Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Το μαχαίρι στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικό

Το μαχαίρι στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικό και προσκρούει σε σειρά διατάξεων της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις προσφυγές που κατέθεσαν τέσσερις Σύλλογοι συνταξιούχων και συνταξιούχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τις προσφυγές ζητείται ν' ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την περικοπή από 1.11.2011 των κύριων συντάξεων πάνω από 1.200 ευρώ κατά 20% και κατά 40% των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και τις οποίες λαμβάνουν συνταξιούχοι που είναι κάτω των 55 ετών.

Όπως τονίζουν, οι περικοπές αυτές δεν έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπαγορευμένες από διεθνείς παράγοντες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να σταλεί έτσι μήνυμα «για την αποφασιστικότητα της χώρας».

Αποτέλεσμα, όμως πλέον είναι η πτώση των συντάξεων σε τέτοιο επίπεδο που δεν διασφαλίζουν ούτε τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία αναλογιστική μελέτη απ' την οποία να δικαιολογείται η περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση προχωρά στη μείωσή τους παραβιάζοντας το Σύνταγμα αλλά και σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων.

Την προσφυγή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και δεκάδες συνταξιούχοι.

"Κούρεμα" μισθών για 280.000 υπαλλήλους του Δημοσίου

- Στο στόχαστρο οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί και καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Έρχεται “τσεκούρι” στα επιδόματα με εντολή Τρόικας
- Δεν θα είναι οριζόντιες οι μειώσεις, λέει το υπουργείο

Στις 16 Ιανουαρίου καταφτάνουν τα στελέχη της Τρόικας και όλα δείχνουν ότι ως και τις 15 θα ακούμε καθημερινά και ένα νέο μέτρο.
Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για “προσωρινά” μέτρα, αλλά τα λεγόμενα μόνιμου χαρακτήρα που απαιτεί η Τρόικα και έτσι όσοι έμειναν εκτός ενιαίου μισθολογίου, όσοι υπάγονται δηλαδή στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, παίρνουν σειρά για να μπει ο μισθός τους στο...
κρεβάτι του Προκρούστη.
Είναι λοιπόν θέμα ημερών να γίνουν οι ανακοινώσεις για περικοπές στους μιθούς όσω εξαιρέθηκαν απ' το ενιαίο. Δηλαδή για δικαστές, μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπάλληλους, ιατροδικαστές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς και μουσικούς.
Οι μειώσεις όπως υπόσχεται το υπουργείο δεν θα είναι οριζόντιες. Όμως θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν το επίδομα γάμου που θα αντικατασταθεί από οικογενειακή παροχή μόνο σε όσους έχουν παιδιά, αλλά και του επιδόματος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, που χορηγείται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμενων και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Ναυτεμπορική” θα διατηρηθούν, αλλά θα περικοπεί το ύψος τους, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το ερευνητικό επίδομα για τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Βροχή από προσφυγές στο ΣτΕ κατά της περικοπής των συντάξεων

Δεκάδες συνταξιούχοι αλλά και σύλλογοι συνταξιούχων έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις νέες περικοπές στις συντάξεις. Τι ζητούν από το ΣτΕ.
Ως αντίθετη στους διεθνείς νομικούς κανόνες, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας που επιβάλλει τη μείωση των συντάξεων, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις Σύλλογοι συνταξιούχων, αλλά και συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και δεκάδες συνταξιούχοι.

Όλοι ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. ΑΠΦ 80000/014.26177/απόφαση (εγκύκλιος) του υπουργού Εργασίας που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.).

Με την υπουργική αυτή απόφαση, όπως αναφέρεται στις προσφυγές των Συλλόγων, περιεκόπη στους συνταξιούχους όλων των κύριων φορέων ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ σε ποσοστό 40% από 1.11.2011. Για την επίμαχη μείωση, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν. 3863/2010) και της επιπλέον εισφοράς του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011.

Επιπρόσθετα, με την παράγραφο 2 του ίδιου νόμου περιεκόπη σε ποσοστό 20% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 1.200 ευρώ των συνταξιούχων των κύριων φορέων ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη μείωση. Για την εν λόγω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές στις συντάξεις τους παραβιάζουν το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που δέχθηκαν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Και αυτό γιατί «αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μία κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί κατά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση από τη ρύθμιση αυτή μία άλλη κατηγορία προσώπων για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, τότε η διάταξη που εισάγει αυτή τη δυσμενή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική».

Έτσι, το όριο των 55 ετών είναι προδήλως αυθαίρετο και η επιβολή του δεν συναρτάται ούτε με κάποια ιδιότητα των δικαιούχων που εξαιρέθηκαν ούτε με κάποιο λόγο δημοσίου συμφέροντος, προσθέτουν οι συνταξιούχοι.

Παράλληλα, παραβιάζει και το άρθρο 22 του Συντάγματος για την υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών παροχών εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι περικοπές, όμως, των συντάξεων δεν έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά έγιναν καθ' υπαγόρευση διεθνών παραγόντων (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και μάλιστα «για να σταλεί το μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα για την αποφασιστικότητα της χώρας», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι.

Έτσι, όμως, υπογραμμίζεται στις προσφυγές, εκφυλίζονται οι συντάξεις σε επίπεδα κατώτερα αυτών που επιβάλλει η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ ούτε προηγήθηκε της μείωσης των συντάξεων, όπως επιβάλλεται από διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων), αναλογιστική μελέτη που να δικαιολογεί την αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων.

Παράλληλα, παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι συντάξεις. Και παραβιάζεται η ΕΣΔΑ, καθώς απαγορεύει την ουσιώδη μείωση των συντάξεων στα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, παραβιάζεται και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει στα κράτη την υποχρέωση να ενεργούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να εξασφαλίζουν το δικαίωμα του καθενός σε ένα ελάχιστο επίπεδο ζωής και στη «συνεχή βελτίωση των βιοτικών συνθηκών».

Τέλος, σύμφωνα με τους Συλλόγους, παραβιάζεται και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης ο οποίος δέχεται μόνο απόλυτα δικαιολογημένους περιορισμούς στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Με απαισιοδοξία υποδέχτηκε ο διεθνής οικονομικός Τύπος το νέο έτος, καθώς τα περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα γκρίζο τοπίο στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα πολύ καθοριστικό, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο σταυροδρόμι της παραμονής ή όχι στο ευρώ.

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και μέσα στο 2012, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε μία καταστροφική και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Στο άρθρο γίνονται άλλωστε αναφορές και σε προγενέστερες σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο συντάκτης δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που συνεχίζουν να καταβάλλονται, ενώ την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν γονατίσει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το άρθρο καταλήγει με τη χαρακτηριστική φράση: "Ο Παπαδήμος αποτελεί απειλή για τους Έλληνες πολιτικούς. Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση.

Για αυτούς είναι ένας κίνδυνος. Διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα".

Με παρόμοιο τρόπο περιγράφει η Kleine Zeitung το νέο έτος για την Ελλάδα, με τίτλο "Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες".

Στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, να αυξηθούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά και να ζημιωθούν περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία κάνει λόγο η Financial Times Deutschland, σε άρθρο της με τον τίτλο "Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημιές".

Και συνεχίζει: "Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές.

Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες".

Με ένα σύντομο βίντεο που θυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ, γιόρτασε η ΕΚΤ την επέτειο των 10 χρόνων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στη Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα σύντομο βίντεο, με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως "στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε, το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας στην Ευρώπη".

Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι, "παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών".

Τις τελευταίες ημέρες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη στήριξη του ευρώ, προβλέποντας ακόμη μία δύσκολη χρονιά.

Όπως είπε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, το 2012 κινδυνεύει να είναι ακόμη "πιο δύσκολο" από τη χρονιά του τρόμου, που μόλις πέρασε η ευρωζώνη.

Στο μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, αναφέρθηκε στην επιρροή που είχαν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, μέσα στο 2011, ενώ ζήτησε από τους πολίτες, να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ώστε να τερματιστεί η κρίση.

Σόιμπλε: "Επιτυχής η πορεία του ευρώ"

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, o Γερμανός πρόεδρος Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει επιτυχή την πορεία του ευρώ, υπογραμμίζοντας πως εξακολουθεί να είναι σταθερό και μετά το δολάριο το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα.

Όπως είπε, "η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης", ενώ αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις για το Γερμανό φορολογούμενο από την κρίση χρέους, τις χαρακτήρισε περιορισμένες.

Το νόμισμα που κέρδισε τις καρδιές των Ευρωπαίων

Οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ευρωζώνης διάλεξαν το σχέδιο που κέρδισε τον διαγωνισμό για το νέο κέρμα ευρώ, που θα εκδοθεί για τον εορτασμό της δεκαετούς επετείου κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ.

Σχεδόν 35.000 άτομα ψήφισαν σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, επιλέγοντας μεταξύ πέντε σχεδίων τα οποία ανέδειξε κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στη συνέχεια του διαγωνισμού σχεδίου που είχε προκηρυχθεί μεταξύ των πολιτών από ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το σχέδιο που βραβεύτηκε συμβολίζει τον τρόπο κατά τον οποίο το ευρώ έχει καταστεί ένας αληθώς παγκόσμιος παίκτης κατά την τελευταία 10ετία, και τη σημασία του για τις ζωές των κοινών ανθρώπων (που αναπαριστώνται από τον κόσμο στο σχέδιο), το εμπόριο (πλοίο), τη βιομηχανία (εργοστάσιο) και την ενέργεια (αιολικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής).

Ο δημιουργός του σχεδίου που κέρδισε τον διαγωνισμό είναι ο κ. Helmut Andexlinger, επαγγελματίας γραφίστας, που εργάζεται στο αυστριακό Νομισματοκοπείο.

Ο νικητής της ψηφοφορίας είναι ο κ. Raphael Cretinon από τη Γαλλία.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εκδίδουν κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική πλευρά. Το πρώτο ήταν το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ που εκδόθηκε το 2007 για να εορταστεί η 50ή επέτειος υπογραφής της συνθήκης της Ρώμης, και το δεύτερο ήταν το 2009 κατά την επέτειο των 10 ετών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της δημιουργίας του ευρώ ως λογιστικού χρήματος.

Τα αναμνηστικά κέρματα έχουν πάντοτε αξία 2 ευρώ και τίθενται σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν περίπου 90 εκατομμύρια τέτοια κέρματα.

Η Ευρώπη βουλιάζει, η Γερμανία ευημερεί

Το 2011 ήταν "η καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια" όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γερμανική ομοσπονδία των εμπορικών επιμελητηρίων DIHK.

Η κατανάλωση αναμένεται ότι αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1,2% κατά την περσινή χρονιά σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με την DIHK, καθιστώντας το 2011 για τους Γερμανούς, οι οποίοι παραδοσιακά δεν επιδίδονται σε δαπάνες, "την καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια".

Εξάλλου η γερμανική ομοσπονδία των εμπόρων λιανικής HDE αναμένει μια αύξηση τουλάχιστον 1,5% σε τρέχουσες τιμές στην κατανάλωση των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

"Η ευνοϊκή κατάσταση στην απασχόληση ωφελεί την εσωτερική ζήτηση", σύμφωνα με την DIHK.

Σημαντική πτώση της ανεργίας

Η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, το οποίο ευνοεί μια πολύ σθεναρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2009 και παρά τις ενδείξεις κλονισμού της γενικής οικονομικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών, ο αριθμός των απασχολούμενων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2011, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 41 εκατομμυρίων.

Η Γερμανία έχει σχεδόν 82 εκατομμύρια κατοίκους. Συνολικά 41,04 εκατομμύρια κάτοικοι της Γερμανίας, δηλαδή ένας στους δύο, εργάζονταν πέρυσι, το οποίο σημαίνει αύξηση των απασχολούμενων κατά 535.000 ή 1,3% σε ένα έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου.

Αν συνυπολογιστούν και οι κάτοικοι της παραμεθορίου άλλων χωρών που περνούν καθημερινά τα σύνορα και εργάζονται στη Γερμανία ανεβαίνει σε 41,09 εκατομμύρια ο αριθμός αυτών που είχαν μια θέση εργασίας στη Γερμανία το 2011.

Η γερμανική αγορά εργασίας επωφελήθηκε από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα μετά την ύφεση του 2009.

Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το όριο του 7%, στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα ετήσια στοιχεία για την ανεργία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.

Δίωξη - βόμβα στον... διώκτη της φοροδιαφυγής

Ποινική δίωξη - βόμβα ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στον Ιωάννη Καπελέρη, γενικό γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, που διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Ο Καπελέρης από χθες είναι αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της «απιστίας» στην υπηρεσία, αδίκημα που συνδυάζεται με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου 1608/50 (που επισύρει ακόμη και ισόβια, αλλά και προφυλάκιση).

Την παραγγελία για την ποινική δίωξη σε βάρος του Ι. Καπελέρη αλλά και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών Ευαγγελίας Πανταζή, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

H παραγγελία για τη δίωξη αφορά στις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στο βαρύ «κατηγορώ» των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη (που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα) επισημαίνεται ότι το παραπάνω αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, η δε ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- είναι «ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η άσκηση ποινικής δίωξης αφορά στη μη καταβολή προστίμων τουλάχιστον 3.500 διακινητών πετρελαίου το 2011.

Ποινές
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τις βαριές ποινές που προβλέπονται σχετικώς, εάν ο ανακριτής και ο αρμόδιος εισαγγελέας εντοπίσουν ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση αυτής της κατηγορίας, τότε, έχουν τη δυνατότητα να διατάξουν ακόμη και προφυλακίσεις.

Την υπόθεση -με την οποία θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές του φερόμενου «κουκουλώματος» προστίμων που είχαν επιβληθεί σε λαθρεμπόρους καυσίμων- θα την αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος καλείται να εντοπίσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών στην υπόθεση. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα ασκηθεί στη συνέχεια ανάλογη (συμπληρωματική) ποινική δίωξη.

Τη σοβαρή αυτή υπόθεση θα αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος αν στην πορεία της έρευνας «σκοντάψει» σε ευθύνες και πολιτικών προσώπων, τότε αυτομάτως αυτό το σκέλος της δικογραφίας θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την υπόθεση είχε διαταχθεί στις 3 Νοεμβρίου του 2011 με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία συνέδεαν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης αυτά επικαλούνταν «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του Ιω. Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών. Στο «μικροσκόπιο» της προκαταρκτικής έρευνας τέθηκαν τα επίμαχα πρόστιμα τα οποία -κατά πληροφορίες- αφορούν ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ελέγχθηκαν αν έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
«Αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, η ζημία της δημόσιας περιουσίας μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων». Αυτή τη φράση αναφέρει στο πόρισμα-καταπέλτη ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στην πορισματική αναφορά του, το ύψος της «ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας» του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ
Επικαλέστηκε προβλήματα στη διαδικασία και στο σύστημα

Ο Ιωάννης Καπελέρης είχε κληθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη στις 20 Νοεμβρίου του 2011 να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας.

Ο Καπελέρης στην ανωμοτί κατάθεσή του (χωρίς όρκο) είχε αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν, αν προχωρούσε η «προβληματική» -όπως είχε πει- διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστηρίξει ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος από το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι είχε γνώση του προβλήματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ι. Καπελέρη, δεν πρόκειται για λαθρεμπορία καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης, αλλά για εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ίδιο το σύστημα. Σχετικά με την εγκύκλιο, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, ισχυρίστηκε ότι προέβλεπε την αναστολή των προστίμων για κατάθεση εκπρόθεσμων παραστατικών για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, εν όψει έκδοσης σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Επίσης είχε ισχυριστεί ότι τα πρόστιμα δεν ήταν βεβαιωμένα, αλλά επρόκειτο να βεβαιωθούν.

«Θα έκλειναν»
Παράλληλα προβλήθηκε από την πλευρά του ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο όταν η παράβαση επαναλαμβάνεται δεύτερη φορά, ο διακινητής πετρελαίου διαγράφεται από το σύστημα, με αποτέλεσμα η αγορά να έμενε πανελλαδικά χωρίς 3.500 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)