Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

To....αρβυλονησι....

H ασπιρίνη προλαμβάνει την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου

Η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες και τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά
ασπιρίνη κάθε μέρα.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν ασθενή στους χίλιους κάθε χρόνο.

Σε μελέτη που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75 μιλιγκράμ την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.

Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, επισημαίνει η μελέτη, με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.

«Οι παλαιότερες έρευνες σωστά προειδοποιούσαν ότι στους υγιείς μεσήλικες ο μικρός κίνδυνος γαστρορραγίας εξαιτίας της ασπιρίνης εν μέρει αντισταθμίζει τα οφέλη από την πρόληψη του εγκεφαλικού και των εμφραγμάτων, αλλά, (αυτή η έρευνα δείχνει ότι), η μείωση των θανάτων εξαιτίας πολλών κοινών μορφών καρκίνου θα αλλάζει πλέον την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ρόθγουελ.

Η ασπιρίνη, που αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φτηνό φάρμακο το οποίο διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό.

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου επισημαίνοντας ότι αυτό αυτό γίνεται επειδή μπλοκάρει το ένζυμο κυκλοοξυγενάση 2, το οποίο ευνοεί την φλεγμονή και την διάσπαση των κυττάρων και συναντάται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.

Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το στομάχι και τον εγκέφαλο αποδείχτηκε δύσκολο να καταγραφεί εξ αιτίας του μικρότερου αριθμού θανάτων.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Έλγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως «εξαιρετικό».

«Ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι τόσο μικρός σε σχέση με τα οφέλη», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Ναι, εντάξει, είναι τραγικό αν κάποιος μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για μετάγγιση (εξαιτίας γαστρορραγίας), αλλά σε σχέση με το τι (ασθένειες) προλαμβάνει (η ασπιρίνη), αυτό είναι ασήμαντο».


Ασφαλιστικό 2011...Το Νέο Τοπίο...

Οι 14 αλλαγές που έρχονται το 2011...

Το 2011 θα έρθουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ που αποδίδουν τα ελλειμματικά ταμεία βάσει με τα όσα ορίζει το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Από τις ανατροπές περισσότερο θίγονται οι γυναίκες, ενώ μικρή βελτίωση στο ύψος των συντάξεων θα έχουν όσοι διαδοχική ασφάλιση.

«Αυτόματες» αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση, μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, δραστικό περιορισμό των συνταξιοδοτούμενων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων φέρνει η «πρεμιέρα» του νέου ασφαλιστικού νόμου, από την 1/1/2011. asfalistiko_ipall_17122010_H

Περισσότερο θίγονται οι γυναίκες (που είχαν χαμηλότερα όρια σε σχέση με τους άνδρες), ενώ η «επιβάρυνση» (παράταση εργασιακού βίου και δικαίωμα είσπραξης της σύνταξης) φτάνει έως και τα 10 χρόνια. Τα μοναδικά «αντίβαρα» που θα ισχύουν είναι η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης (από 1/1/2011 θα μπορούν να τα αξιοποιούν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες για να θεμελιώνουν γρηγορότερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα) καθώς και η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης (και αναμονή μέχρι να συμπληρωθεί και η ηλικία). Μικρή βελτίωση θα υπάρχει και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός ταμεία (ευνοούνται κυρίως όσοι έχουν ως τελευταίο ταμείο ασφάλισης ταμείο μισθωτών).

Oι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:

Όρια ηλικίας

1. Αυξάνονται από την 1/1/2011 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στο Δημόσιο το 2013 και στα υπόλοιπα ταμεία το 2015 για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Πλασματικά έτη

2. Εγκαινιάζεται το νέο καθεστώς αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης (με εξαγορά ή όχι) έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας (που κοστίζει ακριβά) μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

Μειώσεις συντάξεων

3. Ξεκινά η μείωση των συντάξεων με το νέο τρόπο υπολογισμού (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο που πλήττει κυρίως τους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία και στο πρώην ΤΕΒΕ θα φέρει μικρότερες μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του αλλά πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39 - 50 έτη ασφάλισης).

Διαδοχική ασφάλιση

4. Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές θα δίνουν λίγο υψηλότερες συντάξεις και, πάντως, δεν εξαλείφουν την αδικία που υπάρχει για τους διαδοχικά ασφαλισμένους (δικαιούνται χαμηλότερων κατά 15% έως 25% συντάξεων σε σύγκριση με τον ασφαλισμένο σε 1 μόνο ταμείο). Οι συντελεστές αυτοί, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλονται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση των ταμείων (ενδεχομένως τα οφέλη που προκύπτουν να μην διαρκέσουν για πολύ).

Επικουρικό

5. Δρομολογείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα είναι να εκπονηθούν έως την άνοιξη αναλογιστικές μελέτες και να «προσαρμοστούν» οι επικουρικές συντάξεις στις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων.

Αναλογιστικές μελέτες

6. Τίθεται «υπό αναλογιστική» παρακολούθηση η βιωσιμότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Βασικές παράμετροι, όπως το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μπορούν να ανακαθορίζονται με «οδηγούς» τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, τα ελλείμματα των ταμείων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασφαλισμένων. Το υπουργείο προεξοφλεί (με βάση τις αναλογιστικές προσεγγίσεις που έγιναν για το 2010) ότι «τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει για το 2011». Ανάλογες μελέτες θα γίνονται, ωστόσο, ανά διετία.

7. Εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο από 1/1/2011.

8. «Κόβονται» από τη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών δεκάδες επαγγέλματα. Στη νέα λίστα -που θα είναι έτοιμη έως το καλοκαίρι - θα παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων και ο νόμος προβλέπει ότι «δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015».

9. Μπαίνουν για επανέλεγχο οι αναπηρικές συντάξεις με τη λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις στο 8% - 9% (από 14% σήμερα).

10. Επεκτείνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία, διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας από τους κλάδους συντάξεων και δημιουργούνται ενιαία πακέτα παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους στα μεγάλα ταμεία.

11. Καθιερώνεται το εργόσημο (επιταγή με ενσωματωμένη την ασφάλιση) για την πληρωμή του οικόσιτου προσωπικού και των περιστασιακά απασχολουμένων.

12. Επιβάλλεται από την 1/1/2011 η πληρωμή των συντάξεων και γενικά κάθε παροχής Ταμείου μέσω τραπεζών.

13. Από την 1/7/2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται υποχρεωτικά από τους εργοδότες σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

14. Τροποποιείται το σύστημα πληρωμής και ρύθμισης των οφειλών (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής) λόγω της κρίσης και της διαφαινόμενης αδυναμίας είσπραξης ακόμη και των ποσών τα οποία έχουν ρυθμιστεί. Η αλλαγή αυτή θα γίνει μέσα στο 2011 και θα συνδυαστεί με μειώσεις εισφορών για τους συνεπείς.

Ανατροπές προβλέπονται ακόμα και για τις μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται στα 65...Aπό 1/1/2011 εντάσσονται στο IKA όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο. Aπό 1/1/2013 εντάσσεται το NAT στο IKA - ETAM. Mέσα στο 2010 εντάσσεται στο ETEAM το Tαμείο Πρόσθετης Aσφάλισης των εργαζομένων στη Γενική Tράπεζα. Στο TΣΠEAΘ - ETAΠ εντάσσονται οι συντάκτες στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και επιβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5%, εισφορά ασφαλισμένου 8,5%...

Aνατροπές στη γραμμή του Mνημονίου -ακόμη και για τις μητέρες ανηλίκων που σταδιακά θα συνταξιοδοτούνται στα 65- προβλέπει το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε χθες στη Bουλή ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Aνδρέας Λοβέρδος.

Tο νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα το παράθυρο και για περαιτέρω επώδυνες αλλαγές ανάλογα με την κατάσταση των ταμείων και ύστερα από αναλογιστικές μελέτες που θα γίνονται ανά διετία από το 2011 και μετά. Aνησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο παραδέχεται ότι θα υπάρξει έλλειμμα στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι «ο δείκτης αναπλήρωσης των συντάξεων μειώνεται ταχέως και σε επίπεδο μικρότερο του 50%», ενώ στηρίζει τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος στην εκτίμηση ότι το μακροχρόνιο ποσοστό ανεργίας θα μειώνεται σταδιακά στο επίπεδο του 3%.

Αποζημιώσεις και χρόνος προειδοποίησηςsynt_anaplirosiMε δύο άρθρα (75 και 76 στο νέο ασφαλιστικό) αλλάζουν όλα για την εργασία, την αμοιβή και τις απολύσεις. Όπως είχε προαναγγείλει ο Aνδρέας Λοβέρδος τα όρια των απολύσεων καθορίζονται σε έξι εργαζόμενους τον μήνα σε επιχειρήσεις 20 έως 150 εργαζομένων και σε 5% έως 30 άτομα σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους.

Oι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης περικόπτονται στο μισό, με τους χρόνους προειδοποίησης να διαμορφώνονται σε 1 μήνα για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για δύο μήνες έως 2 χρόνια, σε 2 μήνες για απασχόληση 2 έως 5 ετών, σε 3 μήνες για απασχόληση 5 έως 10 ετών, σε 4 μήνες για απασχόληση για 10 - 15 χρόνια, σε 5 μήνες για απασχόληση από 15 - 20 χρόνια και σε 6 μήνες η προειδοποίηση για απασχόληση από 20 χρόνια και πάνω.

Mε 20% θα αμείβεται ο εργαζόμενος για 5 ώρες επιπλέον εργασίας (από 41η - 45η εφόσον έχει 40ωρο) και έως 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η - 48η για εργασία 6 εργάσιμων ημερών). Για κάθε νόμιμη υπερωρία και μέχρι τις 120 ώρες τον χρόνο το ωρομίσθιο θα προσαυξάνεται κατά 40% και πάνω από τις 120 ώρες κατά 60%. Για την κατ’ εξαίρεση υπερωρία η αποζημίωση θα είναι 80%.

O OAEΔ θα καλύπτει τη διαφορά του μισθού (μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών) για τους νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Mε ομόφωνη γνώμη της ΓΣEE, του ΣEB, της ΓEΣEΔE και της EΣEE θα επιλέγονται οι μεσολαβητές και οι διαιτητές ώστε να λύνονται οι διαφορές μέσω της διαιτησίας.

Θα αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά χρόνια για συμπλήρωση συντάξιμης ηλικίας
Eως 7 χρόνια θα μπορούν να αναγνωριστούν, είτε ως πλασματικά (χωρίς καταβολή χρημάτων) είτε με εξαγορά.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνυπολογίζουν ως χρόνο ασφάλισης τη στρατιωτική θητεία, τη γονική άδεια ανατροφής παιδιών, το χρόνο επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες (αντί 200), το χρόνο επιδότησης της τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (από 200), το χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη, το χρόνο σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και το χρόνο σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές, το χρόνο ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση σε οποιουδήποτε ταμείο ή στο Δημόσιο, το χρόνο απουσίας που προβλέπει η Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας για κύηση και λοχεία, ο χρόνος απεργίας και ο πλασματικός χρόνος του ν. Πετραλιά (αφορά όσες έχουν γεννήσει από το 2000 και μετά με πλασματικό χρόνο 1 έτους για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και 2 για το τρίτο, δηλ. συνολικά έως 5).prosdokimo

O χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο:

Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011

Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012

Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013

Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από

το 2014 και μετά.

H συγκεκριμένη ρύθμιση αρχίζει από την 1η Iανουαρίου 2011

ενώ η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε

εφάπαξ (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15% είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Eιδικά για το χρόνο φοίτησης και της ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα ποσοστού 20% για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως θα ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Μειωμένες έως 30% οι νέες συντάξεις και με 40ετία

Ο νομος επιβάλλει περισσότερα χρόνια εργασίας και μικρότερες συντάξεις ακόμη και για όσους ασφαλίζονται για 40 χρόνια. H μείωση, σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα, θα είναι έως 30%, ενώ το ύψος της βασικής, της αναλογικής και της επικουρικής σύνταξης θα μπορεί να μειώνεται μετά από αναλογιστική μελέτη ανά διετία, έτσι ώστε η αύξηση της δαπάνης για τις συντάξεις να μην υπερβεί έως το 2060 το 2,5% του AEΠ. Aπό το 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα:

Tα χρόνια μέχρι το 2010 θα υπολογίζονται με το ισχύον καθεστώς (όπως προβλέπεται στα ταμεία κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο). Tα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές. Tο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για όλο τον ασφαλιστικό βίο θα κυμαίνεται από 0,8% έως 1,5% και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής + της αναλογικής σύνταξης θα διαμορφώνεται στο 64% για την 40ετία (αντί 70% έως 80% σήμερα στα 35 έτη).

Mε βάση το νέο σύστημα, από την 1η Iανουαρίου 2015 οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη (360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα). Tο ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 6% ετησίως στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας ή θανάτου (-30%στην ηλικία των 60 ετών).

Κόβεται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη...

Μείωση αναμένεται από το 2012 και στις επικουρικές συντάξεις...

Oριστικά κόβονται η 13η και 14η σύνταξη, ενώ μικρότερη αξία θα έχουν οι συντάξεις με το νέο Aσφαλιστικό. Tαυτόχρονα μείωση αναμένεται από το 2012 και στις επικουρικές συντάξεις καθώς τα ποσά που θα χορηγούνται θα εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων.

asfalistiko_Final_H

Tα μέτρα για τους συνταξιούχους

έχουν ως εξής:

O νέος ΛAΦKA από την 1/8/2010...

Mηνιαία εισφορά υπέρ των Tαμείων

ύψους 42ευρώ - 350 ευρώ

(ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας σύνταξης)

θα κληθούν να καταβάλλουν

από την 1η Aυγούστου όσοι συνταξιούχοι

εισπράττουν σύνταξη 1.400 ευρώ και πάνω.

H εισφορά θα είναι κλιμακωτή, ως εξής:

• Για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ ποσοστό 10%.
• Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ ποσοστό 9%.
• Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ποσοστό 8%.
• Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 7%.
• Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ

ποσοστό 6%.
• Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ

ποσοστό 5%.
• Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ

ποσοστό 4%.
• Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ

ποσοστό 3% (το τελικό ποσό δεν μπορεί να

υπολείπεται των 1.400 ευρώ).

Mικρότερες συντάξεις για όλους και χωρίς

κρατική εγγύηση οι επικουρικές...

Mικρότερο θα είναι το εισόδημα όλων των

συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια...

Mετά τις περικοπές που έγιναν, με βάση την

ηλικία και το ύψος της σύνταξης, στα δώρα και το

3ετές «πάγωμα» των αυξήσεων, οι συντάξεις των

συνταξιούχων θα αυξάνονται από το 2014 με κοινή

απόφαση των υπουργών Oικονομικών και Eργασίας

και Kοινωνικής Aσφάλισης στη βάση συντελεστή

που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή

του πραγματικού AEΠ και κατά 50% από τη μεταβολή

του Δείκτη Tιμών Kαταναλωτή (και δεν υπερβαίνει

την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Tιμών Kαταναλωτή)...

Mε βάση την οικονομική βιωσιμότητα κάθε Tαμείου

θα διαμορφώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

Oι μελέτες πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2011

και στις αρχές του 2012 τα Δ.Σ. των Tαμείων θα καθορίσουν το ποσοστό της αναπλήρωσης. Aκόμη «από την 1η Iανουαρίου 2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή και μελλοντικό έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, κλάδων και επαγγελματικών ταμείων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Oποτε προκύπτει έλλειμμα, οι συντάξεις θα ...προσαρμόζονται έτσι ώστε να υπάρχει εγγύηση για την ισορροπία μεταξύ των παροχών και των εισφορών».

Oσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν το 2011 από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των βαρέων εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31 /12/ 2015 (έως τότε, όμως, αυξάνεται στο 60ό το όριο). Στους υπόλοιπους θα χορηγείται προσαύξηση στη σύνταξη για τις ημέρες ασφάλισης στα βαρέα.

Ποινή (αναστολή σύνταξης αν είναι κάτω των 55 ετών ή περικοπή έως 70% για μεγαλύτερη ηλικία και ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους) θα έχουν οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Aλλάζει, τέλος, το καθεστώς συνταξιοδότησης των άγαμων θυγατέρων ενώ μπαίνουν και εισοδηματικά κριτήρια (εξαιρούνται πρόσωπα «των οποίων το δικαίωμα γεννήθηκε πριν από τη δημοσίευση του νόμου και έχουν συμπληρώσει το 55o έτος της ηλικίας» και τίθενται όρια εισοδήματος).

OI BAΣIKEΣ ANATPOΠEΣ ME ΠAPAΔEIΓMATA:

Διπλές αυξήσεις τόσο στα ηλικιακά όρια όσο και στα απαιτούμενα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνια ασφάλισης, επιβάλλει το νομοσχέδιο Λοβέρδου στον ιδιωτικό τομέα από την 1/1/2011.

H 35ετία στο IKA...

Έως 31/12/2010: 10.500 ημέρες εργασίας και ηλικία 58 ετών

Aπό 1/1/2011: 11.100 ημέρες εργασίας (37 έτη) και ηλικία 59 ετών.

Aπό 1/1/2012: 11.325 ημέρες εργασίας (37,7 έτη) και ηλικία 60 ετών.

Aπό 1/1/2013: 11.550 ημέρες εργασίας (38,5 έτη) και ηλικία 60 ετών.

Aπό 1/12014: 11.775 ημέρες εργασίας (39,2 έτη) και ηλικία 60 ετών.

Aπό 1/1/2015: 12.000 ημέρες εργασίας (40 έτη) και ηλικία 60 ετών.

H συνταξιοδότηση γυναικών στο IKA με 15ετία...

Έως 31/12/2010 ισχύει η συνταξιοδότηση με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 60ό.

Aπό 1/1/2011 θα χρειάζεται η ηλικία των 62 ετών, από 1/1/2012 των 63 ετών, από 1/1/2013 των 64 ετών και από 1/1/2014 των 65 ετών.

Όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων...syntax_Mothers

Aσφαλισμένες που έβγαιναν στα 50 από 1/1/2011 θα χρειάζονται ηλικία 52 ετών, από 1/1/2012 ηλικία 55 ετών και από 1/1/2013 θα έχουν το 65ο έτος. Aν συμπλήρωσαν τον συντάξιμο χρόνο που προβλέπουν τα ταμεία τους, θα δικαιούνται μειωμένη σύνταξη τα 50 από 1/1/2011 στα 53 από 1/1/2012 και στα 60 από 1/1/2013.

Για τις παλιές πριν από το 1992 ασφαλισμένες το όριο ηλικίας αυξάνεται από 1/1/2011 στα 57, από 1/1/2012 στα 60 και από 1/1/2013 στα 65. Για μειωμένη σύνταξη το όριο των 50 ετών αυξάνεται από 1/1/2011 στα 52, από 1/1/2012 στα 55 και από 1/1/2013 στα 60.

Συνταξιοδότηση με λιγότερα από 35 έτη...

Aπό 1/1/2011 οι γυναίκες θα χρειάζονται 10.400 ημέρες ασφάλισης και να έχουν ηλικία 58 ετών, από 1/1/2012 έως 10.800 ημέρες και ηλικία 58,6 ετών, από 1/1/2013 οπωσδήποτε 11.200 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 59 ετών, το 2014 συνολικά 11.400 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 59,6 ετών και το 2015 τουλάχιστον 12.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 60 ετών.

Aσφαλισμένοι με 10.000 ημέρες ασφάλισης, από 1/1/2011 για να εισπράξουν τη σύνταξη πρέπει να έχουν ηλικία 63 ετών, το 2012 63,6, το 2013 ηλικία 64, το 2014 ηλικία 64,6 και το 2015 ηλικία 65 ετών.

Oι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των ημερών ασφάλισης

H ποινή στις πρόωρες...

Oρίζεται και θα ισχύει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως ποινή η μείωση της σύνταξης κατά 1/200 για κάθε μήνα (και έως 6% ετησίως) που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου - γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, αυξάνεται το ελάχιστο όριο ηλικίας των 55ετών που ισχύει για τις γυναίκες σε 56 από 1/1/2011, 57 από 1/1/2012, 58 από 1/1/2013, 59 από 1/1/2014 και 60 από 1/1/2015.

Γενικό όριο τα 65 έως το 2015...

Σε όποιο Tαμείο προβλέπεται καταβολή σύνταξης στο 60ό, το όριο αυτό αυξάνεται από 1/1/2011 στο 61ο, το 2012 στο 62ο, το 2013 στο 63ο, το 2014 στο 64ο και το 2015 θα είναι το 65ο.

Aπό την 1/1/ 2021, ωστόσο, θα αυξηθεί αυτόματα το 65ο έτος με βάση την αύξηση που θα έχει καταγραφεί (αν καταγραφεί) στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας κατά τη δεκαετία 2010- 2020. Aπό 1/1/2024 το όριο θα ανακαθορίζεται ανά τριετία.syntax_35_37

Τι ισχυει για 35ετια και 37ετια...

H 37ετία χωρίς όριο για ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία ΔEKO, τραπεζών από 1/1/ 1983 - 31/12/92

Tο 2012 θα χρειάζονται 37,9 έτη και ηλικία 58 ετών, το 2013 τα 38,8 έτη και ηλικία 59 ετών το 2014, 40 έτη και ηλικία 60 ετών

H 35ετία με ελάχιστη ηλικία 58 ετών στα ειδικά ταμεία για ασφαλισμένους από 1/1/1983 - 31/12/1992 αλλάζει:

Tο 2011 γίνεται 37 έτη και ηλικία 59 ετών. Tο 2012 στα 37,9 έτη και 60 ετών. Tο 2013 στα 38,8 έτη και 60 ετών. Tο 2014 στα 39,7 έτη και 60 ετών. Tο 2015 θα χρειάζονται 40 έτη και ηλικία 60 ετών.

H 35ετία και η ηλικία 58 ετών για ασφαλισμένους μέχρι 31/12/92 στα Tαμεία Tύπου

Tην 1/1/2011 θα χρειάζονται 36 έτη ασφάλισης και να έχει συμπληρωθεί το 59ο έτος.

Tην 1/1/2012, 37 έτη και το 60ό.

Tην 1/1/2013, 38 έτη και το 60ό. Tην 1/1/2014, 39 έτη και το 60ό. Tην 1/1/2014, 40 έτη και ηλικία 60 ετών.

H 37ετία για ασφαλισμένους μετά την 1/1/93 σε όλα τα Tαμεία

Aυξάνεται αυτόματα στα 40 έτη και θα απαιτείται η συμπλήρωση 60 ετών για την καταβολή της σύνταξης.

H 35ετία και η ηλικία των 58 ετών για τους αυτοαπασχολούμενους (OAEE)

Aνακαθορίζονται το 2011 σε 37 έτη, το 2012 σε 37,9 έτη με ηλικία 59 ετών, το 2013 στα 38,8 έτη και σε ηλικία 60 ετών, το 2014 στα 39,7 και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών από το 2015.

H 35ετία για μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς (ETAA)...

H 35ετία αυξάνεται, το 2011 σε 37ετία, το 2012 σε 37,9 και το 2013 σε 38,8, το 2014 σε 39,7 ώστε το 2015 το όριο να είναι 40. Oπου προβλέπονται 35ετία και ηλικία 58 ετών, το 2011 θα χρειάζονται 37έτη, το 2012 τα 37,9 έτη και ηλικία 59, το 2013 τα 38,8 έτη και ηλικία 60 ετών, το 2014 τα 39,7 έτη ώστε το 2015 να ισχύει η 40ετία.

"Με βρίζουν στο δρόμο γιατί προστάτεψα τον Χατζηδάκη" ..Τι λένε οι άνθρωποι που προστάτεψαν τον πρώην υπουργό

Οι δυο άνθρωποι που κατέληξαν στο νοσοκομείο μαζί τον πρώην υπουργό μέσα σε ένα το πολύ δύο μήνες θα μείνουν άνεργοι. Όπως λένε δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό.

Είδαν να χτυπούν έναν άνθρωπο και θεώρησαν χρέος τους να τον προστατέψουν. Και οι δύο τραυματίστηκαν και κατέληξαν στο νοσοκομείο, όμως δεν το μετανιώνουν.
Το μόνο που τους λυπεί είναι το ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους αναγνωρίζουν πλέον στο δρόμο και τους λένε ότι δεν έπρεπε να βοηθήσουν τον βουλευτή.
Μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο Βαγγέλης Μόλαρης που του έσπασαν το δάκτυλο λέει ότι δέχεται σε καθημερινή βάση φραστικές επιθέσεις “Δεν ντρέπεσαι που πήγες και βοήθησες πολιτικό; Ντροπή σου!” του λένε οι περαστικοί.


Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι θα έκανε ξανά το ίδιο, για οποιονδήποτε άνεργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Μόλαρης θα μείνει άνεργος μέσα στο Γεννάρη καθώς κλείνει η εταιρεία στην οποία εργάζεται αλλά όταν τον ρωτά κανείς απαντάει με τρόπο αφοπλιστικό:
“Θα πάω να δείρω εγώ το Χατζηδάκη επειδή μένω άνεργος;”


Ίδιο το σκεπτικό και του δεύτερου ανθρώπου που προσπάθησε να βοηθήσει τον πρώην υπουργό και κατέληξε στο νοσοκομείο με μώλωπες σε όλο του το σώμα. Ο Χρήστος Πατσατζής είναι συμβασιούχος, το Φεβρουάριο θα ψάχνει και ‘κεινος για δουλειά εν μέσω κρίσης όμως ούτε κι αυτός έκανε δεύτερη σκέψη όταν είδε να χτυπούν τον Κ. Χατζηδάκη “Ήταν ένας άνθρωπος και τον βαράγανε 200. Ήταν θέμα ανθρωπιάς” λέει.


Στην αρχή δεν ήξερε ποιος ήταν το θύμα, άλλωστε όπως λέει δεν θα είχε και καμία διαφορά η ταυτότητά του.
Αυτούς τους δύο ανθρώπους θέλησε να ευχαριστήσει από την πρώτη στιγμή ο πρώην υπουργός και όπως λένε οι ίδιοι δεν έμεινε σε ένα τυπικό ευχαριστώ. Και οι δύο νιώθουν συγκινημένη από τη στάση του υπουργού που τους τηλεφωνεί σε καθημερινή βάση για να μάθει την εξέλιξη και της δικής τους υγείας.
www.thebest.gr

Aπαλλαγή στελεχών ΕΔ μετά από υπηρεσία

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωστής Αϊβαλιώτης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την απαλλαγή των στελεχών...
των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από εκτέλεση υπηρεσίας, σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία ανά Γενικό Επιτελείο:
ΓΕΣ
Το ΓΕΣ, χορηγεί απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας διανυκτερεύσεως:
(1) Τις καθημερινές μόνο στις παρακάτω ευαίσθητες κατηγορίες στελεχών που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα:
(α) Γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό που έχει τρία τέκνα και άνω εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα διανύει προσχολική ηλικία και μέχρι να φοιτήσει στην Α' τάξη Δημοτικού Σχολείου.
(β) Στελέχη (άνδρες ή γυναίκες):
1. Που έχουν τέκνο ή σύζυγο με ειδικές ανάγκες - σοβαρά νοσήματα και εφόσον συμβιούν με αυτά.
2. Που τελούν σε χηρεία ή είναι διαζευγμένα ή εν διαστάσει ή ανύπαντρα εφόσον έχουν την επιμέλεια τέκνων τους και μέχρι αποφοιτήσεως τους από τη Γ' τάξη γυμνασίου.
(2) Τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για εκτέλεση υπηρεσιών μικρότερης διάρκειας, το ΓΕΣ δεν χορηγεί απαλλαγές. Επί του παρόντος δεν χορηγείται απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τις καθημερινές καθόσον το ποσοστό επάνδρωσης των Μονάδων σε συνδυασμό με τυχόν υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα δημιουργούσε προβλήματα στην εκπαίδευση, στο συντονισμό και τον έλεγχο, στη συντήρηση, καθώς και στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.
ΓΕΑ
Το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρη νυκτερινή υπηρεσία οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα, την επόμενη της υπηρεσίας του απαλλάσσεται της εργασίας του. Όταν το εν λόγω προσωπικό εκτελεί 24ωρη υπηρεσία κατά τις ημέρες αργίας (Σάββατο, Κυριακή, Επίσημες Αργίες), χορηγείται απαλλαγή από την εργασία (OFF), μία (1) ημέρα, εντός (2) δύο εβδομάδων από την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Η απαλλαγή δεν χορηγείται εφόσον οι ημέρες αργίας συμπίπτουν με ασκήσεις, αξιολογήσεις, περίοδο κρίσης, έντασης, πολέμου και συμμετοχή στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της χώρας. Από την εφαρμογή της πολιτικής της Π.Α, για το θέμα αυτό, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα κάποιο πρόβλημα.
ΓΕΝ
Στο Π.Ν. προβλέπεται η χορήγηση στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό επιπλέον ημερών αργίας, για κάθε εκτελούμενη 24ωρη υπηρεσία. Το εν λόγω μέτρο δεν έχει δυνητικό χαρακτήρα, αλλά η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική για τους διοικούντες. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης των εν λόγω αδειών σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες από την εκτέλεση της τελευταίας 24ωρης υπηρεσίας, μέσα στον ίδιο μήνα.
Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί αδικαιολόγητα το ωράριο εργασίας του στελέχους, έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί ιεραρχικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν τα Γενικά Επιτελεία, αναφορές παραπόνων για καταστρατήγηση του ωραρίου και του δικαιώματος απαλλαγής δεν έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους.
Πέραν των ανωτέρω, στο πλαίσιο του άρθρου 71 παρ. 47 του ν. 3883/2010, έχει συγκροτηθεί από την αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, διακλαδική επιτροπή, η οποία προέβη στην εκπόνηση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για θέματα μέριμνας των στελεχών των Ε.Δ., στην οποία περιλαμβάνεται και ειδική διάταξη για τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης απαλλαγής από την εργασία, μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης. Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής του επεξεργασίας.

Και ας μην ξεχνάμε..

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ..

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ...........

Aκόμα...

Τέσσερα πράγματα δεν γυρίζουν στη ζωή...

Οι μέρες που ζήσαμε...

Οι πράξεις που κάναμε...

Τα λόγια που είπαμε...

Και οι ευκαιρίες που χάσαμε...

Καθώς επίσης.....

Όλα μοιάζουν μάταια μόνο αν τα βλέπεις από ψηλά, όταν σκέφτεσαι πως ο χρόνος είναι αέναος κι η ζωή σου ένα μόνο σημείο μέσα σε αυτόν. Ξεχνάς τη μοναδικότητά σου, το μοναδικό σου όπλο για την ακρίβεια. Τότε μόνο καταλαβαίνεις πως ακόμα και σε κώμα να είσαι επιδράς στο περιβάλλον, μια λέξη ή ένα νεύμα σου μπορεί να αλλάξει την έκβαση μιας συζήτησης κι αυτή με τη σειρά της τη ροή του κόσμου. Καθενας μας εχει τεραστια δυναμη και πρεπει να ξερει πώς να τη χρησιμοποιει, να είναι υπέυθυνος πριν μιλησει οταν επιλεγει να μιλησει, και οταν δρα να ξερει γιατι δρα και να ειναι ετοιμος να αναλαβει την ευθυνη των πραξεων του και να γνωρίζει ότι αυτές θα έχουν αντίκτυπο στους υπόλοιπους. Με την παθητικοτητα ή την ανοχη μας ειτε θελουμε να το αποδεχτουμε ειτε οχι καθοριζουμε τη ροη των πραγματων, και δεν εχουμε την πολυτελεια να το παιζουμε διαιτητες ή να 'παρακολουθουμε ως παρατηρητες' γιατι αυτη η σταση απο μονη της ειναι μια θεση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)