Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

“Φορο-κεραμίδα” για τα μεσαία εισοδήματα με την νέα κλίμακα


Με σημαντικές επιβαρύνσεις ακόμη και για τα μεσαία εισοδήματα, αναμένεται να έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες από την Κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με
πληροφορίες, οι κατά πολύ αυξημένοι συντελεστές θα ξεκινούν από το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ και πάνω.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1news.gr, οι συντελεστής στην φορολογική κλίμακα θα είναι πλέον 4, καθώς στις υπάρχουσες θα προστεθεί μία υψηλότερη, με συντελεστή φόρου 50%.
Ωστόσο, το πλέον δυσάρεστο «μαντάτο» αφορά κυρίως μερικές δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα, από 30.000 ευρώ και πάνω, οι οποίοι θα δουν την φορολόγηση τους να αυξάνεται ως και κατά 10 μονάδες.

Η νέα φορολογική κλίμακα

Οι νέοι συντελεστές, που θα έλθουν τις προσεχείς ημέρες στην Βουλή από το οικονομικό επιτελείο, θα ανέρχονται σε:
-22% για εισόδημα ως 25.000 ευρώ (όπως σήμερα)
-32% για εισόδημα 25.001 ως 30.000 ευρώ (σήμερα ισχύει ως 42.000 ευρώ)
-42% για εισόδημα 30.001 ως 65.000 ευρώ (σήμερα ισχύει από 42.000 ευρώ και πάνω)
-50% για εισόδημα 65.0001 ευρώ και πάνω
Στο «καλό σενάριο», δεν αποκλείεται, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενδεχομένως για εισοδήματα από 30.000 έως και 42.000 ευρώ να υπάρξει ένας επιπλέον, ενδιάμεσος συντελεστής φόρου της τάξης του 37% (από 32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα τέτοιας τάξης).
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από σήμερα για τα μεσαία εισοδήματα.

Παραδείγματα φορο-επιβάρυνσης

Σε μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 33.000, σήμερα αναλογεί φόρος 7.460 ευρώ, ενώ με τα νέα δεδομένα ο φόρος θα ανέρχεται σε 7.760 ευρώ, θα κληθεί να δώσει δηλαδή επιπλέον 300 ευρώ.
Υπάλληλος με εισόδημα 37.000 ευρώ τον χρόνο, θα κληθεί να δώσει 700 ευρώ  παραπάνω φόρο, καθώς από τις 8.740 ευρώ, η επιβάρυνση που θα του αναλογεί θα εκτιναχθεί στα 9.440 ευρώ.
 

Ασφαλιστικό: Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ

Ασφαλιστικό: Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ
Περικοπές στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, παράλληλα με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις νέες συντάξεις.
Όσον αφορά στα ποσοστά των μειώσεων, αν το «ψαλίδι» ξεκινήσει από τα 1.200 ευρώ (κύριας και επικουρικής), θα είναι από 5% ως 12%. Πάντως το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις τελικές εκτιμήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό και από τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό για το κενό του 2016 και έπρεπε να καλυφθεί από τις συντάξεις, με το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν το νέο ποσό που θα απαιτηθεί από το ασφαλιστικό στα 4 με 5 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Οι περικοπές που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

-Μειώσεις 5% ως 7% στο άθροισμα συντάξεων από τα 1.200 ως τα 1.500 ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή προκύπτει μείωση κατά 6%. Στη «ζώνη» των 1.200 ως 1.500 ευρώ βρίσκονται περίπου 450.000 συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή με κύρια και επικουρική σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
-Μειώσεις 8% έως 12% στο άθροισμα συντάξεων από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ και άνω. Κατά μέσο όρο η μείωση είναι περί τα 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στα χαρτιά της κυβέρνησης υπάρχει κι ένα εναλλακτικό σχέδιο για πλαφόν ανώτατης σύνταξης στα 1.500 ευρώ. Στο σενάριο αυτό δεν αποκλείεται όλες οι συντάξεις που είναι σήμερα πάνω από τα 1.500 ευρώ να προσγειωθούν σε αυτό το ποσό. Στην πράξη αυτό θα προκαλέσει μειώσεις ως και 45%, καθώς το πλαφόν των 2.773 ευρώ σήμερα θα κατέβει στα 1.500 ευρώ.
Άλλο εναλλακτικό σχέδιο είναι να ισχύσει το πλαφόν των 1.500 ευρώ μόνο για τις νέες συντάξεις και για τις ήδη καταβαλλόμενες να γίνουν κλιμακωτές μειώσεις μέχρι τα 2.300 ευρώ, που θα είναι και το νέο ανώτατο πλαφόν για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Σε μηνιαία βάση θα υπολογίζει το rebate ο ΕΟΠΥΥ

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας και ιδίως των πολιτών, ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της διαδικασίας υπολογισμού του rebate, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η νέα διαδικασία γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση και εφαρμόζεται στο σύνολο των συμβεβλημένων παρόχων για τους οποίους προβλέπεται rebate.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης δήλωσε σχετικά: «Το νέο σύστημα υπολογισμού του rebate σε μηνιαία βάση, είναι καλύτερο για όλους.

Είναι άμεσο και πιο εύκολο να ελεγχθεί. Επίσης δίνει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στον ΕΟΠΥΥ και στους παρόχους με αποτέλεσμα μια αποδοτικότερη συνεργασία, που τελικά θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες».

ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Τ.Σ.Α.Υ

 Ένα πρόβλημα από το παρελθόν- μια υπόθεση για το μέλλον


Μετά την ψήφιση του Ν.982/79, ίσχυσε η δυνατότητα να υπάρχει μια κατηγορία ασφαλισμένων, οι οποίοι καταβάλλοντας αυξημένες εισφορές θα ελάμβαναν ένα μεγαλύτερο ποσό σύνταξης, που εξελικτικά ανήλθε μετά το 1991 σε ποσοστό 50% πλέον της απλής σύνταξης.

Ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων εντάχθηκε μετά το 1980 στο θεσμό του μονοσυνταξιούχου. Στο Ν.982/79 είχε προβλεφθεί προαιρετική είσοδος, αλλά δεν νομοθετήθηκε προαιρετική έξοδος, δηλαδή δυνατότητα εθελούσιας διαγραφής.

Ιστορικά, το 1983 ο ασφαλισμένος Π.Χ. υπέβαλλε αίτημα να του επιστραφούν οι εισφορές της κατηγορίας μονοσυνταξιούχου και αρνούμενο το τότε Δ.Σ. να ικανοποιήσει το αίτημά του, προσέφυγε δικαστικά κατά της ανωτέρω απόφασης.

Δικαιώθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών (Απ. 2041/1984) και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Απ. 4045/1986). Το Δ.Σ. δεν προσέβαλε περαιτέρω τη δικαστική απόφαση και συμμορφούμενο επέστρεψε τα χρήματα στον ασφαλισμένο.

Έκτοτε, νομοθετικές τροποποιήσεις το 1985 και το 1991 στον Ν.982 δεν προέβλεψαν την προαιρετική έξοδο.

Η μόνη κατηγορία ασφαλισμένων, που αυτοδίκαια εκπίπτει από την κατηγορία του μονοσυνταξιούχου, αφορά ασφαλισμένους που δικαιώνονται σύνταξης από δεύτερο Ταμείο.

Με την απόφαση 229/1985 του Ελεγκτικού Συνεδρίου μειώνεται ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων στα 20 έτη γι’ αυτούς που δικαιούνται εξόδου, άρα επιστροφής των εισφορών τους, απόφαση που ουδέποτε προσέβαλε το Τ.Σ.Α.Υ. 
Τέλος, με το Ν.3655/2008, που ενσωματώνει το Τ.Σ.Α.Υ. στο Ε.Τ.Α.Α., ορίζεται στο άρθρο 137 ως χρόνος παραγραφής αξιώσεων των ασφαλισμένων από τον φορέα, τα 5 έτη.

Μετά το 2008 κυρίως, ένας αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας του μονοσυνταξιούχου, και ιδιαίτερα μετά τις σημαντικές περικοπές των συντάξεων που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι 3863, 4024, 4051, 4093, ήθελαν να αποχωρίσουν.

Κατά την άποψη έγκριτων νομικών, λανθασμένα το Ταμείο μας άθροισε απλή και σύνταξη μονοσυνταξιούχου πριν εφαρμόσει τις μειώσεις. Οι ανωτέρω νόμοι όριζαν ότι οι μειώσεις θα υπολογίζονται επί της απλής σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων και της επικουρικής (το Τ.Σ.Α.Υ. στερείται επικουρικής), όχι επί της μονοσύνταξης, εφόσον δεν αναφερόταν ρητώς. Αντίθετα, όταν ο νομοθέτης επιθυμούσε μείωση, όπως στον «ειδικό λογαριασμό» του ΤΣΜΕΔΕ, το ανέφερε ρητά στο νόμο.

Έφθασαν λοιπόν οι αιτήσεις για διαγραφή από την κατηγορία του μονοσυνταξιούχου να προσεγγίζουν τις 3.000, επί συνόλου ασφαλισμένων στην εν λόγω κατηγορία 8.097 (2013), ενώ 6.150 είναι οι ήδη συνταξιούχοι-μονοσυνταξιούχοι. Άρα, ενώ το ταμείο έχει μια βιώσιμη αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων: 4/1, στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων η αναλογία μειώνεται 1,3/1.

Ευνόητο είναι ότι διαρροές από την κατηγορία αυτή διαμορφώνουν ακόμη χαμηλότερη αναλογία με οικονομική επιβάρυνση της βασικής σύνταξης του Τ.Σ.Α.Υ. (Εικ. 1)


Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. το 2009, παρόλο που υπήρξε μια τεκμηριωμένη γνωμοδότηση από το Νομικό Τμήμα περί μη ύπαρξης προαιρετικής εξόδου από την κατηγορία του μονοσυνταξιούχου, αποφασίζει να δεχτεί το αντίθετο, δηλαδή να δικαιούται ο μονοσυνταξιούχος εξόδου και να επιστρέφονται οι εισφορές είτε των τελευταίων 20 ετών είτε των 5 ετών κατά περίπτωση. Το οξύμωρο στην απόφαση είναι ότι ενώ δέχεται την «προαιρετική έξοδο» και άρα την προαιρετικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, έννοια ασύμβατη στην ελληνική νομοθεσία, ανακαλεί ως μη σύννομες τις αποφάσεις 817/1986 και 114/1992 των Δ.Σ. του Τ.Σ.Α.Υ., που έδιναν τη δυνατότητα επιστροφής εισφορών.

Οι πρώτες επιστροφές υποβάλλονται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και με τις Πράξεις 43/12.7.2012 και 78/2013 του αρμοδίου Επιτρόπου ακυρώνονται.

Εν τω μεταξύ, κυρίως λόγω έλλειψης διοίκησης του Τ.Σ.Α.Υ., οι υπηρεσίες άρχισαν να παραλαμβάνουν αιτήσεις διαγραφής και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβούλευαν τους ασφαλισμένους −μέχρι να διαγραφούν (απαιτείται έκδοση διοικητικής πράξης που μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί)− να μην πληρώνουν, όχι μόνο τις εισφορές της μονοσύνταξης, αλλά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, με την προσδοκία συμψηφισμού.

Όταν απορρίφθηκαν οι επιστροφές χρημάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτόματα δημιουργήθηκε μείζον θέμα, γιατί όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διαγραφής ή αίτηση συμψηφισμού, βρίσκονται στο κενό. Η δίκαιη και επιβεβλημένη θεραπεία του προβλήματος είναι μόνο νομοθετικές ρυθμίσεις, που ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας μέσω της Δ.Ε. του Τ.Σ.Α.Υ. και του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. 

Ο Βασίλης Σταθόπουλος είναι Οδοντίατρος, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Σ.Α.Υ., μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας 

Οι αριθμοί φωτογραφίζουν τους «ενόχους» της φοροδιαφυγής

Οκτώ στους 10 αγρότες και έξι στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν στην Εφορία μηνιαία εισοδήματα 120-130 ευρώ! Μια Ελλάδα που θέλει να μας πείσει πως ζει με… αέρα, στέλνοντας τον λογαριασμό σε μισθωτούς, συνταξιούχους και… έντιμους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΕΒ παρουσίασε μια ανάλυση στοιχείων για τη φορολόγηση, ορισμένες πτυχές της οποίας έχουν ήδη παρουσιαστεί. Κατά την άποψή μου όμως, τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στις ενδείξεις φοροδιαφυγής προκύπτουν από μια άλλη οπτική των δεδομένων.
Διότι από τα στοιχεία που αφορούν στις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις προκύπτει αβίαστα ότι η μεγάλη πλειονότητα τόσο των αγροτών, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα ζει με… αέρα!
Συγκεκριμένα, υπήρξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ, 431.790 δηλώσεις με εισοδήματα από αγροτική εκμετάλλευση, εκ των οποίων οι 236.627 επέδειξαν εισόδημα «έως 1.000 ευρώ», με μέσο εισόδημα τα… 123 ευρώ ετησίως, ενώ άλλες 128.764 δηλώσεις είχαν εισόδημα από 1.001 έως 5.000 ευρώ, με μέσο εισόδημα τα… 1.483 ευρώ σε ετήσια βάση!
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι σχεδόν το 85% όσων δηλώνουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση ζει κατά μέσο όρο με λιγότερα από 1.500 ευρώ τον χρόνο, ήτοι με περίπου 130 ευρώ τον μήνα!
Που σημαίνει ότι είτε έχουν άλλη κύρια απασχόληση (και εισοδήματα), είτε ανακάλυψαν κάποιο μαγικό τρόπο να ζουν με αέρα, είτε πολύ απλά δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Ανάλογη εμφανίζεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα. Στην προκειμένη περίπτωση, επί συνόλου 495.019 δηλώσεων, οι 131.624 αφορούν δηλωθέντα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα κάτω από 1.000 ευρώ, με μέσο δηλωθέν εισόδημα τα… 111 ευρώ. Πρόκειται για το 26,6% των συνολικών δηλώσεων εισοδημάτων από ελευθέριο επάγγελμα.
Επίσης άλλες 157.158 δηλώσεις κινούνται κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ, με μέσο δηλωθέν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα τα… 1.450 ευρώ!
Αθροιστικά λοιπόν ποσοστό πάνω από το 58% των δηλώσεων εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα αφορά μέσο εισόδημα κάτω από 1.450 ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου 120 ευρώ τον μήνα! Και τούτο όταν το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών απαιτεί από μόνο του 500 ευρώ φόρο. Προφανώς πρόκειται περί ενός μικρού θαύματος.
Σε αυτές, θα πρέπει να προστεθούν άλλες 78.640 δηλώσεις με μέσο όρο εισοδήματος τις 5.658 ευρώ ετησίως (κάτω από 500 ευρώ τον μήνα, προ φόρων), αλλά και 40.151 δηλώσεις με μέσο όρο τις 11.204 ευρώ τον χρόνο, ήτοι λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα -και πάλι προ φόρων.
Αθροιστικά όλες οι παραπάνω δηλώσεις εισοδημάτων από ελεύθερο επάγγελμα αποτελούν το 82% όλων των δηλώσεων της κατηγορίας. Που σημαίνει ότι το 82% των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζεται να έχει εισοδήματα πολύ κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα, πριν τους φόρους.
Το πλέον οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι με βάση τα ίδια στοιχεία, οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται να αποτελούν την πιο προνομιούχα κατηγορία, προφανέστατα διότι δεν έχουν την ίδια δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων.
Έτσι στην κατηγορία εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις, επί συνόλου 5.270.677 δηλώσεων, μόλις οι 279.913 εμφανίζουν εισόδημα έως 1.000 ευρώ, ήτοι το… 5,2% του συνόλου, ενώ στην κατηγορία από 1.001 έως 5.000 ευρώ, εμφανίζονται 1.165.650 δηλώσεις, δηλαδή το 21,7% και μάλιστα με σχεδόν διπλάσιο μέσο εισόδημα (2.800 ευρώ) σε σχέση με την ίδια κατηγορία στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες, το «κέντρο βάρους» (ποσοστό πέριξ του 50%) κινείται στην περιοχή μεταξύ 5.001 και 15.000 ευρώ, κάτι που φαίνεται να αντικατοπτρίζει αρκετά ορθά την τρέχουσα πραγματικότητα των μισθωτών αλλά και των συνταξιούχων.
Στην κατηγορία της πλασματικής εικόνας φαίνεται να ανήκει και η «κορυφή» των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μεταξύ των δηλώσεων εισοδήματος που είναι πάνω από τις 100.000 ευρώ, εμφανίζονται 6.330 από μισθωτές υπηρεσίες, 3.299 από ελευθέρια επαγγέλματα και μόλις 373 από αγροτικά εισοδήματα, ενώ στον «μεγάλο πλούτο», με πάνω από 500.000 ανήκουν 211 μισθωτοί, 67 ελεύθεροι επαγγελματίες και μόλις 2 πρόσωπα με αντίστοιχα εισοδήματα από αγροτική εκμετάλλευση.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε ασχοληθεί με αυτό το θέμα, με τον τίτλο «Να ποιοι είναι οι πλούσιοι Έλληνες», η κατάσταση όμως παραμένει απαράλλακτη, παρά τα χρόνια που πέρασαν και παρά τις απανωτές εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι η φοροδιαφυγή είναι εδώ, ζει και βασιλεύει. Κι εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν.
Έως ότου να φανερωθούν τα πραγματικά εισοδήματα των μη μισθωτών και συνταξιούχων (πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ, χωρίς τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πραγματικών κινήτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής) τα «συνήθη υποζύγια», μαζί με όσους από τις άλλες κατηγορίες, είτε διότι είναι ειλικρινείς, είτε για άλλους λόγους, εμφανίζουν υψηλότερα εισοδήματα, είναι καταδικασμένα να πληρώνουν το μάρμαρο.
Μόνο που με τους συντελεστές σε αυτά τα επίπεδα, η κατάσταση έχει πράγματι φτάσει στα όριά της. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, για την οποία ορθώς φωνάζουν εδώ και χρόνια οι εταίροι και δανειστές, είναι μονόδρομοςγια την επιβίωση του κράτους και της κοινωνίας.
Κι αυτό, ειδικά για μια αριστερή κυβέρνηση, θα έπρεπε να αποτελείστρατηγικό στόχο για έναν ακόμη λόγο. Διότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σε μια κοινωνία που μεγάλο μέρος της φοροδιαφεύγει, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε μια τρύπα στο νερό.

To 3% των φορολογούμενων πληρώνει για όλους τους άλλους -Δείτε τα απίστευτα στοιχεία

Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ανάλυση εισοδημάτων που δηλώθηκαν το 2015). Οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν τίποτα.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 267.480 φορολογουμένους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 1.176.043 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ 1.304.634 δήλωσαν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Σχεδόν το 50% (3,98 εκατ.) των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, κάτι που αφενός δείχνει το μέγεθος της φτώχειας στην Ελλάδα, αφετέρου καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 8.516.953 φορολογούμενοι δήλωσαν το 2015 εισόδημα 73,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,079 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς και τα 24,648 δισ. ευρώ από συντάξεις.

Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ανέρχονται στα 4,824 δισ. ευρώ, των αγροτών στα 1,344 και στα 769,5 εκατ. ευρώ των ναυτικών.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, η ακραία αναδιανομή του εισοδήματος μέσω υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα έχει πλέον φτάσει στα όριά της. 


Το 2015 στην Ελλάδα 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα έως €10.000, καταβάλλοντας κατά κεφαλή φόρο €139, συνεισφέροντας το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Την ίδια ώρα 267 χιλιάδες φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωμένο εισόδημα άνω των €30.000 κατέβαλαν ο καθένας, κατά μέσο όρο, €13.790 φόρο και αθροιστικά πλήρωσαν το 42% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εισέπραξε το κράτος.

Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει ανώτατο φορολογικό συντελεστή 60%μαζί με την έκτακτη εισφορά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)