Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Εξέλιξη που τα ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ όλα στην Αμφίπολη! Οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ να απεικονίζεται στο ψηφιδωτό!

xd89c49e704ff36a687bf8f02c7bb1245_L.jpg.pagespeed.ic.EAATa1G5z9
Η καθηγήτρια Έβα Κανταρέλα, από το Πανεπιστήμιο Μιλάνου, σχολίασε τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη και τι συμβολίζουνστην αρχαιότητα.
Στάθηκε περισσότερο στα δύο διαφορετικά μάτια που είχε το άλογο, ένα μαύρο και ένα γαλάζιο.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Κανταρέλα, παρότι, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Αθηνά είχε γαλάζια μάτια, οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν το χρώμα των ματιών σύμβολο ξεχωριστής ωραιότητας. Εκτιμούσαν περισσότερο τη λάμψη και το σχήμα τους και ιδιαίτερα τα οβάλ.
Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες το γαλάζιο χρώμα των ματιών, ή τουλάχιστον του ενός ματιού, θεωρήθηκε ένα εξαιρετικό διακριτικό χαρακτηριστικό, σημάδι θεϊκής προέλευσης.

Ωστόσο, διαφορετικά μάτια είχε – σύμφωνα με τη παράδοση– το σπουδαίο άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Βουκεφάλας.
Και οι φήμες έχουν ξεκινήσει πάλι να οργιάζουν…
ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr

Δώδεκα κατηγορίες φίλων που δεν πρέπει να έχεις στο facebook

«Έχεις facebook;» Η ερώτηση που σκοτώνει… Δεν το κατακρίνω, ίσα ίσα πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει φανεί χρήσιμο, εξυπηρετικό. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά, αυτή της κατάχρησης, του εθισμού.
Δώδεκα κατηγορίες φίλων που δεν πρέπει να έχεις στο facebook
.
... Η αίσθηση ότι έχεις βάλει το μάτι σου στην  κλειδαρότρυπα του διπλανού  και κρυφοκοιτάζεις σε εξιτάρει. Η  αλήθεια, όμως, είναι ότι βλέπεις αυτά που σου επιτρέπουν να δεις. Όποιος δεν θέλει να μάθεις, απλά δεν θα σε αφήσει να μάθεις. Όποιος θέλει να κερδίσει αυτά τα 5 λεπτά δημοσιότητας ανάμεσα σε γνωστούς και αγνώστους θα σου σερβίρει τα αποφάγια του. Και ξαφνικά χάνεις τον έλεγχο γιατί έχουν μαζευτεί στη σελίδα σου οι φίλοι των φίλων, οι φίλοι του πρώην και του νυν, παλιοί συμμαθητές, συμφοιτητές  και οποιαδήποτε γνωριμία της μιας ημέρας που καταλήγει στην ερώτηση… «έχεις facebook;» Ήρθε η ώρα να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα, άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά για ένα unfriend στον άγνωστο Χ. Και μη μου πείτε δεν είναι σωστό, γιατί απλά δεν τον ήξερες και από χθες για να το πάρει και αυτός αλλά και εσύ τόσο προσωπικά.
Παρακάτω λοιπόν, θα διαβάσεις μια λίστα με το ποιους θα πρέπει να διαγράψεις. Αν δεν είσαι από αυτούς που κάνουν διαγωνισμό για το ποιος έχει τους περισσόττερους φιλους (όπως μετρούσαμε μικροί τα παγωτά που τρώγαμε), τότε θα σε βοηθήσει να έχεις μια πραγματική σελίδα στα Social Media.
1.  Το όνομα όλων όσων πρέπει να μπεις στη σελίδα τους για να μάθεις ποιοι είναι. Αν τον ήξερες δε θα έμπαινες σε αυτή τη διαδικασία. Εσύ δεν έπαθες ξαφνική απώλεια μνήμης και αυτός δεν άλλαξε το όνομά του, άρα δεν υπάρχει και κανένας απολύτως λόγος να βλέπει οτιδήποτε αναρτάς. Οπότε delete!
2. Τον πρώην σου. Γιατί να είσαι ακόμα φίλη μαζί του; Πολύ δημοκρατικό!
3.  Τους φίλους του πρώην σου. Οι εξηγήσεις περιττές.
4. Τις σελίδες των club. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν κάνεις πλέον κλάμπινγκ. Αρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαβάζεις τις συγκινητικές θεματικές βραδιές που διοργανώνουν γιατί απλά δεν θα πας.
5. Ολους αυτούς που γνώρισες ενώ σπούδαζες στο εξωτερικό αλλά ποτέ δεν ξαναμίλησες. Αποχαιρέτησέ τους από της σελίδα σου γιατί με λίγα λόγια δεν έχεις καμία επαφή μαζί τους.
6. Τον παντελώς άγνωστο  που έγινε γνωστός μέσα από το facebook είτε εκφράζοντας τις πολιτικές του απόψεις, την προσωπική του ζωή –λεπτομερώς- και τις πεποιθήσεις του. Εσένα γιατί θα πρέπει να σε ενδιαφέρει; Unfriend!
7. Τις φίλες της μαμάς σου. Είναι της μαμάς σου, όχι δικές σου.
8. Το τύπο που γνώρισες για ένα βράδυ. Ηταν για ένα βράδυ. Πρέπει να τον έχεις φίλο;
9. Το μοντέλο,  τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή  που κάθε 5 δευτερόλεπτα ανεβάζει και από μία selfie.
10. Τον αντιπαθητικό πρώην συνάδελφό σου που δεν πρόκειται να ξαναμιλήσετε ποτέ. Το δέχομαι, ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή, αλλά πίστεψε με είναι ο τελευταίος που θα σε βοηθήσει αν χρειαστείς κάτι, πόσο μάλλον δουλειά.
11. Τον παιδικό σας έρωτα. Πλέον είναι παντρεμένος με παιδιά, ζει σε άλλη πόλη και έχει λίγη καραφλίτσα. Είμαι σίγουρη ότι δεν θυμάται καν ότι είστε φίλοι.
12. Αν εργάζεσαι στα ΜΜΕ η επιτυχία σου δε στηρίζεται στο να κάνεις φίλους όλους όσοι διαβάζουν τα κείμενά σου. Μπορεί να σε πουν σνομπ γιατί έχουν την απαίτηση να απαντάς σε οποιαδήποτε απορία τους, αλλά είναι η δική σου σελίδα και εσύ κάνεις κουμάντο!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Έμπολα. Χρηστικές πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η επιδημία του ιού Έμπολα δεν αφορά πια μόνο τη Δυτική Αφρική, αφού σποδαρικά κρούσματά του εντοπίζονται τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις ΗΠΑ. Αν και οι ελληνικες υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την διαχείριση πιθανού κρούσματος, καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.
Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα;
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. πιθήκους, γορίδες, χιμπατζήδες). Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν. Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο «αποθήκη» του ιού στη φύση θεωρούνται ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική.

Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους. Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ασθένεια μεαδίδεται, επίσης, μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως π.χ. πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8 - 10 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου; 
Η νόσος μπορεί να εκδηλώθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Έμπολα;
Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για την ασθένεια, αν και πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν και χορηγούν σε πειραματικό επίπεδο διάφορα θεραπευτικά σχήματα. Σε κάθε περίπτωση, η αγωγή είναι σήμερα υποστηρικτική και συμπτωματική.

Ποιός ειναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιός Έμπολα και πως μπορώ να προφυλαχθώ;
Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί από την τρέχουσα επιδημία στην Δυτική Αφρική (Γουϊνέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία), ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή άλλα σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Η συνήθης κοινωνική επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά, ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με το καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη (αραίωση 1:10), τα συνήθη αντισηπτικά/απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Το πλύσιμο των ρούχων που έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά σε πλυντήριο με απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό Έμπολα. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Έχω ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα της νόσου. Τι πρέπει να προσέξω;
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο:
Σε περίπτωση που,
  • εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από τις χώρες/περιοχές που αναφέρουν κρούσματα ή
  • έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενή που έχει αναρρώσει από αιμορραγικό πυρετό,
αναζητήστε αμέσως ιατρική εκτίμηση και φροντίδα, αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας. Τονίζουμε ότι, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε άλλη ασθένεια, όπως π.χ. ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.
Πριν την επίσκεψή σας σε υπηρεσία υγείας επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ (210 - 52 12 054). Θα χρειαστεί να απαντήσετε σε λίγες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που διατρέχετε και θα σας δώσουν οδηγίες που να απευθυνθείτε, ενώ παράλληλα θα ειδοποιηθεί το ιατρικό προσωπικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

health.in.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)