Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αλλάζουν όλα στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

-Καταργείται η μηχανογραφική άδεια - Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές - Διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους

Νομοσχέδιο με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς τον δημοσίων υπαλλήλων προωθείται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της άδειας λόγω χρήσης υπολογιστή, ενώ παράλληλα αυστηροποιούνται οι όροι χορήγησης, τόσο αναρρωτικών, όσο και εκπαιδευτικών αδειών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταργείται η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών τον χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο χορηγείται από το 1989. Με τον τρόπο αυτόν, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατ. εργατοώρες στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο.
Επίσης, εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές με ιατρική γνωμάτευση μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε 8, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 -και όχι συνεχόμενες.
Για τις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Ακόμη, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα).
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ τέκνων χορηγείται επιπρόσθετη άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών -με αποδοχές- για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Συντάξεις: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την έξοδο


Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στις ευνοϊκές διατάξεις και το όριο ηλικίας πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.
Σε περίπτωση που συμπληρώνονται 40 έτη ασφάλισης οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62. Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες ασφαλισμένοι...
θεμελιώνουν δικαίωμα με μειωμένα όρια ηλικίας και μπορούν να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.
Ο αναλυτικός οδηγός σύμφωνα με το imerisia.gr για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο των ασφαλισμένων από το 1983 έως και το 1992:

1. Άνδρες με ανήλικα. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011 και 2012. Για τη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων ισχύουν μειωμένα όρια και επομένως γίνεται ταχύτερα η έξοδος στη σύνταξη.
Βέβαια κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για παράδειγμα αγόρι που έχει γεννηθεί το στις 20 Ιανουαρίου του 1993 θεωρείται από απόψεως θεμελίωσης δικαιώματος ότι ενηλικιώνεται την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

Τυχεροί είναι όσοι άνδρες με ανήλικα παιδιά συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011 και 2012.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο ώστε να συνταξιοδοτηθεί με θεμελίωση μετά το 2011. Για παράδειγμα υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας δύο πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011 ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένο όριο. Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών που έχουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται επομένως με τη συμπλήρωση της 25ετίας, όμως το αίτημα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε στο μέλλον. Επίσης το εν λόγω αίτημα μπορεί να υποβληθεί και με αναστολή.

Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος πατέρας ανηλίκου έχει θεμελιωμένο δικαίωμα και είναι σήμερα 48 ετών. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να υποβάλει παραίτηση άμεσα και να εξέλθει με αναστολή αναμένοντας την καταβολή της σύνταξης από τα 52 κι έπειτα.

2. Άνδρες με 25ετία. Και στην περίπτωση αυτή ισχύουν μειωμένα όρια για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011 - 2011. Συγκεκριμένα το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 61 (56 μειωμένη) το 2011 και στα 63 (58 μειωμένη το 2012).

Οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 65 με πλήρη και στα 60 με μειωμένη σύνταξη. Εφόσον αποχωρήσουν στα 60 αποδέχονται να υποστούν μια ποινή στη σύνταξή τους η οποία τους ακολουθεί εφ' όρου ζωής. Η εν λόγω μείωση -για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010- φτάνει το 4,5% ανά έτος (με ανώτατο όριο το 22,5%).

Για τη συμπλήρωση της 25ετίας προσμετράται τόσο ο χρόνος του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο στρατός και τα πλασματικά έτη των τέκνων εφόσον με αυτά φτάνει ο ασφαλισμένος την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

3. Άνδρες τρίτεκνοι. Η θεμελίωση γίνεται στα 20 έτη ασφάλισης και η «έξοδος» στα 52 το 2011 και στα 55 το 2012. Η δυνατότητα παρέχεται και στους τριτέκνους που μέχρι το 2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης. Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και τα πλασματικά έτη οι πατέρες που επιθυμούν (ακόμη και αυτοί που έχουν συμπληρώσει 20ετία αλλά και 25ετία) μπορούν να εξαγοράσουν τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τον στρατό, τα έτη των σπουδών. Ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τη διαδοχική ασφάλιση.
4. Μητέρες ανηλίκων. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας. Μεγάλες κερδισμένες είναι όσες μητέρες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, με το όριο να διαμορφώνεται στο 50ο έτος. Και σε αυτή την περίπτωση για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο η ασφάλιση στον ιδιωτικό όσο και η υπηρεσία στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον όσες υπάλληλοι μπορούν να συμπληρώσουν την 25ετία αναδρομικά το 2010 με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων κατοχυρώνουν και αυτές δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 50ου έτους τους.

Για θεμελίωση το 2011 η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 το όριο ηλικίας πάει στα 55 έτη. Για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 25 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη του νόμου 3865/2010 των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τα έτη των σπουδών αλλά και της άδειας ανατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θεμελίωση με τις διατάξεις για τις μητέρες ανήλικων τέκνων ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η 31η Δεκεμβρίου του έτους που το τέκνο ενηλικιώθηκε.

5. Τρίτεκνες. Για την εν λόγω ομάδα ασφαλισμένων η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλείδωσε» μέχρι το τέλος του 2010, η έξοδος γίνεται ανεξαρτήτως ορίου.

Το 2011 απαιτείται η συμπλήρωση του 52ου έτους, ενώ αν η θεμελίωση έγινε πέρσι, πρέπει να συμπληρωθεί το 55ο έτος. Και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης τη στιγμή της αίτησης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει ποινή για τη λήψη της σύνταξης σε τόσο χαμηλό όριο ηλικίας.

6. Γυναίκες με 25ετία. Κερδισμένες είναι οι ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 με το όριο ηλικίας να διαμορφώνεται στα 60 για πλήρη σύνταξη και στα 55 για μειωμένη. Τη διετία 2011- 2012 προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις με σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Προσοχή, καθώς για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 η μείωση στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου είναι 4,5% το έτος (και μέχρι 22% την πενταετία). Για θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση πάει στο 6% το έτος και μέχρι 30% την πενταετία.

Σημειώνεται πως με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων οι ασφαλισμένες μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά το δικαίωμα το 2010 και να κατοχυρώσουν για την πλήρη σύνταξη στα 60.

7. Δημόσιοι υπάλληλοι (άντρες και γυναίκες) με 35ετία. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε συμπληρώνεται η 25ετία.
Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2010 η έξοδος με 35ετία γίνεται στα 58. Το 2011 απαιτούνται 36 χρόνια και η συμπλήρωση του 58ου έτους, ενώ το 2012 χρειάζονται 37 χρόνια και το 59ο έτος της ηλικίας

Ωστόσο από 1η Ιανουαρίου 2013 απαιτούνται 40 έτη και η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.

ΠΗΓΗ: Έθνος,  www.euro2day.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)