Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Συνεχίζονται οι προσφορές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

tameio_eurosΟι προσφορές στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς πλέον και μεγάλες τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις πάνω από 5%.

Συγκεκριμένα η Εμπορική Τράπεζα έχει λανσάρει προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο 5% και άνω για ποσά από 50.000 ευρώ. Πρόκειται για την τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki 4 Εποχές», με εγγυημένο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης με επιτόκιο 5%. Παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης της προθεσμιακής κατάθεσης για τρία συνεχόμενα τρίμηνα πλέον του πρώτου. Στο 5,25% το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «Emporiki Εγώ Επιλέγω», 12μηνης διάρκειας. Στο 5,25% και το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «Emporiki Κάθε Μήνα». Ενώ στις καταθέσεις προθεσμίας ΥΠΕΡεχω, με ελάχιστο ποσό τις 20.000 ευρώ (και μέγιστο τις 300.000 ευρώ) το επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 6,4%.

Η Alpha Bank, στη σειρά προθεσμιακών καταθέσεων «Alpha Μηνιαία Πρόοδος», προσφέρει αποδόσεις που φτάνουν ως το 5,05%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό κατάθεσης. Παράλληλα η τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα στην καταθέτη να προχωρήσει σε ανάληψη των κεφαλαίων του κάθε μήνα, στην επέτειο του προϊόντος. Συγκεκριμένα για ποσό 30.000 ευρώ στη 12μηνη διάρκεια η απόδοση είναι 4,10%. Στην 18μηνη διάρκεια με ελάχιστο ποσό 60.000 ευρώ η απόδοση είναι 4,45%. Για ποσό κατάθεσης 400.000 ευρώ διάρκειας 18 μηνών η τελική απόδοση είναι 5,05% και για ποσό 250.000 σε 18μηνη κατάθεση, η απόδοση είναι 4,9%.

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2ο12 την 6μηνη κατάθεση προθεσμίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ Superplus 6» για ποσά από 30.000 ευρώ και άνω με επιτόκιο που αυξάνεται σταδιακά στο 7% τον τελευταίο μήνα.

Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας, προσφέρει -στη λήξη- δώρο τόκους ενός επιπλέον μήνα. Τα επιτόκια για ποσά από 5.000-50.000 ευρώ είναι 4,10%, για την κλίμακα 50.000- 100.000 ευρώ στο 4,32%, για ποσά ως 200.000 ευρώ το επιτόκιο αυξάνεται στο 4,55% και στο 4,78% για ποσά πάνω από 200.000 ευρώ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει 7,5% επιτόκιο στην 15μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Ανεβαίνω Extra», για ποσά κατάθεσης από 20.000 ευρώ (το αρχικό επιτόκιο ξεκινά από το 4% και σταδιακά αυξάνεται στο 7,5%). Επίσης στις διάρκειες 6 μηνών, 9 μηνών και 12 μηνών, το επιτόκιο ξεκινά από το 4% και αυξάνεται στο 7%, ενώ στην τρίμηνη κατάθεση το επιτόκιο είναι 4% τον πρώτο μήνα, 5% τον δεύτερο και 6% τον τρίτο μήνα.

Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας "3 Plus 3" προσφέρει επιτόκιο 2,7% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στον λογαριασμό REFLEX 12μηνης διάρκειας, το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίμηνο και κλιμακώνεται από το 3,45% στο 4,2% το τελευταίο τρίμηνο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσφέρει απόδοση 5,21% στην 16μηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 15.000 ευρώ. Το επιτόκιο στην συγκεκριμένη κατάθεση ξεκινά από το 4,2% και φτάνει στο 6,3%. Ο αποταμιευτής μπορεί να προχωρήσει σε μερική ή ολική ανάληψη του ποσού στη συμπλήρωση κάθε μήνα, χωρίς ποινή. Το επιτόκιο στην κατάθεση προθεσμίας 1 μήνα και για ποσά από 5.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,2%, στην τρίμηνη διάρκεια στο 4,5%, στο 4,6% στην εξάμηνη διάρκεια και στο 4,7% στην 12μηνη διάρκεια.

Διπλασιάζουν το επιτόκιο

Η Εθνική Τράπεζα, στην 18μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Δώρο Εθνικής», με μηνιαία καταβολή τόκων, διπλασιάζει το επιτόκιο 4 φορές στη διάρκεια της. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 20.000 ευρώ και στις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (σε συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές) διπλασιάζεται το επιτόκιο.

Η Eurobank, στην προθεσμιακή κατάθεση Χ2 -με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 10.000 ευρώ- διπλασιάζει το επιτόκιο 2 φορές το χρόνο. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι τα 10.000 ευρώ. Επίσης και στην προθεσμιακή κατάθεση Step Up με διάρκεια 18 μηνών, το επιτόκιο αυξάνεται κάθε εξάμηνο (το ύψος του καθορίζεται ανάλογα με το ποσό κατάθεσης).

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 18μηνη κατάθεση «Με το Παραπάνω», το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,10% για ποσά έως 20.000 ευρώ (και αυξάνεται για καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους). Επίσης στην 3ετούς διάρκειας κατάθεση «Με το Παραπάνω» το επιτόκιο αυξάνεται ανά χρόνο από το 3%, στο 4% και στο 5% (μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4%). Ταυτόχρονα η τράπεζα στους καταθετικούς λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankdirect, προσφέρει επιτόκια πάνω από 4%.

Η Αγροτική Τράπεζα στην κατάθεση προθεσμίας «ΑΤΕ Διπλασιάζω», προχωρά σε διπλασιασμό του επιτοκίου από το 2,15% στο 4,3% (υπό προϋποθέσεις). Η τράπεζα προσφέρει καταθέσεις προθεσμίας στη σειρά Αυξάνω διάρκειας 6 και 12 μηνών στις οποίες το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ, και 18μηνης διάρκειας με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 5.000 ευρώ, όπου το επιτόκιο σταδιακά αυξάνεται κάθε μήνα.

Τέλος η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο 4,6%, στην κατάθεση προθεσμίας Attica Plus, 12μηνης διάρκειας με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 20.000 ευρώ. Στην απόδοση συνυπολογίζονται και η καταβολή των 4 δωρεάν μηνιαίων τόκων που αποδίδονται στη λήξη της 12μηνης κατάθεσης. Στην κατάθεση προθεσμίας 1, 2 ή 3 μηνών το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,25% (ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια), με ελάχιστο ποσό τις 30.000 ευρώ.

Η Millennium στην 7μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 10.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 5,25%. Ενώ στην 10μηνη κατάθεση προθεσμίας το επιτόκιο κορυφώνεται στο 10% τον τελευταίο μήνα.

Η FBBank, στην κατάθεση «MEGA PROFIT» προσφέρει ετήσια απόδοση 6,5%, για ποσά από 30.000 ευρώ. Πρόκειται για κατάθεση προθεσμίας διάρκειας 3 δίμηνων. Το επιτόκιο ξεκινά από το 6% το πρώτο δίμηνο, που αυξάνεται στο 6,5% το δεύτερο δίμηνο και στο 7% το τελευταίο.

Γενοκτονίες: Αντιδρά η Άγκυρα για το νέο νομοσχέδιο της Γαλλίας

Ο Μπουρτζούγλου είπε «κάναμε ότι μπορούσαμε» και ερωτηθείς αν θα κληθεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, είπε "είναι ένα από τα ενδεχόμενα".

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Γαλλίας εάν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, αφού η Γαλλία έχει αναγνωρίσει με νόμο τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Προκειμένου να πάρει μορφή νόμου το νομοσχέδιο, θα πρέπει να εγκριθεί κι από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εντός 15 ημερών.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ρωτηθεί σχετικά, προτού όμως ληφθεί η απόφαση της γερουσίας, για να πει ότι «θα δούμε αφού βγει η απόφαση».

Απαιτούνται δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση

Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για το PSI αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά στο πρώτο, για το PSI, έγινε γνωστό πως οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται και ως τις 13 Φεβρουαρίου, το Eurogroup αναμένει την ελληνική προσφορά για το PSI.

Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσο για το δεύτερο ζήτημα, τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έγινε μέσα σε τέτοιο πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί πως το χρέος θα κινείται στο 120% του ΑΕΠ.

Η είδηση είναι όμως πως ζητείται - απαιτείται από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου η δέσμευση τους, όχι μόνο για την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά και μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Εν ολίγοις, ζητούνται δεσμεύσεις και από τη μελλοντική, μετεκλογική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Κατά τα άλλα, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, να γίνει επίσημη προσφορά ως τις 13 Φεβρουαρίου, για το "κούρεμα" και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως διαβάζεται πιο πάνω, έγινε αποδεκτή.

Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup σημείωσαν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν "ουσιαστική και εποικοδομητική" και θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία εστιάζεται τώρα στις δυο νέες συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το ESM.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε στείλει αυστηρό μήνυμα για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αρνούμενη να συζητήσει σενάρια περί νέου δανείου-γέφυρα προς την Ελλάδα.

Πόσο θα κοστίσει στους Έλληνες το εμπάργκο στο Ιράν

Σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν κατέληξαν το πρωί της Δευτέρας οι χώρες - μέλη της Ε.Ε.

Η απόφαση εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών συνεπειών στις διεθνείς αγορές, αλλά και την ελληνική αγορά καυσίμων, στην οποία ήδη εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τα διαθέσιμα αποθέματα.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε αργό από το Ιράν.

Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν παράγοντες της ελληνικής αγοράς από τις Βρυξέλλες ωστόσο, θα υπάρξει παρέμβαση από την Ένωση προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία με αργό όλων των χωρών - μελών.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το θέμα του εμπάργκο θα συζητηθεί εκ νέου την άνοιξη για να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε αργό από την εν λόγω χώρα.

Ο φόβος για νέο μαρτύριο της "σταγόνας" στην αγορά

Οι επιπτώσεις πάντως του ακήρυχτου πετρελαϊκού πολέμου έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στην ελληνική αγορά, ενώ επηρεάζουν την τσέπη χιλιάδων καταναλωτών.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) διαμορφώνεται στο 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

Προς αναζήτηση άλλων πηγών

Πηγές των ΕΛ.ΠΕ. διαβεβαιώνουν πάντως ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου.

Θα αναζητηθούν, δηλαδή, αν δεν έχει αλλάξει ως τότε κάτι στις αποφάσεις της Ε.Ε. για το Ιράν, άλλες πηγές τροφοδοσίας για να καλύψουν το κενό.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυψε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού των χωρών της Ε.Ε.

Όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Γιούνκερ: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη

Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της "Ευρωομάδας", Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ότι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Αισιοδοξία και στήριξη για το PSI

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το PSI κινήθηκαν οι συζητήσεις στο Eurogroup. Mάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η συζήτηση για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική».

Οπως επεσήμαναν, οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Οκτωβρίου, με στόχο η επίσημη προσφορά στους ιδιώτες πιστωτές να κατατεθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε έντονη επιφυλακτικότητα από πολλά κράτη μέλη στο ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης. Πάντως, ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.

Δηλώσεις
Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη των εργασιών. Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 και πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Ο Ζ. Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Γιουρογκρουπ ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο το επιτόκιο να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και ειδικότερα κάτω από 3,5% για εκείνα που λήγουν ως το 2020.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Ζ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις. Ειδικότερα, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε, ότι η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Ενημέρωση
Ο Ευ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι «ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους», επισημαίνοντας ότι «έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ προειδοποίησε ότι όσο φτάνουμε στην εκπνοή της άτυπης προθεσμίας, μπορεί τελικά οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να υποχρεωθούν να αποδεχτούν απώλειες, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο συμφωνίας σε εθελοντική βάση. Βέβαια, το Παρίσι επιμένει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου και η όλη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους να είναι εθελούσια.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Αρκετά τα 130 δισ. ευρώ

Στο χθεσινό Euro-group αποτυπώθηκε η άρνηση των χωρών μελών να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Εχουμε ισχυρές αποφάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο και εργαζόμαστε με βάση αυτές», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ολι Ρεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φριντέν, ο οποίος διεμήνυσε ότι «το ποσό των 130 δισ. ευρώ είναι ήδη αρκετά υψηλό και επαρκεί. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε νέους πόρους κάθε λίγο».

Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ - ΔΝΤ
Πιέσεις για επιτόκιο 3%, μπλόκο σε «δάνειο-γέφυρα»

Πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» εμφανίστηκαν χθες -λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup- οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, καλώντας ωστόσο για ακόμη μία φορά την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει νέα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Κινούμενοι πάντως στο ίδιο μήκος κύματος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, οι δύο άντρες επέμειναν ότι το επιτόκιο ανταλλαγής των ομολόγων δεν θα πρέπει να υπερβεί το 3%.

Η καγκελάριος Μέρκελ απηύθυνε την ίδια ώρα την αυστηρή προειδοποίηση ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν στεφθούν άμεσα με επιτυχία η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει «δάνειο-γέφυρα» με στόχο την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Οπως εξήγησε για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε, είχε δηλώσει πως μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται. Επεσήμανε ακόμη ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα όσο χρειαστεί για να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις και αυτές να αποδώσουν καρπούς.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε από την πλευρά του ότι οι Ελληνες πολιτικοί χρειάζεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ελληνικό χρέος, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και πως η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Μάρτιο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)