Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

Μόνο για ένα έτος η κατοχύρωση της βαθμολογίας
Προς το παρόν οι Αστυνομικές Σχολές είναι εκτός μηχανογραφικού, όμως δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει αλλά μόνο για εισαγωγή δύο χρόνια μετά

Φτωχότερο μπουκέτο δυνατοτήτων επιφυλάσσει η τέταρτη χρονιά Μνημονίων στους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με τις ενημερωτικές εγκυκλίους που έχει αποστείλει στα λύκεια το υπουργείο Παιδείας.

Οι φετινοί τελειόφοιτοι θα... έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές του 2015.

Ξανά από την αρχή

Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειόφοιτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος με τη διαδικασία του 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες. Η σχετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων στα όρια της επόμενης χρονιάς του έτους της τελευταίας εξέτασης.

Μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα να ξεκλειδωθεί τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών, αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τούς περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές του χρόνου. Στον αντίποδα των δυνατοτήτων που τους στερούν, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν δύο πλεονεκτήματα έναντι των υποψηφίων των προηγούμενων ετών: περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και κατοχυρωμένο δικαίωμα μετεγγραφής υπό τις προϋποθέσεις του νέου συστήματος που θεσμοθετήθηκε πέρυσι.

Μετά τις 25 Μαΐου

Χάρη στις διπλές εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι κερδίζουν περίπου ένα δεκαπενθήμερο καθώς έχει οριστικοποιηθεί ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Οι μετεγγραφές αποτελούν πλέον μία οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουάριου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Στη δήλωσή τους οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:

Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας όπου θα εξεταστούν πανελλαδικά. Επιλέγουν μεταξύ Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας.
Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική).
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ).
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Επιπροσθέτως οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να δηλώσουν και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν.

Η δήλωση υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/exams και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να αλλάξει μετά την υποβολή της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής, στο οποίο είχε επιλέξει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε μηδέν. Για την εισαγωγή σε Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αποτελεί προϋπόθεση η συγκέντρωση της βάσης στο ειδικό μάθημα. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.

Για την εισαγωγή στις Σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχετικές προκηρύξεις για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ: Εξετάσεις ένα χρόνο μετά

ΑΠΟ το 2011 οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτούν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους, αλλά με εξετάσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου και σε θέματα που καθορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων. Όσοι αποκτούν απολυτήριο ημερήσιου Γενικού-Λυκείου σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους. Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση πρόσβασης εκδίδεται με βάση μόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι εντός της προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις όσοι μαθητές επιθυμούν να πάρουν ενδοσχολικό απολυτήριο πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχη δήλωση.

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ: Υποχρεωτική επιλογή για τους υποψηφίους Οικονομικών Τμημάτων

ΟΣΟΙ προτίθενται να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο (Τμήματα Οικονομικών Σπουδών) είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν και να εξετασθούν πανελλαδικά στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 5ου πεδίου. Πρώτο μάθημα βαρύτητας για το ίδιο πεδίο είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ως εκ τούτου αποτελούν επίσης υποχρεωτική επιλογή για τους υποψηφίους των Οικονομικών Τμημάτων. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά.

Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής στο σχολείο τους το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα δηλώσουν τον Φεβρουάριο αν θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά ή όχι Αν μεν δηλώσουν ότι θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά (άρα επιλέγουν υποχρεωτικά και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής), τότε θα μπορούν να δηλώσουν και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Αντίθετα, αν δεν επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε θα το εξεταστούν ενδοσχολικά και δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο.

(Ε.Τ. 18/01/2014 – Σ.Λ.)

Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες Στρατιωτικούς


ΕΩΣ ΚΑΙ 45% ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Μέσα σε μια τετραετία (2009-2013) τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί δραστική μείωση των αποδοχών τους, που κυμαίνεται από 35%-45%. Χωρίς διάθεση υπερβολής, οι κατώτεροι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί (από μόνιμος λοχίας μέχρι και ταγματάρχης) αντιμετωπίζουν πλέον και πρόβλημα επιβίωσης.


Για παράδειγμα, ένας λοχαγός που υπηρετούσε στα σύνορα, το 2009 είχε συνολικά μηνιαίες αποδοχές 1.634 ευρώ. Σήμερα, λοχαγός, παντρεμένος με δύο παιδιά, που υπηρετεί στην Ορεστιάδα, σε λόχο προκαλύψεως δίπλα στον ποταμό Έβρο, λαμβάνει συνολικά τον μήνα 1.023 ευρώ. Από αυτά δίνει 460 ευρώ για ενοίκιο στο διαμέρισμα. Να προσθέσουμε κοινόχρηστα, φως, νερό, τηλέφωνο, κινητό, χαράτσια κ.λπ., περίπου 340 ευρώ τον μήνα. Το διαθέσιμο εισόδημά του είναι περίπου στα 200 - 250 ευρώ τον μήνα. Με αυτά καλείται να συντηρήσει την τετραμελή οικογένειά του (φαγητό και ένδυση κ.λπ.), δεδομένου ότι η σύζυγός του, μένοντας στην Ορεστιάδα, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα της και είναι υποχρεωτικά άνεργη (το παράδειγμα είναι πραγματικό).

Όμως, από αυτόν τον αξιωματικό απαιτεί η στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή η ελληνική πολιτεία, να βρίσκεται καθημερινά (δεν εξαιρούνται γιορτές και αργίες) στον λόχο του, πολλές φορές επί 24ώρου βάσεως, να είναι ετοιμοπόλεμος και να έχει υψηλό ηθικό αυτός και οι στρατιώτες του.

Η απάντηση

Τι απαντά η πολιτική ηγεσία στα δικαιολογημένα παράπονα των στρατιωτικών; Ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ότι οι πρωτοδιόριστοι καθηγητές στη μέση εκπαίδευση αμείβονται με 680 ευρώ τον μήνα. «Δυνατό επιχείρημα», αλλά θα ήταν ολοκληρωμένο, αν παράλληλα ανακοίνωναν και τις συνολικές αποδοχές των βουλευτών, των συμβούλων των υπουργών ή τις αποδοχές των δικαστικών. Βέβαια, αποκρύπτουν το γεγονός ότι ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης με 14 χρόνια προϋπηρεσίας (δηλαδή, όσα και ο λοχαγός) έχει μηνιαίο μισθό 1.187 ευρώ (δηλαδή, 164 ευρώ περισσότερα από τον λοχαγό που είναι στην παραμεθόριο) και, φυσικά, έχει και τα «τυχερά» του με τα ιδιαίτερα μαθήματα...

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, των πενόμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατιωτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε δύο ρυθμίσεις:

1. Να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου σε όσους στρατιωτικούς υπηρετούν εκεί. Το επίδομα το παίρνουν όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιρούνται οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στον Έβρο και τα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία έχει βρει τρόπο ώστε να παίρνουν άτυπα το επίδομα μεθορίου οι στρατιωτικοί.

2. Να δοθεί, με ένταξη στον μισθό, το επίδομα εργασίας πέραν του ωραρίου και πέραν του πενθημέρου (για τις υπερωρίες τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τις επιφυλακές και τις 24ωρες υπηρεσίες εντός των στρατοπέδων). Να σημειωθεί ότι αυτό το επίδομα το παίρνουν ΟΛΟΙ (και καλώς το παίρνουν) οι ανήκοντες στα Σώματα Ασφαλείας.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ
ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ
ΒΑΘΜΟΣ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΣ
ΒΑΘΜΟΣ
ΕΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ
2009-2013 σε ευρώ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ
2009-2013
Α/ΓΕΕΘΑ Α/ΓΕΕΘΑ 35 28.600 -48%
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ 35 18.400 -42%
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ 1/3 ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ 31 14.500 -40%
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ 29 14.200 -38%
ΛΟΧΑΓΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ 13 7.600 -35%
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ 5 6.000 -33%
ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ 25 9.000 -36%
ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ 2/3 ΛΟΧΑΓΟΥ 21 8.400 -36%
ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ 15 6.800 -33%
ΛΟΧΙΑΣ 2/3 ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ 5 6.100 -35%

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18/01/2014 – ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ - Σ.Λ.)

Η νέα λίστα πληρωμών για 50.000 εφάπαξ

Αλλαγές στη λίστα πληρωμών του εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Στο εξής και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, αλλά και με έγγραφο σημείωμα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τον κ. Βρούτση, η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά με βάση την ημερομηνία της αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία, που είναι και το πιο δίκαιο.

Με αυτή την αλλαγή, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ως το τέλος του 2013, θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις στο εφάπαξ, ακόμη και αν πάρουν το βοήθημα το 2014 ή το 2015 που θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Στο έγγραφο του κ. Θεοχάρη και με αφορμή τις διαμαρτυρίες που δέχτηκε από εφοριακούς που, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης, κινδυνεύουν να πάρουν μειωμένο εφάπαξ, αναφέρεται ότι «εφοριακοί υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση δεύτερης παραίτησης για αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από άλλους συναδέλφους τους έχουν λάβει ή ενδέχεται να λάβουν σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου εφάπαξ, σε αντίθεση με άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι, παρότι υπέβαλαν μεταγενέστερα τη δεύτερη παραίτηση, πήραν το εφάπαξ εις το ακέραιο».
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Μια απίστευτη οικονομική τραγωδία - Στην Εθνική τράπεζα χάθηκαν 6,63 δισ. – Πως τα 11,69 δισ. που επενδύθηκαν έγιναν 5,053 δισ.

Υπάρχει πιθανότητα να ανακτηθούν τα 6,63 δισεκ. που αντιστοιχούν με το 45% του χρηματοδοτικού κενού της χώρας;
Μια απίστευτη οικονομική τραγωδία έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και ουδείς διαμαρτύρεται.
Όλοι επικεντρώνονται στο σκάνδαλο των 345 εκατ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σκοπίμως ή μη αγνοούν πως χάθηκαν 6,63 δισεκ. ευρώ.
Τα 6,63 δισεκ δεν αποτελούν μια εικασία ή υποκειμενική προσέγγιση αλλά μια πραγματικότητα.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα.
1)Πως προκύπτουν τα 6,63 δισεκ ζημία για την Εθνική τράπεζα;
2)Η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πρέπει να πάρουν θέση πως δαπανήθηκαν τόσα κεφάλαια και ξαφνικά η Εθνική συνεχίζει να έχει σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες;
3)Ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον έχει διερευνήσει πως χάθηκαν 6,63 δισεκ. στην Εθνική;
4)Θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της διοίκησης ή άλλων εμπλεκομένων των θεσμικών φορέων ως προς το σκέλος της αποτυχημένης εκτίμησης – πρόβλεψης των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής;
5)Θα λογοδοτήσει κανείς που ενώ μειώνουν την σύνταξη των 450 ευρώ στην Εθνική πέταξαν 6,63 δισεκ. στο καλάθι των αχρήστων;
6)Η κυβέρνηση τι έχει να πει αισθάνεται περήφανη που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων 6,63 δισεκ. ευρώ;
Πρώτα από όλα πως προκύπτει η ζημία των 6,63 δισεκ. ευρώ καθώς πολλοί μπορεί να αμφισβητήσετε ότι αναφέρουμε.
Η Εθνική τράπεζα ενισχύθηκε με βάση το άρθρο 1 του νόμου 3723/2008 από το ελληνικό δημόσιο με προνομιούχες μετοχές υπό την μορφή ομολόγων που λήγουν 21 Μάιου του 2014 και 23 Ιουλίου του 2014.
Η Εθνική τράπεζα που έκανε χρήση 2 φορές του νόμου πήρε 1,35 δισεκ. ευρώ και μαζί με τα 50 εκατ της FBBank συνολικά χρωστάει στο ελληνικό κράτος 1,4 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι προνομιούχες μετοχές μεταφέρθηκαν σε όλες τις τράπεζες στις good bank δραστηριότητες άρα η υποχρέωση αποπληρωμής υφίσταται 100%.
Η Εθνική τράπεζα στα μέσα του 2013 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 9,75 δισεκ. στο πλαίσιο της ευρύτατης ανακεφαλαιοποίησης της εκ των οποίων τα 8,7 δισεκ. τα κατέβαλλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 1,05 δισεκ. οι ιδιώτες επενδυτές.
Συνολικά λοιπόν επενδύθηκαν 11,15 δισεκ. ευρώ ενώ πρέπει να προστεθούν και τα 295 εκατ των FBBank και Probank – που η Εθνική ενσωμάτωσε στο πλαίσιο συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών – και τα 251 εκατ της Πανγαία και περίπου 300 εκατ. καθαρό κεφαλαιακό όφελος από τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Να σημειωθεί ότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης πουλήθηκε 400 εκατ αλλά το καθαρό κεφαλαιακό όφελος για την Εθνική ήταν μικρότερο.
Συνολικά επενδύθηκαν στην Εθνική 11,15 δισεκ. από αυξήσεις κεφαλαίου κοινών και προνομιούχων μετοχών, 295 εκατ κεφάλαια από εξαγορές μικρότερων τραπεζών και 251 εκατ από την Πανγαία – ενός αμφισβητήσιμου deal – δηλαδή συνολικά 11,696 δισεκ. ευρώ και μαζί με τον Αστέρα Βουλιαγμένης 12 δισεκ. ευρώ.
Στην ανάλυση που θα παρουσιάσουμε δεν περιλαμβάνουμε τον Αστέρα Βουλιαγμένης και θα κρατήσουμε μόνο ότι έχει εγγραφεί στις λογιστικές καταστάσεις έως στο 9μηνο του 2013  δηλαδή 11,69 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν της παρουσίασης σελίδα 7 στο 9μηνο του 2013 η Εθνική τράπεζα διαθέτει 5,053 δισεκ. ευρώ κεφάλαια core tier 1.
Δηλαδή τα 11,696 δισεκ. ευρώ μειώθηκαν δραματικά στα 5,053 δισεκ. ευρώ.
Άρα προκύπτει ένα κεφαλαιακό κενό 6,63 δισεκ. ευρώ.
Μια ζημία 6,63 δισεκ. ευρώ που πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης και ξαφνικά χάθηκαν, χάθηκαν συνολικά 6,63 δισεκ. ευρώ.
Εφόσον καταλήξαμε ότι η ζημία είναι 6,63 δισεκ. ευρώ το επόμενο ερώτημα είναι πως χάθηκαν 6,63 δισεκ. ευρώ;
Που είναι ο Παπούλιας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ιερείς, οι πολιτικοί που ωσάν επενδυτικοί σύμβουλοι προέτρεπαν τον απλό πολίτη να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής;
Μπορούν όλοι αυτοί να μας πουν πως δικαιολογείται η ζημία των 6,63 δισεκ. ευρώ;
Προφανώς και όχι γιατί τώρα θα πουν δεν είναι δουλειά μας, ήταν όμως δουλειά τους να παραπλανήσουν την ελληνική κοινωνία από δόλο ή ασχετοσύνη.
Πως προκύπτουν τα 6,69 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακή ζημία στην Εθνική;
Όλα ξεκινούν από την αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας που δημιουργήθηκε λόγω ομολόγων.
Ήμασταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που με απόλυτη συνέπεια είχαμε παρουσιάσει με μεγάλη λεπτομέρεια την αρνητική καθαρή θέση της Εθνικής στα -2,21 δισεκ. ευρώ.
(Η ζημία αυτή πέρασε από χίλια κύματα για να καταλήξει -2,21 δισεκ.)
Η Εθνική τράπεζα ενέγραψε επίσης και το goodwill της Finansbank από τα κεφάλαια της περίπου ισοδύναμης ζημίας με την αρνητική καθαρή θέση (περίπου) -2,3 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα έχει εγγράψει ζημία 562 εκατ που έχει φθάσει τα 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ ζημία από την τουρκική λίρα.
Έχει πληρώσει 236 εκατ στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Υπέστη ζημία από το ναυάγιο του deal με την Eurobank που ξεπέρασε τα 400 εκατ ευρώ.
Επίσης το 2012 ενέγραψε ζημία 1,7 δισεκ. από PAT.
Έτσι λοιπόν τα 11,69 δισεκ. ευρώ σωρευτικής επένδυσης σε κεφάλαιο της Εθνικής κατέληξαν σε 5,053 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία έχει φθάσει δηλαδή τα 6,63 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΤτΕ, η Τρόικα, η ΕΚΤ, η DGCom θα διερευνήσουν πως χάθηκαν 6,63 δισεκ. ευρώ;
Η άποψη μας ήταν εδώ και 2 χρόνια ξεκάθαρη.
Η Εθνική έπρεπε να κρατικοποιηθεί και να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία ιδιωτικοποίησης με την Eurobank.

Υποσημείωση

Ξέρετε που έχει φθάσει η κεφαλαιοποίηση του καλύτερου περιουσιακού στοιχείου της Εθνικής τράπεζας η Finansbank στα 2,34 δισεκ. ευρώ για το 100% όταν πριν καιρό ήταν επίσης για το 100% της τουρκικής θυγατρικής 8 δισεκ. ευρώ.
Ξέρετε που έχει φθάσει η τουρκική λίρα στα 2,24 τουρκικές λίρες ανά δολάριο που αυτό σημαίνει κεφαλαιακές ζημίες για την Εθνική περίπου 1 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Αφορολόγητα & τα επιδόματα των πανεπιστημιακών

Αφορολόγητα τα επιδόματα των πανεπιστημιακών Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 29/2014 απόφασή της, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωση που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική λύση.

Η Ολομέλεια ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται.

Επίσης, η Ολομέλεια αναφέρει στην απόφασή της ότι η μη φορολόγηση των επιδομάτων αυτών, δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο» υπέρ των μελών του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας.

Σημειώνεται ότι η φορολόγηση των εν λόγω επιδομάτων ξεκίνησε από τις 8/7/2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ (ΕΝΣΤΟΛΩΝ)

        ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ (ΕΝΣΤΟΛΩΝ)
Α) των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατ τον
Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωμάτων (Ε: 204/13)
Β) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας» (Ε: 257/13)
Γ) της «1Ιανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων» (Ε:214/13)
Δ) της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» και λοιπών αιτούντων (Ε: 199/13) και
Ε) της  Ενώσεως Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής» και λοιπών αιτούντων (Ε: 196113)
                                                                 κατά
                                             τον Υπουργού Οικονομικών
1.       Με τις υπό κρίση αιτήσεις, οι αιτούσες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν την ακύρωση της οικ2834080022/14.112812 αποφάσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β' 3017/.14. 12012), καθ' o μέρος δι' αυτής καθορίσθηκε ο χρόνος και o τρόπος επιστροφής των ποσών που προέκυψαν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών , αστυνομικών και λιμενικών υπαλλήλων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων 31 — 33 της υποπαραγράφου .ΓΙ της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/20/2 (Α 222).
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΜΟΥ
Τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν ανάγονται στο βάσιμο των υπό κρίση αιτήσεων, αντιστοιχούν δε στους προβαλλομένους λόγους ακυρώσεως, με τους οποίους οι αιτούντες υποστηρίζουν, ειδικότερα, τα εξής:
(Ι) . Οι διατάξεις των πεμιπτ. 31 -33 της υποπαρ. Γ1 της παραγρ. Γ ταυ άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με τις οποίες επήλθαν πρόσθετες μειώσεις των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πλέον αυτών που είχαν επιβληθεί με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010, αντίκεινται στις διατάξεις τον άρθρον 1 του Πρώτον Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. Κατά τους ειδικότερους ισχυρισμούς των αιτούντων, με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται κατ' επίκληση συγκεκριμένων λόγων δημοσίου συμφέροντος, επέρχονται μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας (μεtώσεις σε βασικό μισθό, επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ειδικής απασχόλησης, αυξημένης ευθύνης και ευθύνης διοίκησης - διεύθυνσης και κατάργηση επιδομάτων εορτών και αδείας), οι οποίες, σε συνδυασμό με τις διαδοχικώς επιβληθεϊσες κατά το παρελθόν περικοπές των επιδομάτων τοις, άγουν, λόγω του σωρευτικού αποτελέσματός τους, σε ουσιώδη περιορισμό των αποδοχών τους και, κατ' επέκταση, σε δραματική πτώση του βιοτικού τούς επιπέδου και σε αποστέρηση των μέσων αξιοπρεπούς διαβιώσεώς τους.
(ΙΙ) .Προβάλλεται, συναφώς, ότι οι διατάξεις του ν. 4093/2012 είναι αντίθετες προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθόσον οι δι' αυτών επιβληθείσες περικοπές υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικώς ανεκτές οι μειώσεις των αποδοχών των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Κατά τους ειδικότερους ισχυρισμούς των αιτούντων, οι προβλεπόμενες μειώσεις είναι υψηλότερες από εκείνες που Θα ήταν αναγκαίες για την αντιμετώπιση τον δημοσιονομικού και χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, ενώ, προ της επιβολής των περιοριστικών αυτών μέτρων, ο νομοθέτης δεν προέβη, όπως υποχρεούται, σε ενδελεχή εξέταση άλλων ηπιότερων λύσεων, ούτε, άλλωστε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ουδεμία εξ αυτών ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η τελικώς επιλεγεϊσα. Πρόσθετα επιχειρήματα υπέρ της αντιθέσεως των επίμαχων ρυθμίσεων προς την αρχή της αναλαγικότητας επιχειρούν να αντλήσουν οι αιτούντες εκ του γεγονότος ότι οι προβλεφθείσες περικοπές, ανεξαρτήτως της εν γένει αποτελεσματικότητάς τους, δεν αποτελούν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, όπως άλλα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης (π.χ. έκτακτη εισφορά), αλλά μόνιμα μέτρα, πλήρως αποσυνδεδεμένα από τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
(ΙΙΙ). Προβάλλεται ότι αντίθετη προς τις διατάξεις του άρθρον 1 παρ. 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ_Α. είναι, αυτοτελώς λαμβανόμενη, και η πρόσδωση αναδρομικής ισχύος στις, κατά τα ανωτέρω, περικοπές. Κατα τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στις αιτήσεις, η αναδρομική μείωση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και, κατ' επέκταση, η υποχρέωση επιστροφής ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που αντιστοιχούν σε δεδουλευμένες αποδοχές τους, ποσών, δηλαδή, που έχουν νομίμως εισπραχθεί και, κατά κανόνα, αναλωθεί εξ ολοκλήρου ή, πάντως, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, αποτελεί στέρηση περιουσίας, η οποία, εφόσον, όπως εν προκειμένω, δεν συνοδεύεται από την καταβολή αποζημιώσεως ή τη λήψη μέτρων αντιστάθμισης των εισοδηματικών απωλειών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, συνιστά ευθεία παράβαση των σχετικών υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων. Προβάλλεται, συναφώς, ότι η, κατά τα ανωτέρω, νομοθετική ρύθμιση είναι, σε κάθε περίπτωση, αντισυνταγματική, διότι από την αιτιολογική έκθεση του ν. 4093/2012 και τις προπαρασκευαστικές εργασίες ψήφισής τον δεν προκύπτουν οι εξαιρετικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι Θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να καταστήσουν ανεκτήτην αναδρομική στέρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων του ενστόλων.
 (IV). Προβάλλεται ότι οι προμνησθείσες διατάξεις τον ν. 409312012, επιρρίπτοντας μονομερώς σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, το μεγαλύτερο κόστος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής τη χώρας, είναι ανίσχυρες ως αντίθετες προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία, ερμηνευόμενη σε συνδυασμέ με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος που αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως τούς πολίτες την εκπλήρωση τον χρέους εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των σχετικών βαρών τόσο στους απασχολούμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και στους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Προβάλλεται, συναφώς, ότι οι επιβληθείσες με το ν. 4093/2012 μειώσεις αποτελούν την τρίτη, κατά σειρά, επέμβαση ταυ νομοθέτη στις αποδοχές των ενστόλων, οι οποίοι από τις αρχές της οικονομικής κρίσης υπεβλήθησαν στο σύνολο των γενικής φύσεως οικονομικών και φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, όπως στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μείωση αφορολογήτου, επιβολή ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών. Τούτο οδηγεί σε αδικαιολόγητη δυσμενή μεταχείριση του προσωπικού των ενστόλων έναντι των υπολοίπων πολιτών κας ιδίως, εκείνων που συστηματικά και υπό την ανοχή των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων παρέλειψαν, κατά το παρελθόν, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που υπείχαν έναντι του κράτους. Σ1 ανισότητα, εξάλλου, αυτή επιτείνεται και εκ του ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Ισχυρίζονται, περαιτέρω, οι αιτούντες ότι η εφαρμογή της αρχής της αναλογικής ισότητας Θα επέβαλε, στην προκειμένη περίπτωση, την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι εργάζονται, συνδεόμενοι με το Ελληνικό Δημόσιο, με σχέση δημοσίου δικαίου, δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν το εισόδημά τους με την παροχή πρόσθετης εργασίας, ούτε, άλλωστε, την ευχέρεια να αποδεσμευθούν οποτεδήποτε από τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, καθόσον τυχόν υποβληθείσα δήλωση παραιτήσεώς τους, υποκείμενη σε καθεστώς αυστηρών ουσιαστικών περιορισμών και τυπικών διατυπώσεων, δεν υποχρεώνει τη διοίκηση σε αποδοχή της.
(V). Με τις αιτήσεις ακυρώσεως των «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Ε: 199/13) και «Ενώσεως Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής» (Ε: 196/13) προβάλλεται ότι οι διατάξεις τον ν. 4093/2012 πλήττουν τόσα το κατ' άρθρο 2 παρ. Ι του Συντάγματος δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, όσο και το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 παρ. 1 τον Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Και τούτο, διότι, όπως υποστηρίζουν οι αιτούντες με τις επιβληθείσες περικοπές, οι αποδοχές του χαμηλόβαθμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων διαμορφώνονται σε ποσό κατώτερο τον ορίου της φτώχειας, το οποίο, όπως έχει καθορισθεί βάσει ευρωπαϊκών στατιστικών δεδομένων, αντιστοιχεί, για την Ελλάδα, στο ποσό των 580 ευρώ μηνιαίως. Συναφώς με την αίτηση ακυρώσεως των "Ένώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας .' (Ε: 2Ω4/13), προβάλλεται ότι η προσβολή του άρθρου 2 παρ. Ι του Συντάγματος εκλαμβάνει, εν προκειμένω, μία πρόσθετη διάσταση, καθόσον η δυσμενής μεταχείριση των εν ενεργεί. και συνταξιούχων στρατιωτικών
αντανακλά την εν γένει απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων, ως φρουρών της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και ως θεματοφυλάκων της εθνικής ανεξαρτησίας. Λόγω της ιδιαίτερης αποστολής που τους έχει ανατεθεί, επιβεβλημένη είναι, αντιθέτως, η ευνοϊκή μεταχείριση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, αντίληψη την οποία είχε μέχρι πρότινος υιοθετήσει ο κοινός νομοθέτης, θεσπίζοντας για αυτούς ειδικό μισθολόγιο.
(VI). Με τις αιτήσεις ακυρώσεως των "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας" (Ε: 257/13) και 9Ιανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων" (Ε:21.4/13) προβάλλεται, επίσης, ότι κατά παράβαση των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρα Ι παρ. 2 και 26 παρ. 1 του Συντάγματος), το σύνολο των ρυθμίσεων τον ν. 4093/2012 περιελήφθη σε ένα και μόνον άρθρο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταψηφίσεως μερικών εκ των διατάξεών τον από τους βουλευτές που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία. H μεθόδευση αυτή είναι αντίθετη και προς το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η νομοτεχνικής φύσεως αρχή της εξειδικεύσεως, σύμφωνα με την οποία τόσο οι νόμοι όσο και οι επιμέρους διατάξεις τους πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς και συναφείς προς το υπό ρύθμιση αντικείμενο διατάξεις» Δεν είναι, ως εκ τούτου, επιτρεπτή η σώρευση σε ένα και μόνον άρθρο διατάξεων, με τις οποίες, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, ρυθμίζονται πλείονα και σαφώς διακεκριμένα ζητήματα. Υπέρ της ερμηνευτικής αυτής εκδοχής συνηγορούν, εξάλλου, και οι διατάξεις του άρθρου 76 παρ. Ι του Συντάγματος, με τις οποίες ορίζεται ότι η ψήφιση κάθε νομοσχεδίου γίνεται επί της αρχής, κατ' άρθρο και στο σύνολο, ρύθμιση η οποία, κατά λογική αναγκαιότητα, προϋποθέτει την ύπαρξη σε κάθε νόμο περισσότερων του ενός άρθρων, προκειμένου να παρέχεται σε κάθε βουλευτή η δυνατότητα να εκφράζει επ' αυτών τη γνώμη του και να ψηφίζει κατά συνείδηση» Ισχυρίζονται συναφώς, ότι η πλημμέλεια αυτή, που εμφιλοχώρησε κατά την ψήφιση του νόμου επί των διατάξεων του οποίου ερείδεται η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν αποτελεί παραβίαση κανόνων διαδικαστικής αμιγώς φύσεως και, ως εκ τούτον, δεν ανάγεται στα intema corporis τον νομοθετικού σώματος, αλλά, συνδεόμενη ευθέως προς τις αρχές της διακρίσεως των εξουσιών και της λαϊκής κυριαρχίας, αφορά την ουσιαστική άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας από το κοινοβούλιο. Αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα οδηγούσε σε νόθευση τον συστήματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθόσον η Βουλή, περιοριζόμενη στην απλή επικύρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβερνήσεως και στερούμενη της δυνατότητας ενδελεχούς εξετάσεως και, ενδεχομένως, απορρίψεως ορισμένων εκ των ρυθμίσεων που άγονται ενώπιόν της προς ψήφιση, μόνον κατ' επίφαση θα ασκούσε την εκ του Συντάγματος ανατεθειμένη σε αυτήν νομοθετική λειτουργία.
                                                                                                                          
ΥΓ. 1. Ορισμένα λάθη στο κείμενο είναι λόγω της αυτόματης μορφοποίησης του κειμένου.
       2. Το ως άνω είναι απόσπασμα από την εισήγηση του ΣτΕ και δείχνει τη βασιμότητα που θα στηριχθεί η απόφαση του ΣτΕ

http://olapano.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4007.html?spref=fb

Α.Μητρόπουλος : Ελπίζουμε σε γενίκευση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων«. Tην άποψη αυτή διατυπώνει ο Βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.
Η ανακοίνωση

Υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων από τα διαρρέοντα μέχρι τώρα στοιχεία, κρίνουμε ότι το σκεπτικό και οι αιτιολογίες της περιορίζονται ειδικά στο ζήτημα των περικοπών του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών-ένστολων που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο (νόμος 4093/2012) και μάλιστα αναδρομικά (από 1/8/2012).
Κρίθηκε δηλαδή ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά περικοπή των μισθών τους αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος, στις διατάξεις της ΕΣΔΑ καθώς και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και ότι η κατηγορία αυτή των δημοσίων λειτουργών υπέστη υπέρμετρες σε σχέση με άλλους κλάδους περικοπές και μειώσεις.
Η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα.
Εξάλλου η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).
Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων.

Γ. Βρούτσης: Μείωση εισφορών για εργοδότες και ελεύθερες απολύσεις


Για να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας

Για να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητας του υπουργείου Εργασίας, με τον Γ. Βρούτση να επιχειρηματολογεί για τις θετικές επιδράσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις - απαιτήσεις της τρόικας στην απασχόληση!
Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Εργασίας, εν όψει της έλευση των εκπροσώπων τω δανειστών, επανέλαβε μιλώντας σε ημερίδα για την ανεργία την πλήρη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9 μονάδες μέσα στο 2014 (με τις απώλειες σε εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να υπολογίζονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ) και επιχειρηματολόγησε υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου αναφέροντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας. Επίσης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με υπουργική απόφαση (δηλαδή εκτός διαδικασιών Κοινοβουλίου) σε κατάργηση του ορίου του 5% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, θα επιφέρει κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που καταβάλλει σήμερα ο ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για επιδόματα που αντιστοιχούν σε 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και ούτω καθεξής, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επιδόματα αυτά χορηγούνται σήμερα σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο.

Ποιοι πήραν τα "χρυσά" δάνεια του Τ.Τ.


Τα 35

Τα 35 "επιχειρηματικά" δάνεια ύψους 1,374 δισ. ευρώ που χορήγησε το Τ.Τ. μέσα σε 3,5 χρόνια (τα ποσά είναι σε χιλιάδες ευρώ)

Την απουσία εξασφαλίσεων στις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρηματίες δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα τρία εμπιστευτικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος που διενεργήθηκαν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα οποία έφερε στο "φως της δημοσιότητας" η "Αυγή" αποκλειστικά την Παρασκευή 17.1.2014. Όπως φαίνεται από τα εν λόγω, οι γαλαζοπράσινες διοικήσεις της τράπεζας χορηγούσαν δάνεια κατά... βούληση, ενώ, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές της ΤτΕ, "διαπιστώθηκε ότι διενεργήθηκαν χρηματοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών... και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής", κάτι το οποίο περιγράφει εν πολλοίς τι συνέβη από τότε που το Τ.Τ. ξεκίνησε να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 έως και το 2012 (άρα και εν μέσω κρίσης), χορηγήθηκαν 35 επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,374 δισ. ευρώ! Τα εν λόγω έγγραφα (Ιούλιος 2012, Νοέμβριος 2012 και Δεκέμβριος του 2013) της ΤτΕ δείχνουν τη ροή των επισφαλών δανείων προς τους επιχειρηματίες Κοντομηνά, Λαυρεντιάδη και Γριβέα, αναλύοντας τους λόγους που προκαλούν μεγάλες ζημιές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ εμπεριέχουν και άλλα, τα οποία, αν και δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα Παπανδρέου, εντούτοις η ΤτΕ διαπιστώνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεγάλους πιστωτικούς κινδύνους και πιθανές ζημιές.

Το χρονικό και οι ανεπαρκείς εξηγήσεις Προβόπουλου

Για το θέμα του Τ.Τ μίλησε στη Βουλή και ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος δεν μπόρεσε να εξηγήσει επακριβώς την ουσιαστική απουσία ελέγχων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 2006 και μετά, όταν πήρε άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος εν όψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο. Ο διοικητής της ΤτΕ επικαλέσθηκε το ότι από τον έλεγχο που άσκησε η ΤτΕ προέκυψε η έρευνα της Αρχής κατά του "ξεπλύματος 'μαύρου' χρήματος" και οι διώξεις της Δικαιοσύνης. Όμως η ουσία είναι ότι υπήρξε κενό ελέγχων την περίοδο 2006-2009, καθυστέρηση ενός έτους (2009-2010) στην απαγόρευση χορήγησης επιχειρηματικών δανείων και κενό ελέγχου από την ΤτΕ την περίοδο 2010 -τέλη 2012. Ο Γ. Προβόπουλος επέρριψε τις ευθύνες στη διοίκηση Φιλιππίδη, ισχυριζόμενος ότι το 33,2% των δανείων που χορήγησε ήταν επισφαλή, όπως και στη διοίκηση Παπαδόπουλου. Πάντως, φαίνεται ότι το θέμα κινήθηκε έτι περαιτέρω όταν ανέλαβε η BlackRock, η οποία βρήκε ως "επιθετική" την πολιτική του Τ.Τ., οπότε "αποσύρθηκε" η ΤτΕ, η οποία επανήλθε στα τέλη του 2012, πραγματοποιώντας τον έλεγχο που έφθασε στη Δικαιοσύνη.

Η περίπτωση Κοντομηνά

Αναφορικά με τα πορίσματα της ΤτΕ που αποκάλυψε η "Αυγή", αυτά "καίνε" τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και τις διοικήσεις του Τ.Τ. Σύμφωνα με αυτά, οι δανειακές υποχρεώσεις της Demco στις 18.1.2013 ανέρχονταν στο ποσό των 42,466 εκατ. ευρώ, ενώ σε σημεία όχι μόνο αυτού του εγγράφου αλλά και των δύο του 2012, εγείρονται ισχυρές ενστάσεις για την απουσία των απαιτούμενων εξασφαλίσεων που υπήρχαν.
Για δάνεια όπως το ανωτέρω φαίνεται πως υπήρξε αναδιάρθρωση τον Ιανουάριο του 2012 με νέο δάνειο 42,5 εκατ. ευρώ, ήτοι δάνειο για να ξεπληρωθούν τα δάνεια των προηγούμενων ετών, όταν οι οφειλές της εταιρείας προς το Τ.Τ. ήταν συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ! Για την αναδιάρθρωση αυτή φαίνεται να ¨ελέγχεται", κατά το πόρισμα Παπανδρέου, και η νυν διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.

Ο Mr. MIG

Μια επιχείρηση που απασχολεί το εμπιστευτικό πόρισμα ελέγχου της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ για το Τ.Τ. (Νοέμβριος 2012) είναι η Marfin, της οποίας πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος. Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί: "Η συνημμένη στο εισηγητικό σημείωμα ανάλυση των οικονομικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Chevreux (2/2009), εκτός δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας της Τράπεζας, αναφέρεται σε εκτιμήσεις για τα έτη 2008-2013 και προβλέπει αισιόδοξο κύκλο εργασιών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ περίπου, για τα έτη 2010-2013, που δεν έχει επαληθευτεί. [...] Συνεπώς, με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία, κατά τον χρόνο εισήγησης της υπο-επιτροπής, δεν επιβεβαιώνεται ότι 'ο αναλαμβανόμενος πιστωτικός κίνδυνος ήταν αποδεκτός', όπως αναφέρεται. Τα δάνεια της Marfin εξυπηρετούνται σήμερα.

Λαυρεντιάδης και στο... βάθος Γριβέας

Άλλη ηχηρή περίπτωση που απασχολεί τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η Alapis του Λ. Λαυρεντιάδη. Στη σχετική αναφορά επισημαίνεται: "Η Τράπεζα έχει προβεί στην καταγγελία του δανείου (η πιστούχος έχει αιτηθεί από τον 120/2011 την υπαγωγή στο άρθρο 99) και έχει διενεργήσει πρόβλεψη ίση με το 85% του υπολοίπου της 30.06.2012. Εντούτοις, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και ελλείψει εξασφαλίσεων, εκτιμήθηκε πιθανή ζημία στο 100% του υπολοίπου, ήτοι 97.336 χιλ.".
Για τον Όμιλο Κ. Γριβέας - C&C International A.E., το εμπιστευτικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει: "...Με τον ιδιαίτερα υψηλό πρόσθετο δανεισμό από την Τράπεζα (17 εκατ. ευρώ), ο οποίος δεν συνάδει με τα προηγούμενα μεγέθη του ομίλου, αλλά βασίζεται μόνο στα προσδοκώμενα και σε μεγάλο βάθος χρόνου στοιχεία, η εταιρεία κατέστη υπερδανεισμένη".
Από εκεί και πέρα, τα πορίσματα εμπεριέχουν το δάνειο στην οικογένεια Μπακατσέλου (συγγενείς της συζύγου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου) ύψους 1 εκατ. ευρώ (βλ. σχετικό πίνακα), το οποίο χαρακτηρίζεται "άνευ εξασφαλίσεως".

Ο Ρέστης, η IMPERIO και ο... Σέρβος

Στη συνέχεια, στα πορίσματα αναφέρονται και άλλα επισφαλή δάνεια, όπως της Express Holidays, η οποία φέρεται να ανήκει στον εφοπλιστή και επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη. Για την εν λόγω αναφέρεται "...υπολογίστηκε πιθανή ζημία 60% στο ακάλυπτο υπόλοιπο της χρηματοδότησης, ήτοι 2.240 χιλιάδες ευρώ".
Επίσης στα πορίσματα, περιλαμβάνεται δάνειο της εταιρείας Imperio Argo, γνωστής σε όλους από την "εμπλοκή" της στη διανομή των σχολικών βιβλίων, επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εταιρεία φερόταν να έχει χρέη προς το Δημόσιο ενώ είχε οδηγηθεί και στην πτώχευση. Το πόρισμα αναφέρει "η εξόφληση του δανείου θεωρείται αβέβαιη και επομένως εκτιμήθηκε πιθανή ζημία στο 100% του ακάλυπτου υπολοίπου, ήτοι 3.576 χιλιάδες ευρώ... η διασφαλιστική αξία του ακινήτου υπολογίστηκε μηδενική...".
Επιπρόσθετα, υπάρχουν αναφορές στους ομίλους Λ. Έλληνα - Π. Ευθυμίου όπου αναγράφεται "...οι πιστοδοτήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου", ενώ για τους υπο-ομίλους Ραστέλης - Almond και Βουκαλια - Aspen ότι εμφανίζουν "έντονα αρνητική καθαρή θέση". Για τις παραπάνω εκτιμάται συνολική πιθανή ζημία 13.110 χιλιάδες ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας Λουκάς Έλληνας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι "Δεν υφίσταται ουδεμία εμπλοκή του εν λόγω επιχειρηματία με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ως άλλωστε, έχει ήδη δημοσίως γνωστοποιηθεί από τις αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης εισαγγελείς".
Τέλος, αναφέρονται και άλλες δύο επιχειρήσεις: η μια ενός Σέρβου ονόματι Zivanic για τον όμιλο R. Zivanic - Βιος, όπου γίνεται λόγος για πιθανή ζημία 4.667 χιλιάδων ευρώ, αλλά και της εταιρείας Enorasis με πιθανή ζημία 1.189 χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρεται στα πορίσματα.

Κρυφές ελληνικές καταθέσεις 60 δισ. ευρώ στην Ελβετία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν κρύψει σε τράπεζες της Ελβετίας Έλληνες πολίτες. Στον υπολογισμό αυτό έχει καταλήξει ο Gabriel Zucman, καθηγητής στη London School of Economics - LSE και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banque Nationale Suisse - BNS). Κατά την άποψη του ίδιου, τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως ασφαλή διότι πολλά ελληνικά -και όχι μόνον- χρήματα κρύβονται, για λόγους ασφάλειας, πίσω από ονόματα Ελβετών και, κυρίως, διότι οι μεγαλοκαταθέτες δεν ανοίγουν απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά τοποθετούν τα χρήματά τους σε trust ή σε διαφόρων μορφών και τύπων ιδρύματα (fοundations) που τους εξασφαλίζουν πλήρη και διαρκή ανωνυμία.
Από τη σχετική έρευνά του, την οποία ο Ζούκμαν δημοσίευσε σε βιβλίο (Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών - Έρευνα στους φορολογικούς παραδείσους), προκύπτει επίσης ότι δύο μικρές χώρες, εκ των οποίων η μία με κατεστραμμένη οικονομία, το Βέλγιο και η Ελλάδα, υπερεκπροσωπούνται στους λογαριασμούς που δημοσιεύει η ΒΝS. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτών των λογαριασμών ο Γκ. Ζούκμαν συμπεραίνει πως ο υπολογισμός τους για το συνολικό ποσό των ξένων μυστικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν είναι 1 τρισ. 800 δισ. ευρώ, αλλά φτάνει τα 2 τρισ., ακόμη και τα 2 τρισ. 200 δισ. ευρώ.
"Τα στοιχεία της ΒΝS είναι στο σύνολό τους εξαιρετικής ποιότητας και ακρίβειας: καλύπτουν όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων και των πολυάριθμων υποκαταστημάτων και θυγατρικών ξένων τραπεζών, μαζί με το σύνολο των περιουσιών που είναι κατατεθειμένες σ' αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι οι στατιστικολόγοι δεν ερευνούν ώστε να εντοπίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτών των κεφαλαίων. Υπάρχουν λ.χ. καταθέσεις σ' αυτές τις τράπεζες που, ενώ φαίνεται πως τις έχουν Ελβετοί πολίτες, στην πραγματικότητα ανήκουν σε αλλοδαπούς. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι συνολικές καταθέσεις off shore στην Ελβετία μπορούν άνετα να υπερβαίνουν τα 2 τρισ. και να αγγίζουν τα 2 τρισ. 200 δισ. ευρώ» συμπεραίνει ο Γκ. Ζούκμαν.

Κοινοτική Οδηγία "παράθυρο" για τους μεγαλοκαταθέτες

Ο ίδιος αναλύει τον τρόπο συμπεριφοράς των αρχών της Ελβετίας, που δηλώνουν πως δεν δέχονται πλέον καταθέσεις ξένων οι οποίες δεν είναι επίσημα δηλωμένες. Στην πραγματικότητα η Ελβετία αποφάσισε να θυσιάσει τους αλλοδαπούς μικροκαταθέτες που έχουν «κρύψει» στις τράπεζές της τις οικονομίες τους. Αυτό όμως το έκανε αφού πρώτα διαπίστωσε την έκρηξη του μεγέθους των ποσών που εισρέουν στη χώρα από μεγαλοκαταθέτες.
Αυτοί, εξηγεί ο Γκ. Ζούκμαν, εκμεταλλεύονται τα "παραθυράκια" που τους προσφέρει η κοινοτική Οδηγία του 2005 για την αποταμίευση, που απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών και τρίτων χωρών μόνο για το ύψος των καταθέσεων που έχουν ιδιώτες σε προσωπικούς λογαριασμούς και όχι για καταθέσεις επενδεδυμένες σε εταιρείες - εκράν (societes - ecrans), σε trust και σε ιδρύματα - επενδυτικά κεφάλαια (foundations). Χωρίς να ξεχνάμε πως αυτή η κοινοτική Οδηγία αναφέρεται στη φορολόγηση τόκων και όχι μερισμάτων, χωρίς να υπάρχει κανένας αποχρών οικονομικός λόγος να φορολογούνται οι πρώτοι και να απαλλάσσονται φόρου τα δεύτερα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γκ. Ζούκμαν τα 2/3 των καταθέσεων αλλοδαπών στην Ελβετία έχουν επενδυθεί σε μετοχές και σε επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια που τους προσφέρουν, αφορολόγητα και μυστικά, μερίσματα.

Φορολογικοί παράδεισοι στο "τρίγωνο της κολάσεως"

Ένα ακόμη στοιχείο της εξαπάτησης των Ευρωπαίων φορολογουμένων είναι ότι το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δεν έχουν προσυπογράψει έστω κι αυτή την ελαττωματική κοινοτική Οδηγία του 2005 και οι τράπεζές τους συνεχίζουν να διατηρούν το προνόμιό τους να έχουν μυστικούς λογαριασμούς, συντηρώντας, ανενόχλητες, το τραπεζικό απόρρητο. Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί ο καθηγητής, έχει σχηματιστεί εδώ και καιρό το περίφημο «τρίγωνο της κολάσεως», στο οποίο συμμετέχουν το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.
Έτσι οι Έλληνες λ.χ. πελάτες των ελβετικών τραπεζών τοποθετούν τα χρήματά τους σε ένα λουξεμβούργιο επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχεται από ενδιάμεση εταιρεία - εκράν (societe - ecran) η οποία έχει την έδρα της στις Παρθένες Νήσους. Με τον τρόπο αυτόν ο μεγαλοκαταθέτης διασφαλίζει την ίδια ανωνυμία που είχε και την εποχή των αριθμημένων λογαριασμών στις τράπεζες της Ελβετίας.
Αξίζει επίσης να λεχθεί, ειδικά για τους Έλληνες, πως οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, για να κάνουν τις διάφορες "δουλειές" τους και να προστατεύσουν τα κεφάλαια των ιδιοκτητών τους, διατηρούν αυτόνομες «μικρές» τράπεζες και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, όπως π.χ. τα αγγλονορμανδικά νησιά (Jersey κ.λπ.).
Εκτός των ασύλληπτα μεγάλων ποσών που έχουν καταθέσει Έλληνες στις τράπεζες της Ελβετίας, ο ίδιος ο Γκάμπριελ Ζούκμαν υπολόγισε κατά προσέγγιση τις κρυφές καταθέσεις σε αυτή τη χώρα και πολλών άλλων λαών. Έτσι οι Βέλγοι έχουν κρύψει 60 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί 200 δισ. ευρώ, οι Γάλλοι 180 δισ. ευρώ, οι Ιταλοί 120 δισ. ευρώ, οι Βρετανοί 110 δισ. ευρώ, οι Ισπανοί 80 δισ. ευρώ, οι Πορτογάλοι 30 δισ. ευρώ, οι αραβικές χώρες του Κόλπου 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Ασίας 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής 170 δισ. ευρώ, οι χώρες της Αφρικής 120 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 90 δισ. ευρώ και η Ρωσία 50 δισ. ευρώ.

Σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, μετοχές και ομόλογα κρύβονται οι παράνομες καταθέσεις

Το μεγαλύτερο μέρος των κρυφών και παράνομων καταθέσεων έχει επενδυθεί σε λουξεμβούργια επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια (600 δισ. ευρώ), σε ιρλανδικά επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια (150 δισ. ευρώ), σε μετοχές (400 δισ. ευρώ), σε ομόλογα (450 δισ. ευρώ) σε διάφορες άλλες τραπεζικές καταθέσεις (μόλις 200 δισ. ευρώ).
Πώς οι «μεγάλοι» κοροϊδεύουν εμάς, τους «μικρούς»; Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από τον Απρίλιο του 2009, όταν οι ηγέτες των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη μας (G20) συνεδρίασαν στο Λονδίνο και αποφάσισαν επίσημα «το τέλος του τραπεζικού απορρήτου» και κατ' επέκταση της φοροδιαφυγής, όλες αυτές οι κρυφές και παράνομες καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου αυξήθηκαν κατά 14%!!!
Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Ευρώπη (και, φυσικά, οι Ευρωπαίοι), με πρώτους τους Έλληνες, παρά την ύφεση και την κρίση που μαστίζει τις χώρες τους, εμφανίζεται να διαθέτει το 50% με 60% των παράνομων κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο κ.α., με ποσό που ξεπερνά τα 1.000 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου, προφανώς εις βάρος των λαών της.

Αντίθετες με το κοινοτικό κεκτημένο οι περικοπές σε υγεία - συντάξεις


Βρυξέλλες
Παραβιάζουν την κοινοτική συνθήκη (Συνθήκη της Λισσαβώνας), αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες. Αυτή την απερίφραστη καταδίκη των πολιτικών της τρόικας περιλαμβάνει το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης του καταστροφικού ρόλου της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχει συντάξει ο Ισπανός εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεχάνδρο Θέρκας, η οποία θα ενσωματωθεί στο τελικό πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής του Ευρ. Κοινοβουλίου, μέσα στην τελευταία τετραετία, στις μνημονιακές χώρες, χάθηκαν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το σχέδιο γνωμοδότησης, αφού αναλύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών χωρών, στην αγορά εργασίας, την ανεργία και τη φτώχεια, ζητάει από την Κομισιόν να προχωρήσει σε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αλλά και να επιδιώξει με προτάσεις της την αποκατάστασή τους με τη χρησιμοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση όλων αυτών των έκτακτων αντιλαϊκών μέτρων.
Ο Αλ. Θέρκας διαπιστώνει και καταγράφει στην εισήγησή του ότι «τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) "είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους».
Στο ίδιο κείμενο του σχεδίου γνωμοδότησης εκφράζεται η λύπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή το έθεσαν στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος σταθεροποίησης των οικονομιών αυτών των χωρών. Επικρίνει επίσης το γεγονός πως όλα αυτά τα σταθεροποιητικά προγράμματα σχεδιάστηκαν χωρίς καμία πρόβλεψη των συνεπειών από την εφαρμογή τους με ειδικές μελέτες αντίκτυπου ή συντονισμού με τα διάφορα θεσμικά όργανα της Κοινότητας.

Οδήγησαν σε ιστορικό ρεκόρ ανεργίας

Συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις των Μνημονίων στην απασχόληση υπογραμμίζει πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις χώρες του Μνημονίου οδήγησαν σε δραματικά ποσοστά ανεργίας, ιστορικά υψηλά ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας και μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει καταχωρημένη η μεγάλη ανησυχία των ευρωβουλευτών για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι νέοι, στους οποίους εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, και χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα «απελπιστική» επειδή ακριβώς το ποσοστό των άνεργων νέων της υπερβαίνει το 50%, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 30%.
Ο εισηγητής της γνωμοδότησης αυτής υπολόγισε πως η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας σ' αυτές, ποσοστό πρωτοφανές στα κοινοτικά χρονικά.
Την ανησυχία του εκφράζει ο εισηγητής της γνωμοδότησης διότι η οικονομική ενίσχυση (δανεισμός) των μνημονιακών χωρών από την τρόικα συνοδεύεται από όρους που απαιτούν πολλές και συγκεκριμένες περικοπές σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως αυτοί που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, αφού έχουν οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων, των βασικών παροχών στο πλαίσιο της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και στη συνταγογράφηση ζωτικών φαρμάκων, δράσεις που άπτονται της βασικής προστασίας των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Άλλο βασικό ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο εισηγητής στη γνωμοδότησή του είναι ότι από τα στοιχεία της Κομισιόν για την περίοδο 2008-2012 αποδεικνύεται πως η ανισότητα ως προς την κατανομή του εισοδήματος αυξήθηκε στις τέσσερις μνημονιακές χώρες και παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά φτώχειας ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων εξαιτίας των περικοπών των κοινωνικών παροχών, των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και των μισθών, με πρόσχημα την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παραβίαση της Συνθήκης της Λισσαβώνας

Το σχέδιο γνωμοδότησης επισημαίνει τον σκανδαλώδη και παράνομο χαρακτήρα που έχουν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τα μέτρα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας και ιδιαιτέρως οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, τις οποίες απαγορεύει το άρθρο 168 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Ο Ισπανός εισηγητής αναφέρεται και στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και αποφαίνεται πως αυτές συνιστούν παράβαση του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 και του άρθρου 4 του σχετικού πρωτοκόλλου του, μαζί με τη διαπίστωσή του ότι το γεγονός πως οι επίμαχες διατάξεις της εθνικής (εγχώριας) νομοθεσίας αποσκοπούν στην εκπλήρωση των απαιτήσεων άλλων νομικών υποχρεώσεων της χώρας δεν τις εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτού του Χάρτη.
Επίσης επικαλείται την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στις ριζικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας και αυτές οι επικρίσεις της συμπεριελήφθησαν στην ετήσια έκθεσή της του 2011.
Το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρ. Κοινοβουλίου καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών και επιπτώσεων από τα Προγράμματα Προσαρμογής στις μνημονιακές χώρες για να προσδιοριστεί με ακρίβεια τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη ζημιά που έχουν υποστεί τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και τη διατήρηση ζωντανού και αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο η τρόικα έχει ουσιαστικά καταργήσει με τις ευλογίες των κυβερνήσεων.
Καλεί επίσης την Κομισιόν να ζητήσει από τη ΔΟΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντάξουν εκθέσεις για την ενδεχόμενη ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων και υιοθέτησης των κατάλληλων κινήτρων με στόχο να επιβληθεί η πλήρης συμμόρφωση των μνημονιακών χωρών στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Τέλος, καλεί την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση των προτύπων κοινωνικής προστασίας, τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας και την επανέναρξη ενός γνήσιου κοινωνικού διαλόγου (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) με στόχο την εκπόνηση σε κάθε μνημονιακή χώρα ενός αξιόπιστου σχεδίου κοινωνικής ανάκαμψης.
Τέλος, ζητάει από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες. Η ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει τη σχετική έκθεση των πεπραγμένων της τρόικας στην τελευταία προ των ευρωεκλογών σύνοδό της τον προσεχή Απρίλιο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)