Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο Μπουρού ψωνίζει από τον "Φαρ-Μάκη".....

ο παπάς με τη γουρούνα

Είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Η φωτογραφία που απεικονίζει έναν ιερέα να κυκλοφορεί με μια γουρούνα και να οργώνει τις κεντρικές λεωφόρους γύρω από το Σύνταγμα, φορώντας αντιασφυξιογόνα μάσκα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όλου του κόσμου.

Ο παπάς με την ελληνική σημαία και τα ράσα, κυκλοφορεί καθ' όλη την διάρκεια των επεισοδίων ενώ γύρω του μαίνεται πετροπόλεμος και βροχή από δακρυγόνα.

Τώρα όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο παπάς με τη γουρούνα; Που λειτουργεί; Τι είναι; Αγανακτισμένος; Όπως και να έχει ο παπάς της φωτογραφίας μπορεί να καταφέρει να κατεβάσει από το θρόνο του απόλυτου σταρ των ελληνικών διαδηλώσεων ακόμα και τον Λουκάνικο!

Το ξύλο βγήκε από την έλλειψη δύναμης

Όσα συνέβησαν τις δυο τελευταίες ημέρες στην πλατεία Συντάγματος –και πέριξ αυτής- λένε πάρα πολλά για την θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση – αλλά και όλο το πολιτικό κατεστημένο- αυτήν την εποχή.

Η βία που χρησιμοποίησαν οι άνδρες των ΜΑΤ και οι άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών -αλλά και ανυποψίαστων περαστικών, τουριστών ή θαμώνων καφέ και εστιατορίων- ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η εντολή της κυβέρνησης ήταν να μη μείνει ούτε ένας διαδηλωτής στην πλατεία Συντάγματος και –αν είναι δυνατόν- να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους και να κλειδωθούν μέσα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τις επιθέσεις που έγιναν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι.

Στην οδό Μητροπόλεως, μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας επιτέθηκαν σε καφετέριες –δεν πίστευα στα μάτια μου- και μετά κυνηγούσαν τον κόσμο στα στενά της Πλάκας. Οι καταστηματάρχες της οδού Αδριανού κατέβασαν τα ρολά των μαγαζιών τους – μάλλον, για να μην τους τα σπάσουν οι αστυνομικοί.

Η επιδρομή των μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας στον Μπαϊρακτάρη και σε άλλα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας – ξεπέρασε και την δαιμόνια ζαρντινιέρα που είχε επιτεθεί στον Κύπριο φοιτητή.

Πίσω από το άγαλμα του Μακρυγιάννη (!)–απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης (!)- οι μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας στρίμωξαν έναν νεαρό, τον χτύπησαν μπροστά στη έκπληκτα μάτια τουριστών και περιπατητών, και –αφού διαπίστωσαν πως η «ύποπτη» τσάντα του δεν περιείχε κάτι το αξιόποινο- τον άφησαν κάτω και έφυγαν. Αυτή ήταν μια στιγμή μεγάλης δόξας για τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Τα χημικά που έπεσαν στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους δεν έχουν προηγούμενο. Έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες πορείες και διαδηλώσεις – αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί.

Είναι υπέροχο το ότι σήμερα το πρωί άκουσα πολλούς δημοσιογράφους να λένε πως τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κάνουν κακό στον ελληνικό τουρισμό. Ναι, αλλά κανείς (παρά μόνο η κυβέρνηση) δεν υποχρέωσε την Αστυνομία να μετατρέψει σε θάλαμο αερίων την πιο σημαντική πλατεία της Αθήνας και τους γύρω δρόμους, ούτε να κάνει επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές – οι καταστηματάρχες είναι έξαλλοι με την Αστυνομία (σ.σ. τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά αρκετούς απ’ αυτούς).

Από την άλλη, τα επεισόδια κάνουν κακό στον ελληνικό τουρισμό -αν και είναι εντελώς ηλίθια η άποψη πως οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να διαδηλώνουν για να μην σχηματίσουν άσχημη εντύπωση οι τουρίστες-, αλλά η δήλωση Πάγκαλου σε μεγάλη ισπανική εφημερίδα – περί τανκς στους δρόμους της Αθήνας- δεν έκανε κακό στον ελληνικό τουρισμό. Του έκανε μεγάλο καλό – οι τουρίστες λατρεύουν τα τανκς.

Όσοι αναφέρονται στα τανκς –για να επισημάνουν τον κίνδυνο δικτατορίας- ξεχνάνε πως, κατά τη διάρκεια της χούντας, δεν κυκλοφορούσαν κάθε μέρα τανκς στους δρόμους της Αθήνας. Την καταστολή την είχε αναλάβει η Χωροφυλακή. Αυτό το κάνει σήμερα η Αστυνομία. Και το κάνει, κυρίως, με τα ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια της χούντας, δεν υπήρχαν ΜΑΤ – τα ΜΑΤ ήρθαν με την αποκατάσταση της «δημοκρατίας». Και ας καταλάβουμε όλοι πια πως τα ΜΑΤ δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Αλλά δεν έχουμε δημοκρατία – οπότε, δικαιολογημένα υπάρχουν. Και δικαιολογημένα αυξάνονται διαρκώς. Η χούντα έχει ανάγκη από έναν στρατό ανεγκέφαλων εγκληματιών.

Γελάω πάρα πολύ με τους τηλεδημοσιογράφους που κάνουν αναλύσεις για το τι συμβαίνει στις διαδηλώσεις και το ποιοι κάνουν τα επεισόδια –και φυσικά τα ξέρουν όλα-, χωρίς να έχουν πάει ποτέ σε διαδήλωση.

Τις προάλλες, διάβαζα ένα άρθρο για τα επεισόδια στη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου. Ο αρθρογράφος –με πολύ απόλυτη άποψη- επικαλούταν τα όσα είδε στην …τηλεόραση και τις μαρτυρίες των ξένων συναδέλφων του.

Αυτό συνέβη επειδή ο ίδιος δεν τολμάει να πάει στο Σύνταγμα –και σε πάρα πολλά άλλα μέρη-, αλλά το αστείο είναι πως δεν αντιλαμβανόταν πόσο γελοίο είναι να επικαλείται ένας Έλληνας δημοσιογράφος τις μαρτυρίες των ξένων απεσταλμένων για κάτι που συνέβη στην πλατεία Συντάγματος, όπου ο ίδιος δεν μπορεί να πάει.

Επειδή δεν παρακολουθώ τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας από την τηλεόραση –ή από τα άρθρα των απεσταλμένων των ξένων εφημερίδων-, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το παρακράτος είναι στο φόρτε του. Για να καταλάβετε πόσο στο φόρτε του είναι, τα καθεστωτικά ΜΜΕ ανακάλυψαν –εν έτει 2011- πως μάλλον υπάρχουν ασφαλίτες και παρακρατικοί ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Η κρατική και παρακρατική βία –που την έζησαν στο πετσί τους όσοι πολίτες κατέβηκαν στις τελευταίες διαδηλώσεις- αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει ηττηθεί.

Ένα από τα πράγματα που έχω καταλάβει είναι πως, όταν κάποιος επιλέγει σαν λύση τη βία, είναι πάρα πολύ αδύναμος.

Στη ζωή μου -ως ενήλικας-, μια φορά σήκωσα το χέρι μου και χτύπησα άνθρωπο, και συνειδητοποίησα δυο πράγματα: πρώτον πως έχω πολύ βαρύ χέρι και δεύτερον πως το ότι χτύπησα κάποιον με έκανε να αισθανθώ πολύ φτηνός – το να δείρεις κάποιον είναι φτηνό.

Φανταστείτε τους άνδρες των ΜΑΤ που η δουλειά τους είναι να δέρνουν. Φαντάσου να ζεις μια φορά και να επιλέξεις σαν δουλειά να δέρνεις τους άλλους. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να σου αρέσει να δέρνεις και να μην είσαι ικανός για τίποτε άλλο– δεν μπορεί να έχεις κάνα μυαλό της προκοπής και να πας να γίνεις Ματατζής.

Άρα, οι άνδρες των ΜΑΤ είναι πολύ αδύναμοι. Επίσης, είναι και δειλοί. Έχω δει κάτι πιτσιρίκια να τους κάνουν μαύρους στο ξύλο – στο ένας με έναν είναι και πολύ χέστηδες. Ό,τι κι αν είναι, ας πάνε σε ένα ψυχίατρο να τους κοιτάξει, μπας και γίνουν άνθρωποι – η περίπτωσή τους είναι στα χέρια της επιστήμης.

Η εντολή της κυβέρνησης στην Αστυνομία για βίαιη καταστολή και ρίψη τόνων χημικών στους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος αποδεικνύει την τραγική αδυναμία της κυβέρνησης. Οι πραγματικά δυνατοί δεν ασκούν ποτέ βία. Προτιμούν να πείθουν με τα επιχειρήματά τους.

Το τέλος τους έχει έρθει. Η νίκη τους ήταν η ήττα τους. Η πλατεία Συντάγματος είναι πάλι γεμάτη.
Εγραψε ο Pitsirikos

Καίει κι άλλο κόσμο το Μεσοπρόθεσμο…

Έμεινε …στον αέρα η ρύθμιση για τα μπλοκάκια
Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω έκανε η κυβέρνηση, στο παρά ένα της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε από την μια πλευρά να δώσει μια μικρή ανάσα για όσους έχουν παιδιά και κυρίως στους πολύτεκνους, αλλά την ίδια ώρα, μια άλλη απόφαση ψαλίδισε...
κατά 6% συντάξεις των ναυτικών και "πάγωσε" την ωρίμανση στους μισθούς του Δημοσίου.

Τα "καλά νέα" είναι ότι το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ αυξάνεται
• για όσους έχουν ένα παιδί κατά 2.000 ευρώ,
• για όσους έχουν 2 παιδιά κατα 4.000 ευρώ,
• για τους τρίτεκνους κατά 12.500 χιλιάδες ευρώ
• και για το τέταρτο παιδί και πάνω 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.


Ωστόσο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρω για φέτος και κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012 και μετά, ενώ από 1-7-2011 αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Έτσι η μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Η μείωση θα είναι μεσοσταθμικά και όχι οριζόντια 6%, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επιπλέον αναστέλλονται από 1ης Ιουλίου οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο, μέχρις ότου εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο.

«Στον αέρα» μένει όμως και η απαλλαγή των νέων που εργάζονται με μπλοκάκι, από τον φόρο στα επαγγελματικά ΑΦΜ. Η εξαίρεσή τους εξαγγέλθηκε, αλλά στο νόμο που ψηφίστηκε δεν περιελήφθη ειδική διάταξη και έτσι μένει να το υπουργείο να ανακοινώσει με κάποια άλλη απόφαση ποιοι και πώς ακριβώς απαλλάσσονται από το χαράτσι των 300-500 ευρώ το χρόνο.

Εξάλλου οι ρυθμίσεις που θα γίνουν σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα αφορούν και στο αγροτικό πετρέλαιο, με συνέπεια η τιμή του να επιβαρυνθεί άμεσα από τον ειδικό φόρο που θα αυξηθεί.

Στα θετικά καταγράφονται και οι αλλαγές στον κεφαλικό φόρο, που έγιναν στο παρά πέντε της ψηφίσεως στη Βουλή.
Το επίδομα αναπηρίας δεν θα προσμετράται στο συνολικό ποσό που θα πλήρωναν έκτακτη εισφορά.

Παράλληλα, το 5% της έκτακτης εισφοράς για τα τεκμήρια, εκτός από βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, επεκτείνεται πλέον και σε όλα τα πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου όπου τις διοικήσεις διορίζει το κράτος, αλλά και στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πάντως ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες.

Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν στις 2 Ιουλίου

Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 2011
Από το Σάββατο 2 Ιουλίου ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.

«Στις 2 Ιουλίου ανοίγουν περισσότερα από 400 επαγγέλματα» είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης.

Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αναφέρει ότι ακριβώς 4 μήνες μετά τη δημοσίευση ανοίγουν αυτομάτως όλα τα επαγγέλματα σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 123/2006, γνωστής και ως οδηγίας Μπολκεστάιν, για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

Καταργούνται οι «αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και ειδικότερα: οι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα, οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, οι ρυθμίσεις για την επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών και η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

Οι παραπάνω περιορισμοί καταργούνται 4 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή στις 2 Ιουλίου.

Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο, δηλαδή στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του μηχανικού/αρχιτέκτονα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού ελεγκτή.

Στα επιστημονικά επαγγέλματα οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

Δικηγόροι: Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας: κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας. Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία. Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Συμβολαιογράφοι: Στον νόμο προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Ορίζεται ότι ως τις 2 Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζεται η αναλογική αμοιβή.

Αρχιτέκτονες-μηχανικοί: Για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τις μελέτες δημοσίων έργων οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.

Ορκωτοί λογιστές: Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.\

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημοσιότητα ενδεικτικό κατάλογο 136 επαγγελμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3919/2011 ενώ υπολογίζει ότι συνολικά απελευθερώνονται 400 επαγγέλματα.

Τα επαγγέλματα που πλέον μπορεί να ασκεί ο κάθε πολίτης χωρίς περιορισμούς είναι τα εξής:

1. Αισθητικός
2. Αμπιγιέρ
3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης
4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού
5. Αργυραμοιβός
6. Αρτοποιός
7. Αρχαιοπώλης
8. Ασφαλιστικός Πράκτορας
9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος
10. Γομωτής-πυροδότης
11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας
12. Γραφείο Τελετών
13. Διαγνωστικά Κέντρα
14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
15. Διασώστης ασθενοφόρου
16. Διερμηνέας
17. Δύτης
18. Εικονολήπτης
19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής
20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών
21. Ενεχυροδανειστής
22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)
23. Επισκέπτης Υγείας
24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων
25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών
26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων
28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού
29. Εργοθεραπευτής
30. Εφημεριδοπώλης
31. Ηλεκτρολόγος
32. Ηλεκτρονικός
33. Ηλεκτροσυγκολλητής
34. Ηχολήπτης
35. Θαλάσσιο ταξί
36. Θερμαστής
37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ
38. Κολλέγια
39. Ιδιωτικά Σχολεία
40. Καπνοπώλης
41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής
42. Καταδυτικό Συνεργείο
43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων
44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ
45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων
46. Κλειθροποιός
47. Κοινωνικός Λειτουργός
48. Κομμωτής-κουρέας
49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας
50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)
51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών
52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
53. Λιανικό Εμπόριο
54. Λιμενεργάτης
55. Λογιστής Φοροτέχνης
56. Λογοθεραπευτής
57. Μαία
58. Μακιγιέρ
59. Μακινίστας
60. Μελισσοκόμος
61. Μεσιτικά Επαγγέλματα
62. Μεταφραστής
63. Ναυαγοσώστης
64. Ναυτικός Πράκτορας
65. Ξεναγός
66. Ξυλουργός
67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών
68. Οδοντοτεχνίτης
69. Οικονομολόγος
70. Οξυγονοκολλητής
71. Οπλοπώλης
72. Οπτικός
73. Ορκωτός Εκτιμητής
74. Πυροτεχνουργός
75. Ραδιοηλεκτρολόγος
76. Ραδιοτεχνίτης
77. Ρυμουλκά
78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος
79. Σκηνοθέτης
80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης
81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας
82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων
83. Τεχνικός Ανελκυστήρων
84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής
85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων
86. Τεχνικός Αυτοματισμών
87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής
88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας
90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής
91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών
93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας
94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων
95. Τεχνικός Μίξης Ήχου
96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών
97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης
98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών
99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος
100. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής
101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού
102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων
103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας
104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
105. Τεχνικός Φαρμάκων , Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων
106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας
107. Τεχνίτης Βαφής
108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης
109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)
110. Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων
111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών
112. Τεχνίτης Σκηνικών
113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου
114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων
115. Τεχνίτης Τροχών
116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων
117. Υδραυλικός
118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού
119. Υπηρεσίες Άθλησης
120. Υπηρεσίες Ασφαλείας
121. Υπηρεσίες Δασοκομίας
122. Υπηρεσίες Διαφήμισης
123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων
124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης
125. Υπηρεσίες Κατασκευών
126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων
127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης
128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων
129. Φορτοεκφορτωτής
130. Φροντιστής
131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου
132. Φυσικοθεραπευτής
133. Χημικός Ναυτιλίας
134. Ψυκτικός
135. Ψυχολόγος
136. Ωδεία-Μουσικές Σχολές

Ειδικότερα, μετά τη πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 2 Ιουλίου 2011, παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που:

- περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα,
- εξαρτά την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης,
- θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος,
- ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα,
- απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο,
- επιβάλλει ή απαγορεύει την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση,
- επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή,
- περιορίζει την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων,
- επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές,
- υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Όλοι οι πιο πάνω περιορισμοί αίρονται αυτόματα μετά τις 2 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη.

Αντίθετα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους πιο πάνω περιορισμούς και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, με τις οποίες επίσης ζητήθηκε η ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκύκλιου.

Πέραν της άρσης των ανωτέρω περιορισμών, με το άρθρο 3 του νόμου, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια.

«Πέρασε» και ο εφαρμοστικός νόμος

Ψηφίστηκαν μέτρα 28,5 δισ. για τα επόμενα 4 χρόνια με διαφωνίες επί των άρθρων...
Με 286 ψήφους, 155 «ναι», 136 «όχι» και 5 «παρών» ψηφίστηκε επί της αρχής ο Εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. «Υπέρ» ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, «κατά» σε όλα ψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Κατά» ψήφισε επί της αρχής η ΝΔ , λέγοντας «όχι» σε 27 άρθρα και υπερψηφίζοντας 22. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ψήφισαν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισαν 23 άρθρα και καταψήφισαν 16.

Οι διαγραφέντες χθες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των...
δύο μεγάλων κομμάτων ψήφισαν, η μεν κ. Έλσα Παπαδημητρίου ψήφισε «όχι» επί της αρχής, όχι σε δύο μόνο άρθρα και ναι σε όλα τα άλλα. Ο κ. Π. Κουρουμπλής ψήφισε «όχι» σε όλα. Ο κ. Κιλτίδης, ψήφισε «παρών» σε όλα. Οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Λιάνης έστειλαν «ψήφο», δια της απουσίας τους...

Δέκα άρθρα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις (από το 1έως το 9 και το άρθρο 14) καταψήφισε, ενάντια στην κομματική γραμμή η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία της για «διακριτική μεταχείριση» από το προεδρείο της Βουλής, που δεν της έδωσε το λόγο να μιλήσει και υπονοώντας πιθανόν, ότι ήταν γνωστή η διαφωνία της με άρθρα του εφαρμοστικού.

Τη διαμαρτυρία του προς το προεδρείο της Βουλής, για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που στέρησε στους βουλευτές τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους, εξέφρασε με σφοδρότητα και ο βουλευτής της Ν.Δ , Παναγ. Καμμένος, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε λέγοντας «όχι» σε όλα, παραβιάζοντας (αλλά χωρίς επιπτώσεις) την κομματική γραμμή . Με την άποψή του, καταψηφίζοντας όλα, συντάχθηκε για τον ίδιο λόγο και ο βουλευτής της ΝΔ, Σπ. Γαληνός.
Την πρόταση για φανερή, ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015. Σε αριθμούς, η υπερψήφισή του σημαίνει ότι θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα 7δις. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά, μέχρι και το 2014, μέτρα 28.500.000.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων στον εφαρμοστικό νόμο περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.

Επίσης με τον εφαρμοστικό νόμο θεσπίζεται η μερική απασχόληση στο Δημόσιο, η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται και ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.)

Συνολικά, ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει:
1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.
3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.
4. Τα φορολογικά μέτρα.
5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι νέοι επιτηδευματίες που με λιγότερα από 5 χρόνια στο επάγγελμα θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί στον εφαρμοστικό νόμο και μία ακόμη εξαίρεση από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος, για όσους φορολογούμενους αποκτούν μεν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αλλά είναι κατά κύριο επάγγελμα μισθωτοί (υπερβαίνει το 50% του συνολικού ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)