΕ, καθώς από τους νέους ψήφους του το 31,9% προέρχεται από το ΚΚΕ και το 14,5% από τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κερδίζει ψήφους και από τη Χρυσή Αυγή (8,3%, όσο δηλαδή και η ΝΔ).

Στο ΠΑΣΟΚ, που έχει συσπείρωση 77,2%, κερδίζει το 5,9% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 10,1% από τη ΔΗΜΑΡ, 2,8% από τη Χρυσή Αυγή και το 6,2% από «άλλα κόμματα».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται να μη βρίσκουν δεξαμενή άντλησης νέων ψήφων, καθώς από τις μετακινήσεις προς το κόμμα, το 2,4% προέρχεται από τη ΝΔ, το 3,8% από το ΠΑΣΟΚ και το 2,8% από τη Χρυσή Αυγή.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το ΚΚΕ, για το οποίο η μεγαλύτερη «εισροή» είναι 2,8% από τη...Χρυσή Αυγή.

Ο φόβος εξόδου από το ευρώ έφερε νέα υποβάθμιση

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, σε CCC από Β- προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την αύξηση του κινδύνου η χώρα να μην κατορθώσει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τελικά να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

«Η ισχυρή παρουσία κομμάτων κατά της λιτότητας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης που ακολούθησε υπογραμμίζει την έλλειψη στήριξης στο οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Η Fitch είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από δύο μήνες, μετά την την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI.

Σε πρόσφατη αναφορά της στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Fitch Ratings προειδοποιούσε ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε σφοδρό πλήγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο διεθνής οίκος, μία άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε διευρυμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και διεθνών κεφαλαιακών ροών.
Ενδεχομένως, εκτιμά, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μπαράζ υποβαθμίσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ σε περίπτωση ελεγχόμενης αποχώρησης, ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος για την περιφέρεια.
Αναφέρει, επίσης, ότι η σφοδρότητα των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές Αρχές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Όσον αφορά στο σενάριο της ελεγχόμενης εξόδου προβλέπει περιορισμένη μετάδοση της κρίσης, ενώ σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξόδου, η αγορά θα δεχθεί πολύ ισχυρότερους κλυδωνισμούς.
Πάντως καταλήγει η Fitch και στις δύο περιπτώσεις, τα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής, ενώ σε καλύτερη μοίρα θα βρίσκονται η Ισπανία και η Ιταλία.

Μεγαλύτερη αποχή στις φοιτητικές εκλογές

Η μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι και τα χωριστά αποτελέσματα για άλλη μια χρονιά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών φοιτητικών εκλογών. Η ΔΑΠ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, αναδείχθηκε για 26η χρονιά νικήτρια των εκλογών, ενώ η ΠΑΣΠ κατέλαβε τη δεύτερη θέση αλλά με σημαντική μείωση.

Οι τρεις βασικές παρατάξεις της Αριστεράς αύξησαν ή διατήρησαν τα ποσοστά τους χωρίς να πάντως να καταγραφεί η θεαματική αύξηση που προσδοκούσε η ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στις δυνάμεις της.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έλαβε στα ΑΕΙ το 42,89%, η ΠΑΣΠ το 20,27%, η ΠΚΣ (ΚΚΕ) το 13,36%, τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) 10,20% και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) 6,35%.
Σύμφωνα πάντα με τη ΔΑΠ, ακόμη καλύτερη ήταν η επίδοσή της στα ΤΕΙ όπου έλαβε το 54,61% των ψήφων για να ακολουθήσει η ΠΑΣΠ με το 23,7%, η ΠΚΣ με το 13,21%, τα ΕΑΑΚ με το 2,35% και η ΑΡΕΝ με το 2,12%.
Η Πανσπουδαστική, σε 116 από 200 συλλόγους στα ΑΕΙ δίνει στον εαυτό της 17,43% (+ 1% σε σχέση με πέρσι), στην ΔΑΠ 30,50% (- 2%), στην ΠΑΣΠ 17,13% (-10 %) στα ΕΑΑΚ 10,89 (+1%) και στην Αριστερή Ενότητα 8,36% (+ 3 %).
Η καταμέτρηση της ΠΑΣΠ συνεχίζεται.

Αναζητούν λύσεις για την παγκόσμια οικονομία οι G8

Μια νέα προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες ώρες από τους … καθ’ ύλη αρμόδιους, δηλαδή τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της περίφημης G8, μέλη της οποίας είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Με οικοδεσπότη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι ηγέτες των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους και μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια: το πώς θα διασφαλίσουν την – ακόμα εύθραυστη – οικονομική ανάκαμψη με τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών τους.

Γρίφος που την τρέχουσα περίοδο αφορά κυρίως στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αδράξει την ευκαιρία της συνόδου για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πάλαι ποτέ προεκλογικές του δεσμεύσεις για ανάκαμψη, ενίσχυση της απασχόλησης και αναπροσαρμογή του ρόλου των ΗΠΑ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που στις προηγούμενες συναντήσεις των Οκτώ επικρίθηκε έντονα για την οικονομική πολιτική της, επικρίσεις που πλέον πολλαπλασιάζονται και μέσα στην Ευρωζώνη, ακόμα και από πρώην συμμάχους της!

Κοινό «πρόβλημα» των δύο ηγετών είναι το ότι ο μεν Ομπάμα έχει το στοίχημα της επανεκλογής του, σε έξι μήνες από σήμερα, η δε Μέρκελ ανάλογο στόχο, αλλά σε βάθος 18 μηνών…

Από την άλλη υπάρχουν και οι «νεοφερμένοι», όπως ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Στην ίδια Σύνοδο ΔΕΝ θα παραστεί ο νέος – πλην παλαιός γνώριμος – Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο απερχόμενος Πρόεδρος και νέος … πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Υπάρχει πάντως και περισσότερο παρασκήνιο. Όπως το ότι ενώ αρχικώς η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σικάγο, τελικώς θα πραγματοποιηθεί στο … προεδρικό θέρετρο στο Κάμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Επισήμως γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί πως είναι προτιμότερο να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε «ανεπίσημο και οικείο» τόνο. Με βάση όμως τις τελευταίες πληροφορίες, η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση επεισοδίων, αφού υπήρχαν πληροφορίες για … «επέμβαση» του περιβόητου κινήματος διαμαρτυρίας «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) που θα επιχειρούσε να διαμαρτυρηθεί στους ηγέτες και να … συγκρουστεί με την Αστυνομία.

Στα των συνομιλιών τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν νωρίτερα την Πέμπτη μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μια μίνι-σύνοδο Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της G8. Βασικός στόχος να … συντονιστεί ο «νεόκοπος της παρέας» Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ομπάμα κατά την οποία συμφώνησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών συμφωνήθηκε τελικώς να «κατέβει» το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Σύνοδο με μια κοινή γραμμή που συνοπτικά περιγράφεται ως μια δέσμευση για ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει και σε δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάπτυξη. (Διαβάστε εδώ σχετικά).

Κατά τα λοιπά στην ατζέντα των συνομιλιών των G8 αναμένεται να βρεθούν και τα θέματα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά και το φλέγον θέμα της Συρίας που φαίνεται πως είναι αυτή την εποχή το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)