Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Λύση ή τώρα ή ποτέ. Η ώρα της Κρίσεως για Ελλάδα και Ευρωζώνη


Μέσα σε ένα εντελώς ομιχλώδες περιβάλλον, χωρίς να έχει καν διαφανεί ποια θα μπορούσε να είναι η κοινά αποδεκτή λύση για το ελληνικό πρόβλημα, διεξάγεται η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση ότι κάποιες από αυτές πέφτουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να… απορριφθούν!

Όπως για παράδειγμα, η ιδέα περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, που διατυπώθηκε από τον Γάλλο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ζαν Λεονετί, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα – 10 δις ευρώ τον χρόνο επί τρία χρόνια.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες όχι μόνο έσπευσαν να απορρίψουν την πρόταση, αλλά και απείλησαν με αγωγές, ενώ την αντίθεσή του εκδήλωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Φρανσουά Περόλ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, χθες, τελευταία ημέρα των ζυμώσεων – αν και τελικά η σύσκεψη προετοιμασίας του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επρόκειτο να γίνει χθες, μετακινήθηκε για σήμερα το πρωί, πηγαίνοντας παραπίσω την Σύνοδο – η κ. Μέρκελ χρησιμοποίησε τους «λαγούς» της.

Δεχόμενη πανταχόθεν πυρά, η κ. Μέρκελ έβαλε τους «σοφούς» της, τους πέντε δηλαδή οικονομολόγους συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσουν την «λύση» της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αρθρογραφώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως γράφουν, καλώντας την κ. Μέρκελ να… προσχωρήσει στην άποψή της, «μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ' αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%".

Αυτό σημαίνει ότι η περίφημη επιλεκτική χρεοκοπία, που η κυβέρνηση αποκήρυξε ξαφνικά και την τελευταία στιγμή, βάζοντας, όπως αναφέρθηκε, «κόκκινες γραμμές», παραμένει ελέω Γερμανών στο τραπέζι και θεωρείται βέβαιο ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, ο οποίος λίγο πριν είχε μεν επισημάνει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πως «αν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι με καλή πίστη θα βρεθεί λύση, τα συστατικά της οποίας, όπως είπε, είναι «είναι γνωστά».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά άνοιξε κι’ αυτός ένα παράθυρο αισιοδοξίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και αποκάλυψε πως Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν επί του στόχου, επί της μεθόδου, επί του χρονοδιαγράμματος, αλλά και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν λύση χωρίς πιστωτικό γεγονός, διαφορετικά θα πρόσφεραν στους κερδοσκόπους «μια νίκη στο πιάτο»!

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν θέλουν να προσφέρουν σ’ αυτούς που έπαιξαν στα cds το χρήμα – αντίθετα επιθυμούν να μείνει στις τράπεζες τους – έριξαν την ιδέα της λεγόμενης επιλεκτικής χρεοκοπίας, που με την σειρά της η ελληνική κυβέρνηση την έφερε στην Ελλάδα, προσπαθώντας να την αποφορτίσει ως έννοια, ενώ είναι βέβαιο ότι για τη χώρα μας θα είχε τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, δήλωσε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης.

Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα βρίσκονται σήμερα στην κόψη του ξυραφιού.

Οι αντιστάσεις της Μέρκελ δεν έχουν καμφθεί – όπως προκύπτει και από τις απόψεις των «σοφών» που την συμβουλεύουν, αλλά στην πραγματικότητα τους… συμβουλεύει – ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιμένει ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι διεθνείς οίκοι διακηρύσσουν πως οτιδήποτε τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μια κανονική πτώχευση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν έχει σαφώς καθορίσει, μιλώντας για την ανάγκη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αλλά πάντως, επισήμως, έχει από προχθές ανακοινώσει πως δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται απολύτως από το τι είδους προετοιμασία έχει γίνει από την πλευρά της χώρας μας.

Αλλά ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται εντός και εκτός συνόρων και η περιδίνηση ανάμεσα σε διαφορετικά σενάρια, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αφού "τα stress tests πήγαν καλά", γιατί γίνεται σήμερα χαμός στις χρηματαγορές, και ο χρυσός ξεπέρασε και τα 1600$;

Aπό πρόσφατο άρθρο του Economist
Αφού "τα stress tests πήγαν καλά", γιατί σήμερα γίνεται χαμός στις χρηματαγορές, και ο χρυσός ξεπέρασε και το "φράγμα" των 1600$;

Καταρχήν, για να μπούμε στο νόημα, εδώ ένα σημερινό άρθρο από το bankingnews, για το πως κινούνται αυτή τη στιγμή οι χρηματαγορές διεθνώς - βλέπετε η κατάσταση δεν είναι και τόσο "ρόδινη" όσο λένε στους "ιθαγενείς" (για να τους κοροϊδέψουν και να μην εξεγερθούν τώρα, όσο...
ακόμα υπάρχει χρόνος):
Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έχει επιδεινωθεί δραματικά καθώς όχι πλέον μόνο στην Ελλάδα αλλά σε 6 χώρες καταγράφονται νέα ιστορικά υψηλά στα CDS. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν θα αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος και αυτό μεταφράζεται με όρους αγοράς, σε άλμα των CDS και spreads και πτώση των τραπεζικών μετοχών. To XA έκλεισε με απώλειες -0,44% στις 1171 μονάδες με τζίρο 62,5 εκατ ευρώ και όγκο 25 εκατ μετοχές.
Τα μαύρα σύννεφα που σκιάζουν τον ελληνικό ουρανό παρ΄ ότι καλοκαίρι δεν έχουν απομακρυνθεί τουναντίον αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου αποδεικνύοντας ότι τα stress tests των τραπεζών δεν βοήθησαν να εξαχθούν συμπεράσματα, αντιθέτως αποδείχθηκαν φιάσκο και δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά.

Είναι προφανές ότι η κρίση χρέους δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι διεθνείς επενδυτές απλά προετοιμάζονται για την εθελοντική υποχρέωση συμμετοχής στην ελληνική κρίση χρέους. (σ.σ. κοινώς οι τραπεζίτες και οι λοιποί χρηματιστές δε θέλουν να πληρώσουν καθόλου, άλλωστε πολλοί εξ αυτών δε μπορούν να αντέξουν αυτές τις απώλειες που θα έχουν σε περίπτωση "κουρέματος", αναδιάρθρωσης, κτλ, πόσο μάλλον στάσης πληρωμών. Και όλα αυτά παρότι ήδη έχουν ρουφήξει αμύθητα ποσά μέσω διάφορων άμεσων ή έμμεσων "πακέτων σωτηρίας". Όμως, χώρες όπως η Ελλάδα απλά δε μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν όλους αυτούς τους τόκους που πληρώνουν - και έτσι οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Οπότε απλά το καθυστερούν, ώστε να γλιτώσουν αυτοί σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται. Όσο όμως αυτοί καθυστερούν, μας κλέβουν με "πακέτα σωτηρίας" χειροτερεύοντας διαρκώς την κατάσταση για εμάς)
Στην σύνοδο κορυφής της 21 Ιουλίου η ΕΕ θα αποφασίσει πιθανότατα την επαναγορά χρέους από την Ελλάδα με την στήριξη του EFSF.
Ωστόσο θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να υπάρξει και εθελοντική υποχρέωση στην συμμετοχή των ιδιωτών δηλαδή εθελοντικά θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος όχι ακόμη με haircut αλλά με επιμήκυνση.


Ανοδικά συνεχίζουν τα CDS και τα spreads στα ομόλογα. Μάλιστα σήμερα σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά σε 6 χώρες.
Το ελληνικό CDS στην 5ετία στις 2650 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 1255 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 1230 μονάδες βάσης, Ισπανία 384 μονάδες βάσης και Ιταλία 340 μονάδες βάσης και Βέλγιο 223 μονάδες βάσης. Τα CDS όλων αυτών των χωρών αποτελούν ιστορικό ρεκόρ.
Τα spreads 1530 μονάδες βάσης με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 17,90% που αποτελεί επίσης ιστορικό ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία το τραπεζικό σύστημα της χώρας ανακαλύπτει/αποκαλύπτει διαρκώς νέες τρύπες, καθώς ο -πάμφτωχοι πλέον- λαός δεν έχει λεφτά να αποπληρώσει ολοένα και περισσότερα δάνεια από αυτά που είχε πάρει:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών διογκώθηκαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές των ισπανικών τραπεζών, εξέλιξη που αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, τα δάνεια που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην αποπληρωθούν ανέρχονται συνολικά σε 117,59 δισ. ευρώ, ή σχεδόν 6,5% του συνόλου των δανείων.
Αφού οι τράπεζες χρειάζονται ολοένα και περισσότερα λεφτά, για να καλύψουν τις τρύπες τους, μόνη λύση θα είναι να τυπωθεί ακόμα περισσότερο πληθωριστικό χρήμα από τα κράτη και να χαριστεί στις χρεωκοπημένες τράπεζες για να μη χρεωκοπήσουν (όπως πχ στην Αμερική). Η Γερμανία, όπως έχουμε πει εδώ και χρόνια βέβαια, έχει κάποιες αντιρρήσεις σε αυτό, διότι ούτε τόσο χάλια είναι όσο οι υπόλοιποι, ούτε θέλει να ξαναπεράσει από υπερπληθωρισμό, όπως στο Μεγάλο Κραχ του 1929. Από την άλλη βέβαια, οι γερμανικές τράπεζες είναι πολύ εκτεθειμένεςε, διότι κατέχουν μεγάλο ποσοστό του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία η Ιταλία, η Ισπανία κτλ. "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" λοιπόν - εδώ η άποψη του #1 αρθρογράφου των Financial Times, Wolfgang Münchau:

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κρίση στην ευρωζώνη τώρα είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα για τους εφησυχασμένους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση έφτασε στην Ιταλία. Και η Ε.Ε. κοίταξε από την άλλη πλευρά.
Ήταν τεράστιο σφάλμα να αναβληθεί η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχει διπλασιάσει ή να έχει τριπλασιάσει το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της Ευρώπης. (σ.σ. τυπώνοντας χρήμα)
...
Και δεδομένου πως τα τραπεζικά stress tests είναι άσκηση σκοταδισμού, το συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να προσπαθεί να ξεμπερδέψει την τραπεζική αναστάτωση σε επίπεδο ευρωζώνης. Αλλά δεν θα το κάνει. Η κρίση προχωρά πολύ γρήγορα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες πέρασε από το plan A στο plan B, στο plan C. Το Plan A ήταν η λιτότητα. Το Plan B αναγνωρίζει την ανάγκη ανακούφισης από τα δανειακά βάρη με κάποιου είδους δημοσιονομική μεταβίβαση και συμμετοχή ομολογιούχων. Το Plan C θα διεύρυνε την ομπρέλα του EFSF (σ.σ. εννοεί τυπώνοντας κι άλλο χρήμα), ώστε να γίνει αρκετά μεγάλη για να καλύψει την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Ε.Ε. είναι ακόμη μπερδεμένη πάνω στο plan B και η Γερμανία αποκλείει το plan C. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το plan B θα αποτρέψει την ανάγκη για plan C. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει πριν από έναν μήνα. Τώρα, όμως, πώς θα μπορούσε μια απόφαση επιβολής ζημιών στις τράπεζες να βοηθήσει την επενδυτική ψυχολογία έναντι της Ιταλίας; (σ.σ. εννοεί ότι όσο η Γερμανία ζητά από τις τράπεζες -και δεν έχει άδικο σε αυτό βέβαια- να δεχτούν να έχουν και αυτοί κάποιες απώλειες, τόσο οι τράπεζες ΔΕ θα επενδύουν σε ομόλογα (είτε της Ιταλίας είτε άλλων χωρών). Γιατί να επενδύσουν, αν είναι να έχουν χασούρα, κινδυνεύοντας με χρεωκοπία; Αυτοί το τομάρι τους θα κοιτάξουν να σώσουν, τίποτα άλλο.

Πριν από πέντε χρόνια, περιλαμβανόμουν σε όσους πίστευαν ότι η πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης ήταν σχεδόν μηδενική. Πέρυσι έγραφα ότι δεν έχει σταματήσει να είναι μόνο υπόθεση προς συζήτηση, αλλά πως οι πιθανότητες είναι μικρές. Σήμερα θα έλεγα ότι οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης είναι 50 - 50. Κι αυτό όχι γιατί αμφιβάλλω πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ, αλλά διότι φοβάμαι πως άργησε πολύ. Μπορεί να θέλει, αλλά δεν μπορεί πλέον.

Όπως έγραψα την περασμένη εβδομάδα, η μόνη λύση στην κρίση είναι το ομόλογο της ευρωζώνης. Αυτή η λύση, όμως, όσο πάει γίνεται πιο ακριβή και πολιτικά λιγότερο ρεαλιστική, εφόσον αυξάνονται τα spreads των ομολόγων μεγάλων κρατών. (σ.σ. εννοεί ότι όσο αυξάνονται τα spreads, τόσο λιγότερο θα συμφέρει τη Γερμανία να δεχτεί το ευρωομόλογο. Ο λόγος είναι πως η Γερμανία τώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο, καθώς θεωρείται ασφαλής χώρα, και άρα έχει χαμηλά spreads. Αν δεχτεί το ευρωομόλογο, τότε θα δανείζεται με το επιτόκιο του ευρωομόλογου. Το ευρωομόλογο όμως αυτό, επειδή θα προκύπτει ως η "κοινή συνισταμένη" όλων των χωρών της ευρωζώνης, θα έχει μεγαλύτερο επιτόκιο απ' αυτό που τώρα έχει η Γερμανία. Βέβαια, για χώρες όπως πχ η Ιταλία ή η Ελλάδα, θα ήταν σχετικά καλύτερο, διότι το επιτόκιο του ευρωομόλογου θα ήταν κάπως μικρότερο από αυτό που έχουν τώρα. Όμως η Γερμανία θα χρειαζόταν να βάλει το χέρι στην τσέπη (και δεν μιλάμε για τα "πακέτα σωτηρίας" προς την Ελλάδα, όπου βάζει το χέρι στην τσέπη για να σώσει ουσιαστικά τις γερμανικές τράπεζες). Και η Γερμανία ΔΕ θέλει να βάλει το χέρι στη τσέπη.
...
Ο κ. Giulio Tremonti, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, την περασμένη εβδομάδα συνέκρινε την καγκελάριο με επιβάτη της α΄ θέσης στον Τιτανικό. Η οργή του είναι δικαιολογημένη. Η συμβουλή μου προς τον κ. Tremonti είναι να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την κ. Merkel. Η κυβέρνησή του θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει μια στρατηγική με δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι αυτό που ονομάζω plan D. Είναι ένα έκτακτο σχέδιο, που θα πρέπει να βγει από το συρτάρι εάν η κ. Merkel, σαν άλλος Martin Luther, επιμένει να δηλώνει ότι "δεν μπορεί να γίνει αλλιώς".


Το D σημαίνει υποτίμηση (devaluation) ή χρεοστάσιο (default). Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν λέω ότι η Ιταλία θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη (σ.σ. εμείς πάντως αυτό λέμε, προφανώς οι Financial Times έχουν άλλη άποψη, αν και ακόμα και αυτοί βλέπουν το που πάει το πράγμα). Λέω ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτήν την προοπτική.
...
Η Ε.Ε. έχει πολύ σημαντικές αποφάσεις να λάβει τις επόμενες λίγες ημέρες.

Σε μια κίνηση μπλόφα, στο "οικογενειακό -αλλά-σκληρό πόκερ" που παίζει η Γερμανία με το τραπεζικό κεφάλαιο (ΕΚΤ), ο Τρισέ απειελί ότι δε θα δέχεται πλέον τα ομόλογα της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή σκοπό έχει κατά την άποψη μας να εκβιάσει τη Γερμανία, ώστε να δεχτεί τις θέσεις του τραπεζικού κεφαλαίου, δηλαδή να σταματήσει να ζητά από τους τραπεζίτες να δεχτούν και αυτοί ένα μέρος από τα "βάρη" μιας αναδιάρθρωσης/κουρέματος, και επίσης να συναινέσει στην εκτύπωση ακόμα περισσότερου πληθωριστικού χρήματος, ώστε να χαριστεί στη συνέχεια στους τραπεζίτες, για να γλιτώσουν τη χρεωκοπία:

Δεν υπαναχωρεί στη στάση του για τα ελληνικά ομόλογα ο Τρισέ
ο Τρισέ στη συνέντευξή του απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφημερίδα FTD και τονίζει ότι για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ισοτιμία δολαρίου-χρυσού ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 1600$/ουγγιά, που βέβαια είναι ένα ακόμα ρεκόρ. Ολοένα και περισσότερο, γίνεται αντιληπτό πως οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν αν δεν τυπωθεί χρήμα, υποτιμώντας όμως κατ' αυτό τον τρόπο το νόμισμα. Έτσι, όλοι στρέφονται προς το χρυσό, που μένει σταθερός. Γι' αυτό και στα ρεπορτάζ των "έγκυρων" ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι επενδυτές προτιμούν το "ασφαλές καταφύγιο" του χρυσού.

Όπως έχουμε πει ξανά και ξανά, ο κεφαλαιοκράτης γενικά προσπαθεί να αυγατίσει το κεφάλαιο του, όχι να μείνει σταθερός (πόσο μάλλον να έχει ζημιές). Αν θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κέρδος επενδύοντας πχ σε μια μετοχή μιας εταιρείας ή τράπεζας, το κάνει. Το ίδιο και για έναν βιομήχανο, που επενδύει τα κεφάλαια του δημιουργώντας ένα εργοστάσιο, ΑΝ πιστεύει ότι τα εμπορεύματα που θα παράγουν οι εργάτες θα μπορέσει να τα πουλήσει, και μάλιστα σε μια τιμή που θα του αποφέρει κέρδος.

Αν όμως ο κεφαλαιοκράτη πιστεύει ότι ΔΕ θα υπάρξει ανάπτυξη, ότι "δε θα κινηθεί η αγορά", τότε προφανώς θα στραφεί προς την αποθήκευση του κεφαλαίου του (αντί να το επενδύσει). Και ο χρυσός είναι η σταθερή αποθήκη του πλούτου εδώ και αιώνες.

Όταν ο κεφαλαιοκράτης πειστεί ότι τον συμφέρει να επενδύσει, τότε απλά θα ξαναμετατρέψει το χρυσό σε νόμισμα, μετοχές, κτλ. Προς το παρόν όμως, θα "πρέπει" να ρημαχτούν οι εργάτες , ώστε να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους του κεφαλαιοκράτη, και επίσης να δωθεί πληθωριστικό χρήμα στις τράπεζες (γιατί οι ζημιές τους είναι τεράστιες και άρα "πρέπει" να τυπωθεί φρέσκο χρήμα για να τις καλύψουν). Δείτε και το άρθρο του Καζάκη που δημοσιεύσαμε σήμερα, στο οποίο παρατηρεί μεταξύ άλλων αυτό που λέμε και εμείς, ότι δηλαδή:
Ποιο είναι το κύριο γνώρισμα της παγκόσμιας κρίσης; Μια τεράστια υπερπληθώρα κεφαλαίων που λιμνάζουν στις παγκόσμιες αγορές και δεν βρίσκουν επικερδή τοποθέτηση. Πρόκειται για συσσωρευμένα κεφάλαια που ξεπερνούν έως 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Μερικοί λένε ότι ο χρυσός είναι καλή προφύλαξη εναντίον του πληθωρισμού, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο, είναι μια αποθήκη του πλούτου όταν δε συμφέρει τον κεφαλαιοκράτη να επενδύσει. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Ολοένα και περισσότερο, οι κεφαλαιοκράτες δεν επενδύουν, διότι οι κεφαλαιοκράτες δε θεωρούν ότι θα έχουν "επαρκές κέρδος" αν το κάνουν.

Tα ΤΑΧΙ διχάζουν και το ΠΑΣΟΚ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ • 21 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Κόντρα, που χθες το απόγευμα έφτασε στα άκρα, προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η στάση του Γ. Ραγκούση απέναντι στην απευλευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, αλλά και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών.
Ιδιοκτήτες ταξί έξω από το υπουργείο Μεταφορών συμπλέκονται με τα ΜΑΤ
Με 21 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν άμεση σύγκληση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών και τρεις να καταφέρονται κατά του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, η κατάσταση στη Βουλή μύριζε μπαρούτι. Πρώτοι στη λίστα με τις υπογραφές είναι η Τόνια Αντωνίου και ο Νίκος Σαλαγιάννης, που προ ημερών είχαν...
καταθέσει και σχετική ερώτηση για το θέμα.

Αμέσως μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχο, η Ιπποκράτους άρχισε τις διαρροές περί «τουφεκιών στον αέρα και προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων», αφού «ούτως ή άλλως είχε προγραμματιστεί ΚΤΕ Μεταφορών για την ερχόμενη εβδομάδα».

Υπερθεματίζοντας ο υπουργός ΥΠΜΕΔΙ δήλωσε ότι «αρκούμαι στη γνωστοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του γεγονότος ότι από χθες είχαμε ήδη αποφασίσει συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ για όλα τα θέματα του υπουργείου. Επίσης, για τη συνεδρίαση αυτή, όπως μου γνωστοποιήθηκε, η ενημέρωση των βουλευτών είχε ήδη ξεκινήσει και αρκετοί από τους βουλευτές που υπογράφουν σήμερα το συγκεκριμένο αίτημα είχαν από χθες ενημερωθεί από τον εισηγητή του ΚΤΕ, Γ. Αμοιρίδη».

«Ανυπόστατα»

Απαντώντας η Τ. Αντωνίου χαρακτήρισε ανυπόστατα όλα τα παραπάνω, λέγοντας ότι εδώ και δύο εβδομάδες τούς διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει η συνεδρίαση και συνεχώς αναβάλλεται. Είπε μάλιστα ότι ο Γ. Ραγκούσης δεν θέλει να γίνει σύγκληση του ΚΤΕ και ότι ο υπουργός είχε αντιπροτείνει «μια ενημέρωση στο γραφείο του». «Ετσι δεν ήθελε να συζητήσουμε και για τον "Καλλικράτη"», πρόσθεσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή, τα πυρά εναντίον του Γ. Ραγκούση και η υποστήριξη στον Δ. Ρέππα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονταν μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και με δηλώσεις στο περιστύλιο. Η βουλευτής Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη τόνισε ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια που περιλαμβάνονταν στο Π.Δ. του πρώην υπουργού ήταν σωστά, ενώ ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής στην ομιλία του είπε ότι αν η ρύθμιση Ραγκούση ερχόταν ως νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν θα ψηφιζόταν. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχει τέτοιος δογματισμός με την επαγγελματική τάξη των ταξιτζήδων», πρόσθεσε.

Με βάση την Ευρώπη

Παράλληλα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου (βουλευτής Ηρακλείου) με δήλωσή του καλεί τον Γ. Ραγκούση να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις του, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι, και επισημαίνει ότι «η απελευθέρωση με κανόνες που θα ισχύουν για όλες τις περιφέρειες της χώρας και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας (σχέση πληθυσμού/αριθμού ταξί) μπορούν να διασφαλίσουν τόσο το δημόσιο συμφέρον, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος 3919/11, όσο και τον κόπο των επαγγελματιών». Και δείχνοντας τον Γ. Ραγκούση επισήμανε: «Η άναρχη απελευθέρωση, που πηγάζει από τη νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η αυτορύθμιση της αγοράς λύνει όλα τα προβλήματα, δεν μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δημιουργεί χάος και ανασφάλεια, ενώ ο ομόλογός του στο ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας σχολίασε τη συνολική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι: «Η Ν.Δ. επιχειρεί για ακόμη μια φορά να χαϊδέψει τα αυτιά. Εμείς θέλουμε το διάλογο, που είναι απαραίτητος για τους ιδιοκτήτες ταξί, ώστε να συζητηθούν οι κανόνες για την απελευθέρωση του κλάδου». Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η ηγεσία του υπουργείου θα λάβει τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».

Συμφώνησαν για την Ελλάδα ?

Σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν Γαλλία και Γερμανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, έχοντας κοινό στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κράτησαν επτά ώρες και στη συνέχεια η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε πως...
τελικά οι δύο πλευρές έφτασαν σε "κοινή θέση".

"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Οι αγορές αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, θέλοντας να ανακάμψουν μετά από πολλές εβδομάδες αναταραχής. Αν τα αποτελέσματα δεν ικανοποιήσουν, τότε στο “στόχαστρο” θα μπουν χώρες που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Η Γερμανία μέχρι και την τελευταία στιγμή απαιτούσε τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως "στάση πληρωμών" της Ελλάδας. Από την άλλη, η γαλλική αντιπροσωπεία μίλησε για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

38 τροποποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο Χωρίς πρόστιμο οι παλαίες δηλώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

ΦΠΑ και στο αγροτικό νερό

Κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή οι τροποποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων δίνεται παράταση στην υποβολή των παλαιών δηλώσεων και προβλέπεται επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού.

Μια σειρά 38 τροποιήσεων, κατατέθει σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Παντελή Οικονόμου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την κατάθεση χωρίς πρόστιμα όχι μόνο για τις παλαιές δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, μεταβιβάσεων και άλλων φόρων, αλλά και για τις συγκεντρωτικές δηλώσεις πελατών-προμηθευτών, που δεν είχαν υποβληθεί μέχρι το 2010.

Ακόμα προβλέπεται επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους εκάστοτε δήμους, ενώ η τροπολογία περιλαμβάνει και το αγροτικό νερό!

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθετη προανήγγειλε και νομοθετική παρέμβαση για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια -τυχερά και μη-, τονίζοντας πως η ρύθμιση που περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική στον συγκεκριμένο χώρο.

Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, η οποία νωρίτερα κατά την εξέταση του πολυνομοσχεδίου τοποθετήθηκε αρνητικά για την ρύθμιση λέγοντας πως τάσσεται εναντίον της γενίκευσης του τζόγου και προσθέτοντας πως είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)