Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα άφησε εκ νέου η Κομισιόν την Παρασκευή.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ, το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, «εξετάζεται» και οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία ψήφισης της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι ώς την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζήτησε εκ νέου «ισχυρές, γενναίες και καθαρές έγγραφες δεσμεύσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί υπεύθυνοι της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του φινλανδού επιτρόπου χαρακτήρισε τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας ως ένα ισορροπημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη στο Εurogroup πως «εξετάζεται σοβαρά» το ενδεχόμενο υιοθέτησης της επίμαχης γαλλογερμανικής πρότασης.

Την εκτίμηση ότι οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα φέρεται να εξέφρασε στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε στο Reuters βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, «ο Σόιμπλε είπε ότι με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας επίσης στη γερμανική Βουλή για το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας, δήλωσε ότι «οι συνέπειες χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν ανεξέλεγκτες».

Π. Καψής: Εύλογος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Από τη στιγμή που ο ΛΑΟΣ δεν στηρίζει τη συμφωνία για τη βοήθεια

Θέμα χρόνου είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Είναι εύλογο ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι υπουργοί του δεν θα μείνουν στην κυβέρνηση από τη στιγμή που ο ΛΑΟΣ δεν στηρίζει τη συμφωνία για τη βοήθεια δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση της συμφωνίας των νέων μέτρων έχει μετατεθεί για τις 6 το απόγευμα.

Πάνως, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από υπουργοί, όπως ο Αστέριος Ρουντούλης, αλλά οι ίδιοι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα, προκαλώντας εσωκομματικό ρήγμα στο ΛΑΟΣ, καθώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν θα τα υπερψηφίσει.

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας


Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η 'γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός:

Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό;

Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!

Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)

* Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Του Σταθόπουλου Βασίλειου, Υπτγου ε.α. – Μαθηματικού, Μέλους ΔΣ της ΕΑΑΣ.
Σαν χθες μου φαίνεται ότι ακούω τον καθηγητή μας της Ιστορίας στο Γυμνάσιο, κ. Καραμπάτσα, να μας περιγράφη την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων, τόσο παραστατικά, που μέχρι σήμερα ολόκληρα κομμάτια της αφηγήσεως παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ένα τέτοιο τμήμα ήταν ότι «… οι Μεγάλες Δυνάμεις έτριβαν τα μάτια τους, βλέποντας τους μικρούς των Βαλκανίων να λύνουν μόνοι τις διαφορές τους, χωρίς να τους ρωτήσουν, χωρίς να τους ζητήσουν βοήθεια…»
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, με την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπη να θεωρούνται ως η πιο λαμπρή περίοδος της ελληνικής ιστορίας, μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κυρίως από το γεγονός, ότι αυξήθηκε τόσο πολύ το δυναμικό της πατρίδας μας, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, λιγώτερο του ενός έτους.
Ήταν μια ένδοξη εποχή που όλες οι δυνάμεις του έθνους ήταν παράλληλες και ομόρροπες. Η ομόνοια βασίλευε παντού. Η πολιτική ιδιοφυΐα και διορατικότητα του Εθνάχη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο επαγγελματισμός των Στρατιωτικών, η αδάμαστη ψυχή και γενναιότητα του Έλληνα Στρατιώτη και το ανίκητο ελληνικό Ναυτικό, όλα μαζί διαποτισμένα από τη Μεγάλη Ιδέα, έφεραν το πιο λαμπρό αποτέλεσμα της ελληνικής Ιστορίας. Απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν στον ελληνικό κορμό το υπόλοιπο της Θεσσαλίας, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η τούρτα της ένδοξης αυτής περιόδου είχε δύο κερασάκια πού έφεραν αγαλλίαση στις καρδιές των Ελλήνων: Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Η Θεσσαλονίκη, η νύφη του Θερμαϊκού, η συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου ήταν το πρώτο σκαλί της εκπληρώσεως της Μεγάλης Ιδέας. Έπειτα τα Ιωάννινα, η Μητρόπολη της Ηπείρου, που επί τουρκοκρατίας υπήρξαν πρώτα στα γρόσια και στ’ άρματα και το λίκνο των Εθνικών Ευεργετών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους, δίνοντας τις εξής κύριες μάχες: στο Σαραντάπορο, στα Γιαννιτσά, σταΙωάννινα, στο Κιλκίς και Λαχανά και στην έξοδο της στενωπού τηςΚρέσνας.
Οφείλουμε τόσα πολλά σε όλους όσους συμμετείχαν στην εποποιΐα αυτή. Πεσόντες και μη.
Κατά πόσο όμως το ελληνικό Κράτος είναι προετοιμασμένο και διατεθειμένο να εορτάση την εκατονταετηρίδα του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος; Ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τέτοια διάθεση, εκτός απ’ αυτή της ΕΤ3, η οποία ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία «του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», θα προβάλη σειρά ντοκυμανταίρ από την ιστορία της πόλεως και του ΓΕΝ, είναι πολλαπλά τα μηνύματα περί του αντιθέτου.
Η πρώτη επίσημη θέση είναι αυτή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ομάδα πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων στην Παλαιά Βουλή, την 22α Ιανουαρίου 2012, είπε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανέναν λόγο να γιορτάση εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. «Ποια 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης; Η πόλη παραδόθηκε, δεν ελευθερώθηκε. Δεν έγινε καμία μάχη».

Ο πρώτος πολίτης λοιπόν της Θεσσαλονίκης δεν θέλει να γιορτάση η πόλη την απελευθέρωσή της το 1912, επειδή δεν χύθηκε αίμα. Καίτοι το σαθρό επιχείρημά του «δεν γιορτάζουμε γιατί δεν έγινε μάχη» είναι ανάξιο σχολιασμού, δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να το κάνω:
Ως γνωστόν:
  • οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι αμιγώς πολεμική δύναμη, αλλά εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους με την «ισχύ της αποτροπής» που πρέπει να εμπνέουν, ώστε να είναι το κύριο χαρτί στα χέρια των διπλωματών.
  • ο εν λόγω δήμαρχος εξελέγη με τη στήριξη μιας παρατάξεως, η οποία επί τρεις δεκαετίες διατυμπανίζει σε υπερβολικό βαθμό την ειρήνη και το σταμάτημα των πολέμων. Πώς λοιπόν δεν αναγνωρίζει μια επιτυχία του ελληνικού Στρατού, ο οποίος με την ορμή του και με την αίσθηση του αήττητου που δημιούργησε, επέβαλε την άμεση παράδοση των Οθωμανών υπερασπιστών της Θεσσαλονίκης, χωρίς να δώσουν μάχη που το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν μια άσκοπη αιματοχυσία και τίποτε άλλο;
  • Οι αδελφοί μας Θρακιώτες γιορτάζουν εδώ και χρόνια την αναίμακτη και χωρίς μάχη απελευθέρωση της ελληνικής Θράκης το 1920, η οποία επιτεύχθηκε μόνο με μια διπλωματική νίκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μήπως πρέπει και αυτοί να αναθεωρήσουν τη σκέψη τους και να υιοθετήσουν την άποψη Μπουτάρη;
Ίσως ο εν λόγω Δήμαρχος έχει κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού του: Δεν είναι σωστό να σκεφτώμαστε υποθετικά, αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω: Αν ο Χασάν Ταξίν Πασάς αποφάσιζε να δώση όχι μάχη μέχρις εσχάτων, αλλά μια απλή αντίσταση, στον Αξιό ποταμό, ένα όχι ευκαταφρόνητο υδάτινο κώλυμα, είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός Στρατός, ο οποίος απ’ ότι γνωρίζω δεν ήταν πολύ καλά εφοδιασμένος με υλικά γεφυροσκευής, θα χρειαζόταν πολλές ημέρες ή εβδομάδες για να επιτύχη διάβαση του ποταμού, οπότε, η Θεσσαλονίκη θα καταλαμβάνονταν από τους Βουλγάρους. Μήπως για το λόγο αυτό ενοχλείται ο κ. Δήμαρχος;
Ένα άλλο γεγονός είναι ότι, τόσο ο ίδιος ο Χασάν Ταξίν Πασάς, όσο και κάθε απόγονός του, δεν έγιναν δεκτοί στην Τουρκία, ούτε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μετά το 1922. Ίσως ο Δήμαρχος να εμφορείται και αυτός από το τουρκικό μένος εναντίον του ανθρώπου που ουσιαστικά, συνειδητά ή μη, επέλεξε να παραδώση τη Θεσσαλονίκη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τους Έλληνες και όχι στους Βουλγάρους.
Απ’ όσα θυμάμαι, από τη διετή θητεία μου στο ΓΕΕΘΑ, ως διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, την ευθύνη οργανώσεως, συντονισμού και εκτελέσεως του εορτασμού των μεγάλων τοπικών ή εθνικών γεγονότων, δεν έχουν οι Δήμοι αλλά οι Νομαρχίες. Μετά την εφαρμογή του τελευταίου Νόμου περί ΟΤΑ, με τον οποίο καταργήθηκε ο θεσμός της Νομαρχίας, δεν γνωρίζω αν η αρμοδιότητα αυτή των Νομαρχιών μεταβιβάσθηκε στους Δήμους ή στις Περιφέρειες. Αν μεταβιβάσθηκε στις Περιφέρειες, τότε θα πρέπη ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας να αναλάβη πρωτοβουλίες και να βάλη το Δήμαρχο στη θέση του. Αν όχι, τότε δεν θα πρέπη να αφεθή ο Δήμαρχος ελεύθερος να αποσιωπά και να υποβαθμίζη το μεγάλο γεγονός του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπη οι Κρατικές Υπηρεσίες, αλλά και σύσσωμος ο λαός της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να αναλάβουν μόνες τους πρωτοβουλίες για να παραμερισθούν οι ιδέες του Δημάρχου και να γίνη ο εορτασμός με τη λαμπρότητα που πρέπει.
Οι δηλώσεις και θέσεις αυτές του Δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πολλά γεγονότα σε βάθος χρόνου ήταν συντονισμένα σ’ αυτό το μήκος κύματος:
α. Παρακολουθήσαμε πριν λίγα χρόνια μια τηλεοπτική σειρά (δεν θυμάμαι σταθμό και όνομα της σειράς) γραμμένη από την κ. Κάκια Ιγερινού και στην οποία πρωταγωνιστούσε, μεταξύ άλλων και ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος. Σε όλο το μήκος και πλάτος της σειράς, ένα γεγονός τονιζόταν συνεχώς και με επιμονή: Το ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πολυεθνική με Έλληνες, Εβραίους και Τούρκους και το πόσο αρμονικά ζούσαν οι λαοί αυτοί και είναι κρίμα που χάθηκε η όμορφη αυτή εικόνα(!).
β. Στη ΣΣΕ τελευταία επικράτησε ένα έθιμο, κάθε τάξη, μαζί με το έτος αποφοιτήσεως, παίρνει και το όνομα ενός ήρωα, έτσι:
  1. Για την Τάξη του 2012 επελέγη ο Υπλγός (ΠΖ) Φραγκόπουλος Σπυρίδων του Θεοδώρου: «Γόνος οικογένειας που κατείχε διοικητικές θέσεις στο βυζαντινό παλάτι την εποχή του αυτοκράτορα Μ. Παλαιολόγου. Γεννήθηκε το 1875 στο Ναύπλιο. Τελείωσε τις σπουδές του στη Ζάκυνθο και κατατάχθηκε στη ΣΣΕ το 1892. Κατά τη φοίτησή του διακρίθηκε ως Αρχηγός των Ευελπιδων και αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Συμμετείχε στο Μακεδονικό Αγώνα, με το ψευδώνυμο «Ζώρας», υπαρχηγός του τμήματος Μωραΐτη (Κόδρος).Έδρασε στην περιοχή της Αριδαίας και φονεύθηκε στις 17 Μαΐου 1905 στα Λειβάδια Γουμένισσας».
  2. και για την τάξη του 2013 ο Σχης (ΠΒ) Πάνος Κολοκοτρώνης, ο οποίος: «γεννήθηκε το 1836 στο Ναύπλιο. Υπήρξε θεμελιωτής του θεσμικού πλαισίου και κύριος αναμορφωτής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Διετέλεσε Διοικητής της από το 1881 έως το 1885. Έργο του ήταν και ο νέος Οργανισμός της Σχολής ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1882 και αποτέλεσε Νόμο του Κράτους. Απεβίωσε το 1893».
Διαβάζοντας τα βιογραφικά των ανωτέρω, συνειδητοποιούμε ότι οι δύο αυτές προσωπικότητες, αν και άξιοι της Πατρίδος, δεν σχετίζονται άμεσα με τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, 1912 και 13, ιδιαίτερα ο δεύτερος, πολύ αγαπητός διαχρονικά στους Ευέλπιδες, πολλοί από τους οποίους είχαν την ατυχία να πάρουν διαταγή να τον … ξυρίσουν. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε απαράβατος όρος, ο ήρωας πού δίνει το όνομά του σε μια τάξη να είναι απόφοιτος της ΣΣΕ, πράγμα που, αν ισχύει, δεν το κρίνο σωστό. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κριτήριο, τότε υπήρχε ένας ατέλειωτος κατάλογος ηρώων πεσόντων Αξιωματικών τα έτη 1912 και 1913. Ιδιαίτερα για το έτος 1913, κατά το οποίο έλαβαν χώρα οι φονικώτατες μάχες Μπιζανίου, Κιλκίς Λαχανά και ιδιαίτερα του υψώματος 1378 της Κρέσνας, κατά την οποία, φονεύθηκαν ο πορθητής των Ιωαννίνων, Ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου και οι 8 από τους 9 Λοχαγούς του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων. Η έδρα της Ιστορίας της Σχολής θα μπορούσε να υποδείξη πιο εύστοχες επιλογές για τις δύο αυτές τάξεις.
γ. Τέλος, το ΓΕΣ, με ανακοίνωσή του στις 11 Ιανουαρίου 2012, ανακήρυξε το έτος 2012 ως έτος του όπλου του Πεζικού και προκήρυξεδιαγωνισμό αφίσας με θέμα το Πεζικό (100 χρόνια Πεζικό). Σέβομαι και τιμώ το ένδοξο Όπλο του Πεζικού, τον Βασιληά των Όπλων και τιμώ τους νεκρούς ήρωές του. Αλλά είναι δυνατόν το 2012 να ανακηρυχθή ότιδήποτε άλλο εκτός από έτος Βαλκανικών Πολέμων; Καλά ο Μπουτάρης, έχει τα ελαφρυντικά του. Η Ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, πώς δικαιολογεί την ενέργεια αυτή; Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΣ, σκεφθήτε τη σοβαρότητα του θέματος και προβήτε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ! Ας σημειωθή εδώ ότι το Πολεμικό Ναυτικό άρχισε ήδη τις εκδηλώσεις και στις 28 – 29 Ιανουαρίου ο Αρχηγός ΓΕΝ μετείχε στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και της υψώσεως της πολεμικής σημαίας στο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ».
Εκτός αυτών όμως και μια σειρά διεθνών γεγονότων μαρτυρούν περί της «διορθώσεως» των αποτελεσμάτων των Βαλκανικών Πολέμων, που έγιναν χωρίς να ερωτηθούν και να βοηθήσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις:
Αρχής γενομένης, από του 1999, η Γιουγκοσλαυΐα διαλύθηκε, σε εφαρμογή του ρωμαϊκού αξιώματος: διαίρει και βασίλευε. Η Σερβία, σύμμαχός μας στους Βαλκανικούς Πολέμους και ο πιο πιστός διαχρονικά, «ξεδοντιάστηκε» κυριολεκτικά. Της αφαιρέθηκαν όλα τα εδάφη που κέρδισε με το αίμα των Σέρβων και επέστρεψε στα προ του 1912 σύνορά της, χάνοντας ακόμη και το αδελφικό της έθνος των Μαυροβουνίων. Δημιουργήθηκε το κράτος των Σκοπίων, το καρκίνωμα των Βαλκανίων, με τεχνητό λαό Αλβανών, Βουλγάρων και άλλων Σλαύων, οι οποίοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και η βουλγαρογενής γλώσσα που ομιλούν «μακεδονική».
Για όλα τα παραπάνω γεγονότα, δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε θέλω να πω, τη γνωστη διαφήμιση του ΟΤΕ «Τυχαία; δεν νομίζω!»

Ποιές ευρωπαικές χώρες μας δείχνουν την έξοδο

Δύο ευρωπαικά κράτη συ-ζητούν την αποβολή μας από το ευρώ για παραδειγματισμό, ενώ άλλα δέκα διαρρέουν πως πρέπει είτε να ακυρωθεί το νέο δάνειο διάσωσης είτε να μας δοθεί μέρος μόνο του δανείου που σχετίζεται με το κούρεμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Φιλανδία και η Ολλανδία συζητάνε πλέον ανοιχτά στους μηχανισμούς της ευρωζώνης σενάρια για αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, με τη στάμπα του ''μαύρου πρόβατου''.Στο Euro2day υπάρχει δημοσίευμα πως εκπρόσωποι των 2 αυτών χωρών έφτασαν στο σημείο να διερευνούν, μέσω της ομάδας εργασίας που προηγείται του eurogroup, τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαικό νόμισμα.

Η Φιλανδία και η Ολλανδία, με τις πλάτες της Γερμανίας, φέρεται να έχουν και ένα άλλο πλάνο τιμωρησίας της Ελλάδας.Διαρρέουν δηλαδή στοχευμένα πως εξετάζουν την ακύρωση σχεδόν όλου του νέου δανείου της Ελλάδας, εκτός από τα 30 δις ευρώ που προορίζονται για την ολοκλήρωση του κουρέματος, αυτά δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν στις ξένες τράπεζες.

Άλλες εφτά ευρωπαικές χώρες δείχνουν να σχηματίζουν ένα μπλοκ που στοχεύει στο μπλοκάρισμα του νέου δανείου μέχρι να συμμορφωθούν οι Έλληνες.
Οι χώρες αυτές είναι Αυστρία, Γαλλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Μάλτα και Λουξεμβούργο.

Τέλος οι διακοπές για 500.000 Έλληνες

Η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση να μπει «λουκέτο» στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ) φέρνει μια σειρά από δυσάρεστες ανατροπές.

Τέλος οι διακοπές για 500.000 Έλληνες

Το νέο αυτό δεδομένο φέρνει δυσαρέσκεια σε τουλάχιστον 500.000 μισθωτούς, συνταξιούχους οι οποίοι από φέτος θα πρέπει να ξεχάσουν τι εστί διακοπές!

Φυσικά το κλείσιμο του Οργανισμού σημαίνει και περεταίρω μαρασμό για τον τουρισμό.

Μεγάλες ξενοδοχειακές οργανώσεις εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το «χαρμόσυνο» νέο που επιφύλασσε για τον κοινωνικό τουρισμό της χώρας μας.

Κι αυτό γιατί πριν το επικείμενο «λουκέτο» η διοίκηση του Οργανισμού είχε εγκρίνει το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα ολοκληρωνόταν το Μάρτιο του 2013.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας:

«Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας είναι ο μεγαλύτερος tour operator εσωτερικού τουρισμού και η προωθούμενη κατάργησή του θα δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και στα μικρά ξενοδοχεία πολλών προορισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό τουρισμό».

Για την ιστορία πλέον, σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα θα διανέμονταν 380.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού…

“Να κυκλώσουμε τη Βουλή” - Απεργιακό “μπλόκο” στο κέντρο

Χειρόφρενο στα Μέσα Μεταφοράς...

....στην κοινή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα και αύριο, ενώ τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο την Κυριακή το απόγευμα οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία για την ψήφιση του νέο Μνημονίου.
Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.
Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, τις ΔΕΚΟ, του ΟΤΑ, τις τράπεζες και τις συγκοινωνίες.
Από όλα τα μέσα μεταφοράς θα κινηθεί μόνο ο ηλεκτρικός και μόνο από τις 11 το πρωί ως τις πέντε το απόγευμα (και σήμερα και αύριο).

Τρεις σκληροί όροι για την έγκριση του νέου πακέτου

Τρεις όρους προκειμένου το Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, "παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο, η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις".

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους:

* Την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή.

* Να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.

* Την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και "ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις" από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως "το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής".

Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) σημείωσε πως ολοκληρώνεται "και πιστεύω ότι θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα".

Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων, πραγματική εφαρμογή.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη μελετά την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας.

Βενιζέλος: Διαλέγουμε Ευρωζώνη ή εξοδο από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Εν τω μεταξύ έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ότι είναι αναγκαίο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή.

Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου".

Αρμαγεδδώνας θα χτυπήσει τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση-σοκ έως 40% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανατροπές στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, αλλά και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φέρνει το νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι χάνονται 3 μισθοί ή 3½ επιδόματα ανεργίας ετησίως!
Ο κατώτατος μισθός μειώνεται για όλους κατά 22% και φθάνει στα 586 ευρώ (από 751,39) και για τους νέους έως 25 ετών μειώνεται κατά 32% και πέφτει στα 510 ευρώ. Ταυτόχρονα:
- Ολες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια 3 έτη.
- Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν έναν χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
- Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις. Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν χθες ότι βάση θα αποτελεί ο μισθός της κλαδικής σύμβασης). Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
- Εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε προβλέπεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή (μείωση) του μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15%.
- Προβλέπεται πάγωμα των ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
- Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνον οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
- Παρέχεται η δυνατότητα μονομερών αποφάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες η πλήρης απασχόληση μετατρέπεται σε μερική, καθώς και διευκρινιστική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εναλλασσόμενη εργασία μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Tο νέο καθεστώς, σε συνδυασμό με τη λήξη ισχύος (μετά το τρίμηνο, αντί του εξαμήνου σήμερα) των περισσότερων συμβάσεων εργασίας, θα ευνοεί τη σύναψη επιχειρησιακών ή και ατομικών (όταν δεν μπορεί να συναφθεί επιχειρησιακή ή νέα κλαδική και ομοιοεπαγγελματική σύμβαση) με νέους, δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει έως 40%.
Απώλειες θα υπάρξουν ωστόσο και σε άλλες παροχές, όπως στα επιδόματα ανεργίας, στην αμοιβή μαθητείας του OAEΔ και στα κατώτατα όρια των συντάξεων (από 1/1/2015) που είναι συνδεδεμένα με το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή του κατώτατου ημερομισθίου.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) τα νέα μέτρα της δανειακής σύμβασης, που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, παρασύρουν ολόκληρο το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό οικοδόμημα του ιδιωτικού τομέα προς τα κάτω, μειώνουν το εισόδημα των μισθωτών κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον χρόνο (από 751 ευρώ μειώνεται ο κατώτατος μισθός σε 586 ευρώ, όσο το 2005) και το εισόδημα των ανέργων κατά 3½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο (από 461 ευρώ σε 356 ευρώ). Ετσι, εάν συσχετισθεί το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού με τις ετήσιες ώρες εργασίας, τότε η ωριαία αμοιβή στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,27 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία είναι 0,28 ευρώ και στην Ισπανία 0,38 ευρώ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Άγαμος χωρίς προϋπηρεσία
Τώρα 586,08 πριν 751,39
ΑΠΩΛΕΙΑ 165,31 ε
Άγαμος 1 τριετία
Τώρα 634,91 πριν 813,99
ΑΠΩΛΕΙΑ 179,08 ε
Άγαμος 2 τριετίες
Τώρα 692,63 πριν 887,99
ΑΠΩΛΕΙΑ 195,36 ε
Άγαμος 3 τριετίες
Τώρα 750,35 πριν 961,99
ΑΠΩΛΕΙΑ 211,64 ε
Έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία
Τώρα 644,70 πριν 826,54
ΑΠΩΛΕΙΑ 181,84 ε
Έγγαμος 1 τριετία
Τώρα 693,52 πριν 889,13
ΑΠΩΛΕΙΑ 205,61 ε
Έγγαμος 2 τριετίες
Τώρα 751,24 πριν 963,13
ΑΠΩΛΕΙΑ 211,89 ε
Έγγαμος 3 τριετίες
Τώρα 808,96 πριν 1.037,1
ΑΠΩΛΕΙΑ 228,14 ε


ΠΟΣΟ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
- Επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ με μείωση 15% απο τα 150 ευρώ και πάνω πέφτει στα 185 ευρώ.
- Επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ κα πάνω πέφτει στα 362,5 ευρώ.
- Επικουρική σύνταξη των 600 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ και πάνω πέφτει στα 532 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)