Το υπ. Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει τη ρύθμιση για τα εισοδήματα του 2011
Οπισθεν... ολοταχώς έκανε, αργά χθες το βράδυ, το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει για τις αποδείξεις, αλλά και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» κινητών και ακινήτων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην αγορά και στους φορολογούμενους.
Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν περίτρανα την ανησυχία που τη διακατέχει για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, αλλά, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα μέτρα, αφού οι νέες αποφάσεις πόρρω απέχουν από τις ανακοινωθείσες πριν από δύο ημέρες για το μέτρο των αποδείξεων και το νέο «πόθεν έσχες» και άλλα τελικά κατέληξε να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ, μέσω διαρροών μάλιστα, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση.
Ετσι, για φέτος τουλάχιστον, το «σίριαλ» των αποδείξεων παίρνει τέλος, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αλλάξει το καθεστώς που ισχύει.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για τα φετινά εισοδήματα δεν αλλάζει τίποτα και επομένως:
* Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους.
* Το πλαφόν για το ύψος του ποσού που θα συγκεντρωθεί σε αποδείξεις παραμένει στις 15.000 ευρώ.
* Το «πέναλτι» που θα πληρώσουν όσοι δεν συγκεντρώνουν το ποσό που πρέπει, σε αποδείξεις, παραμένει 10% επί της διαφοράς.
Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι, εάν ένας φορολογούμενους έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και με βάση το 25% θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά τελικά καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 8.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον για τη διαφορά των 2.000 ευρώ, που δεν κατάφερε να καλύψει, φόρο 200 ευρώ.
* Το αφορολόγητο όριο, που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, αποσυνδέεται από τις αποδείξεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τις χθεσινοβραδινές διαρροές του υπουργείου, οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2012, δηλαδή θα αφορούν τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2013.
Νέες επιβαρύνσεις
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν, από το επόμενο έτος, περισσότερες αποδείξεις, αφού θα αυξηθεί το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν από το 25% ίσως στο 30%, ενώ, εάν ο συντελεστής της πρόσθετης φορολόγησης δεν παραμείνει στο 10% και αυξηθεί, θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις.
Επιβαρύνσεις που πρέπει ωστόσο να θεωρούνται δεδομένες, καθώς, πριν γίνει η τελευταία «στροφή» των 180 μοιρών στο χρόνο εφαρμογής του νέου μέτρου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε ανοίξει τα «χαρτιά» του και είχε αποκαλύψει ότι η λίστα των αποδείξεων θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει το σύνολο των οικογενειακών δαπανών, δηλαδή αυτές που αφορούν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ.
Η εν λόγω βέβαια διεύρυνση, που περιλαμβάνει και δαπάνες που υπάγονται στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, όπως οι ιατρικές υπηρεσίες, το ενοίκιο κ.λπ., προμηνύει την κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών, γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»
Από την άλλη πλευρά, ό,τι δεν καταναλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να αποταμιεύεται, αφού, όπως δήλωσε χθες, «το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο».
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι «το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κ.ο.κ.)».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως πρώτη επισήμανε η «Ν» (φ. 26.9.2011, σελ. 1), ότι προ των πυλών βρίσκεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» από την Εφορία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ακόμη και των καταθέσεών τους.
Με το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», το οποίο θα υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση Ε1 και θα σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2012 και θα αφορά τις δηλώσεις του 2013, η εφορία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.
Εντοπισμός προέλευσης χρημάτων
Εξάλλου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την εφορία, για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:
- καταθέσεις σε τράπεζες,
- τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων),
- συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες)
- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων,
- ανέγερση οικοδομών,
- απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων,
- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης,
- αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας,
- αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών,
- δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών,
- ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής,
- λοιπές δαπάνες διαβίωσης.
Με το νέο σύστημα ελέγχου, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.
«Eχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών»
|
Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Το θέμα των αποδείξεων δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο». |
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, εμφανίσθηκε αιφνιδιασμένος από τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις αποδείξεις, του δευτέρου αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με τις δηλώσεις του, χθες, στο Mega, ο κ. Πάγκαλος ανέδειξε ένα πρόβλημα κυβερνητικής λειτουργίας, καθώς σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων, ενώ επισήμανε ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στη δραστική μείωση των δαπανών.
«Νομίζω ότι πρέπει προφανώς, εφόσον υπάρχει τέτοια αντίδραση, να υπάρξει κάποια συζήτηση εκτενής και δεν νομίζω ότι θα την αποφύγουμε, νομίζω θα την κάνουμε τη συζήτηση αυτή και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», τόνισε και τάχθηκε υπέρ του μέτρου συλλογής αποδείξεων, σημειώνοντας:
«Είναι μέτρο υπέρ του μισθωτού και υπέρ του φορολογουμένου και, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας, αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις, να δίνουν αποδείξεις, και δημιουργώντας ένα κίνητρο για αυτόν που συλλέγει αποδείξεις με μια μείωση του δικού του φορολογικού βάρους».
Ο κ. Πάγκαλος εμφανίσθηκε να δυσανασχετεί για την επιβολή της έκτακτης φορολογίας στα ακίνητα, δηλώνοντας ότι, για να μπορέσει να πληρώσει τους φόρους για την ακίνητη περιουσία του, θα πρέπει να πουλήσει ένα από τα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά.