Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πρωί - πρωί στο Μαξίμου η Τρόικα για... διευκρινίσεις

Το αδιέξοδο στην κυβέρνηση, σχετικά με τη λήψη των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ανάγκασε την Τρόικα να επισκεφθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 9 το πρωί «για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος έδωσε διευκρινίσεις ή αν αυτές ήταν αμοιβαίες.

Είναι δεδομένο πάντως μέχρι τώρα ότι η Τρόικα θέλει να αποφασιστεί εντός του Αυγούστου το πακέτο των μέτρων, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ίσως σε μια προσπάθεια κατευνασμού των δανειστών, που βλέπουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.

Στην πρωινή συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το γεγονός είναι ότι η αποτυχία της σύσκεψης, που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, να καθορίσει επακριβώς το πακέτο των μέτρων, διαμορφώνει ένα θολό και αβέβαιο τοπίο για τη συνέχεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο ούτε για τα μέτρα ούτε όμως και για την τακτική, με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επαφές της με την Τρόικα.

Αν και καμία πλευρά δεν ρίχνει επισήμως λάδι στη φωτιά και δεν παραδέχεται ενδεχόμενο ρήξης, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων έχουν γίνει ξεκάθαρες και, εφόσον δεν ξεπεραστούν σύντομα, είναι πιθανό να προκληθεί η πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά και να υπάρξει αντιπαράθεση με την Τρόικα, η οποία παραμένει πλέον επ’ αόριστον στη χώρα μας, αναμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητήθηκαν καν συγκεκριμένα μέτρα, παρότι η επίμονη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν να αρχίσει η οριστικοποίηση του νέου πακέτου. Πρωτίστως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμειναν να μην αποφασίσει η κυβέρνηση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση με την Τρόικα, υπό το πρίσμα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της επιμήκυνσης, ώστε οι παρεμβάσεις να "απλωθούν" έως το 2016».

Οι δύο αρχηγοί έχουν την ελπίδα ότι, εάν υπάρξουν τώρα μέτρα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να υπάρξουν άλλες περικοπέςσε μισθούς και συντάξεις.

Όλες οι αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει "δυσλειτουργίες" που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου "στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων".

Οι παρεμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

-Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου

-Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία "αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κλπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του".

Νέες διοικήσεις θα έχουν επί της ουσίας τα πανεπιστήμια της χώρας τον Δεκέμβριο του 2012. Οι νυν πρυτανικές αρχές τους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για ψήφιση, θα ολοκληρώσουν την θητεία τους, αλλά μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2012, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους.

Επί της ουσίας δηλαδή, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, θα επικρατεί για λίγο καθεστώς "διαρχίας", καθώς θα έχουν εκλεγεί μεν τα νέα Συμβούλια, αλλά την διοίκησή τους θα ασκούν οι νυν πρυτανικές τους αρχές για όσο διαρκεί η θητεία τους. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις τους που δεν θα κάνουν εκλογές, μπορούν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας "κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής (για την εκλογή Συμβουλίων), η σχετική αρμοδιότητα ασκείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012. Τα ήδη, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναδεδειγμένα Συμβούλια διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους".

Για τα 3 πανεπιστήμια η θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο, παρατείνεται για 3 μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2012.

Κατά τα άλλα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όσα είναι ήδη γνωστά, οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες αφαιρούνται από τα Συμβούλια Διοίκησης και περνούν στην Σύγκλητο, ο Κοσμήτορας εκλέγεται από λίστα που θα συντάσσουν τα μέλη του Συμβουλίου, τα τμήματα διατηρούν τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα τους αλλά θα υπάγονται διοικητικά στις Σχολές κάθε Ιδρύματος. Ο Πρύτανης δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα, ενώ ο κοσμήτορας δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συνεχή θητεία.

-Αλλάζουν έδρα πανεπιστήμια, μετονομάζονται ή συγχωνεύονται ή καταργούνται τμήματα και σχολές όταν:

α) Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. ή τις σχολές ή τα Τμήματα που λειτουργούν.

β) Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα Α.Ε.Ι. ή μια σχολή ή ένα Τμήμα.

γ) Όταν η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. ή σχολών ή Τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά

δ) Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Παιδείας πριν υποβολή της ανωτέρω πρότασης υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, μετά από διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου αυτών. Στα ιδρύματα που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί Συμβούλιο, η ανωτέρω αρμοδιότητα ασκείται από την Σύγκλητο.

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε κίνδυνο οι φτωχότεροι από την αύξηση τιμών των τροφίμων

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά που, όπως επισήμανε, θέτουν τους φτωχότερους πολίτες σε κίνδυνο και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους στον κόσμο", ανέφερε σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

"Η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εταίροι μας παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή στενά ούτως ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν καλύτερα", είπε ο Κιμ, ειδικός στη δημόσια υγεία, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην ΠΤ.

Η σφοδρή ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών δραματικά, ανακινώντας μνήμες του 2008, όταν η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων προκάλεσε διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε ορισμένες χώρες και ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση καλλιεργειών ώστε να κατασκευάζονται βιοκαύσιμα.

Αύξηση στις τιμές του σίτου και του καλαμποκιού

Οι τιμές του σίτου έχουν αυξηθεί αλματωδώς (πάνω από 50%), όπως και αυτές του καλαμποκιού (πάνω από 45%) από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς η ξηρασία στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, ο υπερβολικά θερμός καιρός στην Ευρώπη και η κατώτερη του μέσου όρου βροχόπτωση της εποχής των μουσώνων στην Ινδία εντείνουν τους φόβους για την συγκομιδή σε διεθνές επίπεδο.

Οι τιμές της σόγιας, άλλου ενός σημαντικού διατροφικού είδους, που αποτελεί επίσης ζωοτροφή, έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και σχεδόν 60% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

"Όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οι οικογένειες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση σταματώντας να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και καταναλώνοντας φθηνότερες, λιγότερο θρεπτικές τροφές, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες εφ' όρου ζωής για την κοινωνική, τη σωματική και τη διανοητική κατάσταση εκατομμυρίων νέων ανθρώπων", επισήμανε ο Κιμ.

Βοήθεια για τις κυβερνήσεις

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΠΤ έχει καταρτίσει μια σειρά προγραμμάτων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αύξηση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, εσπευσμένη χρηματοδότηση, χρηματοοικονομικά προϊόντα διαχείρισης κινδύνου και συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιωτικές εθελοντικές ομάδες ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν πιο έγκαιρες και ορθές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, πάντα κατά τον επικεφαλής της ΠΤ.

"Βραχυπρόθεσμα, μέτρα όπως τα συσσίτια στα σχολεία, οι υπό όρους παροχές σε μετρητά και προγράμματα που προβλέπουν την παροχή τροφίμων έναντι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιέσεις για τους φτωχούς", υποστήριξε ο Κιμ. "Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται σθεναρές και σταθερές πολιτικές και βιώσιμες επενδύσεις στη γεωργία στις φτωχές χώρες".

Στελέχη της ΠΤ λένε πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, βάσει των τρεχουσών προβλέψεων για τις σοδειές, πως θα σημειωθούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά διατροφικά είδη φέτος.

Τάσεις μείωσης του κόστους των εισαγωγών

Επιπλέον οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των θαλάσσιων μεταφορών σε σύγκριση με το 2008 θα μειώσουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων και της καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο ο Μαρκ Σάντλερ, ειδικός του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση είναι "πιο περίπλοκη" από ό,τι το 2008, όταν οι τιμές του ρυζιού και του σίτου είχαν αυξηθεί περισσότερο και κατόπιν μειώθηκαν σημαντικά την επόμενη χρονιά αφού αυξήθηκαν οι καλλιέργειες. "Η διαφορά είναι τώρα ότι εάν κοιτάξεις ολόκληρο το φάσμα, όλες οι τιμές έχουν αυξηθεί", κάτι το οποίο καθιστά δυσκολότερο για τους γεωργούς να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους, είπε.

"Ένα από τα ολέθρια γεγονότα είναι ότι στις πρώτες χίλιες ημέρες της ζωής ενός παιδιού, αναπτύσσεται το 80% του εγκεφάλου του. Έτσι, ο υποσιτισμός αυτές τις πρώτες χίλιες ημέρες έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες", τόνισε ο Σάντλερ.

Ένας στους έξι δεν κατέβαλε την πρώτη δόση φόρου


Σε μισό εκατομμύριο περίπου ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που αν και την υπέβαλαν δεν έχουν ακόμα καταβάλει την πρώτη δόση.

Εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου στο Δυρράχιο


Tάφοι της ελληνιστικής περιόδου ήρθαν πρόσφατα στο φως, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός σπιτιού σε κατοικημένη περιοχή στο Δυρράχιο της Αλβανίας.
Την ευθύνη των ανασκαφικών εργασιών έχουν ειδικοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αλβανίας.
Αρχαιολόγοι δήλωσαν στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 36 αρχαίοι τάφοι, που εκτιμάται πως χρονολογούνται από το 2ο αιώνα π.Χ.
Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης κεραμικά αντικείμενα, τεφροδόχοι και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τάφοι είναι τεσσάρων διαφορετικών τυπολογιών.

«Θα σώσουμε το ευρώ», αλλά ούτε λέξη για Ελλάδα

Σόιμπλε - Γκάιτνερ άφησαν εκτός ατζέντας την ελληνική κρίση στη συνάντησή τους
«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ήρεμο Αύγουστο και μια επανάληψη του εφιάλτη του 2011». Η πατρότητα της φράσης ανήκει σε αναλυτή και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στους επενδυτές ο Μάριο Ντράγκι για την προστασία του ευρώ και το ύψος στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πήχης. Οι δηλώσεις περί πάση θυσία προστασίας του ευρώ και οι ανάλογες διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να επιδρούν κατευναστικά στις αγορές.
Τα ισπανικά και τα ιταλικά σπρεντ κινήθηκαν και χθες πτωτικά, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αποκλεισμού της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας από τις αγορές. Η νηνεμία των αγορών, ωστόσο, οφείλεται στην κινητικότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ταξίδεψε ώς τη Βόρεια Θάλασσα για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι έπειτα πέταξε έως τη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον Ντράγκι. Ο Μάριο Μόντι βλέπει σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και αύριο τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Αυτά είναι τα καλά νέα για την Ευρώπη. Αλλά ειδικά για την Αθήνα, τα νέα είναι κάπως δυσάρεστα. Γκάιτνερ και Σόιμπλε είχαν μια καλή κουβέντα για όλους τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. «Ξέχασαν», όμως, τον ελληνικό...
Εκτός ατζέντας έμεινε η ελληνική κρίση στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη νήσο Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας όπου ο γερμανός αξιωματούχος περνάει τις διακοπές του. Τα νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, δεν είναι άσχημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της πρώτης οικονομίας του κόσμου και της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης «έλαβαν υπόψη τους» τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα πως «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπόρεσε να βγει στις αγορές για να δανειστεί και πως η Πορτογαλία ανταποκρίνεται «με επιτυχία» στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δυο καλές κουβέντες είχαν και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να δουν έως το προσεχές φθινόπωρο πρόοδο «στην εφαρμογή μιας πολιτικής ατζέντας για τη σταθερότητα στον κόσμο και την Ευρώπη».
Το περιεχόμενο των συνομιλιών, σημειώνουν οι αναλυτές, αντανακλά τη στήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στον Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών πέταξε στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον άνθρωπο που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού με τις αγορές ανοίγοντας τον χορό της στήριξης στο κοινό νόμισμα και προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Γκάιτνερ και Σόιμπλε «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για συνεχή διεθνή συνεργασία και συντονισμό» σημειώνεται στο ανακοινωθέν τους. Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους». Γκάιτνερ και Ντράγκι κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλία - από το τηλέφωνο - και με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
«Συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να προωθηθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναγκάστηκε να ταξιδέψει έως στη Βόρεια Θάλασσα για να διακριβώσει τις γερμανικές προθέσεις και να συμβάλει κι αυτός στο να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του ευρώ.
Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υποχρεώθηκε να δεχθεί τον αμερικανό επισκέπτη μολονότι ήλπιζε να ξεχάσει την κρίση του ευρώ στο Σιλτ. Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, σκόπευε «να διαβάσει μερικά βιβλία» και «να καθαρίσει τη σκέψη του». Το Σιλτ είναι το μεγαλύτερο νησί της Βόρειας Θάλασσας, ονομαστό για τις αμμουδερές παραλίες του και το καλό ψάρι. Η σχέση του νησιού με τη χαλάρωση και τη γαστριμαργία επεκτείνεται στην πολιτική και στον κινηματογράφο, αφού εκεί είχε επιλέξει να γυρίσει την ταινία του «Ghost Writer» ο Ρόμαν Πολάνσκι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που θυμίζει σε πολλά τον Τόνι Μπλερ.

Τελευταία μέρα για τις φορολογικές δηλώσεις - “Σιωπηρή” παράταση από το υπουργείο

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων
Τελευταία μέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η σημερινή τουλάχιστον επίσημα! Όμως σε "σιωπηρή" παράταση, λίγων ημερών, στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η παράταση αυτή φαίνεται πως θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων.
Μάλιστα, χθες για αρκετές ώρες βραχυκύκλωμα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα TAXIS με αποτέλεσμα λογιστές και φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν την δήλωση τους.

Μειώνουν τα πρόστιμα και αυξάνουν τις δόσεις για τα αυθαίρετα!

- Η διαδικασία έχει βαλτώσει και δεν πληρώνει κανείς

- Η προσθεσμία λήγει στις 14/09

- Πολλοί ξεκίνησαν την ρύθμιση αλλά λόγω κόστους την άφησαν στην μέση

Χρήμα στα κρατικά ταμεία και από τα αυθαίρετα προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση. Η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών να μπουν στην διαδικασία τακτοποίησης ωθεί το υπουργείο Περιβάλοντος να αλλάξει την διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος να είναι φειδωλός σε όσα λέει, αλλά οι δύο ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζονται από το υπουργείο είναι η μείωση των προστίμων ή η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ.

Η διαδικασία τακτοποίησης έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά.

Επίσης, η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σ΄αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα. Ο στόχος ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)