Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί


Αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί
Σημαντικές «διορθώσεις» στον ασφαλιστικό νόμο ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αφήνουν τίποτε να... πέσει κάτω.
 Οι δανειστές ζητούν αλλαγές, στη λογική των όσων είχαν συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου. Βασικό «αγκάθι» παραμένει το θέμα του ΕΚΑΣ, καθώς οι δανειστές δεν άκουσαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρωθυπουργική εξαγγελία για μη αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως και τον Ιούνιο.
 Εμπλοκή υπάρχει και με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, αλλά και με τις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% διαπιστώθηκε στο Eurogroup.
Η πλευρά των δανειστών ζήτησε ουσιαστικά να γίνουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, διαπιστώνοντας ότι κάποιες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων θα συνεχίσουν να... ευνοούνται, περιορίζοντας τα έσοδα του νεοσύστατου ΕΦΚΑ.

 Πιο συγκεκριμένα:

- Αυτοαπασχολούμενοι: Οι ενστάσεις των θεσμών, εστιάστηκαν σε όσους ζουν σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι (πχ εργαζόμενοι σε μικρά καφενεία σε χωριά). Για όλους αυτούς, ζητήθηκε να μεταφερθούν από την ασφάλιση του ΟΓΑ σε εκείνη των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα αυξηθούν αυτόματα στο 20% του εισοδήματός τους, από το 10% που είναι σήμερα, με βάση το νέο νόμο, όπως ισχύει για όλους τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση στο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες θα είναι σταδιακή, με χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας το 2021.

- Νέοι Επιστήμονες: Με βάση το νέο Ασφαλιστικό, όσοι νέοι επιστήμονες έχουν λιγότερα από πέντε έτη ασφάλισης θα έχουν έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές τους που ξεκινάει από ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και έως 13.000 ευρώ και φτάνει στο 50%. Από αυτό το ποσό και άνω για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της έκπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι έκπτωση θα μπορούν να καρπώνονται ακόμα και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ.

Οι θεσμοί θέλουν το όριο του 50% να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ, καθώς έχουν υπολογίσει ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων, άρα μικρότερη και η επιβάρυνση για τα έσοδα του Ταμείου. Οι δανειστές βέβαια, εκφράζουν ενόχληση και για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αρνητική προσέγγιση για την κυβερνητική απόφαση να εξαιρέσει όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ, χάσουν από τον επόμενο μήνα το επίδομα, από την αναδρομική επιστροφή των ποσών που είχαν εισπράξει κατά το α' εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για μία δαπάνη που αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ και οι θεσμοί μόνο θετικά δεν είδαν την προοπτική να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.


ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ!




 Μπορεί μεν οι οι εκπαιδευτικοί, με ειδική μεταβατική διάταξη για φέτος να προλαβαίνουν τον ΠΑΛΑΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, όμως, το γεγονός ότι για φέτος θα θεωρηθεί ότι η υπαλληλική τους σχέση λύθηκε την ημέρα που υπέβαλαν την παραίτησή τους, θα οδηγήσει στο να ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ούτε μία από τις επόμενες ημέρες που θα παραμείνουν στην εργασία τους και μισθοδοτούμενοι οι υπό συνταξιοδότηση εκπαιδευτικοί ! Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει είτε για θεμελίωση , είτε για τον υπολογισμό της σύνταξής τους στο προσδοκώμενο ύψος.

Σύμφωνα λοιπόν , με έγγραφο που στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, παρέχονται διευκρινίσεις του Γενικού Λογιστηρίου σχετικά, όπου τονίζεται ότι ο παραπάνω χρόνος που θα διανυθεί από τους παραιτηθέντες εκπαιδευτικούς δεν θα λογιστεί ως συντάξιμος!

 Οι αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών χρόνων που εκκρεμούν , φαίνεται ότι δεν θα μπλοκάρουν την διαδικασία απονομής προκαταβολής σύνταξης στο Δημόσιο, αφού θα εξακολουθήσει να τηρείται η πρακτική να εξετάζονται κατά προτεραιότητα και μαζί με τον υπόλοιπο φάκελο του υπαλλήλου, οι αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών που αφορούν υπαλλήλους που έχουν κάνει αίτηση για να βγουν στην σύνταξη.

 Δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί η απονομή προκαταβολής σύνταξης σε όσους αποχωρούν λόγω αναπηρίας. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να τους δίνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τους υπολοίπους αποχωρούντες, η πλήρης σύνταξη.

Πόσο θα μειωθούν μισθοί-συνταξεις από την 1η Ιουνίου

Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί από την 1η Ιουνίου (Παραδείγματα)
Eπιπλέον μειώσεις στις αποδοχές τους θα δεχθούν από την 1η Ιουνίου ιδιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, απόρροια των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης.
Η μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με παραδείγματα της Ημερησίας, από τη μείωση του αφορολογήτου είναι:
Όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ
Όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και
Όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ.
Παραδείγματα
- Ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά με 679 ευρώ/μήνα, θα υποστεί συνολική μείωση 16,76 ευρώ/ μήνα.
- Ιδιωτικός υπάλληλος με 1 παιδί και 1.071 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια 13,13 ευρώ/ μήνα.
- Ιδιωτικός υπάλληλος με 2 παιδιά και 1.643 ευρώ/μήνα θα χάσει 18,35 ευρώ/ μήνα.
- Συνταξιούχος με σύνταξη 750/μήνα, θα χάσει 6,57 ευρώ το μήνα λόγω αυξημένης παρακράτησης, ενώ -
- Δημόσιος υπάλληλος με 1 παιδί και μισθό 1.250 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια κάτι παραπάνω από 9 ευρώ το μήνα.
Οι αλλαγές στη φορολογία φέρνουν ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους - συνταξιούχους με εισόδημα 30.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ ειδικά οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 17.000 ευρώ θα διατηρήσουν το ισχύον αφορολόγητο και θα έχουν μείωση κρατήσεων.
Αναλυτικά, όλες οι αλλαγές που έρχονται από την Τετάρτη, έχουν ως εξής:

Οι έμμεσοι φόροι

Νέος ΦΠΑ
Αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αλλαγή στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%.
Κατάργηση έκπτωσης στα νησιά
Από 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση
Ορίζεται ως 10% σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό.
Τέλη ταξινόμησης
Ορίζονται νέοι συντελεστές για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης οι οποίοι κυμαίνονται από 4% έως 32% ανάλογα με τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων.
Μπύρα
Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα σε 5 ευρώ από 2,60 ευρώ.
Για την μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα ο ΕΦΚ αυξάνεται στα 2,5 ευρώ, από 1,30 ευρώ σήμερα.
Οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα
Αυξάνεται η τιμή στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.
Καύσιμα
-Αύξηση του ΕΦΚ στα 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα στη βενζίνη.
-Αύξηση του ΕΦΚ στα 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο κίνησης.
-Αυξηση του ΕΦΚ στα 410 ευρώ ανα χίλια λίτρα στο υγραέριο.
-Αύξηση του ΕΦΚ στα 280 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αύξηση φόρων στα τυχερά παιχνίδα
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται και κλιμακωτά διαμορφώνεται ως εξής:
α) Ποσοστό 30% επί μικτού κέρδους μέχρι ποσού 100.000.000 ευρώ,
β) Ποσοστό 32,5% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 100.000.001 ευρώ έως και 200.000.000 ευρώ,
γ) Ποσοστό 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω.
Αποδείξεις
Διπλό καθεστώς θα ισχύσει για τις αποδείξεις. Έως τον Ιούνιο όλοι θα πρέπει να έχουν "χάρτινες" αποδείξεις. Από την 1η Ιουλίου θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή πληρωμές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και διατραπεζικές συναλλαγές.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Από τον Ιούλιο έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα :
• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα, με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.
• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
• Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
• Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.


Έρχονται νέες αυξήσεις «σοκ» στη τιμή της βενζίνης - «Χαράτσι» για τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται νέες αυξήσεις «σοκ» στη τιμή της βενζίνης - «Χαράτσι» για τέλη κυκλοφορίας
Νέες αυξήσεις σε βενζίνη φέρνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας.
Μπροστά σε άλλο ένα «χαράτσι» έρχονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει επιβάρυνση μερικών λεπτών στη βενζίνη προκειμένου κάποια από τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας να προέλθουν από εκεί.
Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και κατ’ επέκταση την αύξηση της τιμής των καυσίμων, φέρνει νέες αυξήσεις και στα τέλη κυκλοφορίας.
Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προκαλούν πραγματικά «σοκ». Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ένα από τα σχέδια που εξετάζονται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 προβλέπει επιβάρυνση μερικών λεπτών στην τιμή της βενζίνης.
Με άλλα λόγια ο υπουργός προτείνει τα μισά τέλη κυκλοφορίας να καταβάλλονται με εφάπαξ καταβολή και τα άλλα μισά να πληρώνονται μέσω της… βενζίνης!
«Έτσι αυτός που κάνει περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου θα πληρώνει περισσότερα και αυτός που κάνει περιορισμένη χρήση, λιγότερα» είπε χαρακτηριστικά ο ο Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας το πρωί της Κυριακής (29/5) στο MEGA.
Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος του υπουργείου είναι να βάλει στον «κουβά» των εσόδων πολλά αυτοκίνητα με κατατεθιμένες πινακίδες ή αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα ή αυτοκίνητα που ενοικιάζουν οι τουρίστες κατά την περίοδο των διακοπών τους στη χώρα.
«Έτσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα» κατέληξε για το θέμα ο κ. Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι αν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή θα αφορά την πληρωμή του 2016 για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)