Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών. Η κακοδιαχείριση και η έλλειψη διαφάνειας στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ), έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Παλαιότερη αναλογιστική μελέτη έδειξε ότι, για να γίνει βιώσιμο, το ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%.

Οργιο κακοδιοίκησης στο ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ
Με δεδομένο ότι από το 2015 το κράτος δεν εγγυάται για τις συντάξεις του ΤΣΑΥ, οι υγειονομικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στα... κάγκελα. Πρόσφατη είναι η περιπέτεια με την απώλεια πιστοποιητικών προϋπηρεσίας στον Ταμείο, το οποίο εμφάνιζε ως ανασφάλιστους γιατρούς που εργάζονται επί δεκαετίες στο ΕΣΥ.
Το χάος έρχεται στο φως και από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και Υγείας (ΣΕΥΥΠ), στο οποίο αναφέρονται: Αδυναμία είσπραξης εισφορών από κλινικές, συντάξεις που χορηγούνται αυθημερόν ή με «εντολή προέδρου». Απευθείας αναθέσεις. Αναδρομικές συμβάσεις για έργα που έχουν γίνει και έλλειψη επαρκούς λογιστικού συστήματος.
Αδύνατος ο έλεγχoς
Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετώπισαν οι ελεγκτές είναι το σχόλιό τους ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο, εξαιτίας αδυναμίας επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας των στοιχείων που τους δόθηκαν!
Στις παρατηρήσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Δεν συντάσσονται ισολογισμοί. Ο τελευταίος είχε συνταχθεί το 2001. Δεν έχει γίνει απογραφή, δεν τηρούνται λογιστικά βιβλία και δεν ενημερώνονται οι λογαριασμοί εξόδων στο δημόσιο λογιστικό. Θα έπρεπε να λειτουργεί λογιστική εφαρμογή στο πλαίσιο της μηχανοργάνωσης λογιστηρίου, αλλά παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται...
Οι προσωρινές συντάξεις και οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται σχετικά σύντομα, σε έναν έως τρεις μήνες. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που χορηγούνται σε διάστημα κάτω του μήνα ή ακόμη και την ίδια μέρα!
Οι συντάξεις γήρατος χορηγούνται με καθυστέρηση έως και δύο μηνών, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις χορήγησης σε σύντομα χρονικά διαστήματα, με εντολή προέδρου.
Δεν υπάρχει έλεγχος των εργοδοτών ως προς τα στοιχεία των απασχολούμενων υγειονομικών, με αποτέλεσμα το ΤΣΑΥ να μη γνωρίζει εάν απασχολούνται υγειονομικοί. Οι ελεγκτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «...το ισχύον σύστημα αναζήτησης ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί τη μη καταβολή τους επί μακρόν»...
Δεν καταρτίζεται ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών. Πολλές προμήθειες γίνονται με απευθείας ανάθεση, ενώ αρκετές δαπάνες ενταλματοποιούνται με τιμολόγια που εκδίδονται είτε αναδρομικά είτε έως και 15 μέρες πριν από το τέλος της περιόδου τιμολόγησης.
Ελλιπείς εισηγήσεις
Υπάρχουν πλημμελείς και ελλιπείς εισηγήσεις προς το διοικητικό συμβούλιο για πληρωμή δαπανών, εγκρίσεων παρατάσεων και παρακολούθησης έργων. Ανατίθενται με επιλογή σε συμβούλους έργα μελετών, χωρίς προηγούμενη διαδικασία επιλογής - αξιολόγησης ή διαγωνισμό.
Εχουν χαθεί στοιχεία για προσφορές εταιρειών, φάκελοι προσφορών και πρακτικά επιτροπών. Υπογράφονται αναδρομικά συμβάσεις, ενώ ξεκινούν συμβατικές εργασίες πριν υπογραφεί σχετική απόφαση.
Οι επιθεωρητές ήρθαν αντιμέτωποι με αυθαίρετες παρατάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική μνεία ή αναφορά στη διακήρυξη ή την ίδια τη σύμβαση. Δεν υπογράφονται νέα κείμενα συμβάσεων για παρατάσεις ή ανανεώσεις, αλλά γίνεται «σχηματική» ανανέωσή τους με την προσυπογραφή τους από τους συμβαλλόμενους.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Καταγγέλλουν «κούρεμα» των αποθεματικών
«Κούρεμα»-μαμούθ των αποθεματικών του ΤΣΑΥ καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Κάνουν λόγο και για την απώλεια ενός ομολόγου αξίας 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία διαψεύδει η διοίκηση του Ταμείου. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπήρξε «κούρεμα», καθώς τα προ PSI ομόλογα είχαν αξία 290,3 εκατομμυρίων ευρώ, ανταλλάχθηκαν με τίτλους αξίας 226,3 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα νέα ομόλογα δημοσίου (91,4 εκατ.), τίτλους Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (43,5 εκατ.) και αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία 91,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι γιατροί που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καταγγέλλουν ότι δόθηκαν 4,4 εκατομμύρια ευρώ για μηχανογράφηση του Ταμείου, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Αναφέρουν, επίσης, ότι δόθηκαν 720.000 ευρώ για μελέτες περιβάλλοντος ξενοδοχείου στους Πύργους Θερμής Λέσβου και ούτε ένα ευρώ για αποκατάσταση.
Δεν αναζητήθηκαν εισφορές από δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές κλινικές, ενώ δεν εισπράχθηκαν δάνεια και ενοίκια από ακίνητα. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, δεν έχουν αναζητηθεί εισφορές του 13,3% από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές κλινικές, και δεν έχουν εισπραχθεί ενοίκια από ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΣΑΥ. Την αδυναμία ελέγχου επισημαίνουν οι επιθεωρητές σε πολλά σημεία του πορίσματος.
Οι εγγενείς αδυναμίες του Ταμείου -τονίζουν- καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση του μηχανογραφικού συστήματος. Οι επιθεωρητές έχουν αποστείλει το πόρισμα, μεταξύ άλλων, στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Ζητούν, επίσης, να σταλεί το πόρισμά τους στο γραφείο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν πάει άλλο , δεν μπορεί να συνεχιστεί η εις βάρος μας αδικία και κοροϊδία.

Έντονη Διαμαρτυρία Συντονιστικού 3 ΕΑΑ για εμπαιγμό-κοροϊδία Κυβέρνησης στην υλοποίηση απόφασης του ΣτΕ

                                                                                                                             
                                          Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   ΥΠ.  ΑΡΙΘ. 10/14

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών το οποίο εκπροσωπεί 120.000 αποστράτους :

α.-Διαμαρτύρεται έντονα για τον εμπαιγμό και την κοροιδία  , αναφορικά με τον πολυδιαφημισμένο περί γενναίας αύξησης  τρόπο εφαρμογής των Αποφάσεων της Ολομελείας του ΣτΕ , που δικαίωσαν την προσφυγή μας κατά των εφαρμοστικών διατάξεων του Ν. 4093/12.
Συγκεκριμένα , μετά την λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον μήνα Ιανουάριο 2015 , όπου έχουν καταχωρηθεί οι νέες συντάξεις και αναδρομικά 6 μηνών , οι περισσότεροι συνάδελφοι με μεγάλη έκπληξη αλλά και οργή διεπίστωσαν οτι την 22-12-2014 ,  ημέρα πληρωμής ,  θα λάβουν ως μηνιαία αύξηση από 1,0 Ε μέχρι 40,0 Ε. Το γεγονός αυτό , πέραν της επιβεβαίωσης της θέσεώς μας , που έχουμε επισημάνει κατ εξακολούθηση και έντονα , οτι το καθαρό συνολικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από την επαναφορά των συνταξιοδοτικών πράξεων στην 31-07-2012 είναι της τάξεως των 70 εκ.Ε σε αντίθεση με την θέση του ΥΠ.ΟΙΚ. που ισχυρίζεται οτι είναι της τάξεως των 350 εκ.Ε τουλάχιστον , αποδεικνύει την υποκριτική πρόθεση της Κυβέρνησης καθώς και το πόσο άδικες και ανεπίτρεπτες είναι οι κρατήσεις που έγιναν σε εφαρμογή του Ν.4093/12 , γιατί πέραν της εν λόγω κράτησης για την οποία δικαιωθήκαμε , επιβάλλει και επί πλέον κράτηση 10% , 15% και 20% επί του συνόλου των αποδοχών μας , με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να πληρώσουν πικρά την αλλαγή αυτής της κλίμακας προς τα άνω. Το ίδιο ανελέητες , άδικες και στοχευμένες είναι και οι κρατήσεις σε εφαρμογή των Ν.3986/11 , 4002/11 , 4024/11 και 4051/12 , με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να υποστούν υπερβολικές κρατήσεις που εξαφανίζουν πλήρως την επιστροφή και λόγω των υπαρχόντων ηλικιακών κριτηρίων.

β.-Καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει στο ακέραιο τις Αποφάσεις του ΣτΕ γιατί δεν μπορεί πλέον να το αποφύγει , δεδομένου οτι έρχονται και οι αποφάσεις δικαίωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο , οπότε δεν μπορεί να αγνοήσει αποφάσεις δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας.
|
γ.-Καλεί επίσης  το ΥΠΟΙΚ να δώσει στην δημοσιότητα όλο το κοστολόγιο της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων στο εύρος που αυτή υλοποιείται , ώστε να μάθουν όλοι οι συμπολίτες μας τα πραγματικά μεγέθη καθώς και την σκόπιμη από κάποιους στοχοποίηση των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.με μοναδικό σκοπό την απαξίωσή μας και την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού.

δ-Σεβόμενο το πολιτικό κλίμα των ημερών και παρά την γενική οργή και αγανάκτηση των αποστράτων, αναμένει  ψύχραιμα τις εξελίξεις και θα αντιδράσει δυναμικά με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις με την απαίτηση για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ εάν  η Κυβέρνηση παραμείνει , εάν δε προκηρυχθούν  εκλογές με την απαίτηση από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα προεκλογικά στο φλέγον αυτό θέμα , που αφορά όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την ίδια την επιβίωσή των αποστράτων.

Δεν πάει άλλο , δεν μπορεί να συνεχιστεί η εις βάρος μας αδικία και κοροϊδία.

                                            

                                                 Για την ακρίβεια
Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Σ.Περβαινάς –
                                              Πρόεδρος της ΕΑΑΝ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)