Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία

Φοροελαφρύνσεις σε περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες υπόσχεται η νέα κυβέρνηση με τις αλλαγές που σχεδιάζει στη φορολογία των εισοδημάτων και της περιουσίας. 
Αλλαγές, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να υπερβεί και τα 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και αρμόδια για τα έσοδα Νάντια Βαλαβάνη.

Η ίδια από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ανέφερε ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα καλυφθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ τα έσοδα που θα χαθούν από τις ελαφρύνσεις των φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα θα επιδιώξει να τα αναπληρώσει φορολογώντας τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ενώ σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων συνδέεται άμεσα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Έτσι δεν αποκλείεται κάποια μέτρα, όπως η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ να μεταφερθούν για αργότερα.


Περιουσιολόγιο από το 2016

Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το όπλο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι το Περιουσιολόγιο. Από το 2016 η φορολογική δήλωση μετατρέπεται σε αναλυτική δήλωση «πόθεν έσχες», όπου οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, το Δημόσιο θα μπορεί να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξή τους οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας.
Νέα φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο 12.000 ευρώ
Κερδισμένοι και χαμένοι των αλλαγών που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών - επαγγελματιών
Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Οι ανατροπές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Η ενιαία φορολογική κλίμακα που προωθεί η νέα κυβέρνηση μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στα υψηλότερα, ενώ αποκαθιστά μια αδικία. Σήμερα φορολογούμενοι με ακριβώς το ίδιο εισόδημα πληρώνουν διαφορετικό φόρο. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει φόρο 2.300 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίες με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, δηλαδή 20.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο 5.200 ευρώ, ενώ ένας φορολογούμενος που αποκτά αποκλειστικά εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ από την εκμίσθωση ακινήτων θα πληρώσει 3.960 ευρώ.
Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται. Έτσι, θα καταργηθεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα και το οποίο προβλέπει διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
Πρακτικά, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα ωφεληθούν. Κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα πληρώνουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Τους περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα. Το ποιοι θα είναι αυτοί, θα προκύψει από την τελική μορφή της φορολογικής κλίμακας.
Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, προγραμματίζεται να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται. Έτσι, θα καταργηθεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα και το οποίο προβλέπει διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
Κερδισμένοι – χαμένοι
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται:
• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.500 έως 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους μέσω της μείωσης του φόρου που θα παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό ή τη σύνταξη. Μέχρι να εφαρμοστεί η νέα κλίμακα, η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις θα γίνεται με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Το όφελος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους μετά την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ θα αποτυπωθεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 μέσω της οποίας θα επιστραφεί και ο επιπλέον φόρος που θα παρακρατηθεί φέτος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με απολαβές από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα δουν όφελος το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 540 ευρώ ετησίως.
• Ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ για τα εισοδήματά τους. Αυτό θα φανεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν φόρο θα προσαρμόζουν τα εισοδήματά τους στα επίπεδα κάτω του αφορολογήτου ορίου. Σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Με τη νέα ενιαία κλίμακα ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και με ελάχιστο εισόδημα της τάξεως των 4.000 έως 5.000 ευρώ θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 5.000 ευρώ πληρώνει φόρο 1.300 ευρώ, ενώ το 2016 δεν θα πληρώσει φόρο για το εισόδημά του. Άλλος επαγγελματίας με έσοδα 10.000 ευρώ θα γλιτώσει 2.600 ευρώ, ενώ επαγγελματίας με εισοδήματα 12.000 ευρώ θα δει τη φορολογική επιβάρυνση να μηδενίζεται, όταν φέτος θα πληρώσει 3.120 ευρώ. - Σε κάθε περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
• Φορολογούμενοι που εισπράττουν αποκλειστικά εισοδήματα από ακίνητα δεν θα πληρώνουν φόρο, εφόσον τα εισοδήματα αυτά δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Σήμερα οι εν λόγω φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που εισπράττει ενοίκια 10.000 ευρώ τον χρόνο φέτος θα πληρώσει φόρο 1.100 ευρώ, ενώ το επόμενο έτος θα είναι αφορολόγητος.
• Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και παράλληλα έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για τους φορολογούμενους αυτούς θα προκύψουν επιβαρύνσεις, αφού τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή.
• Αγρότες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα ωφεληθούν, αφού σήμερα πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
Τα δημόσια έσοδα που θα χάσει το υπουργείο Οικονομικών από τις ελαφρύνσεις των ασθενέστερων θα επιδιώξει να τα αναπληρώσει φορολογώντας τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Από τη στιγμή που θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις για έχοντες υψηλά εισοδήματα, ειδικά αν αυτά προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές.

Περιουσιολόγιο-Τέλος η φορολογική δήλωση
Αλλάζουν τα πάντα στις φορολογικές δηλώσεις. Το έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα έχει τη μορφή μιας αναλυτικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μια δήλωσης «πόθεν έσχες» σαν και αυτή που υποβάλλουν κάθε χρόνο συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και επαγγελματιών.
Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει από το 2016 και κάθε χρόνο να δηλώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μάλιστα όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδος θα εξουσιοδοτούν (με την ετήσια φορολογική τους δήλωση) το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την ύπαρξή τους.
Η δέσμευση θα ακυρώνεται μόνο, εφόσον αποδειχθεί, ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, προέρχονται από θετικό υπόλοιπο φορολογικής δήλωσης, ενώ θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες, για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, ποινές.
Με βάση το νέο τύπο φορολογικής δήλωσης θα καταρτισθεί ένα πλήρες «περιουσιολόγιο», δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με αναλυτικές πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις των φορολογουμένων.
Το Περιουσιολόγιο αναμένεται να αποτελέσει βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής. Με βάση αυτό θα προσδιοριστεί η φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογούμενου αφού σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία, όπως τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών.
Από τη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογούμενων θα είναι πλέον εύκολο στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξη των εισοδημάτων, του επιπέδου διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών.
Όπου διαπιστώνουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ή καταθέσεων μεγάλου ύψους ή υπέρμετρα αυξημένων δαπανών διαβίωσης, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλούμενα έσοδα και εισοδήματα, θα προχωρούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας κυβέρνησης το «Περιουσιολόγιο», αναμένεται να αποτελέσει βασικό θεσμό του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε.
2. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει:
• να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό
• να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
3. Στις περιπτώσεις εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων για τα οποία δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Η κλιμάκωση των προστίμων και των προσαυξήσεων θα είναι ανάλογη του μεγέθους της φοροδιαφυγής.
4. Με το ετήσιο εκκαθαριστικό θα υπολογίζεται και το κεφάλαιο που μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογηθεί οποιοδήποτε τεκμήριο.

Επιχείρηση τρόμος: "Βλέπουν" στραγγαλισμό της Ελλάδας και αυξημένες πιθανότητες Grexit

Το Reuters φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων και τραπεζικών στελεχών που υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερες μέσα στο 2015 από κάθε άλλη φορά απαρχής της κρίσης και τονίζουν πως το παιχνίδι τελειώνει αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τη ρευστότητα μέσω ELA. "Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί", σημειώνει το πρακτορείο

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters φιλοξενεί εκτενές άρθρο,  με τίτλο  "Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα", όπου σημειώνεται πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας εντός η εκτός της Ευρωζώνης.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, αλλά θα κρατά την Ελλάδα αξιόχρεη, επισημαίνει ο αρθρογράφος Mike Peacock, τονίζοντας την αποτυχία της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου έκανε και το ντεμπούτο του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.
Το πρακτορείο σημειώνει πως οι πιθανότητες για κάποιου είδους επέκταση στο πακέτο διάσωσης είναι υπαρκτές. Ωστόσο δεν δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θε επέλθει συμφωνία, ακόμη και αν το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί ονομάζεται κάπως αλλιώς, προκειμένου να δοθεί χρόνος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
"Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν την επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η συμφωνία - γέφυρα ακούγεται ωραία, αλλά υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα ουσίας και σε αυτά υπάρχει ένα χάσμα που χρειάζεται να ξεπεραστεί" τονίζει ο Peacock, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βάλει περισσότερο νερό στο κρασί του, δεδομένου του μεγάλου ποσού που οφείλει η Αθήνα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.
Σημειώνει ωστόσο πως "υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας για την ισχυροποίηση της ανάπτυξης και την διεύρυνση των φορολογικών εσόδων και η Ευρωζώνη θα μπορούσε να κινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση".
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων καθώς και για να διασφαλίσει την επάρκεια της ρευστότητας όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
"Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποσύρει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης ή εάν κρίνει ότι οι τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού" σημειώνει το Reuters.
Στέλεχος της Deutsche Bank δήλωσε στο πρακτορείο πως αν το Eurogroup της Δευτέρας οδηγηθεί σε αδιέξοδο όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη με αντικείμενο τα όρια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. "Σε περίπτωση αποτυχίας, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να γίνει πιο σαφής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε η χρηματοδότηση ELA θα σταματήσει ή θα τεθεί ανώτατο όριο" τόνισε.
Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δηλώνοντας απαισιόδοξος, ενώ οικονομολόγοι εκτίμησαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει 1 στις 4 πιθανότητες να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης μέσα στο 2015, περισσότερο από κάθε άλλη συγκυρία από τη αρχή της κρίσης.
H ΕΚΤ κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί
Σε άλλο δημοσίευμα το Reuters γράφει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ "κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί".
Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να "τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες", σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, σημειώνει σε τηλεγράφημά του.
Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το πρακτορείο φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.
"Αν η ελληνική κυβέρνηση πει δεν πληρώνουμε τα χρέη μας, τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα" λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή "Επιτροπής Σοφών".
Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.
Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση "θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία".
Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι "αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην Ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής".
"Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή" δηλώνει στο Ρόιτερς ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: "Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες".

SHARE:

1
FOLLOW NEWS247:
NEWSLETTER

Ερωτικά γράμματα δια χειρός Ναπολέοντα και Όσκαρ Ουάιλντ - Οι επιστολές αγάπης διάσημων προσωπικοτήτων

Μια μέρα, καθώς ξεφύλλιζα το αγαπημένο μου βιβλίο, …., βρήκα ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε: «Έι, με βρήκες! Σε αγαπάω!» Το είχε βάλει εκεί ο πρώην μου. Ο χωρισμός μας δεν ήταν καλός, αλλά εγώ αποφάσισα τελικά να κρατήσω αυτό το κομμάτι χαρτί, ήταν στην ουσία ένα απτό κατάλοιπο από κάτι που τώρα πλέον είναι ανάμνηση.
Υπάρχει κάτι τόσο ελκυστικό στα χειρόγραφα γράμματα. Μας δίνουν την ευκαιρία να σταματήσουμε για λίγο. Επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να παραδοθούν, σκεφτόμαστε καλύτερα την ουσία των όσων θα γράψουμε. Ένα γράμμα εκφράζει συναισθήματα που έχουν διάρκεια. Και η απτότητα τους δίνει την αίσθηση της μονιμότητας. Αλλά, αντίστροφα (και εδώ βρίσκεται ο ρομαντισμός πιστεύω), συλλαμβάνουν κάτι το εφήμερο.
Μόλις παραδοθεί, το γράμμα δεν ανήκει σε αυτόν που το έγραψε, αλλά σε αυτόν που το παρέλαβε. Αυτό εμποτίζει κάθε γράμμα με μία αυθεντικότητα που τα τυπωμένα κείμενα δεν έχουν. Όταν ξέρουμε ότι μπορούμε να διαβάσουμε αυτά που έχουμε γράψει, τότε έχουμε την τάση και το φιλτράρουμε. Για αυτό είναι κατανοητό το ότι σβήνουμε ανώριμα γραπτά μηνύματα που έχουμε στείλε σε πιθανούς συντρόφους. Το να διαβάζουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευάλωτους είναι κάτι που μας κάνει να ντρεπόμαστε.
Όταν έχει να κάνει με την έκφραση συναισθημάτων, το χειρόγραφο γράμμα πραγματικά υπερτερεί. Αυτά τα 7 γράμματα αγάπης θα σας κάνουν να μην θέλετε να στείλετε ένα e-mail ή ένα γραπτό μήνυμα ξανά.
Ο Dylan Thomas στην Caitlin Thomas
Ο Dylan ισχυρίζεται ότι αγάπησε τη γυναίκα του Caitlinμε την πρώτη ματιά και ότι της έκανε πρόταση στην πρώτη τους συνάντηση.
dylan thomas caitlin thomas
«Θέλω να είσαι μαζί μου, μπορείς να έχεις τον χώρο μεταξύ από τα σπίτια και εγώ μπορώ να έχω το δωμάτιο χωρίς παράθυρα, και θα φτιάξουμε ένα σπίτι στη μέση, θα μου μάθεις να περπατάω στον αέρα κι εγώ θα σου μάθω να παίζεις ωραίους ήχους στο πιάνο, θα έχουμε το κρεβάτι μας σ’ ένα μπαρ έτσι όπως λέγαμε, και δεν θα έχουμε δεκάρα τσακιστή και θα ζούμε με τα λεφτά τρίτων και καθόλου δεν θα τους αρέσει. Το δωμάτιο είναι γεμάτο από αυτούς τώρα, αλλά δε με νοιάζει δε με νοιάζει, δε με νοιάζει για κανέναν τους. Θέλω να είμαι μαζί σου γιατί σε αγαπώ. Δεν ξέρω τι σημαίνει «σ’ αγαπώ» αλλά το νιώθω».
Διαβάστε το γράμμα
Η Virginia Woolf στην Vita Stackville-West
Η Vita ήταν η καλύτερη φίλη της Woolf. Οι δυο τους μοιράστηκαν και μία σύντομη και παθιασμένη σχέση.
joséphine de beauharnais
«Άκου να δεις Βίτα- παράτα τον άντρα σου και θα πάμε στο Xάμπτον Κορτ και θα δειπνήσουμε μαζί δίπλα από το ποτάμι και θα περπατήσουμε στους κήπους κάτω από το φως του φεγγαριού και θα γυρίσουμε σπίτι αργά και θα πιούμε ένα μπουκάλι κρασί- και θα ζαλιστούμε, και θα σου πω όλα τα πράγματα που έχω στο μυαλό μου- εκατομμύρια, μυριάδες. Δεν θα ξυπνούν το βράδυ, μόνο όταν νυχτώνει δίπλα στο σκοτάδι».
Διαβάστε το γράμμα
Ο John Keats στη Fanny Brawne
Ο Keats και η Brawne ήταν αρραβωνιασμένοι από το 1818 μέχρι τον θάνατό του το 1821
joséphine de beauharnais
«…γράψε τα απαλότερα λόγια και φίλησε τα, έτσι ώστε τουλάχιστον να αγγίξω με τα χείλη μου εκεί που ήταν τα δικά σου. Δεν ξέρω πώς να εκφράσω την αφοσίωση μου με τόσο όμορφη παρουσία: Θέλω μια λέξη πιο λαμπερή από το λαμπερό, ένα κόσμο πιο όμορφο κι απ’ το όμορφο. Σχεδόν εύχομαι να ήμασταν πεταλούδες και να ζούσαμε μόνο τρεις μέρες του καλοκαιριού- τρεις τέτοιες μέρες μαζί σου θα μπορούσαν να με γεμίσουν με περισσότερη ευτυχία από πενήντα συνηθισμένα χρόνια»
Διαβάστε το γράμμα
Ο Oscar Wilde στον Λόρδο Alfred Douglas
Ο Wilde και ο Douglas είχαν μια ταραχώδης σχέση γεμάτη από συχνούς χωρισμούς και επανασυνδέσεις
alfred douglas
«Το σονέτο σου είναι υπέροχο, και είναι ένα θαύμα ότι αυτά τα κατακόκκινα- σαν ροδοπέταλα χείλη σου- πρέπει να έχουν φτιαχτεί για την τρέλα της μουσική και του τραγουδιού παρά για την τρέλα των φιλιών. Η λεπτή επίχρυση ψυχή σου περπατά μεταξύ του πάθους και της ποίησης . Ξέρω ότι ο Υάκινθος, που αγαπούσε τόσο τρελά ο Απόλλωνας, ήταν εσύ στις ελληνικές σου μέρες».
Διαβάστε το γράμμα
Ο Stieg Larsson στην Eva Gabrielsson
Το γράμμα γράφτηκε για τη γυναίκα του το 1977 και ήταν κλεισμένο σε έναν φάκελο που από έξω έγραφε «Να ανοιχτεί μετά τον θάνατό μου.» Ο Larsson πέθανε στα 50 του το 2004 μετά από έναν ξαφνικό έμφραγμα
eva gabrielsson
«Είχα τόσα λάθη το ξέρω αλλά και κάποιες καλά χαρακτηριστικά επίσης, ελπίζω. Αλλά εσύ Εύα μου ενέπνευσες τόση αγάπη που μου ήταν αδύνατον να την εκφράσω …
Ίσιωσε την πλάτη σου, ευθυγράμμισε τους ώμους σου, κράτα το κεφάλι σου ψηλά. Εντάξει; Πρόσεξε τον εαυτό σου Εύα. Πήγαινε να πιείς έναν καφέ. Όλα τέλειωσαν . Σε ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που είχαμε».
Διαβάστε το γράμμα
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στην Joséphine de Beauharnais
Η Joséphine ήταν η πρώτη γυναίκα του Ναπολέοντα. Αν και οι δύο είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις όταν αυτός έλειπε στις εκστρατείες του, έγραφαν συχνά ο ένας στον άλλο γράμματα γεμάτα πάθος.
napol
«Αχ! Σε ικετεύω να μου επιτρέψεις να δω κάποια από τα ελαττώματα σου. Να είσαι λιγότερη όμορφη, λιγότερο κομψή, λιγότερο τρυφερή, λιγότερο καλή, να προσέχεις να μην αγωνιάς πολύ, και να μην κλαις ποτέ. Τα δάκρυα σου μου κλέβουν τη λογική και με αρρωσταίνουν. Πίστεψε με δεν έχω τη δύναμη να έχω έστω και μια σκέψη που δεν είναι δική σου, ή μια ευχή που δεν θα μπορούσα να σου αποκαλύψω».
Διαβάστε το γράμμα
Ο Henry Miller στην Anaïs Nin
Οι δυο τους είχαν μια ταραχώδης σχέση που κράτησε χρόνια στο Παρίσι.
henry
«Αναίς, πίστευα μόνο πως σ’ αγαπούσα πριν, αλλά το συναίσθημα ήταν ένα τίποτα μπροστά στη βεβαιότητα που έχω τώρα. Ήταν όλο αυτό τόσο υπέροχο μόνο επειδή ήταν σύντομο και κλεφτό; Παίζαμε θέατρο ο ένας για τον άλλον, στον άλλον; Ήμουν εγώ λιγότερο εγώ η περισσότερο εγώ και εσύ λιγότερο ή περισσότερο εσύ; Ήταν τρέλα να πιστέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί; Που και πότε άρχισαν οι κακές στιγμές; Σε μελετώ τόσο πολύ για να βρω τα πιθανά , τα αδύναμα σημεία, τις επικίνδυνες περιοχές. Δεν τις βρίσκω-ούτε μια».
Διαβάστε το γράμμα
Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο These Beautiful Handwritten Love Letters Will Leave You Swooning που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)