Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τι ισχύει στο συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών - όλες οι κατηγορίες


Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εκπαιδευτικών που ασφαλίστηκαν ώς το 1983 και πριν από το 1992, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 14,5 χρόνια (γυναίκες με ανήλικα) και σε ηλικίες ώς 60 ετών.Τα όρια συνταξιοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε έγινε η πρόσληψη, ενώ ειδικά για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρκεί έστω και μία ημέρα ασφάλισης -ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα- πριν από το 1993 για να ανήκει κάποιος στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους υπάρχουν δύο περιπτώσεις και αφορούν: α) όσους απασχολήθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο ώς την 31η Δεκεμβρίου 1982 και β) όσους απασχολήθηκαν στο Δημόσιο μετά την ημερομηνία αυτή.
 
Σε κάθε περίπτωση, αρκεί η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε φορέα του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ για να χαρακτηριστεί κάποιος ασφαλισμένος πριν από το 1983. Αντίστοιχα, στους ασφαλισμένους μεταξύ 1983-1992 ανήκει κάποιος που έχει ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και προσλαμβάνεται στο Δημόσιο ακόμη και μετά το 1993.
 
Εξοδος χωρίς όριο για προσληφθέντες πριν το 1982
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο ώς την 31η Δεκεμβρίου 1982. Μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπει σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων την «έξοδο» ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ακόμα και με λιγότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώνουν 17 έτη και 6 μήνες μετά το 1998 παίρνουν σύνταξη στα 50, ενώ εναλλακτικά συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας με τα 24 έτη και 6 μήνες. Οσον αφορά στους άνδρες, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης, απαιτούνται από 32 ώς 35 έτη ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
 
Για τους ασφαλισμένους σε αυτή την κατηγορία οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας εξαρτώνται από το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων για θεμελίωση ετών. Ειδικά για τις γυναίκες λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που έχουν επέλθει με το ν. 3865/2010 και διατηρούν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για όσους προσλήφθηκαν πριν από το 1983, όταν εκτός του χρόνου του Δημοσίου υπάρχει και χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Κατά συνέπεια, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προβεί στην εξαγορά του χρόνου αυτού εφ' όσον επιθυμεί να συμπεριληφθεί στο συνολικό συντάξιμο χρόνο του και να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξής του.
 
Ανδρες με 25ετία
 
«Κερδισμένους» και «χαμένους» έχουν δημιουργήσει οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό για όσους εκπαιδευτικούς έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 ώς το 1992. Στους μεγάλους τυχερούς είναι οι άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, αλλά και οι γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010.
 
Αντιθέτως, χαμένοι είναι όσοι εκπαιδευτικοί θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά, καθώς δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62 με 25ετία. Εναλλακτικά μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 62, αλλά με 40 έτη ασφάλισης.
 
* Ανδρες. Για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας και πλέον με βάση το έτος συμπλήρωσής της μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το αντίστοιχο όριο ηλικίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των 25 ετών τόσο ο χρόνος που διανύεται στο Δημόσιο όσο και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
 
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα όρια ηλικίας για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010. Στους κερδισμένους είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Μάλιστα, για να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικοί χρόνοι.
 
Με τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010 ο ασφαλισμένος που επιλέγει τη μειωμένη σύνταξη θα έχει «πέναλτι» 4,5%. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα όμως μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 6% για κάθε έτος.
 
* Γυναίκες. Η θεμελίωση δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 25ετίας. Οσες γυναίκες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010 δεν έχουν καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012 (με σταδιακή αύξηση).
 
Με τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος και οι γυναίκες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Η μείωση για όσες ασφαλισμένες θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010 είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από τα 60. Για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του έτους χορήγησης πλήρους σύνταξης.
 

Στο Μισθοδικείο το ζήτημα των μειώσεων των αποδοχών των δικαστών

Αντισυνταγματικές έκριναν τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μία τρίτη σύνθεση τις έκρινε συνταγματικές.
Συγκεκριμένα, οι δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποφάνθηκαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των τριών εξουσιών, από την στιγμή που είναι ισότιμες, πολύ περισσότερο όταν  το Σύνταγμα επιφυλάσσει για το δικαστικό κλάδο ειδική μισθολογική μεταχείριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν ακόμη ότι το ύψος των συνολικών περικοπών  που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών  είναι  πάνω από  το 50%, ποσοστό που ξεπερνά τα ανεκτά όρια  περικοπών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σε μία από τις δύο αυτές συνθέσεις κρίθηκε ότι με τις περικοπές παραβιάζεται  η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι αποδοχές των βουλευτών πρέπει να είναι ίσες με αυτές των δικαστικών, όπως επίσης, κρίθηκε ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή  Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ερμηνευόμενη κάτω από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής νομολογίας.
Από την άλλη πλευρά, η  τρίτη σύνθεση, έκρινε ότι οι μειώσεις των αποδοχών υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι ανεκτές και δεν παραβιάζουν καμία   συνταγματική διάταξη.
Επισημαίνεται ότι σε καμία από τις συνθέσεις του Μισθοδικείου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η τελική ψηφοφορία, έτσι ώστε να είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που συγκροτούν την πλειοψηφία και αυτών οι οποίοι είναι στην μειοψηφία. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις, ενώ το ζήτημα των περικοπών απασχολεί έξι συνθέσεις του Μισθοδικείου.
Εάν τελικά επικρατήσει η κρίση ότι η μείωση των αποδοχών των δικαστικών είναι αντισυνταγματικές, τότε οι αποδοχές τους θα επανέλθουν στο ύψος προ του  δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

O Κάντας «δίνει» 5 πρόσωπα και εταιρείες και επιστρέφει "μίζες" 14 εκατ.

O Κάντας «δίνει» 5 πρόσωπα και εταιρείες και επιστρέφει  μίζες  14 εκατ.
Το πρωί της Τετάρτης θα συνεχιστεί η απολογία ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Κάντα, που λογοδοτεί για τον λογαριασμό με ποσό 13,7 εκατομμύριων δολάριων, που εντοπίστηκε στην Σιγκαπούρη και φαίνεται να συνδέεται με την υπόθεση των υποβρυχίων.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του πρώην στελέχους του υπουργείου Άμυνας, την περίοδο 1996-2002, Γιάννη Μαντζουράνη ο εντολέας του προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα στο Δημόσιο και να συνεργαστεί με τους ανακριτές της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ.
Όπως τονίζει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ο κ.Κάντας σκοπεύει να πει «όλη την αλήθεια για τα 14 εκατομμύρια δολάρια που βρέθηκαν σε λογαριασμούς offshore σε τράπεζα της Σιγκαπούρης και του ανήκουν». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Κάντας έδωσε στοιχεία για ακόμη έναν λογαριασμό με ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με την διερευνώμενη υπόθεση.
Ο Αντώνης Κάντας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνελήφθη την Παρασκευή μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής με αφορμή τον λογαριασμό που εντοπίστηκε στην Σιγκαπούρη.
Ο επίμαχος λογαριασμός αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη δραστηριότητα και μέσω αυτού φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα από δύο off shore εταιρείες των οποίων νόμιμος ιδιοκτήτης -διαχειριστής αναφέρεται ο Αντώνης Κάντας.
Ο Αντώνης Κάντας είχε συλληφθεί πριν λίγο καιρό με ένταλμα του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για δωροδοκία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και άμεση συνέργεια σε απιστία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι κατηγορίες αφορούν ποσό 500.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του, σχετιζόμενο κατά την δικογραφία με την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής 2» για επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens.
Μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διάλογος του Λιάπη με τους αστυνομικούς


Ο διάλογος του Λιάπη με τους αστυνομικούς

Ο διάλογος του Λιάπη με τους αστυνομικούς


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enikos.gr οι αστυνομικοί που σταμάτησαν το τζιπ που οδηγούσε ο Μιχάλης Λιάπης δεν αναγνώρισαν αρχικά τον οδηγό του. Όταν του ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα, ο κ. Λιάπης τους είπε : "Παιδιά δεν έχω μαζί μου αστυνομική ταυτότητα, ούτε και δίπλωμα. Τα έχω αφήσει στο σπίτι".
Οι αστυνομικοί του απάντησαν: "Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μας ακολουθήσετε στο τμήμα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιάπης, όπως μετέφεραν οι αστυνομικοί που έκαναν τον έλεγχο, ήταν "μαζεμένος" και ελαφρώς σοκαρισμένος.
Στο τέλος της συζήτησης που είχε με τους αστυνομικούς ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατάλαβε ότι δεν τον έχουν αναγνωρίσει και τους αποκάλυψε την ταυτότητά του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enikοs.gr, όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για τις πλαστές πινακίδες, εκείνος φέρεται να τους δηλώνει : "Παιδιά τις πινακίδες τις έχω παραδώσει και έβαλα αυτές για να κάνω μια βόλτα".

Πετρέλαιο €60 δισ. στο κυπριακό οικόπεδο «12»

Του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Noble-MESOGEIOS01-08september2013Λευκωσία: Εικόνα ιδιαίτερα αισιόδοξη για την Κύπρο δίνει η μέχρι τώρα ανάλυση των λεπτομερών τρισδιάστατων και δισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων για το Τεμάχιο «12» της Κυπριακής ΑΟΖ, που αλλάζουν και σε σημαντικό βαθμό τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι οι εξιδεικευμένοι οίκοι που αναλύουν τα δεδομένα αυτά μαζί με την Noble Energy στο Τέξας, βρίσκουν ήδη, ότι στο τεμάχιο «12», σε βάθος 24.600 ποδών (7.500 μέτρων περίπου), κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου με πολύ καλές προοπτικές, της τάξης του 1,2 έως 1,4 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Μάλιστα οι μέχρι τώρα αναλύσεις των σεισμογραφικών δεδομένων, που να σημειωθεί ότι θα συμπληρωθούν τον Απρίλιο, δείχνουν ότι οι προοπτικές για εκμετάλλευσή τους είναι πολύ καλές.
Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, οι ποσότητες αυτές σημαίνουν ουσιαστικά με συντηρητικούς υπολογισμούς, έσοδα της τάξης των €60 δισ. ως το μερίδιο της Κύπρου με βάση τις συμφωνίες, που μάλιστα θα είναι και σχετικά άμεσης ροής, αφού το πετρέλαιο δίνει έσοδα πολύ πιο γρήγορα από το φυσικό αέριο και χωρίς να χρειάζεται να προηγηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την αρχική αναφορά των Delek – Avner στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ για υγρούς υδρογονάνθρακες που διαπιστώθηκαν μέσα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και τις άλλες αναφορές για παρουσία πετρελαίου στο τεμάχιο «12».
Επίσης, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στη συνάντηση του αντιπροέδρου της Noble Energy με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, έγινε προφορική αναφορά και για τις ιδιαίτερα αισιόδοξες και θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου.
Ακόμα, οι μέχρι τώρα αναλύσεις των λεπτομερών τρισδιάστατων και δισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων των τελευταίων μηνών, έδειξαν ότι στο τεμάχιο «12», τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Αφροδίτη» είναι πολύ κοντά στα πραγματικά ως προς τις ποσότητες φυσικού αερίου και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ακόμα τουλάχιστον 6 μικρότερων αλλά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, της τάξης των 2-4 τρισ. κ. ποδών. Κάτι που σημαίνει έρευνες και σταδιακή ανάπτυξη παράλληλα με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ακόμα και μέχρι το 2025.
Ωστόσο οι ενέργειες για την έρευνα και τις γεωτρήσεις σε σχέση με το πετρέλαιο, φαίνεται να αποκτούν πλέον τη δική τους προτεραιότητα μετά τα θετικά σεισμογραφικά δεδομένα, αφού η ανάπτυξη του κοιτάσματος ή των κοιτασμάτων πετρελαίου, μπορεί να γίνει σε 18–24 μήνες μετά την ερευνητική γεώτρηση και τις διαπιστώσεις από αυτή κυρίως σε σχέση με τις δυνατότητες ροής και τις εγκαταστάσεις άντλησης και φόρτωσης του μαύρου χρυσού σε πλοία. Ειδικοί κρίνουν ότι είναι δυνατό τα πρώτα έσοδα από το πετρέλαιο στο «12», να εισρεύσουν αν όλα πάνε καλά ακόμα και στις αρχές του 2018.
Η εικόνα τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο στο «12», μέσα και από τα σεισμογραφικά δεδομένα, θα είναι πλήρης τον Απρίλιο του 2014 με την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από τους ειδικούς.
Ενημέρωση επενδυτών από τη Noble
Εικόνα σχετική με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Φ», αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 3.00 το απόγευμα στις ΗΠΑ, ανώτατα στελέχη της Noble Energy, όπου είναι καθορισμένη συνάντηση με τους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital, Capital One Securities, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Global Hunter Securities, Goldman Sachs, Howard Weil, Iberia Capital, J. P. Morgan, Mizuho Securities, Societe Generale, UBS και άλλους οίκους ανάλογου μεγέθους.
Στη σημερινή ενημέρωση αναμένεται ότι η ανάπτυξη της Noble Energy στην περιοχή μας και ιδιαίτερα όσα αφορούν στο τεμάχιο «12», θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής έναντι των δραστηριοτήτων της Noble σε πολλές άλλες περιοχές της Γης, επειδή επίκειται σε έναν ακριβώς μήνα –στις 17 Ιανουαρίου– να ξεκινήσει η διαδικασία για την αμερικανική εταιρεία, για επιλογή στρατηγικού συνεργάτη στον οποίο θα διατεθεί μέχρι και το 30% του 70% των δικαιωμάτων της στο τεμάχιο «12». Έτσι η προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό και στα όσα αφορούν στη δραστηριότητα της Noble στην Κύπρο, ενώ είναι αναμενόμενο να υπάρχουν συγκρατημένες αποκαλύψεις λόγω χρηματιστηριακών περιορισμών.
Για την απόκτηση μέρους των δικαιωμάτων της Noble, αρχικά ενδιαφέρθηκαν περίπου 10 διεθνείς κολοσσοί, εκ των οποίων στη «μικρή λίστα» εκείνων που θα υποβάλουν τελικές προτάσεις συνεργασίας είναι η ENI που έχει και τα δικαιώματα στα «2», «3» και «9», η TOTAL που έχει τα δικαιώματα στα «10» και «11», η Woodside που έχει προκαταρκτική συμφωνία με τη Noble για το Λεβιάθαν, η Marathon που διεκδίκησε δυναμικά –χωρίς να κερδίσει– τεμάχιο στον Β’ γύρο Αδειοδότησης και άλλοι κολοσσοί. Η όποια απόφαση, θα  πρέπει να έχει την συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης.
Ρεπορτάζ CNN για το φυσικό αέριο
 Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη από τη δημιουργία και ανάπτυξη θέσεων εργασίας θα προέλθουν στη συνέχεια, δηλώνει ο Αμίτ Μορ, εκτελεστικός διευθυντής της Eco Energy Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικευμένης στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών.
Οι δηλώσεις του κ. Μορ φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του CNN, για τις προοπτικές που δίνει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Εξόρυξη πετρελαίου σε 2 χρόνια
Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης σχολιάζοντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ το δημοσίευμα του «Φ», δήλωσε ότι αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.
ΠΗΓΗ: www.philenews.com

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)