Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

O δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Στον Ολυμπιακό ο Γκαγκάτσης

Η συνάντηση των Βαγγέλη Μαρινάκη και Σωκράτη Κόκκαλη έβγαλε είδηση.

Όπως επιβεβαιώνεται και επίσημα από τους «ερυθρόλευκους», πόστο στη νομική υπηρεσία των Πειραιωτών αναλαμβάνει ο Βασίλης Γκαγκάτσης...

"Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου"

Σηκώθηκε ο ανάπηρος από το καροτσάκι του!!


Συνέβη σε ποδοσφαιρικό αγώνα Παλέρμο - Μίλαν στη γείτονα Ιταλία.
Ο "ανάπηρος", ξαφνικά σηκώθηκε από το καροτσάκι του και έκανε τις παρατηρήσεις του για τον αγώνα, ενώ το γεγονός δεν έκανε καμία εντύπωση στον διπλανό του, που ήταν και αυτός σε αναπηρικό καρότσι...

Οι φίλαθλοι όμως που βρίσκονταν στην κερκίδα ξέσπασαν σε γέλια, βρισιές, ειρωνείες και όλα τα παρελκόμενα μια τέτοιας κωμικής σκηνής στο γήπεδο...με τέτοια κρίση, έχουμε πολλά να δούμε ακόμα, ελπίζουμε μόνο να είναι πάντα αστεία.

slide master






Play this game

Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Τριακόσια κρίσιμα φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Φάρμακα όπως εκείνα που χρειάζονται οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση, προκειμένου να κρατήσει ο οργανισμός τους το μόσχευμα.

Μόνο τέσσερα στα δέκα φάρμακα των συνταγών που έχουν οι πολίτες, υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε ημέρες και η κατάσταση θα παραμείνει άνω-κάτω και για το επόμενο δεκαήμερο, εκτιμούν οι φαρμακοποιοί. Αιτία; Το αλαλούμ με τις τιμές και η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Από τη μια πλευρά, οι εταιρείες καθυστερούν να βγάλουν προϊόντα στο εμπόριο, επικαλούμενες συνεχείς αλλαγές τιμών, από την άλλη, προσπαθούν να αποφύγουν το παράλληλο εμπόριο. Τι είναι αυτό; Είναι αυτό που κάνει την Bayer να βάζει πλαφόν στις... ασπιρίνες.

Η εταιρεία χορηγεί μέχρι δέκα κουτιά ανά φαρμακείο, επειδή η τιμή στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, 66 λεπτά, ενώ στη Γερμανία είναι 2,35 ευρώ. Αρα συμφέρει σε κάποιον έμπορο να επανεξάγει «ελληνικές» ασπιρίνες στη Γερμανία, και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στη Bayer.

Φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, τον καρκίνο, την καρδιά δεν είναι προσβάσιμα στους πολίτες.

Αναμένονται νέες τιμές

Η επεξεργασία των τιμών (βάσει των τριών χαμηλότερων στην Ε.Ε.) ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα νέοι κατάλογοι τιμών για 4.500 φάρμακα. Αναμένονται δε, στις 27 Σεπτεμβρίου, νέες τιμές για ακόμα 2.000 φάρμακα. Τα λάθη στους καταλόγους και οι ενστάσεις των εταιρειών -μετράμε 1.200 μέχρι σήμερα- δημιούργησαν το χάος. Το υπουργείο κυκλοφορούσε νέο κατάλογο κάθε έξι ώρες μέχρι χθες το βράδυ, που φημολογείται ότι βγήκε ο τελικός, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνει τη συζήτηση των ενστάσεων.

Οι μειώσεις έχουν ένα πλαφόν 40% και οι αυξήσεις 10%, από τις τιμές πέρυσι τον Φεβρουάριο. Κατά μέσον όρο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 22% από πέρυσι τον Ιανουάριο.

« Όλα αυτά πέρα από τα προβλήματα που προκαλούνται στα φαρμακεία μέσα από την απαξίωση των αποθεμάτων μας και την μείωση του τζίρου δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην αγορά που φαρμάκου στην οποία παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων .

Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα θα συνεχιστούν γιατί όπως δηλώθηκε αρμοδίως το θέμα της «ανακοστολόγησης» των φαρμάκων δεν έχει τελειώσει ακόμη και με αυτήν την λογική η ομαλοποίηση της αγορά είναι ακόμη πολύ μακριά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Παιδιά και Δάσκαλοι «Καλή Χρονιά»!...

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δευτέρα, 13 του Σεπτέμβρη με τον καθιερωμένο σχολικό Αγιασμό έρχονται στο προσκήνιο χτυποκάρδια, αγωνίες, χαρές και προσδοκίες με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και φέτος την ίδια μέρα αρχίζουν για τα “πρωτάκια” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι εγγραφές στα οικεία τμήματα.
Βάζω υπότιτλο Απογαλακτισμός, Δικαιοσύνη, Υπομονή, Αγάπη και ως συνταξιούχος πλέον Πανεπιστημιακός δάσκαλος καταθέτω από το blog συμβουλές σε παιδιά, γονείς, συγγενείς και συναδέλφους στο ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς.
Ομολογώ ότι για τα «πρωτάκια» και τους γονείς τα χτυποκάρδια έχουν μέσα τους την ανυπέρβλητη γοητεία και δυσκολία του πώς θα αποχωρισθεί η μανούλα τον κανακάρη ή την κανακάρισσα της, πώς θα φανεί στα παιδιά ο κόσμος του σχολείου όπου θα πρέπει να υποταχθούν σε νέους κανόνες, να μάθουν να συνυπάρχουν με ένα τσούρμο άλλα παιδάκια να δεχθούν ότι δεν είναι ΟΛΑ δικά τους, ότι στο σχολείο ΔΕΝ πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες τους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στο σπίτι τους;

Η συμβουλή μου στους γονείς είναι απλή: ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ! Κόψτε τον συμβολικό «ομφάλιο λώρο» και αφήστε το παιδί σας να ενταχθεί στην ομάδα, να απελευθερωθεί από την οικο-οικειοστρέφεια που άθελά μας γονείς και συγγενικό περιβάλλον καλλιεργούμε.

Τη νεότερη στην ηλικία και σχετικά άπειρη δασκάλα, αυτήν που θα κληθεί, όπως το θέλει και ο ποιητής μας, «να σμιλέψει ψυχές» θα συμβούλευα να μάθει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Να μάθει να κρατά ίσες αποστάσεις καθώς θα σκύβει με αγάπη πάνω από όλα τα παιδιά, να ξεπεράσει τις δικές της ανθρώπινες υποκειμενικές αδυναμίες διαφορετικής αντιμετώπισης των παιδιών που η Πολιτεία της εμπιστεύθηκε.

Για τους συναδέλφους της μέσης εκπαίδευσης οι συμβουλές μου υποχρεωτικά επικεντρώνονται στο ιδιόμορφα απαιτητικό θέμα της εφηβείας που ταλανίζει κάθε γενιά. Οι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις εγγενείς στα μαθήματα απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά παράλληλα με ιδιαίτερη έμφαση απαιτήσεις ψυχοκοινωνικές καθώς οδεύουν από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της εφηβείας αρχίζουν οι υποκειμενικές δυσκολίες της αποδοχής ή απόρριψης του μυοσκελετικού και ψυχοσυναισθηματικού τους ΕΓΩ που ταυτίζεται με το πώς το ίδιο το παιδί "βλέπει" τον εαυτό του, πώς νομίζει ότι το βλέπουν οι άλλοι και κατά πόσο αισθάνεται ότι αυτό που ΕΙΝΑΙ βρίσκεται μέσα ή έξω από τα πρότυπα που το κοινωνικό σύστημα καθιερώνει και προβάλλει με τα ΜΜΕ.

Η συμβουλή μου προς τους γονείς περικλείεται σε μια απλή αλλά ταυτόχρονα απαιτητική έννοια ..ΥΠΟΜΟΝΗ. Στους λιγότερο έμπειρους συναδέλφους της Μέσης εκπαίδευσης θα συνιστούσα να επιδείχνουν στον σύγχρονο έφηβο ΑΓΑΠΗ και ΑΝΟΧΗ την ίδια στιγμή που θα απαιτούν και προσήλωση σε κάποια πλαίσια ευπρέπειας. Στα παιδιά συνιστώ περισσότερη προσπάθεια για δημιουργικότητα και προσήλωση στην επίτευξη στόχων.

Για γονείς παιδιών ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία στις 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εγγράφονται στα τμήματα όπου πέτυχαν οι συμβουλές μου αφορούν στις αυξημένες προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζονται τα αυριανά στελέχη και οι ηγέτες του κοινωνικού και οικονομικού μας συστήματος. Το πτυχίο μόνο δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή θέση εργασίας αλλά συνιστά το ΚΛΕΙΔΙ με το οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα ανοίξουν την πόρτα της προσωπικής τους κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής ανέλιξης.

Και οι «δάσκαλοι» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτείται (όσο και εάν μου θυμώσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και «ορθάδικων» θα το πω) να επαναφέρουν τα παιδιά στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας. Να συνεχίσουν άοκνα και δημιουργικά τις προσπάθειες για παραγωγική ζεύξη των γνώσεων και δεξιοτήτων που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας (με την οποία δέχομαι την διασύνδεση αλλά απορρίπτω ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ την υποτέλεια) σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα κορεσμένα με πληθώρα πτυχιούχων και στα μη…κορεσμένα!.

Το 2010-2011 τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά από βάθος καρδιάς σε παιδιά, γονείς και δασκάλους εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Θεσσαλονίκη-Σούδα-Κολωνάκι από τα παλιά...





ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Το «πολυπόθητο φιλί της ζωής» σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους κάθε μορφής εργασίας (stage, έργου, ορισμένου χρόνου κ.ά.) δίνει εισήγηση – ανάσα του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργου Σχοινιωτάκη. Σύμφωνα με αυτή το ελληνικό Δημόσιο, οι δήμοι και οι διάφοροι φορείς του είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους που κέρδισαν την παραμονή τους μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή έκδοσης προσωρινών διαταγών στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, θα πρέπει να καταβάλλουν όλες τις προβλεπόμενες αποδοχές σε όσους έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις.
Με την πρόταση – βόμβα ο κ. Σχοινιωτάκης ανοίγει το δρόμο και για τη μονιμοποίηση σημαντικού αριθμού συμβασιούχων, αφού αναγνωρίζει ότι δεν αντιβαίνει στο άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος η δικαστική μετατροπή της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πρόκειται για εισήγηση - ορόσημο, αφού αναμένεται να θέσει φρένο στα σχέδια της «νεοθατσερικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για μαζικές απολύσεις υπαλλήλων που δεν ανήκουν στην κατηγορία του τακτικού προσωπικού, αλλά ασκούν ίδια καθήκοντα με αυτό, έχοντας ακόμη και το δικαίωμα υπογραφής σε δημόσια έγγραφα.
Κι αυτή όπως και πολλές άλλες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της δικαστικής εξουσίας προκλήθηκε μετά από ερώτημα του γνωστού εργατολόγου Χρήστου Νικολουτσόπουλου, που έχει θέσει στόχο ζωής την επαγγελματική αποκατάσταση των συμβασιούχων που χρόνια τώρα περιπαίζονται από τα κόμματα εξουσίας.
Το σκεπτικό του κ. Σχοινιωτάκη που βασίζεται σε ισχυρές νομικές βάσεις και βέβαια στο ίδιο το Σύνταγμα, επιτρέπει ν’ ανθίσουν τα χαμόγελα στις τάξεις όλων όσων κινδυνεύουν να δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο τομέα, με αστήρικτες ερμηνείες των νόμων και του καταστατικού χάρτη της χώρας.
Η άποψη του γενικού επιτρόπου του Ε.Σ. ότι το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και οι οργανισμοί τους πρέπει να συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις και να πληρώνουν κανονικά τους συμβασιούχους, οι οποίοι δεν χάνουν επίσης τη δουλειά τους, αναμένεται ν’ αποτελέσει καταλύτη για θετικές εξελίξεις στο μείζον αυτό θέμα που απασχολεί σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο και οι παραφυάδες του αρνούνταν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις αυτές, στηριζόμενοι στο ν. 3301/2004 που κρίθηκε με την απόφαση 2347/09 του Αρείου Πάγου ως αντισυνταγματικός!
Ο συγκεκριμένος παρείχε στο κράτος το δικαίωμα να αποδέχεται κατά προτίμηση τις προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που προσβάλλει καταφανώς το περί δικαίου αίσθημα.
Ο κ. Σχοινιωτάκης υιοθετεί και την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εκδόθηκε στο τέλος του 2009, σύμφωνα με την οποία «η μη υλοποίηση των προσωρινών διαταγών ή των ασφαλιστικών μέτρων, είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις και νόμους, ενώ παραβιάζει σαφώς τα ανθρώπινα δικαιώματα (άρθρο 6 ΕΣΔΑ και άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου του ΕΣΔΑ).
Αποδεικνύοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρωτοστατεί στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας υπέρ των συμβασιούχων, ο γενικός επίτροπος του κορυφαίου οικονομικού δικαστηρίου αποδέχεται «ως ισχύουσα νομολογία την ιστορική για τους συμβασιούχους υπ’ αριθμ. 18/2006 απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με αυτή, ο Α.Π. δεχόταν ότι «το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δικαστική αναγνώριση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης ως αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Για τον κ. Νικολουτσόπουλο, που αναδεικνύεται σε άνθρωπο – κλειδί για τη θετική έκβαση του δικαστικού αγώνα χιλιάδων εργασιακών ομήρων των τελευταίων κυβερνήσεων, το Ε.Σ. αποκαθιστά, για μια ακόμη φορά, τη νομιμότητα.
Ο ίδιος παροτρύνει τους συμβασιούχους με όλες τις σχέσεις εργασίας που υπηρετούν ή υπηρετούσαν σε όλο το φάσμα του Δημοσίου τομέα να μην παραιτηθούν από τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη, όπως επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση.
Και καλεί αυτούς να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει το Εργατικό Δίκαιο και μεταξύ αυτών και την προσφυγή στα ασφαλιστικά μέτρα.

Fly Your Face in Space


Ένα νέο πρόγραμμα της NASA προσφέρει στους λάτρεις του διαστήματος, που όμως δεν διαθέτουν μερικά εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψουν οι ίδιοι μέχρι εκεί, τη δυνατότητα να στείλουν τη... φωτογραφία τους πέρα από τη στρατόσφαιρα.

Για το «ταξίδι» της εικόνας του στο διάστημα αρκεί κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα (faceinspace.nasa.gov) της υπηρεσίας, να ανεβάσει εκεί τη φωτογραφία του και το ονοματεπώνυμό του και να επιλέξει ποιο από τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία θα μεταφέρει το πολύτιμο ενθύμιο.

Οι υποψήφιοι εικονικοί ταξιδιώτες θα πρέπει πάντως να βιαστούν αφού απομένουν μόνο δύο προγραμματισμένες αποστολές, αυτή του Discovery στα μέσα Σεπτεμβρίου και του Endeavour στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την πορεία του διαστημοπλοίου που περιέχει τη φωτογραφία τους.

Το ταξίδι, που θα είναι δωρεάν, εντάσσεται στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της NASA για την αποστολή διαφόρων, σημαντικών ή μη, αντικειμένων στο διάστημα.

Παλιότερα η διαστημική υπηρεσία είχε στείλει υπογραφές μαθητών, δίσκους των Beatles, μια κούκλα του Μπαζ από την ταινία Toy Story, ακόμη και τις στάχτες του δημιουργού της σειράς Star Trek, Τζιν Ροντενμπέρι.

Τον Μάρτιο του 2009 μια νυχτερίδα προσπάθησε να... ταξιδέψει και αυτή, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς γραπώθηκε στη δεξαμενή καυσίμων του Ντισκάβερι λίγο πριν από την εκτόξευσή του.

https://faceinspace.nasa.gov/index.aspx

Ταξίδια σε όλα τα μέρη του κόσμου‏

Pays et Villes du monde

Conditions d'utilisation :

Ces photos sont ma propriété et celle de mes abonnés

Elles sont à usage personnel ( fond d'écran )

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ....
Pays Bas France Les Caraïbes
Canada U.S.A Allemagne
Autriche Portugal Japon
Hong Kong Italie Amérique du Sud
Croatie Bulgarie Roumanie
Scandinavie Afrique Australie
Grèce Espagne Belgique
Ontario les 1000 îles Hongrie République tchèque
Alaska

Cambodge Islande Rosh Hanikra Israel
Pologne Myanmar Puerto Rico
Serbie Sombor ÎLE de Norfolk Île de Malte
Luxembourg Mexique Hollande
Lac Ohrid Macédoine Île Maurice Andorre
Londres Saint-Pétersbourg Israël
Irlande Ecosse/Oban/Glasgow Écosse
Nouvelle Zélande Fidji Chûtes du Rhin Suisse
Ko Samui Chypre Turquie
Genève Hong-Kong Singapour
Singapour Thaïlande Thailande 2
Bombay Sri Lanka Inde

Note from Vatican‏

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ

Ολες οι λεπτομέρειες για την κατοχύρωση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων- μαζί με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από 1/1/2011- με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου (3863/2010) αναλύονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που απέστειλε χθες στο ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο θα υπάρξει αύξηση από 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στα περισσότερα Ταμεία το 2015. Διευκρινίσεις πάντως θα υπάρξουν για τους ασφαλισμένους των ειδικών Ταμείων και του Δημοσίου που έμειναν «ανέπαφοι» από το νέο Ασφαλιστικό και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας από το 2011 και μετά. Ετσι θα αποκλείεται η δυνατότητα αναγνωρίσεων των 4-7 πλασματικών χρόνων που έχουν θεσμοθετηθεί για όσους θίγονται από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα έτη ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι (με ασφάλιση πριν από το 1983) που είχαν- και διατηρούν και μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου- τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα μπορούν να κάνουν χρήση των περιορισμένων αναγνωρίσεων που και σήμερα προβλέπει η νομοθεσία (δηλ. του στρατού χωρίς εκπτώσεις, της γονικής άδειας, κύησης-λοχείας, του χρόνου ανατροφής παιδιών, της εκπαιδευτικής άδειας, επιδοτούμενης ασθένειας και ανεργίας έως 400 ημέρες συνολικά κ.ά.) και όχι από τη νέα διευρυμένη λίστα που θα ισχύσει από 1/1/2011.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με τον νέο νόμο Λοβέρδου (3863/2010) τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων στη μεικτή ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι μεταβολές που επέρχονται είναι:
Στον ανακαθορισμό του χρόνου ασφάλισης ο οποίος σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, αναπροσαρμόζεται στα 12.000 ημερομίσθια, μέσω της προσθήκης 300 ημερών κατ΄ έτος. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι από 1/1/2011 καταργείται διάταξη στην οποία υπήρχαν πολλοί περιορισμοί ως προς τους χρόνους ασφάλισης που συνυπολογίζονται στην 35ετία και πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι χρόνοι (σ.σ.: πλασματικοί).

Στη σταδιακή αύξηση του 58ου έτους- που αποτελεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησηςτο οποίο, αρχής γενομένης από 1/1/2012, αυξάνεται ανά ένα έτος κάθε χρόνο έως ότου διαμορφωθεί στο 60ό.

Ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εμφαίνεται αναλυτικά κατ΄ έτος στον παρατιθέμενο πίνακα:

Στη ρύθμιση του κοινοποιούμενου άρθρου σημειώνεται ότι ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500

ημερών εργασίας. Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν και οι ασφαλισμένοι που κατά το έτος 2010 συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης (δηλαδή τα 10.500) με αναγνώριση χρόνων που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 825/1978, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα για αναγνώριση μέχρι 31/12/2013. Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε στο όριο ηλικίας που ισχύει το 2010, δηλαδή στο 58ο.

Ανακαθορίζεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, το όριο ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης 35ετίας των ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, το όριο ηλικίας ανακαθορίζεται σταδιακά από το 55ο έτος στο 60ό για λήψη πλήρους σύνταξης, ενώ για μειωμένη από το 53ο στο 58ο. Ο ανακαθορισμός γίνεται μέσω της προσθήκης 9 μηνών κάθε έτος, αρχής γενομένης από 1/1/2011 Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας πλήρους και μειωμένης σύνταξης εμφαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται:

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι από 1/1/2011 καταργείται διάταξη στην οποία υπήρχαν πολλοί περιορισμοί ως προς τους χρόνους ασφάλισης που συνυπολογίζονται στην 35ετία και πλέον καθίσταται πολύ πιο εφικτή η συμπλήρωση των 3.000 ημερομισθίων (όσων δηλαδή υπολείπονται από τα 7.500 στον ΚΒΑΕ έως τα 10.500), εφόσον θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι χρόνοι που αναφέρονται στον νέο νόμο Λοβέρδου (σ.σ.: πλασματικά). Ορίζεται ότι ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών εργασίας, εκ των οποίων 7.500 στον ΚΒΑΕ (βαρέα- ανθυγιεινά επαγγέλματα).

Ανακαθορίζεται για τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο προβλεπόμενος χρόνος ασφάλισης για λήψη σύνταξης 37ετίας, ενώ ταυτόχρονα τίθεται όριο ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής από 1/1/2011 συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφάλισης (αντί των 37) στο 60ό έτος της ηλικίας τους. Οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση της διάταξης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας με 11.100 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης, εφόσον τις συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας λαμβάνουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τις 11.100 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης μέχρι 31/12/2010.

Εξομοιώνεται σταδιακά το όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης με 4.500 ημέρες ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων του Ιδρύματος με το ισχύον για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το 60ό έτος της ηλικίας, που αποτελεί σήμερα το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων γυναικών, αυξάνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2011, κατά 1 έτος κάθε χρόνο και μέχρι το 65ο. Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης εμφαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται:

Οι ασφαλισμένες συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το έτος εντός του οποίου συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Θεμελιωμένο δικαίωμα για λήψη σύνταξης με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 60ό έτος της ηλικίας (δηλαδή με το ισχύον κατά το έτος 2010) έχουν και οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν τον ανωτέρω χρόνο ασφάλισης εντός του τρέχοντος έτους, με αναγνώριση χρόνου που προβλέπεται στο άρθρο 40 του ν. 2084/1992. Προσοχή: τίθεται προθεσμία μέχρι 31/12/2013 για την υποβολή εκ μέρους της ασφαλισμένης σχετικής αίτησης για αναγνώριση.

Τροποποιούνται από 1/1/2011 οι διατάξεις που αναφέρονται στη συνταξιοδότηση των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων του Ιδρύματος που πραγματοποιούν 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις:
Ανακαθορίζονται σταδιακά για τις γυναίκες ασφαλισμένες του Ιδρύματος τόσο το όριο ηλικίας, όσο και ο συντάξιμος χρόνος που απαιτείται για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης.

Ανακαθορίζεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων.

Α. Γυναίκες ασφαλισμένες: Οι 10.000 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται μέχρι 31/12/2010 αυξάνονται από 1/1/2011 κατά 400 ημέρες κατ΄ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης. Το 57ο έτος (όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης μέχρι 31/12/2010) αυξάνεται για το έτος 2011 στο 58ο έτος, ενώ από το 2012 και για κάθε επόμενο έτος αναπροσαρμόζεται κατά έξι μήνες κατ΄ έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους. Το μέχρι τις 31/12/2010 όριο ηλικίας των 55 ετών που απαιτείται για λήψη μειωμένης σύνταξης καθορίζεται το 2011 στο 56ο έτος, ενώ από 1/1/2012 αυξάνεται κατά έξι μήνες κατ΄ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού. Οπως προκύπτει με σαφήνεια από τη γραμματική διατύπωση της κοινοποιούμενης διάταξης, το δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης χωρεί μόνο κατά τη μεταβατική περίοδο της αύξησης των ορίων ηλικίας.

Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης και του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης των γυναικών αποτυπώνεται στον παρατιθέμενο πίνακα: Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από τη γραμματική διατύπωση της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου, από τον συνολικό κατά περίπτωση απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης να έχουν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες κατ΄ έτος την αμέσως προηγούμενη του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης 5ετία.

Β. Ανδρες ασφαλισμένοι Το 62ο έτος της ηλικίας που αποτελεί το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης με 10.000 ημέρες μέχρι 31/12/2010 ανακαθορίζεται το 2011 στο 63ο έτος και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται κατά έξι μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Σύνταξη γήρατος σε μητέρες ανήλικων ή ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων και σε χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων.
Προϋποθέσεις:

1. Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Παροχή
5.500 55 Πλήρης 50 Μειωμένη *

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του Ιδρύματος σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του ν. 3863/2010 για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διευκρινίζει ότι οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί) μέχρι τις 31.12.2010 δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης από την 1.1.2011 όπου αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας, ανεξάρτητα με την χρονική στιγμή που συμπλήρωσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις ακόμη και αν χρονική στιγμή ανατρέχει πολύ πριν την ημερομηνία της έναρξης της ισχύος του νόμου.

* Από 1/1/2010 το όριο ηλικίας για τις μειωμένες συντάξεις αυξάνεται ως εξής:

Από 1/1 έως 31/12/2010 : 51

Από 1/1 έως 31/12/2011 : 52

Από 1/1 έως 31/12/2012 : 53

Από 1/1 έως 31/12/2013 : 54


2. Να έχουν τουλάχιστον ένα παιδί (φυσικό ή θετό) που να μην έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή παιδί οποιασδήποτε ηλικίας που να είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία (μόνο για μητέρες).

3. Να μην παίρνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας (από δική τους εργασία) από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλον ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης.

Προσοχή: Για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε μητέρες με ανήλικα παιδιά δεν απαιτείται η πραγματοποίηση 100 Η.Ε. ανά έτος την τελευταία 5ετία.
Σε περίπτωση υιοθετημένων παιδιών, η υιοθεσία πρέπει να έχει γίνει ένα έτος πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Στη μειωμένη σύνταξη, από 1/1/2009 η μείωση ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.
Το ποσό της σύνταξης γήρατος που χορηγείται στις μητέρες με ανήλικα παιδιά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εκάστοτε ισχύον πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος.

http://www.ika.gr/gr.../ghratos_e4.cfm

Πώς θα πληρώνετε τον ΛΑΦΚΑ -ΕΑΣ


Αναλυτικές οδηγίες- με διευκρινίσεις και παραδείγματα- για την παρακράτηση από τις συντάξεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)πρώην ΛΑΦΚΑ- του Δημοσίου παρέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μετά και τα λάθη που έγιναν στην παρακράτηση κυρίως στους διπλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται ότι κατά της επιβολής αυτής της εισφοράς έχουν αρχίσει από συνταξιούχους ομαδικές προσφυγές στα δικαστήρια.
Oπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, επειδή η ΕΑΣ παρακρατήθηκε για πρώτη φορά από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2010, τα αντίστοιχα ποσά για τον μήνα Αύγουστο 2010 θα παρακρατηθούν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του μηνός Σεπτεμβρίου 2010. Επιπλέον ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν για πρώτη φορά από τις συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2010, επειδή ο υπολογισμός τους διενεργήθηκε διαφορετικά, συμψηφίζονται. Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά της μηνιαίας βασικής σύνταξης, του επιδόματος εξομάλυνσης καθώς και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς. Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της ΕΑΣ δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων τετρακοσίων ευρώ (1.400 ευρώ).

Το ποσοστό της ΕΑΣ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης και όχι σε τμήμα αυτού.

Παραδείγματα: α Ποσό σύνταξης 1.426,00 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.426Χ3% = 42,78 ευρώ.

1.426,00- 42,78 = 1.383,22 ευρώ. Επειδή το ποσό μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 ευρώ η παρακράτηση θα περιορισθεί στο ποσό των 26,00 ευρώ).

β Ποσό σύνταξης 1.500,00 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.500Χ3% = 45 ευρώ. 1.500 - 45 = 1.455 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 45 ευρώ).

γ Ποσό σύνταξης 1.950 ευρώ ποσοστό εισφοράς 4% (1.950Χ4% = 78 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 78 ευρώ.

δ Ποσό σύνταξης 2.320 ευρώ ποσοστό εισφοράς 6% (2.320Χ6% = 139,20 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 139,20 ευρώ. ΔΙΠΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μιας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσό σύνταξη.

Παραδείγματα α Ποσό πρώτης σύνταξης 1.000 ευρώ. Ποσό δεύτερης σύνταξης 800 ευρώ. Συνολικό ποσό συντάξεων 1.800 ευρώ. Ποσοστό εισφοράς 4%. Παρακράτηση 1.800Χ4% = 72.00 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό των 72 ευρώ θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη των 1.000 ευρώ. β Ποσό πρώτης σύνταξης 800 ευρώ. Ποσό δεύτερης σύνταξης 500 ευρώ. Συνολικό ποσό συντάξεων 1.300 ευρώ. Επί των ανωτέρω ποσών δεν θα παρακρατηθεί ΕΑΣ.

Τα ανωτέρω θα ισχύσουν και στην περίπτωση που ο συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει περισσότερες της μιας συντάξεις (μία από το Δημόσιο και άλλες από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία στο Μηχανογραφικό Αρχείο, ο εντοπισμός των προσώπων της περίπτωσης αυτής θα γίνει ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Επομένως σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων η παρακράτηση της ΕΑΣ σύμφωνα με τα ανωτέρω παραδείγματα, θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξυπακούεται ότι εφόσον η σύνταξη του Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 1.400 ευρώ η παρακράτηση θα γίνει αρχικά από το Δημόσιο.

Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει μία εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και μία εκ μεταβιβάσεως, εκ των οποίων η μία καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει επί του αθροίσματος των καταβαλλόμενων ακαθάριστων ποσών των δύο συντάξεων.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Α. Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί η ΕΑΣ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.

Β. Εάν στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχει άγαμη ή διαζευγμένη θυγατέρα η οποία έχει εισοδήματα από άλλη πηγή και για τον λόγο αυτό το μερίδιό της καταβάλλεται μειωμένο, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και η παρακράτηση θα διενεργηθεί επί του καταβαλλόμενου ποσού του μεριδίου σύνταξής της. Παραδείγματα: Ποσό μεταβιβαζόμενης σύνταξης 1.500

ευρώ. Συνδικαιούχοι: χήρα και άγαμη θυγατέρα- μερίδιο σύνταξης για καθεμία. Ποσό μεριδίου σύνταξης της χήρας 750 ευρώ. Ποσό μεριδίου σύνταξης της θυγατέρας 750 ευρώ), το οποίο περιορίζεται στο ήμισυ (375 ευρώ λόγω ύπαρξης εισοδημάτων. Ο συντελεστής παρακράτησης επί των 1.500 ευρώ ανέρχεται σε 3%. Παρακράτηση στη χήρα:

750Χ3% = 22,5 ευρώ. Παρακράτηση στη θυγατέρα: 375Χ3% = 11,25 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η χήρα ή η θυγατέρα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη επειδή κατέχουν θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γ. Εάν κάποιο από τα συνδικαιούχα πρόσωπα λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει ως εξής: Κατ΄ αρχήν θα διενεργηθεί η παρακράτηση σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα συνδικαιούχα πρόσωπα. Εκ των υστέρων θα αθροισθούν το ποσό του μεριδίου σύνταξης του δικαιούχου που λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη και το ποσό της δεύτερης σύνταξής του. Εάν το άθροισμα των ποσών αυτών είναι μικρότερο των 1.400 ευρώ θα διενεργηθεί κράτηση μόνον επί του ποσού του μεριδίου της κατά μεταβίβαση σύνταξης σύμφωνα με τ΄ ανωτέρω. Εάν το ανωτέρω άθροισμα είναι μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ η κράτηση της ΕΑΣ θα διενεργηθεί επί του ποσού αυτού και με συντελεστή που αντιστοιχεί στο συνολικό αυτό ποσό.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 70%
Στις περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 70% λόγω κατοχής θέσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Παραδείγματα: Ποσό πλήρους σύνταξης 5.000 ευρώ. Ποσό μετά την περικοπή κατά 70% = 1.500 ευρώ. Ποσό σύνταξης 1.500 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.500Χ3% = 45,00 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 45 ευρώ.

Οι γυναίκες σωζουν πάλι το "αθλητικό μας γόητρο"

Η ιστορία συνεχίζεται
Η εθνική γυναικών εξασφάλισε το πρώτο ευρωπαϊκό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού πόλο και πηγαίνει για το μεγάλο βραβείο το βράδυ (20.30, ΕΤ1) κόντρα στη Ρωσία.


Η εθνική γυναικών συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Έγραψε ήδη ιστορία με την κατάκτηση του πρώτου ελληνικού μεταλλίου.

Πηγαίνει για το μεγάλο βραβείο κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρωσία, εκπρόσωπο μιας σχολής που έχει να απουσιάσει από το βάθρο από το 1995 στη Βιέννη.

Οι Ρωσίδες είναι το φαβορί απέναντι στην πιο διασκεδαστική ομάδα του τουρνουά, όπως έγραψε εφημερίδα στο Σπλιτ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Μορφέσης ήταν σαφής στις δηλώσεις του στο Ζάγκρεμπ την παραμονή του αγώνα.

"Ούτε εμείς, ούτε η Ρωσία, έχουμε κάτι να κρύψουμε. Εχουμε παίξει τόσες φορές φέτος, που και οι δύο γνωρίζουμε τα πάντα ο ένας για τον άλλον. Ο τελικός έχει μια ιδιαίτερη ψυχολογία. Αποτελεί ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα για εμάς. Φαβορί είναι η Ρωσία, ως κάτοχος του τίτλου και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές. Αυτό που βασικά πρέπει να κάνουμε, είναι να τους περιορίσουμε το εύκολο γκολ στην κόντρα".

Μισθώσεις Ακινήτων -Συμβουλές

Μίσθωση αποτελεί την κυριότερη μορφή αξιοποίησης ενός ακινήτου αφού αποτελεί την σημαντικότερη πηγή προσόδον για τον ιδιοκτήτη.

Κατηγορίες Μισθώσεων για τα Αστικά Ακίνητα
Α. Μίσθωση κατοικίας
Β. Mίσθωση επαγγελματική

Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα :
- Η μίσθωση κατοικίας έχει μικρότερη ελάχιστη διάρκεια (3 χρόνια ) σε αντίθεση με την επαγγελματική που η ελάχιστη χρονική διάρκεια είναι μεγαλύτερη ( 12 χρόνια πλέον δικαίωμα για άλλα 4 ).
- Οι φθορές στην κατοικία είναι πιο δαπανηρές. Στην επαγγελματική συνήθως με την ανεύρεση του κατάλληλου μισθωτή αναλαμβάνεται και το κόστος προσαρμογής της επαγγελματικής στέγης στυ ανάγκες του.
- Η κατοικία Θεωρείται ότι μισθώνεται πιο εύκολα αφού σκοπός είναι η κάλυψη στεγαστικών αναγκών, σε αντίθεση με την επαγγελματική στέγη όπου εξαρτάται από την εμπορικότητα της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο, τις ανάγκες του επαγγελματία και την καταλληλότητα του χώρου. Επίσης σε περίπτωση ειδικών κτιρίων (πχ. βιομηχανικών) ο κύκλος των υποψηφίων μισθωτών είναι πολύ μικρότερος και η δυνατότητα μίσθωσης ακόμα πιο δύσκολη.
- Η επαγγελματική μίσθωση προσδίδει διάρκεια στην απόδοση τον ακινήτου και μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις.
- Για την επαγγελματική μίσθωση οφεiλεται αποζημίωση σε περίπτωση πρόωρης λύσης από τον εκμισθωτή. Στην κατοικία η λύση της μίσθωσης με την πάροδο του ελαχίστου χρόνου ο εκμισθωτής δεν οφείλει αποζημίωση.
- Στην περίπτωση της επαγγελματικής μίσθωσης ο μισθωτής οφείλει αποζημίωση στον εκμισθωτή για την πρόωρη λύση. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της κατοικίας, εφόσον έχει συμφωνηθεί χρόνος συμβατικός αντί του ελάχιστου νόμιμου.

Χαρακτηριστικά Επαγγελματικής Μίσθωσης :
Διάρκεια : ελάχιστη 12 χρόνια με δικαίωμα παρατάσεως για τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 16 χρόνια.
Αναπροσαρμογή : ελεύθερη, σύμφωνα με την βούληση των συμβαλλομένων. Δικαστικός έλεγχος για υπερβολικές ετήσιες αναπροσαρμογές - καταχρηστικότητα.
Λόγοι Καταγγελίας :
α) δυστροπία
β) ανοικοδόμηση
γ) ιδιόχρηση
δ) καταγγελία για κατεδάφιση ετοιμόρροπου
ε) Πτώχευση του μισθωτή
στ) για αντισυμβατική παραχώρηση της χρήσης σε τρίτους
η) για κακή χρήση του μισθίου
θ) λόγω συμπληρώσεως 16ετίας χωρίς αποζημίωση
ι) λόγω συμπληρώσεως 12ετίας με 24 μήνες αποζημίωση, εντός εννέα μηνών από την συμπλήρωση 12ετίας.

Αποζημιώσεις :
- Ιδιόχρηση : 16-30 μισθώματα
- Λόγω ανοικοδόμησης : 12-18 μισθώματα
- Λόγω ιδιοκατοίκησης : με 8-18 μισθώματα
- Λόγω μετατροπής της χρήσης του μισθίου και πάλι σε κύρια κατοικία : χωρίς αποζημίωση.
- Λόγω κατεδάφισης ως ετοιμόρροπον : χωρίς αποζημίωση.
- Δικαίωμα του μισθωτή για λύση της μίσθωσης μετά την πάροδο διετίας. Στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά από 6 μήνες και ο μισθωτής οφεiλει στον εκμισθωτή αποζημίωση 4 μηνών.
- Καταγγελία από τον μισθωτή υπό Προϋποθέσεις. Αποζημίωση 4 μισθωμάτων - Αποτελέσματα της καταγγελίας μετά από 6 μήνες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ/ΑΚΙΝΗΤΩΝ

* Μην παίρνετε ποτέ προκαταβολή και μη δίνετε κλειδιά στους υποψήφιους ενοικιαστές προτού βεβαιωθείτε για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τον ΑΦΜ τους και προτού υπογράψουν οπωσδήποτε έγγραφο μισθωτήριο.

* Οι μισθώσεις κατοικιών διαρκούν τουλάχιστον τρία χρόνια και οι επαγγελματικές δώδεκα. Η διάρκεια όμως που συμφωνείται και αναγράφεται στο μισθωτήριο είναι συνήθως μικρότερη. Στην επαγγελματική μίσθωση ο μισθωτής μπορεί να φύγει και πριν από τη λήξη της, αν περάσει διετία από την έναρξή της, οφείλει όμως να προειδοποιήσει εγγράφως τον ιδιοκτήτη ένα εξάμηνο νωρίτερα και να τον αποζημιώσει με τέσσερα μηνιαία μισθώματα.

* Να προσδιορίζετε πάντοτε ειδικά το είδος και τη φύση της χρήσης του ακινήτου που εκμισθώνετε (κατάστημα, εργαστήριο, αποθήκη, κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία κτλ.) και τα στοιχεία των ατόμων που θα μένουν στο μίσθιο. Μη νοικιάζετε ποτέ ακίνητο με χρήση δικής σας τηλεφωνικής σύνδεσης.

* Να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά τα υποδείγματα μισθωτηρίων που διανέμονται από τα Γραφεία Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (Σοφοκλέους 15, Αθήνα, τηλ. 3228.500 και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας), ενώ για μισθώσεις με σημαντικό αντικείμενο (επαγγελματικές κτλ.) να απευθύνεστε πάντοτε στον δικηγόρο σας. Είναι επικίνδυνο να υπογράφετε μισθωτήριο συνταγμένο από τον μισθωτή.

* Να καταθέτετε πάντοτε τα μισθωτήρια στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ανήκετε μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή τους. Να αναγράφετε στο μισθωτήριο και να δηλώνετε πάντοτε στη φορολογική σας δήλωση ολόκληρο το μίσθωμα. Να μην αποδέχεστε ποτέ τυχόν πρόταση του ενοικιαστή για δήλωση μικρότερου μισθώματος.

* Η μίσθωση, ιδιαίτερα της κατοικίας, είναι και αυτή μια διαρκής ανθρώπινη σχέση. Στις απελευθερωμένες μισθώσεις ποτέ μην προσφεύγετε στα δικαστήρια αν πρώτα δεν εξαντλήσετε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο καλός μισθωτής είναι πάντοτε προτιμότερος από το καλό μίσθωμα. Γι' αυτό μην επιδιώκετε ποτέ παράλογα μισθώματα.

* Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η μίσθωση είναι μια συναλλαγή με σοβαρότατες συνέπειες, πολλές φορές ανεπανόρθωτες. Να είστε λοιπόν πάντοτε προσεκτικοί και να μην κάνετε καμιά ενέργεια αν δεν συμβουλευθείτε προηγουμένως τον δικηγόρο σας.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Αναζήτηση Κατοικίας
Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα αγοράς στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Αν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε όπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία "πληροφοριών", τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που βρήκατε και σας ενδιαφέρει.

'Ελεγχος Κατοικίας
Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας. Αν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα ζητείστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Ελέγξτε αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κλπ.)

Οικονομικές Υποχρεώσεις
Μην σπεύδετε να μισθώσετε μια κατοικία αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντοτε μπορεί να βρεθεί μιά άλλη κατοικία με οικονομικότερους όρους. Επίσης να ενημερωθείτε και ποιές άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνετε (κανονισμός πολυκατοικίας κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη κλπ.).

Προκαταβολή
Μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε, ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του.

Διάρκεια Μίσθωσης
Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Ομως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο νωρίτερα από την τριετία, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.

Μίσθωμα - 'Αυξηση
Στο μισθωτήριο πρέπει να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Κάθε αύξηση που συμφωνείται είναι έγκυρη, τόσο για τη διάρκεια της αρχικής τριετίας, όσο και μετά. Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Αν η διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη από τριετία, τότε για τα χρόνια της μίσθωσης που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας, σε περίπτωση διαφωνίας των συμβαλλομένων προβλέπεται ετήσια αύξηση ίση με το 75% της αύξησης του τιμαρίθμου κατά το 12μηνο που προηγήθηκε.

Εγγύηση
Κατά τη σύναψη μιάς μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος γιά τις παλαιές κατοικίες και δύο γιά τις νέες, το οποίο επιστρέφεται κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

'Αρνηση είσπραξης ενοικίου από τον ιδιοκτήτη
Αν προσφέρατε κανονικά το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, αλλά αυτός αρνήθηκε παράνομα να το εισπράξει, για να μη θεωρηθείτε δύστροπος, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στό όνομά του, και να του κοινοποιήσετε με δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης, ή να το καταθέσετε σε συμβολαιογράφο ή στο δικηγόρο σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει για τα περαιτέρω.

Μη πληρωμή ενοικίου
Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, προβλέπεται ιδιαίτερα σύντομη διαδικασία έξωσης κάθε ενοικιαστή που δεν πληρώνει το μίσθωμα. Πρώτα κοινοποιείται εξώδικη πρόσκληση για πληρωμή των οφειλομένων. Αν τα οφειλόμενα εξοφληθούν μέσα σε ένα μήνα, τότε η διαδικασία σταματάει αυτόματα εδώ, εκτός αν αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αν δεν εξοφληθούν εκδίδεται αμέσως και κοινοποιείται "διαταγή απόδοσης μισθίου" η οποία εκτελείται μετά από 20 ημέρες. Ο ενοικιαστής έχει όμως δικαίωμα να ασκήσει με το δικηγόρο του ανακοπή κατά της διαταγής, προβάλλοντας βάσιμους λόγους, όπως είναι η εξόφληση των οφειλομένων.

Εκχώρηση οφειλομένων μισθωμάτων στο κράτος
Προσοχή: Αν φεύγοντας από μισθωμένη κατοικία οφείλετε μισθώματα τα οποία τελικά δεν καταβάλατε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εκείνος για να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, έχει το δικαίωμα να τα εκχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα (δηλαδή να τα χαρίσει) στο Δημόσιο, την ώρα που υποβάλει τη φορολογική του δήλωση του επομένου έτους. Το Δημόσιο, μετά από αυτό, θα τα εισπράξει οπωσδήποτε από σας ως "δημόσιο έσοδο", δηλαδή με εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Εισπραξης Δημοσίων Εσόδων(ΚΕΔΕ), ενώ παράλληλα, δεν θα σας χορηγεί φορολογική ενημερότητα μέχρι να τα εξοφλήσετε! Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι να μην αφήνετε ανεξόφλητες οφειλές στον εκμισθωτή σας, και να ζητάτε απόδειξη για κάθε καταβολή προς αυτόν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)