Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

600 δισ. για την Ελλάδα από ομογενείς αν αλλάξει το Σύνταγμα

Η Ελληνική Ομογένεια αναλαμβάνει και πάλι δράση για την εξάλειψη του χρέους της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία "End National Debt"  υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει ήδη σε τράπεζες του Καναδά, αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων που προορίζονται για την εξαγορά του συνόλου του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και τους ιδιώτες πιστωτές.
Η πρωτοβουλία "End National Debt" έχει συσταθεί κυρίως από ομογενείς της Αμερικής και πρόεδρος της είναι ο Μανώλης Λαμπράκης. Ο ίδιος μίλησε στο Tv Creta, και διευκρίνισε πως αυτά τα χρήματα θα δοθούν μόνο υπό δύο αυστηρούς όρους.
Πρώτον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους και δεύτερον να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, δε διευκρινίζει την αλλαγή του Συντάγματος που προτείνει, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως αυτό είναι δουλειά των Συνταγματολόγων. "Αρκεί να υπάρχει ένα Σύνταγμα δικαιότερο για τον ελληνικό λαό", αναφέρει στη συνέχεια. Και συνεχίζει, διευκρινίζοντας πως η πρωτοβουλία δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.
"Στις 7 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες πριν από την προθεσμία που είχαμε δώσει, ανοίχτηκαν δύο λογαριασμοί σε καναδικές τράπεζες. Κατετέθησαν 600 δις δολάρια για την Ελλάδα στον ένα λογαριασμό και 50 δις δολάρια για την Κύπρο.
Οι δύο αυτοί λογαριασμοί είναι κηδεμονεύομενοι λογαριασμοί. Υπάρχει δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ καταθετών με την Τράπεζα, η οποία μπορεί να τα αφήσει ελεύθερα αν συμβούν ορισμένα πράγματα", δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση TV Creta.
"Η εξαγορά του χρέους προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του δανεισθέντος, δηλαδή της κυβερνήσεως, διότι αλλάζει ο δανειστής. Είπαμε δηλαδή ότι θα εξαγοράσουμε το χρέος, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποιες πολιτικές αλλαγές με σκοπό την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους", ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Λαμπράκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο συνοδευόμενος από ομάδα ειδικών, μετά από επίσημη πρόσκληση του κ. Χριστόφια. Στην ίδια συνάντηση, συμμετείχε και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε άλλωστε ο πρόεδρος του "End National Debt".
Ο κ. Λαμπράκης μιλάει για τον σύλλογο "End National Debt":
http://www.dailymotion.com/video/xtqosy_end-national-debt_news

Οι πέντε άξονες του νέου φορολογικού συστήματος

Νέα φορολογική κλίμακα με σταδιακή μείωση των υψηλών συντελεστών, ενιαίος εταιρικός φορολογικός συντελεστής και κατάργηση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έρχεται, σύμφωνα με το νέο φορολογικό σύστημα.
Ειδικότερα, το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα βασισθεί σε πέντε άξονες.
Πιο αναλυτικά, οι πέντε αυτοί άξονες είναι:
*Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί
*Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες
*Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια
*Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα
*Διασταυρώσεις και χρήση όλων των "εργαλείων" που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναφερόμενο στον "κεφαλικό φόρο", τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι "αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο".
Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να "χτυπήσει" τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να κλείνει τις "τρύπες" του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.

Προτάσεις για τις τουριστικές επενδύσεις

Να καταργηθούν οι επιτροπές αξιολόγησης και οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν τις τουριστικές επενδύσεις, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επενδύσεων, ο οποίος έχει στείλει ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο που διέπει τις τουριστικές επενδύσεις.
Να καταργηθούν οι επιτροπές αξιολόγησης και οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν τις τουριστικές επενδύσεις, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επενδύσεων, ο οποίος έχει στείλει ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο που διέπει τις τουριστικές επενδύσεις.
«Η τράπεζα δανείζει τα χρήματά της, επομένως αναλαμβάνει και αντίστοιχο ρίσκο. Με την έννοια αυτή έχει απόλυτο συμφέρον να αποφασίζει με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΤΕ και ακόμα προτείνει: Το ποσοστό της απαιτούμενης ιδίας συμμετοχής πρέπει να καθορίζεται μόνο με τραπεζικά κριτήρια και όχι από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο νέος αναπτυξιακός να καθορίζει μόνο τα ποσοστά επιχορήγησης, τις φοροαπαλλαγές ή τυχόν άλλα κίνητρα. Ετσι θα αποφεύγονται και οι εικονικές αυξήσεις και υπερτιμολογήσεις.
Οι επιδοτήσεις
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ: Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αφορούν επενδύσεις ποιοτικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού όλων των κατηγοριών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων), αλλά και επενδύσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού και ως συμπλήρωμα υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Επίσης, θα πρέπει να υπαχθούν οι αναβαθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών πάσης φύσεως, των τουριστικών λιμένων και μαρινών, των τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης και των λειτουργικών υποδομών των άλλων τουριστικών κλάδων.
Νέες επιδοτούμενες κλίνες πρέπει να αποκλεισθούν από Αθήνα - Θεσσαλονίκη και από τις υπεραναπτυγμένες τουριστικές περιοχές, διότι θα στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση τιμών και ποιότητας.
Ο τουρισμός είναι ίσως από τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου υπήρξε την τελευταία 3ετία πραγματική -λόγω μεγάλης δυσφήμησης της χώρας- μείωση τιμών.

«Πάγωσε» επιστροφή αγροτικών αποζημιώσεων

«Πάγωσε» το γενικό δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την απόφαση της Κομισιόν για την έντοκη επιστροφή από τη χώρα μας κονδυλίων 424 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στους Ελληνες αγρότες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
«Πάγωσε» το γενικό δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την απόφαση της Κομισιόν για την έντοκη επιστροφή από τη χώρα μας κονδυλίων 424 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στους Ελληνες αγρότες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της χώρας μας για την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής που άσκησε η Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, M. Jaeger, πιθανολόγησε τη βασιμότητα των λόγων της προσφυγής μας, δέχτηκε ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής από 800.000 περίπου αγρότες θα δυσχεράνει σοβαρά τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, δεδομένου ότι και οι αγρότες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τα εξαιρετικά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής θα προκαλούσε σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία στην Ελληνική Δημοκρατία, στις παρούσες δύσκολες εξαιρετικές συνθήκες.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Η απόφαση αυτή αφενός δίνει χρόνο στη χώρα μας, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης για τη διευθέτηση του προβλήματος, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και αφετέρου το σκεπτικό που επικαλέστηκε το δικαστήριο αποδεχόμενο την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη θετική έκβαση και της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης».

Ποιοι “καίγονται” από τη σύνταξη στα 67

Το μέτρο αυτό θα ωθήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε έξοδο, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις και να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015. Τι σημαίνει το νέο καθεστώς για τα Ταμεία του Δημοσίου.
Αύξηση του εργάσιμου βίου κατά δύο χρόνια με ένταξη στα νέα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια, που αναμένεται να αποφασιστούν από την κυβέρνηση, θα προβλέπεται ως “πέναλτι” για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
 
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει κίνητρο προκειμένου να “ωθήσει” προς τη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο και να αποφύγει τις απολύσεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο των 150.000 φυσικών αποχωρήσεων μέχρι το 2015.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” το νέο καθεστώς που θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο από το Δημόσιο αναμένεται να λειτουργήσει ως “βόμβα” στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Μια μαζική έξοδος στη σύνταξη όμως θα δώσει τη χαριστική βολή στους ασφαλιστικούς φορείς των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η δημιουργία νέων ελλειμμάτων θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο καθώς θα πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.
 
Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο έχει ήδη χάσει τη μάχη με τα ελλείμματα και βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 50.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η “μαύρη τρύπα” αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.
 
Σε περίπτωση που αποχωρήσουν 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι ο φορέας πρόνοιας θα πρέπει να βρει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των τριών δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα αναζητούνται πέντε δισ. ευρώ για την καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους!
 
Επίσης μια τέτοια μαζική “έξοδος” στη σύνταξη θα μετέτρεπε αμέσως σε ελλειμματικά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία του δημόσιου τομέα.

Ποιες αλλαγές έρχονται στην φορολογία – Βάζουν νέο χαράτσι στα ακίνητα!

Επιβεβαιώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει ένας νέος φόρος που ενώ αρχικά ακούστηκε ως "κεφαλικός φόρος" τελικά είναι ένας ακόμη φόρος πάνω στα εισοδήματα από ακίνητα.
Ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, κατάργηση των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών, νέα φορολογική κλίμακα, σταδιακή μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους προκειμένου να συγκλίνουν με τον ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επαγγελματιών και μαζικότερες διασταυρώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, "να χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή".
 
Επίσης επιβεβαιώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει ένας νέος φόρος που ενώ αρχικά ακούστηκε ως "κεφαλικός φόρος" τελικά είναι ένας ακόμη φόρος πάνω στα εισοδήματα από ακίνητα. Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ακίνητα.
 
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα απλό, μόνιμο και κυρίως ένα σύστημα που να μοιράζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Το σύστημα αυτό θα στοχεύει στο να κλείσει τις τρύπες του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και που θα εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα».
 
Η μεταρρύθμιση θα έχει πέντε άξονες:
 
• Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή (flat tax) ο οποίος θα μειωθεί. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι σήμερα 20% και αν συνυπολογιστεί και ο φόρος που επιβάλλεται κατά τη διανομή των μερισμάτων ανέρχεται τελικά σε 42,5%. Με βάση τις πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ το συνολικό επίπεδο φορολόγησης θα μειωθεί με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή, π.χ. 30%. Αυτό για τις Α.Ε. μπορεί να σημαίνει είτε μηδενισμό της φορολογίας των μερισμάτων, είτε συνδυασμό φόρου επί των κερδών και φόρου επί των μερισμάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα ο συνολικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλότερος από το σημερινό και ίσος με αυτόν που θα επιβληθεί στους επαγγελματίες. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και για τους επαγγελματίες και επέρχεται τεράστια φορολογική επιβάρυνση για αυτούς.
 
• Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση τα βιβλία. Δηλαδή καθιερώνεται η πλήρης εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών φορολογούνται ήδη λογιστικά η «καμπάνα» χτυπάει για εργοληπτικές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ταξί κ.ά.
 
• Ερχεται νέα φορολογική κλίμακα για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα εφαρμόζεται όμως για μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει λιγότερα κλιμάκια από τα σημερινά (4 αντί για 8) προκειμένου να απλοποιηθεί.
 
• Στον απώτερο σχεδιασμό έγκειται η σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% που είναι σήμερα στο επίπεδο του εταιρικού φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
 
• Διενέργεια σαρωτικών διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίζονται άδηλα εισοδήματα και αφανείς πόροι.
 
 
Προσπαθούν να μαζέψουν τα όσα ακούστηκαν για... “κεφαλικό φόρο”!
 
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιχειρώντας να καταλαγιάσουν τον θόρυβο και να υποβαθμίσουν το θέμα που προέκυψε όσον αφορά τα σενάρια για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα και σε ελεύθερους επαγγελματίες υποστήριξαν ότι αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο.
 
Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι και κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος είναι η επιβολή ενός πρόσθετου φόρου επί των εισοδημάτων από μισθώματα ακινήτων. Ο φόρος αυτός, όπως εξηγούν, μπορεί να είναι κλιμακωτός ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ακίνητα. Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από ακίνητα βαρύνονται ήδη με συμπληρωματικό φόρο 1,5% όταν πρόκειται για κατοικίες και 3% όταν πρόκειται για επαγγελματικές στέγες και κατοικίες άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, βαρύνονται με το "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο εισοδήματος, κ.ά.
 
Νωρίτερα έγινε γνωστό από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί και σενάρια επιβολής κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα. Αλλες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει γίνει συζήτηση ενδεικτικά για κεφαλικό φόρο ύψους 150 ευρώ, ο οποίος μάλιστα μπορεί και να αφορά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- εκτός από εισοδήματα από ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες και ενδεχομένως όσους έχουν εισοδήματα από τον αγροτικό τομέα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που ερωτήθηκε σχετικά πως πρόκειται για μέτρα τα οποία αποτελούν μέρος των παρεμβάσεων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ αύξησης των φορολογικών εσόδων τα οποία προβλέπονται στο μνημόνιο πέραν των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ (δηλαδή συνολικά 13,5 - 14 δισ. ευρώ).
 
Πηγές πάντως της ΔΗΜΑΡ σημείωναν νωρίτερα ότι στη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δεν έγινε καμία συζήτηση για τα έσοδα από την φορολογία. Επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι υπάρχει απαίτηση της τρόικας, στο πακέτο των μέτρων τα έσοδα από φορολογία να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις περικοπές.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τονίζει:
 
"Με αφορμή τις πληροφορίες για επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τα εξής:
 
Μετά από το εξοντωτικό φορολογικό και νομοθετικό «πογκρόμ» κατά των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, με επερχόμενο το νέο ΦΑΠ των 3 δις, την μελετώμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε σχέση και με την ήδη ισχύουσα βαρύτατη ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων, είναι απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη για επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Γι΄αυτό και αναμένουμε την άμεση επίσημη διάψευσή τους από το υπουργείο Οικονομικών".

Πως από το «θα φύγω» του Στουρνάρα, φτάσαμε στο... «τελειώνουμε ακόμη και σήμερα με τα μέτρα»

- Επιπλέον 2 δισ. από την αύξηση των φορολογικών εσόδων ζητά η τρόικα
- Ποιες προτάσεις έχει ήδη απορρίψει– Τι είναι και ποιοι θα πληρώσουν τον νέο κεφαλικό φόρο των 150€
- Έως την Κυριακή θα έχουν κλείσει όλα και μετά αποφασίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
- Τα ξημερώματα τελείωσε η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας, συναντώνται ξανά στις 16:00
- Τον Οκτώβριο στη Βουλή τα νέα μέτρα, θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
Μαύρα... μεσάνυχτα τελείωσε η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους απεσταλμένους της τρόικας αλλά δεν ήταν η τελευταία πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του έχουν νέο ραντεβού με τους Πολ Τόμσεν, Ματιάς Μορς και Κλάους Μαζούχ στις 16:00 το απόγευμα και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να «κλειδώσουν» τα μέτρα και μετά να δώσουν το... κλειδί στους πολιτικούς αρχηγούς και τους προϊσταμένους της τρόικας.
«Μπορεί ακόμη και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», δήλωσε λίγο μετά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή». Αυτή η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να πάρει το «πράσινο φως» τόσο από την κυβερνητική τρόικα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας ήταν και πάλι μαραθώνια Οι τροϊκανοί έπαψαν να απαιτούν νέο αίμα και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την απειλή, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών τους απεσταλμένους των δανειστών.
Ακόμη κι αν κλείσει σήμερα το πακέτο των μέτρων, θα γίνει σε διαπραγματευτικό επίπεδο. Η ανακοίνωση των μέτρων, που θα σημάνει και το... τέλος του μαρτυρίου της σταγόνας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, μάλλον θα αργήσει ακόμα. Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας θα έρθει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που πρέπει να πάρει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών και των δανειστών.
Αυτό θα γίνει έως το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, εκεί όπου το πακέτο των μέτρων θα πάρει την οριστική... βούλα.
Τι έχει συμφωνηθεί έως τώρα
Από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 6,4 δισ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση που έχει «κλειδώσει» να πάει από τα 65 στα 67 χρόνια θα μπουν στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί και φαίνεται πως είναι δεδομένα. 1,5 δισ. ευρώ θα προκύψει από τα διαρθρωτικά μέτρα.
Μόνο που η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη και ζητά επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, να βρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.
Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών πως ακόμη και σήμερα θα κλείσουν όλα προκύπτει από το ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ.
Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).
Οι προτάσεις και το νέο χαράτσι
Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται.
Θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία.
Όλα αυτά και πολλά πολλά άλλα θα συζητηθούν ξανά στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που έχει έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 16:00 το απόγευμα.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.

Απο Σλοβενια κατευθείαν Πορτογαλια....


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)