Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο Ντέμης στην Πανδωρα και η Παραγκα Νο 1...

Πολύ κακό για το τίποτα, άνθραξ ο θησαυρός! Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Νικολαΐδη ήταν κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις Ντέμη, ενταγμένες σε μια εκπομπή την οποία μονοπώλησαν δημοσιογράφοι, κατά σύμπτωση οι περισσότεροι του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος. Το “Κουτί της Πανδώρας”άνοιξε με καθυστέρηση δυόμισι ωρών, αλλά τελικώς ήταν “άδειο”. Ο Ντέμης δεν είπε τίποτα πιο ουσιαστικό και αποκαλυπτικό απ' αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του τρέιλερ και οι δημοσιογράφοι αναλώθηκαν σε αναμασήματα για...
τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ιδού όλα όσα ανέφερε αποσπασματικά ο Ντέμης Νικολαΐδης:

“Είμαι χαρούμενος, αισθάνομαι καλά με τα στοιχεία που βγήκαν στην επικαιρότητα. Είμαι επιφυλακτικός, όμως. Μπήκαμε στο ποδόσφαιρο σε ομάδα που αγαπούσαμε, βάλαμε χρήματα, αλλά δεν είμαστε δυνατοί στο παρασκήνιο. Μάλιστα ο Τύπος μας κατηγορούσε επειδή δεν ήμασταν... δυνατοί στο παρασκήνιο. Θέλαμε να κάνουμε τα αυτονότητα. Καθαρό ποδόσφαιρο, να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στο γήπεδο. Είναι όνειρο να καθαρίσει αυτό το πράγμα

Θυμάμαι ένα περιστατικό το 2006, όταν ήμουν πρόεδρος της ΑΕΚ, και ένας άνθρωπος που είναι πολύ... διάσημο στην Παράγκα νούμερο 1 μέσω ενός γνωστού ήθελε να συναντηθούμε. Προσωπικά, προσπαθούσα να το αποφύγω, γιατί δεν ήξερα ποιος ήταν ο λόγος. Το εκμυστηρεύτηκα σε έναν δικηγόρο, τον κ. Οικονομόπουλο, που και τώρα ασχολείται με την υπόθεση Ψωμιάδη. Με τα πολλά, συναντηθήκαμε στο σπίτι ενός κοινού γνωστού. 12 το βράδυ. Ήθελα να δω για ποιο λόγο ήθελε να με συναντήσει. Αν και όλα αυτά τα φανταζόμουν, σοκαρίστηκα.

Είχα έναν άνθρωπο μπροστά μου, ο οποίος επί 3 ώρες έκανε βόλτες και μου περιέργαφε από το 1996-2003, ενώ έπαιζα δηλαδή, πως στηνόταν το πρωτάθλημα! Oύτε ένα παιχνίδι δεν άφηναν. Άκουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε το σύστημα τότε που με έκλεβε. Εμένα, έκλεβε όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο. Όλους. Και δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν είχα εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Μίλησα με δικηγόρο και προσπαθήσαμε κάτι να κάνουμε. Ξεκινήσαμε και πήγαμε στην Αγγλία, επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και λυπάμαι που το λέω, βρήκαμε μια εταιρεία ερευνών, πληρώσαμε κάποια χρήματα και στη συνέχεια μας είπε ότι για να συνεχίσει το ποσό ήταν από 700.000 ευρώ ως 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Και τότε ήμουν ενάντια να παίρνει χρήματα το ποδόσφαιρο από το κράτος. Με κοιτούσαν σαν UFO. Με εμένα δεν είχαμε κρατικό χορηγό, έστω κι αν δεν είχαμε λεφτά. Με χορηγό Έλληνα φορολογούμενο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ανώνυμη επαγγελματική εταιρεία.

Είτε έχει δίκιο μια ομάδα επαρχιακή μιας πόλης είτε έχει άδικο, βάζει μπροστά τον κόσμο και βγαίνουν οι πολιτικοί που βάζουν μπροστά τον εαυτό τους για να ξαναψηφιστούν και υποστηρίζουν ομάδες για να τους ψηφίσουν οι οπαδοί. Τραγικό φαινόμενο.

Οι οπαδοί είναι τα θύματα,. Όχι ότι είναι άγιοι, αλλά είναι τα θύματα. Το σύστημα αφήνει ανθρώπους να γεννούν ελπίδες -με τον κόσμο να προσπαθεί μετά να τους προστατέψει. Στέλνουν κάποια άτομα να πάρουν την τάδε ομάδα σαν να είναι εργολαβία. Στο παρελθόν το έβλεπες. Δεν ξέρω τι γινότανε. Του έλεγαν "θα πάρεις 2-3 δημόσια έργα, αν πάρεις αυτή την ομάδα, να ηρεμήσουμε"; Δεν ξέρω... Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο, φεύγει -μετά έρχεται ένα άλλο που πάλι καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο κι έτσι συνεχίζεται η κατάσταση.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξολοθρεύσεις τη μαφία του ποδοσφαίρου που είναι εδώ και 20 χρόνια. Το ποδόσφαιρο μόνο του, έτσι όπως είναι στημένο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα καθαρίσει. Θέλει κρατική βοήθεια, τη βοήθεια της UEFA. Αλλά έτσι όπως είναι στημένο, δεν το πιστεύω.”

Η Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Παπουτσή!

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε όλη τη διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Παπουτσή!

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χολαργό, 100 μέτρα από το σπίτι του Χρήστου Παπουτσή, έγινε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτου. Προηγήθηκε προσυγκέντρωση στην πλατεία Φανερωμένης και ακολούθησε πορεία προς το σπίτι του υπουργού, κατά την οποία ακούγονταν συνθήματα αποδοκιμασίας. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι δεν κατέληξαν στον αρχικό τους προορισμό, καθώς οι δρόμοι πέριξ της οικίας του κ. Παπουτσή ήταν αποκλεισμένοι από δυνάμεις της Αστυνομίας. Δείτε το βίντεο:




Όλα τα μέτρα για φόρους, μισθούς και συντάξεις του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου

Το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ
Το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τις αυξήσεις φόρων, τις μειώσεις συντάξεων και τις νέες περικοπές σε μισθούς περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή ανεπίσημης μετάφρασης από τα Αγγλικά. ΤΑ ΝΕΑ Online παρουσιάζουν ολόκληρο το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Σύμφωνα με το κείμενο, η Κυβέρνηση αποκρατικοποιεί περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 390 εκατ. ευρώ και υιοθετεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέχρι το...
τέλος του 2015.


Επιπλέον, ιδρύεται φορέας αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων. Συστήνεται Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των ακινήτων, την απαλλαγή τους από τυχόν βάρη και την προετοιμασία τους για αποκρατικοποίηση.

Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011) θα αντιμετωπιστεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού).

Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και ισχύει και για το προσωπικό που μετατάσσεται από δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλους φορείς της κυβέρνησης μετά την εξέταση των επαγγελματικών του προσόντων από τον ΑΣΕΠ με βάση τα τακτικά του κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν.

Στο 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται ακόμη ότι «οι τιμές των εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ καθώς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25%».

Ηη κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση, μεταφορά αρμοδιοτήτων και κατάργηση 200 τοπικών ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται και η κάλυψή του μειώνεται σε κατά μέγιστο 10 τοις εκατό της απασχόλησης.

Ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Νόμος 3863/2010) εφαρμόζεται με ισχύ από 1ης Αυγούστου 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Το μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις στους φόρους κατά τουλάχιστον 2017 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 3678 εκατ. ευρώ το 2012, 156 εκατ. ευρώ το 2013 και 685 εκατ. ευρώ το 2014 μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από το Σεπτέμβριο του 2011, της αύξησης στους φόρους ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του αφορολόγητου στα 8000 ευρώ και της υιοθέτησης μίας προοδευτικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης στην φορολόγηση με τεκμήρια εισοδήματος και τελών στους ελεύθερους εισοδηματίες, της μείωσης στις απαλλαγές φόρων/δαπανών, των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για προϊόντα καπνού με πιο γρήγορη την πληρωμή του ειδικού φόρου και αλλαγών στη φορολογική διάρθρωση, μέσω του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, των ειδικών φόρων στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο, της κατάργησης του φορολογικού πλεονεκτήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης (για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο 2011 και ύστερα, και για τα νοικοκυριά σταδιακά από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013), της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, μηχανές και πισίνες, της αύξησης των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα και της τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, της φορολόγησης σκαφών και γιοτ, της ειδικής εισφοράς πάνω σε ακίνητα μεγάλης αξίας, της ειδικής εισφοράς για τους χώρους καπνιζόντων.

ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ “ΚΑΠΕΛΛΩΜΑΤΟΣ”

Λέει μία σοφή παροιμία του λαού μας: ''Στην αναπομπούλα ο λύκος χαίρεται''.! Και το ζούμε αυτό τις τελευταίες μέρες, στις συγκεντρώσεις του αγανακτισμένου λαού μας. Στην αρχή και για κάποιο διάστημα, τα πράγματα εξελισσόντουσαν αυθόρμητα κι ελεύθερα. Στη συνέχεια, κάποιες οργανωμένες αριστερόστροφες ομάδες προσπάθησαν να εκμεταλευτούν την αγανάκτιση, αλλά οι πραγματικοί αγανακτισμένοι τους απομάκρυναν. Το αποτέλεσμα ήταν να....
συκοφαντηθούν ως αμερικανοκίνητοι από τον Ομπάμα.!
Τα ζήσαμε !!! κατόπιν, οι οργανωμένοι δεν το έβαλαν κάτω, αλλά μεθοδικά και με δήθεν ανεξάρτητους νεολαίους, άρχισαν και το συστηματικό καπέλλωμα του διαμαρτυρόμενου λαού μας και να γεμίζουν τις ελεύθερες συγκεντρώσεις με τα γνωστά πανώ και τα ξύλινα συνθήματα, αυτών που κρύβονται πίσω τους και έχουν τα δικά τους ανόσια συμφέροντα .!
Προσοχή, γιατί είναι πολύ εύκολος ο αποπροσανατολισμός και η εκμετάλευση. Κάποιοι, καραδοκούν την ευκαιρία για να πάρουν την ρεβάνς του 3ου γύρου .! Μπορεί να είναι ενταγμένοι στο πολιτικό σύστημα, γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αλλά έχουν Γερμανική οργάνωση και στόχευση .! Κι όπως οι Γερμανοί, μετά την χαριστική επανένωσή τους (δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, και με την ψήφο την δική μας .!), βάλθηκαν να πετύχουν το 4ο Ράιχ, σε οικονομικό καταρχήν επίπεδο, και μέχρι στιγμής τα πάνε καλούτσικα, άσχετο αν επίκειται η καινούργια πανωλεθρία τους, έτσι κι αυτοί ! τους δίνεται το περιθώριο, να βρίζουν τον παγκάκιστο και αποκρουστικό νέο πρόσωπο του καπιταλισμού και προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η λαϊκή αγανάκτιση, αλλά σκόπιμα λησμόνησαν την καταστροφή που επέφερε το ανθρωποκτόνο σύστημά τους στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης .! Συγχρόνως δεν θέλουν επ' ουδενί να σκεπτώμαστε, τα δεινά που συσσώρευσε το κομμουνιστικό σύστημα Μπάαθ στην επαναστατημένη Συρία, που κάθε μέρα θρηνεί δεκάδες και εκατοντάδες θύματα .! Και τέλος, δεν μιλάνε καθόλου για την πάφτωχη Κούβα, όπως την κατάντησε ο κομμουνιστής δικτάτορας – ''ηγέτης'' της ο Κάστρο και για την σκλαβωμένη Κίνα, που σφαδάζει κάτω από τα δεσμά του κόκκινου φασισμού και κάθε μέρα χύνονται ''ποτάμια αίματος'' στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσής της.
Προσοχή, λοιπόν, σ' αυτούς τους οργανωμένους ανατροπείς, που γνωρίζουν άριστα την τέχνη της προβοκάτσιας και που με συνθήματα όπως: ''χρειάζεται αιματερή επανάσταση γιατί επανάσταση χωρίς αίμα δεν υπάρχει'', θέλουν σώνει και καλά να μας επαναφέρουν στην αλήστου μνήμης εγκληματική περίοδο 1945-1949 .!
Συνέλληνες, αγανακτισμένοι αδελφοί, διαμαρτυρηθείτε, αλλά και αγρυπνείτε !!!

Με τιμή
Γεώργιος Ντόνας
Οικονομολόγος

Η λίστα με τα νέα βουλευτικά αυτοκίνητα που προτείνει η βουλή...

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών,ο πρόεδρος της βουλής κ. Πετσάλνικος σκοπεύει να προτείνει στα πολιτικά κόμματα την αντικατάσταση όλων των βουλευτικών αυτοκίνητων υψηλού κυβισμού με άλλα χαμηλότερου.Στα πλαίσια αυτά,η Βουλή κατάρτισε λίστα αυτοκινήτων,μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι
βουλευτές,λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις προσωπικές ανάγκες του καθενός,όσο και το συνεχώς αυξανόμενο κλίμα οργής και αγανάκτησης των πολιτών,που εκδηλώνεται με επιθέσεις και προπηλακισμούς εναντίον τους.

Οι βουλευτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ τριών βασικών τύπων αυτοκίνητου:

1)Για τους πλέον μετριοπαθής στις επιθέσεις των αγανακτισμένων (βλέπε Σ.Μερεντίτη) η βουλή προτείνει ένα αυτοκίνητο στα πρότυπα του παπικού οχήματος μάρκας BMW,πλήρως αλεξίσφαιρο,ικανό να προστατεύσει τον βουλευτή από πάσης φύσεως ζαρζαβατικά,γαλακτοκομικά και οικοδομικά υλικά σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του.
2)Για τους πιο οξύθυμους στις επιθέσεις των πολιτών (βλέπε Καρχιμάκη) προτείνεται το παρακάτω ειδικά τροποποιημένο Hummer για βουλευτές,εξοπλισμένο με 50αρι αντιαεροπορικό M-2HB.
Σημ.Το συγκεκριμένο Hummer υπάρχει και σε limited edition "πρωθυπουργός" με ειδική πρόβλεψη για μεταφορά κανό...
3)Τέλος για τους βουλευτές που θέλουν να περνάνε απαρατήρητοι χωρίς να τους εντοπίζει το "κακό" το μάτι κάποιου αγανακτισμένου,προτείνεται το παρακάτω αυτοκίνητο τύπου "κάλυψη-απόκρυψη".
Σημ.Το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει και αυτόματο σύστημα ποτίσματος...

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ (αντιπρόεδροι)

Για τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως κ.Πάγκαλο,έπειτα και από το μνημειώδες "μεσοπρόθεσμο ή τανκς" άλλα και λόγω εκτοπίσματος,δικαίως νομίζουμε, προτείνεται το παρακάτω Leopard 2...γερμανικής φυσικά κατασκευής.
Τέλος για τον έτερο αντιπρόεδρο και υπουργό κ.Βενιζέλο προτείνεται η παρακάτω μπουλντόζα,όχι λόγω βάρος,άλλα για να σκάψει μια ώρα αρχύτερα και ευκολότερα το λάκο του Γιωργάκη...

Καταπληκτικό άρθρο του Μ.Μαζάουερ στους New York Times: “Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη.”

από το ιστολόγιο “Αγανακτισμένοι

Του Μαρκ Μαζάουερ*.
Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που… αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! “

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

*Μαρκ Μαζάουερ,
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Αναρτήθηκε από aganaktismenoi

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)