Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σαρώνουν τους μισθούς με νόμο - σκούπα

Για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα πιέζει ασφυκτικά η τρόικα, καθώς ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα πάντα που αφορούν το κόστος εργασίας, χωρίς να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»: μείωση του κατώτατου μισθού, «μαχαίρι» στον 13ο και τον 14ο μισθό και στις αυτόματες ωριμάνσεις που συνιστούν -όπως είπε- «ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα», καθώς και περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Κατέστησε ακόμη σαφές ότι απαιτούνται θυσίες και ότι αυτό δεν συνιστά εκβιασμό αλλά είναι η πραγματική κατάσταση και ότι «χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».

Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ, η τρόικα στις επαφές της με την κυβέρνηση έχει αναφερθεί στη διετία 1985-'87 όπου υπήρξε ανάλογη παρέμβαση για τους μισθούς, στέλνοντας μήνυμα ότι αν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι και το κόστος εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως οι προσαρμογές δεν είναι μόνο αναγκαίες για να πάρουμε την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, αλλά «μόνο έτσι διαθέτουμε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα του οποίου θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας από την τρόικα και θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της χώρας. «Δεν έχουμε λοιπόν», σημείωσε με έμφαση, «την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα».

«Εάν», πρόσθεσε, «δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικας δεν θα είναι θετική. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε τον διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα». Χωρίς μάλιστα να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα, τόνισε ότι «θα χρειαστεί να δεχτούμε περιορισμένες θυσίες για να αποτρέψουμε μία καταστροφική έκβαση, να δώσουμε λίγα προκειμένου να μη χάσουμε πολλά».

Αποσαφήνισε, πάντως, ότι «αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης, όπως ορισμένοι ενδεχομένως να σπεύσουν να πουν. Αυτά είναι χωρίς ωραιοποιήσεις η πραγματικότητα. Και οφείλω να εκθέσω ενώπιόν σας την πραγματική κατάσταση της χώρας, όσο οδυνηρή κι αν είναι η περιγραφή της».

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ζήτησε από τους εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δείξουν πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Από τον επιχειρηματικό κλάδο να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης θέσεων εργασίας.

Από τα συνδικάτα να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία υψηλής ανεργίας, προστατεύοντας το αγαθό της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εφερε, μάλιστα, παραδείγματα άλλων χωρών όπου γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν με τη συναίνεση των συνδικάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από αυτές τις κοινωνικές συμφωνίες κέρδισαν όλοι». «Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας», σημείωσε, «εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

«Ατζέντα» ανατροπών από την τρόικα
«Αρμαγεδδών» στον ιδιωτικό τομέα

Μοντέλο Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ ζητούν οι δανειστές. Στην πρέσα 13ος και 14ος μισθός. Πιέσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» των τριετιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

«Αρμαγεδδών» έρχεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την τρόικα να στέλνει τελεσίγραφο για αλλαγές εδώ και τώρα ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση.

Ο κατώτερος μισθός, τα δώρα, οι τριετίες αλλά και οι εισφορές είναι τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι εν όψει της έλευσης των δανειστών στις 16 του μήνα.

Η «ατζέντα» των εργασιακών θεμάτων περιλαμβάνει:

1. Τον κατώτερο μισθό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάρξει «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ. Μάλιστα έχουν κάνει αναφορά στο? μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ. Το θέμα αυτό αποτελεί «αιτία πολέμου» για το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ την αντίθεσή τους με την κατάργηση του κατώτερου μισθού έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

2. Τον 13ο και τον 14ο μισθό. Στο τραπέζι έχει μπει από τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της κατάργησης δώρων και επιδόματος αδείας.

3. Τις ωριμάνσεις (τριετίες). Είναι το θέμα που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα άνοιξε ο ΣΕΒ αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Στο τραπέζι αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» για συγκεκριμένο διάστημα των ωριμάνσεων που δίνονται στους εργαζομένους.

Παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από «κόσκινο» να περάσουν και τα επιδόματα, που προβλέπονται στις συμβάσεις.

4. Το μη μισθολογικό κόστος. Είναι το πιο... βατό θέμα της ατζέντας, καθώς υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και συνδικάτα βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση των εισφορών 10% από το Μάρτιο σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν εναλλακτικά σενάρια για να υπάρξει πρόσθετη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% το όφελος θα αγγίξει τα 2 δισ. Θετικά βλέπει το θέμα και η ΓΣΕΕ, αρκεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αναπληρωθούν τα έσοδα των Ταμείων με άλλους πόρους, εκτός φυσικά κρατικού προϋπολογισμού, όπως επιβολή τέλους ασφαλιστικού ένα τοις χιλίοις στους τζίρους όλων των επιχειρήσεων.

BBC: Κίνδυνο χρεοκοπίας επισείει ο Ελληνας πρωθυπουργός

Εκτός από την εκτίμηση αναλυτών ότι η προειδοποίηση Παπαδήμου έχει σκοπό να προετοιμάσει τους Έλληνες για επιπλέον μέτρα λιτότητας, το BBC παραθέτει επίσης την άποψη της Mέγκαν Γκριν, εκ των στενών συνεργατών του Νούριελ Ρουμπίνι στο Roubini Global Economics.

«Ελλείψει τείχους προστασίας που θα μονώσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες από μια ελληνική χρεοκοπία, είναι εξαιρετικά απίθανο η τρόικα να αρνηθεί στην Ελλάδα τα κεφάλαια της βοήθειας απαλασσόμενη έτσι από τη χώρα».

«Ωστόσο», προσθέτει η Γκριν «ακόμη κι αν η τρόικα εκταμιεύσει την επόμενη δόση, η χώρα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το PSI προ του Μαρτίου».

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (88%) δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκτη κατά σειρά ποσοτική έρευνα με τίτλο "Οικονομικό Βαρόμετρο" που διενήργησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τα προσωπικά τους οικονομικά σε ποσοστό 90%.

Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που διακατέχει τους πολίτες είναι και το γεγονός ότι το 65% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το τρέχον έτος θα μειωθούν τα προσωπικά τους εισοδήματα.

Σε ερώτημα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την διατήρηση του ευρώ ως εθνικό νόμισμα, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι απόψεις διχάζονται. Το 40% των ερωτηθέντων έκρινε θετικά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 37% αρνητικά.

Το ποσοστό εκείνων που δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν άποψη στο εν λόγω ερώτημα ήταν αρκετά υψηλό, αγγίζοντας το 25% του συνόλου.

Το ΕΒΕΑ ζήτησε ακόμη την εκτίμηση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Το 40% του συνόλου απάντησε αρνητικά, ενώ το 47% απάντησε θετικά.

"Είναι προφανές ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τίθεται υπό αμφισβήτηση από το σύνολο των πολιτών. Το τελευταίο βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αποτυπώνει την πλέον απαισιόδοξη εικόνα, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους", δήλωσε ο ρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, "είναι σαφές, ότι η απαισιοδοξία αυτή που δεν οφείλεται μόνο στο αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, αλλά και σε πραγματικά γεγονότα, έχει επηρεάσει την κίνηση στην αγορά και γενικότερα την επιχειρηματικότητα".

"Για πολλοστή φορά το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μείγμα της πολιτικής της και κυρίως να παγώσει κάθε νέα οριζόντια πολιτική λιτότητας στρέφοντας την προσοχή της στην προώθηση πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων αναπτυξιακών μέτρων", κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Η τρόικα θίγει το θέμα του κατώτατου μισθού

Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, με επιστολή της στο υπουργείο Εργασίας θέτει το θέμα του κατώτατου μισθού που ανέρχεται στα 751 ευρώ, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του 13ου και 14ου μισθού.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται στην επιστολή τους στις ισχύουσες πραγματικότητες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ευθέως στο ύψος μείωσης και στην κατάργηση των δώρων.

Οι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά τους συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά επικεντρώνονται στο μη μισθολογικό κόστος, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και το κόστος ενέργειας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα που έχει θέσει η τρόικα.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θιγεί ο κατώτατος μισθός.

Μάχη για δώρα και βασικό μισθό

"Υπερασπίζομαι ήδη το βασικό μισθό και τα δώρα, δεν υπάρχει λόγος κατάργησής τους", δήλωσε στο "Ράδιο 9" ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενόψει των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Ανέφερε ακόμα πως αν μειωθεί ο κατώτατος μισθός θα υπάρξουν επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και τις ασφαλιστικές εισφορές, τονίζοντας πως στόχος είναι να επεκταθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν συζητείται καμία αναθεώρηση για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σημείωσε πως η σύμβαση υπεγράφη κόντρα στο μνημόνιο.

Η δραχμή και το ταμπού εξόδου από την Ευρωζώνη

Αναζωπύρωση των δημοσιευμάτων για επιστροφή της Ελλάδας στο άλλοτε εθνικό νόμισμα έφεραν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή, με τον τίτλο "Οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή" να φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της Bild.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει πια κατηγορηματικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη σχολιάστηκαν από μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μιλά πλέον ανοιχτά για έξοδο από το ευρώ.

Ο Παντελής Καψής ανέφερε ότι όλα θα κριθούν στις συνομιλίες κατά τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών είμαστε εκτός ευρώ, σημείωσε ο Παντελής Καψής, όπως επισημαίνει η Bild.

"Χωρίς νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων η Ελλάδα ανησυχεί ότι θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. 'Αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι σήμερα η έξοδος από το ευρώ αποτελούσε ταμπού για την Αθήνα", παρατηρεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η ΕΕ αντιδρά με ψυχραιμία στις δηλώσεις Καψή, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να επισημαίνει ότι το ζητούμενο είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε σχέδιο το 2012 ή αργότερα κάποια χώρα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)