Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Καταρρέουν τα ασφαλιστικά ΤαμείαΔυσοίωνο είναι το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟ

Δυσοίωνο είναι το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ).

Λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, και της μείωσης των μισθών, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ οι ανάγκες επιχορήγησής τους αυξάνονται συνεχώς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της ΠΟΠΟΠΚΑ, κ. Θανάσης Καποτάς, το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 66% της ετήσιας επιχορήγησης μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 και χρειάζεται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Ο ΟΑΕΕ καταγράφει έλλειμμα κοντά στο δισ. ευρώ έχει ήδη λάβει το 71% της επιχορήγησης.

Μεγάλη πρόβλημα διαπιστώνεται στον ΟΓΑ, όπου ένα 36% των ασφαλισμένων δηλώνει αδυναμία να καταβάλλει τις εισφορές, ενώ στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται και ο ΕΟΠΥΥ, που ήδη χρωστά 4 δισ. ευρώ σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσοκομεία.

Επτά χρόνια για το εφάπαξ

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο Προνοίας, που καταβάλλει το εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής, εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις, με μέσο χρόνο καθυστέρησης καταβολής τα δύο χρόνια. Ωστόσο, αν κάποιος υποβάλλει τα χαρτιά του σήμερα, θα χρειαστεί... επτά χρόνια για να πάρει το εφάπαξ.

Αναμονή για τη σύνταξη

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι συνταξιούχοι και για να εισπράξουν τη σύνταξή τους. Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ περιμένει 8-12 μήνες, ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ 7-9 μήνες, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Στο «κόκκινο» οι εισπράξεις ΦΠΑ

Μικρή «ανάσα» πήραν τα δημόσια ταμεία τον Ιούνιο καθώς τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, λόγω των εισπράξεων από το ΕΤΑΚ του 2009 και τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά κυρίως χάρη στο «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων.

Μικρή «ανάσα» πήραν τα δημόσια ταμεία τον Ιούνιο καθώς τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, λόγω των εισπράξεων από το ΕΤΑΚ του 2009 και τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά κυρίως χάρη στο «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων.

Ομως στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης, στοιχείο που δείχνει ότι η βαθιά ύφεση έχει «χτυπήσει» για τα καλά τον βασικό κορμό των φορολογικών εσόδων.

Παρά τη βελτίωση που υπήρξε τον Ιούνιο, σε επίπεδο εξαμήνου τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» που αγγίζει τα 720 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ετήσιο στόχο για αύξηση 2,6%.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο:

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφάνισαν αύξηση περίπου 1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 και ανήλθαν σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσίασαν και τον Ιούνιο μείωση κατά περίπου 0,5%.

Επιστροφές φόρων
Οι επιστροφές φόρων τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011, αφού επεστράφησαν σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους περίπου 40 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Πτώση περίπου 7% κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας λόγω της ύφεσης και της μειωμένης κατανάλωσης.

Σημαντική μείωση κατά 30% ή περίπου 300 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κυρίως λόγω της μετάθεσης του χρόνου υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

«Σωσίβιο» αποτελούν οι φόροι στα ακίνητα καθώς τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα του έτους 2009.

Η πορεία των εσόδων στους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την είσπραξη των φόρων που βεβαιώνονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων.

Η Ελλάδα γεμάτη από «θησαυρούς» ορυκτών

Εκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, την αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες»

Ενας σπάνιος «θησαυρός», που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα μας από την οικονομική κρίση, κρύβεται στα ελληνικά εδάφη. Τον... άσο που κρύβει η Ελλάδα στο μανίκι της, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν πλούσια κοιτάσματα ορυκτών μεταξύ των οποίων χρυσός, χαλκός και νικέλιο.

Η αφθονία σπάνιων ορυκτών έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων «παιχτών» του εξωτερικού, η χώρα όμως σε σύνολο 177 χωρών βρίσκεται μόλις στην 57η θέση όσον αφορά τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους. Εκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύτηκε χθες, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες».

Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο «Ελντοράντο».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται η ύπαρξη χουντίτη (μοναδική παγκοσμίως η ύπαρξη του εν λόγω υλικού που χρησιμοποιείται για την κατάσβεση πυρκαγιών και ως αντιπυρικό υλικό στις οικοδομές), ενώ η χώρα μας είναι πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, νικελίου, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη.

Το 3%-5% του ΑΕΠ
Οπως επίσης αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αντιπροσωπεύει το 3%-5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει, τέλος, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, τον σχιστόλιθο, την καολίνη και τον γύψο.

«Να κρατηθούν χαμηλά οι μισθοί»

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε πως «ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι όροι της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια»

Να διατηρηθούν οι μισθοί αλλά και συνολικά το εργασιακό κόστος χαμηλά και τα επόμενα χρόνια ζήτησε ουσιαστικά ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια χθεσινού συνεδρίου για τις εξαγωγές, ο κ. Ράιχενμπαχ, εκτός από αυτή τη σύσταση, υπογράμμισε τη δυναμική αλλά και τη συμβολή που μπορεί να έχουν οι ελληνικές εξαγωγές για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη άρσης των διοικητικών εμποδίων.

Ειδικότερα, είπε πως «ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι όροι της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης τόνισε ότι «η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές».

Στην εκδήλωση ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ομάδα Δράσης για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, σημειώνοντας την παροχή τεχνογνωσίας από του Σουηδούς, Αμερικανούς εμπειρογνώμονες. Εχουν ζητήσει εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών και απλοποίηση διαφόρων διαδικαστικών αδειοδοτήσεων.

Παράδειγμα, η Γαλλία
Εφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου υπάρχουν 35 διαφορετικά είδη πιστοποίησης, ενώ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 150. Ζήτησε επίσης τη μείωση κατά 50% της γραφειοκρατίας στα τελωνεία.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με το κόστος των εξαγωγών στη χώρα μας λόγω της γραφειοκρατίας. Οπως είπε: Το μέσο κόστος εξαγωγής προϊόντων είναι στα 1.153 δολάρια σε σύγκριση με 1.043 στην ΕΕ. Ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι 20 ημέρες στην Ελλάδα και 12 ημέρες στην ΕΕ.

Στο συνέδριο ο Χρήστος Φαρμάκης, πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), ανέφερε ότι στα γραφεία ΟΕΥ (εμπορικών ακολούθων) τα αιτήματα για ενημέρωση αυξήθηκαν: «Είναι θετικό σημάδι ότι ο αριθμός των αιτημάτων που δέχθηκαν το 2011 τα γραφεία του ΟΕΥ ήταν 11.700, όταν το 2009 ήταν μόλις 4.500, ενώ σε ποσοστό 95% οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένες από τη λειτουργία του ΟΕΥ».

Δύσκολη αποστολή τη Δευτέρα στο Eurogroup για τον Γ. Στουρνάρα

«Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, μπορεί να φαίνεται... φως, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή γιατί το τούνελ είναι πολύ μακρύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, χθες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους επικεφαλής της τρόικας, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ μπήκαν επιθετικά στην πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό.

Κράτησαν εξαρχής σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο, αλλά βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός στόχων.

Τόνισαν πως το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και πως δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για αλλαγές σε αυτό.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, χαριτολογώντας, του είπαν ότι «στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα περάσει καλά» και τους απάντησε «το ξέρω».

Το σκεπτικό της τρόικας είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει κύκλο διαπραγματεύσεων υποβάλλοντας αιτήματα πριν δείξει στους εταίρους της ότι εφαρμόζει τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup η ελληνική πλευρά δεν θα υποβάλει αίτημα για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, αλλά θα δεσμευτεί διά του υπουργού Οικονομικών ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει το πρόγραμμα εντός στόχων.

Ο κ. Στουρνάρας, άλλωστε, παραδέχθηκε χθες ότι η τρόικα διαπίστωσε από τις πρώτες επαφές της στην Αθήνα ότι το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου.

Σκληρή δουλειά
Σημείωσε ότι οι επικεφαλής δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για συζητήσεις επί του προγράμματος πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup και το ΔΝΤ.

«Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά», είπε ο υπουργός και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι τους εκπροσώπους της τρόικας δεν τους βλέπουμε ως κατακτητές, αλλά ως συναδέλφους με τους οποίους πρέπει να συνυπάρξουμε.

Τόνισε παράλληλα ότι «αναλαμβάνουμε στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντήσει εκ νέου τους Π. Τόμσεν , Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ το πρωί της Κυριακής.

ΣΤΟΥΣ «F.T.»
Εκτός πορείας το πρόγραμμα

«Το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές μας, προτού το επαναφέρουμε στον σωστό δρόμο... Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά πρόκειται για ένα μακρύ τούνελ» - αυτά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους «Financial Times».

Από την πλευρά της, η βρετανική οικονομική εφημερίδα απέδωσε τα λεγόμενα του Ελληνα υπουργού στη «σκληρή» στάση των κλιμακίων της τρόικας που βρίσκονται την Αθήνα και προχώρησε στο συμπέρασμα πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει πρώτα να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει εν συνεχεία να ζητήσει να γίνουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.

Νέο «κούρεμα» στις τιμές των φαρμάκων εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Τη μείωση των τιμών στα φάρμακα εξετάζει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια ύστατη προσπάθεια για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναζητούν νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με απώτερο στόχο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες, το μοντέλο της Αυστρίας συγκεντρώνει την μέχρι τώρα καλύτερη… βαθμολογία. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα διαθέτει «επιθετικό» σύστημα τιμολόγησης των αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων γενόσημων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας διαμορφώνεται στο 40% της αξίας του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία σκευάσματα της λίστας η τιμή μειώνεται στο 30%. Αυτός ο τρόπος τιμολόγησης πιέζει όλες τις τιμές των φαρμάκων προς τα κάτω και δημιουργεί εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά γενόσημων και πρωτότυπων.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η τιμή ενός φαρμάκου διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων που κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας κυμαινόταν μέχρι πρότινος στην ίδια τιμή με εκείνη των πρωτότυπων φαρμάκων, ακόμη κι όταν αυτά έχαναν την πατέντα τους και συνακόλουθα την εμπορική προστασία τους.

Πως αποτυπώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στις εκθέσεις της τρόικας

Το μέτρο φαίνεται πως είναι μονόδρομος δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει η δαπάνη για τα φάρμακα το τρέχον έτος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκθέσεις που συνέταξε το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία με τα οποία θα καταφθάσουν σήμερα το μεσημέρι στην Αριστοτέλους οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, δείχνουν ότι η μέση μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει σταθερά από την αρχή του έτους το ορισθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτινάσσει εκτός προϋπολογισμού και την ετήσια κλειστή δαπάνη των 2, 88 δισ ευρώ για φάρμακα.

Μάλιστα, το ποσό της υπέρβασης –προσδιορίζεται στα 105 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους- το χρεώνονται βάσει του μνημονίου οι φαρμακευτικές εταιρίες, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το αίτημα του υπουργείου Υγείας για επιστροφή των χρημάτων (claw back ) φαίνεται πως θα πέσει στο κενό. «Σε όσους σου χρωστάνε δεν δίνεις λεφτά» ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων. Σημειωτέον ότι ο ΣΦΕΕ διεκδικεί ποσά ύψους 1, 5 δις ευρώ από φάρμακα στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ από το 2011 και εξής.

Εφαρμόζουν άρον άρον τώρα τα μέτρα του μνημονίου

Τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας η νέα ηγεσία σε συνεργασία και με τους προηγούμενους γενικούς γραμματείς -που είχαν το Know How στα θέματα της τρόικας- προσπαθεί να οριοθετήσει τα μείζονα ζητήματα του χώρου, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που περιέχονταν στον εφαρμοστικό νόμο και στοχεύουν στην δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης –και τα οποία κατ’ ουσίαν είτε δεν εφαρμόζονταν καθόλου είτε μερικώς.

Έτσι, επιταχύνονται οι ρυθμοί για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία –και όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου- μέτρο που ενώ ήταν καθοριστικό κατά τους δανειστές για το πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης, ίσχυσε υποχρεωτικά για… λίγο τον περασμένο Απρίλιο και μετά πήρε αναβολή.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ίσχυσε για δέκα φαρμακευτικές ουσίες, ενώ οι μνημονιακές δεσμεύσεις αναφέρουν ρητά συνταγογράφηση με βάση την ουσία για όλες τις δραστικές ουσίες. Οι τωρινές εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυξάνουν τον αριθμό των δραστικών ουσιών από 10 σε 50, επικαλούμενες ότι είναι αναγκαία η ήπια εφαρμογή του μέτρου, δεδομένων και των έντονων αντιδράσεων που καταγράφονται από τον ιατρικό κόσμο.

Τέλος προνομίων για τους υπαλλήλους της Βουλής… «διανομή» των βουλευτικών αυτοκινήτων

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε στη Βουλή μετά την αποκάλυψη ότι με υπογραφή του πρώην προέδρου, Βύρωνα Πολύδωρα, ο κάθε υπάλληλος της Βουλής θα λάμβανε ως μετεκλογικό επίδομα για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις 1000 ευρώ. Οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου στράφηκαν κατά των δημοσιογράφων, κατηγορώντας τους ότι με τα ρεπορτάζ τους υπερέβαλλαν, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου πολλές φορές επεχείρησαν να υπενθυμίσουν προνόμια άλλων δημοσίων υπαλλήλων, που κατά τη γνώμη τους παραμένουν στο «απυρόβλητο», ή ακόμη και δημοσιογράφων, που εργάστηκαν στη Βουλή και τότε δεν αποκάλυπταν τα προνόμια.

«Θέλετε να οδηγηθούμε σε ανθρωποφαγία; Θέλετε πόλεμο; Εδώ έχω μια λίστα στα χέρια μου, από την οποία προκύπτει ότι συνάδελφός σας δημοσιογράφος πήρε εκλογικό επίδομα και τώρα καταγγέλλει εμάς, που στο κάτω-κάτω οι περισσότεροι από μας το δουλέψαμε», έλεγε χαρακτηριστικά πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής, Παναγιώτης Πολίτης.

Το συγκεκριμένο ποσό θα δινόταν «κουρεμένο» κατά 3000 χιλιάδες ευρώ, καθώς ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής διεκδίκησαν ως επίδομα 4000 συνολικά για τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις, τελικά ο κ. Πολύδωρας ενέκρινε μόνον 1000 ευρώ στον καθένα.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι το επίδομα εγκρίθηκε για το σύνολο των υπαλλήλων της Βουλής ως επίδομα για το φόρτο εργασίας που παρατηρείται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, παρότι στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται όλοι οι υπάλληλοι.

Την ώρα πάντως που ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν προτίθεται να υπογράψει την απόφαση εκταμίευσης του επίμαχου ποσού, ενώ έπειτα από αυστηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι αποφασισμένος να περικόψει προνόμια των υπαλλήλων, οι βουλευτές τις επόμενες μέρες θα παραλάβουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα καθώς μόλις 32 από τους 300 δεν θέλησαν τελικά να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προνομίου.

Πρόκειται για αυτοκίνητα 1800 κυβικών με μηνιαίο μίσθωμα έως 1200 ευρώ, που δικαιούνται οι βουλευτές της επαρχίας, και για αυτοκίνητα 1400 κυβικών και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα για τους βουλευτές Αττικής.

Σε ότι αφορά στα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τα οχήματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις προσωπικές τους μετακινήσεις, αλλά για κομματικές δραστηριότητες, με έμφαση στο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα στα καθήκοντα κάθε βουλευτή είναι να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων και όχι να κάνει βόλτες προεκλογικά. Αν κάποιοι θεωρούν πως αυτό είναι παράνομο, τότε ας μας αφαιρέσουν τα βουλευτικά οχήματα».

Tην κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια θα καταθέσουν τη Δευτέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τα βασικότερα σημεία της πρότασης νόμου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:
-Αυστηριοποίηση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων των
διατάξεων περί απόκτησης ιθαγένειας και μάλιστα σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου Ραγκούση.

-Κατάργηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

-Τροποποίηση του άρθρου 72 του νόμου 3886/2005 περί «εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια».

-Εισαγωγή και νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας της ποσόστωσης επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας για απόκτηση τίτλου «νόμιμης διαμονής» και με τις προϋποθέσεις της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

-Στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα εισάγονται μόνο όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια όπως προβλεπόταν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Ραγκούση.

Αντισυνταγματική και στην Πορτογαλία η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού!

Αντισυνταγματική κρίθηκε και στην Πορτογαλία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που υιοθέτησε μετά το δάνειο που δόθηκε στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι περικοπές αυτές αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών», αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα το βράδυ.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης, αποφάσισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για την τρέχουσα χρονιά με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειεςτης απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκε στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2011, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013.

Για να το επιτύχει αυτό η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα για τα έτη 2012, 2013 και 2014.

Τρόικα προς Ελλάδα: από τους 72 στόχους έχετε πετύχει τους 2.

ΑΝΙΚΑΝΟΙ!!
Η τρόικα κατα την επίσκεψη της, διαπίστωσε την τεράστια αποτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης όσων αφορά τους στόχους του προγράμματος.. Απο τους 72 στόχους, δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας ενώ πάμε καλά στους 2. Για τέτοια ξεφτιλίκια μιλάμε. Δεν....
υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουμε τους 300.. Και μετά απορούμε γιατί την πληρώνουν συνέχεια οι χαμηλομισθοι και οι συνταξιούχοι!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)