Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία για όλους εμάς;
400 μονάδες βάσεις, ενώ παρατηρήθηκε φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη και η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα έριξε το επιτόκιο στο 1,75%. Στο τραπέζι πέφτουν πολλά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και προς το παρόν φαίνεται να επικρατεί αυτό της αποφυγής κινήσεων που θα οδηγούσαν σε ντόμινο καταρρεύσεων, άρα του σεναρίου άμεσης δρομολόγησης εξόδου από το ευρώ που υποστηρίζουν πλέον αρκετοί στην ευρωζώνη...
Είναι φανερό όμως πως η Ελλάδα, την παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να προσπαθήσει να την κερδίσει πλέον, μετά την εξαπάτηση της τρόικας με τις μεταρρυθμίσεις «μαϊμού» και τις προσλήψεις αντί απολύσεων στο δημόσιο που οδήγησαν στην αύξηση των δαπανών...
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο αποτελεί προσπάθεια ανακοπής της αυξητικής τάσης της αναταραχής στις ευρωπαϊκές αγορές. Η παρουσία του Αμερικάνου υπουργού Οικονομικών στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης την Παρασκευή, αποτελεί άλλη μια παρέμβαση να καμφθούν οι αντιρρήσεις συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Με βάση τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών των Ευρωπαίων και ιδίως των Γερμανών αξιωματούχων, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι ομαδοποιούνται σε τρία βασικά σχήματα.
Τα τρία σενάρια
Α) Επιτάχυνση υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και εξάντληση των πιέσεων στην Ελλάδα, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με την αναστολή εκταμίευσης της 6ης δόσης, συν κάποιες τροποποιήσεις που θα καθησυχάσουν...
Β) Επίσπευση του ESM, πιθανόν μέσω της τρέχουσας απόφασης για αύξηση των κεφαλαίων και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF με στόχο την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας με υποχρεωτικό «κούρεμα» της τάξης του 50% και στο βαθμό που δείχνει πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις την παραμονή της στο ευρώ.
Γ) Ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και εξώθησή της εκτός ευρώ...
Το πρώτο και το δεύτερο σενάριο είναι προς το παρόν αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες σύμφωνες γνώμες. Το τρίτο εκτιμάται πως θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος, αν στο επόμενο τρίμηνο δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων και αποδειχτεί πως τα περί εφεδρειών και αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν μια από τα ίδια των προηγούμενων τριμήνων...
Οι επιπτώσεις της ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Το πρώτο σενάριο έχει αναλυθεί τους τελευταίους μήνες για τις επιπτώσεις που θα έχει σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Ενδιαφέρον θα είχε να ανιχνεύσουμε τι μπορεί να σημαίνει το δεύτερο σενάριο, αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με 50% «κούρεμα» και παραμονής στο ευρώ.
Το σενάριο αυτό επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ο σύμβουλος της καγκελαρίας Λαρς Φελντ, αλλά το προεξοφλούν και οι αγορές με τα CDS να στοιχηματίζουν κατά 98% σε χρεοκοπία.
Συνέπειες για τράπεζες
Ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% σημαίνει εδώ και τώρα διαγραφή αντίστοιχων ομολόγων από τα χαρτοφυλάκια. Αν χρειαζόταν ΑΜΚ με το ήπιο σχέδιο της 21 Ιουλίου, τώρα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια. Στο βαθμό που δεν υπάρξει προθυμία ή δυνατότητα από τους παλιούς μετόχους, οι ανακεφαλαιώσεις θα πρέπει να γίνουν από τα ειδικά ταμεία που υπάρχουν και αυτά που ενδεχομένως προβλεφθούν.
Άρα, είμαστε πιο κοντά στο σενάριο κρατικοποίησης των τραπεζών. Αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση σε καταθέτες και δανειολήπτες. Θα σημάνει όμως μηδενισμό της αξίας των μετοχών των παλιών μετόχων και πιθανό να οδηγήσει σε αφελληνισμό του κλάδου...
Το «κύμα» θα χτυπήσει και αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν ΑΜΚ και ανακεφαλαιώσεις.
Για ασφαλιστικά ταμεία...
Ανάλογα θα μειωθεί και η αξία των ομολόγων, οπότε θα αναγκαστούν να μειώσουν και την συνταξιοδοτική τους ικανότητα. Καθώς όμως το ελληνικό κράτος εγγυάται τις συντάξεις, θα αυξηθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για συντάξεις. Με μια απλή προβολή, αυτό σημαίνει πως αν οι δαπάνες για συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα φτάνουν τα 22-23 δισ. ευρώ θα σκαρφαλώσουν κατά μερικά δισ. Αυτό φέρνει πιο κοντά το σενάριο που η στήλη θεωρεί βέβαιο ούτως ή άλλως για το μέλλον.
Αναστολή των συντάξεων όσων δεν έχουν συμπληρώσει το εθνικό συνταξιοδοτικό όριο και δραστική μείωση όλων των άλλων, ανάλογα με το ύψος της δαπάνης που μπορεί να αντέξει ένας προϋπολογισμός του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού δημογραφικού δυναμικού.
Για δημόσιο, ΔΕΚΟ...
Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, σε συνδυασμό με γενική αναδόμηση είναι μονόδρομος για το ελληνικό δημόσιο σε όλα τα παραπάνω σενάρια. Απλά στα δυο πρώτα θα γίνει με την επίβλεψη των εταίρων και στο τρίτο της δραχμής εκ της ένδον όταν θα διαπιστωθεί πως η δραχμή από μόνη της δεν αρκεί για να απογειώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Για την χώρα...
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα, αλλιώς θα αναχρηματοδοτούσε ο καθένας τις τράπεζές του και θα μας άφηναν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Είναι τα ανταλλάγματα των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την παραμονή σε μια ευρωζώνη με πιθανή στενότερη δημοσιονομική πολιτική. Όπερ, επιτάχυνση της δρομολογημένης εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας από όλους σε ευρωζωνικούς θεσμούς...
Η μείωση του χρέους κατά 50% σημαίνει μείωση του χρέους από π.χ. 350 δισ. ευρώ σε 175 δισ. ευρώ, αρκετά κάτω από το 100% του ΑΕΠ... Αυτό θα κάνει την προσπάθεια επιστροφής στη αγορές πιο εύκολη υπόθεση στο βαθμό που γίνεται συντεταγμένα με την εγγύηση ισχυρών ευρωπαϊκών θεσμών. Η αδυναμία αυτού του σεναρίου συνίσταται στο γεγονός πως αν χαριστούν στην Ελλάδα, πως θα μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχες χάρες σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν, όχι τόσο μεγάλα, αλλά αντίστοιχα προβλήματα;...
2) Ήγγικεν η ώρα;
Χθες η αγορά στη φήμη κοινής δήλωσης Μέρκελ Σαρκοζί αντέδρασε θετικά, για να ξεφουσκώσει στη συνέχεια. Εκτός της Εθνικής και της Πειραιώς οι μετοχές των περισσότερων άλλων τραπεζών γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.
Στη Γερμανία όμως η μετοχή της Deutsche Bank από αρνητικό πρόσημο, μετά το μεσημέρι γύρισε σε θετικό με κέρδη αργά το απόγευμα πάνω από 8%. Ανάλογο γύρισμα με μικρότερα κέρδη έκανε και η Commerzbank.
Γύρισμα από ζημιές σε κέρδη πάνω από 15% έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση στο Παρίσι και η Societe Generale, όπως και οι μετοχές των υπολοίπων γαλλικών τραπεζών.
Εκλαμβάνω αυτή τη διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών στην προεξόφληση εκ μέρους της αγοράς της αύξησης της πιθανότητας ανάγκης ανακεφαλαίωσης των ελληνικών τραπεζών λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα λόγω του σεναρίου Βήτα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξελίξεις επιταχύνονται και μπορεί για τις τράπεζες το τοπίο να μην ξεκαθαρίζει, αλλά για την υπόλοιπη αγορά η ώρα της «απελευθέρωσης» φαίνεται να πλησιάζει.
3) ΔΕΗ: Μας τα πήραν τα χαρτιά πατριώτες;...
Η εμφάνιση ξένου fund να έχει υπό τον έλεγχο το 10% της εταιρείας πιστεύω πως αποτελεί το χαρακτηριστικό μήνυμα της περιόδου. Ανάλογες θέσεις πρέπει να χτίζονται αυτή την περίοδο σε πολλές περιπτώσεις ελληνικών εισηγμένων, κατάσταση η οποία θα επιταχυνθεί αν οι εξελίξεις δείξουν ελάχιστη βελτίωση...
Κηδεμόνες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και από την Ευρώπη στην Ελλάδα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μέσα έναν απόλυτο πανικό, έχοντας καταφέρει να στρέψει όλους τους κλάδους εναντίον της, με τον λαό εξοντωμένο εξαιτίας των εγκληματικών αστοχιών, η κυβέρνηση παραζαλισμένη προσπαθεί να διαβουλευθεί, να λάβει μέτρα που όφειλε να είχε λάβει πριν… από τις εκλογές του 2009 και συσκέπτεται υπό τον πρωθυπουργό.
Την ώρα που στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους υποχρεώθηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πλανητάρχης, στέλνοντας στην γηραιά ήπειρο τον υπουργό του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και καλώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία να έλθει στα σύγκαλά της και να βρει αμέσως λύσεις, η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε χθες ακόμη να βρει τι είναι ΔΕΚΟ και τι όχι και ο υπουργός Μεταφορών (ξανα)ενημέρωνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ταξί – ενώ οι ταξιτζήδες, στα όρια της απόγνωσης, μετέτρεπαν πάλι το κέντρο της πρωτεύουσας σε κολαστήριο.
Μέσα σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα, ο πρωθυπουργός λαμβάνει σήμερα μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπαρουάν για να προετοιμάσει την τηλεδιάσκεψη.
Από την χθεσινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Κατάινεν δεν βγήκε συμπέρασμα όσον αφορά στις εγγυήσεις – για τις οποίες ο κ.Βενιζέλος εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος.
Και μπορεί η κ. Μέρκελ να διαφώνησε με τον σύμμαχό της στην κυβέρνηση συνασπισμού Φίλιπ Ρέσλερ, που, προσπαθώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη στη Γερμανία κάνει δηλώσεις περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και η ίδια, αναφερόμενη στη χώρα μας, είπε πως «πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών, διαφορετικά «πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες».
Όπως και νάχει το πράγμα, το προσεχές «άτυπο» - αυτοί έμαθαν από μας ή εμείς μάθαμε απ’ αυτούς; Η κότα έκανε τ’ αβγό ή το αβγό την κότα; - Eurogroup θα διεξαχθεί υπό αμερικανική επιτροπεία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατ’ εντολήν Ομπάμα, ο Γκάιτνερ θα καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επιταχύνουν την έγκριση των αλλαγών του μηχανισμού διάσωσης, του EFSF και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, αλλά και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη προσφυγή και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, στον μηχανισμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γκάιτνερ θα ζητήσει από την Γερμανία να σταματήσει να αντιδράει στην ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF, ενώ αναμένεται όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «να χτυπήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ελαφρά στον ώμο για να τον κάνει να αναγνωρίσει τις ευθύνες που έχει η Ελλάδα».
Παρέμβαση στα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έκανε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας πως μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μηχανισμό Στήριξης.
Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, ζήτησε την εξέταση «κάθε πιθανού σεναρίου» για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της χρεοκοπίας!
Βέβαια, η κ. Μέρκελ είπε πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την ώρα που ο πολιτικός της αντίπαλος και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, είπε χθες πως τα περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας αποτελούν «σενάρια διεθνών κερδοσκόπων».
Το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό για όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε ώστε να αποκτήσει έστω και μερικά ψήγματα αξιοπιστίας.
Χθες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύστηκε για άλλη μια φορά όσον αφορά στις δηλώσεις του περί «προγραμματισμένης και συμφωνημένης» αποχώρησης της τρόικας.
Μετά τον Ρεν, τον Αλταφάζ, και τον Ρέσλερ, χθες τον διέψευσε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, που είπε επί λέξει πως «ήταν δυσάρεστη η αποχώρηση της τρόικας»!
Μα αν ήταν «συμφωνημένη και προγραμματισμένη», επειδή αυτή ήταν «η μέθοδος εργασίας» και «ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συνομιλιών», όπως μας έχει πει ο υπουργός, τότε πώς γίνεται να είναι συγχρόνως και «δυσάρεστη»;
Άβυσσος η ψυχή του Πινόκιο! Πολύ περισσότερο που μέγας σάλος έχει ξεσπάσει με την δημοσιοποίηση δηλώσεων του κ. Βενιζέλου, στη διάρκεια των οποίων εξηγούσε μετά μεγάλης ρητορικής δεινότητας γιατί δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται μέσω της ΔΕΗ τέλη τα οποία δεν συνδέονται με την εκπλήρωση υποχρεώσεων σχετιζόμενων με τον τόπο κατοικίας!
Όπως άβυσσος είναι και η ψυχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος που – ό,τι κι’ αν λένε – τίθεται υπό την επιτροπεία της Κομισιόν, προκειμένου να λάβει «τεχνική βοήθεια», ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δηλαδή ήλθε τεχνική βοήθεια επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει τη δουλειά της.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ, βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει, λέει, στην τόνωση της ανάπτυξης καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.
Συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο – προφανώς για τυπικούς λόγους – αφού αν η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει τη δουλειά δεν θα χρειάζονταν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες.
Ας ελπίσουμε ότι θα τους επιτρέψουν να εργαστούν και δεν θα μπλέκονται στα πόδια τους.
Και ας ελπίσουμε να πάνε καλά. Τέλος, ας το θυμόμαστε αυτό, αν τα πράγματα πάνε καλά, η κυβερνητική προπαγάνδα θα μας πει πως… βοήθησαν τον Ράιχενμπαχ να επιτύχει – αυτοί οι επιτυχημένοι!
Να το θυμόμαστε, διότι ακόμη και χθες, μέσα σ’ αυτήν την τραγική σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο κατάσταση, η κυβέρνηση, δια του κ. Ραγκούση, μας απασχολούσε και πάλι με το θέμα των ταξί!
Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 270/2011: Έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αριθμός Γνωμοδοτήσεως: 270/2011
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Α΄ ΤΜΗΜΑ
Συνεδρίαση της 30ης Μαΐου 2011
ΘΕΜΑ: Έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων.
Σύνθεση:
Πρόεδρος : Βασίλειος Σουλιώτης, Αντιπρόεδρος Ν.Σ.Κ.
Μέλη: Χρυσαφούλα Αυγερινού, Θεόδωρος Ψυχογυιός, Ευφροσύνη Μπερνικόλα, Γαρυφαλλιά Σκιάνη και Δήμητρα Κεφάλα, Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους Εισηγητής: Αθανάσιος Τσιοκάνης, Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.
Αριθμός Ερωτήματος: Δ12 1170109 ΕΞ 2010-17.10.2010 της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών - Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος - Τμήμα Α΄.
Περίληψη Ερωτημάτων: Ερωτάται: Εάν, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του Ν. 2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) που προβλέπουν την έκπτωση τόκων για απόκτηση «πρώτης κατοικίας», α) επιτρέπεται η έκπτωση από το εισόδημα ή το φόρο του φορολογουμένου των τόκων δύο ή περισσοτέρων στεγαστικών δανείων για απόκτηση δύο ή περισσοτέρων πρώτων κατοικιών ταυτόχρονα, εφόσον για το κάθε δάνειο πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκπτωση των τόκων, ή όχι, οπότε εκπίπτουν οι τόκοι του δανείου για την κατοικία που αποκτήθηκε πρώτη χρονολογικά. Στην τελευταία ως άνω περίπτωση θα μπορούσε ο φορολογούμενος να επιλέξει τους τόκους ποίου δανείου θα εκπίπτει και β) σε περίπτωση λήψεως δανείου για ανέγερση ή αποπεράτωση πρώτης κατοικίας ποιος είναι ο κρίσιμος χρόνος για την εξέταση των προϋποθέσεων εκπτώσεως από τους τόκους.
Επί των ανωτέρω ερωτημάτων το Α΄ Τμήμα του Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε ως ακολούθως:
................................................................................................................................................
IV. Εν όψει των ανωτέρω επί των τεθέντων ερωτημάτων, το Α΄ Τμήμα του Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ως ακολούθως: α) Επί του πρώτου ερωτήματος ότι: ο φορολογούμενος δικαιούται να εκπέσει τους τόκους δανείου μόνο για την κατοικία που απέκτησε χρονικά πρώτη και
β) Επί του δευτέρου ερωτήματος ότι: κρίσιμος χρόνος εξέτασης της συνδρομής των προϋποθέσεων εκπτώσεως από τους τόκους είναι ο χρόνος υπογραφής του δανειστικού συμβολαίου.
Αθήνα 27-6-2011
Ακίνητα: Εισφορά με δύο δόσεις και είκοσι κλιμάκια
Σε δύο δόσεις εξετάζεται να εισπραχθεί φέτος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα εάν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του η παλαιότητα των κτισμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι, για τον υπολογισμό του νέου τέλους στα ακίνητα, θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ. |
Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν το νέο φόρο με τους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση δε έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Από την άλλη πλευρά, η εισήγηση που κερδίζει έδαφος προβλέπει να μη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εν λόγω τέλους η παλαιότητα των κτισμάτων, καθώς, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της, δεν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011 - 2012.
Η αντίθετη άποψη
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα είναι ήδη πολλές και, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010, το συνολικό «πακέτο» θα είναι δυσβάσταχτο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με δεδομένες και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η κυβέρνηση.
Το θέμα αναμένεται, πάντως, να ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε, εκτός απροόπτου, θα δοθούν οι πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι για τον υπολογισμό του νέου τέλους θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.
Η κλιμάκωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα θα γίνεται ανά 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας. |
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ, 9,5 ευρώ και 10 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, θα αποσαφηνιστεί με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για ένα μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όλους όσοι έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες των ιδιοκτητών ακινήτων υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά, ενώ υπολογίζουν ότι, κατά μέσο όρο, το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον 300 ευρώ.
Με δεδομένη πάντως την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανησυχούν για το κατά πόσον οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη νέα τους υποχρέωση, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 450.000 απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ [DEHr.AT] που έχει συνολικά 7.500.000 συνδέσεις.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα υιοθετηθεί και η πρόταση να κόβεται η παροχή ρεύματος σε όλους όσοι δεν καταβάλλουν το νέο τέλος, ενώ και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο.
Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Αρνητικές συνέπειες για την περαιτέρω ομαλή λειτουργία, την πορεία των εσόδων, την εμπορική φήμη και αξιοπιστία της ΔΕΗ, θα έχει η εμπλοκή της επιχείρησης στην είσπραξη των τελών ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Το συνδικάτο, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, τονίζει ότι η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία προωθείται ο νομικός διαχωρισμός της ΔΕΗ, εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά, αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς οι απλήρωτοι λογαριασμοί κ.λπ., η αγωνία των εργαζομένων της ΔΕΗ εντείνεται από τους πολλαπλούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΓΕΝΟΠ.
Αίτημα για επιβολή χαμηλών συντελεστών
Την επιβολή χαμηλών συντελεστών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες, καθώς επίσης να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (π.χ. πολυκατοικιών) και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το νέο τέλος ακινήτων ζήτησε χθες η ΠΟΜΙΔΑ.
Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, αν και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, ωστόσο σημείωσε πως το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον η ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες.
«Η επιβολή υψηλών τελών ανά τετραγωνικό μέτρο, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων, θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στην σημερινή οικονομική συγκυρία», τονίσθηκε στην επιστολή.
Ακόμη, αναφέρθηκε πως οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών εξαιρούνται ρητά από το ΤΑΠ, γι' αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το σημερινό ειδικό τέλος. Υπενθυμίζουμε ότι οι διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός, πολλοί δε παραιτούνται από το λόγο αυτό. Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε ''βόμβα'' στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ.», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε πως θεωρεί αυτονόητη τη μη αποστολή λογαριασμού ειδικού τέλους στα κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ.
Οπως επισήμανε, τα «ξενοίκιαστα αυτά ακίνητα (επαγγελματικά, παλαιές κατοικίες κ.λπ.) είναι και θα παραμείνουν εκτός μισθωτικής αγοράς επί πολλά έτη, οι δε ιδιοκτήτες τους ουδεμία δυνατότητα έχουν να πληρώσουν το τέλος, όπως επίσης και το ΦΑΠ, από τον οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται, καθόσον ουδέν εισόδημα τους αποδίδουν».
Εντονη αντίδραση του ΒΕΘ
Κατηγορηματικά αντίθετο δηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ως «φορομπηχτική», που «για πολλοστή φορά έχει ως εξιλαστήριο θύμα τα ακίνητα».
«Το νέο τέλος ακινήτων, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του Επιμελητηρίου ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, «αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Η αγορά των κατασκευών ψυχορραγεί και, παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να της δώσει ένα ακόμη χαστούκι.
Η κυβέρνηση, αντί να εργάζεται για την περιστολή των δημόσιων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, εφευρίσκει τρόπους για να επιφέρει το οριστικό ''τέλος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μία ακόμη επιβάρυνση που αφορά στους επαγγελματικούς χώρους και θα έρθει να προστεθεί στα συσσωρευμένα βάρη που καλείται να εξυπηρετήσει.
Την ώρα που το επιχειρείν ακροβατεί, τα ''λουκέτα'' διαδέχονται το ένα το άλλο και η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα χαράτσια επί δικαίων και αδίκων».
Ενδιαφέρον της ICTS για ΟΛΠ και ΟΛΘ
Το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για τα μετοχικά πακέτα των ΟΛΠ [OLPr.AT] και ΟΛΘ είναι έτοιμη να επενδύσει η International Containers. |
Το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων είναι έτοιμη να διαθέσει η International Containers με έδρα τις Φιλιππίνες για να αγοράσει τα μετοχικά πακέτα των ΟΛΠ και ΟΛΘ, όταν η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίσει.
Τη δήλωση αυτή έκανε, χθες, στο Reuters ο πρόεδρος της ICTS Enrique Razon, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε για τα δύο κύρια λιμάνια της Ελλάδας».
Ο κ. Razon υπογράμμισε ότι η ICTS παραμένει σε φάση αναμονής εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρισκόμενη υπό μεγάλη πίεση θα αναγκαστεί να πουλήσει.
Οσο πιο γρήγορα κινηθεί τόσο το καλύτερο, ανέφερε ο Razon για να προσθέσει ότι, η εταιρεία του αναζητεί νέες ευκαιρίες διαθέτοντας προς επένδυση σημαντικά κεφάλαια, ευκαιρίες οι οποίες θα αυξηθούν εφόσον η οικονομία της χώρας περιπέσει, όπως αναμένει, σε μεγαλύτερη ύφεση. Μάλιστα, δεν δίστασε να υπογραμμίσει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εφόσον καταφέρει να θέσει σε επανεκκίνηση την οικονομία της.
Σημειώνεται ότι, για τα δύο ελληνικά λιμάνια και ιδιαίτερα για τον Πειραιά, επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει επισήμως προς την ελληνικη κυβέρνηση και ο κινεζικός κρατικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco.
Στο Λονδίνο
Οι δηλώσεις του προέδρου της ICTS έγιναν λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του ΟΛΠ στο RoadShow του Λονδίνου, που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η συμμετοχή του ΟΛΠ προκάλεσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τρεις λόγους. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ Α.Ε. δέχθηκαν δεκάδες διμερών προσκλήσεων, τόσο για τα έργα του επενδυτικού προγράμματος 2011 - 2015, πολλά εκ των οποίων γίνονται μέσα από Συμβάσεις Παραχώρησης.
Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση και για το κύριο θέμα της επικαιρότητας, λόγω του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη του Αττικού Λιμενικού Συστήματος (την απορρόφηση από τον ΟΛΠ των λιμανιών του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Ελευσίνας, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη δυναμική του μεγάλου λιμανιού της χώρας) και τη διάθεση, μέσω του Ταμείου, ποσοστού 23,1% εκ των μετοχών τις οποίες διακατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Οπως πρόσφατα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, στο 4ο τρίμηνο (Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη) του 2011, αναμένεται η διάθεση του πιο πάνω ποσοστού μέσω Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.
Ο ΟΛΠ Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε η όποια απόφαση για τη διαδικασία διάθεσης του ποσοστού των μετοχών του να συμβαδίζει με τις προσπάθειες εφαρμογής των επενδυτικών του σχεδίων.
Νέα ημερομηνία
Επειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων επενδυτικών και τεχνικών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση του κτηρίου της «Παγόδας» στην περιοχή Αγίου Νικολάου Πειραιά και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, ο ΟΛΠ Α.Ε. όρισε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011.
Το αίτημα το οποίο κυρίως αφορά τεχνικά θέματα σχετικά με τη διατήρηση κυρτής οροφής και των τενόντων που τη συγκρατούν, έγινε αποδεκτό.
Moody’s: Υποβάθμιση Credit Agricole και Societe General λόγω Ελλάδας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο εκ των μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών, της Credit Agricole και της Societe Generale, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος.
Πιο συγκεκριμένα η Moody’s έριξε την αξιολόγησή της Societe Generale από το Aa2 στο Αa3 διατηρώντας αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση του μακροχρόνιου χρέους της. Η υποβάθμιση βασίστηκε στην επανεκτίμηση της βοήθειας που έχουν τη δυνατότητα να της χορηγήσουν κρατικοί φορείς σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.
Κατά μια βαθμίδα υποβαθμίστηκε και η Credit Agricole (στο Αa2 από το Aaα), απόφαση η οποία βασίσθηκε στην έκθεση της τράπεζας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Δικαστικοί επιμελητές για χρέη
Αποκλειστικά με δικαστικούς επιμελητές θα επιδίδονται καταλογιστικές πράξεις φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου που εκδίδονται από τις φορολογικές ή τελωνειακές αρχές στις οποίες τo ανά πράξη καταλογισθέν ποσό υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Αυτό ορίζεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, στην οποία προσδιορίζεται ότι οι πράξεις αυτές αφορούν σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ, φόρο ακίνητης περιουσίας, τέλη χαρτοσήμου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, φόρο υπεραξίας από αναπροσαρμογή ακινήτων, φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και σε οποιονδήποτε φόρο κ.λπ. Κατ' εξαίρεση, ιδιαίτερες πράξεις εκδοθείσες και αφορούσες στον ίδιο έλεγχο επιδίδονται αποκλειστικά με δικαστικούς επιμελητές εφόσον το ποσό τουλάχιστον μίας εξ αυτών υπερβαίνει το όριο των 10.000 ευρώ. Σε δέκα ημέρες Με άλλη απόφαση Οικονόμου ορίζεται ότι οι εφορίες οφείλουν να διαβιβάζουν εντός δέκα ημερών το δεύτερο αντίγραφο των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων που αποστέλλεται σε αυτές από τους συμβολαιογράφους, όταν συμβαλλόμενος είναι αλλοδαπή εταιρεία ή άλλο νομικό πρόσωπο ή οντότητα ή ημεδαπή εταιρεία στην οποία μετέχει αλλοδαπή εταιρεία ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα, στο τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του συμβαλλόμενου αλλοδαπού νομικού προσώπου ή ημεδαπής εταιρείας στην οποία μετέχει αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, συνοδευόμενο από ειδικό διαβιβαστικό στο οποίο πρέπει να αναγράφεται ότι πρόκειται για συμβόλαιο που συμβάλλεται νομικό πρόσωπο. Αν αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι αποτελούν αλλοδαπές εταιρείες ή άλλα νομικά πρόσωπα ή οντότητες ή ημεδαπές εταιρείες στις οποίες μετέχουν αλλοδαπές εταιρείες, οι ΔΟΥ οφείλουν να διαβιβάζουν το δεύτερο αντίγραφο στο τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του πωλητή και φωτοτυπία αυτού στο τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του αγοραστή. |
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô