Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα στον Τρίτο Κόσμο και με τη βούλα

Κάτω από το Μπαγκλαντές λόγω ύφεσης
Ένα ακόμη «εύσημο» απέσπασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα εν μέσω θριαμβολογιών για το PSI: Η χώρα μας κινείται πλέον σε τριτοκοσμικά επίπεδα, με την οικονομία της να συρρικνώνεται συνεχώς και το ΑΕΠ της σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo για λογαριασμό της γερμανικής έκδοσης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το 2012 η Ελλάδα από πλευράς ΑΕΠ θα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Στέφεν Έλστνερ, «αν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ»!

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω και από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Η πρωτοφανής κατάσταση αποδίδεται στη βίαιη προσαρμογή και στα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας, ως «φάρμακο» της τάξης των… ομοιοπαθητικών.

Την ίδια ώρα θύελλα έχει ξεσπάσει με την απαίτηση – ανακοίνωση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων μικροομολογιούχων που χάνουν με το «κούρεμα» τα χρήματά τους, έναντι των ξένων που θα βρεθούν στην ίδια θέση.

Τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να διευκρινίσει τη στάση της, ενώ ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση, προσθέτοντας – για την τιμή των όπλων - ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.

Ως γνωστόν, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει μόλις πριν από μία εβδομάδα (Real FM) ότι «θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών για τους πολίτες που, αντί να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως… «εν ευθέτω χρόνω» θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες ομολογιούχους που πλήττονται από το «κούρεμα» του χρέους, αρνήθηκε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επικαλούμενος ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.

«Προστατεύουμε αυτή τη στιγμή την ίδια τη χώρα από νομικά προβλήματα, πάνω απ' όλα η προστασία της χώρας», αποφάνθηκε.

Το θέμα ήταν γνωστό εξ αρχής, αλλά ουδείς ασχολήθηκε μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα, οπότε τα κόμματα καταθέτουν, κατόπιν εορτής, τροπολογίες και ερωτήσεις επί του θέματος.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την έκθεση της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ’ς, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή ζητά τον προσδιορισμό νέων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ, για το διάστημα 2013-2014.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.

«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», παρατηρεί η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η υστέρηση για τη διετία αυτή αγγίζει το 5,5%. «Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012».

«Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους», αναφέρει στην έκθεσή της.

Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το «Ευρώ»… είναι ένα ενιαίο νόμισμα, ????


του Βασίλη Βιλιάρδου.
Προσέξτε τις πονηριές των «Αγορών» και των ισχυρών Κρατών που πλανήτη και τι είδους παιγνίδια παίζουν σε βάρος της Κοινωνίας. Τα ευρώ που κυκλοφορούν δεν είναι ενιαία, ούτε τυπώνονται στην ΕΚΤ και διανέμονται στα Κράτη Μέλη. Τα τυπώνουν τα Κράτη μόνα τους κάτω από την Εποπτεία της ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέγεθος της Οικονομίας τους και μόνον όταν η Οικονομία του κάθε Κράτους Μέλους Αναπτύσσεται! Όταν ένα κράτος μέλος, όπως είναι η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς σε ύφεση, δεν έχει κανένα δικαίωμα να τυπώνει τα δικά της Ευρώ τα οποία, βέβαια, είναι κωδικοποιημένα κατά Κράτος για να ξεχωρίζουν! Το κάθε χαρτονόμισμα έχει μπροστά από τον αριθμό σειράς και ένα γράμμα. Αυτό υποδηλώνει τον εκδότη του τραπεζογραμματίου. Της Γερμανίας το ευρώ, έχουν μπροστά από τον αριθμό σειράς του κάθε χαρτονομίσματος το (Χ), η Αυστρία, το (Ν), το ΗΒ το (J), η Γαλλία το (U), η Φιλανδία το (L), η Ολλανδία το (P) κοκ.
Μας λένε ότι είμαστε όλοι στο ευρώ, άρα ούτε και «αυτούς» (τους Ευρωπαίους) τους συμφέρει να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο ευρώ, όσο και αν αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό για ευνόητους λόγους. Η κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έχει ως εκδότες τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η πληροφορία έχει κρατηθεί στο σκοτάδι. Οι πολιτικές και νομισματικές αρχές δεν θέλουν να την γνωρίζετε. Παρατηρήστε δε, ότι το γράμμα-σύμβολο κάθε χώρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το όνομά της. Δηλαδή, γιατί η Γαλλία να μην είχε το (F) (France) αντί για το (U) που δεν λέει τίποτα. Ομοίως για την Γερμανία το (G) για Germany αντί για το (X). Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στο πορτοφόλι μας. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι απλή.

Κάντε μια δοκιμή. Ας κάνουμε μια ανάληψη 1000 ευρώ από 1 ATM. Τσεκάρετε τους κωδικούς των χαρτονομισμάτων. Θα δείτε ότι σχεδόν όλοι είναι από άλλες χώρες. Ελάχιστα θα είναι τα ελληνικά, αν υπάρχουν καθόλου. Κυρίως θα βρείτε γερμανικά και ιταλικά ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κινούμαστε και ζούμε με ξένα χρήματα, δανεικά από άλλες χώρες. Αν δεν υπήρχε αυτό το οιονεί συνάλλαγμα, αντί για 1000,θα είχαμε 100 στην τσέπη μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρεοκοπήσει. Οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί, για να τυπωθούν νέα ελληνικά ευρώ πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται (ενώ εμείς είμαστε σε συνεχή ύφεση) ή η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών να κάνει άλματα (σ.σ: σενάριο επιστημονικής φαντασίας για εμάς)….

Η σημασία που έχει ο κωδικός σε κάθε χαρτονόμισμα είναι απλή. Σε τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης, τα ευρώ θα μετατραπούν στο αντίστοιχο, παλιό εθνικό νόμισμα. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα έχουν ήδη μετατραπεί, εκείνη την Παρασκευή απόγευμα που θα μας ανακοινωθεί το μαντάτο. Σε εμάς εννοείται, με μια υποτίμηση τουλάχιστον 50%, γιατί η νέα δραχμή θα πρέπει να απηχεί και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας (500-600 δρχ/1 ευρώ). Αυτό λέγεται και ληστεία της μεσαίας τάξης. Οι Γερμανοί για παράδειγμα θα δεχτούν για μετατροπή σε μάρκα, στο νέο ισχυρό νόμισμα της Ευρώπης, μόνο όσα ευρώ έχουν το X μπροστά. Τα άλλα χάσανε. Δυστυχώς με τους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει, κάποια στιγμή θα καταφέρουν και το αδιανόητο.

Να μας «πετάξουν» έξω από την Ευρωζώνη και το Ευρώ!
http://siopilipliopsifia.gr/?p=2660

Βιβλίο Γκίνες

Ακόμα κι αν αποδεχθούμε ότι πρέπει να υπερισχύει το πνεύμα και όχι το γράμμα των κανονισμών, η πατέντα της ΕΠΟ με την αναβολή του αγώνα Κυπέλλου ΟΦΗ - Ολυμπιακός αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και αξίζει σίγουρα μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Ας δεχθούμε ότι είναι θεμιτό να υπάρχει μια άλφα εξυπηρέτηση για μια ελληνική ομάδα προκειμένου να διευκολυνθεί πριν από ένα ευρωπαϊκό της παιχνίδι. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτό σ' όλο τον κόσμο, άσχετα με το τι είχε γίνει πριν εννιά χρόνια τέτοιες μέρες όταν η ΕΠΟ του Γκαγκάτση αρνήθηκε να δώσει λιγάκι αέρα στον Παναθηναϊκό που διεκδικούσε με μεγάλες πιθανότητες την πρόκρισή τους στους ημιτελικούς του ΟΥΕΦΑ, επικαλούμενη το γράμμα ενός κανονισμού που καταστρατηγήθηκε πολλές φορές στη συνέχεια, σιωπηρά και για ψύλλου πήδημα.

Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ και θυμίζουμε ότι σαν σήμερα ο Panathinaikos είχε νικήσει 1-0 στην Πορτογαλία την Πόρτο του Μουρίνιο, μια ομάδα της πλάκας που όλως συμπτωματικά πήρε την ίδια χρονιά το ΟΥΕΦΑ και την επόμενη το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά εκείνες είναι θλιβερές και μίζερες εποχές που οι παναθηναϊκοί κοπής 2008 και εντεύθεν ούτε καν θέλουν να τις θυμούνται γιατί τους κόβουν την όρεξη τώρα που ζουν τα σύγχρονα μεγαλεία.

Τέλος πάντων, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, είδηση δεν είναι όταν σκύλος δαγκώνει άνθρωπο αλλά όταν άνθρωπος δαγκώνει σκύλο. Το να προέκυπτε διευκόλυνση του Ολυμπιακού πριν από ένα ευρωπαϊκό του παιχνίδι, όπως συνέβη με τον αγώνα του με την ΑΕΚ που τον έδωσε Παρασκευή αντί για Σάββατο, θα ήταν κατανοητό κι ας μην είχε γίνει το ίδιο με άλλες ομάδες όταν έθεσαν αντίστοιχα τέτοια αιτήματα, με πιο πρόσφατο αυτό του ΠΑΟΚ.

Το ακατανόητο είναι ότι η αναβολή δίνεται ΜΕΤΑ από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, που στο φινάλε - φινάλε δεν ξέρεις καν αν θα έχει περάσει στην επόμενη φάση. Αυτό το ΜΕΤΑ είναι πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο και αξίζει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Δεν έχει ξαναγίνει να αναβάλλεται ματς εγχώριας διοργάνωσης μεταγενέστερο ενός ευρωπαϊκού, με αιτιολογία την κούραση μιας ομάδας. Να ξεκουραστεί πριν το ευρωπαϊκό συνηθίζεται και είναι θεμιτό στο φινάλε, γι' αυτό και το ζήτησε επίμονα κάποτε ο Παναθηναϊκός. Το να ξεκουραστεί ΜΕΤΑ είναι ελληνική πατέντα.

Ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι, όμως. Είναι κι αυτό μια σύμπτωση, όπως σύμπτωση είναι που ξεκουράζεται παράλληλα και ο ΟΦΗ πριν από τον αγώνα του με τον Παναθηναϊκό, όπως είχε ξεκουραστεί ξαφνικά και ο Λεβαδειακός ή όπως όλως συμπτωματικά η αναβολή του πρωταθλήματος έφερε τον ΠΑΟΚ ξεκούραστο στο ΟΑΚΑ αντί ξεζουμισμένο από τον αγώνα της Πέμπτης με την Ουντινέζε. Μην πούμε, μάλιστα, ότι αυτή η αναβολή ευνόησε και τον Ολυμπιακό γιατί άλλο να δίνεις το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό «σάντουιτς» ανάμεσα στα ματς με τη Μέταλιστ και μάλιστα μετά από ταξίδι κι άλλο όταν έχεις ξεμπερδέψει με την Ευρώπη, μετά από εντός έδρας σου παιχνίδι.

Το ότι είναι κουρασμένος ο Ολυμπιακός είναι απόλυτα λογικό. Του έπεσαν πολλά παιχνίδια μαζεμένα κι αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Και ακριβώς επειδή δεν αρκεί μόνο μια στοχευμένη αναβολή για να τον ξεκουράσει, δεν θα ήταν διόλου άσχημο τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ να σηκώσουν τα μανίκια τους και να κάνουν στους παίκτες του από ένα μασαζάκι, έτσι για να σπάσουν τα άλατα των παιδιών και να μας έλθουν πιο φρέσκοι στο ντέρμπι.

Εντάξει, το πράγμα μιλάει από μόνο του και δε λέει να το σκαλίζουμε περισσότερο. Προσοχή όμως. Άλλο πράγμα να το πεις και να το αναδείξεις ως ένα θέμα που κάτι δείχνει κι άλλο να ταμπουρώνεσαι πίσω απ' αυτό και να κολλάει μονότονα η βελόνα. Οι κραυγές δεν βοηθούν. Χρόνια κραυγάζει ο Παναθηναϊκός. Άλλαξε κάτι; Ίδρωσε κανενός το αυτί ή μήπως τους έριξε στο φιλότιμο;

Αντιθέτως, όλο αυτό το σκηνικό γυρίζει μπούμερανγκ και τον κρατάει αιχμάλωτο σε μια κινούμενη άμμο, που όσο πιο πολύ χτυπιέται για να ξεφύγει, τόσο πιο πολύ τον τραβάει μέσα. ΟΚ, δεν λέει να σφυρίζεις αδιάφορα αλλά ως εκεί και όχι παραπέρα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τη διαιτησία. Μεγαλύτερο κακό από τα κόντρα σφυρίγματα, εσκεμμένα ή από ανθρώπινο λάθος, έχει κάνει στον Παναθηναϊκό ο φόβος για τη διαιτησία. Σαν το ανέκδοτο με το γρύλο, που έφτασε ο άλλος στα όρια της παράκρουσης κάνοντας μόνο αρνητικές σκέψεις, πριν καν φτάσει η ώρα να κτυπήσει την πόρτα.

Αυτή η εβδομάδα θέλει ηρεμία. Μόνο έτσι προκύπτουν το καθαρό μυαλό και η ψυχραιμία, απαραίτητα συστατικά για μια νίκη σε ένα κρίσιμο ντέρμπι. Το πρωτάθλημα δεν έχει χαθεί κι ας μην το πιστεύουν αυτό οι περισσότεροι. Σαφώς και είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά ελπίδα υπάρχει. Κι αυτή τη μικρή φλόγα της ελπίδας είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύσουμε και να τη θεριέψουμε. Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνεις. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να τη δώσει τη μάχη του και όχι να τα παρατήσει. Η ζωή έχει ανατροπές και μεγάλες ανατροπές που μοιάζουν με θαύμα. Δεν τις έχει για όλους όμως παρά μόνο γι' αυτούς που τις πιστεύουν και παλεύουν για να τις πετύχουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ- NY Times : Οι δανειστές της Ελλάδας θα μπορούν να κατάσχουν τον χρυσό


Αρθρο της εφημερίδας New York Times αποκαλύπτει πως στα ψιλά γράμματα της τελευταίας δανειακής συμφωνίας, προβλέπεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα μπορούν να κατάσχουν τον χρυσό (περίπου 111 τόνους) που διαθέτει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα μοιάζει να παρέδωσε θεμελιώδη στοιχεία της εθνικής της κυριαρχίας στην ΕΕ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα όμως ήδη αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή. Και το μόνο πράγμα που θα χειροτέρευε την κατάσταση, παραδίνοντας την χώρα στον απόλυτο έλεγχο των κλεφτών του ΔΝΤ και της τρόικας, είναι να χαθεί και ο χρυσός της. Η τελευταία συμφωνία θα προκαλέσει ένα εφιαλτικό σενάριο υπερπληθωρισμού γράφει η εφημερίδα.

Όπως ενημερώνει, ο ένας τόνος = 1.000 κιλά= 32150.746 ουγγιές troy. Με την κάθε ουγγιά troy να κοστίζει $1.780, η συνολική αξία του ελληνικού χρυσού ανέρχεται στα $6.35 δισεκατομμύρια.

Και συνεχίζει Σε σχέση με την εκτιμώμενη συνολική αξία της ελληνικής οικονομίας, που υπολογίζεται στα $290 δισ. τα έξι και κάτι δισεκατομμύρια δεν μοιάζουν με σοβαρό ποσό. Όμως έστω και τα λίγα, είναι καλύτερα από το τίποτα. Είναι ένα ποσό που μπορεί να αποτρέψει την απόλυτη απαξίωση ενός νομίσματος, αν και δεν μπορεί να αποτρέψει την μεγάλη του υποτίμηση. Η Ελλάδα έχει ακόμη τα χρονικά περιθώρια να συνέλθει, και να απορρίψει την συμφωνία. Βάσει των όρων που υπογράφτηκαν, χρειάζεται να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2013. Είναι ειρωνικό, το ότι η μεγαλύτερη ελπίδα για την Ελλάδα είναι η … Γερμανία. Η Γαλλία, και άλλες χώρες, ήθελαν την επιτυχία της συμφωνίας, αλλά η Γερμανία μάλλον δεν την ήθελε, ούτε την θέλει.Το Βερολίνο έχει βάλει κάθε είδους εμπόδιο, σε μια προσπάθεια να κάνει την Ελλάδα να στρέψει την πλάτη της στην δανειακή σύμβαση, με μόνο αποτέλεσμα, κάποιοι ανισόρροποι, όπως είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, να συμφωνήσουν αναφανδόν με οποιονδήποτε όρο τους έχει επιβληθεί. Μπορεί έστω και τώρα, οι Γερμανοί να θέσουν νέα εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας, και έτσι οι Έλληνες να ξυπνήσουν επιτέλους. Η συμφωνία της Αθήνας με τον διάβολο της τρόικας, είναι λάθος. Ειδικά όταν αφορά στην υφαρπαγή του ελληνικού χρυσού .

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Άρθρο 5, παρ. 1.,Ν3863/2010
Με την παρ. 1 του άρθρου αυτού, αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 του Ν.Δ/τος 4202/1961, όπως αυτό ίσχυε μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 9 του Ν. 1405/83 και το άρθρο 14 του Ν. 1902/90, το οποίο καθόριζε τον αρμόδιο οργανισμό για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα:
α). Με τη ρύθμιση της περ. 1, της παρ. 1 διατηρείται η αρχή της απονομής της σύνταξης από τον τελευταίο οργανισμό, εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του 1500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως είκοσι (20) μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή της υποβληθείσης αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.
Για την κρίση του δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού σαράντα (40) μηνών ή 1000 ημερών εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες ή 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης.
Ο οργανισμός που θα είναι αρμόδιος να κρίνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα εξετάσει αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία του για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επομένως θα εξετάσει αν ο τελευταίος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση που στην περίπτωση των συντάξεων λόγω γήρατος είναι η
συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης, στην περίπτωση σύνταξης λόγω αναπηρίας ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης καθώς και ο βαθμός με τον οποίο έχει κριθεί ανάπηρος από τα αρμόδια υγειονομικά όργανα και στην περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου το αν ο θανών είχε πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Συνεπώς, όπου στη νομοθεσία μερικών ασφαλιστικών οργανισμών υπάρχουν διατάξεις που θέτουν ειδικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οι προϋποθέσεις αυτές δε λαμβάνονται υπόψη. Τέτοιες προϋποθέσεις αναφέρονται ενδεικτικά από τις διατάξεις του πέμπτου εδαφίου της παρ. 1 του νόμου. Γενικά όμως περιλαμβάνονται κάθε είδους προϋποθέσεις που περιορίζουν τη θεμελίωση του δικαιώματος. Στις προϋποθέσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται χρονικές προϋποθέσεις που είναι θεμελιωτικές του συνταξιοδοτικού δικαιώματος της αναπηρίας και του θανάτου
β). Με τη διάταξη της περ. 2 της παρ. 1, παρέμεινε η διάταξη με την οποία καθορίζεται η κρίση του δικαιώματος από τον οργανισμό στον οποίο πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος το μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας εφόσον αυτός δεν έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό ημερών που ορίζονται από την παρ. 1 (1500 ημέρες εργασίας εκ των οποίων 500 την τελευταία πενταετία για το γήρας, 1000 ημέρες εργασίας εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία για την αναπηρία και το θάνατο) ή αν τις έχει πραγματοποιήσει αλλά δεν πληροί τις χρονικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του, με την προϋπόθεση όμως ότι για να καταστεί αρμόδιος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, καθώς και να έχει κριθεί ανάπηρος με το απαιτούμενο αναπηρίας για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας.
Επομένως το δικαίωμα του ασφαλισμένου θα κρίνεται από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
αα) ο ασφαλισμένος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού,
ββ) ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού,
γγ) ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας θα πρέπει να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού,
δδ) τα μέλη της οικογενείας θανόντος ασφαλισμένου που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω θανάτου, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού αυτού και όχι του τελευταίου.
γ) Με την περ. 3 της παρ. 1 παρέμεινε η διάταξη που όριζε ότι, αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας, το δικαίωμά του κρίνεται από τους άλλους οργανισμούς κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας εκτός του τελευταίου.
Σημειώνεται ότι, για να διαβιβάσει το φάκελο του ασφαλισμένου ο οργανισμός στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες ημέρες εργασίας στον επόμενο κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας οργανισμό, δεν είναι απαραίτητο ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία του, διότι η προϋπόθεση αυτή απαιτείται να υπάρχει μόνο στον τελευταίο οργανισμό.
δ) Επίσης παρέμεινε η διάταξη που ορίζει ότι αν ο ασφαλισμένος δεν έχει τις προϋποθέσεις όλων των Οργανισμών στους οποίους ασφαλίστηκε πριν από τον τελευταίο, τότε ο τελευταίος καθίσταται αρμόδιος για την κρίση του δικαιώματος λόγω γήρατος εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του 1000 ημέρες εργασίας ή σαράντα (40) μήνες ασφάλισης εκ των οποίων 300 ημέρες εργασίας ή δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης την τελευταία πενταετία. Για την κρίση όμως του δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού οποτεδήποτε 300 ημέρες εργασίας.
ε) Με την περ. 4 της παρ. 1 παρέμεινε η διάταξη που ορίζει ότι στη Διαδοχική Ασφάλιση ολόκληρος ο χρόνος υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον καθορισμό του ποσού της σύνταξης και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε οργανισμού.
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ
Άρθρο 5, παρ. 2.
Με το άρθρο 69 του Ν. 2084/92 προστέθηκαν διατάξεις στο τέλος της παρ.3 του άρθρου 11 του Ν. 1405/83 που ορίζουν ότι ο συμμετέχων οργανισμός επιβαρύνεται με τη δαπάνη συνταξιοδότησης όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του, οπότε και καταβάλλεται σε αυτόν το ποσό της σύνταξης που του αναλογεί και γίνεται η απόδοση της σχετικής επιβάρυνσης. Αν ο οργανισμός που απονέμει τη σύνταξη χορηγεί σύνταξη σε ηλικία μικρότερη από την ηλικία με την οποία συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α., ο συμμετέχων Οργανισμός επιβαρύνεται με τη δαπάνη συνταξιοδότησης όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από την νομοθεσία του Ι.Κ.Α. για τη συνταξιοδότηση των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οπότε και καταβάλλεται στον ασφαλισμένο το ποσό της σύνταξης που του αναλογεί και γίνεται η σχετική επιβάρυνση.
Με το άρθρο 1, παρ. 4, εδ. β΄, του Ν. 3232/04 δόθηκε η δυνατότητα κατ΄ επιλογή του ασφαλισμένου, η τμηματική σύνταξη του συμμετέχοντα να καταβληθεί ταυτόχρονα με αυτή του απονέμοντα οργανισμού μειωμένη όμως κατά 3% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας των προβλεπομένων από τις διατάξεις του άρ. 69 του Ν. 2084/92.
Με την παρ. 2 του Ν. 3863/10 τροποποιήθηκε το εδάφιο β΄ και ορίζεται ότι η ταυτόχρονη καταβολή του τμηματικού ποσού σύνταξης του συμμετέχοντα με αυτό του απονέμοντα οργανισμού θα συνεπάγεται μείωση της σύνταξης κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του άρ. 69 του Ν. 2084/92 ορίων ηλικίας.ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Άρθρο 5, παρ. 3.
Ως γνωστόν από τις διατάξεις των παρ. 2 περ. α΄, 5, 12β΄ και του δευτέρου εδαφίου της παρ. 13 του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004, ορίστηκε ποιες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης όταν α) οι χρόνοι που συνυπολογίζονται διανύθηκαν σε οργανισμούς κύριας ασφάλισης μισθωτών και β) όταν ο απονέμων τη σύνταξη ασφαλίζει μισθωτούς και είναι προηγούμενος του τελευταίου οργανισμού. Έτσι ορίστηκε ότι ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης πραγματοποιείται βάσει των αποδοχών των ασφαλισμένων που λαμβάνονται υπόψη για την απονομή της σύνταξης σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε οργανισμού αναπροσαρμοσμένες με το μέσο Ετήσιο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με εξαίρεση το Δημόσιο, για το οποίο ως προς την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 9 και 34 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 166/2000) κατά περίπτωση.
Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010 επαναπροσδιορίστηκαν οι συντάξιμες αποδοχές βάση των οποίων θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης ώστε εκτός από την επικαιροποίηση αυτών με βάση το μέσο ετήσιο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να συμπεριληφθεί και η εξέλιξη των εισοδημάτων και η αναβάθμιση της ασφαλιστικής κλάσης των ασφαλισμένων.
Έτσι, ορίστηκε ότι οι συντάξιμες αποδοχές των φορέων ασφάλισης μισθωτών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2α, 5, 12β και 13 του άρθρου 1 του Ν.3232/2004 θα πολλαπλασιάζονται, για κάθε έτος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε από τη διακοπή της ασφάλισης σε αυτούς μέχρι το προηγούμενο έτος του χρόνου υποβολής της αίτησης, με ορισμένους συντελεστές οι οποίοι θα μεταβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση την εξέλιξη των συντελεστών ωρίμανσης των μισθών και ημερομισθίων.

Έστω ότι ένας ασφαλισμένος υπήχθη στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. μέχρι και το 1995 και στη συνέχεια στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. στο οποίο υπέβαλλε αίτηση το 2010. Ο Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. ως αρμόδιος για την απονομή της σύνταξης αφού προβεί στους τρεις τρόπους υπολογισμού του ποσού της σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004 υπολογίζει και το αναλογούν ποσό σύνταξης του Ι.Κ.Α.
Για να καθοριστεί το αναλογούν ποσό σύνταξης του Ι.Κ.Α. με τις ισχύουσες διατάξεις θα πρέπει κατ΄ αρχήν να γίνει ο καθορισμός του ποσού συντάξιμων αποδοχών του Ι.Κ.Α. Όταν προσδιοριστεί το ποσό των συντάξιμων αποδοχών του Ι.Κ.Α. σύμφωνα με την νομοθεσία του, θα επικαιροποιηθεί με την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και στη συνέχεια θα προσαυξηθεί με τον ανάλογο συντελεστή όπως ορίζει η σχετική διάταξη του νόμου. Αν οι συντάξιμες αποδοχές του Ι.Κ.Α. το έτος 1995 ήταν χίλια ευρώ (1000 ) θα επικαιροποιηθούν με την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το έτος 1995 έως το έτος 2009 ήτοι
111,931 χ 1000 = 1675,16 και στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστούν με το συντελεστή 1,319 για τα 14 έτη
66,818
που μεσολαβούν από το 1995 μέχρι το 2009. Το τελικό διαμορφούμενο ποσό συντάξιμων αποδοχών ανέρχεται στο ποσό των 2.209,54.
Η ισχύς των ανωτέρω παραγράφων αρχίζει από 1.1.2011 για αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΟΑΕΕ
Άρθρο 5, παρ. 4
Με την παρ. 1γ του άρθρου 1 του Ν. 3232/04 καθορίσθηκαν τα ποσοστά επί τοις εκατό των συντάξιμων αποδοχών για κάθε έτος ασφάλισης και μέχρι τα 35 έτη σε 2% για τον ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, 2,85 % για τον ΟΑΕΕ-ΤΑΕ και 3% για τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, όταν τα Ταμεία αυτά καθίστανται συμμετέχοντες στη σύνταξη οργανισμοί.
Μετά τη σύσταση του ΟΑΕΕ (άρ. 1 Ν.2676/1999) και την κατάργηση των Οργανισμών ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ και από την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού (1-1-2007), δόθηκε η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης και τα χορηγούμενα επιδόματα την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων των καταργηθέντων
Ταμείων ή των καταστατικών διατάξεων του ΟΑΕΕ (παρ. 1, άρ. 7, Ν. 2676/99 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3552/07, άρ. 8).
Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, τα ποσοστά που ορίσθηκαν με την παρ. 1γ του άρθρου 1 του Ν. 3232/04 εξακολουθούν να ισχύουν μόνο στην περίπτωση που ο συμμετέχων οργανισμός είναι ο ΟΑΕΕ και επιλεχθούν από τους ασφαλισμένους οι καταστατικές διατάξεις των καταργηθέντων Ταμείων.
Με την παρ. 4 του άρθρου 5 του Νόμου, στην περίπτωση που συμμετέχων οργανισμός είναι ομοίως ο Ο.Α.Ε.Ε. αλλά επιλεχθούν για τη συνταξιοδότηση οι καταστατικές του διατάξεις και όχι οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο, το ποσοστό επί των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης και μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, καθορίστηκε σε 2%.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Άρθρο 5, παρ. 5.
Με το Ν. 3518/2006 αναδιαρθρώθηκαν οι Κλάδοι του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, με το δε άρθρο 2 αυτού καταργήθηκε από 1-1-2007 ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόσθετων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.) και η πρόσθετη σύνταξη του Λογαριασμού αυτού αντικαταστάθηκε από την Ειδική Προσαύξηση η οποία βαρύνει τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης του Ταμείου από τον οποίο και καταβάλλεται. Επίσης, με το άρ. 3 του ίδιου Νόμου ορίσθηκαν οι προϋποθέσεις υποχρεωτικής ή προαιρετικής αντίστοιχα υπαγωγής των ασφαλιζόμενων προσώπων στην Ειδική Προσαύξηση.
Με το άρθρο 6 καθορίσθηκε ως χρόνος ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος στην Ειδική Προαύξηση ο διαδραμών στην Ειδική Προσαύξηση από την πρώτη του επομένου της δημοσίευσης του αυτού Νόμου (1-1-2007), καθώς και ο χρόνος που έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΕΛΠΠ.
Με την παρ. 2 του άρθρου 7, ορίζεται ότι οι περί Διαδοχικής Ασφάλισης διατάξεις έχουν εφαρμογή μεταξύ του καταργηθέντος ΕΛΠΠ και των άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης, εφόσον ο χρόνος που διανύθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό δε θεωρήθηκε ως χρόνος ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου Νόμου.
Αντίθετα, οι διατάξεις της Διαδοχικής Ασφάλισης δε θα εφαρμόζονταν στις περιπτώσεις που διανυθείς χρόνος στον Ε.Λ.Π.Π. θεωρούνταν χρόνος ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι χρόνοι ασφάλισης των εργαζομένων σε άλλους επικουρικούς φορείς.
Έτσι, με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Νόμου αυτού, ορίσθηκε ότι σε περιπτώσεις Διαδοχικής Ασφάλισης ο χρόνος υπαγωγής στην ασφάλιση άλλου επικουρικού φορέα και σε αυτήν του καταργούμενου ΕΛΠΠ μπορεί να συνυπολογισθεί με τις ισχύουσες περί Διαδοχικής Ασφάλισης διατάξεις στο χρόνο της Ειδικής Προσαύξησης, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει χωρήσει ασφάλιση στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. – Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ή σε προγενέστερο επικουρικό φορέα στον οποίο μπορεί να συνυπολογισθεί ο χρόνος αυτός. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1.1.2006.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ
Άρθρο 5, παρ. 6.
Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004 ορίστηκε, για τους ασφαλισμένους διαδοχικά από 1/1/1979 και εφεξής καθώς και για όσους ασφαλίστηκαν οποτεδήποτε από φορέα ασφάλισης μισθωτών σε φορέα ασφάλισης αυτοτελώς απασχολούμενων και αντίστροφα, νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με χορήγηση από τον αρμόδιο για απονομή της σύνταξης Οργανισμό του αθροίσματος των τμηματικών ποσών σύνταξης που αντιστοιχούν στο χρόνο ασφάλισης των δικαιωματούχων στον κάθε φορέα ασφάλισής τους.
Για τον υπολογισμό αυτού του τμηματικού ποσού σύνταξης, ο απονέμων φορέας, ο οποίος διεξάγει όλη τη διαδικασία υπολογισμού, λαμβάνει υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές των αντίστοιχων χρονικών περιόδων ασφάλισης όπως προβλέπονται από την πάγια νομοθεσία των καταστατικών των Ασφαλιστικών Οργανισμών και τις οποίες οι τελευταίοι υποχρεούνται να διαβιβάζουν με αλληλογραφία στον απονέμοντα φορέα
Το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο ασφαλίζει και μισθωτούς, διαβίβαζε, μέχρι και την 31-12-2005, στους απονέμοντες τη σύνταξη, το ποσό το οποίο είχε με Υπουργική Απόφαση οριστεί να υπολογίζεται βάσει τεκμαρτού μισθού που ισοδυναμούσε με το βασικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου 2ου βαθμού του έτους 1981, προσαυξημένου κατά 12% για τους μονοσυνταξιούχους και κατά 6% για τους διπλοσυνταξιούχους με τις κατ’ έτος αυξήσεις.
Με την ψήφιση του Ν. 3518/2006 περί Αναδιάρθρωσης του ΤΣΜΕΔΕ και με το άρθρο 8 αυτού, παρ. 1, προβλέφθηκε ότι από 1.1.2006 το ποσό σύνταξης για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του Ταμείου και για 35 χρόνια ασφάλισης θα ανερχόταν σε 816 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα εμφανίστηκε η αδυναμία συνάρτησης αυτού του συντάξιμου ποσού με το ποσό των συντάξιμων αποδοχών προς γνωστοποίηση στους απονέμοντες τη σύνταξη φορείς σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρ. 1 του Ν. 3232/04.
Έτσι με τις διατάξεις της παραγράφου 6 προσδιορίζεται ως ποσό συντάξιμων αποδοχών του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων από 1.1.2006 το ποσό των χιλίων είκοσι (1.020) ευρώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες ο Τομέας αυτός καθίσταται συμμετέχων Οργανισμός στην απονομή συντάξεως. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων του Ε.Τ.Α.Α.- Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε
Με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η νομοθετική επίλυση του ζητήματος του καθορισμού των συντάξιμων αποδοχών του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3232/2004 και να διεκπεραιωθούν οι λόγω της ως άνω διαμορφωθείσας νομοθετικής ασυμβατότητας εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις.
ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡ. 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΟΝΟΥ ΤΟΥ Ν. 3847/2010, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Άρθρο 5, παρ. 7.
Με την παρ. 7 του Ν. 3847/2010 (Φ.Ε.Κ. 67 Α΄) ορίστηκε ότι συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31/12/2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Φ.Ε.Κ. 210 Α΄) ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., δε θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Με την παρ. 7 ορίζεται ότι οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης του παρόντος άρθρου ισχύουν και για τους ασφαλισμένους της παρ. 7 του άρθρου μόνου του Ν. 3847/2010.
ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Άρθρο 5, παρ. 8.
Με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ. 8 του άρθρου 5, ορίζεται ότι οι διατάξεις της Διαδοχικής Ασφάλισης εφαρμόζονται σε πρόσωπα που κατέχουν τη βουλευτική ιδιότητα, τη θέση του Υπουργού ή Υφυπουργού καθώς και των αιρετών προέδρων κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών.
Με τις διατάξεις της περ. β΄ της παρ. 8 του άρθρου 5, παρέχεται η δυνατότητα στα παραπάνω πρόσωπα να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους κλάδους κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας, στους οποίους ήταν ασφαλισμένα πριν από την εκλογή τους. Εναλλακτικά, μπορούν να αναγνωρίσουν τους χρόνους που αντιστοιχούν στη θητεία τους στους ανωτέρω κλάδους οποτεδήποτε.
Το δικαίωμα των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν σχετικό αίτημα δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό. Οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στο σύνολό τους (εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη) από τους ενδιαφερόμενους.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 75, παρ. 7.
α). Με την παρ. 7 καταργείται η παρ. 10 του αρ. 1 του Ν. 3232/04 που αφορά την έκδοση Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης λόγω έλλειψης υποδομής, διοικητικού μηχανισμού και ενοποιημένου μηχανογραφικού αρχείου των ασφαλισμένων όλων των Οργανισμών.
Επισημαίνεται ότι για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής των συντάξεων θεσπίστηκε σχετική διάταξη (άρθρο 15 του Ν. 3846/2010) που προβλέπει την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης για όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
β). Επίσης, καταργείται η παρ. 11 του αρ. 1 του Ν. 3232/2004 σχετικά με τη μηχανογραφική εφαρμογή απονομής των συντάξεων με τη διαδοχική ασφάλιση, διότι εντάχθηκε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της χαρτογράφησης επιχειρησιακών λειτουργιών και σχεδιασμού των πληροφοριακών συστημάτων του χώρου της Κοινωνικής Ασφάλισης.
γ). Τέλος, καταργείται και η παρ. β του αρ. 2 του Ν. 3232/2004. Έτσι, ο τρόπος διακανονισμού του ποσού της σύνταξης που περιγράφεται από τις διατάξεις του άρθρου 2, του Ν. 3232/2004 εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων αναπηρίας οι οποίες δεν είναι οριστικές.

Νέα επίθεση σε μισθούς και συντάξεις από την τρόικα


Aπόρρητη έκθεση του ΔΝΤ από Miss-Jessy-Lays

Νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν σε έκθεσή της που είδε χθες το μεσημέρι στο φως της δημοσιότητας. Ωστόσο σοκ προκαλούν οι προθέσεις της τρόικας για νέα επίθεση σε μισθούς και δώρα.

Όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων ο Αντέννα, ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν τονίζει σε απόρρητη έκθεση προς το ΔΝΤ πως το πρώτο μνημόνιο απέτυχε κυρίως γιατί δεν μειώθηκαν παραπάνω οι μισθοί και οι συντάξεις.

Δηλώνει δε ευχαριστημένος από τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των συμβάσεων αλλά θέλει και άλλα.

"Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερη μείωση των μισθών και απελευθέρωση των επαγγελμάτων", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν στην απόρρητη έκθεση προς το Ταμείο.

Η αφαίμαξη της τρόικας όμως δε φαίνεται να σταματά εκεί καθώς έρχονται νέες αυξήσεις φόρων σε εισοδήματα, περιουσίες αλλά και περικοπές σε κοινωνικές παροχές και συντάξεις καθώς και απολύσεις στο δημόσιο.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", ο Ε. Βενιζέλος συμφώνησε με την τρόικα μια οδυνηρή συμφωνία για τη διετία 2013-2014 η οποία περιλαμβάνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αύξηση των φορολογικών συντελεστών και μείωση του αφορολογήτου ορίου.

"Η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα και τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε καταργήσει και συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και απολύσεις 140.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος" από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει:

* Τα πρόσθετα μέτρα αποσκοπούν στην εξοικονόμηση επιπλέον πόρων ύψους 7,6 δισ. ευρώ για το 2013 και 4 δισ. για το 2014.

*Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί από 20 δισ. ευρώ σε 4,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

*Τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2012.

*Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με εξάλειψη των φοροαπαλλαγών. Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ και θα αντικατασταθεί από μείωση φόρου. Παράλληλα, η κλίμακα φορολογίας θα αποτελείται από 3 έως 4 φορολογικά κλιμάκια, ενώ θα επιβληθεί αυτοτελής φόρος με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από κεφάλαιο.

Μεταξύ άλλων θα καταργηθούν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 13% και θα αντικατασταθούν από έναν υψηλό ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19%-21% με αποτέλεσμα να σημειωθούν ανατιμήσεις σοκ.

Επίσης, θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος έρχονται μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος χρόνου για την απογραφή των προνοιακών επιδομάτων

Μάλιστα, τουλάχιστον 30.000 επιδόματα αναμένεται να κοπούν καθώς είτε οι μέχρι τώρα δικαιούχοι δεν πήγαν καν να απογραφούν ή διαπιστώθηκε ότι δε διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τα λαμβάνουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 11 Δήμοι σε όλη τη χώρα που εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά δικαιούχων επιδομάτων έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 9% όσων λάμβαναν επίδομα στην περιοχή της Αθήνας δεν πήγαν καν να απογραφούν και περίπου το 19% όσων έμεναν στον Πειραιά.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως κάποιοι κατάφεραν να εισπράττουν επιδόματα άνευ δικαιολογητικών ακόμη και για 20 χρόνια, χωρίς να εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Στο κυνήγι του Γερμανού τουρίστα

Με διορθωτικές κινήσεις στο παρά 5’ επιχειρείται να τονωθεί η τουριστική κίνηση.

Μόνο από Γερμανία οι αφίξεις είναι μειωμένες ήδη κατά 30%

Στο κυνήγι του Γερμανού τουρίστα

Θα είναι ενδεχομένως το χειρότερο χτύπημα, κάτω από τη ζώνη, για τα φετινά έσοδα. Κι ας μην έχει προσεχθεί ιδιαιτέρως, μέσα στο γενικό χαμό που προκάλεσε το PSI και η διαδικασία εφαρμογής του.

Ο λόγος αφορά στην πορεία της τουριστικής σεζόν, φέτος, η οποία αναμένεται εξαιρετικά κακή.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν οι προκρατήσεις, για το καλοκαίρι θα πρέπει να αναμένεται πτώση έως και -30% στην κίνηση από την Γερμανία η οποία αναμένεται ότι θα είναι η χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά.

Στην κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι, μόλις τώρα, ότι κινδυνεύει να χαθεί όλο το παιχνίδι για φέτος, σπεύδουν αυτές τις μέρες, στο παρά 5’, κυριολεκτικά, να σώσουν ό,τι μπορούν από την παρτίδα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σχεδιάζουν την πρόσληψη ειδικών συμβούλων δημοσίων σχέσεων, για να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο στο εξωτερικό, λόγω των τελευταίων μεγάλων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που εκπέμπει, εξαιτίας της κρίσης που έχει ενσκήψει.

Παράλληλα, διοργανώνεται μια μεγάλη επίσκεψη με Γερμανούς tour operators, μέσα στο Μάιο, προκειμένου να τους δείξουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σήμερα και η οποία πόρρω απέχει από αυτή που περιγράφουν τα Μέσα.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα συναισθήματα των Ελλήνων προς τους Γερμανούς τουρίστες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με ό,τι περιγράφεται.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν έστω και τώρα, προλαβαίνουν κάτι να σώσουν από την σεζόν, η οποία δείχνει να διαμορφώνεται καταστροφική για τα ελληνικά «χρώματα».

Ψαλίδι στους μισθούς στην Τράπεζα της Ελλάδας

Επιστολή έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον σύλλογο εργαζομένων, ενώ ήδη την τελευταία τριετία το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 25%.

Για επερχόμενη μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί με την επιστολή του ο Γ.Προβόπουλος, που τους καλεί επίσης να υπογράψουν τριετή επιχειρησιακή σύμβαση.

''Εν μέσω των μεγάλων και σημαντικών μεταβολών που συντελούνται στο ευρύτερο πεδίο των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών θεμάτων θεωρώ απολύτως σκόπιμη και ιδιαιτέρως επείγουσα την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τον ΣΥΤΕ, προκειμένου να διευκρινιστούν και συμφωνηθούν, το ταχύτερο δυνατόν, ουσιαστικές πτυχές στα ανωτέρω πεδία, κυρίως δε οι όροι προς τους οποίους θα προσαρμοστούν οι εν γένει σχέσεις εργασίας και αμοιβών στην Τράπεζα της Ελλάδος'' λέει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι υπάλληλοι στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 25%, λόγω αποχωρήσεων 650 ατόμων.

ΟΑΕΕ - Ποιά επαγγέλματα ασφαλίζονται - Δικαιολογητικά εγγραφής

Με το προεδρικό διάταγμα 154/4-8-06 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 167/τΑ/4-8-06 κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του αρ. 12 του Ν 2676/99 καταργήθηκαν τα ταμεία ΤΕΒΕ – ΤΑΕ –ΤΣΑ από 01/01/2007 και τέθηκε σε λειτουργία ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με τη μορφή Nομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με έδρα την Αθήνα.

Από την έναρξη λειτουργίας του ΟΑΕΕ (1-1-07) όλοι οι ασφαλισμένοι των καταργούμενων ταμείων μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ και θεωρούνται ασφαλισμένοι του νέου Οργανισμού.

Στο ΦΕΚ 316/τΑ/28-12-05, δημοσιεύτηκε το καταστατικό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ΠΔ 258/05, το οποίο περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν στην ασφάλιση και τις παροχές των ασφαλιζόμενων προσώπων στον ΟΑΕΕ.

Επίσης, στο ΦΕΚ 1397/14-9-06 δημοσιεύθηκε ο κανονισμός ασφαλιστικής λειτουργίας του ΟΑΕΕ (υπουργική απόφαση αρ. Φ80000/7228/308/14-9-06), στον οποίο περιλαμβάνονται οι διαδικασίες καθώς και δικαιολογητικά, που απαιτούνται για την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και τη χορήγηση παροχών στους ασφαλισμένους του.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ


Στο ΠΔ 258/05 περιλαμβάνονται στις διατάξεις των άρθρων από 1 μέχρι 13, και στο άρθρο 18 τα θέματα ασφάλισης, δηλαδή τα ασφαλιζόμενα στον ΟΑΕΕ πρόσωπα τα εξαιρούμενα από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ πρόσωπα, οι προϋποθέσεις προαιρετικής ασφάλισης, οι ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται και θα καταβάλουν τις εισφορές τους τα ασφαλιζόμενα στον ΟΑΕΕ πρόσωπα, η έναρξη, η διάρκεια και η λήξη της ασφαλιστικής σχέσης των ασφαλιζόμενων με τον Οργανισμό, καθώς η ασφαλιστική τακτοποίηση των υπαχθέντων καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ασφάλιση των καταργούμενων ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ , οι οποίοι μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ και θεωρούνται ασφαλισμένοι του.

Πρόσωπα υπαγόμενα στην Ασφάλιση

Άρθρο 1

Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται τα πρόσωπα τα οποία υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για την περίπτωση δε των ιδιοκτητών εκμεταλλευτών ΔΧ αυτοκινήτων του εδαφίου 2 της περίπτωσης η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ΠΔ 258/05 έχει επέλθει τροποποίηση με το άρθρο 3 ΠΔ 5/07 και με την παρ. 4 άρθρο 70 Ν 3518/06. Επίσης τα πρόσωπα της περίπτωσης ια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 για τα οποία δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 3232/04 (συγγραφείς), ισχύει η εγκύκλιος του ΤΕΒΕ.

Επίσης, η περίπτωση β της παραγράφου 2 του αρ. 1 έχει τροποποιηθεί με την παρ. 1 άρθρο 46 Ν 3518/06 και το ποσοστό μετοχών από 5% έγινε 3% για τις ΑΕ με αντικείμενο βιοτεχνικό επαγγελματικό.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται όλα τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα ηλικίας άνω των 18 ετών, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, που ασκούν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα:

α) Οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, που διατηρούν επαγγελματική και βιοτεχνική στέγη, ως τοιαύτης νοούμενης και της οικίας ή οποιουδήποτε χώρου όπου ασκείται επάγγελμα ή βιοτεχνία.

β) Τα ασκούντα εμπορία πρόσωπα, τα οποία κατά νόμο υπάγονται σε Εμπορικό, Βιομηχανικό, Επαγγελματικό ή Βιοτεχνικό Επιμελητήριο ή και τα περιφερειακά τοιαύτα ανεξαρτήτως της επιμελητηριακής τους κατάστασης.

γ) Τα πρόσωπα, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (Α, 214), όπως έχουν τροποποιηθεί με το άρθρο 18 παρ. 7 του ν. 3144/2003 (Α, 111) και με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ν.3232/2004 (Α, 48) και ισχύουν κάθε φορά

δ) Οι Χρηματιστές, Μεσίτες , Αντικρυστές του Χ.Α.Α., Επιχειρηματίες κινηματογράφου και εκτελωνιστές.

ε) Οι επιχειρηματίες ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, που δεν έχουν την ιδιότητα του γιατρού.

στ) Οι ξενοδόχοι, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε μετά την 1.3.1999, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 2676/1999 (1 Α΄).

ζ) Οι κατέχοντες άδεια εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτου, εφόσον ασκούν αυτοπρόσωπα το επάγγελμα αυτό με ιδιόκτητο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ή εφόσον διατηρούν σχολή οδηγών αυτοκινήτου η δε λειτουργία αυτής αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ ή συμμετέχουν σε εταιρεία με αυτό το αντικείμενο.

η) Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης ή οι χρήστες και εκμεταλλευτές αυτών, σε περίπτωση που έχει παρακρατηθεί η κυριότητα, αφ’ ότου με συμβόλαιο αγοράς ή άλλη πράξη μεταβίβασης, όταν δεν απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη, μεταβιβάζεται σ’ αυτούς η κυριότητα ή η χρήση και εκμετάλλευση του αυτοκινήτου.

Όσα από τα πρόσωπα αυτά δεν οδηγούν αυτοπρόσωπα το ιδιόκτητο ή συνιδιόκτητο αυτοκίνητό τους και έχουν ποσοστό κυριότητας, νομής, χρήσης και εκμετάλλευσης μέχρι 12,5% λεωφορείου δημόσιας χρήσης ή 25% επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης μετά ή άνευ μετρητού ή ποσοστό φορτηγού αυτοκινήτου που αντιστοιχεί σε 1,5 τόνο, υπάγονται ως προς τον καθορισμό των καταβλητέων εισφορών σύνταξης, στις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 1 του ν. 2084/1992 (165 Α΄), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την παρ. 1 περ. β), γ) και δ) του άρθρου 9 του ν. 2556/1997 (Α, 270).

θ) Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες και εκμεταλλευτές Τουριστικών Λεωφορείων δημόσιας χρήσης, εφόσον κατέχουν άδεια Τουριστικής Επιχείρησης Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.).

Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης, που κατέχουν παράλληλα και άδεια Ε.Ο.Τ., υπάγονται υποχρεωτικά σε ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα (Ο.Α.Ε.Ε. ή ΤΑ.Ν.Π.Υ.), τον οποίο επιλέγουν με δήλωσή τους που υποβάλλεται στον φορέα αυτό μέσα σε προθεσμία (6) μηνών από την έκδοση της δεύτερης χρονικά άδειας.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση μέσα στην προθεσμία αυτή, η υποχρεωτική ασφάλιση γίνεται στο φορέα που υπάγεται ο ενδιαφερόμενος, βάσει της πρώτης χρονικά άδειας.

Τα πρόσωπα των περ. η΄ και θ΄, των οποίων το ιδιόκτητο ή εκμεταλλευόμενο αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης τέθηκε σε ακινησία από οποιαδήποτε αιτία, η οποία βεβαιώνεται με έγγραφο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, εξακολουθούν να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. για όλο το χρονικό διάστημα της ακινησίας, εφόσον διατηρούν το δικαίωμα της αδείας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, υποχρεούμενοι στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα αυτό.

Δεν θεωρείται χρόνος υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. των προσώπων της προηγουμένης παραγράφου το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους.

ι) Το τακτικό προσωπικό του καταργηθέντος Τ.Σ.Α., με συνταξιοδοτικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 317/1976 όπως ισχύει.

ια) Οι θεατρικοί συγγραφείς, ποιητές και πεζογράφοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3232/2004 (48 Α΄) όπως ισχύει.

ιβ) Οι κυβερνήτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (ιστιοφόρων ή μηχανοκίνητων), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του ν. 3232/2004 (48 Α΄) όπως ισχύει.

2. Στην κατά την προηγούμενη παράγραφο υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται επίσης:

α) Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.

β) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε., με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική δραστηριότητα, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3%.

γ) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε, με αντικείμενο επιχειρήσεως την εμπορία, τα οποία μετέχουν στο Εταιρικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%.

δ) Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

3. Όλα τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., ανεξάρτητα αν ασφαλίζονται ή συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Πρόσωπα εξαιρούμενα από την Ασφάλιση

ΑΡΘΡΟ 2

Στο άρθρο 2 αναφέρονται τα πρόσωπα που εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Ευνόητο είναι ότι εξαιρούνται και όλα τα πρόσωπα εκείνα για τα οποία υπάρχουν γενικές και ειδικές διατάξεις, οι οποίες είναι σε ισχύ όπως οι νέοι ασφαλισμένοι που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 Ν 2084/92, οι υπαγόμενοι στις διατάξεις του Ν 1296/82, δηλαδή τα πρόσωπα που ασχολούνται με το θέαμα, ακρόαμα κλπ.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. εξαιρούνται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. α) Επαγγελματίες υπέρ των οποίων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ίδιοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί Κύριας ασφάλισης, όπως: Υγειονομικών, Ναυτικών Πρακτόρων, Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Ιδιοκτητών Συντακτών & Υπαλλήλων Τύπου, κ.α..

β) Αυτοτελώς απασχολούμενοι, που με ειδικές διατάξεις νόμων έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλων φορέων Κύριας ασφάλισης.

γ) Οι αφανείς εταίροι επιχειρήσεων.

δ) Οι μέτοχοι Α.Ε. εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

2. α) Τα πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (214 Α΄, των παρ. 7, 8 και 9 του άρθρου 18 του ν.3144/2003 (111 Α΄) και της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.3232/2004 (48 Α΄).

β) Οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 11 του άρθρου 7 του ν.3232/2004 (48 Α΄) όπως εκάστοτε ισχύει.

Προαιρετική υπαγωγή στην Ασφάλιση

ΑΡΘΡΟ 3

Στο άρθρο αυτό αναφέρονται τα πρόσωπα που με αίτησή τους υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, καθώς επίσης ορίζεται πότε ασκείται το δικαίωμα υπαγωγής στην ασφάλιση και πότε διακόπτεται η προαιρετική ασφάλιση.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Στην ασφάλιση του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται προαιρετικά, με αίτησή τους, τα παρακάτω πρόσωπα:

α) Οι ξενοδόχοι των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αρχίσει πριν από την 1.3.1999, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 2676/1999 (1 Α΄).

β) Τα πρόσωπα της περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος π.δ/τος, που επέλεξαν ως φορέα ασφάλισης το ΤΑ.Ν.Π.Υ. ή υπήχθησαν σε αυτό λόγω της πρώτης χρονικά άδειας Ε.Ο.Τ., ύστερα από αίτησή τους, που υποβάλλεται στον Οργανισμό εντός ενός (1) έτους από τη λήψη της δεύτερης χρονικά άδειας Τ.Ε.Ο.Μ.

γ) Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθ. 39 του ν. 2084/1992 (165 Α΄), όπως ισχύουν κάθε φορά.

δ) Τα πρόσωπα, που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθ. 2 του ν. 2335/1995 (185 Α΄), όπως ισχύουν κάθε φορά.

ε) Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου των Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

στ) Τα πρόσωπα τα οποία εξαιρούνται της ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε. με βάση τα εδάφια α, β, γ, δ και ε της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (214 Α΄), όπως ισχύει.

Τα πρόσωπα της παρούσης παραγράφου ασκούν το δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση άπαξ και δεν δύνανται να επανέλθουν, εφόσον διακόψουν αυτήν ή απωλέσουν το δικαίωμά τους.

2. Η προαιρετική ασφάλιση των παραπάνω προσώπων διακόπτεται:

α) Με αίτησή τους από την πρώτη του επομένου μήνα της υποβολής της

β) Με τη διακοπή της δραστηριότητας για την οποία υπήχθησαν στην προαιρετική ασφάλιση

γ) Ειδικά για τα πρόσωπα των περιπτώσεων (β), (γ) και (δ) της παρ.1 του παρόντος άρθρου, με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ασφάλισής τους στον ασφαλιστικό φορέα επιλογής ή με τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης στα Ταμεία Νομικών, Τ.Σ.Α.Υ, Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., οπότε υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.

3. Οι εισφορές μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης είναι απαιτητές.

ΑΡΘΡΟ 5

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ αρ.4/τ.α./10-1-07 δημοσιεύθηκε το ΠΔ 5/07 και με το άρθρο 1 αυτού αντικαθίσταται το άρθρο 5 του ΠΔ 258/05.

Ειδικότερα:

Το ΠΔ 258/05 «Καταστατικό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)» περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν παλαιούς ασφαλισμένους (δηλαδή ασφαλισμένους σε οποιοδήποτε φορέα πριν την 1/1/93) οι οποίοι είτε ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ πρώτη φορά μετά την 1/1/07, είτε είχαν ασφαλιστεί στα καταργούμενα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ μέχρι 31/12/06 και συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ.

Στο άρθρο 5 του ΠΔ 258/05, αναφέρεται: ο τρόπος διαμόρφωσης των ασφαλιστικών κατηγοριών στις οποίες καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ οι παλαιοί ασφαλισμένοι ( μέχρι 31/12/06 ), το ύψος αυτών, ο αριθμός των ασφαλιστικών κατηγοριών ( 10 υποχρεωτικές και 4 προαιρετικές), η κατάταξή τους σε ασφαλιστικές κατηγορίες και η μετάταξη σε επόμενες ανά τριετία καθώς και η δυνατότητα και ο τρόπος επιλογής μεγαλύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας από αυτήν στην οποία κατατάσσονται.


ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 5/07, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΘΡΟ (5 ΤΟΥ ΠΔ 258/05) ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ (ασφαλισμένοι πριν και μετά την 1/1/93) διέπονται από τις ίδιες διατάξεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα καταβάλλουν την μηνιαία εισφορά τους στον ΟΑΕΕ, τον τρόπο αναπροσαρμογής των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, τον αριθμό των ασφαλιστικών κατηγοριών, τη δυνατότητα και τον τρόπο επιλογής ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας (υποχρεωτικής ή προαιρετικής) και την έναρξη και διάρκεια της επιλεγείσας κατηγορίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αφορά συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων μετά την 1/1/93 καθόσον εξακολουθούν να ισχύουν γι’ αυτούς οι διατάξεις του Ν 2084/1992.

Ειδικότερα:

Στην παρ.1 του άρθρου 1 δίδεται ο πίνακας των ασφαλιστικών κατηγοριών βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (παλαιοί και νέοι), το ποσό των οποίων είναι ίσο με το 20% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται.

Στην παρ.2 προσδιορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μετά από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΕ.

Στην παρ.3 καθορίζονται για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, δέκα (10) υποχρεωτικές κατηγορίες και τέσσερις (4) προαιρετικές.


Όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά στον ΟΑΕΕ, κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές μετά την συμπλήρωση τριών ετών.


Η μετάταξη στην επόμενη υποχρεωτική κατηγορία θα γίνεται την 1η του επόμενου έτους από τη συμπλήρωση της τριετίας.

Στις παρ.4 α, 4 β, 4 γ, και 4δ αναφέρεται η δυνατότητα και ο τρόπος μετάταξης σε ανώτερη υποχρεωτική ή προαιρετική κατηγορία.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1. Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία εισφορά αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, επί του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους.

ΕΥΡΩ

1η Ασφαλιστική Κατηγορία 610.16 Μηνιαία Εισφορά 122,03

2η » 750,34 » 150,07

3η » 889,58 » 177,92

4η » 1028,40 » 205,68

5η » 1161,33 » 232,27

6η » 1263,41 » 252,68

7η » 1362,12 » 272,42

8η » 1460,84 » 292,17

9η » 1559,54 » 311,91

10η » 1658,27 » 331,65

11η » 1756,98 » 351,40

12η » 1855,68 » 371,14

13η » 1954,40 » 390,88

14η » 2053,12 » 410,62

2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ.

3. Από τις παραπάνω ασφαλιστικές κατηγορίες οι δέκα (10) πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες (4) τέσσερις είναι προαιρετικές.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες ανά τρία (3) έτη.

Η καταβολή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους γίνεται επί της αντίστοιχης υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας.

4. Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται υποχρεωτικά για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ή εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη. Στην τελευταία περίπτωση κατατάσσεται στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα υπήγετο υποχρεωτικά, εάν δεν είχε επιλέξει ανώτερη.

Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται στον ΟΑΕΕ οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης.


Διαδικασία υπαγωγής στην Ασφάλιση

ΑΡΘΡΟ 8

Στο άρθρο 8 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας του ΟΑΕΕ (Φ80000/7228/308/14-9-06) στην ενότητα α αναφέρονται αναλυτικότερα τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 8 σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ καθώς και στην ενότητα β τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής κατά είδος δραστηριότητας.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται η διεύθυνση επικοινωνίας με τον Οργανισμό σε περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος πρόσωπα, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. εγγράφονται υποχρεωτικά στα Μητρώα ασφαλισμένων αυτού.

2. Η εγγραφή ενεργείται είτε με αίτηση του υπόχρεου, που συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό δικαιολογητικά, είτε αυτεπάγγελτα με πράξη του αρμοδίου οργάνου.

3. Κάθε δήλωση φυσικού ή νομικού προσώπου προς οιανδήποτε ΔΟΥ για την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος υπαγομένου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, συνοδεύεται απαραίτητα από βεβαίωση του Οργανισμού ότι ο δηλών υπέβαλε σε αυτόν απογραφική δήλωση για το επάγγελμα αυτό. Η βεβαίωση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ασφάλισης ή βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας του άρθρου 63 του ν. 2084/1992 (165 Α΄).

4. Τα πρόσωπα της προηγουμένης παραγράφου του παρόντος άρθρου υποχρεούνται να προσκομίσουν στον Ο.Α.Ε.Ε. τη βεβαίωση έναρξης άσκησης του επαγγέλματος, που τους χορήγησε η αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή της.

Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες και εκμεταλλευτές Δ.Χ. αυτ/των υποχρεούνται να προσκομίσουν την σχετική πράξη μεταβίβασης αυτών στο όνομά τους, μέσα σε ένα (1) μήνα από την σύνταξή της.

5. Όλες οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται και επί επανεγγραφής του ασφαλισμένου στο Μητρώο των ασφαλισμένων, η δε καθυστέρηση ή παράλειψη της εγγραφής από την Υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει το χρόνο έναρξης της ασφαλιστικής σχέσης, εφόσον αυτός αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

6. Ασφαλισμένος που ασκεί περισσότερες της μιας ασφαλιστέες στον Ο.Α.Ε.Ε. δραστηριότητες ή διατηρεί υποκαταστήματα, υποχρεούται να αναγγέλλει αυτές, δηλώνοντας τις διευθύνσεις τους. Στις περισσότερες της μίας διευθύνσεις επιλέγει εκείνη που επιθυμεί να θεωρηθεί ως διεύθυνση επικοινωνίας του με τον Ο.Α.Ε.Ε.. Ελλείψει τέτοιας δήλωσης, η διεύθυνση επικοινωνίας ορίζεται από τον Οργανισμό.

Έναρξη ασφαλιστικής σχέσης

ΑΡΘΡΟ 9

Στο άρθρο 9 ορίζεται:

Α) η ημερομηνία έναρξης της ασφαλιστικής σχέσης με τον οργανισμό σε κάθε περίπτωση προσώπου υπαγόμενου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Β) η ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση των προσώπων εκείνων, που από φορολογικές διατάξεις δεν υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ., οπότε και καθοριστική είναι η ημερομηνία πραγματικής έναρξης της εργασίας (π.χ. εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου στα ΚΕΠ κλπ) και

Γ) ορίζεται το χρονικό διάστημα που μπορεί να ανατρέξει η υποχρέωση ασφάλισης και το οποίο είναι η πενταετία.

ΕΝΑΡΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Η ασφαλιστική σχέση του ασφαλισμένου με τον Οργανισμό αρχίζει:

Από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκτός των ιδιοκτητών, χρηστών και εκμεταλλευτών Δ.Χ. αυτ/των, που αρχίζει από την ημερομηνία που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή και των ιδιοκτητών από κληρονομικό δικαίωμα, των οποίων αρχίζει μετά παρέλευση 9 μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Σε περίπτωση κτήσης ιδιότητας μέλους νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων, η έναρξη της ασφάλισης συμπίπτει με την ημερομηνία της βεβαιωθείσας στη Δ.Ο.Υ. μεταβολής.

Ειδικά επί μετόχων Α.Ε. κατόχων ονομαστικών μετοχών, η ημερομηνία έναρξης ασφάλισης συμπίπτει με την ημερομηνία κτήσης του απαιτούμενου για την υπαγωγή ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο της Α.Ε.

Προκειμένου περί μελών του Δ.Σ. της Α.Ε., η ασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία, κατά την οποία συντρέχουν σωρευτικά η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. και η κατοχή ποσοστού 3% ή 5% κατά περίπτωση στο εταιρικό κεφάλαιο.

Στις περιπτώσεις που από φορολογικές διατάξεις δεν υφίσταται υποχρέωση έναρξης εργασιών στην Δ.Ο.Υ., η ασφαλιστική σχέση αρχίζει από την πραγματική άσκηση του επαγγέλματος.

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη της ασφαλιστικής σχέσης δεν μπορεί να ανατρέξει σε διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Οργανισμός έλαβε με οποιονδήποτε τρόπο γνώση της ασφαλιστέας δραστηριότητας.

Διάρκεια Ασφαλιστικής Σχέσης

ΑΡΘΡΟ 10

Στο άρθρο αυτό καθορίζεται η διάρκεια της ασφαλιστικής σχέσης, η υποχρέωση των ασφαλισμένων να ενημερώσουν τον οργανισμό για κάθε μεταβολή της επαγγελματικής κατάστασης, ενώ στην τελευταία παράγραφο ορίζεται η υποχρέωση του ΟΑΕΕ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών Κλάδου Σύνταξης, εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της τυπικής ασφάλισης. Επισημαίνεται ότι δεν θα εκδίδεται σχετική πράξη αναγνώρισης για κενά χρονικά διαστήματα μη καταβολής εισφορών, αλλά θα υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να αποδειχτεί η συνεχής άσκηση δραστηριότητας ασφαλιστέας στον ΟΑΕΕ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Η ασφαλιστική σχέση διαρκεί για όλο το διάστημα κατά το οποίο ο ασφαλισμένος διατηρεί τις προϋποθέσεις ασφάλισής του στον Οργανισμό και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο ασφαλισμένος υποχρεούται να αναγγέλλει στον Ο.Α.Ε.Ε. κάθε μεταβολή της προσωπικής, οικογενειακής ή επαγγελματικής του κατάστασης που επηρεάζει την ασφάλιση, διαφορετικά ο Οργανισμός δεν ευθύνεται για την απώλεια δικαιωμάτων ή τη δημιουργία υποχρεώσεων του ασφαλισμένου.

Η καταβολή των εισφορών εκ μέρους του ασφαλισμένου δεν δημιουργεί κανένα δικαίωμα απέναντι στον Οργανισμό, εφόσον ελλείπουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης, πλην της επιστροφής ατόκως του ποσού κλάδου σύνταξης που κατεβλήθη για τον αντίστοιχο χρόνο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7 του παρόντος.

Λήξη Ασφαλιστικής σχέσης

ΑΡΘΡΟ 11

Το άρθρο αυτό αναφέρεται ρητά στις περιπτώσεις λήξης της ασφαλιστικής σχέσης και ειδικότερα στο τελευταίο εδάφιο ορίζεται ότι ως ημερομηνία έναρξης θα είναι η πρώτη μέρα του μήνα και ως ημερομηνία λήξης η τελευταία μέρα του μήνα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης ή διακοπής της δραστηριότητας.

Η διαδικασία διαγραφής καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήξη της ασφαλιστικής σχέσης, αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 10 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας.

ΛΗΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Η ασφαλιστική σχέση του ασφαλισμένου με τον Οργανισμό λήγει:

α) Με την οριστική διακοπή επαγγέλματος υπαγόμενου στην ασφάλιση του Οργανισμού.

β) Με την έλλειψη των απαιτούμενων στο άρθρο 2 του παρόντος προϋποθέσεων.

γ) Με τη διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης.

δ) Με το θάνατο.

ε) Με την πτώχευση.

Ως ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος λαμβάνεται η βεβαιωθείσα από τη Δ.Ο.Υ. ημερομηνία οριστικής παύσης εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Ως ημερομηνία απώλειας της ιδιότητας μέλους νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων λαμβάνεται εκείνη που βεβαιώνεται από τη Δ.Ο.Υ. με την υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών.

Ειδικά επί μετόχων Α.Ε. η ημερομηνία λήξης της ασφάλισης συμπίπτει με την ημερομηνία μείωσης του απαιτούμενου για την υπαγωγή ποσοστού συμμετοχής 3% ή 5% στο κεφάλαιο της Α.Ε. ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι υποχρεωτική η έναρξη επαγγέλματος στη Δ.Ο.Υ., η ασφαλιστική σχέση λήγει με την διακοπή της πραγματικής άσκησης του επαγγέλματος.

Ως ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή λαμβάνεται εκείνη κατά την οποία με οποιοδήποτε τρόπο αποξενώθηκε από το Δ.Χ. αυτ/το.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ως ημερομηνία έναρξης λαμβάνεται η πρώτη ημέρα του μήνα και ως ημερομηνία λήξης η τελευταία μέρα του μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη ή η διακοπή του επαγγέλματος.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ι) ΕΜΠΟΡΟΙ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ (ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

1. Αίτηση – Απογραφική δήλωση.

2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και επί ομογενών της Αλβανίας (Βορειοηπειρώτες) φωτοαντίγραφο ειδικού δελτίου ταυτότητος σε ισχύ. Επί αλλοδαπών Φυσικών Προσώπων εκτός χωρών Ε.Ε. και χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί διακρατικές συμβάσεις, φωτοαντίγραφο άδειας παραμονής και, όπου απαιτείται, σχετική άδεια εργασίας.

3. Στοιχείο προσδιορισμού της έδρας και των τυχόν υποκαταστημάτων της επιχείρησης, που είναι: μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986 δωρεάν παραχώρησης χώρου θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του εκμισθωτή ή τίτλος ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση υπεκμίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης, απαιτείται κατάθεση συμφωνητικού μεταξύ του υπεκμισθωτή και του μισθωτή.

Αρχική μίσθωση που έληξε κατά τους όρους της μισθωτικής σύμβασης θεωρείται παραταθείσα μέχρι το χρόνο που καθορίζεται ως ελάχιστος από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί εμπορικών μισθώσεων.

Σε περίπτωση που δηλώνεται ως επαγγελματική στέγη η κατοικία και από το περιεχόμενο του μισθωτηρίου δεν παρέχεται δυνατότητα χρησιμοποίησης του μισθίου ως επαγγελματικού χώρου, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986 του μισθωτή, στην οποία θα δηλώνεται τούτο.

4. Στοιχεία χαρακτηρισμού του προσώπου ως παλαιού ή νέου ασφαλισμένου:

Περίπτωση Παλαιού Ασφαλισμένου

α) Φωτοαντίγραφα αποδεικτικών στοιχείων χρόνου ασφάλισης σε άλλο Ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας Ασφάλισης της ημεδαπής (ασφαλιστικά βιβλιάρια).

β) Βεβαίωση κρατικού φορέα χώρας Ε.Ε. ή χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διακρατική σύμβαση, εφόσον έχει διανυθεί χρόνος ασφάλισης, από την οποία να προκύπτει η χρονική περίοδος ασφάλισης στο φορέα αυτό.
Ελλείψει τέτοιας βεβαίωσης υποβάλλεται κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, που αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του ξένου φορέα και Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986 στο περιεχόμενο της οποίας δηλώνεται η χώρα, o κρατικός φορέας Ασφάλισης, η διάρκεια της ασφάλισης και αναλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης της προαναφερθείσας βεβαίωσης εντός ευλόγου χρόνου.

Περίπτωση Νέου Ασφαλισμένου

α) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας Ασφάλισης, από την οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός του προσώπου ως νέου ασφαλισμένου ως και η ημερομηνία ασφάλισης σ’ αυτόν (άρθρο 39 του ν.2084/1992).

β) Βεβαίωση του εργοδότη από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του προσώπου ως μισθωτού και η χρονική διάρκεια της απασχόλησης, σε περίπτωση που έχει χαρακτηρισθεί ως νέος ασφαλισμένος από ασφαλιστικό φορέα κύριας Ασφάλισης Μισθωτών.

γ) Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986 του ασφαλιζομένου, σε περίπτωση που εισέρχεται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι ο πρώτος ασφαλιστικός φορέας, με την οποία θα δηλώνεται τούτο.

5. Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνονται κατά περίπτωση:

- το επάγγελμα

- η διεύθυνση επαγγελματικής στέγης

- η συμμετοχή ή μη σε εμπορική εταιρεία, αστική εταιρεία ή ένωση προσώπων

- η εγγραφή στα μητρώα για πρώτη φορά

- τυχόν γενομένη εγγραφή ή διαγραφή από τα Μητρώα του Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Α.Ε., Τ.Σ.Α.

- η βούληση επιλογής του Ο.Α.Ε.Ε. ως ασφαλιστικού φορέα υποχρεωτικής του ασφάλισης, εφόσον πρόκειται για νέο ασφαλισμένο κατά τις διατάξεις του άρθρου 39 ν. 2084/1992, όπως ισχύει κάθε φορά.

- η βούληση παραμονής στην προαιρετική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. ασφαλισμένων των Ταμείων Νομικών, Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως παλαιών ή νέων ασφαλισμένων (ν. 2335/1995 όπως ισχύει κάθε φορά ).

Στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986 αναλαμβάνεται η υποχρέωση:

- προσκόμισης βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. περί έναρξης της ασφαλιστέας δραστηριότητας εντός μηνός από την έκδοσή της.

- Ενημέρωσης για κάθε μεταβολή που επέρχεται στα δηλωθέντα στον Οργανισμό στοιχεία της επιχείρησης.

- Προσκόμισης απόφασης συνταξιοδότησης από άλλο φορέα για να κριθεί η καταβολή ή μη εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ.

6. Βεβαίωση της Δ.Ο.Υ. περί έναρξης εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων, εφόσον έχει προηγηθεί η έναρξη.

7. Βεβαίωση Χρηματιστηρίου περί διορισμού του ασφαλιζομένου ως αντικριστή ή χρηματιστηριακού αντιπροσώπου με την ιδιότητα του πρώην χρηματιστή.

ΙΙ) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ

1) Ιδιοκτήτες ΔΧ αυτοκινήτων επιβατικών, ΔΧ φορτη γών και λεωφορείων

α) Τα υπό στοιχ. 1,2, 4 και 5 δικαιολογητικά υπόχρεων της (Ι) κατηγορίας προσώπων.

β) Συμβόλαιο αγοραπωλησίας αυτοκινήτου μετά της αδείας κυκλοφορίας αυτού ή άλλη πράξη μεταβίβασης της ιδιοκτησίας ή της χρήσης και εκμετάλλευσης αυτού (βιβλιάριο μεταβολών του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, εφόσον η μεταβίβαση έχει γίνει στο Υπουργείο, συμβόλαιο δωρεάς, γονικής παροχής κ.α.).

Ελλείψει των ανωτέρω, πιστοποιητικό μεταβολών ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών.

γ) Επί κληρονομικής διαδοχής υποβάλλεται απαραιτήτως ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομούμενου.

Στην εξ αδιαθέτου διαδοχή υποβάλλεται κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητος περί εγγυτέρων συγγενών και βεβαίωση του οικείου Πρωτοδικείου περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Αν υπάρχει διαθήκη, προσκομίζεται αντίγραφο αυτής νομίμως δημοσιευμένη.

Σε περίπτωση που έχουν μεταβιβαστεί τα ποσοστά ιδιοκτησίας στους κληρονόμους, απαιτείται μόνο επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.

δ) Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, αποδεικτικό της κυκλοφορίας αυτού.

ε) Υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνονται πέραν των άλλων στοιχείων οι αριθμοί κυκλοφορίας των κατεχομένων ΔΧ αυτοκινήτων, το είδος αυτών (ΔΧ επιβατικό, ΔΧ φορτηγό κ.α.) και το ποσοστό ιδιοκτησίας.

στ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο επαγγελματικής άδειας οδήγησης (εφ’ όσον έχει εκδοθεί).

2) Ιδιοκτήτες ΔΧ τουριστικών λεωφορείων

α) Όλα τα αναφερόμενα δικαιολογητικά για τους ιδιοκτήτες Δ.Χ. αυτοκινήτων Επιβατικών, Δ.Χ. Φορτηγών και Δ.Χ. Λεωφορείων.

β) Φωτοαντίγραφο αδείας Τ.Ε.Ο.Μ. (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ) σε ισχύ.

3) Εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων. Πέραν των υπό στοιχεία 1,2,4 και 5 δικαιολογητικών της Ι κατηγορίας υποβάλλονται επί πλέον:

1. Άδεια εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων σε ισχύ.

2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αδείας κυκλοφορίας εκπαιδευτικού αυτοκινήτου.

3. Δελτίο καταλληλότητας του εκπαιδευτικού αυτοκινήτου σε ισχύ.

4. Άδεια λειτουργίας Σχολής Οδηγών (εφ’ όσον έχει εκδοθεί).

5. Βεβαίωση Δ.Ο.Υ. περί έναρξης λειτουργίας Σχολής.

ΙΙΙ) ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Οι συμμετέχοντες σε Νομικά πρόσωπα και Ενώσεις προσώπων πέραν των προβλεπομένων κατά περίπτωση δικαιολογητικών των παραπάνω κατηγοριών υποβάλλουν επί πλέον:

1) Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

α) καταστατικό δημοσιευμένο στο οικείο Πρωτοδικείο

β) φωτοαντίγραφα τροποποιητικών καταστατικού νόμιμα δημοσιευμένα, εφόσον επήλθαν μεταβολές από την αρχική σύσταση της εταιρείας.

γ) πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου με τις γενόμενες μεταβολές στο καταστατικό της εταιρείας (όπου απαιτείται).

2) Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

α) Φ.Ε.Κ. στο οποίο έχει δημοσιευτεί περίληψη καταστατικού σύστασης της Ε.Π.Ε.

β) Φ.Ε.Κ. στο οποίο έχει δημοσιευτεί τροποποίηση καταστατικού της Ε.Π.Ε.

Σε περίπτωση που δεν έχει τυπωθεί Φ.Ε.Κ. των προαναφερθέντων α και β στοιχείων υποβάλλονται:

- φωτοαντίγραφο αποδεικτικού είσπραξης του ΤΑ.Π.Ε.Τ.

- συμβολαιογραφικές πράξεις σύστασης και τροποποίησης κατά περίπτωση.

- Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι θα προσκομίσει τα Φ.Ε.Κ. αμέσως μετά την δημοσίευση.

3) Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.)

α) ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευτεί η ανακοίνωση καταχώρησης στο Μητρώο Α.Ε της αρμόδιας Νομαρχίας της απόφασης σύστασης και έγκρισης του καταστατικού της Α.Ε. β) ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευτεί ανακοίνωση καταχώρησης στο Μητρώο Α.Ε. τροποποίησης καταστατικού της Α.Ε.

γ) ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευτεί ανακοίνωση καταχώρησης στο Μητρώο Α.Ε. στοιχείων της Α.Ε., που αφορά στην τελευταία σύνθεση του Δ.Σ. αυτής. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το Φ.Ε.Κ. των προαναφερθέντων α, β, γ στοιχείων υποβάλλονται:

- φωτοαντίγραφο αποδεικτικού είσπραξης του Τ.Α.Π.Ε.Τ.

- οι σχετικές ανακοινώσεις της οικείας Νομαρχίας.

- Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/1986 υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, στην οποία θα δηλώνεται ότι το Φ.Ε.Κ. θα προσκομισθεί αμέσως μετά τη δημοσίευσή του.

δ) Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της Α.Ε.

ε) απόσπασμα βιβλίου πρακτικών της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, που έχει συγκληθεί μέχρι 30 Ιουνίου τρέχοντος έτους ή μέχρι 31 Δεκεμβρίου του αμέσως προηγουμένου έτους, από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των μετοχών.

στ) φωτοαντίγραφο βιβλίου μετόχων στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Στις περιπτώσεις συμμετοχής αλλοδαπών σε ΑΕ και ΕΠΕ δεν απαιτείται άδεια παραμονής.

4) Κοινοπραξίες

Φωτοαντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού των μελών περί σύστασης της κοινοπραξίας κατατεθειμένο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ως και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού.

5) Άλλες ενώσεις προσώπων

Φωτοαντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού μελών περί σύστασης και τυχόν τροποποιήσεων από την αρχική σύσταση.

IV). ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ (ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ) ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων και για τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας και Αχαΐας σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων, για την εγγραφή τους στα Μητρώα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ πρέπει να υποβάλλουν:

Για Ατομική Επιχείρηση

Όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ορίζονται στην κατηγορία 1 ως απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής και επί πλέον:

1. Εκκαθαριστικά σημειώματα Δ.Ο.Υ. των τριών τελευταίων ετών και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από την έναρξη της δραστηριότητας θα τα προσκομίσουν κατά την συμπλήρωση της τριετίας (ν.3050/2002).

2. Άδεια ΕΟΤ (όταν πρόκειται για ιδιοκτήτες εκμεταλλευτές ενοικιαζομένων δωματίων ), ή άδεια λειτουργίας Ξενοδοχείου (όταν πρόκειται για Ξενοδόχους).

3. Βεβαίωση ασφάλισης από το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων για όσους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή κάμπινγκ έχουν έναρξη δραστηριότητας πριν την 1.3.1999.

Για εταιρείες

1. α) καταστατικό δημοσιευμένο στο οικείο Πρωτοδικείο

β) φωτοαντίγραφα τροποποιητικών καταστατικού νόμιμα δημοσιευμένα, εφόσον επήλθαν μεταβολές από την αρχική σύσταση της εταιρείας.

γ) πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου με τις γενόμενες μεταβολές στο καταστατικό της εταιρείας ( όπου απαιτείται).

2. Βεβαίωση έναρξης από τη ΔΟΥ.

3. Εκκαθαριστικά σημειώματα Δ.Ο.Υ. των τριών τελευταίων ετών μέχρι την ημερομηνία ισχύος του ν.3050/2002, όπως αντικαταστάθηκε με το ν.3144/2003 και ν.3232/2004 ή όπως θα ισχύει κάθε φορά και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από την έναρξη της δραστηριότητας θα προσκομίσουν τα εκκαθαριστικά των τριών πρώτων ετών από την έναρξη δραστηριότητας .

4. Έντυπα εφορίας Ε1, Ε3 και Ε5 των αντιστοίχων ετών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)