Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΕΑΕΔ:Προχωράμε ενωμένοι

Επιφυλάξεις από την Ολομέλεια του ΕΣ Αόριστες πολλές διατάξεις του νέου συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου

Αοριστίες και ασάφειες στο νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που μειώνει δραματικά τις συντάξεις περίπου 500.000 συνταξιούχων, είδαν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣ εντοπίζουν… μελανά σημεία σε διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν στα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα εντοπίστηκαν:

- Στη διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων κατά 40% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα μέσα στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.

- Σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κρίθηκαν ευνοϊκές για τους στρατιωτικούς, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ανισότητας.

- Στον όρο «διαθεσιμότητα» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, παρά μόνο στο πειθαρχικό δίκαιο. Μάλιστα, τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣ ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τον προσδιορισμό του όρου.

- Στη διάταξη που αναφέρεται στην ανάκληση πράξεων αναγνώρισης συνταξίμου χρόνου με εξαγορά, η οποία κρίνεται ως αόριστη. Τα μέλη της Ολομέλειας εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα της συγκεκριμένης διάταξης.

- Στη διάταξη της παραγράφου 10 του 1ου άρθρου του νομοσχεδίου που προβλέπει εξαιρέσεις κατά τον υπολογισμό της σύνταξης όσων θα μειωθούν κατά 40%. Οι εξαιρέσεις αυτές θέτουν θέμα ανισότητας.

Μείωση μισθού ώς 40%, εφεδρεία και σε μόνιμους

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προσθαφαιρέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και προβλέπει την εισαγωγή της εφεδρείας, που θα θέσει εκτός υπηρεσίας 30.000 υπαλλήλους, πραγματοποιούνται ύστερα από αλλεπάληλλες χθεσινές συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών υπό τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.
Οι αποδοχές των υπαλλήλων συνδέονται με τη βαθμολογική αναρρίχησή τους

Το νέο πολυνομοσχέδιο που θα ανατρέψει δραματικά τα όσα ισχύουν μέχρι αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο τόσο στο θέμα των προαγωγών όσο και στο ζήτημα των αποδοχών θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Β. Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα.

Βέβαια πρέπει να θεωρούνται:...

Κατάργηση 100 επιδομάτων

* Η κατάργηση 100 και πλέον επιδομάτων, που θα συμπιέσει την οροφή των λεγόμενων ρετιρέ με μείωση ακόμη και με 40% αυτών των αποδοχών. Οι περικοπές αυτού του είδους σε απόλυτους αριθμούς θα ξεπεράσουν τα 1.000 ακόμη και 1.300 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών. Το πριμ παραγωγικότητας, που καθιερώνεται και θα πάρουν μόνον ορισμένοι υπάλληλοι εφόσον έχουν θετικές αξιολογήσεις και επιτύχουν τους στόχους της υπηρεσίας, δεν αναμένεται να είναι υψηλό και σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 100 με 150 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα θέσης θα λαμβάνουν ελάχιστοι υπάλληλοι, αφού για να μεταβεί κάποιος από τον τρίτο στον δεύτερο βαθμό και πολύ περισσότερο στον πρώτο, ισχύουν υψηλές ποσοστώσεις.

**Η σύνδεση των αποδοχών με τη βαθμολογική αναρρίχηση στην κλίμακα είναι ο άξονας των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο. Οι μισθοί που θα οριστούν τώρα θα μείνουν για αρκετά χρόνια καθηλωμένοι, αφού οι προαγωγές θα γίνονται με το σταγονόμετρο και ύστερα από αξιολόγηση. Δίνεται η δυνατότητα ο υπάλληλος να μένει στάσιμος αν έχει αρνητική αξιολόγηση στην έκθεσή του.

Ποιοι εξαιρούνται

* Δικαστικοί λειτουργοί, ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται σ' αυτή τη φάση, καθώς παραμένουν τα ειδικά κλαδικά μισθολόγια, ενώ οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων (και του υπουργείου Οικονομικών), των ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και των δήμων, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι της Βουλής και οι κληρικοί εντάσσονται στο νέο καθεστώς.

Διώχνουν 30.000

* Η εφεδρεία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο «διώχνει» μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 υπαλλήλους που βρίσκονται ένα ή δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη από όλο τον δημόσιο τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι που είναι μόνιμοι, καθώς γι' αυτούς προβλέπεται ένταξη στην εφεδρεία μετά την κατάργηση της θέσης τους. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε περίπου 20.000 υπαλλήλους, δεν υπάρχουν όμως ακόμη και μέχρι σήμερα ακριβείς υπολογισμοί πόσοι εμπίπτουν στο καθεστώς εφεδρείας με την ενεργοποίηση της προ-συνταξιοδότησης. Βέβαιο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχουν οργανικές θέσεις που είναι κενές με βάση τους οργανισμούς που ισχύουν σήμερα στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τμήματα με ένα ή δύο υπαλλήλους, γεγονός που θα διευκολύνει ώς έναν βαθμό τη μείωση κατά 30% των δομών του κράτους που έχει αποφασιστεί κατ' επιταγήν της τρόικας.

Ετσι εκφράζονται ευχές να καταργηθούν τμήματα ανενεργά, να ισχύσει ο κανόνας της μείωσης του 30% χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' αντιστοιχία απολύσεις προσωπικού.

Τυχόν ελλείψεις σε προσωπικό που διαπιστώνονται, θα καλύπτονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με βάση και τις ειδικότητές τους -διαδικασία η οποία θα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα έχει και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του προσωπικού σ' ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Δεν έχει τέλος «το δράμα» των βουλευτών - Κλείνει το χαμάμ της Βουλής!

Δεν έχει τέλος «το δράμα» των βουλευτών οι οποίοι σύντομα θα διαπιστώσουν ότι οι πόρτες του χαμάμ του γυμναστηρίου της Βουλής θα είναι κλειδωμένες!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ετοιμάζει νέες δραστικές περικοπές των δαπανών του κοινοβουλίου που θα φτάσουν και έως το γυμναστήριο.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος έχει δώσει...
εντολή να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των διοικητικών διευθύνσεων, των διευθυντών και του έργου που αυτοί επιτελούν.

Στόχος του είναι να συνενώσει τις υπηρεσίες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προϊσταμένων και άρα οι μισθολογικές δαπάνες.
Από newsbomb

ΘΕΛΟΥΝ ΑΙΜΑ….ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ

της Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη - Προηγήθηκε συντονισμένη και κλιμακούμενη επίθεση εναντίον του δημόσιου τομέα, με γκεμπελικής έμπνευσης μεθοδεύσεις. Το δήθεν κολοσσιαίο μέγεθός του, οι δήθεν κηφήνες εργαζόμενοί του, οι δήθεν δυσθεώρητες αμοιβές τους, ο δήθεν ανώτερος βαθμός διαφθοράς τους σε σύγκριση με τον μέσο εθνικό, η εξομοίωσή τους με «κοπρίτες», προετοίμασαν κατάλληλα το έδαφος. Έτσι, αυτοί που βρίσκονται στον προθάλαμο των αερίων εξόντωσής τους, εμφανίζονται συλλήβδην πια ως νούμερα, έτσι που να έχει μικρή σημασία, για τους ιθύνοντες, αν στην εκατόμβη θα οδεύσουν 30.000, 70.000 ή και 200.000.


Αντιθέτως, μάλιστα, όσο περισσότεροι θυσιαστούν και όσο πιο γρήγορα ευοδωθεί αυτή η επιχείρηση, τόσο το καλύτερο, μια και «θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραδύνει».
Χωρίς ουδέποτε να έχει γίνει γνωστός κάποιος κατάλογος με το τι περιλαμβάνεται, ακριβώς, στις περίφημες αυτές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, ναι και οι μαζικές απολύσεις υπάγονται σ’αυτές τις δήθεν «από καιρό αναγκαίες», που δεν βρίσκαμε το θάρρος να εφαρμόσουμε, προκειμένου να σωθούμε! Αλλά, και όλος ο απερίγραπτος συρφετός των μέτρων, που αποφασίζονται στο πόδι, που εξαγγέλλονται θριαμβευτικά, ως μια από τις πολλές «σωτηρίες μας», το πρωί για να αποσυρθούν το βράδυ, που εκκινούν από εσφαλμένη διάγνωση των προβλημάτων, καθώς και από πλήρη άγνοια των θανάσιμων κινδύνων, στους οποίους εκθέτουν τη χώρα μας.
Και για να επανέλθω στις ανθρωποθυσίες του δημοσίου τομέα, η μακράς διάρκειας πλύση εγκεφάλου κατόρθωσε, δυστυχώς, να πείσει μεγάλο τμήμα των συμπατριωτών μας ότι ακριβώς «τα προβλήματά μας οφείλονται σ’ αυτό το δημόσιο τομέα», ότι «αν τον διαλύσουμε θα έχουμε σωθεί», ότι «ο εχθρός του λαού είναι ο δημόσιος τομέας». Παρακολουθώντας τα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα, που συζητούν δήθεν αντικειμενικά, τα προβλήματα δημόσιου τομέα και μαζικών απολύσεων, αντιλαμβάνεται κανείς με φρίκη ότι οι λύσεις που αναζητούνται δεν αποσκοπούν στην αποτροπή αυτού του προμελετημένου και στυγερού εγκλήματος, αλλά αντιθέτως στην εξεύρεση τρόπων, έτσι που αυτό να μην έχει συνέπειες ικανές να καθυστερήσουν την ολοκλήρωσή του. Αναζητείται, δηλαδή, ανάμεσα σε άλλα το πως οι απολυμένοι θα παρεμποδιστούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, το πώς δε θα έχουν αποκούμπι και μοίρα στον ήλιο, το τι πρέπει να γίνει για να μην εγείρουν δικαιώματα για αποζημιώσεις και τα τοιαύτα, το πως θα επιτευχθεί η πλήρης εξαφάνισή τους, χωρίς κόστος. Ε, να προσθέσω εδώ και μια «λεπτομέρεια»: ότι, δηλαδή, η βασική δικαιολογία για τη διάπραξη αυτού του ανίερου εγκλήματος της μαζικής απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, είναι εντελώς έωλο. Γιατί, είναι γεγονός ότι το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα, που επίμονα φέρεται να είναι δήθεν κολοσσιαίο, εμπίπτει ωστόσο απολύτως εντός των ορίων του αντίστοιχου μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συγκλίνει σωρεία επίσημων ερευνών. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση ουδόλως εμποδίζει τα διάφορα «παπαγαλάκια» να αναμασούν τις ίδιες ανοησίες, επιμένοντας στην ηθελημένη σύγχυση ανάμεσα σε μεγάλο μέγεθος και σε αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Επιχειρώντας, δηλαδή, να δώσουν λύση σ’ ένα πρόβλημα, καθαρά ποιοτικό, με την επιβολή βάναυσων και βάρβαρων ποσοτικών μέτρων.
Οι Τροϊκανοί, εδώ και καιρό, έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει ότι έχουν το απόλυτο ελεύθερο να απαιτούν και να επιτυγχάνουν ό,τι περνά από το μυαλό τους, από μια κυβέρνηση, που εμφανώς έχει επιλέξει να υποκύπτει σε κάθε μορφής εκβιασμό τους, να εμφανίζεται μόνιμα με σκυμμένο αυχένα, να αδυνατεί να υπερασπιστεί έστω και ένα από τα ατράνταχτα επιχειρήματα του λαού μας, που εξηγούν το πώς και το γιατί φθάσαμε ως εδώ, και να πανικοβάλλεται, έστω και με την απλή υποψία ότι δυσαρεστήθηκαν οι Τροϊκανοί. Γι’ αυτό, και η Ελλάδα μας έγινε το πολυτελές πειραματόζωο στο απέραντο εργαστήρι του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Εν αρχή, καταργήθηκαν μέσα σε μια νύκτα, όλα συλλήβδην τα δικαιώματα των εργαζομένων, που χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων, για να εμπεδωθούν. Δικαιώματα, που απλώς απέβλεπαν στον περιορισμό του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας, και που είναι αναπόφευκτη χωρίς κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Καταργήθηκαν χάρη στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ήδη, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, που ανήκει στην Ευρώπη, τείνει να διαμορφωθεί στα €400-450, δεν τηρείται πια ουσιαστικά το ωράριο, ούτε και οι αργίες, δεν υπάρχει εξασφάλιση απασχόλησης για την επαύριον, η ελαστικοποίηση της εργασίας δεν θεμελιώνει πια δικαίωμα σύνταξης. Με γοργό και σίγουρο βηματισμό το εργασιακό καθεστώς στην Ελλάδα επιστρέφει σ’ αυτό του μακρινού Μεσαίωνα.
Ωστόσο, οι Τροϊκανοί είναι ακόμη ανικανοποίητοι, καθώς δεν έχει πλήρως εκθεμελιωθεί ο δημόσιος τομέας και κατεξοχήν το κράτος Πρόνοιας. Δεν πρέπει τίποτε, μα τίποτε να παραμείνει με δημόσια οσμή. Και μέσα σ’αυτό τον ορυμαγδό διεκπεραιώνεται και το μέγα ξεπούλημα της Ελλάδας. Όλα στο σφυρί…..όλα σε τιμή ευκαιρίας….όλα σε χέρια ιδιωτών.
Οι Τροϊκανοί άρχισαν να δείχνουν σημεία εξάντλησης της υπομονής τους, γιατί η υλοποίηση των επιθυμιών τους βραδυπορεί. Θέλουν τώρα, αμέσως, και χωρίς χρονοτριβή αίμα….. απαιτούν ποταμούς αίματος. Και γίνονται έξαλλοι με την κυβέρνησή μας, υποχρεώνοντάς την να λαμβάνει, συνεχώς, νέα και πιο αιμοσταγή μέτρα, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες. Εξυπακούεται, ότι στόχος αυτών των απάνθρωπων μέτρων δεν είναι η σωτηρία της χώρας μας, αφού πρόκειται πάντα για θυσίες χωρίς αντίκρισμα, και ακόμη χειρότερα: για θυσίες που βαθαίνουν το πρόβλημα. Όμως, οι πατέρες του Έθνους μας δε βρίσκουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τους Τροϊκανούς. Αντιθέτως, τρομοκρατημένοι οι ίδιοι, πανικοβάλλουν και το λαό, αναγγέλλοντας την έλευση τεράτων της αποκάλυψης αν δε συμμορφωθούμε, με συστηματικότητα, με συνέπεια, με απόλυτη ακρίβεια …. προς τις θανατηφόρες υποδείξεις των Τροϊκανών.
Χρεοκοπία….να αποφύγουμε τη χρεοκοπία! Είναι λέξη κακή η χρεοκοπία, γι αυτό η χρήση της απαγορεύεται, και οπωσδήποτε αν κάποιοι επιμένουν να τη χρησιμοποιούν, οφείλουν να ανατρέξουν σε λεξικά, και μάλιστα διαφόρων γλωσσών, προκειμένου να πειστούν ότι χρεοκοπία, απλώς, δε σημαίνει χρεοκοπία. Είναι, όμως, δυνατόν να μας διαφεύγει το γεγονός ότι είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και ότι μας διατηρούν στη ζωή με τεχνητά μέσα; Δικαιούμαστε, άραγε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι το σύνολο των ξένων και σοβαρότερων ΜΜΕ ασχολείται, σε καθημερινή βάση, με την εξεύρεση τρόπων διάσωσης των τραπεζών (και όχι, βέβαια, της Ελλάδας) πριν μας εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερο; Είναι δυνατόν να μη μας έχουν πληροφορήσει για το γεγονός ότι οι τροϊκανικές συνταγές δε μετρούν ούτε μια επιτυχία, αλλά αφήνουν παντού πίσω τους ερείπια που καπνίζουν;
Και στο τέλος της γραφής, από τι μπορεί να φοβόμαστε περισσότερο από όσο από την καθημερινή κόλαση, στην οποία βιώνουμε, και η οποία αναγγέλλεται ακόμη φρικτότερη και σε βάθος δεκαετιών, από σήμερα;
Λυπάμαι για την άκομψη έκφραση, με την οποία θα τελειώσω. Αλλά είναι η μοναδική εικόνα που έρχεται, επίμονα, στο μυαλό μου: Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταπίνει δηλητήριο, για να ξερνά ένα-ένα τα σωθικά της. Τι, ακριβώς, λοιπόν μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε; Μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και λοιπό θλιβερό συνονθύλευμα οδηγούν, και θα οδηγούν σε ολοένα βαθύτερη απόγνωση, σε ολοένα πιο αξεπέραστο αδιέξοδο. Επιβάλλεται, συνεπώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αναχαιτιστεί το ξέφρενο κατρακύλισμά μας προς το βάραθρο.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 5.10.2011

Αλλάζει ο Μανωλιός....

και βαζει τα ρουχα του αλλιως......

«Διορθωτική» ρύθμιση για τους απόστρατους

Αρκετά μικρότερος του αρχικώς υπολογιζομένου θα είναι ο αριθμός των αποστράτων κάτω των 55 ετών από τους οποίους θα κοπεί η σύνταξη κατά 40% για το ποσόν πάνω από 1.000 ευρώ.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν χθες ότι σε αυτούς που δεν θίγονται περιλαμβάνονται και οι αποστρατευθέντες κάτω των 55 ετών σήμερα που όμως έχουν συμπληρώσει 35ετία ανεξάρτητα αν αυτή είναι όλη πραγματική υπηρεσία ή εμπεριέχει και πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν έχουν παραιτηθεί ή αποστρατευθεί με απόφαση της υπηρεσίας.
Το μέτρο αυτό - που έχει ήδη συζητήσει ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο - αφορά πάρα πολλούς απόστρατους και ιδίως όσους εκ της φύσεως της ειδικότητάς τους (π.χ. πιλότοι, βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές, ναρκαλιευτές, έχοντες υπηρεσία παραμεθορίου κ.λπ.) τα χρόνια αυτά μετρούν διπλά. Μένει βεβαίως να περιληφθεί και στο σχετικό νομοσχέδιο.

Πιο ωφελημένος ο «κουρεμένος» από τον «κουρέα»

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ... ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ (π.χ. 40%)

«Γκάφα ολκής» έχουν διαπράξει οι εταίροι μας και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με το περίφημο PSI (Σχέδιο Ανταλλαγής Ομολόγων), καθώς η «τελική ζημιά» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, καθώς έχει αυξηθεί η αξία των νέων ομολόγων που θα λάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ «τρέχουν και δεν φτάνουν», προκειμένου να διορθωθεί το «λάθος» και να διαφυλαχθεί το πνεύμα της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το «μέγεθος της συμμετοχής» του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έκανε λόγο «για τεχνική αναθεώρηση» του PSI. Η αναθεώρηση αυτή δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανακούφιση από το βάρος του δημοσίου χρέους.

Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι η μείωση του δημοσίου χρέους στο αρχικό σχέδιο, όπου η «ζημιά» για τις τράπεζες είχε οριστεί στο 21%, ήταν μόλις 13 δισ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο Ελληνας υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος, όταν ερωτήθηκε, κατέφυγε σε κενολογίες περίτεχνα διατυπωμένες.

Ο «διάβολος» στα επιτόκια

Ο «διάβολος» στη συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών κρυβόταν στα επιτόκια, τα οποία από τον Ιούλιο μέχρι τούδε κινήθηκαν πτωτικά. Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα να ανατιμηθεί η αξία των νέων 30ετών ομολόγων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα οι τράπεζες που έχουν προσχωρήσει στο Σχέδιο.

Μάλιστα, την ευκαιρία αυτή κέρδους την εντόπισαν «εγκαίρως» αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να κερδίσουν από τους όρους ανταλλαγής.

Μυρίστηκαν την ευκαιρία

Τούτο φαίνεται να έγινε αντιληπτό και από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία διαπίστωσαν ότι τα περίφημα Hedge Funds (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην «Ε» φ, 30/9) έχουν «σκουπίσει» την αγορά, αγοράζοντας ομόλογα περίπου 30 δισ. ευρώ.

Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη των επιτοκίων φαίνεται ότι στην ουσία περιορίζει το «τελικό κόστος» για τους ιδιώτες. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, «ζήτησε ο ιδιωτικός τομέας ν' αυξήσει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας που έχει αποφασιστεί». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα πρέπει να δούμε κατά πόσον «τα νέα οικονομικά δεδομένα παραμένουν συμβατά με τις αρχικές αποφάσεις».

Τούτο σημαίνει ότι η ζημιά που θα αναγκαστούν να γράψουν στα βιβλία τους οι τράπεζες μπορεί να ξεπεράσει το 20%, φτάνοντας το 30%, όμως ως «αντάλλαγμα» θα λάβουν τα «υπερτιμημένα» 30ετή ομόλογα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ομόλογα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί βρίσκονται πολύ κοντά, αν δεν έχουν ήδη καλύψει, το στόχο των 135 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να δανειστεί περίπου 42 δισ. ευρώ με 30ετή ομόλογα από το Ταμείο Στήριξης (EFSF), προκειμένου να εγγυηθεί μέρος των νέων ομολόγων που θα πάρουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές.

Βέβαια, με το πρόγραμμα ανταλλαγής, ακόμη και αν προέβλεπε μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες της τάξης του 30% ή 40%, η ελάφρυσνη που θα προέκυπτε στο δημόσιο χρέος θα ήταν αμελητέα, καθώς η πρόσθετη μείωση θα ήταν της τάξης των 7 με 13 δισ. ευρώ. Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί «δραστική λύση» στο βάρος των 400 δισ. ευρώ του συνολικού δημοσίου χρέους. Ομως το «κούρεμα» των ομολόγων δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM). *

Επιτροπή για την επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, προβλέπει απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στόχος είναι ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, η παρακολούθηση του αντικειμένου της επικείμενης Συμφωνίας Επιχορήγησης με τον ΟΟΣΑ, η επίσπευση των διαδικασιών για τη συλλογή στοιχείων ανά εμπλεκόμενο φορέα, καθώς και ο συντονισμός των υπηρεσιών που θα παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στον ΟΟΣΑ

Ακόμη, η επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων και των συμπερασμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της επιστημονικής έρευνας και η επιστημονική υποστήριξη και διατύπωση προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία.

Η επιτροπή έχει ως πρόεδρο την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και μέλη τους Παναγιώτη Τσακλόγλου, Μανώλη Ματσαγγάνη, Αντώνη Βορλόου, Δημήτριο Μπουγιακλή, Κωνσταντίνο Μάγγα, Γιάννη Λεπενιώτη, Δημήτριο Δριτσόπουλο, Παναγιώτη Φίλη, Αγγελίκή Τεντολούρη και Όθωνα Χαραλαμπάκη.

Οι απώλειες από το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ
Αντιμέτωποι με μεγάλες ανατροπές βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, που προωθείται στη Βουλή, συνεπάγεται δραστικές απώλειες στις αποδοχές τους. Μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και των ΔΕΚΟ

Οι απώλειες από το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο

Τα "πάνω - κάτω" φέρνει το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο στον "στενό" αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΙΔ, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και δημοτικές επιχειρήσεις, εκτός των εισηγμένων) όπου θα εφαρμοστεί. Η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών αλλά και η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις τελικές αποδοχές κυρίως σε δύο κατηγορίες υπαλλήλων:

  • Μέχρι και 50% σε 100.000 μόνιμους υπαλλήλους που λάμβαναν υψηλά επιδόματα, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, κυρίως σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Μέχρι και 40% στους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, ανεξάρτητες αρχές, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Οι αμοιβές στις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και στα επιχορηγούμενα νομικά πρόσωπα ξεπερνούν σήμερα τον μέσον όρο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που υπολογίζονται στις 22.000 ευρώ, από 20% έως και 57% σε μερικές περιπτώσεις (π.χ. ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΔΙΕ, ΟΠΕ, ΟΣΚ κ.λπ.).

Πώς να γλιτώσετε 2.000 ευρώ το χρόνο

Αποδεσμευτείτε από τους καταψύκτες, περιορίστε το βράσιμο του νερού, και μειώστε τις μετακινήσεις με ΙΧ. Τα βήματα για να προστατέψετε τσέπη και περιβάλλον

Εως και 2.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει ένα μέσο νοικοκυριό αν γνωρίσει και ακολουθήσει μερικούς απλούς κανόνες κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι αλλά και το Ι.Χ. του.

Είναι ο στόχος της εκστρατείας που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και θα λήξει τον Μάιο του 2012. Μετέχουν 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έως τώρα έχει καταλάβει την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τους όρους της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, στην έρευνα θα πάρουν μέρος 10.200 νοικοκυριά, τα 750 από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν όλα τα στοιχεία της σημερινής κατανάλωσης ενέργειας και θα τα συγκρίνουν με αυτά του 2012 για να διαπιστωθεί αν έκαναν εξορθολογισμό.

Η μείωση θα έρθει από απλά βήματα, όπως η φροντίδα για τα φώτα που καίνε χωρίς να χρειάζονται, η ρύθμιση του καυστήρα στους 20 βαθμούς, η σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο, ο περιορισμός στα γκάζια στο Ι.Χ.

Σε ειδικές περιπτώσεις θεαματικά αποτελέσματα θα φέρει η αντικατάσταση του λέβητα κεντρικής θέρμανσης, η συντήρηση του καυστήρα, η αλλαγή κουφωμάτων και η ενίσχυση της θερμομόνωσης, δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον".

Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε.) προωθείται στη χώρα μας με ευθύνη του WWF Ελλάς και της εταιρείας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα πρώτα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ενεργειακές συνήθειες των περιοχών της χώρας μας, με βάση την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

* Τα ελληνικά νοικοκυριά φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κυρίως για την ψύξη τροφίμων (20,5%), για να έχουν ζεστό νερό (19,6%) και για το μαγείρεμα (17,4%). Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τα κλιματιστικά που δεν λείπουν πλέον από κανένα σπίτι απορροφούν μόλις το 5,8% της κατανάλωσης ρεύματος.

* Στις μεταφορές, τη μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση υγρών καυσίμων έχουν τα Ι.Χ. με 66,57%, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απορροφούν μόλις το 5,82%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι ενεργειακές σπατάλες ανά νομό. Στη συντριπτική πλειονότητα των νομών το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, του δείκτη που αποτυπώνει την επιβάρυνση στο περιβάλλον με βάση την κατανάλωση ενέργειας, διαμορφώνεται στα 4.578 κιλά ανά κάτοικο. Στην Αττική, βέβαια, φτάνει τα 5.219 κιλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

* Με βάση τη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική και ακολουθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Τρικάλων και Ημαθίας, όπου καταγράφεται υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Με κριτήριο μόνον τις δαπάνες για θέρμανση η σειρά αλλάζει και κυριαρχούν οι νομοί της βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι βαρύτερος και με μεγαλύτερη διάρκεια.

* Στον αντίποδα, οι λιγότερο σπάταλοι για το σύνολο της απορροφώμενης ενέργειας είναι οι νομοί Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Φλώρινας, Λευκάδας, Λασιθίου και Μεσσηνίας. Με κριτήριο μόνον τη θέρμανση οι νοικοκύρηδες νομοί βρίσκονται στα νότια (Ρεθύμνης, Δωδεκανήσου, Λασιθίου κ.λπ.), ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στη νοικοκυρεμένη δεκάδα περιλαμβάνεται και η Καστοριά.

Στον αέρα το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, προωθεί η Γερμανία. Συζητήσεις για μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Δεν βιάζεται το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 6ης δόσης

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν πως το πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, οδεύει προς αναθεώρηση.

Η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα "πρέπει να έχει ευκαιρία μια να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το κόστος για τον ελληνικό λαό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου είχε ανοίξει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία του Ιουλίου μοιάζει παρελθόν.

ΔΝΤ: "Καμία βιασύνη"

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί.

Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, απαραίτητα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες πρόσθεσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Συμμετοχή υπό προϋποθέσεις

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αντόνιο Μπόρχες, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα "συμμετάσχει σίγουρα" στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.

"Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο", δήλωσε.

Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

Γελάμε πλέον (?)





tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)