Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι θα υποβάλουν τη νέα δήλωση Ε9

Το πρώτο βήμα που οδηγεί στην επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά γίνεται από τη Δευτέρα, με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, του γνωστού εντύπου Ε9.
Το Ε9 θα πρέπει να υποβληθεί φέτος από όσους είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013, καθώς και από όσους απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα μέσα στο 2013.
Η περίοδος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του 2014 ξεκινά από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Μαΐου.
Για τους φορολογούμενους που δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους το 2013, ως δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του έτους 2014 θα λαμβάνει υπόψη η περιουσιακή κατάσταση όπως έχει ήδη διαμορφωθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν την περίοδο 2005-2013.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πόσο χρονών είσαι; Δες το τσεκ απ που πρέπει να κάνεις

Η σύγχρονη άποψη για την υγεία στρέφει όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση. Ας δούμε ποιές  είναι οι προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουμε ανά δεκαετία της ζωής μας.
ΓΡΑΦΕΙ ο κ. Αναστάσιος  N.  Σπαντιδέας
Παθολόγος- Κλινικός Φαρμακολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Λέγοντας  τσεκ- απ εννοούμε τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται περιοδικά  όλα γενικά τα άτομα και ο οποίος περιλαμβάνει :
  1. Ιατρική και οδοντιατρική εξέταση
  2. Εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, τεστ –κοπώσεως, ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα κ.α
 Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δίνουν στο γιατρό μια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση υγείας του ατόμου, ενώ οι πρόσφατες εξετάσεις μπορούν να συγκρίνονται με μελλοντικές ή περασμένες εξετάσεις και να δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της κατάστασης υγείας του ατόμου. 
Ακόμη ένα τσεκ-απ μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το αν  υπάρχει προδιάθεση για κάποια πάθηση ή και να διαγνωστεί αυτή σε πρώιμο στάδιο
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΣΕΚ-ΑΠ
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία πρέπει να ξεκινάει ένα τσεκ-απ .
Συνηθίζουμε  να υποδεικνύουμε την έναρξη του τσεκ-απ  από την ηλικία των 40 χρόνων, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.
Για άτομα με προδιάθεση για κάποια νόσο ή με οικογενειακό ιστορικό για κάποια νόσο  το τσεκ – απ πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίτερα
 Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι περιοδικές προληπτικές εξετάσεις είναι συνάρτηση των αρχικών ευρημάτων, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας ή της κληρονομικής προδιάθεσης που κάθε άτομο διαθέτει. Γενικά μετά τα 40 κι εφόσον οι αρχικές αιματολογικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές συνιστάται η επανάληψη κάθε 3-5 χρόνια. Αν όμως κάποιες εξετάσεις βρεθούν παθολογικές η συχνότητα επανάληψης πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό, ο οποίος συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και τη γενική κατάσταση του ατόμου.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΕΚ-ΑΠ
Το τσεκ-απ και ιδιαίτερα μερικές εξετάσεις όπως π.χ  οι αιματολογικές έχει υποστεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια με την έννοια ότι κατασκευάζουμε και καλλιεργούμε στα άτομα την αίσθηση της ασθένειας.
Η ανεύρεση π.χ αυξημένης χοληστερίνης σημαίνει ότι το άτομο αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα από ένα άλλο με χαμηλές τιμές χοληστερίνης. Εν τούτοις το άτομο που έχει αυξημένη χοληστερίνη θεωρεί τον εαυτό του άρρωστο, τρέχει στους γιατρούς παίρνει φάρμακα και γενικά αποκτά ψυχολογία ασθενούς, κάτι που του δημιουργεί άγχος, το οποίο μπορεί να τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.
Η ανεύρεση αυξημένου  PSA  στους άνδρες έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων για αφαίρεση του προστάτου  χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο σε πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Έτσι η σκοπιμότητα της εξέτασης αυτής σήμερα αμφισβητείται έντονα. 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ
*Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος  (ειδικά για όσα παιδιά πρόκειται να    ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή ακόμα και να γυμνασθούν)
 *Επί θετικού οικογενειακού ιστορικού για κάποιες παθήσεις ειδικές εξετάσεις  π.χ χοληστερίνη, σάκχαρο, ουρία κλπ. 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ
           
*Γενική εξέταση αίματος και ούρων
*Για τις γυναίκες: ψηλάφηση μαστού και  υπερηχογράφημα μαστού,  Τεστ ΡΑΡ
(πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40 ΕΤΩΝ
*Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων
*Καρδιογράφημα
*Τεστ κοπώσεως
Για τις γυναίκες: υπερηχογράφημα μαστών και/ή μαστογραφία – Τεστ ΡΑΡ ( τεστ Παπανικολάου)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50 ΕΤΩΝ
 
*Γενικές εξετάσεις  αίματος και ούρων
*Καρδιογράφημα 
*Τεστ κοπώσεως
Για τις γυναίκες: υπερηχογράφημα μαστών και/ή μαστογραφία – Τεστ PAP
Για τους άνδρες: έλεγχος προστάτη (PSA)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

Ο έλεγχος οφείλει να γίνει τακτικός δηλ κάθε χρόνο ή και τακτικότερα εάν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και εξειδικευμένος εφ’ όσον τούτο απαιτείται.
*Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων
*Καρδιογράφημα
*Έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση (αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου).
*Μέτρηση οστικής πυκνότητας για τις γυναίκες
*Μέτρηση  PSA  για τους άνδρες

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ-ΟΥΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ  CHECK UP
Γενική εξέταση αίματος     
-Τ.Κ.Ε                                     
-Γενική εξέταση ούρων        
-Σάκχαρο                               
-Ουρία                                   
-Κρεατινίνη
-Ουρικό οξύ                          
-Χοληστερίνη ολική     
- Τριγλυκερίδια
 –Ολικά λιπίδια  
- H.D.L χοληστερίνη
-L.D.L χοληστερίνη
- Τρανσαμινάσες (SGOT – SGPT)
- γGT (γ- γλουταμινική τρανσφεράση)
- Αλκαλική φωσφατάση
-Λευκώματα ολικά
-Λευκωματίνη- σφαιρίνες                                                    
- Σίδηρο και Φεριτίνη (στις γυναίκες σε αναπαραγωγική φάση)

Εφάπαξ: Οι μειώσεις και τι να προσέξετε. Παραδείγματα

Μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και το 30% προκαλεί στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ο νέος μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιείται πλέον για τον υπολογισμό του βοηθήματος.
Το κλειδί στον νέο τύπο είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο καθώς θα εξαρτάται από πέντε βασικές παραμέτρους.
1. Από τα έσοδα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων...
2. Απο τις υποχρεώσεις του, δηλαδή από τον αριθμό του συνόλου των χορηγούμενων εφάπαξ.
3. Απο τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι υπάλληλοι για τον χρόνο ασφάλισης τους μέχρι το τέλος του 2013.
4. Από την περιουσία του Ταμείου (ομόλογα, μετοχές, κ.α.) και
5. Από τα εφάπαξ που οφείλονται σε όσους έχουν ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα δεδομένα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο και θα βγάζουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ. Αν ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι 1 τότε το εφάπαξ δεν θα έχει μειώσεις. Αν όμως, όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί για να μην υπάρχουν ελλείμματα, ο συντελεστής είναι 0,5 ή 0,6 ή 0,8 τότε αυτό σημαίνει μειώσεις στα χορηγούμενα ποσά.
Δείτε παραδείγματα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, enikos.gr

Ο καθηγητής και το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ...


Ένας καθηγητής μπαίνει στην αίθουσα και ρωτάει:
-Ποιός θέλει αυτό το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ;

Πολλά χέρια υψώθηκαν, αλλά ο καθηγητής είπε:
-Πριν το δώσω, υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω.
Λυσσασμένα το τσάκισε, και ρώτησε ξανά:
-Ποιός θέλει ακόμα αυτό το χαρτονόμισμα;

Τα χέρια συνέχισαν να είναι υψωμένα.

- Και αν κάνω αυτό;
Το πέταξε στον τοίχο, αφήνοντάς το να πέσει στο πάτωμα, το κλώτσησε, το πάτησε και πάλι σήκωσε το χαρτονόμισμα - βρώμικο και τσαλακωμένο.
Επανέλαβε την ερώτηση και τα χέρια παρέμειναν υψωμένα.
-Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσετε αυτήν τη σκηνή - είπε ο καθηγητής.
Ό,τι κι αν κάνω με αυτό το χαρτονόμισμα, θα συνεχίσει να αξίζει 50 ευρώ.

Πολλές φορές στις ζωές μας μας τσακίζουν, μας πατάνε, μας κλωτσάνε, μας κακομεταχειρίζονται, μας προσβάλλουν: αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να αξίζουμε το ίδιο!

Παράσχος: "Εμείς αδικηθήκαμε, όχι ο Ολυμπιακός"

Ο Ατρόμητος είναι η ομάδα που αδικήθηκε στα παιχνίδια του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και όχι οι Πειραιώτες, σύμφωνα με τον Γιώργο Παράσχο.
Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στην κάμερα της συνδρομητικής τηλεόρασης, τόσο για τα παιχνίδια του Κυπέλλου, όσο και το ματς που ακολουθεί με τον Λεβαδειακό.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Παράσχος στη "NOVA":
Κύριε Παράσχο με το αυριανό παιχνίδι ολοκληρώνεται ένας Γολγοθάς αγώνων στους οποίους η ομάδα έμεινε αήττητη και μάλιστα έφτασε και μια ανάσα από την πρόκρισή της στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Αυτό το ματς σας άφησε ικανοποίηση ή πικρία;
"Μια πολύ μεγάλη πικρία. Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν ήθελα να μιλήσω για συγκεκριμένες φάσεις γιατί ήθελα να τις δω πρώτα στην τηλεόραση. Οι μεγάλοι αδικημένοι σίγουρα είμαστε εμείς. Το χειρότερο όμως είναι πως το άσπρο το κάνουν μαύρο και απορώ με αυτό.
Στον Τύπο δηλαδή είδα ότι αδικήθηκε ο Ολυμπιακός. Το δικό μας το γκολ που ήταν κανονικό το έβγαλαν οφσάιντ, ενώ το πέναλτι ήταν μια εφεύρεση του ρέφερι. Γενικότερα αν κάποια ομάδα αδικήθηκε ήταν η δική μου ομάδα.
Τα παιδιά έδωσαν μεγάλο αγώνα, δώσανε την ψυχή τους μπορώ να πω, αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε μια πρόκριση που για μας θα ήταν πολύ σημαντική και θα είχαμε και βλέψεις γιατί όχι να πάμε και στον τελικό και να διεκδικήσουμε το κύπελλο".
Σας δίνει δύναμη όμως για τον δεύτερο στόχο που σας έχει απομείνει;
"Ε πως δεν μας δίνει; Αυτή η ομάδα μόνο δύναμη σου δίνει. Αυτή η ομάδα έχει τέτοια ψυχικά αποθέματα που μπορεί και συνδυάζει αυτά τα ψυχικά αποθέματα με καλό ποδόσφαιρο. γιατί λοιπόν να μην συνεχίσουμε έτσι;
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Νομίζω ότι τα παιδιά το έχουν πάρει και λίγο εγωιστικά τώρα, είναι πολύ δύσκολο να χάσουμε από οποιονδήποτε αντίπαλο και παρά τις απουσίες που έχουμε νομίζω ότι αυτά τα παιδιά μπορούν και αντεπεξέρχονται πάντα".
Αυτές οι τρεις σημαντικές απουσίες πιστεύετε (φυτανίδης, Ιγκλέσιας, Παπαδόπουλος) ότι κόστισαν στην ομάδα;
"Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα παιδιά που αγωνίστηκαν. Τώρα αν είχαμε κάποιες λύσεις παραπάνω ποτέ δεν ξέρεις τί σου επιφυλάσσει ένα παιχνίδι.
Νομίζω όμως ότι αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πλήρως και οι απουσίες δεν φάνηκαν καθόλου. Στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό θα έχουμε ακόμα περισσότερες απουσίες, αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι".
Πως προετοιμάζετε αυτό το παιχνίδι και ψυχολογικά ως προς την διαχείρισή του;
"Το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η κούραση και το πως θα την διαχειριστούμε. αυτά τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια στα πόδια τους γιατί είναι σχεδόν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές που έβγαλαν αυτό το βαρύ πρόγραμμα.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως μπορούμε να αντέξουμε και να διαχειριστούμε αυτό το παιχνίδι και τι μπορεί να σου βγάλει αυτό το παιχνίδι. Πως θα εξελιχθεί, αν είσαι πίσω στο σκορ, αν είσαι μπροστά στο σκορ, όλα αυτά με προβληματίζουν και τα σκέφτομαι για το πως μπορούμε να τα λύσουμε".
Γνωρίζοντας την πρώην ομάδα σας, καταστρώνετε τα σχέδιά σας και πάνω σε αυτό;
"Παίζουν πολύ λίγοι ποδοσφαιριστές από πέρσι και πρόπερσι που τους είχα εγώ. Νομίζω ότι τρία άτομα είναι από την βασική ομάδα, όλα τα άλλα παιδιά είναι καινούρια, υπάρχει καινούριος προπονητής που δεν ξέρουμε πως θα κατεβάσει αυτή την ομάδα. Επειδή την είδα πολλές φορές στο πρωτάθλημα λίγο πολύ ξέρω τις αδυναμίες της και τα προτερήματά της".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)