Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ανατροπές στα όρια ηλικίας και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό τον Οκτώβριο

 Ποιοι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν από το Τρίτο Μνημόνιο
Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 350 ευρώ, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν "κλειδώσει" την έξοδο από την εργασία πριν από τα 62 ή τα 67 έτη προβλέπεται να γίνει με δόσεις, ενώ η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα εφαρμόζεται σταδιακά, ξεκινώντας από την ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου.
Τα βασικότερα σημεία των ανατροπών είναι:
  1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα απονέμονται στο εξής και αναδρομικά για όσες απονεμήθηκαν από 1/1/2015. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει του νόμου 3863/10 με αποτέλεσμα η κατώτατη σύνταξη να πέφτει κάτω από τα 486 ευρώ, ενώ το προνομιακό τμήμα για συντάξεις 15-20 ετών θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67ου έτους της ηλικίας.
  2. Αναμένονται νέες περικοπές στις συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αρχικά, μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί δημοσιονομικά ισοδύναμα που να καλύπτουν πλήρως τις απώλειες που προέκυψαν από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  3. Για τον Οκτώβριο προγραμματίζεται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα με ενοποιήσεις Ταμείων, ακόμη στενότερη σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και μείωση των υψηλότερων συντάξεων μέσω νέων εισφορών και θέσπισης του ορίου των 1.000 ευρώ, για κύρια και επικουρική σύνταξη μαζί.
Πρόωρη συνταξιοδότηση
  1. Προωθείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιβαρυνθούν ασφαλισμένοι πριν το 1993 που είχαν "κλειδώσει" το δικαίωμα να βγούν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης και πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη. Η επιβάρυνση θα συνίσταται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου σε 5 έως 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος είναι το όριο της συνταξιοδότησης να φτάσει το 2022 στα 67 έτη.
  2. Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, η σταδιακή αύξηση των ορίων θα αρχίσει από τη δημοσίευση του νόμου με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
  3. Για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους με μειωμένη σύνταξη επιβάλλεται, εκτός από την ήδη προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία μείωση της επικουρικής κατά 6% ανά έτος, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

385 σελίδες μνημόνιο. Ένα προς ένα όλα τα μέτρα

Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας που τίθεται προς ψήφιση. Τι προβλέπει
Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών...
η οποία «έκλεισε» λίγες μόλις ώρες πριν πάρει το δρόμο για το Κοινοβούλιο και μετά από έναν ολονύκτιο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.
Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα.
Πότε θα «περάσει» από την Ολομέλεια
Πάντως, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συζήτηση σε επίπεδο επιτροπών να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί και την Πέμπτη να περάσει από την βάσανο της Ολομέλειας, φαίνεται πως η ΠτΒ, έχει διαφορετική γνώμη. Παρά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην οποία εξέθετε τους χρόνους και τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για να προλάβει η Αθήνα το έκτακτο Euerogroup της Παρασκευής, η τελευταία αρνήθηκε να «ανοίξει» η Βουλή το πρωί της Τετάρτης και να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο επιτροπών, αφού όπως υποστήριξε θα πρέπει να συνέλθει πρώτα η σύνοδος των προέδρων και να λάβουν απόφαση για την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να απάντησε πως αφού δεν ανοίγει η Βουλή σε πρόσφορο χρόνο, τότε η συζήτηση επί της συμφωνίας θα γίνει την ίδια μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, και σε επίπεδο επιτροπών και σε επίπεδο Ολομέλειας.
Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα


Μεταξύ των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο περιέχονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και στις διαδικασίες υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης. Επίσης μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι αλλαγές έχουν να κάνουν τόσο με το επιτόκιο όσο και με τη μείωση του αριθμού των δόσεων σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια τα του οφειλέτη. Ετσι το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% για όλους όσοι έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ ενώ για τους του οφειλέτες με που έχουν μικρότερα ποσά καθιερώνονται τρία κριτήρια τα οποία εάν τηρούνται δεν θα επιβάλλεται το επιτόκιο 5%.
Ειδικότερα το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% από 3% για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Εν τω μεταξύ χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής
Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των δόσεων σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.
Ωστόσο προβλέπονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ειδικότερα: Μειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον αναστέλλεται για δύο έτη η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ και εγγράφων που να αποδεικνύουν την προσωρινή οικονομική αδυναμία προκειμένου για χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο ΦΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 235 για το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή.
Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.
ΕΝΦΙΑ: Καταργείται η απαλλαγή από τον  ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του  ΕΟΤ. Επίσης καταργείται η προβλεπόμενη για το 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων. 
 Παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για λόγους κοινωνικούς και ως μέριμνα του κράτους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν απέκτησαν εισόδημα από τα ακίνητα τα οποία παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. 
Αυξάνεται η φορολογία στο αγροτικό πετρέλαιο ντίζελ. Από την 1η Οκτωβρίου ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου ντίζελ αναπροσαρμόζεται από 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Επίσης καταργείται ο ω άνω οριζόμενος συντελεστής ΕΦΚ και η διαδικασία επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη γεωργία.
Μεταξύ των άρθρων προβλέπεται αποκλειστική ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων σε ένα φορέα και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.
Επίσης προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στα ποτά.
Αλλαγές στη λειτουργία της Αγοράς


Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων, μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος και μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων - προσφορών. Δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από το κράτος όπως ισχύει σήμερα.
Σχετικά με την άρση των περιορισμών στην πώληση του ψωμιού αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας "αρτοποιείου".
Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή.



tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)