Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Αναμενόμενη Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκ 2011, επί της Προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδος‏

Η «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού στα χέρια της κυβέρνησης Παπαδήμου



Το Σκοπιανό επιστρέφει στο προσκήνιο. Η αναµενόµενη – τη Δευτέρα 5 Δεκεµβρίου – απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) εναντίον της Ελλάδος θα θέσει την ελληνική διπλωµατία ενώπιον σοβαρών διληµµάτων. Αν η ετυµηγορία δεν είναι ρόδινη για την Αθήνα, τότε η κυβέρνηση Παπαδήµου θα κληθεί να χειριστεί άµεσα ένα «καυτό» θέµα εν µέσω κρίσιµων αποφάσεων για το µέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου µιλώντας στη Βουλή πριν από την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης.


Σε µια αρνητική για την Αθήνα απόφαση, άβολη θα είναι και η θέση του κ. Αντ. Σαµαρά, λόγω όχι µόνο του ιστορικού φορτίου στο ζήτηµα αυτό (σε προσωπικό επίπεδο), αλλά και επειδή στο υπουργείο Εξωτερικών προΐσταται άνθρωπος του κόµµατός του, ο αντιπρόεδρος της Ν∆ κ. Στ. Δήµας. Και ας µη λησµονείται ότι ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη έχει δηµοσίως ταχθεί κατά της σύνθετης ονοµασίας µε τον όρο «Μακεδονία».

|||||||| Απόφαση στη «λογική του 50-50»
Υπενθυµίζεται ότι η προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος επικεντρώνεται στην παραβίαση της Ενδιάµεσης Συµφωνίας, µε τον ισχυρισµό ότι η Αθήνα άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ µε την προσωρινή της ονοµασία.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του «Βήµατος», το ∆ικαστήριο θα κινηθεί σε µία «λογική 50-50». Οι δικαστές της Χάγης αναµένεται, µε βάση τις ίδιες πηγές, να αποφανθούν ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάµεση Συµφωνία, χωρίς όµως να αποφασίσουν ότι αυτό θα πρέπει να καθοδηγήσει µελλοντικά την ελληνική πολιτική στο ζήτηµα αυτό. Οι γνωρίζοντες όµως το παρασκήνιο προειδοποιούν ότι η ελληνική διπλωµατία θα πρέπει να δώσει µάχες για να διατηρήσει τα κεκτηµένα, καθώς η πολιτική πλάστιγγα θα γείρει εις βάρος της. Η άποψη ότι η δικαστική διαδικασία δεν θα επηρεάσει την πολιτική των διαπραγµατεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται από αρκετές πλευρές «υπερβολικά αισιόδοξη».

Πηγές από τη Χάγη αναφέρουν ότι το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο κινείται προς την αποδοχή της θέσης Γκρούεφσκι ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάµεσης Συµφωνίας. Αυτό προβλέπει ότι η χώρα µας δεν πρέπει να εµποδίζει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισµούς εφόσον αυτή γίνεται µε την προσωρινή ονοµασία ΠΓ∆Μ. Αν αυτή η θέση επιβεβαιωθεί, τονίζουν διπλωµατικοί κύκλοι, τότε θα δικαιώνεται η σκοπιανή θέση ότι η κυβέρνηση Καραµανλή άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

Με µία τέτοια ετυµηγορία θα καταρρεύσει και η επιχειρηµατολογία της Αθήνας περί οµόφωνης απόφασης της Ατλαντικής Συµµαχίας. Αλλωστε, όπως παραδέχονται κορυφαίοι διπλωµατικοί παράγοντες, οι συνεχείς αναφορές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας σε βέτο ακόµη και µετά το Βουκουρέστι προσέφεραν άπλετο χώρο για την ανάπτυξη της σκοπιανής επιχειρηµατολογίας. Επισηµαίνουν ότι ακόµη και ο πρώην πρωθυπουργός είχε χρησιµοποιήσει δηµοσίως τη λέξη «βέτο».

Την ίδια στιγµή, το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο αναµένεται να επιλέξει τον δρόµο της σιωπής στο έτερο αίτηµα των Σκοπίων να µην µπορέσει µελλοντικά η Ελλάδα να εµποδίσει την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσµούς. Η σιωπή του ∆ικαστηρίου, βάσει της προϊστορίας, θα ερµηνεύεται ως απόρριψη όσων ζητεί η ΠΓ∆Μ.

|||||||| Επιπλοκές και κίνδυνοι
Η λογική του «50-50» δεν θα κάνει τα πράγµατα εύκολα για την Αθήνα. Η απόφαση του ∆ικαστηρίου πρέπει να εφαρµοστεί, δεν είναι απλή γνωµοδότηση. Και οι Σκοπιανοί αναµένεται να κινηθούν προς το Συµβούλιο Ασφαλείας ζητώντας την εφαρµογή της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που από διάφορες πλευρές είχε κατατεθεί η εισήγηση για ανταγωγή µε το αιτιολογικό ότι τα Σκόπια έχουν παραβιάσει την Ενδιάµεση Συµφωνία στο σηµείο που αναφέρεται σε αποχή από κινήσεις που πυροδοτούν τον αλυτρωτισµό. Ο σκοπός θα ήταν να κερδηθεί πολιτικός χρόνος.

Η θέση περί παράλληλης ελληνικής προσφυγής είχε αναπτυχθεί σε απόρρητη σύσκεψη που είχε διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου του 2011 στο υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ηµέρες πριν η ελληνική αντιπροσωπεία µεταβεί στη Χάγη για την ακροαµατική διαδικασία. Υποστηρίχθηκε από έµπειρους διπλωµάτες και στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου µε µακρόχρονη εµπειρία στο Σκοπιανό. Επεσαν εν κενώ και συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.

∆εν λείπουν µάλιστα όσοι θεωρούν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να έχει καταγγείλει την Ενδιάµεση Συµφωνία ήδη από την περίοδο Καραµανλή. Ανάλογες εισηγήσεις περί προσφυγής εναντίον των Σκοπίων είχαν γίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2007. Και επανήλθαν, εις µάτην όµως, όταν ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή προς τον κ. Καραµανλή, θέτοντας προκλητικά θέµα ύπαρξης «σλαβοµακεδονικής µειονότητας» στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όµως η συγκυρία έκδοσης της απόφασης. Και αυτό καθώς στις 5 ∆εκεµβρίου θα διεξαχθεί το Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (που θα συζητήσει θέµατα διεύρυνσης), ενώ τρεις ηµέρες αργότερα, στις 8 – 9 ∆εκεµβρίου θα συγκληθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Το θέµα της ένταξης των Σκοπίων στους δύο ευρωατλαντικούς θεσµούς δεν αποκλείεται να τεθεί και στις δύο συναντήσεις.

Εµπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωµατίας σηµειώνουν ότι ο µεγαλύτερος κίνδυνος είναι να τεθεί σε αµφισβήτηση η οµόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, προσθέτουν, χώρες όπως η Τουρκία και ενδεχοµένως η Σλοβενία ίσως ανοίξουν το ζήτηµα αυτό στην Υπουργική Σύνοδο του ∆εκεµβρίου. Για αυτό και έχουν δοθεί ακριβείς εντολές να διατηρηθεί το λεκτικό του Βουκουρεστίου και να καταστεί σαφές ότι η δικαστική διαφορά Ελλάδος – ΠΓ∆Μ είναι αποκλειστικά διµερής. Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την αποµόνωση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάσταση θεωρείται πιο διαχειρίσιµη. Και αυτό παρά τη στάση του αρµοδίου επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, που επιµένει στην τήρηση ίσων αποστάσεων µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Πάντως, τα Σκόπια έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στα περισσότερα κράτη-µέλη της ΕΕ, ζητώντας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις χωρίς να έχει επιλυθεί το θέµα της ονοµασίας. Επικαλούνται δε το προηγούµενο παράδειγµα διένεξης µεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, στο οποίο οι διαπραγµατεύσεις συνεχίστηκαν ενώ «έτρεχε» η διευθέτηση διµερούς διαφοράς.

Πηγές από τη γειτονική χώρα τονίζουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι αναµένεται να χρησιµοποιήσει την απόφαση της Χάγης για να σκληρύνει ακόµη περισσότερο τη στάση του έναντι της Ελλάδος. Αυτό έχει φανεί και σε πρόσφατες δηλώσεις του, ενώ υπουργός της κυβέρνησής του είχε πριν από λίγους µήνες φθάσει στο σηµείο να προτείνει την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Πρόκριµα για την υφαλοκρηπίδα;
Ψύχραιµοι παρατηρητές τονίζουν επίσης ότι µία καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση της Ενδιάµεσης Συµφωνίας θα µεταβάλει κατεστηµένες αντιλήψεις και για τον ρόλο της Χάγης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν η πρώτη εµπειρία από µία προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο αποδειχθεί τραυµατική, τότε αναµένεται να δηµιουργηθούν ευλόγως συνειρµοί για την έκβαση που θα µπορούσε να έχει µία µάχη ενώπιον της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. «Μία ολόκληρη γενιά πολιτικών, διπλωµατών, ακόµη και δηµοσιογράφων, µεγάλωσε µε την άποψη ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι πανάκεια για τα ελληνοτουρκικά. Αν όµως έρθει µία ήττα στο Διεθνές Δικαστήριο και µάλιστα σε ένα ζήτηµα ήσσονος σηµασίας σε σχέση µε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι συνέπειες µπορεί να είναι τεράστιες» σηµειώνει κορυφαίος διπλωµατικός παράγοντας.

Νέο “ΟΧΙ” δικαστηρίων στο χαράτσι της ΔΕΗ . . .

Μετά (από) τα δικαστήρια της επαρχίας, η πρώτη απόφαση δικαστηρίου Αττικής που δικαιώνει μία 55χρονη γυναίκα η οποία προσέφυγε για το χαράτσι της ΔΕΗ εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε απαγορεύσει, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2012 που θα συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων να προχωρήσει η ΔΕΗ στην διακοπή ηλεκτροδότησης στην οικία της 55χρονης.

Η γυναίκα επικαλείται στην αίτησή της που κατατέθηκε με τη συνδρομή του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι και του Erga Omnes ότι έχει υποστεί δύο περικοπές στο μισθό τους τελευταίους μήνες και με τα χρήματά της συντηρεί τον σύζυγό της ,ο οποίος είναι κατά 80% ανάπηρος, αλλά και τον γιό της ,ο οποίος είναι φοιτητής.
Επίσης χθες, στο μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έγινε το τρίτο δικαστήριο της χώρας που δικαιώνει πολίτη, η οποία προσέφυγε κατά του ειδικού τέλους και συγκεκριμένα, κατά της καταβολής του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Το μονομελές δεν πήρε απόφαση κατά του τέλους (δεν θα μπορούσε άλλωστε), απαγόρευσε όμως τη διακοπή του ρεύματος εφόσον λήξει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού, μέχρι τουλάχιστον της 13 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Το αίτημα που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, στήριξε νομικά με παράστασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και δημόσια ότι θα κάνει. Μάλιστα, ο ΔΣΙ στήριξε την υπόθεση στη λογική ότι το κράτος, δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε μια ιδιωτικού δικαίου σχέση, όπως αυτή του καταναλωτή με τη ΔΕΗ και να ζητάει ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο μέσω αυτής. Μέχρι τότε, στις 13 Ιανουαρίου δηλαδή, θα έχει εκδικαστεί και η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 2 Δεκεμβρίου), απόφαση που ενδεχομένως να βαρύνει στην τελική έκβαση της υπόθεσης.

Και ο συνήγορος του πολίτη
Σε ανάλογη γραμμή είναι και ο συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης, Αποστόλης Οικονόμου. Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει, πρώτον σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ότι «βασική αρχή του κράτους δικαίου, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης υγείας και η ασφάλεια της ζωής τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η αποφυγή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε εκείνους που λόγω οικονομικής τους αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος αυτό».

Συμπληρώνει ότι «οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος είναι ιδιαίτερα επαχθής και πρέπει η αρμόδια υπηρεσία της Δ.Ε.Η. να απόσχει του μέτρου αυτού, έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί για τη νομιμότητά του».
Ο κ. Οικονόμου τονίζει όμως και την άλλη πτυχή του θέματος, ότι θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του τέλους, υπόθεση που «εμπλέκει» τη ΔΕΗ, τους Δήμους και τις αρμόδιες εφορίες.

Για το δεύτερο θέμα, τα δάνεια και την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στις αποδοχές τους, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως «η αναπροσαρμογή της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, επιβάλει και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της τραπεζικής απαίτησης στο προσήκον μέτρο».

Λέει δηλαδή ότι και οι τράπεζες, προς δικό τους όφελος, θα πρέπει να εφαρμόσουν ευέλικτη πολιτική έναντι των οφειλετών τους.

Μάλιστα, τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, μπορούν να παράσχουν μια πρώτη νομική βοήθεια στους πολίτες, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνσ

Έκκληση του Ομπάμα στους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους αμερικανούς ψηφοφόρους να συνεχίσουν να ελπίζουν πως θα έλθει σύντομα η αλλαγή που τους είχε υποσχεθεί το 2008, επισημαίνοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάνει στροφή 180 μοιρών η χώρα.

Έκκληση του  Ομπάμα  στους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή


Σε ομιλία του, σε συγκέντρωση δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον που πλήττει την ηγετική του εικόνα.

«Μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον, ίσως θα μπορούσα να μπω στον πειρασμό να σκεφτώ πως η αλλαγή ίσως να μην είναι τόσο δυνατή όσο νομίζαμε», τόνισε στους υποστηρικτές του.

«Πέρασαν τρία οδυνηρά χρόνια για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, του οποίου η επανεκλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη της οικονομίας και από τη μείωση το ποσοστού της ανεργίας που σήμερα αγγίζει το 9%.

Κάνοντας έναν απολογισμό ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, όπως και τα πλήγματα στην Αλ Κάιντα επισημαίνοντας πως χρειάζεται άλλη μια θητεία για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.«Κάτι για το οποίο νοιαζόμαστε διακυβεύεται στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις δεκαετιών», ανέφερε ακόμη.

«Αν συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τις απογοητεύσεις η αλλαγή θα έρθει», κατέληξε ο ίδιος .

Έκκληση του Ομπάμα στους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους αμερικανούς ψηφοφόρους να συνεχίσουν να ελπίζουν πως θα έλθει σύντομα η αλλαγή που τους είχε υποσχεθεί το 2008, επισημαίνοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάνει στροφή 180 μοιρών η χώρα.

Έκκληση του  Ομπάμα  στους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή


Σε ομιλία του, σε συγκέντρωση δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον που πλήττει την ηγετική του εικόνα.

«Μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον, ίσως θα μπορούσα να μπω στον πειρασμό να σκεφτώ πως η αλλαγή ίσως να μην είναι τόσο δυνατή όσο νομίζαμε», τόνισε στους υποστηρικτές του.

«Πέρασαν τρία οδυνηρά χρόνια για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, του οποίου η επανεκλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη της οικονομίας και από τη μείωση το ποσοστού της ανεργίας που σήμερα αγγίζει το 9%.

Κάνοντας έναν απολογισμό ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, όπως και τα πλήγματα στην Αλ Κάιντα επισημαίνοντας πως χρειάζεται άλλη μια θητεία για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.«Κάτι για το οποίο νοιαζόμαστε διακυβεύεται στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις δεκαετιών», ανέφερε ακόμη.

«Αν συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τις απογοητεύσεις η αλλαγή θα έρθει», κατέληξε ο ίδιος .

Σε Ελλάδα, Ιταλία τα "πρωτεία" της διαφθοράς

Η διαφθορά συνέβαλε στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, εκτιμά η οργάνωση Transparency International, η οποία υπογραμμίζει την άσχημη θέση της Ιταλίας και της Ελλάδας στην ετήσια έκθεσή της

Σύμφωνα με την έκθεση της Transparency International, οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη "συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των Αρχών να πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης".

Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) έως 10, η Ιταλία "βαθμολογείται" με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 – οι δύο χώρες κατατάσσονται στην 69η και στην 80ή θέση της λίστας αντιστοίχως.

Η Γαλλία και η Γερμανία, στις οποίες πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση αντιστοίχως.

Η ευρωπαϊκή κρίση "αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου", εκτιμά η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της Transparency.

Η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και την τελευταία θέση αντιστοίχως και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία με 9,4, η Φινλανδία με 9,4, η Σουηδία με 9,3 και η Σιγκαπούρη με 9,2 βαθμούς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών στον κατάλογο έχουν βαθμολογία μικρότερη του 5, που δείχνει ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

"Είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους, είτε για τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση", τόνισε η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης η οποία έχει έδρα το Βερολίνο.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4. Πριν από την "Αραβική Ανοιξη", η Transparency είχε επισημάνει ότι "ο νεποτισμός και η διαφθορά έχουν τόσο βαθιές ρίζες στην καθημερινή ζωή (στις αραβικές χώρες) που ακόμα και οι υπάρχουσες νομοθεσίες κατά της διαφθοράς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μία θέση υψηλότερα από τη Γαλλία, η Κίνα είναι στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς, τοποθετείται ανάμεσα στις χειρότερες χώρες καταλαμβάνοντας την 143η θέση.

Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ζημίες περίπου 3,5 δις ευρώ «καταγράφουν» τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Απώλειες στα Ασφαλιστικά Ταμεία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως προκύπτει από έγγραφο-απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Ζημίες περίπου 3,5 δις ευρώ «καταγράφουν» τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, κατόπιν ερώτησης του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στις 24/10/2011.

Σύμφωνα με το διαβιβασθέν έγγραφο, την περίοδο 31/3/2010 - 30/09/2011 δεν έχει υπάρξει «υποχρεωτική» αύξηση της επένδυσης των Ασφαλιστικών Ταμείων σε χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου, αλλά ωστόσο έχουν καταγραφεί σοβαρότατες απώλειες που φθάνουν τα 3,5 δις ευρώ από τη μείωση των αξιών των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων, των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που κατέχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συγκεκριμένα, στις 30/09/2011 οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κατείχαν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα ελληνικού δημοσίου τρέχουσας αξίας 4.209.559.659,98 ευρώ, ενώ στις 31/03/2010 η αντίστοιχη αξία ήταν 7.603.249.861,21 ευρώ.

Σημειωτέον δε, ότι η ονομαστική αξία αυτών ήταν 7.333.493.580,27 ευρώ στις 30/09/2011, σε αντίθεση με το Μάρτιο του 2010 που ήταν 8.113.604.037,68 ευρώ.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου προκύπτει ότι, στις 30/09/2011 οι Φ.Κ.Α. κατείχαν έντοκα γραμμάτια ύψους 84.316.077,49€, μερίδια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 643.459.482,04€ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 391.000.000€ σε ονομαστικές αξίες. Οι αντίστοιχες αξίες στις 31/03/2010 ήταν 86.151.655,53 € για τα έντοκα γραμμάτια, 773.903.678,69€ για τα μερίδια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και 424.555.500€ για τα τραπεζικά ομόλογα.

Τέλος, στο ερώτημα του κ. Π. Κουρουμπλή εάν η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών που θα εγγράψουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ή θα προσφύγει και πάλι στην προσφιλή τακτική της μείωσης των συντάξεων, το Υπουργείο απάντησε πως σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησής της στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αυτές θα προσδιοριστούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)