Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αντίο Νάντια. Αντί για στεφάνι, έχεις τον όρκο μου, ότι το παιδί σου θα μάθει ποιοι σε δολοφόνησαν.

ΑΠΟΨΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ. ΑΥΡΙΟ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

Προχθές αυτοκτόνησε μια μανούλα 39 ετών γιατί της πήρε η τράπεζα το σπίτι και θα έμπαινε και φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Το παιχνίδι χάνεται Ολυμπία μου, δυστυχώς. Άν δεν το θεωρείς ψυχοπλακωτικό, ανέβασέ το, έτσι για την μνήμη της.
Εννοείται ανώνυμα.
Ευχαριστώ.

Συγχώρεσέ με φιλενάδα.
Δεν μπόρεσα να έρθω.
Δεν άντεχα να δω μια κουκλάρα δυο μέτρα χωμένη σε ένα κουτί.
Θέλω να σε θυμάμαι να με κερδίζεις με μια χεριά στο κατοστάρι.
Θέλω να σε θυμάμαι να κολυμπάμε παρέα για ώρες ατελείωτες και να προσπαθούμε να φτάσουμε τον ήλιο που βουτούσε πίσω από την Βάρκιζα.
Θέλω να σε θυμάμαι να κερδίζεις πρωταθλήματα, να χαμογελάς, να ερωτεύεσαι, να χορεύεις.
Γιατί ρε κορίτσι μου;
Για 50 κωλοχιλιάρικα; 100;;;
Δεν άντεχες την ιδέα να μπεις φυλακή; Θα έβγαινες. Από το χώμα, δεν θα βγεις.
Πού πήγε η πειθαρχία σου; Πού πήγε το πείσμα σου;
Εσένα, που μου λεγες-πέφτω και θα το κάνω κάτω από 15- εσένα σε νίκησαν 300 αληταράδες, εσένα σε σκότωσαν 300 κτήνη;
Τα μάτια του Πέτρου είναι άδεια. Ο Πέτρος, το ξέρω, θα ζωστεί εκρηκτικά και θα μπουκάρει στη Βουλή.
Όταν συνειδητοποιήσει ότι έφυγες, θα το κάνει.
Αντίο. Να κλάψω δεν μπορώ. Κουράγιο δεν έχω.
Θα σου δώσω έναν όρκο όμως.
Όπως τότε, πριν το 4χ100.
Κάποια στιγμή, θα δώσω στον γιο σου μια φωτοτυπία από τα σημερινά πρακτικά της Βουλής. Με τα 300 ονόματα. Και θα του κυκλώσω με κόκκινο αυτούς που θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έκτακτης φορολογίας στα ακίνητα.
Θα του πω ότι οι 300 είναι οι δολοφόνοι της μάνας του .
Θα του πω ότι οι κυκλωμένοι είναι δυο φορές δολοφόνοι, γιατί θα σκοτώσουν κι άλλες Νάντιες.
Και μετά ας κάνει το παιδί, ό,τι του πει η ψυχή του.
ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΌΜΩΣ ΟΤΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ. ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ.

Ο Πέτρος μου ζήτησε να σου πω ένα διαδικτυακό αντίο. Βλέπεις και το διαδίκτυο, το αγαπούσες πολύ. Δεν μπόρεσα να του χαλάσω το χατίρι.
Να προσέχεις εκεί που είσαι και να με προσέχεις.
Όπως με πρόσεχες πάντα όταν ανοιγόμασταν μόνες μας στα βαθειά.
Αντίο. Ελπίζω να γουστάρεις την θάλασσα που σε ταξιδεύει ΤΩΡΑ.

http://olympia.gr

Έφαγαν πόρτα οι τροϊκανοί

Να αποχωρήσουν από το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκαν αξιωματούχοι της τρόικας. Οι εργαζόμενοι, μόλις τους εντόπισαν, τους ζήτησαν να φύγουν, φωνάζοντας "Go, go"



Μπαράζ καταλήψεων στα υπουργεία 2 by fon1972

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, με δύο χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας που επρόκειτο να συναντηθούν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μένουν εκτός υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς το πρωί, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που τους αναγκάζουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μόλις αντιλήφθηκαν τους δύο τροϊκανούς άρχιζαν να τους φωνάζουν "Go,go!" ζητώντας τους να αποχωρήσουν.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, οι αξιωματούχοι έφυγαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο προαύλιο του κτιρίου και να εμποδίσουν τα στελέχη της τρόικας να εισέλθουν στο κτίριο για να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών.

Σε περίπου εκατό ανέρχονται οι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρωθεί μέσα στο υπουργείο και ακόμα εκατό στην είσοδο, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Υπό κατάληψη τελούν και τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεντρώσεις υπάρχουν και στο παράρτημα του υπουργείου Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έληξαν οι καταλήψεις στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στα υπόλοιπα υπουργεία και υπηρεσίες που τελούν υπό κατάληψη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ έχει διατυπωθεί και η πρόταση να παραταθούν, ώστε η διάρκειά τους να συμπεριλάβει χρονικά και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι σε όσα υπουργεία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κατάληψη, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για καταλήψεις.

"Οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα [Πέμπτη] που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους απαντούν με ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι από σήμερα ξεκινάει αγώνας χωρίς υποχωρήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", σημειώνεται.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, τονίζει με ανακοίνωσή του τον συμβολικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων.

"Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι "δεν πάει άλλο", καθώς οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και περισσότερο οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, έχουν σηκώσει τα μέγιστα των βαρών. Οι συνολικές απώλειες και μετά τη νέα μείωση κατά 20% που προωθείται με το νέο μισθολόγιο, υπερβαίνουν το 50%", αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος υποστηρίζει, ότι "τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι άδικα και αναποτελεσματικά, αφού οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και σε μεγαλύτερη ύφεση.

"Είναι μύθος τα όσα αναφέρονται για το υψηλό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου το οποίο είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ", σημειώνει, τονίζοντας ότι ο αγώνας της ΑΔΕΔΥ δεν αφορά αποκλειστικά τους μισθούς. "Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε προσβάσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, ο οποίος επιβάλλεται να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο".

Το απόγευμα, στις 18:00, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Αργότερα στο Σύνταγμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ενώσεις εργαζομένων των φορέων του Δημοσίου από τους οποίους ξεκινά η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, οργανώνουν συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρες απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Τελευταία μέρα αύριο για την απογραφή συνταξιούχων ΙΚΑ

Λήγει αύριο η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ Μέχρι σήμερα έχει απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων, ενώ σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στη διαδικασία απογραφής.

Λήγει αύριο Παρασκευή 30/9, η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Μέχρι σήμερα έχει απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων, ενώ σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στη διαδικασία απογραφής.

Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους και η απογραφή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής.

Μέχρι αύριο, τελευταία μέρα της απογραφής, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση-θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί, με τα ίδια δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων.

Κατασχέσεις μισθών οφειλετών του δημοσίου


Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του δημοσίου προχωρά η Εφορία, βάσει των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά και σε συντάξεις, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση είναι το εναπομείναν υπόλοιπο να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν, το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά πλέον - υπό το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας- θα εφαρμόζεται εντατικά.

Τέλος για φέτος το σίριαλ των αποδείξεων

Το υπ. Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει τη ρύθμιση για τα εισοδήματα του 2011


Οπισθεν... ολοταχώς έκανε, αργά χθες το βράδυ, το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει για τις αποδείξεις, αλλά και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» κινητών και ακινήτων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην αγορά και στους φορολογούμενους.

Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν περίτρανα την ανησυχία που τη διακατέχει για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, αλλά, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα μέτρα, αφού οι νέες αποφάσεις πόρρω απέχουν από τις ανακοινωθείσες πριν από δύο ημέρες για το μέτρο των αποδείξεων και το νέο «πόθεν έσχες» και άλλα τελικά κατέληξε να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ, μέσω διαρροών μάλιστα, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση.

Ετσι, για φέτος τουλάχιστον, το «σίριαλ» των αποδείξεων παίρνει τέλος, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αλλάξει το καθεστώς που ισχύει.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για τα φετινά εισοδήματα δεν αλλάζει τίποτα και επομένως:

* Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους.

* Το πλαφόν για το ύψος του ποσού που θα συγκεντρωθεί σε αποδείξεις παραμένει στις 15.000 ευρώ.

* Το «πέναλτι» που θα πληρώσουν όσοι δεν συγκεντρώνουν το ποσό που πρέπει, σε αποδείξεις, παραμένει 10% επί της διαφοράς.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι, εάν ένας φορολογούμενους έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και με βάση το 25% θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά τελικά καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 8.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον για τη διαφορά των 2.000 ευρώ, που δεν κατάφερε να καλύψει, φόρο 200 ευρώ.

* Το αφορολόγητο όριο, που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, αποσυνδέεται από τις αποδείξεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τις χθεσινοβραδινές διαρροές του υπουργείου, οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2012, δηλαδή θα αφορούν τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2013.

Νέες επιβαρύνσεις

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν, από το επόμενο έτος, περισσότερες αποδείξεις, αφού θα αυξηθεί το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν από το 25% ίσως στο 30%, ενώ, εάν ο συντελεστής της πρόσθετης φορολόγησης δεν παραμείνει στο 10% και αυξηθεί, θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις.

Επιβαρύνσεις που πρέπει ωστόσο να θεωρούνται δεδομένες, καθώς, πριν γίνει η τελευταία «στροφή» των 180 μοιρών στο χρόνο εφαρμογής του νέου μέτρου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε ανοίξει τα «χαρτιά» του και είχε αποκαλύψει ότι η λίστα των αποδείξεων θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει το σύνολο των οικογενειακών δαπανών, δηλαδή αυτές που αφορούν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ.

Η εν λόγω βέβαια διεύρυνση, που περιλαμβάνει και δαπάνες που υπάγονται στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, όπως οι ιατρικές υπηρεσίες, το ενοίκιο κ.λπ., προμηνύει την κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών, γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν οι τόκοι στεγαστικών δανείων.

Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»

Από την άλλη πλευρά, ό,τι δεν καταναλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να αποταμιεύεται, αφού, όπως δήλωσε χθες, «το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι «το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κ.ο.κ.)».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως πρώτη επισήμανε η «Ν» (φ. 26.9.2011, σελ. 1), ότι προ των πυλών βρίσκεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» από την Εφορία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ακόμη και των καταθέσεών τους.

Με το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», το οποίο θα υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση Ε1 και θα σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2012 και θα αφορά τις δηλώσεις του 2013, η εφορία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Εντοπισμός προέλευσης χρημάτων

Εξάλλου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την εφορία, για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:

- καταθέσεις σε τράπεζες,

- τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων),

- συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες)

- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων,

- ανέγερση οικοδομών,

- απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων,

- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης,

- αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας,

- αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών,

- δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών,

- ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής,

- λοιπές δαπάνες διαβίωσης.

Με το νέο σύστημα ελέγχου, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.

«Eχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών»

Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Το θέμα των αποδείξεων δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, εμφανίσθηκε αιφνιδιασμένος από τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις αποδείξεις, του δευτέρου αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με τις δηλώσεις του, χθες, στο Mega, ο κ. Πάγκαλος ανέδειξε ένα πρόβλημα κυβερνητικής λειτουργίας, καθώς σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων, ενώ επισήμανε ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στη δραστική μείωση των δαπανών.

«Νομίζω ότι πρέπει προφανώς, εφόσον υπάρχει τέτοια αντίδραση, να υπάρξει κάποια συζήτηση εκτενής και δεν νομίζω ότι θα την αποφύγουμε, νομίζω θα την κάνουμε τη συζήτηση αυτή και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», τόνισε και τάχθηκε υπέρ του μέτρου συλλογής αποδείξεων, σημειώνοντας:

«Είναι μέτρο υπέρ του μισθωτού και υπέρ του φορολογουμένου και, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας, αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις, να δίνουν αποδείξεις, και δημιουργώντας ένα κίνητρο για αυτόν που συλλέγει αποδείξεις με μια μείωση του δικού του φορολογικού βάρους».

Ο κ. Πάγκαλος εμφανίσθηκε να δυσανασχετεί για την επιβολή της έκτακτης φορολογίας στα ακίνητα, δηλώνοντας ότι, για να μπορέσει να πληρώσει τους φόρους για την ακίνητη περιουσία του, θα πρέπει να πουλήσει ένα από τα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά.

Οποιος και όσο αντέξει

Οι Ελληνες πολίτες δεν ξέρουν πλέον πού πατάνε και πού τους πάνε κυβέρνηση και δανειστές-πάτρωνες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι παραζαλισμένη, παίρνει όποιο εισπρακτικό μέτρο τής παρουσιάσει οποιοσδήποτε διεστραμμένος οικονομικός εγκέφαλος, προκειμένου να «πείσει» τους δανειστές - πάτρωνες ότι θα τηρήσει «στο ακέραιο το πρόγραμμα».

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-πάτρωνες της Ελλάδας είναι και αυτοί χαμένοι μέσα στους δαιδάλους της αδιέξοδης πολιτικής τους, καθώς θέλουν «να προασπίσουν» τη ζώνη του ευρώ από την «ελληνική πυρκαγιά», αλλά δεν ξέρουν τον μαγικό και ανέξοδο τρόπο να το κάνουν .

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά, στη σύντομη ζωή της ευρωζώνης και του «ισχυρού» ευρώ, που μπαίνουν σε σκληρή δοκιμασία οι αντοχές της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», η δύναμη και η ευελιξία των «ευρωπαϊκών μηχανισμών» απέναντι σ' ένα κράτος-μέλος που παραδέρνει μέσα στην οικονομική κρίση του, μεταξύ ζωής και θανάτου.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ εταίροι - δανειστές - πάτρωνες έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν το κάνουν γιατί «αγαπούν» ή «σέβονται» την Ελλάδα, αλλά γιατί φοβούνται τις άγνωστες και ίσως απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Δεν έχουν όμως καταλήξει ακόμη πώς «θα διασώσουν» την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Η αναδιάρθρωση - ελεγχόμενη πτώχευση - κούρεμα του ελληνικού χρέους αποτελεί όμως δεδομένο. Τον τρόπο και το χρόνο θα τους αποφασίσουν τους επόμενους μήνες. Ετσι και αλλιώς, μόνοι τους θα το αποφασίσουν και μόνοι τους θα το επιβάλουν στη χώρα.

ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ όμως η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει γην και ύδωρ στους δανειστές - πάτρωνές της.

ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ, αποδυναμωμένη, παραζαλισμένη, η κυβέρνηση τρέχει τώρα πίσω από τους δανειστές - πάτρωνές της να «αποδείξει» εκ των υστέρων ότι μπορεί να αποφασίσει και να επιβάλει στον ελληνικό λαό τα μέτρα που μόνη της υποσχέθηκε αφειδώς, αλλά δεν εφάρμοσε μέχρι τώρα, ώστε να πάρει «απλώς» την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ. Yes she can.

Ο ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ των μέτρων λίγο απέχει από το να καταντήσει ανέκδοτο, καθώς όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι πολίτες -τα γνωστά «καθαρόαιμα» υποζύγια- δεν θα μπορέσουν να τα αντέξουν, γιατί απλώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι όμως πολύ σοβαρή για να αντέξει άλλα αστεία. Γιατί όλα αυτά που φορτώνονται στην πλάτη ενός λαού -και μάλιστα της ευρωζώνης- οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα πολίτη στο 50% του σημερινού. Με δυο λόγια, οι εταίροι - δανειστές - πάτρωνες τον στέλνουν πίσω στις δεκαετίες του '50 και του '60 εφ' όρου ζωής. Δημιουργούν έτσι ένα κράτος οικονομικό παρία μέσα στην ευρωζώνη, που θα κινείται και θα αναπνέει όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες... Οσο το αντέξει.

Ή θα τα ξοδεύεις ή θα τα καταθέτεις

Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ

Το δρόμο για πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την έναρξη του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες και τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος ανοίγει τώρα η κυβέρνηση.

Το ζήτημα ξεκίνησε με την αύξηση του ποσοστού των ζητούμενων αποδείξεων, που μέσα σε 24 ώρες προκάλεσε αλαλούμ, για να καταλήξει σε δύο καταρχήν δεδομένα:

1Εισόδημα αποκτηθέν το 2011, ήτοι δήλωση φορολογίας εισοδήματος άνοιξη 2012. Απαιτείται η προσκόμιση του 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και για ποσόν του εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να προσκομιστούν μέχρι 15.000 ευρώ αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τις απαιτούμενες αποδείξεις πληρώνει ποινή φόρου 10%.

Για παράδειγμα, ο έχων εισόδημα 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 12.500 ευρώ. Αν συνυποβάλει μόνο 10.000 ευρώ τότε θα πληρώσει ποινή φόρου 250 ευρώ. Οι αποδείξεις αποσυνδέθηκαν από το αφορολόγητο και είναι άμεσα συνδεδεμένες με το εισόδημα (όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο).

Το αφορολόγητο από φέτος, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου έχει περιοριστεί και το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών (ιατρικά, ενοίκια, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, τόκοι κ.λπ.) στο 10% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και νέα μεγάλη περικοπή των φοροαπαλλαγών που επίσης θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2011.

2Εισόδημα αποκτηθέν το 2012, ήτοι δήλωση φορολογίας εισοδήματος άνοιξη 2013. Καταρχήν θα απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις και ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου. Οι αποδείξεις θα είναι πάνω από το 25% και μέχρι το 50% του εισοδήματος, διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στις αποδείξεις θα συμπεριληφθούν εκτός των γενικών αγορών από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ. και οι δαπάνες για ιατρικά, ενοίκιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ. Δηλαδή, κάθε είδους δαπάνη που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει μια οικογένεια ή ένας φορολογούμενος μέσα στο έτος.

Παράλληλα, έρχεται και το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και η γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς εκτός των κάθε είδους δαπανών, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωστοποιήσει στην εφορία τι έκανε τα υπόλοιπα χρήματα που του απέμειναν από το καθαρό εισόδημα (σ.σ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος). Δηλαδή, θα δηλώνει τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε έντοκα, ομόλογα, ακίνητα, χρυσό κ.λπ.

Η άποψη που υπερισχύει είναι «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους» σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τονίζει ότι: «Η γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα».

Τα νέα δεδομένα, αν κι εφόσον δεν αλλάξουν πάλι, οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

α Ο συνυπολογισμός στις αποδείξεις και των δαπανών, που σήμερα εκπίπτουν από το φόρο, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργησή τους. Οι εκπιπτόμενες δαπάνες από τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, φυσικό αέριο, ιατρικές και νομικές υπηρεσίες κ.λπ. αναμένεται να καταργηθούν στο σύνολό τους για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογούμενων και πάνω από κάποιο ύψος εισοδήματος, αν όχι για όλους ανεξαιρέτως. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών ισοδυναμεί με όφελος 5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

β Θα συνοδευτεί από εφαρμογή του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να «αποκαλύψει» τι έκανε το εισόδημά του. Ουσιαστικά πού το δαπάνησε και τι έκανε όσα του απέμειναν.

Το μέτρο αυτό μόνο στους φοροφυγάδες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και γενικώς σε όσους διακινούν μαύρο χρήμα, καθώς δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα για τις δαπάνες που θα πραγματοποιούν και τις επενδύσεις που θα κάνουν. Είναι η πρώτη τεκμηριωμένη θέση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής. Απομένει να δούμε τη σχετική διάταξη νόμου και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

γ Το πόθεν έσχες συνεπικουρείται από τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Σκοπός των επιτελών του υπουργείου είναι το σύνολο των συναλλαγών να γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε να καταγράφονται και να διασταυρώνονται, με κύριο σκοπό επίσης τον εντοπισμό όσων διακινούν μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών θα είναι ορατά από το επόμενο έτος, εφόσον βέβαια εφαρμοστούν στο σύνολό τους και κυρίως χωρίς διακρίσεις. Αλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει συνολικά έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων. *

* ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Υστερα από 4 παλινωδίες, θα ισχύει το 25%

Μπρος-πίσω με τις αποδείξεις. Μέσα σε 24 ώρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άλλαξε τέσσερις φορές άποψη, για να καταλήξει στο ότι φέτος δεν αλλάζει τίποτα και θα ζητείται το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και μέχρι 15.000 ευρώ.

Το σκηνικό ξεκίνησε προχθές, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι από φέτος θα ζητούνται περισσότερες αποδείξεις, ειδάλλως θα επιβάλλεται ποινή 10% επί του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων που δεν θα προσκομιστούν. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα εντόπισε το αυξημένο ποσοστό των αποδείξεων γύρω στο 50%.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, καθώς το υπολειπόμενο τρίμηνο του έτους δεν αρκεί για τη συλλογή τόσο αυξημένου αριθμού αποδείξεων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε χθες το μεσημέρι λέγοντας ότι στις αποδείξεις θα προσμετράται κάθε είδους δαπάνη, από ιατρικά και ενοίκια μέχρι σουπερμάρκετ.

Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπόρων (ΕΣΕΕ) ότι πρόκειται για «μέτρα του ποδαριού» και «φορολογικές αλχημείες», καλώντας την κυβέρνηση να διευκρινίσει την ασάφεια του μέτρου και να ακυρώσει άμεσα την απόφαση.

Το απόγευμα είχαμε ακόμα μια διευκρίνιση, ότι το ζητούμενο ποσό αποδείξεων θα υπολογίζεται στο διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα.

Το βράδυ, και ύστερα από σύσκεψη των επιτελών στο υπουργείο Οικονομικών, ατύπως ειπώθηκε ότι φέτος δεν αλλάζει τίποτε και από του χρόνου θα ζητούν περισσότερες αποδείξεις.

Μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα πολλά ακόμη μπορεί να αλλάξουν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)