Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τι συμβαίνει στα μετοχικά ταμεία Στρατού και Ναυτικού;;;;;

Χαμός με τα ΜΤΣ και ΜΤΝ. Στο πρώτο διώχνουν μετά από οκτάμηνη θητεία τον απόστρατο Σιδηρόπουλο κουνιάδο της Κατερίνας Παπακώστα, παρά το γεγονός ότι είχε τριετή σύμβαση . Το ερώτημα είναι αν θα του πληρώσουν τους μισθούς της τριετίας. Γιατί απομακρύνεται; Λένε απόστρατοι επειδή είχε εναντιωθεί στην μετατροπή του ΜΤΣ σε επικουρικό ταμείο.

Τα ίδια και στο ΜΤΝ με την απομάκρυνση του Σπύρου Χριστόπουλου ,που έχει βγάλει από τα ρούχα τους πολλούς στο ναυτικό. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση ήρθε μετά από εισήγηση ναυάρχου στο ναυτικό συμβούλιο, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του όπως λένε οι πληροφορίες μετά από παρέμβαση του ειδικού γραμματέα του Πενταγώνου Αντώνη Οικονόμου. Βέβαια όπως εξηγούν ο ναύαρχος μπορεί να εισηγήθηκε αλλά ο αρχηγός του ναυτικού δέχτηκε την εισήγηση.

Το θέμα είναι ότι κάτι συμβαίνει με τα μετοχικά ταμεία στρατού και ναυτικού ???.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο ΜΤΣ με την απομάκρυνση του προέδρου του αλλά και στο ΜΤΝ, επιχειρούν να εξηγήσουν οι Ακομμάτιστοι Απόστρατοι Αξιωματικοί. Με ένα κείμενο που ξεκινά από την εποχή που υπουργός ήταν ο Πάνος Μπεγλίτης κάνουν λόγο για “την σκοτεινή πλευρά των εξελίξεων σε ΜΤΣ και ΜΤΝ”.

Το κείμενο:

Σε πρόσφατη παρέμβασή μας, είχαμε αναλύσει το γιατί τα πάντα δείχνουν πως το σχέδιο Μπεγλίτη, για την μετατροπή των Μετοχικών Ταμείων σε επικουρικά, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά  ίσως αυτή τη στιγμή να βρίσκεται και στην τελική φάση ολοκλήρωσής του. Για λόγους εμπέδωσης, τα επαναλαμβάνουμε κατά το δυνατόν επιγραμματικά:

·         Το 2011, οι Υ.ΕΘ.Α. Βενιζέλος και Μπεγλίτης, δηλώνουν σε ερωτήσεις στη Βουλή, ότι το σχέδιο για το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων είναι η μετατροπή τους σε Επικουρικά Ταμεία. Παράλληλα, η πρότασή τους για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, είναι η υπαγωγή τους στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.).


·         Τον Οκτώβριο του 2011, το Υπουργείο Εργασίας ζητά από τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ να επιβάλουν στους μερισματούχους τους, την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ).

·         Τον Ιούνιο του 2012, το ΝΣΚ γνωμοδοτεί, ότι τα μεν Μ.Τ. είναι φορείς Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης και υπάγονται στην επιβολή του ΕΕΣΕΑ, ενώ τα ΕΚΟΕΜ όχι. Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν έγινε αποδεκτή από το ΥΕΘΑ, ως προς το πρώτο μέρος.

·         Το Δεκέμβριο του 2012, το Υπουργείο Εργασίας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εντάσσουν τα Μ.Τ. και τα ΕΚΟΕΜ, στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

·         Το Μάρτιο του 2013, ο ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις και αποδέχεται την ένταξη των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κοινός παρονομαστής σε όλη αυτή την εξέλιξη, είναι ο διορισμένος από τον κο Μπεγλίτη, πρώην πρόεδρος του ΜΤΣ Υποστράτηγος (Ο) ε.α. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, ο οποίος μετά την αποτυχία (λόγω PSI) των μεθοδεύσεων του για χρήση από το ΜΤΣ των αποθεματικών των ΜΤΝ και ΜΤΑ, δηλώνει, πως μοναδική προοπτική για το ΜΤΣ, είναι η μετατροπή του σε Επικουρικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Φαίνεται δε πως έχει καταφέρει να πείσει αρκετούς «κομβικούς» συναδέλφους του Σ.Ξ. τόσο στην ανώτατη ιεραρχία του Γ.Ε.Σ. και Γ.Ε.ΕΘ.Α., όσο και στο «διεκδικητικό» χώρο των αποστράτων, σχηματίζοντας ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων με συντονισμένη ευρεία δράση. Δράση την οποία είχαμε δει άλλωστε σε έγγραφα, στα οποία τα «χρόνια μετοχικής σχέσης» είχαν αντικατασταθεί από τα «χρόνια ασφάλισης». Αξίζει δε να σημειωθεί, πως σε όλες αυτές τις προοπτικές, υπήρξε σθεναρή αντίσταση, τόσο των ΜΤΝ και ΜΤΑ, όσο και των ΓΕΝ και ΓΕΑ, των οποίων όμως η παρουσία στα «κέντρα αποφάσεων» (ΓΔΟΣΥ – Σύμβουλοι Υπουργών κλπ), είναι έως ανύπαρκτη!

Για να γίνει όμως εύπεπτη η επίσημη μετατροπή των Μετοχικών Ταμείων σε Επικουρικά Ταμεία (για όσους δεν το έχουν καταλάβει, η ένταξη των ΜΤ στους Φ.Κ.Α., είναι ο προθάλαμος), είναι απαραίτητο να υπάρξει μία περίοδος «ηρεμίας» και ανάπτυξης προσδοκιών καλύτερων προοπτικών.

Έτσι, φθάνουμε σε κάποιες ρυθμίσεις για το ΜΤΣ, που καθησυχάζουν τις εντάσεις, χωρίς όμως να επιλύουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα που μετά τους διθυράμβους του τέως  τότε ΥΦΕΘΑ κου Καράμπελα και του απερχόμενου τότε πρόεδρου του ΜΤΣ, βγήκε και πάλι στην επιφάνεια, με την αίτηση από το ΜΤΣ νέας χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΟΙΚ., για να καλύψει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις! Προφανώς, ο Αντιστράτηγος (Ο) ε.α. Μιχαήλ Σιδηρόπουλος, νέος πρόεδρος του ΜΤΣ, δεν συμμερίστηκε την ευδαιμονία του προκατόχου του, βρήκε άλλα πράγματα και τους χάλασε τη συνταγή, όντας, εκτός των άλλων, κατά της ιδέας της επικουροποίησης!

Παράλληλα, ο ΥΦ.ΕΘ.Α. κος Δαβάκης, συγκρότησε άλλη μία «νέα» επιτροπή, υπό τον Αρχιπλοίαρχο (Ο) Σπυρίδωνα Χριστόπουλο, η οποία είχε σκοπό την σύνταξη «προδιαγραφών» για την μέσω της ΓΔΟΣΥ διενέργεια διαγωνισμού, για την ανάδειξη εξωτερικού φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης με σκοπό την διαπίστωση της βιωσιμότητας ενός ενιαίου Μετοχικού Ταμείου. Η υπόψη δε μελέτη, θα καταλήγει σε απαιτούμενο νομικό πλαίσιο, οικονομικά-λογιστικά θέματα, οργανωτικές-διοικητικές δομές κλπ.

Είναι σίγουρο πως ο κος Σιδηρόπουλος, χάλασε το πνεύμα «ηρεμίας» περί της οικονομικής κατάστασης του ΜΤΣ και ενδεχομένως και τα σχέδια υποταγής στο δρομολόγιο επικουροποίησης. Είναι σίγουρο επίσης, ότι ο κος Χριστόπουλος, επίσης ήταν αντίθετος, ως εκ του ΜΤΝ προερχόμενος, σε κάθε σκέψη πρόχειρης ενοποίησης και επικουροποίησης, χωρίς βέβαια να είναι γνωστές οι εισηγήσεις της επιτροπής που προέδρευε. Τα παρακάτω γεγονότα όμως, κάνουν τον οποιοδήποτε να γίνεται τουλάχιστον, ιδιαίτερα καχύποπτος, αν όχι ιδιαίτερα ανήσυχος:

·         To πρώτο, έχει να κάνει με την εν κρυπτώ, φυλαγμένη ως επτασφράγιστο μυστικό και ερωτηματικής νομιμότητας καρατόμηση του κου Σιδηρόπουλου. Καρατόμηση που φαίνεται δεν την περίμενε και ο ίδιος, παρά τις «παραινέσεις» για παραίτηση που του είχαν γίνει και που κατά πληροφορίες φέρεται να προτίθεται να την προσβάλει νομικά.

·         Το δεύτερο, έχει να κάνει με την επίσης απρόσμενη αποστρατεία του Γενικού Διευθυντή του ΜΤΝ, Αρχιπλοιάρχου Χριστόπουλου, δεδομένου ότι εκ θέσεως είχε το βάρος της διεξαγωγής της δίκης κατά της Τραπέζης της Ελλάδος, για το PSI, που έχει ορισθεί για την 20 Μαρτίου!

·        Το τρίτο έχει να κάνει με τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, με συμμετοχή, όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας, αξιωματούχων του Υπουργείου και της τρόικας, στην οποία είχαν κληθεί και οι Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων, χωρίς, όπως λέγεται, να έχουν ενημερωθεί επί του περιεχομένου της. Σε αυτή τη σύσκεψη, η τρόικα φέρεται να πίεσε για την ενοποίηση όλων των φορέων Επικουρικής Ασφάλισης, σε ένα ενιαίο Ταμείο, ζητώντας αναλύσεις και στοιχεία. Σε αυτό δε το σημείο, ο κος Σιδηρόπουλος, προς τιμήν του, φέρεται να αντέδρασε τόσο  στο ότι τα Μετοχικά Ταμεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, όσο και στο ότι αυτά δεν είναι Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά να υποθέσει κάποιος ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, όσο και η «ομάδα» των στρατιωτικών κέντρων αποφάσεων και των δορυφόρων τους, δεν επιθυμούν εμπόδια στο δρομολόγιο του τραίνου της επικουροποίησης των Μετοχικών Ταμείων. Της επικουροποίησης, που την εμφανίζουν δειλά-δειλά σαν μοναδική λύση για την επιβίωση των Μ.Τ. που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρή υστέρηση σε οικονομικούς πόρους, οι οποίοι προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, όταν καταργηθούν οι περιβόητες «κρατήσεις υπέρ τρίτων».

Ποιος όμως πιστεύει ότι αυτοί οι πόροι θα αντικατασταθούν, έστω και μερικά, από την «εργοδοτική εισφορά» του Δημοσίου υπέρ Επικουρικών Ταμείων, σε τέτοιες εποχές;

Ποιος είναι αυτός που πιστεύει, ότι το Δημόσιο θα βγάλει χρήματα από την τσέπη του, για νέα Επικουρικά Ταμεία; Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι η τρόικα για την οποία η Επικουρική Ασφάλιση, είναι άγνωστη λέξη, θα συνδράμει στην ισχυροποίηση του θεσμού;

Δεν είναι δε λίγοι, αυτοί που πιστεύουν ότι το ΜΤΣ έχει τόσο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που έχει γίνει σοβαρός πονοκέφαλος και αγκάθι για τους Υπουργούς Άμυνας, οι οποίοι θεωρούσαν το Υπουργείο Άμυνας ασφαλές καταφύγιο διατήρησης πολιτικών καριέρων. Το να πετάξουν ένα τέτοιο πρόβλημα από πάνω τους, μάλλον ανακούφιση θα τους προκαλέσει. Όπως ανακούφιση θα προκαλέσει και σε όλους όσους συμμετείχαν στον εξανεμισμό των της περιουσίας του, που θα απελευθερωθούν πλέον πλήρως.

Το θέμα είναι ότι μαζί με το ΜΤΣ, θα συμπαρασυρθούν και τα άλλα δύο Ταμεία, που δεν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλα περιθώρια! Ή θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ή θα παραδοθούμε αμαχητί.

Καλούμε όλους τους φορείς εκπροσώπησης εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών να συστρατευθούν άμεσα και να μην υποκύψουν σε πολιτικές υποσχέσεις και εφησυχασμούς.

Καλούμε την ΕΑΑΝ, την ΕΑΑΛΣ, την ΠΕΑΛΣ και την ΠΟΕΠΛΣ, να σημάνουν συγκέντρωση παρουσίας στην εκδίκαση της αγωγής του ΜΤΝ κατά της ΤτΕ, για το PSI, την 20η Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τα Μετοχικά Ταμεία, δεν έχουν καμία σχέση με Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι φορείς Οικονομικής Μέριμνας των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών, στα πλαίσια της Διοικητικής μέριμνας του στρατεύματος!

Τούρκοι κι Αμερικάνοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Φρεγάτες και υποβρύχια στέλνει στην περιοχή η Τουρκία – Ασκήσεις ετοιμότητας στην ίδια περιοχή από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό – Γιατί φεύγει η Noble Energy από το “οικόπεδο” των ερευνών και τι μέλλει γενέσθαι με τις γεωτρήσεις

Λεπτές ισορροπίες, συγκαλυμμένες “προειδοποιήσεις” και έμμεσες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση συνθέτουν το παζλ των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι κινήσεις παντός είδους ενδιαφερόμενων για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και για τον έλεγχό της.

Την ώρα που η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Noble Energy ανακοίνωνε και επισήμως πως αποχωρεί στην παρούσα φάση από το πεδίο των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά κλιμάκωνε τις προκλήσεις της στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα “Ίμβρος”, συνοδευόμενη από δύο υποβρύχια, επισήμως για διενέργεια ασκήσεων και για υποστήριξη των σεισμικών ερευνών που διενεργεί το σκάφος "Μπαρμπαρός"!

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κλιμακώσει τις αντιδράσεις της απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση της Άγκυρας, αρκούμενη σε μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή όμως στην περιοχή εδραιώνει την παρουσία της και η... Ουάσινγκτον! Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε εκεί, συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείει περίπου 100 ναυτικά μίλια στο δυτικό τμήμα του FIR Λευκωσίας και ανάλογο βάθος στο FIR Αθηνών, μια μεγάλης έκτασης άσκηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων στις οποίες συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» ηγούμενο ομάδας πλοίων μάχης, που ήρθαν στην περιοχή αυτές τις μέρες από το λιμάνι Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της άσκησης στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία και θα επιστρέψει για το δεύτερο μέρος της άσκησης μέσα στις επόμενες ώρες.

Όσον αφορά τώρα στην αποχώρηση της Noble Energy από το λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα για τις διαδικασίες ερευνών και την επεξεργασία των δειγμάτων της, οι εκπρόσωποί της τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτείται μια πλήρης αποχώρηση της εταιρείας από τις έρευνες και από το ενδιαφέρον της για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Προς τούτο μάλιστα η Noble ανέθεσε ήδη σε ισραηλινή εταιρεία τη μεταφορά της ειδικής λάσπης για τις γεωτρήσεις από τη Λεμεσό στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Noble, η εταιρεία αναστέλλει για ένα διάστημα τις εργασίες επειδή εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις, απαντήσεις και διευθετήσεις από πλευράς της Κυπριακής Αρχής Λιμένων σε σχέση με τις αιτήσεις για μετεγκατάσταση στο λιμάνι Λάρνακας. Εφόσον λοιπόν δεν προβλέπεται γεωτρητική δραστηριότητα της Noble στην κυπριακή ΑΟΖ την αμέσως επόμενη περίοδο, εξ' ου και ελήφθη η απόφαση οι τωρινές εγκαταστάσεις να αποψιλωθούν και να αποθηκευτούν.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες πως θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επόμενης γεώτρησης στο οικόπεδο 12, οπότε και θα απαιτηθεί εκ νέου η λειτουργία της μονάδας παραγωγής της ειδικής λάσπης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)