Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Απιστευτη φωτογραφια απο την προσγειωση του Αγκουστα Μπελ (ΑΒ205) στην Αναφη

Απιστευτη φωτογραφια απο την προσγειωση του Αγκουστα Μπελ (ΑΒ205) στην Αναφη


Και μονο αυτη η φωτογραφια αποκαλυπτει την ΑΠΟΛΥΤΗ ικανοτητα του χειριστη της Π.Α.

Οπως σας ειπαμε και χτες, το πιο συγχρονο ελικοπτερο σε αριστη κατασταση να στειλουμε σημερα να προσγειωθει σημερα στο ιδιο σημειο ειναι αμφιβολο αν θα το πετυχει.

Μπραβο στα παλικαρια της Πολεμικης Αεροποριας

yened.blogspot.com

Μισθολόγιο Ιατρών και Εφημερίες

ΙΑΤΡΟΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΗΜ.: Κατ εφαρμογή των διατάξεων των Ν.3833/2010 και 3845/2010, τα πάσης φυσεως επιδόματα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 12% και 8% αντιστοίχως (εκτός των επιδομάτων οικογενειακών βαρών, ειδικών συνθηκών κ.α.)

Άρθρο 43 (Ν. 3205/2003 ΦΕΚ 297/Α/2003)
Βασικός μισθός

1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Επιμελητή Β`, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:

  • α. Διευθυντής 1,40
  • β. Επιμελητής Α` 1,20
  • γ. Επιμελητής Β` 1,00
  • δ. Επιμελητής r και ειδικευόμενος 0,70

2. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Επιμελητή Β. Ορίζεται σε χίλια σαράντα δύο ευρώ (1.042 E).

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 2 Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96/20.4.2005, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Eπιμελητή Β΄ ιατρού Εθνικού Συστήματος Υγείας ορίστηκε από 1.1.2005 σε χίλια ογδόντα ευρώ (1.080 E)

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Επιμελητή Β` Ιατρού Εθνικού Συστήματος Υγείας ορίζεται σε χίλια εκατόν δώδεκα ευρώ (1.112 Ε).

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με το άρθρο 1 παρ.1ιδ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) ο μηνιαίος βασικός μισθός του Επιμελητή Β` Ιατρού Εθνικού Συστήματος Υγείας ορίζεται από 1.1.2007 σε χίλια εκατόν πενήντα ένα ευρώ (1.151 E)


3. Στο ιατρικό προσωπικό του κλάδου Ε.Σ.Υ. περιλαμβάνονται και οι
οδοντίατροι.




Άρθρο 44

Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις

Α. Πέρα από το βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

1. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του νόμου αυτού. Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού λαμβάνεται υπόψη εκείνη που προβλέπεται από τις δια τάξεις του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, υπολογιζομένου και του χρόνου απόκτησης ειδικότητας.

2. Mεταπτυxιακών σπουδών, για τη χορήγηση του οποίου εφαρμόζονται οι
διατάξεις της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 8 του νόμου αυτού.

3.Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενη κατά βαθμό, ως εξής:
  • α. Διευθυντής 450Ε
  • β. Επιμελητής Α`389Ε
  • γ. Επιμελητής Β`327Ε
  • δ. Επιμελητής r και ειδικευόμενος 265 Ε


5. Πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη κατά βαθμό, ως εξής:
  • α. Διευθυντής 339 Ε
  • β. Επιμελητής Α` 293 Ε
  • γ. Επιμελητής Β` 247 Ε
  • δ. Επιμελητής r και ειδικευόμενος 185 Ε

6. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

7. Θέσεως ευθύνης στους Διευθυντές, για όσο χρόνο ασκούντα καθήκοντα του βαθμού τους, οριζόμενο σε διακόσια τριάντα πέντε ευρώ (235 Ε).

Στους Επιμελητές Α`, που απονέμεται ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή, καταβάλλεται επίδομα θέσεως ευθύνης ίσο με τα σαράντα εκατοστά (40/100) του αντίστοιχου επιδόματος του Διευθυντή, για όσο χρονικό διάστημα φέρουν τον τίτλο αυτόν. Το ίδιο επίδομα και στο αυτό ύψος με τους Αναπληρωτές Διευθυντές καταβάλλεται και σε ιατρούς που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις Διευθυντών.

Το επίδομα θέσεως ευθύνης καταβάλλεται και στην περίπτωση απουσίας του δικαιούχου από τα καθήκοντά του, για οποιαδήποτε αιτία, αλλά όχι πέραν των δύο (2) μηνών συνολικά κατ` έτος.


Β.
1. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου αυτού.


2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, καθορίζονται τα κίνητρα προσέλκυσης, εγκατάστασης και παραμονής του ιατρικού προσωπικού του Συστήματος σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κρατικά θεραπευτήρια, που έχουν την έδρα τους σε προβληματικές περιοχές, καθώς και οι άγονες ειδικότητες,όπως οι περιοχές αυτές και αγονες ειδικότητες χαρακτηριζονται με τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές αποφάσεις.

Μέχρι την έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την προσέλκυση και παραμονή ιατρικού προσωπικού σε
προβληματικές περιοχές ή για την προσέλκυση στο σύστημα συγκεκριμένης ειδικότητας, εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ύψος που αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την 31.12.1997 και με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασία.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος νόμου έχουν ανάλογη εφαρμογή και στο προσωπικό του Ε.Σ.Υ.



Άρθρο 45

Εφημερίες


1. Η συμμετοχή των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των μελών Δ.Ε.Π. τμημάτων ιατρικής και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στο πρόγραμμα εφημεριών, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθμούς και βαθμίδες, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, για την
πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:

α. Ζώνη Α`

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της
Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων,
συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

β. Ζώνη Β`

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία των
υπόλοιπων νομών ή πόλεων, καθώς και της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.

γ. Zώνη Γ`

Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία που έχουν την έδρα τους σε,
χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές, όλα τα
υπόλοιπα κέντρα υγείας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
(Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του.


3. Το ανώτατο όριο συμμετοχής του προσωπικού που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 43 του παρόντος νόμου, σε εφημεριακή απασχόληση κατά νοσοκομείο, από το σύνολο των υπηρετούντων σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση, ορίζεται κατά ζώνη ως εξής:

Α` Ζώνη: Μέχρι το ένα τρίτο (1/3) των υπηρετούντων ιατρών σε περίmωση γενικής εφημερίας και μέχρι το ένα πέμmο (1/5) σε περίmωση εσωτερικής εφημερίας, του τελευταίου ΠΟ(Jοστού δυναμένου να αυξάνεται Σε όλως εξαιρετικές περιmώσεις, μέχρι το ένα τρίτο (1/3), με αιτιολογημένη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Β` Ζώνη: Μέχρι το ένα δεύτερο (1/2) των υπηρετούντων ιατρών, του ποσοστού αυτού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας μέχρι τα τρία πέμπτα (3/5).

Γ` Ζώνη: Μέχρι το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών.



5. Η συνολική αμοιβή για κάθε ενεργό εφημερία, ανάλογα με τη διάρκειά της, προσδιορίζεται με ωρομίσθιο ως εξής:
  • α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι την 22η ώρα το ωρομίσθιο επί τις αντίστoιxες ώρες απασχόλησης.
  • β. Για νυκτερινή εφημερία καθημερινής, από 22η ώρα μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί τις αντίστοιχες ώρες νυκτερινής απασχόλησης.
  • γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 6η πρωινή μέχρι 22η, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.
  • δ. Για νυκτερινή εφημερία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 22η μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

    Τα ανωτέρω προκύπτοντα συνολικά ποσά αμοιβής δεκαεξάωρης ή εικοσιτετράωρης ενεργού εφημερίας, κατά περίπτωση, προσαυξάνονται κατά τριάντα ευρώ (30 έ) για Επιμελητές Γ`, Β` και Α` και κατά εξήντα ευρώ (60 ε) για Διευθυντές.

    Το ωρομίσθιο των εφημεριών υπολογίζεται με συντελεστή 0,0059 επί του
    βασικού μισθού που κατέχει ο δικαιούχος. Το ωρομίσθιο και οι προσαυξήσεις των εφημεριών δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
  • ε. Στους ιατρούς που υπηρετούν με βαθμό Διευθυντή σε Νοσοκομεία της Α` Ζώνης και στους Διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων, ως αποζημίωση εφημέριων καταβάλλεται μηνιαίο ποσό, ίσο με το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού του Διευθυντή Ε.Σ.Υ, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

    Η απουσία των Διευθυντών για λειτουργικές ανάγκες, εφόσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως, δεν επηρεάζει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημέριων.

    *** Η περ.ε` αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρ.ένατο Ν.3527/2007,
    ΦΕΚ Α 25/9.2.2007.


5. Η συνολική αμοιβή για κάθε εφημερία ετοιμότητας ορίζεται σε σαράντα
εκατοστό (40/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής ενεργού εφημερίας,
συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησής της.

6. Οι ιατροί που συμμετέχουν σε ενεργό εφημερία υποχρεούνται να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου και των λοιπών μονάδων σε όλη τη διάρκειά της. Σε περίπτωση απουσίας τους, πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, περικόπτεται ολόκληρη η αμοιβή της εφημερίας.

Οι ιατροί που συμμετέχουν σε εφημερία ετοιμότητας υποχρεούνται να
προσέρχονται στα νοσοκομεία και στις λοιπές μονάδες όταν και όσες φορές καλούνται για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Σε περίπτωση κλήσης και μη προσέλευσής τους, πέρα από τη στέρηση της αμοιβής της εφημερίας, κινείται αρμοδίως και πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.

Ο χαρακτήρας και ο τρόπος αποζημίωσης των ιατρών που μετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας ετοιμότητας δεν μεταβάλλονται από τις τυχόν σωρευτικές κλήσεις και τη διάρκεια παραμονής τους στους νοσοκομειακούς και λοιπούς χώρους. Η κλήση και η προσέλευση ή μη ιατρών στην περίmωση αυτή διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κάθε νοσηλευτικής μονάδας και με ευθύνη του γιατρού της ενεργού εφημερίας.

7. Οι ιατροί και οδοντίατροι των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του
Ε.Σ.Υ., όπως αναφέρονται στο όρθρο 43 του παρόντος, συμμετέχουν σε μικτή εφημερία, αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία, μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου, που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 16ώρου.

Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήvτα εκατοστά (70%) της αντίστοιχης συνoλιικής αμοιβής της 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Εντός του τελευταίου τριμήνου του κάθε έτους εκδίδονται κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, με τις οποίες καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τις εφημερίες κάθε νοσοκομείου, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο της εφημερίας και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από αρμόδια προς τούτο όργανα και
διαπίστωσης υπέρβασης της κοινής απόφασης ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

9. Το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών ή άλλων απολαβών των ιατρών,
περιλαμβανομένων και των αποζημιώσεων από εφημερίες, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβεί κατά μήνα τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, χωρίς συνυπολογισμό σε αυτές της οικογενειακής παροχής και των επιδομάτων εορτών και αδείας. Το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και των πρόσθετων αμοιβών τους κατά μήνα δεν μπορεί να υπερβεί τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν σε Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς την οικογενειακή παροχή. Τυχόν υπέρβαση του ποσού αυτού περικόπτεται από την αποζημίωση των εφημεριών.


10.Οι διατάξεις του όρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις αντίστοιχες κατηγορίες ιατρικού προσωπικού των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Η απόφαση για την έγκριση εφημεριών στα δύο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομεία εκδίδεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας
και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα από πρόταση της Εφορείας του οικείου νοσοκομείου.

Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΕΠ Τ.Ε.Ι.

A.ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Άρθρο 36 (Ν. 3205/2003 ΦΕΚ 297/Α/2003)

Βασικός μισθός Επιδόματα

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμίδων των μελών Διδακτικού
Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων με πλήρη απασχόληση, των Επιμελητών, Βοηθών και Επιστημονικών Συνεργατών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Λέκτορα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:

α. Καθηγητής 1,50

β. Αναπληρωτής Καθηγητής 1,30

γ. Επίκουρος Καθηγητής 1,10

δ. Λέκτορας 1,00

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της παραγράφου αυτής ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα ορίζεται σε (χίλια είκοσι πέντε ευρώ (1.025 ε).


*** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 2 παρ.1 περ.στ) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96,ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα ορίζεται από 1.1.2005 σε χίλια εξήντα δύο ευρώ (1.062 ευρώ)

*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα Α.Ε.Ι., σε χίλια ενενήντα τέσσερα ευρώ (1.094 Ε).

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με το άρθρο 1 παρ.1στ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα Α.Ε.Ι., ορίζεται από 1.1.2007 σε χίλια εκατόν τριάντα δύο ευρώ (1.132)€



2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

α. Χρόνου υπηρεσίας, οριζόμενο σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία από τη χορήγηση του ποσοστού αυτού και μέχρι δεκατέσσερις (14) διετίες κατά τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι συνολικού ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%). Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο βασικό μισθό που έχει κάθε φορά το μέλος Δ.Ε.Π.

Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται αναφερόμενη στις διατάξεις του άρθρου 15του νόμου αυτού, καθώς και η αναφερόμενη στις διατάξεις των εδαφίων β`, γ` και δ` της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87 Α), με τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές, κατά περίπτωση.

β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης εντός των Πανεπιστημίων, οριζόμενο, ως εξής:

ί.Καθηγητής 587 ε

ίί. Αναπληρωτής Καθηγητής 528 ε

ίίί. Επίκουρος Καθηγητής 470 ε

ίν. Λέκτορας 411 ε

Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας.

γ. Πάγια αποζημίωση, για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για
συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως εξής:

ί. Καθηγητής 411 ε

ίί. Αναπληρωτής Καθηγητής 264 ε

iίί. Επίκουρος Καθηγητής 176ε

ίν. Λέκτορας 176ε

δ. Ειδικό ερευνητικό, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την
ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων, οριζόμενο, ως εξής:

ί. Καθηγητής 426 ε

ίί. Αναπληρωτής Καθηγητής 386 ε

ίίί. Επίκουρος Καθηγητής 351 ε

ίν. Λέκτορας 316ε

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

στ. `Εξοδα παράστασης στους Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες και
Προέδρους Τμημάτων, οριζόμενα, ως εξής:

ί. Πρύτανης 440 ε

ii. Αντιπρύτανης 382 Ε

ίίί. Κοσμήτορας ή Πρόεδρος Τμήματος 323 Ε

3. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

4. Τα ποσά των περιπτώσεων ί των εδαφίων β`, γ` και δ` της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου προσαυξάνονται κατά εκατόν δεκαεπτά ευρώ (117 Ε) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροxών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, καθώς και για τους Επιμελητές, Βοηθούς και Επιστημονικούς Συνεργάτες.

6. Οι αποδοχές και τα επιδόματα περικόπτονται κατά τις ημέρες της
συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά και εξεταστικά).

7. Η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων των
περιπτώσεων β,` γ` και δ` της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. 2530/1997.




Β. ΜΕΛΗ Ε.Π. Τ.Ε.Ι.



Αρθρo 37
Βασικός μισθός Επιδόματα

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των
Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Π. Τ.Ε.Ι.), καθώς και των. μελών Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:

α. Καθηγητής 1 ,50

β. Αναπληρωτής Καθηγητής 1,30

γ. Επίκουρος Καθηγητής 1,15

δ. Καθηγητής Εφαρμογών 1,00

ε. Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 1,00

Ο βασικός μηνιαίος μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών ορίζεται σε εννιακόσια οκτώ ευρώ (908 Ε).

*** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 2 παρ.1 περ.ζ) Ν.3336/2005,ΦΕΚ Α 96,ο μηνιαίος βασικός μισθός Καθηγητή Eφαρμoγών Τ.Ε.Ι. ορίζεται από 1.1.2005 σε εννιακόσια σαράντα ένα ευρώ (941 ευρώ)


*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 11 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74,από 1.1.2006 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. ορίζεται σε εννιακόσια εξήντα εννέα ευρώ (969 Ε).


***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με το άρθρο 1 παρ.1ζ του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007) ο μηνιαίος βασικός μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών Τ.Ε.Ι., ορίζεται από 1.1.2007 σε χίλια τρία ευρώ (1.003)€


Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται και τα εξής επιδόματα παροχές αποζημιώσεις κατά μήνα.

α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2.α του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.

β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης εντός των Τ.Ε.I., οριζόμενο, ως ακολούθως:

ί. Καθηγητής 558 Ε

ii. Αναπληρωτής Καθηγητής 499 Ε

ίίί. Επίκουρος Καθηγητής 382 Ε

ίν. Καθηγητής Εφαρμογών 264 Ε

ν. Μέλος Ε.ΔΙ.Π. 117 ε

Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας.

γ. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, και για
συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως ακολούθως:

i.Καθηγητής 323 Ε

ίί. Αναπληρωτής Καθηγητής264 Ε

ίίί. Επίκουρος Καθηγητής 176 Ε

ίν. Καθηγητής Εφαρμογών 147 Ε

ν. Μέλος Ε.ΔI.Π. 88 Ε

δ. Ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας, οριζόμενο, ως ακολούθως:


αα. Για τους κατέχοντες μεταπτυxιακούς τίτλους σπουδών:

i.Καθηγητής 364

ίί. Αναπληρωτής Καθηγητής 322Ε

ίίί. Επίκουρος Καθηγητής 267 Ε

ίν. Καθηγητής Εφαρμογών 178 Ε


ββ. Για τους μη κατέχοντες μεταπτυxιακούς τίτλους σπουδών:

i.Καθηγητής 210Ε

ιi. Αναπληρωτής Καθηγητής 21Ο Ε

ιιι. Επίκουρος Καθηγητής 170 Ε

ίν. Καθηγητής Εφαρμογών125 Ε

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

στ. `Εξοδα παράστασης στους Προέδρους, Aντιπροέδρους, Διευθυντές Σχολών και Προϊσταμένους Τμήματος οριζόμενα, κατά μήνα, ως ακολούθως:

i.Πρόεδρος 382 Ε

ii. Αντιπρόεδρος 323 Ε

iii. Διευθυντής Σχολής 176 Ε

ίν. Προϊστάμενος Τμήματος και

v. Διευθυντής Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Aγωγής 117 ε


3. Τα ποσά των περιπτώσεων ί των στοιχείων β`, γ` και δ` της παραγράφου αυτής προσαυξάνονται κατά ογδόντα οκτώ ευρώ (88 Ε) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών υπηρεσίας.

ββ. Τα ποσά των περιπτώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού προσαυξάνονται κατά πενήντα εννέα ευρώ (59 Ε) με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, για όσους κατέχουν προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.

"Την ανωτέρω προσαύξηση δικαιούνται, μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, και όσοι κατέχουν προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Καθηγητή και δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα σπουδών, αλλά μόνο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών."

*** Το άνω εντός " " εδάφιο προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.11
Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.


4. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου αυτού.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δεν δικαιολογείται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή, για μέλη Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τ.Ε.Ι.

6. Οι μηνιαίες αποδοχές των μελών Ε.Π. τωνΤ.Ε.I. μερικής απασχόλησης
ορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών και των επιδομάτων αντίστοιχης βαθμίδας πλήρους απασχόλησης με τα ίδια έτη υπηρεσίας.

Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται στο ακέραιο.


7. Οι αποδοχές και τα επιδόματα των ανωτέρω περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής η ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά ή εξεταστικά).

8. Η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων των στοιχείων β`, γ` και δ` της παραγράφου 2 εξετάζεται σε συνδυασμό με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 9του Ν. 2530/1997.

9. Διατάξεις τυπικών νόμων που παραπέμπουν, ως προς τον καθορισμό αποδοχών και παροχών εν γένει, σε αποδοχές βαθμίδων μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. παύουν να ισχύουν.

10. Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. χορηγείται επίσης επίδομα μεταπτυxιακών σπουδών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α.1 του άρθρου 8 του νόμου αυτού.

Μισθολόγιο στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων , Αστυνομίας , Πυροσβεστικής και Λιμενικού

Άρθρο 50 (Ν. 3205/2003 ΦΕΚ 297/Α/2003)
Βασικός μισθός
1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της κλίμακας της ιεραρχίας των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.
2. Οι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών της παραγράφου 1 είναι οι εξής:
  • Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.) 2,60
  • Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας (Α/Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α.), Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος 2,30
  • Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας 2,10
  • Αντιστράτηγος και αντίστοιχοι 1,95
  • Υποστράτηγος και αντίστοιχοι 1,83
  • Ταξίαρχος και αντίστοιχοι 1,68
  • Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1,44
  • Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1,28
  • Ταγματάρχης και αντίστοιχοι 1,19
  • Λοχαγός και αντίστοιχοι 1,13
  • Υπολοχαγός και αντίστοιχοι 1,08
  • Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι 1,00
  • Ανθυπασπιστής και αντίστοιχοι 0,96
  • Αρχιλοχίας και αντίστοιχοι 0,93
  • Επιλοχίας και αντίστοιχοι 0,89
  • Λοχίας και αντίστοιχοι 0,76
  • Δεκανέας και αντίστοιχοι 0,57
  • Μόνιμος Στρατιώτης και Αστυφύλακας που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις 0,32

3. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών ο μηνιαίος βασικός μισθός του
Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ορίζεται σε οκτακόσια ογδόντα εννιά (899 E).

Επιδόματα

Α. Πέρα από το μηνιαίο βασικό μισθό του προηγούμενου άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα κατά μήνα:

1. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α. 1. του άρθρου 30 του Ν. 3205/2003 ΦΕΚ 297/Α/2003.
Ως υπηρεσία για τη xορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζεται η
αναφερόμενη στις διατάξεις του άρθρου 15 του ανωτερω νόμου, καθώς και η πρoβλεπόμενη από ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αστυνομίας του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος με τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.

2. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ανωτερω νόμου δηλ.

ΕΓΓΑΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 35,00 €

1Ο ΤΕΚΝΟ 18,00 €

2Ο ΤΕΚΝΟ 18,00 €

3Ο ΤΕΚΝΟ 47,00 €

4Ο ΤΕΚΝΟ 47,00 €

5Ο ΤΕΚΝΟ και ΑΝΩ 73,00 €


3. Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ως κατωτερω :

EΓΓΑΜΟΙ ΜΕ ΤΕΚΝΑ 223,20 ΕΥΡΩ

EΓΓΑΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 167,20 ΕΥΡΩ

AΓΑΜΟΙ 110,40 ΕΥΡΩ , από 1/6/2010.


Σε περίπτωση συζύγων που αμείβονται και οι δύο με τις διατάξεις του παρόντος, τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας (τέκνα) λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον έναν εξ αυτών.

Στη βάση υπολογισμού των μηνιαίων αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Εφέδρων και των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, το επίδομα εξομάλυνσης ορίζεται σε εκατόν τριάντα οκτώ ευρώ (138 Ε).


4. Ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Άμυνα, Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια:

α. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται, κατά περίπτωση, ως εξής:

    ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΑΣ ΟΙΚ/ΚΑ 160,80 ΕΥΡΩ

    ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΘΣΤΗΣ ΟΙΚ/ΚΑ 193,60 ΕΥΡΩ

    ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΞΧΟΣ ΟΙΚ/ΚΑ 210,40 ΕΥΡΩ

    ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΕΕΘΑ ΟΙΚ/ΚΑ 464 371,20 ΕΥΡΩ

β. Για το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για το προσωπικό του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που ορίζεται κατά περίπτωση ως εξής:
  • ί. Για ανώτατους αξιωματικούς σε τετρακόσια είκοσι επτά ευρώ (342€) και για λοιπούς αξιωματικούς και ανθυπαστυνόμους ή αντίστοιχους σε διακόσια σαράντα ένα ευρώ (193€).
  • ίί. Για υπαξιωματικούς και αστυφύλακες ή αντίστοιχους σε εκατόν εβδομήντα εννέα ευρώ (143€).

Από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος εξαιρούνται οι τελούντες σε
κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας και οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες θητείας και βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών).

5. Θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:
  • ΔΝΕΙΣ-ΑΝΘΣΤΕΣ 28,80 ΕΥΡΩ

    ΑΝΘΓΟΙ-ΛΧΓΟΙ 35,20 ΕΥΡΩ

    ΤΧΕΣ-ΑΝΣΧΕΣ 47,20 ΕΥΡΩ

    ΣΧΕΣ 117,60 ΕΥΡΩ

    ΤΞΧΟΙ 164,00 ΕΥΡΩ

    ΥΠΣΤΡΓΟΙ 258,40 ΕΥΡΩ

    ΑΝΣΤΡΓΟΙ 352,80 ΕΥΡΩ

    Α/Γ.Ε 469,60 ΕΥΡΩ

    Α/ΓΕΕΘΑ 704,80 ΕΥΡΩ


6. Εξοδα παράστασης τα οποία ορίζονται ως εξής:
  • α. Για τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. σε πεντακόσια τριάντα πέντε ευρώ (428€).
  • b. Για τους Αρχηγούς Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α. και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. και Π.Σ. σε τριακόσια είκοσι έξι ευρώ (260,80€).
  • γ. Για το Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, το Διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, τον Αρχηγό του Στόλου και τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας σε διακόσια δεκαεπτά ευρώ (173,60€).

7. Ευθύνης Διοίκησης Διεύθυνσης ορίζεται ως εξής:
  • α. Για τους Ανώτατους Αξιωματικούς, με εξαίρεση τους προαγόμενους
    μισθολογικά, σε εκατόν σαράντα επτά ευρώ (117,60€).
  • β. Για το Συνταγματάρχη ή αντίστοιχο, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά στο βαθμό, σε εκατόν δεκαοκτώ ευρώ (94,40€).
  • γ. Για τον Αντισυνταγματάρχη και Ταγματάρχη ή αντίστοιχους, με εξαίρεση τους προαγόμενους μισθολογικά .στους βαθμούς αυτούς, σε ογδόvτα οκτώ ευρώ (70,40€).
  • δ. Για Κατώτερους Αξιωματικούς (Λοχαγούς, Υπολοχαγούς και Ανθυπολοχαγούς ή αντίστοιχους) με εξαίρεση τους μισθολογικά προαγόμενους στους βαθμούς αυτούς, σε πενήντα εννιά ευρώ (47,20 €).
  • ε. Για Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Μόνιμους Στρατιώτες σε τριάντα ευρώ (24 €).


8. Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Μονάδων:
  • α. Για τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται σε πενήντα εννιά ευρώ (47,20€).
  • β. Για το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. του Π.Σ. και του Λ.Σ. το επίδομα αυτό προσδιορίζεται σε ώρες νυκτερινής απασχόλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων των ανωτέρω παραγράφων Α. 7. και 8, καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων αυτών καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού.

Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης εξακολουθούν να χορηγούνται τα ποσά που καταβάλλoνταν την 31.12.2003. ,

9. Πληροφορικής για το στρατιωτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Α.8. του άρθρου 8 του ανωτερω νόμου.


10. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στο ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, χορηγείται μηνιαίως επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο θα ανέλθει στο ποσό των 71,92€ μετά την ολοκλήρωση της τμηματικής καταβολής τους, η οποία ορίζεται ως εξής:
  • α. Από 1.9.2005, καταβάλλεται ποσό δεκατεσσάρων ευρώ και σαράντα λεπτών (14,40 Ε).
  • β. Από 1.9.2006, καταβάλλεται ποσό είκοσι οκτώ ευρώ και ογδόντα λεπτών (28,80 Ε).
  • γ. Από 1.9.2007 καταβάλλεται ποσό σαράντα τεσσάρων ευρώ και εβδομήντα λεπτών (44,70 €).
  • δ. Από 1.9.2008 καταβάλλεται ποσό εβδομήντα ευρώ και πενήντα έξη λεπτών (70,56€)
  • ε.Από 1.10.2008 και εφεξής καταβάλλεται ποσό εβδομήντα ένα ευρώ και ενενήντα δυο λεπτών (71,92€)

Από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος εξαιρούνται οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες θητείας.

*** Η παρ.Α10 προστέθηκε με την παρ.5 άρθρ.9 Ν.3408/2005,
ΦΕΚ Α 272/4.11.2005.

***Οι περ.γ` και δ` αντικαταστάθηκαν ως άνω με την παρ.3 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)


Β. 1. Από τη χορήγηση των ανωτέρω επιδομάτων των παραγράφων Α. 7. και Α.8. του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας και οι έφεδροι και δόκιμοι έφεδροι Αξιωματικοί και Οπλίτες θητείας και βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών).

2. Τα επιδόματα των παραγράφων Α.4., Α.5. και Α.6. του άρθρου αυτού
καταβάλλονται μqνο για το χρονικό διάστημα που οι δικαιούχοι αυτών
βρίσκονται σε ενέργεια.

3. Οι δόκιμοι αστυφύλακες και οι αντίστοιχοι του Λιμενικού και
Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν το βασικό μισθό του μόνιμου στρατιώτη και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, χωρίς τα λοιπά επιδόματα του παρόντος άρθρου.

4. Για τον υπολογισμό των τρίμηνων αποδοχών του προσωπικού του παρόντος Κεφαλαίου λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, η οικογενειακή παροχή και το επίδομα εξομάλυνσης.

5. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τα παρακάτω:

Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς καθορίζονται ως εξής :

α) το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε πεντακόσια (500) ευρώ.

β) το επίδομα εορτών Πάσχα σε διακόσια πενήντα (250) ευρώ.

γ) το επίδομα αδείας σε διακόσια πενήντα (250) ευρώ.

Τα επιδόματα του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται στο ακέραιο,εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα) συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μεικτά.

Στην περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό αυτό (3.000 €) και μέχρι του ποσού των 3.083 €, καταβάλλεται αναλογία των επιδομάτων αυτών, μέχρι του ορίου των 3.000 €.


Ιωάννης Αντωνιάδης


Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

O νόμος 3205/2003 για το μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων προβλέπει τη χορήγηση των ακόλουθων μηνιαίων επιδομάτων:

1. Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών: Για όσους υπαλλήλους έχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης το επίδομα ανέρχεται σε 45 ευρώ το μήνα, ενώ για όσους υπαλλήλους κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε 75 ευρώ το μήνα.

2. Επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό κλιμακώνεται ως εξής ανά μήνα:
  • Για τους γενικούς διευθυντές 147 ευρώ.
  • Για τους προϊσταμένους Διευθύνσεων Διοίκησης 130 ευρώ.
  • Για τους υποδιευθυντές 70 ευρώ.
  • Για τους τμηματάρχες 65 ευρώ.
  • Για τους σχολικούς συμβούλους 175 ευρώ.
  • Για τους διευθυντές λυκείων και ΤΕΕ 130 ευρώ.


3. Επίδομα αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης: Ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά μήνα.

4. Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών λειτουργών: Για το έτος 2006 καθορίσθηκε στα 321,64 ευρώ το μήνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα αυξηθεί κατά το ποσοστό μεταβολής του τιμαρίθμου του έτους 2006, δηλαδή κατά 3%, και θα διαμορφωθεί σε 331,29 ευρώ.
Με τροποποίσηση του Ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α/20-6-2008) ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων σαράντα ενός ευρώ και πενήντα έξι λεπτών (341,56 €).

Με τον ίδιο νόμο, στο προσωπικό που κατέχει οργανική θέση
και υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και
Θρησκευμάτων, με εξαίρεση τους αποσπασμένους σε αυτή, χορηγείται, από
1-1-2009, ειδική πρόσθετη, κατά μήνα, αμοιβή, ύψους εκατόν πέντε ευρώ
(105 €). Επιπλέον, στο εν λόγω προσωπικό παρέχεται και έκτακτη αμοιβή,
συνολικού ποσού τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 €), που καταβάλλεται σε
τρεις ισόποσες δόσεις την 1-6-2008, την 1-9-2008 και την 1-12-2008
αντίστοιχα.

5. Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών: Tα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:
  • Για προβληματικές περιοχές κατηγορίας B' 40 ευρώ.
  • Για προβληματικές περιοχές κατηγορίας A' 50 ευρώ.
  • Για όσες περιοχές χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα προβληματικές και παραμεθόριες 120 ευρώ.

6. Επίδομα ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά μήνα. Ξεκίνησε να χορηγείται από την 1-1-2005.

7. Νοσοκομειακό επίδομα και επίδομα τροφής για το προσωπικό των νοσοκομείων, των θεραπευτηρίων και του ΕΚΑΒ. Τα δύο αυτά επιδόματα έχουν ενοποιηθεί σ' ένα, το οποίο κλιμακώνεται ως εξής ανά μήνα:
  • 240 ευρώ για το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων των κλάδων Τ.Ε. Φυσικοθεραπευτών, Δ.Ε. Βοηθών Φαρμακείου και καθαριότητας.
  • 210 ευρώ για το λοιπό προσωπικό.
  • Για το προσωπικό που υπηρετεί στα αντικαρκινικά νοσοκομεία τα ποσά των παραπάνω περιπτώσεων α' και β' προσαυξάνονται κατά 10 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, νοσοκομεία ΙΚΑ, όπως επίσης και σε άλλες ειδικές μονάδες των νοσηλευτικών αυτών ιδρυμάτων τα ποσά των παραπάνω περιπτώσεων α’ και β’ προσαυξάνονται κατά 15 ευρώ αντίστοιχα.

Στους δικαιούχους του επιδόματος αυτού περιλαμβάνεται και το προσωπικό των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων, τα οποία υπάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που υπηρετεί στις Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Νοσηλευτικές Σχολές.

8. Επίδομα ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό των ΟΤΑ α' βαθμού. Το επίδομα αυτό ανέρχεται ανά μήνα:
  • Σε 170 ευρώ για το προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων, τους οδηγούς απορριμματοφόρων, τους εργατοτεχνίτες αποχέτευσης, νεκροταφείων και ρίψης ασφάλτου, καθώς και για τους μηχανοτεχνίτες συνεργείων αυτοκινήτων.
  • Σε 150 ευρώ για το εποπτικό προσωπικό καθαριότητας, το τεχνικό, υγειονομικό και γεωπονικό προσωπικό, τους μουσικούς πνευστών οργάνων, το ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας, τους
    οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων έργου και για όλους τους κλάδους της
    κατηγορίας ΥΕ .
  • Σε 110 ευρώ για το λοιπό προσωπικό.
Αναπροσαρμογή με το Ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α/20-6-2008).

9. Επίδομα μεταφραστών - διερμηνέων: Εχει καθοριστεί σε 30 ευρώ ανά μήνα.

10. Επίδομα πληροφορικής για τους εξειδικευμένους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής. Το επίδομα αυτό ανέρχεται ανά μήνα:
  • Σε 120 ευρώ για αναλυτές - προγραμματιστές και ηλεκτρονικούς μηχανικούς.
  • Σε 104 ευρώ για χειριστές - χειρίστριες Η/Υ, δατρητικών μηχανών και εισαγωγής στοιχείων.
  • Σε 74 ευρώ για τους κωδικογράφους και τους χειριστές κοπτικών μηχανημάτων που απασχολούνται σε οργανωμένα κέντρα πληροφορικής με πλήρες ωράριο εργασίας.
( Αναπροσαρμογή επιδόματος βάσει του Ν. 3606/2007 ΦΕΚ 195/Α/2007 )

11. Επίδομα αρχαιολογικών ερευνών: Καταβάλλεται στους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μήνα.

12. Επίδομα ειδικής απασχόλησης για τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο ανέρχεται ανά μήνα σε:
  • 235 ευρώ για τους σχολικούς συμβούλους, τους διευθυντές και τους προϊσταμένους γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομαρχιών, τους προϊσταμένους γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τους διευθυντές ενιαίων λυκείων και ΤΕΕ.
  • 176 ευρώ για τους διευθυντές γυμνασίων, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, τετραθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων και σχολικών εργαστηριακών κέντρων.
  • 88 ευρώ για υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και προϊσταμένους μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

13. Ειδικά επιδόματα εκπαιδευτικού προσωπικού.
Τα επιδόματα αυτά ορίστηκαν ειδικότερα ως εξής:
  • Μειονοτικών σχολείων:
    - Πεδινών περιοχών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 40 ευρώ ανά μήνα.
    - Ορεινών και ημιορεινών περιοχών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ορεινών γυμνασίων Ξάνθης και Ροδόπης 45 ευρώ ανά μήνα.
    - Απομακρυσμένων απομονωμένων περιοχών 50 ευρώ ανά μήνα.
    - Σχολείων δυσπρόσιτων μειονοτικών περιοχών 425 ευρώ ανά μήνα.
  • Ειδικής αγωγής: Ανέρχεται σε 195 ευρώ ανά μήνα και καταβάλλεται στο προσωπικό που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολικούς συμβούλους που επισκέπτονται σχολεία ειδικής αγωγής.


14. Επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας για το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ)

15. Επίδομα αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών για ταμίες, διαχειριστές και εκδότες που διαχειρίζονται κάθε μήνα χρηματικά ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Εχει καθοριστεί στα 60 ευρώ το μήνα.

16. Ειδικό επίδομα προσωπικού σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων: Ανέρχεται σε 250 ευρώ.

17. Ειδικό επίδομα ραδιενέργειας, για το προσωπικό του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:
  • Ζώνη Α' 264 ευρώ.
  • Ζώνη Β' 147 ευρώ.
  • Ζώνη Γ' 88 ευρώ.


18. Επίδομα ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων: Εχει οριστεί σε 50 ευρώ το μήνα.

19. Επιδόματα και αποζημιώσεις για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου. Στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και τους μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, καθώς και στο προσωπικό που υπηρετεί στα αγροτικά ιατρεία καταβάλλονται:
  • Εξοδα κίνησης 35 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο διπλάσιο όταν λαμβάνουν χώρα μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση κατοίκων όμορων περιοχών.
  • Επίδομα ετοιμότητας. Ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά μήνα για πεδινές και ημιορεινές περιοχές και σε 50 ευρώ ανά μήνα για ορεινές περιοχές.
  • Αγονων περιοχών. Ανέρχεται σε 550 ευρώ ανά μήνα και καταβάλλεται σε ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς για όσο χρόνο υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία άγονων περιοχών.

20. Αποζημίωση για το προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για το προσωπικό φρούρησης σωφρονιστικών καταστημάτων:
Εχει οριστεί σε 41 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης πέραν του υποχρεωτικού πενθημέρου εργασίας.

21. Ειδικό επίδομα για τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στη νήσο Δήλο. Ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά μήνα. Χορηγείται για την προσέλκυση και την παραμονή στη νήσο Δήλο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό τη φύλαξη των αρχαιοτήτων.


Επίδομα Περιφερειών
ΠΕ 550€
ΤΕ 510€
ΔΕ 470€
ΥΕ 450€
Κάθε χρόνο θα καταβάλλεται το 25% της διαφοράς του υπάρχοντος (249€) με το νέο (550€ για ΠΕ), δηλαδή 25%*(550-249)=75€
N.3731/2008 ΦΕΚ 263/Α/2008

Επίδομα αυξημένης ευθύνης από τα έσοδα του Εθνικού Τυπογραφείου
Ποοσστό των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου από καταχωρήσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ετήσιες συνδρομές, πωλήσεις φύλλων ή διάθεση φωτοαντιγράφων φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κατατίθεται υπέρ του Δημοσίου (Ν. 2349/1995 ΦΕΚ 224/Α/1995) και η αντίστοιχη πίστωση εγγράφεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το προϊόν ταυ ποσοστού αυτού διατίθεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών για την παροχή επιδόματος αυξημένης ευθύνης στους τακτικούς και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του πρώην Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνηοης (Υπ. Εσωτερικών), του Εθνικού Τυπογραφείου και της Γραμματείας του Α.Σ.Ε.Π., περιλαμβανομένων και των κατ' απόσπαση υπηρετούντων και των αποσπασμένων απο το πρώην Υπουργειο Προεδρίας. περισσότερα... (http://www.metataxeis.gr/index.php/topic,47306.0.html)


Πρόσθετη αμοιβή στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών στην υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Χορήγηση πρόσθετης αμοιβής, για το 2008, στους μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών (τέως ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.), που είναι τοποθετημένοι και υπηρετούν στην οικεία υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και στους μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους, που είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Εσωτερικών (τέως ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.) και υπηρετούν στην υπηρεσία αυτή.

Το ύψος της πρόσθετης αμοιβής ορίζεται ανάλογα
με την κατηγορία του υπαλλήλου ως εξής:
ΠΕ 300€
TE 270€
ΔΕ 240€
ΥΕ 200€
περισσότερα... (http://www.metataxeis.gr/index.php/topic,1014.0.html)


Επίδομα (Έξοδα) κίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ Α'
Σε όλους τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών 365€ μηνιαίως.


Επίδομα ποινικής ευθύνης Μηχανικών του Δημοσίου
ΠΕ Μηχανικοί 550€
ΤΕ Μηχανικοί 350€
Οι ΠΕ μηχανικοί έχουν και το 6 τοις χιλιοίς που είναι γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως. (Υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ 2635/Β/2008)

Κίνητρο Απόδοσης
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6, ενσωματώνεται στους βασικούς μισθούς των μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών των
υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, όπως
αυτοί έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2007, ποσό ίσο με το ένα τρίτο του
κινήτρου απόδοσης της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3205/2003.

  • Ειδικότερα, στους βασικούς μισθούς της Υ.Ε. κατηγορίας ενσωματώνεται
    ποσό 29 €, άρα κίνητρο απόδοσης 57€ (α)
  • ΔΕ κατηγορίας ποσό 32 €, άρα κίνητρο απόδοσης 64€ (β)
  • ΠΕ και ΤΕ χωρίς πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής ποσό 40 €, άρα κίνητρο απόδοσης 80€
  • ΤΕ κατηγορίας ποσό 45 €, άρα κίνητρο απόδοσης 90€
  • ΠΕ κατηγορίας ποσό 50 €, άρα κίνητρο απόδοσης 100€
Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων α και β εξακολουθούν να
προσαυξάνονται κατά δέκα ευρώ (10 €) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας.

Η μηνιαία οικογενειακή παροχή
Για την ενίσχυση της οικογενείας των δημοσίων υπαλλήλων χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, η οποία, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε υπαλλήλου, κλιμακώνεται ως εξής:
  • Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς τέκνα: 35 ευρώ.
  • Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα - σωματικά ή πνευματικά - για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η μηνιαία οικογενειακή παροχή των 35 ευρώ προσαυξάνεται κατά:
    - 18 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα
    - 47 ευρώ για το τρίτο τέκνο
    - 47 ευρώ για το τέταρτο τέκνο
    - 73 ευρώ για κάθενα από το πέμπτο τέκνο και άνω.

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση δικαιολογείται μόνο για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Το βασικό ποσό της οικογενειακής παροχής (τα 35 ευρώ) χορηγείται και στους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, στους άγαμους γονείς, καθώς και στον επιζώντα σύζυγο, σε περίπτωση θανάτου του ενός των συζύγων-υπαλλήλων, εφόσον έχουν παιδιά για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή των προσαυξήσεων.

Προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει επιπλέον να συντρέχουν οι εξής κατά περίπτωση προϋποθέσεις:
  • να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους.
  • να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημόσια ή ιδιωτικά. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια καταβολής της προσαύξησης είναι περιορισμένη, συναρτάται με το χρόνο της κανονικής φοίτησης, όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλεται μετά τη συμπληρωση του 24ου έτους της ηλικίας.

«Δικαιώματα» για τους στρατιωτικούς


Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους στρατιωτικούς, κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υποδείξεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των ενστόλων. Δημιουργείται πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και του θρησκεύματος

Τέρμα στις αγγαρείες, την άμισθη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με στρατιωτικά καθήκοντα όπως η κατάσβεση πυρκαγιών, και παροχή δικαιώματος ίδρυσης συνδέσμων στρατιωτικών καθώς και ελευθερία υποψηφιότητας στις εκλογές, χωρίς να χάνεται η στρατιωτική ιδιότητα, είναι μερικά από τα δικαιώματα που θεωρείται ότι πρέπει να έχουν οι στρατιωτικοί και περιέχονται στη σύσταση που κάνει προς τις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συμβούλιο των αναπληρωτών υπουργών του.

Συγκεκριμένα, στη σύσταση που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της 1.077ης συνεδρίασης του συμβουλίου αναπληρωτών υπουργών, υπό την προεδρία του κ. P. Widmer, εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών της Ελβετίας, και με τη συμμετοχή του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Α. Δενδούλη, προτείνεται... στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να εξασφαλίζουν ότι η εθνική τους νομοθεσία εφαρμόζει τις βασικές αρχές της πρότασης που αφορά στα δικαιώματα των στρατιωτικών. Παράλληλα, προτείνει να ανοίξει κύκλος συζητήσεων για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά το Συμβούλιο, σεβαστά πρέπει να γίνονται τα ακόλουθα δικαιώματα:

- Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία.

- Έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνειδήσεως και θρησκεύματος. Οποιοσδήποτε περιορισμός τίθεται στην ενάσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Αρθρου 9, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Έχουν δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης. Οποιοσδήποτε περιορισμός τίθεται στην ενάσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Άρθρου 10, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

- Στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να παρέχεται κατάλυμα επαρκούς επιπέδου, καθώς και αξιοπρεπής και ικανοποιητική διατροφή.

- Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ικανοποιητικές απολαβές (δίκαιες) και σύνταξη κατά την αποστρατεία τους.

Η σύσταση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αναμένεται έπειτα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους να αναπροσαρμοστεί και να τεθεί στο συμβούλιο των υπουργών, το οποίο είναι και το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου.

Πρακτικά, πάντως, εάν η χώρα μας δεν παραχωρήσει έγκαιρα τα συγκεκριμένα δικαιώματα στους στρατιωτικούς, ενδέχεται να βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου και αναμένεται να προσφύγουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, διεκδικώντας το δικαίωμα ίδρυσης σωματείων. Η υπόθεση έχει ήδη φθάσει στον Άρειο Πάγο και αναμένεται η έκδοση απόφασης για τις 17 Φεβρουαρίου του 2011.

Εάν αυτή είναι αρνητική, οι στρατιωτικοί θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα προς την κατεύθυνση της Σύστασης που εγκρίθηκε από το συμβούλιο υπουργών αναπληρωτών.

Crazy Painting ! Snotr

Aυτό το γνώριζες ?

* Η ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

* ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΑΠΟΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΟΣ ΤΟΥ

* Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ 18 ΚΙΛΑ ΣΠΕΡΜΑ

* ΤΑ ΜΗΡΙΑΙΑ ΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

* ΤΟ 98.5 % ΤΟΥ DNA ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥ ΧΙΜΠΑΝΤΖΗ

* Ένα ανθρώπινο σώμα περιέχει 0.2mg χρυσού. (Για βάρος 70 kg).

* Σύμφωνα με την Κομισιόν το όριο φτώχειας είναι τα 22ευρώ την ημέρα. Ενώ ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 18ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή 4ευρώ χαμηλότερα από το όριο φτώχειας.

* O μέσος άντρας βγάζει ένα κιλό γένια σε περίπου 30 χρόνια.

* Η κοκα κολα θα ήταν πράσινη αν δεν προσθέτανε χρώμα μέσα της

* Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου, ο Kopi Luwak, φτιάχνετε από κόπρανα

* WC σημαίνει Water Closet

* 52 χιλιάδες αγγλικές λέξεις, είναι ελληνικές

* ΟΙ δεξιόχειρες ζουν σύμφωνα με έρευνες κατά μέσο όρο 9 χρόνια περισσότερο από τους αριστερόχειρες

* Το ηφαίστειο της Καλντέρας στην Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει ύψος 300 μέτρα και διάμετρο 11 χιλιόμετρα.

* H Coca Cola όταν ανακαλύφθηκε το 1886 προοριζόταν για φάρμακο εναντίον του πονοκεφάλου.

* O ιδιοκτήτης της Αdidas και ο ιδιοκτήτης της Puma ήταν αδέρφια. (τσακωμένα)

* Το αεροδρόμιο Kansai στην Ιαπωνία είναι χτισμένο μέσα στην θάλασσα.

* H μαμά του Χίτλερ πήγε να κάνει έκτρωση, αλλά ο γιατρός δεν την άφησε και έτσι γεννήθηκε ο μικρός Αδόλφος.

* Το Bacardi έχει σαν σύμβολό του την νυχτερίδα, γιατί τις νύχτες έμπαιναν στο αποστακτήριο παραγωγής του ποτού πάρα πολλές νυχτερίδες.

* Το λάμα εάν σε συμπαθήσει μπορεί να σε φτύσει

* Ο Ειρηνικός ωκεανός απέκτησε το όνομά του από τον Μαγγελάνο, ο οποίος δεν συνάντησε καμία κακοκαιρία όσες φορές τον διέσχισε.

* Η έρημος Ατακάμα στην Χιλή, είναι το πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη. Bρέχει περίπου 1 χιλιοστό των χρόνο.

* Κρεμλίνο στα ρωσικά σημαίνει φρούριο.

* Η Wall Street πήρε το όνομά της από έναν τοίχο ο οποίος κατασκευάστηκε με σκοπό να εμποδίζει τα γουρούνια από το να μπαίνουν στην πόλη.

* Ο μικρότερος πίθηκος που υπάρχει είναι ο Cebuella pygmaea, ο οποίος έχει μήκος σώματος 13,6 εκατοστά με ουρά από 17 έως 23 εκατοστά. Το βάρος του είναι 120 γραμμάρια.

* Marlboro λεγόταν η οδός στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο του Φίλιπ Μόρις.

* Τις αναλογίες της Barbie τις έχει μία στις 100.000 γυναίκες, ενώ τις αναλογίες του Ken ένας στους 50 άντρες.

* Στην αρχή όλες οι ζώνες ήταν άσπρες. Με τον καιρό όμως οι άσπρες ζώνες γίνονταν μαύρες (από την βρωμιά). Έτσι ο παλιός καρατέκα είχε μαύρη ζώνη.

*Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι οι 6οι μεγαλύτεροι καταρράκτες στον κόσμο. Ο ψηλότερος καταρράκτης είναι ο Άνχελ στην Βενεζουέλα με ύψος 979 μέτρα.

* Τα νεύρα μας έχουν μήκος 70 χιλιόμετρα.

* O λόγος που οι Μεξικανοί βάζουν μία φέτα λεμόνι στο στόμιο της μπύρας είναι, για να απωθούν τις μύγες.

* Από που βγαίνει το ΙΚΕΑ; Από τα αρχικά: Του ιδιοκτήτη της ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ,Ελμτάριντ (η φάρμα στην οποία μεγάλωσε ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ)Αγκουναρίντ (το όνομα του χωριού του Ίνγκβαρ Κάμπραντ

* Το σήμα της Lamborghini είναι το ζώδιο του ιδρυτή της Ferucio Lamborghini, ο ταύρος.

* Μέχρι το 1664 η Νέα Υόρκη λεγόταν Νέο Άμστερνταμ.

.* Ο Φέρντιναντ Πόρσε (ιδρυτής της Porsche) γεννήθηκε το 1875 και ήταν φίλος του Χίτλερ.

* Ο Bluetooth ήταν Δανός Βίκινγκ Βασιλιάς.

* Ο Marlboro man Ντέιβιντ Μακλίν πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων το 1995.

* Στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής, όταν οι Βόρειοι κατέλαβαν την πόλη των Νότιων, όπου ζούσε ο Τζακ Ντάνιελ, δεν πείραξαν καθόλου τον Τζακ, γιατί δεν ήθελαν να ξεμείνουν από ουίσκι.

* Η ανόρθωση των τριχών (όταν κάνει κρύο) εμποδίζει την μεταφορά θερμότητας προς το περιβάλλον.

* Ο Ian Hibbell, από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, είχε γυρίσει τα τελευταία 40 χρόνια όλο τον κόσμο με το ποδήλατό του. Από την Ανταρκτική μέχρι τον Αμαζόνιο και από την
Αλάσκα μέχρι την Ινδονησία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 έπεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού στην Εθνική οδό, στο ύψος της Βαρυμπόπης. Ο άτυχος Βρετανός άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ Κηφισιάς.

* Στον Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει στεριά κάτω από τον πάγο.

* Οι Κινέζοι γιορτάζουν τα γενέθλια τους κάθε 10 χρόνια.

* Το Paintball ανακαλύφθηκε το 1980 όταν από την Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημιούργήθηκε ένα πιστόλι που μάρκαρε τα δέντρα.

* Στο στούντιο που δούλευε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, υπήρχε ένα ποντίκι το οποίο δεν φοβόταν και συχνά εμφανιζόταν ζητώντας τροφή. Αυτό το ποντίκι έδωσε την ιδέα στον Γουόλτ Ντίσνεϊ για την δημιουργία του Μίκυ Μάους

* Το 1867 οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από την Ρωσία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.

* Οι ποντικοί ιδρώνουν μόνο από την ουρά τους.

* Για να φτιαχτούν τα χαρτονομίσματα (ή αλλιώς τραπεζογραμμάτια) χρησιμοποιείται ειδικό χαρτί το οποίο περιέχει ίνες από ρύζι, μετάξι, βαμβάκι και λινό.

* To 1989 ένας αστεροειδής με διαμέτρο 300m και όνομα 4581 Asclepius πέρασε 700000km μακρυά από την γη. Ο αστροειδής πέρασε από το σημείο που η γη βρισκόταν 6 ώρες πριν.

,,,,,,,,,θα ξαναφατε χταπόδι ???

Israel Shopping

ΒΕΜΠΟ ΣΤΟΝ...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !!!!!



0-1 SERVIA HELLAS


0-1 SERVIA ELLADA

Noah's ark- Μια κιβωτός θα μας σώσει....


Manos Pyrovolakis - Noah's ark

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΥΙΟΥ ΤΟΥ






Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

============


Τον είπαν τρελό. Αλλά και ποιος ήρωας δεν ήταν «τρελός»; Ποια λογική μπορεί να σπρώξει ένα παιδί 26 ετών σε έναν ιστό ενώ τον σημαδεύουν δεκάδες όπλα;


Ο Σολωμός Σολωμού στις 14 Αυγούστου του 1996, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, έκλεισε τα αφτιά του στις φωνές της «σύνεσης» και της «λογικής». Ηταν η φωνή που προσπάθησε να τον φέρει στα λογικά του. Την αγνόησε.


Οι τελευταίες στιγμές της σύντομης ζωής του πάγωσαν την Κύπρο, που ήταν καθηλωμένη στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας απευθείας τη διαδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας.


ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ

_________________


Ο Σολωμός ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά του Σπύρου Σολωμού. «Εκείνη την ημέρα εργαζόμουν στο εστιατόριο στο Παραλίμνι. Μετά από λίγα λεπτά μου τηλεφώνησε ο γαμπρός μου και μου είπε να πάω στο νοσοκομείο. Μέχρι να πάω στο νοσοκομείο το είχαν μάθει όλοι από την τηλεόραση. Εγώ τον βρήκα στο νεκροτομείο», λέει ο τραγικός πατέρας.


Ο Σπύρος Σολωμού κουβαλώντας τον δικό του σταυρό έχει αποσυρθεί σε ένα φτωχόσπιτο κάπου στην Επαρχία Λάρνακας. Σήμερα, 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού του, δεν κρύβει την απογοήτευση του για την εξέλιξη των πραγμάτων στο Κυπριακό.


ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ

______________


Στο ερώτημα μας αν νομίζει πως η θυσία του γιου του πήγε χαμένη απαντάει χωρίς περιστροφές: «Καμία θυσία δεν πάει χαμένη. Βλέπω τα νέα παιδιά που πηγαίνουν στις εκδηλώσεις και έχουν στο μυαλό τους τη θυσία του Σολάκη. Τίποτα δεν πάει χαμένο».


Ο Σπύρος Σολωμού δεν περιμένει να ακούσει συγγνώμη από τους δολοφόνους του γιου του.


ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

_________________


Του αρκεί που καταδικάστηκε η Τουρκία από τό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Δεν μας ενδιέφεραν οι αποζημιώσεις, αλλά η καταδίκη της Τουρκίας». Το 1996 η ελληνική κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία που ήταν αντιπολίτευση είχαν προσφέρει ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν στην οικογένεια Σολωμού.


Ο Σπύρος Σολωμού όπως παρέλαβε τα χρήματα πήγε και τα παρέδωσε στο υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Κυπριακού Στρατού. Φτωχός άνθρωπος, βιοπαλαιστής με οκτώ παιδιά. «Δεν με νοιάζει αν πιάσανε τόπο τα χρήματα. Έκανα εκείνο που πίστευα και πιστεύω. Το ίδιο θα έκανα και σήμερα», λέει ο ίδιος.


ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

______________


Πριν από λίγες ημέρες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία ο Σπύρος Σολωμού δοκίμασε μια μεγάλη έκπληξη: «Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και βγήκαν δύο Τουρκοκύπριες που με αναγνώρισαν και έπεσαν κάτω και μου φιλούσαν τα πόδια και ζητούσαν συγγνώμη για τη δολοφονία του Σολωμού.


Ήταν η πρώτη φορά που δάκρυσα. Συγκινήθηκα. Είχα διαβάσει τη συνέντευξη του Κενάν Ακίν που πυροβόλησε τον Σολωμό και είπε ότι αν χρειαζόταν θα το ξαναέκανε. Τι περιμένεις από τέτοιους ανθρώπους»


ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΓΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ

_______________


Το παράπονο του Σπύρου Σολωμού είναι ότι η Κύπρος δεν διαθέτει έναν Μαντέλα ή έναν Γκάντι.


«Για να αντιμετωπίσει ο κόσμος την κατοχή θέλει ηγέτες με...καρύδια. Δυστυχώς, δεν έχουμε τέτοιους. Το πρότυπο το δικό μου για την Κύπρο ήταν ο στρατηγός Γρίβας το 1955-1959. Από κει και πέρα δεν βρήκαμε άλλον που να έχει κότσια να αντισταθεί και να πολεμήσει. Οι πολιτικοί μας αντί να κάθονται στο τραπέζι και να απαιτούν επαιτούν. Τσακώνονται για το ποιος θα κάνει την καλύτερη προσφορά στους Τούρκους. Λες και είναι πολυκατάστημα η Κύπρος και θα πουλήσουν τα προϊόντα τους»

Του παπα-Τσάκαλου δεηθώμεν










tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)