Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ασφαλιστικά Δικαιώματα - Συντάξεις Ι.Κ.Α.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σ' αυτή τη σελίδα θα βρείτε, μερικές χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις συντάξεις με συνοπτική μορφή. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε από τα εξής κεφάλαια:

Ειδικές Κατηγορίες Ασφαλισμένων

Με ειδικές διατάξεις και με τις προϋποθέσεις που οι διατάξεις αυτές προβλέπουν, έχουν ασφαλισθεί στο Ι.Κ.Α. ορισμένες κατηγορίες προσώπων, των οποίων η σχέση ή η φύση εργασίας έχει διάφορες ιδιαιτερότητες.

Έτσι ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.:
α. ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ
Υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. (για τους κλάδους ασθένειας και σύνταξης μόνο), όσοι παρέχουν την εργασία τους με σύμβαση έργου. Προϋπόθεση αποτελεί να είναι οι συνθήκες εργασίας τους όμοιες με τις συνθήκες της εξαρτημένης εργασίας.

β. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


Πως ασφαλίζονται οι οικοδόμοι

Η ιδιομορφία του επαγγέλματος των οικοδόμων λόγω της συχνής αλλαγής εργοδότη και τόπου εργασίας, επέβαλε την ειδική αντιμετώπιση ασφάλισής τους. Διευκρινίζεται ότι οι ειδικές αυτές διατάξεις εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα που απασχολούνται στις οικοδομικές και τεχνικές εργασίες.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Σαν οικοδομικές εργασίες:
Η ανέγερση, συμπλήρωση, μεταρρύθμιση, επισκευή ή κατεδάφιση κάθε φύσης κτισμάτων για κατοικίες, αποθήκες, αίθουσες συγκέντρωσης κλπ. Κατασκευή περιτοιχισμάτων, εκβραχισμοί, επιχωματώσεις οικοπέδων, ανόρυξη φρέατος ή βόθρου, ανέγερση παραπήγματος κλπ.

Σαν τεχνικά έργα:
Η κατασκευή, συντήρηση οδών, γεφυρών, σιδηροδρομικών γραμμών, λιμένων αεροδρομίων, υδραυλικών, ηλεκτρικών ή μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεων μηχανών και λοιπών εξαρτημάτων βιομηχανικών και λοιπών επιχειρήσεων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


Οι Ξυλουργικές, Σιδηρουργικές, Υδραυλικές, Διακοσμητικές, Ηλεκτρολογικές, Μαρμαρικές, Μηχανολογικές εργασίες.
Ο τρόπος ασφάλισης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα παραπάνω επαγγέλματα προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 35-51 του ΣΤ Κεφαλαίου Κανονισμού Ασφάλισης του Ι.Κ.Α.
Το σύστημα που ισχύει, είναι σημαντικά διαφοροποιημένο απ' αυτό που εφαρμόζεται για τους υπόλοιπους μισθωτούς

Ποιος θεωρείται εργοδότης για τους οικοδόμους

Εργοδότης θεωρείται ο κύριος της οικοδομής ή του έργου, στον οποίο εργάζονται, ακόμα και αν υπάρχει εργολάβος ή υπεργολάβος, με τον οποίο συνδέονται με σχέση εργασίας. Στην περίπτωση αυτή ο εργολάβος ή υπεργολάβος καθίσταται συνυπεύθυνος με τον κύριο, απέναντι του Ι.Κ.Α. για ορισμένες μόνον υποχρεώσεις (σύνταξη και κατάθεση καταστάσεων απασχόλησης κλπ).

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Οι εισφορές προϋπολογίζονται καταρχήν, με βάση ορισμένους συντελεστές και ένα μέρος τους προεισπράττεται.
Πριν την εφαρμογή του ν.1902/90, το ύψος των προϋπολογιζόμενων εισφορών στηριζόταν στον ογκομετρικό προϋπολογισμό του οικοδομικού έργου.
Με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 6 του ν.1902/90 άλλαξε το σύστημα υπολογισμού των καταβλητέων εισφορών στα οικοδομικά έργα.
Έτσι οι εισφορές υπολογίζονται στην εργατική δαπάνη που αντιστοιχεί στα ελάχιστα όρια του απαιτούμενου υποχρεωτικά αριθμού ημερών εργασίας, όπως αυτές ορίζονται με ειδικούς πίνακες συντελεστών, ανάλογα με την κατηγορία του έργου (ιδιωτικά ή δημόσια έργα), το είδος και την επιφάνεια του κτιρίου.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Οι απασχολούμενοι στις οικοδομοτεχνικές εργασίες σε όλη τη χώρα ασφαλίζονται μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Οι προϋπολογισθείσες εισφορές δεν ρυθμίζονται πλέον σε δόσεις αλλά καταβάλλονται τοις μετρητοίς στις Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α., ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών.
Οι ημέρες εργασίας που υπολογίζονται στην ασφάλιση, καταχωρούνται στο μηχανογραφικό αρχείο και αντί ασφαλιστικών βιβλιαρίων (ενσήμων) χρησιμοποιούνται εντολές ασφάλισης.
Οι εντολές ασφάλισης είναι μηχανογραφημένα μπλοκ με διπλότυπες αποδείξεις που συμπληρώνονται από τον κύριο του έργου. Το ένα απόκομμα υποβάλλεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. μέσα σε 10 ημέρες από τη λήξη του μήνα απασχόλησης και το άλλο μένει στον ασφαλισμένο οικοδόμο.
Η Μηχανογραφική Υπηρεσία του Ι.Κ.Α. γνωστοποιεί ανά 4 μήνες στον ασφαλισμένο τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ημερών ασφάλισής του, όπως συγκεντρώθηκαν αυτά με βάση τις εντολές ασφάλισης που κατατέθηκαν.

γ.
ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ

Ποιοι θεωρούνται οικιακοί βοηθοί


Έμμισθοι οικόσιτοι οικιακοί βοηθοί είναι τα πρόσωπα που προσφέρουν την εργασία τους στο σπίτι του εργοδότη και εξυπηρετούν ανάγκες αυτού και της οικογένειάς του.
Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ι.Κ.Α. ανεξάρτητα εάν αμείβονται με μισθό σε χρήμα ή σε είδος ή με συνδυασμό των δύο συστημάτων
Με τον ίδιο τρόπο ασφαλίζονται και τα άλλα πρόσωπα που απασχολούνται στο σπίτι του εργοδότη σε εξειδικευμένες εργασίες (παιδαγωγοί, μάγειροι, οδηγοί αυτοκινήτων, κηπουροί κ.λ.π.).

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥΣ

Η ασφάλιση των προσώπων αυτών είναι μεν υποχρεωτική, αλλά αρχίζει μόνο από την ημέρα που το Ι.Κ.Α. πληροφορείται την απασχόληση τους είτε μετά από δήλωση του εργοδότη, είτε του εργαζομένου. Επομένως, για τα πρόσωπα αυτά δεν αναγνωρίζεται σε καμία περίπτωση χρόνος ασφάλισης αναδρομικά, δηλαδή για διάστημα πριν το χρόνο αναγγελίας.

ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ
Η ασφάλιση των προσώπων αυτών είναι μεν υποχρεωτική, αλλά αρχίζει μόνο από την ημέρα που το Ι.Κ.Α. πληροφορείται την απασχόληση τους είτε μετά από δήλωση του εργοδότη, είτε του εργαζομένου. Επομένως, για τα πρόσωπα αυτά δεν αναγνωρίζεται σε καμία περίπτωση χρόνος ασφάλισης αναδρομικά, δηλαδή για διάστημα πριν το χρόνο αναγγελίας.
Αντίστοιχα, η ασφάλιση λήγει μόνο αφότου αναγγείλει ο εργοδότης στο Ι.Κ.Α. τη διακοπή της απασχόλησης ή από την ήμέρα που θα λάβει γνώση αυτής το ΙΚΑ.. Σε περίπτωση μη αναγγελίας της διακοπής, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει εισφορές και για τον μετέπειτα χρόνο καθ' όσον θεωρείται ότι συνεχίζεται η ασφαλιστική σχέση.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ


Οι οικιακοί βοηθοί ασφαλίζονται για τους κλάδους ασθένειας και σύνταξης. Επίσης καταβάλλονται εισφορές Τ.Ε.Α.Μ. και Εργατικής Κατοικίας. Εξαιρούνται από τους κλάδους ανεργίας, στράτευσης και ΔΛΟΕΜ, αντίθετα με το λοιπό προσωπικό, που ασφαλίζεται και για τους κλάδους αυτούς.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Οι εισφορές των οικόσιτων οικιακών βοηθών υπολογίζονται  σε αποδοχές που αντιστοιχούν στο 25πλάσιο του ισχύοντος κάθε φορά ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα απ' τις καταβαλλόμενες σ' αυτά αποδοχές. Επιτρέπεται όμως με γραπτή κοινή δήλωση του εργοδότη και ασφαλισμένου να δηλωθεί ότι η ασφάλιση  θα γίνει στο πλήρες ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Θεωρείται δε ότι πραγματοποιούν 25 ημέρες εργασίας το μήνα, ανεξάρτητα του πραγματικού αριθμού.
Αντίθετα, για το υπόλοιπο προσωπικό, που απασχολείται στην κατοικία του εργοδότη, σαν ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται οι πραγματικές ημέρες εργασίας τους, ενώ ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται επί των αποδοχών που πράγματι λαμβάνουν.

δ.
ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

τι ισχύει για τους μαθητευόμενους
Οι μαθητευόμενοι, δηλαδή νεαρά κυρίως πρόσωπα, που απασχολούνται προκειμένου ν' αποκτήσουν τεχνική ή επαγγελματική εκπαίδευση και ειδίκευση, ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. ακόμα κι αν παίρνουν μικρή αμοιβή ή δεν παίρνουν καθόλου αμοιβή.
Απ' αυτούς όσοι είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών εξαιρούνται από την ασφάλιση των κλάδων Ανεργίας και Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται επίσης από τον κλάδο Στράτευσης οι ηλικίας κάτω των 18 ετών. Για ορισμένες κατηγορίες (σπουδαστές Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών) προβλέπονται μειωμένες εισφορές.

ε.
ΟΙ ΡΑΠΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΣΟΝ

Στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια τα πρόσωπα που απασχολούνται στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, αμείβονται με το κομμάτι (φασόν) και εργάζονται στο σπίτι τους ή σε εργαστήρια εκτός χώρου λειτουργίας της επιχείρησης του εργοδότη, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν δικά τους εργαλεία.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ραπτεργάτες, καθώς και άλλες ειδικότητες στη διαδικασία παραγωγής - συσκευασίας προϊόντων, οι μεταφραστές, δακτυλογράφοι, ερευνητές αγοράς, απασχολούμενοι με στατιστικές μελέτες, εφόσον αμείβονται για την εργασία τους με το κομμάτι.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ


Η κατηγορία αυτή ασφαλίζεται για όλους τους κλάδους ασφάλισης, Ασθένεια, Σύνταξη, Ο.Α.Ε.Δ., Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, καθώς  και στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΑΜ εφ' όσον βέβαια
δεν υπάγονται στην ασφάλιση  άλλου επικουρικού ταμείου.

ΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ


Εργοδότης είναι η επιχείρηση για λογαριασμό της οποίας παρέχουν, οι εργαζόμενοι φασόν, εργασία ή υπηρεσίες.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Υπολογίζονται με βάση τη συνολική αμοιβή του μήνα (χωρίς Φ.Π.Α.) όπως αυτή αναφέρεται στα δελτία παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγια, αφού αφαιρεθεί ποσοστό 30% και πάντως όχι πάνω από το όριο μισθού της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α.

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Ο αριθμός των ημερών ασφάλισης είναι το πηλίκο της παραπάνω υπολογιζόμενης εργατικής αμοιβής δια του τεκμαρτού ημερομισθίου της 9ης ασφαλιστικής κλάσης όπως αυτή ισχύει κάθε φορά. Όμως οι ημέρες εργασίας δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 300 το χρόνο.

στ.
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Η ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. μέσω ασφαλιστικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι ιδρύονται για τον σκοπό αυτό. Οι ασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί έχουν απέναντι στο Ι.Κ.Α. όλες τις ευθύνες του εργοδότη σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κ.λ.π.
Τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
  • αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες
  • πλασιέ, εισπράκτορες, λογιστές
  • δάσκαλοι και δάσκαλοι ξένων γλωσσών με ιδιαίτερα μαθήματα
  • καθαρίστριες γραφείων - καταστημάτων, οικιών
  • νυκτοφύλακες γραφείων - καταστημάτων
  • αχθοφόροι κλπ που δεν υπάγονται στην κατηγορία των φορτοεκφορτωτών
ζ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι συνταξιούχοι τόσο του Ι.Κ.Α. ή των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων, όσο και του Δημοσίου ή των Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. Καταρχήν ασφαλίζονται για όλους τους κλάδους ασφάλισης του Ι.Κ.Α., εκτός αν για κάποιους κλάδους υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου Ταμείου. Ειδικά για τον κλάδο ασθενείας έχουν δυνατότητα να εξαιρεθούν, εφόσον καλύπτονται από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο, κατόπιν αίτησής τους στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. ανάλογα με την περιοχή της επιχείρησης, όπου απασχολούνται.
Για τον υπολογισμό εισφορών, εφ' όσον πρόκειται για συνταξιούχους του Ι.Κ.Α. οι οποίοι απασχολούνται σε εργασίες ασφαλιζόμενες στο Ι.Κ.Α., οι εισφορές υπολογίζονται ποσοστιαία στις πραγματικές αποδοχές που παίρνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος απο την εργασία του με το γνωστό περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης. Υπόχρεος για την καταβολή των εισφορών είναι ο κάθε ένας (εργοδότης -συνταξιούχος) δηλαδή, καταβάλλει την εισφορά που τον βαρύνει,   εργοδοτική ή εργατική αντίστοιχα.
Αντίθετα, αν πρόκειται για συνταξιούχους άλλου ασφαλιστικού Οργανισμού ή του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., τότε ο καθένας από τους υπόχρεους (εργοδότη - ασφαλισμένος) καταβάλλουν αντίστοιχα την εργοδοτική και εργατική εισφορά.
Συνταξιούχοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και όσον απασχολούνται, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε θέσεις του δημόσιου τομέα και παίρνουν συγχρόνως σύνταξη και αποδοχές, δεν ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. - Τ.Ε.Α.Μ. για τον κλάδο σύνταξης. Μπορούν όμως να ζητήσουν την αναστολή καταβολής της σύνταξης τους και να ασφαλιστούν στο Ι.Κ.Α.
η. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Στις περιπτώσεις της παράλληλης απασχόλησης, όταν η μία από τις απασχολήσεις ασφαλίζεται στο Ι.Κ.Α., υπάρχει υποχρέωση και για παράλληλη ασφάλιση στο Ι.Κ.Α., ανεξάρτητα αν για την άλλη απασχόληση ο εργαζόμενος ασφαλίζεται σε άλλο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης μισθωτών ή αυτοτελώς απασχολουμένων.
Εξαίρεση από την υποχρέωση παράλληλης ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. υπάρχει μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Εξαιρούνται επίσης όσοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά την 1-1-1993.
Τα πρόσωπα αυτά υπάγονται υποχρεωτικά σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικής, τον οποίο επιλέγουν οι ίδιοι με δήλωση τους μέσα σε έξι μήνες μετά την έναρξη της παράλληλης απασχόλησης. Διαφορετικά υποχρεωμένος για την ασφάλισή του είναι ο Ασφαλιστικός φορέας που τον ασφάλισε πρώτος.
Πάντως, μπορούν να ασφαλιστούν στον δεύτερο φορέα προαιρετικά (άρθρο 39 ν.2084/92).

θ.
Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι

Άλλες κατηγορίες

ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ι.Κ.Α. ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ;


Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ι.Κ.Α. όσοι από τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.
Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί στο Ι.Κ.Α. ανεξάρτητος και αυτοτελής κλάδος, στον οποίο ασφαλίζονται τα πρόσωπα αυτά, για σύνταξη και ασθένεια σε είδος.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Ιδιαίτερη κατηγορία αυτοτελώς απασχολούμενων, αποτελούν εκείνοι που στερούνται επαγγελματικής στέγης και είναι οικονομικά ασθενείς. Τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Κ.Α. Με τέτοιες αποφάσεις έχουν ασφαλιστεί μέχρι σήμερα για τους κλάδους ασθενείας και σύνταξης οι εξής:
  • Εφημεριδοπώλες, εκτός από τους εφημεριδοπώλες Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ασφαλίζονται αντίστοιχα Ταμεία Σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων.
  • Πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α., εφόσον είναι μέλη του οικείου Ασφαλιστικού Συνεταιρισμού, που έχει συσταθεί με το νόμο 602/1914.
Δεν ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. αυτοί που πράγματι παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από ορισμένες ειδικές κατηγορίες που ήδη αναφέρθηκαν.

«Την Πέμπτη η χώρα θα πάρει τη δόση του δανείου»

Την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων και πως την Πέμπτη η χώρα θα πάρει τη δόση του δανείου, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών σε...


συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ενώ εκφράζει την ανησυχία του για το φορολογικό. Επίσης, ασκεί κριτική σε μέλη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός εξαπολύει ευθείες βολές για υπουργούς που -όπως τονίζει- δυσκολεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι «θέλουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν», και κάποιοι άλλοι λειτούργησαν μερικές φορές σαν συνδικαλιστές. Αυτό -όπως επισημαίνει- είναι και θέμα του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων να το δουν.

Μάλιστα συνεχίζει και τονίζει: «Σε ορισμένα υπουργεία οι υπουργοί λειτούργησαν σαν συνδικαλιστές. Υπήρχαν υπουργοί που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν τόλμησαν και χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα ανοίξουν σταδιακά οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης των τραπεζών και μετά το 2ο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τρίμηνη βάση.

Προαναγγέλλει ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου θα περιληφθεί ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών ιδιωτών και Δημοσίου, ανακοινώνει ότι στα πιο μακροπρόθεσμα του σχέδια είναι η μείωση του συντελεστή κερδών επιχειρήσεων στο 15% αλλά και πως σκοπεύει να αναθέσει σε μελετητικούς φορείς τη σύνταξη 10ετούς εθνικού προτύπου ανάπτυξης για το μέλλον.

Για το φορολογικό εκφράζει την ανησυχία του καθώς είναι προαπαιτούμενο, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κενά όταν κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Γκαργκάνας: Δεν βγαίνει το Μνημόνιο

Ο επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας, “θα πέσει έξω”, στην περίπτωση που. επιδεινωθούν οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Γκαργκάνα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς δάνεια, τα οποία ουσιαστικά περιορίζονται στο να τη βοηθούν να αποπληρώνει παλαιότερες υποχρεώσεις της, αλλά πραγματική οικονομική στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη στήριξη της οικονομίας της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Τα 30 δισ. ευρώ φέρεται να φτάνουν οι προσφορές για την επαναγορά ομολόγων

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν, μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ότι οι εγχώριοι και ξένοι ομολογιούχοι έχουν  υποβάλει προσφορές για συμμετοχή στο πρόγραμμα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. «Η επαναγορά κύλησε καλά σε...
γενικές γραμμές, η προσφορά ήταν εντός των εκτιμήσεων, φτάνοντας περίπου τα 30 δισ. ευρώ» ανέφερε στο Reuters πηγή από την ελληνική κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου.

Το βιβλίο για τις προσφορές είχε κλείσει στις 19:00 της Παρασκευής.

Πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο από το βράδυ της Παρασκευής ήθελαν τις προσφορές να ανέρχονται κοντά σε 16 δισ. ευρώ από hedge funds και περί τα 10 από τις ελληνικές τράπεζες -εκτιμώντας ότι οι προσφορές θα ξεπεράσουν τα 30 με 32 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank είχαν δώσει τη σχετική κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή.

Επιπλέον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακοίνωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Attica Bank, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων επίσης συνεδρίασαν την Παρασκευή. Επίσης και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς δημιουργώντας αισιοδοξία για την έκβαση του προγράμματος.

Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν διευκρίνισαν το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αργότερα μέσα στο Σάββατο, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες ώστε να διαμορφωθεί ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.

Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού τα παιδιά των πολιτικών

ΑΛΙΜΟΝΟ!
Σε ιδιωτικές πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού στέλνουν τα παιδιά τους τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν οι περισσότεροι από τους Έλληνες πολιτικούς
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η Αλέκα Παπαρήγα έστειλε την κόρη της στο λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, η οποία ακολούθως σπούδασε οικονομικά στο Deree.
Όσον αφορά την οικογένεια Σαμαρά, η πρωτότοκη κόρη σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως μετά πήγε στο Λονδίνο, όπου σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο City University London.
O Eυάγγελος Βενιζέλος επέλεξε για την κόρη του το Georgetown στις ΗΠΑ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε τα παιδιά του στο Κολλέγιο Ψυχικού. Στη συνέχεια, ο γιος του ταξίδεψε στις ΗΠΑ και σπούδασε οικονομικά. Ακολούθως, πήγε στη Νορβηγία για μεταπτυχιακά και τελικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Όσο για την κόρη του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται επίσης στο Λονδίνο όπου σπουδάζει βιολογία.
Στο Λονδίνο έκαναν τις σπουδές τους και οι δύο κόρες του Κώστα Σημίτη. Η μία εξ αυτών που ασχολείται με τη ζωγραφική έκανε μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης στη βρετανική πρωτεύουσα και η αδελφή της αφού αποφοίτησε από το πολιτικό της Νομικής, πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά στο LSE για το διδακτορικό της.
Και κάποιοι άλλοι μένουν πίσω στην «ψωροκώσταινα» Ελλάδα...

Στο σφυρί 2 ελληνικά υποβρύχια

Πρόταση για πώληση των δύο από τα τρία υποβρύχια τύπου 214 που περιμένουν στον Σκαραμαγκά την ολοκλήρωσή τους και παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, φέρεται να προτείνει ο συντονιστής για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκος Αναστασόπουλος, ώστε να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει τεράστιο ζήτημα στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο είναι προφανές ότι θέλει τα υποβρύχια!
Όπως φαίνεται όμως κανείς δεν το έχει ρωτήσει αν μπορεί να αποδεχτεί τη λύση να πουληθούν τα δύο 214!
Τα επιχειρήματα που προβάλουν στους υπουργούς Ανάπτυξης και Άμυνας ο συντονιστής και το επιτελείο του είναι σαθρά:
• «με την πώληση θα μικρύνει ένα έτσι κι αλλιώς φιλόδοξο πρόγραμμα», λένε και για να στηρίξουν το "επιχείρημα" λένε ότι «η Τουρκία έχει 6 υποβρύχια και το Ισραήλ 8». Η σύγκριση με τα υποβρύχια του Ισραήλ προφανώς δείχνει το μέγεθος της άγνοιας όσων κάνουν τέτοιου είδους συγκρίσεις!
Για την σύγκριση με τη Τουρκία οφείλουμε να επισημάνουμε ότι έχει ήδη παραγγείλει έξι υποβρύχια 214 από τη Γερμανία.
Αν αυτό το σενάριο προχωρήσει θα πρόκειται για πραγματικό «ακρωτηριασμό» του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κυριολεκτικά καίγεται για την παραλαβή των υποβρυχίων.

Γλιτώνουν το τέλος εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την....
κυβέρνηση. Παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκαν μια σειρά από νέες βελτιώσεις που αφορούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, στο τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450€ στα 500€ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο.

Οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000€ εισόδημα με συντελεστή 13%.

Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι
Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πηγές της Ιπποκράτους αποτιμούν θετικά τις αλλαγές που έγιναν στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά υποστηρίζουν ότι στο σύνολό του, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη».

Οπως αναφέρεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα που έχουν προτείνει τα κόμματα, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει ποιές είναι οι εκκρεμότητες αυτές. Και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει ταχύτατα την προεργασία.

ΆΠΟΨΗ : Η τουριστική προβολή, αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη



Του Γιωργου Κωνσταντινιδη*

Επειτα από πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στον Τούρκο πρωθυπουργό T. Eρντογάν συζητείται η δυνατότητα συγχώνευσης μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών Lufthansa και Turkish Airlines. Οι δύο διεθνείς αερομεταφορείς της Γερμανίας και της Τουρκίας ενδέχεται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία σε διεθνές επίπεδο.
Εκτός από τα προφανή οφέλη για τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, ποια μπορεί να είναι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ενδεχόμενης συγχώνευσης για την Ελλάδα, εν μέσω εγχώριας και διεθνούς οικονομικής κρίσης; Οι πτήσεις τύπου charter με προορισμό την Ελλάδα θα μπορούσαν να αυξηθούν π.χ. στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας με αυξημένη πτητική κίνηση, όπως το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο κτλ.
Αυτό θα συντελούσε στην αύξηση της επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα και ειδικά σε συγκεκριμένες πόλεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα έσοδα από την τουριστική τους κίνηση. Επιπλέον, αν μετά την άφιξη τουριστών και λοιπών επισκεπτών στα μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδας, οι αφιχθέντες μεταφέρονταν με μικρότερης χωρητικότητας αεροπλάνα στα ελληνικά νησιά, τότε τα αποτελέσματα διάχυσης της αυξημένης επιβατικής και τουριστικής κίνησης θα πολλαπλασιάζονταν για την Ελλάδα.
Τέτοιου είδους «ενέσεις» ρευστότητας, έστω και βραχυπρόθεσμης διάρκειας, κρίνονται αναγκαίες για την ελληνική οικονομία σε περίοδο κρίσης. Από την Ελλάδα απαιτείται η σύναψη συμφωνίας με τη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο αερομεταφορέων, ώστε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και στους προορισμούς υψηλής προτεραιότητας, όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και για χειμερινό τουρισμό. Αρκεί να οργανωθεί κατάλληλα η τουριστική προβολή της Ελλάδας για το 2013 (θερινή και χειμερινή περίοδος), με έγκαιρο προγραμματισμό και στρατηγικούς χειρισμούς και έντονη διαφημιστική εκστρατεία στο Διαδίκτυο και κυρίως σε διεθνώς προσβάσιμες πλατφόρμες, όπως το You Tube, το Dailymotion κ.ά. καθώς και σε τηλεοπτικά και έντυπα μέσα, τα οποία βέβαια απαιτούν μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά απευθύνονται σε ευρύτατο κοινό και είναι άμεσα και ευκολότερα προσβάσιμα.
Παράλληλα, οι τουριστικές υποδομές της Ελλάδας πρέπει να βελτιωθούν ριζικά με ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και με παροχή ισχυρών οικονομικών και επενδυτικών κινήτρων για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα ήταν μια πρώτη θετική εξέλιξη η αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των αεροδρομίων, της ακτοπλοΐας και όλων των λιμανιών και μαρινών που διαθέτει η χώρα.
Βέβαια, επειδή διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης και οι κρατικοί πόροι είναι περιορισμένοι, ωφέλιμο θα ήταν για τον τουριστικό κλάδο αλλά και γενικότερα για την οικονομία της χώρας μας να καλυτερεύσουν αρχικά οι υποδομές και η λειτουργία των βασικών αεροδρομίων, λιμανιών και μαρινών που παρουσιάζουν άλλωστε τη μεγαλύτερη κίνηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αυτό θα αποτελούσε ένα έναυσμα για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, με συνέπεια την αύξηση των εσόδων από το τουριστικό συνάλλαγμα.
* Ο κ. Γ. Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)