Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Χωρίς μεταβολή τα πλαφόν για εργαζόμενους συνταξιούχους

Αμετάβλητα παραμένουν τα πλαφόν για τους συνταξιούχους που εργάζονται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Αμετάβλητα παραμένουν τα πλαφόν για τους συνταξιούχους που εργάζονται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπολογίζει τα πλαφόν, πάνω από τα οποία θα περικόπτεται η σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων, με το αυξημένο (πριν από τη μείωση κατά 22%) Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη που ίσχυε μέχρι τις 31/12/2011 (33,57 ευρώ) και όχι με το ισχύον (26,18 ευρώ).

Τα πλαφόν που ορίζεται στη μηνιαία ακαθάριστη κύρια σύνταξη παραμένει στα 1.007,10 ευρώ για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται ως μισθωτοί. Πάνω από αυτό το ποσό η περικοπή στη σύνταξη θα είναι κατά 70%.

Επίσης, για τους αυτοαπασχολούμενους το πλαφόν είναι 2.014,20 ευρώ (και στις δύο περιπτώσεις ισχύουν προσαυξήσεις κατά 6 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη για κάθε ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει).

Πληρωμή του φόρου σε εννέα άτοκες δόσεις

Εννέα άτοκες δόσεις για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας.

Εννέα άτοκες δόσεις για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες και ειδικότερα την ανάγκη ρευστότητας των νοικοκυριών για να πληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, η Εθνική Τράπεζα διευκολύνει τους πελάτες-κατόχους των πιστωτικών της καρτών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα εξόφλησης της εφορίας σε 9 άτοκες δόσεις, αναφέρει η ΕΤΕ σε ανακοίνωσή της. Οι πληρωμές που μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες ΕΤΕ αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα: φόρο εισοδήματος, τέλος ακινήτων, εισφορά ΦΠΑ, εισφορές - τέλος επιτηδεύματος Ν. 3986, περαίωση, προσωρινή Δήλωση Απόδοσης Φόρου & Τελών Χαρτοσήμου, τα πρόστιμα ρύθμισης αυθαιρέτων.

Οι κάτοχοι των καρτών μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν:

  • είτε το σύνολο της οφειλής τους, επωφελούμενοι αφενός της έκπτωσης του Δημοσίου και των 9 άτοκων δόσεων,
  • είτε τη δόση ή τις δόσεις τους, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο αποπληρωμής των δόσεων και ταυτόχρονα μειώνοντας το ύψος κάθε δόσης. Εάν, για παράδειγμα, το υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής της οφειλής σε 3 δόσεις, ο πελάτης της τράπεζας μπορεί να χρεώσει σε 9 δόσεις στην κάρτα του κάθε μία από τις 3 δόσεις.

Λίστα με «αόρατους» συνταξιούχους

Την πρώτη λίστα με 6.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» με λανθασμένους, ανύπαρκτους και ανενεργούς ΑΦΜ αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Επεκτείνονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τις παράνομες συντάξεις, τα επιδόματα και τις άλλες κοινωνικές παροχές, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο φως νέα κρούσματα με συνταξιούχους «αόρατους» ή «μαϊμού».

Με κατεπείγουσα εντολή στις διοικήσεις όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους ζητά να παραδώσουν μέχρι τις 17 Αυγούστου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τους φακέλους με τις καταχρηστικές υποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα την πρώτη λίστα με 6.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» με λανθασμένους, ανύπαρκτους και ανενεργούς ΑΦΜ αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με βάση την εντολή του υπουργού Εργασίας, οι διοικήσεις όλων των φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το σύνολο των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών κοινωνικών παροχών.

Επίσης κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από την ελεγκτική δραστηριότητα της διοίκησης (απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και επιτόπιοι ιατρικοί έλεγχοι) θα αποστέλλεται εφεξής και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα Ταμεία, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων και παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη. Το ΙΚΑ, αν και διέκοψε την καταβολή 7.500 συντάξεων (από τις οποίες οι 2.500 αφορούσαν θανάτους συνταξιούχων), έχει υποβάλει μηνύσεις για 58 υποθέσεις.

«Η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις, κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (τράπεζες, δήμους, ληξιαρχεία κ.λπ.), έσπευσε να διευκρινίσει χθες το Ταμείο.

Στο άλλο μέτωπο των ελέγχων τα αποτελέσματα από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 60.000 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι για 6.000 συνταξιούχους ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και άλλα πληροφοριακά στοιχεία είτε δεν ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα είτε δεν υπήρχαν στα αρχεία της Εφορίας, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου η φορολογική ταυτότητα του συνταξιούχου αντιστοιχούσε στον ΑΦΜ επιχείρησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων στον Χ. Θεοχάρη στον ρ/ς «ΒΗΜΑ 99,5», από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα μητρώα κάποιων Ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σωστά στοιχεία, το 30% δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.

Μητρώα
«Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι η ΓΓΠΣ έχει ήδη ελέγξει τα μητρώα του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ. Για τον ΟΑΕΕ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στα άλλα Ταμεία.

Αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι το πρόβλημα με τα ΑΦΜ μπορεί να οφείλεται σε λάθη των φορολογουμένων ή σε αταξία του αρχείου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιοι που λαμβάνουν παράνομα συντάξεις να αναγράφουν στις δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία για να παραπλανήσουν την Εφορία.

Οι σχετικές λίστες αποστέλλονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση των πραγματικών δικαιούχων, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ
«Τσουνάμι» διώξεων για τις ύποπτες υποθέσεις ετοιμάζουν τώρα οι Εισαγγελίες

  • Εντολή από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου να «τρέξουν» ταχύτατα οι έρευνες και να γίνουν γρήγορα οι δίκες

Σε καταιγισμό διώξεων εναντίον συνταξιούχων, υπαλλήλων και ιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις συντάξεις «μαϊμού» και τα παράνομα προνοιακά επιδόματα θα προχωρήσουν πολύ σύντομα οι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, καθώς μέσα στο προσεχές 10ήμερο θα πάρουν στα χέρια τους το σύνολο των ύποπτων υποθέσεων.

Τη στιγμή που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει οδηγίες σε όλες τις εισαγγελικές Αρχές της Επικράτειας να «τρέξουν» όλες τις σχετικές έρευνες, για να γίνουν ταχύτατα δίκες και να καταλογιστούν βαριές ποινικές ευθύνες, η πολιτεία προχωρά στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για να παρακολουθεί συστηματικά την πορεία τέτοιων υποθέσεων διαφθοράς προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο, αλλά και να εξασφαλιστεί όχι μόνο ότι θα επιστραφούν όσα χρήματα εισπράχθηκαν παράνομα, αλλά και ότι θα απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες και τις επιτροπές όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι κ.λπ.

Χθες, ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Αθ. Κατσιρώδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε για το πρόβλημα της μεγάλης αυτής παραβατικότητας με τον υπουργό Εργασίας, Ιω. Βρούτση, με έγγραφό του προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας τούς επισημαίνει τη σοβαρή ποινική απαξία που έχουν οι χορηγήσεις παράνομων συντάξεων και επιδομάτων προνοίας, γιατί πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό ο αντεισαγγελέας ΑΠ τους καλεί να παραγγείλουν στους εισαγγελείς των περιφερειών τους να ερευνούν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις αυτές και να τις περατώνουν πολύ σύντομα, για να παραπέμπτονται ταχύτατα οι εμπλεκόμενοι στο ακροατήριο.

Παράλληλα, καλεί τους Εισαγγελείς Εφετών να εποπτεύουν διαρκώς την πορεία των συγκεκριμένων δικογραφιών, ενώ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των ασφαλιστικών φορέων να στείλουν ταχύτατα στη δικαιοσύνη όσους φακέλους παρανομιών έχουν στα χέρια τους, φροντίζοντας ταυτόχρονα να υπολογίζουν το ύψος της συνολικής ζημιάς που έχει προκληθεί.

Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διώξεων, αλλά και γιατί θα καταδείξει τις βαρύτερες των περιπτώσεων, που θα συνοδευτούν με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς και εκείνες που κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή (λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα) και πρέπει να επισπευσθούν.

Ο υπουργός ζήτησε πάντως από τους διοικητές των ταμείων να στείλουν ταχύτατα στη δικαιοσύνη το σύνολο των παράνομων υποθέσεων μέχρι και τις 17-8-12, υπογραμμίζοντας ότι ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα παρακολουθεί επισταμένως την πορεία τους.

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και ασφαλιστικών φορέων για να συνεχίσουν να στέλνουν αμέσως στη δικαιοσύνη και όσες άλλες νέες υποθέσεις υποπέσουν στην αντίληψή τους.

Υστερα μάλιστα από την αποκάλυψη ότι στον οικονομικό εισαγγελέα είχαν σταλεί μόλις 13 υποθέσεις το τελευταίο εξάμηνο, ο Ιω. Βρούτσης στέλνει «τελεσίγραφο» για να αντιδράσουν άμεσα όλοι φορείς και να στείλουν εντός δεκαημέρου τα πάντα στη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι σε μία περίοδο που οι έντιμοι φορολογούμενοι και συνταξιούχοι ανέχονται δύσκολα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται αναγκαστικά εν όψει της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε αμέλεια, αδιαφορία, αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή μη συμμόρφωση στις οδηγίες.

Δύο επενδύσεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών θα επιδιώξει η κυβέρνηση για σχέδια δημιουργίας τουριστικών χωριών, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. «Διάβημα» από τον Βρετανό πρέσβη

Την απεμπλοκή δύο τεράστιων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας από βρετανικές επιχειρήσεις που μπορούν να φέρουν 10.000 με 11.000 θέσεις εργασίας θα επιδιώξει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δύο σχέδια συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία αλλά και σε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ένα επρόκειτο να αναπτυχθεί στο Κάβο Σίδερο της Σητείας (έκταση της Μονής Τοπλού) και το δεύτερο στην Αταλάντη της Φθιώτιδας.

Το θέμα ανακίνησε ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στη χώρα μας Ντέιβιντ Λάντσμαν σε συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη. Οπως ανακοίνωσε ο τελευταίος, «ο Βρετανός πρέσβης ζήτησε την υποστήριξη της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων, καθώς και για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων».

Η μία επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία LoyalWard είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ και επρόκειτο να υλοποιηθεί σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Παναγιάς Ακρωτηριανής της Μονής Τοπλού στα διοικητικά όρια Σητείας ? Ιταμού.

Η πολυεθνική πρόσφατα μάλιστα υπέβαλε αίτηση στην «Invest in Greece» για υπαγωγή του πρότζεκτ στη διαδικασία του φαστ τρακ. Η βρετανική εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει έξι τουριστικά χωριά, εκ των οποίων τα πέντε δίπλα στη θάλασσα, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ.

Απόφαση
Το ενδιαφέρον για επένδυση στη συγκεκριμένη περιοχή ?Κάβο Σίδερο Σητείας? είχε εκδηλωθεί το 1992 με 1993, ώστε το 2007 να εκδοθεί σχετική απόφαση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά το 2010 μετά από προσφυγή τοπικών φορέων το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση.

Η δεύτερη επένδυση είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και πρόκειται να υλοποιηθεί από τις εταιρείες Εuropa Capital, Prufrock Investments και Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. στην Αταλάντη.

Η ιστορία του project είναι γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές του έργου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν σε έκταση 12.500 στρεμμάτων έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό.

Στο κυρίως σχέδιο περιλαμβάνονται τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, δύο spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία γήπεδα γκολφ.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή. Το έργο έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και μάλιστα προ μηνών οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν προαναγγείλει την αποχώρησή τους.

Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια

Στο τραπέζι οι περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Δυσκολότερο γίνεται για την κυβέρνηση το εγχείρημα διάσωσης των ειδικών μισθολογίων λόγω της «μαύρης τρύπας» στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και πλέον στην καλύτερη των περιπτώσεων προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών των 250.000 εργαζομένων (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.) να μετατεθούν για την 1-1-2013.

Την ίδια ώρα υπό την πίεση των αυξημένων αναγκών για τις περιστολές δημοσίων δαπανών, αναθεωρούνται επί το σκληρότερο τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές καθώς και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ στο τραπέζι παραμένουν η κατάργηση των «δώρων» στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Το ρευστό σκηνικό που διαμορφώνεται με τα ειδικά μισθολόγια -δεδομένου ότι τα ισοδύναμα για φέτος μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και για το 2013 τα ποσά που αναζητούνται είναι υπερδιπλάσια- περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι περικοπές τουλάχιστον το 2013.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «ότι αυτή τη στιγμή τα ισοδύναμα που έχουμε είναι από κωδικούς ελαστικών δαπανών, και από την πρόσθετη περικοπή του 0,5% των λειτουργικών δαπανών των επόμενων μηνών. Τα ποσά καλύπτουν πλήρως τα ειδικά μισθολόγια για φέτος.

Από του χρόνου και μετά όμως θα πρέπει τα αντίστοιχα ισοδύναμα να είναι πολλαπλάσια της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, και αυτό διότι η ωφέλεια είναι πολύ μικρότερη όταν κόβεις μισθό και σύνταξη, καθώς αφαιρείται εισόδημα», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περικοπές από το 2013 θα γίνουν, αλλά αναζητείται το εύρος.

Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η κατάργηση των επιδομάτων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο που απόμειναν από τις περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αντίθετα όπως είπε, έχει βγει από το πακέτο η μείωση κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι ο πήχης για τις περικοπές στις συντάξεις ενδέχεται να κατέβει χαμηλότερα από τα 1.000 ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι λύσεις θα είναι δύσκολες. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων και εκεί είναι όλη μας η προσπάθεια? Θα προσπαθήσουμε μέσα στη δύσκολη εξίσωση που έχουμε να βρούμε τρόπους μέσα από τους οποίους να μην ακουμπήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Περικοπές
Τα νέα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση ποσού 2,6 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις συντάξεις προβλέπουν κλιμακωτές περικοπές από 3% μέχρι και 15% στις συντάξεις που θα αρχίζουν από τα 700 ευρώ και πάνω. Μάλιστα για τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους προτείνεται οι περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ και όχι το υπερβάλλον ποσό.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημειώνοντας ότι «δεν θέλω να προδικάσω τίποτα. Ολα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Ολα είναι σενάρια που υπάρχουν».

Standard&Poor’s: «Η Ελλάδα δε μπορεί να ξεχρεώσει

Από σταθερή σε αρνητική υποβαθμίστηκε η προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους

- Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θα φέρουν κι άλλη υποβάθμιση προειδοποιεί η S&P

- «Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πάρει την επόμενη δόση του δανείου» σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο

Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα δε δείχνει η Standard&Poor’s, που αποφάσισε να υποβαθμίσει την προοπτική αξιολόγησης του χρέους της Ελλάδας, από «σταθερή» σε «αρνητική», λόγω των «καθυστερήσεων» στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Ο οίκος αξιολόγησης, που διατηρεί σήμερα τη βαθμολογία της Ελλάδας στο CCC, επισημαίνει ότι η υποβάθμιση είναι «πιθανή», λόγω της «οικονομικής πορείας της χώρας και των καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων», που απαιτούνται από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα.

Η S&P δε πιστεύει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους δανειστές της ότι θα τα καταφέρει. «Θα δυσκολευτεί να κάνει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να εκπληρωθούν οι διεθνείς απαιτήσεις για την έγκριση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

«Θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ»,αναφέρει σε δήλωση του ο οίκος Standard & Poor’s.

Τον Μάρτιο, η τρόικα ξεκίνησε ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω μιας σημαντικής διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι του 160% και πλέον που βρίσκεται σήμερα, είναι «εκτός πορείας», σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους εξ αιτίας και της πολιτικής αδράνειας που υπήρξε στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες.

Κι άλλη «σιωπηρή» παράταση για τις δηλώσεις

Όσοι δεν προλάβατε να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση, έχετε ακόμη μια ευκαιρία από την εφορία. Αρκεί να το κάνετε μέχρι την Παρασκευή!

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει άλλη μια «σιωπηρή» παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω TAXISnet. Όσοι καταθέσουν τη δήλωση τους έως τις 10 Αυγούστου, δε θα πληρώσουν πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Αντίθετα, όσοι χάσουν και αυτή την προθεσμία, θα πληρώσουν 500 ευρώ επιπλέον φόρο, θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Διώχνουν 25.000 συμβασιούχους – Η εφεδρεία επιστρέφει για να βρεθούν 4 δισ. ευρώ

- Πρόταση για αύξηση της εφεδρείας από ένα σε τρία χρόνια

- «Βλέπουν» την έξοδο όσοι απέχουν 5 χρόνια από τη συνταξιοδότηση

- Φεύγουν 25.000 συμβασιούχοι από ΟΤΑ και Οργανισμούς

- Η τρόικα θέλει να φύγουν 30.000 εργαζόμενοι μέσα στο 2012

- Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν την τελική απόφαση

- Ξεκίνησαν ήδη τα... όργανα, φραστικό επεισόδιο Κουβέλη-Στουρνάρα, με τον Σαμαρά παρατηρητή

Η εφεδρεία βάζει «φωτιές». Όχι μόνο στις σχέσεις των πολιτικών αρχηγών (ήδη τα... έσπασαν Κουβέλης-Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μιλά για φιάσκο) αλλά κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους, που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει! Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την εφεδρεία (που σαν αντιπολίτευση δεν ήθελε ούτε να ακούει) αλλά όλα παραμένουν στον αέρα.

Μαζί τους και σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι. Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως 4 δισ. ευρώ και αποφάσισε ότι θα τα βρει μέσω της εφεδρείας. Επί της ουσίας, μέσω απολύσεων στο Δημόσιο. Απλά τις βαφτίζουν εφεδρεία...

Τι προβλέπει το σχέδιο; Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015, γράφει το Έθνος. Κι όλα αυτά; για να γεμίσει η τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013-2014, αλλά και για να πείσει την τρόικα πως δε χρειάζεται να διώχνουν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι το 2015, ενώ δε θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Δεν αποκλείεται να δουν την πόρτα της εξόδου ακόμη κι εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Μελετάται επίσης η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο και το «τσεκούρι» των αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού!

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Δε θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Έθνος.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να βγάλει από το συρτάρι την εφεδρεία αφενός λόγω της εμμονής της τρόικας για απολύσεις αφετέρου (σύμφωνα με πληροφορίες) γιατί οι τροϊκανοί απέρριψαν μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων, αναφέρει το Έθνος.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις άμεσες απολύσεις. Και με την εφεδρεία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποκάλυψε –σύμφωνα με το Έθνος- ότι έκθεση των τεχνικών κλιμακίων κάνει λόγο για την ανάγκη απομάκρυνσης από το Δημόσιο 30.000 εργαζόμενων εντός του 2012 μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.


Μειώνονται από 301 σε 150 τα Ειρηνοδικεία

Σε... βαθύ «κούρεμα» και των Ειρηνοδικείων της χώρας θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους, αλλά και να εξοικονομήσει το κράτος περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα 301 Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, θα συγχωνευθούν περίπου στα μισά.

Για το ΠΔ αυτό προηγήθηκε μελέτη από ειδική επιτροπή με σχετική γνωμοδότηση και από τον Αρειο Πάγο που κατέδειξε την ανάγκη να αναδιοργανωθούν αποτελεσματικότερα διάφορες δικαστικές υπηρεσίες. Και τούτο διότι, ενώ υπάρχουν Ειρηνοδικεία, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες, που «στενάζουν» από τον όγκο των υποθέσεων και προσδιορίζουν δίκες για το 2016 και το 2017 (!), την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα που χειρίζονται το πολύ 9 υποθέσεις τον χρόνο. Μάλιστα την προηγούμενη δικαστική χρονιά υπήρξαν λίγα ειρηνοδικεία που είχαν μηδενική κίνηση.

Βέβαια στις διάφορες τοπικές κοινωνίες, αναμένονται αντιδράσεις, αφού η παρουσία ενός ειρηνοδικείου είναι σημαντική με τη συμβολική έννοια της εκπροσώπησης της δικαστικής αρχής. Ομως στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο πολλά πρέπει να αλλάξουν, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ενώ στις σχετικές εισηγήσεις επισημαίνεται η βελτίωση του οδικού δικτύου από τότε που αποφασίστηκε η ίδρυσή τους, καθώς και η ανάγκη να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και τελικά οι φορολογούμενοι με δαπάνες δυσανάλογες σε σύγκριση με τη χρησιμότητα και την παραγωγικότητα ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών.

«Αγονα»
Η συγχώνευση αφορά κυρίως διάφορα ειρηνοδικεία που χαρακτηρίζονται «άγονα» ή υπολειτουργούντα, με κριτήριο τον μικρό αριθμό υποθέσεων που χειρίζονται ετησίως, με συνέπεια να μη δικαιολογείται η οικονομική επιβάρυνση σε μισθώματα και έμψυχο υλικό. Ταυτόχρονα υπάρχουν δικαστήρια που έχουν εκ των πραγμάτων καταστεί ανενεργά, αφού δεν έχουν γραμματέα, μερικές δε φορές ούτε δικαστή.

Με τη συγχώνευση αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό που ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται σε μισθώματα, ενώ το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, με την εξοικονόμηση και των ποσών που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικής φύσης δαπανών. Η συγχώνευση είναι επιπλέον αναπόφευκτη και επειδή ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει μειωθεί περίπου στο μισό την τελευταία διετία.

Με τη συγχώνευση θα ενισχυθούν διάφορα ειρηνοδικεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το «μπαράζ» των χιλιάδων αγωγών που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα για υποθέσεις «υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Για τον λόγο αυτό είχε αποφασιστεί και η πρόσληψη 160 ειρηνοδικών, οι οποίοι θα επιμορφωθούν τώρα για να μπορέσουν να ασχοληθούν όχι μόνο με τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις χρεών, αλλά και με τον καταιγισμό νέων υποθέσεων στα ειρηνοδικεία, αφού θα μεταφερθούν σε αυτά και οι δικαστικές αρμοδιότητες που αφορούν διαθήκες, κληρονομητήρια, σωματεία κ.λπ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)