Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν στη Βουλγαρία

Όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ένα πιο σταθερό περιβάλλον εκτός των τειχών, ενώ παρατηρούνται 3 δις επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις του Διονύση Παπαδάτου, Έλληνα επιχειρηματία που διατηρεί εστιατόριο στην πόλη Πέτριτς που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο ίδιος λέει: "Οι Έλληνες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στο κράτος. Κάθε μέρα έρχεται και κάτι καινούργιο: καινούργιοι φόροι, καινούργιοι φόροι, καινούργιοι φόροι. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Δεν έχουν εμπιστοσύνη πολύ απλά".

Η Βουλγαρία φαίνεται ελκυστική στους επιχειρηματίες διότι έχει μικρότερη φορολογία, χαμηλότερους μισθούς και κυρίως πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν

Μέσα και γύρω από το Πέτριτς υπάρχουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις: μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ. "Περίπου 100 ελληνικές επιχειρήσεις το χρόνο "μεταναστεύουν" στο γειτονικό Πέτριτς" δηλώνει ο Κρίστο Μπάτεβ, αντιδήμαρχος της πόλης των 31.000 κατοίκων.

Και δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά όλο και περισσότεροι Έλληνες τουρίστες πάνε στη Βουλγαρία για ψώνια. Για τους Έλληνες είναι πολύ πιο φθηνά εκεί. Γύρω στις 40.000 με 50.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία σύμφωνα με στοιχεία του ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου. Τα προηγούμενα τρία χρόνια επενδύθηκαν γύρω στα 3 δις ευρώ και εξαιτίας της κρίσης όλα και περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια μεταφέρονται στη γειτονική χώρα.

Τα αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου οικονομικών έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΕΟΠΥΥ: Τo αργότερo την Τετάρτη τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένονται στις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα που προορίζονται για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς συμφώνησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο κ. Κίττας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την διάθεση των φαρμάκων από τα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας δεν τα προκάλεσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά υφίστανται εδώ και δυόμισι χρόνια.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης απέδωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην απόφαση των εταιριών να μη δίνουν τα φάρμακα και όχι σε "ολιγωρία ηγεσιών", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να επαναληφθεί. Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει, έως την Παρασκευή, οφειλές 270 εκατομμυρίων ευρώ προς τους φαρμακοποιούς.

"Το σύστημα καταρρέει από την έλλειψη χρημάτων", δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος ξεκαθάρισε πως για να αρχίσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους, θα πρέπει να γίνει διακανονισμός των χρεών του 2011.

Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται περιστασιακά, δήλωσε από τη μεριά του, ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Ανακάμπτει το ευρώ

Το ευρώ δείχνει να ''μαζεύει'' τις απώλειες του με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να είναι στα 1,25280.

Σε κέρδη επιστρέφουν και οι ασιατικές αγορές μετά από αρκετές ημέρες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei είναι στο +0,93% ενώ ανοδικά κινείται και ο δείκτης Kospi στη Ν.Κορέα.

Αντιθέτως στην Αμερική συνεχίστηκε το πτωτικό σερί με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει στο -0,14%.

''Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής κρίσης''

Η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο ''Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης'' αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αρχές της χώρας και στην επείγουσα σύσκεψη που συγκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος επισήμανε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της ενέργειας και να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάρρευση στα συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σημείωσε δε ότι η Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες κρίσης την εβδομάδα αυτή για να αποτραπεί ο κίνδυνος, απόφαση που έλαβε μετά και την επιστολή της ΔΕΠΑ, με την απειλή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς λόγω συσσώρευσης οφειλών, καθώς και η ίδια πρέπει πριν τις εκλογές να προχωρήσει σε πληρωμές προς τους προμηθευτές της (Gazprom κ.ά.).

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters, για την ομαλή τροφοδοσία ηλεκτρισμού μακροπρόθεσμα αν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρισμού, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν καύσιμα.

Οι επιπτώσεις για τις καταθέσεις από τραπεζική ένωση

''Η ασφάλιση καταθέσεων θα είναι απεριόριστη. Ίσως είναι καλύτερο να «δεθεί» με την ίδια την ΕΚΤ, που θα είναι λογικό εάν και όποτε ο μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά μεγάλος'' σχολιάζουν οι Financial Times μπροστά σε τυχόν ευρωπαική συμφωνία για τραπεζική ένωση.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Πραγματική ένωση τραπεζών θα σώσει το ευρώ

''Έχουμε φτάσει σε μια σπάνια στιγμή της κρίσης στην ευρωζώνη: Προσωπικά είμαι μάλλον πιο αισιόδοξος από τις αγορές. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη και πιστεύω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα στην συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε μια συμφωνία για τραπεζική ένωση αρκετά δυναμική.

Η ιδέα της τραπεζικής ένωσης έχει κερδίσει πόντους. Ο διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναδιοργανώσεις τραπεζών θα πρέπει να συγκεντρωθούν. Ο κ. Draghi, όπως και ο Ιταλος πρωθυπουργός Mario Monti, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την συζήτηση για το θέμα στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής.

Η μέχρι πρότινος επιφυλακτική Angela Merkel μοιάζει να έχει γίνει πιο ανοιχτή στην ιδέα, αλλά δεν δείχνει μεγάλο ενθουσιασμό. Ήταν η γερμανίδα Καγκελάριος που το 2008 απέρριψε την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα αντιμετώπιζε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σε εκείνη την φάση, η ευρωζώνη έλαβε την καταστροφική απόφαση ότι κάθε χώρα πρέπει να σώσει τις δικές της τράπεζες. Εκείνη ήταν η μέρα που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη.

Η διαφαινόμενη αλλαγή στην στάση της μπορεί να σημαίνει ένα από τα εξής τρία πράγματα. Πρώτον, ίσως πραγματικά είναι έτοιμη να συζητήσει την τραπεζική ένωση. Δεύτερον, ίσως θέλει να θολώσει τα νερά. Μια τρίτη εξήγηση είναι ότι θέλει να πει «όχι» χωρίς να φανεί ότι λέει «όχι», ίσως για να μην πάρει την ευθύνη. Αν ισχύει οποιαδήποτε άλλη εκτός από την πρώτη εξήγηση, έχουμε πρόβλημα.

Κατ’ αρχήν, μια τέτοια ένωση πρέπει να περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις τράπεζες. Η δοκιμασία για την συμμετοχή θα πρέπει να είναι η συστημική σχέση. Αυτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όχι την πολιτική ανταγωνισμού. Ο πήχης θα πρέπει να πέσει αρκετά χαμηλά ώστε να περιλαμβάνει την Bankia και την γερμανική Landesbanken: δηλαδή θα πρέπει να είναι πραγματικά χαμηλά.

Θα πρέπει να βγουν όλες οι συστημικά σημαντικές τράπεζες από τα κράτη μέλη και να μπουν στην ευρωζώνη. Η έννοια της ισπανικής τράπεζας θα σταματήσει να υπάρχει. Η Bankia θα βρίσκεται στην Ισπανία αλλά δεν θα είναι ισπανική.

Μια τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις συντελεστές συγκέντρωσης: Ταμείο εκκαθάρισης και ανακεφαλαιοποίησης, ταμείο κοινής ασφάλισης καταθέσεων, κεντρικό ρυθμιστή και κεντρική εποπτεία.

Επιπλέον, τα δύο ταμεία, της κεφαλαιοποίησης και της ασφάλισης, πρέπει να έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα πρέπει να βασίζεται σε μια δέσμευση για, ας πούμε, 1 τρισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ένα κοινό και πολλαπλό χρεόγραφο, δηλαδή ομόλογο ευρωζώνης. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα ομπρέλα διασώσεων, αλλά αυτή θα είναι προσωρινή μόνο λύση.

Η ασφάλιση καταθέσεων θα είναι απεριόριστη. Ίσως είναι καλύτερο να «δεθεί» με την ίδια την ΕΚΤ, που θα είναι λογικό εάν και όποτε ο μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά μεγάλος.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι να σταματήσουν οι δύο τύποι μαζικών τραπεζικών αναλήψεων που συμβαίνουν τώρα. Ο πρώτος είναι κλαδικός: Αναλήψεις σε αδύναμες τράπεζες με τα κεφάλαια να πηγαίνουν προς τις ισχυρότερες. Ο δεύτερος είναι γεωγραφικός: Αναλήψεις σε τράπεζες αδύναμων περιφερειακών χωρών, με τα κεφάλαια να πηγαίνουν σε χώρες του πυρήνα. Με άλλα λόγια, η ασφάλιση καταθέσεων πρέπει όχι μόνο να ασφαλίζει καταθέσεις, αλλά και την αξία σε ευρώ των καταθέσεων ακόμη κι αν μια χώρα αποχωρήσει.

Και τα δύο σχέδια απαιτούν βαθιές θεσμικές αλλαγές. Το κοινό ταμείο ανακεφαλαιοποιήσεων χρειάζεται κεντρική εποπτεία με το κουράγιο και την εξουσία να μπει σε μια ισπανική τράπεζα και να την κλείσει. Η ασφάλιση καταθέσεων πρέπει να συνοδεύεται με βαθειά πολιτική ένωση. Αλλιώς, ίσως δημιουργήσει αρνητικό ηθικό προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τις χώρες να φύγουν από την ευρωζώνη, εφόσον έχουν αυτή την εξασφάλιση. Χωρίς δέσμευση για περαιτέρω πολιτική ένωση, η ασφάλιση καταθέσεων γίνεται είτε μη αποτελεσματική, είτε καταστροφική.

Η ανακεφαλαιοποίηση, η ασφάλιση και η κοινή εποπτεία, γι’ αυτό πάνε μαζί.

Γι’ αυτό, μια σωστή τραπεζική ένωση είναι πράγματι σπουδαία υπόθεση. Θα πρέπει να είναι το ισχυρότερο συστατικό οποιασδήποτε μελλοντικής δημοσιονομικής ένωσης. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κινούνται όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Όπως πάντα, δεν πρέπει να υποτιμάμε την διάθεση των Ευρωπαίων πολιτικών να θολώσουν τα νερά, αν δεν μπορέσουν να φτάσουν σε συμβιβασμό και τον περάσουν ως ιστορική συμφωνία. Το να ληφθεί υπόψη, θα είναι θρίαμβος της ελπίδας ενάντια στην εμπειρία.

Αλλά πάντως έχω τουλάχιστον αυτή την ελπίδα. Σε αντίθεση με έξι μήνες πριν, οι αξιωματούχοι τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην τραπεζική ένωση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι να αλλάξουν γνώμη οι ηγέτες της ευρωζώνης. Η κα Merkel δεν έχει προσπαθήσει να προωθήσει την υπόθεση στην πατρίδα της. Μια σωστή τραπεζική ένωση θα είναι σοκ για πολλούς Γερμανούς, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι των μίντια. Παραμένει ευκολότερο να είσαι απαισιόδοξος, αλλά προσωπικά δεν είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω αυτή την τελευταία ελπίδα να σωθεί το ευρώ''.

Αυξάνονται οι πρόβες της δραχμής

Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο σε μια περίοδο που το βλέμμα των Ελλήνων είναι στραμμένο στην κάλπη και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τα νερά τάραξε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ότι οι θέσεις που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας "θέτουν ένα πρόβλημα" και ότι αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη.

"Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα" εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημείωσε, εφόσον οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο του έχει κάνει και κάποια προετοιμασία "εδώ κι εκεί" για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επιχείρησε αργότερα να "διορθώσει" κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησε, χωρίς να αλλάξει όμως την ουσία όσων είπε.

Διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις του δεν ήθελε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι τάσσεται εναντίον τού να δίνονται συμβουλές στους Έλληνες. Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη να τηρήσει και η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", και ο Όλι Ρεν δέχθηκε ότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι επώδυνα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Μοσκοβισί, ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους περιορίστηκε να δηλώσει ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται στοχεύουν στο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν δυο προϋποθέσεις γι' αυτό: "Πρώτον να προκύψει από τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση και δεύτερον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του συμφωνηθέντος προγράμματος".

Στο φόντο αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων, κάποιοι κάνουν και πρακτικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας και άλλους φορείς της οικονομικής ζωής να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, αναλύοντας τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς να υποστεί συνέπειες το νόμισμα της χώρας, το γιουάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αλλά και στην Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC άρχισε να τσεκάρει τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM) για να διαπιστώσει αν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διάθεσης χαρτονομισμάτων δραχμής σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ζήτησε από όλες τις βρετανικές τράπεζες να αξιολογήσουν τον πιστωτικό και τον λειτουργικό κίνδυνο που διατρέχουν στις περιφερειακές οικονομίες της Eυρωζώνης. Εκπρόσωπος της HSBC επιβεβαίωσε ότι, όπως όλες οι τράπεζες, έτσι κι αυτή προετοιμάζεται σε πολλά επίπεδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

Η τράπεζα διαθέτει 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 25 μηχανήματα μετρητών. Άλλωστε και άλλες βρετανικές επιχειρήσεις παίρνουν προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι η εταιρεία ποτών Diageo μειώνει τα αποθέματά της στην Ελλάδα, ενώ η Dixons (Κωτσόβολος) στοκάρει ρολά ασφαλείας για να τα εγκαταστήσει σε καταστήματα σε περίπτωση αναταραχών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)