Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 9 το πρωί «για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος έδωσε διευκρινίσεις ή αν αυτές ήταν αμοιβαίες.
Είναι δεδομένο πάντως μέχρι τώρα ότι η Τρόικα θέλει να αποφασιστεί εντός του Αυγούστου το πακέτο των μέτρων, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ίσως σε μια προσπάθεια κατευνασμού των δανειστών, που βλέπουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.
Στην πρωινή συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το γεγονός είναι ότι η αποτυχία της σύσκεψης, που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, να καθορίσει επακριβώς το πακέτο των μέτρων, διαμορφώνει ένα θολό και αβέβαιο τοπίο για τη συνέχεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο ούτε για τα μέτρα ούτε όμως και για την τακτική, με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επαφές της με την Τρόικα.
Αν και καμία πλευρά δεν ρίχνει επισήμως λάδι στη φωτιά και δεν παραδέχεται ενδεχόμενο ρήξης, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων έχουν γίνει ξεκάθαρες και, εφόσον δεν ξεπεραστούν σύντομα, είναι πιθανό να προκληθεί η πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά και να υπάρξει αντιπαράθεση με την Τρόικα, η οποία παραμένει πλέον επ’ αόριστον στη χώρα μας, αναμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητήθηκαν καν συγκεκριμένα μέτρα, παρότι η επίμονη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν να αρχίσει η οριστικοποίηση του νέου πακέτου. Πρωτίστως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμειναν να μην αποφασίσει η κυβέρνηση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση με την Τρόικα, υπό το πρίσμα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της επιμήκυνσης, ώστε οι παρεμβάσεις να "απλωθούν" έως το 2016».
Οι δύο αρχηγοί έχουν την ελπίδα ότι, εάν υπάρξουν τώρα μέτρα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να υπάρξουν άλλες περικοπέςσε μισθούς και συντάξεις.