Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Oι τραβεστί αποφάσεις και ο..."Πόντιος Πιλάβιος !!!"





Για καλοκαιρινές αποδράσεις σε μεζεδοπωλέια Αθηνων και Πειραιά




Χωρίς ΑΦΜ όσοι φοροδιαφεύγουν

Δραστικά μέτρα επιστρατεύει η κυβέρνηση για όσους δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ , ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες-μαϊμού. Διαβάστε ποιοι ΑΦΜ κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ανενεργοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", από 1 Σεπτεμβρίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ΑΦΜ όσοι δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες-μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην εφορία αν δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους.

Με την αδρανοποίηση του ΑΦΜ τους, δεν θα μπορούν μεταξύ άλλων να πάρουν φορολογική ενημερότητα , να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εισπράξουν φόρους, να κάνουν συναλλαγές με το δημόσιο ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους αναγκάζει να περάσουν από την εφορία αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, από 1η Σεπτεμβρίου, καθίστανται ανενεργός ο ΑΦΜ, επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, που:

α) έχουν ελλιπή η λανθασμένα στοιχεία των κατόχων τους

β )δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη ή

γ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή

δ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με επιστολή από τη ΓΓΠΣ για να προσέλθουν στις εφορίες εντός μηνός και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους. Όποιοι δεν ανταποκριθούν, τα ΑΦΜ τους θα χαρακτηρισθούν ανενεργά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Χρωστούν 377,8 εκ. € στο ΙΚΑ

51.745 διασταυρώσεις που έκαναν οι υπηρεσίες του Ταμείου το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου έδειξαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και των ποσών που έχουν καταβληθεί

Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος ρύθμισης των χρεών βάζει σε εφαρμογή το υπ. Εργασίας
Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος ρύθμισης των χρεών βάζει σε εφαρμογή το υπ. Εργασίας

"Μαύρη τρύπα" 377,8 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των εισφορών που δήλωσαν χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτών που πραγματικά κατέβαλαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκύπτει από τις 51.745 διασταυρώσεις που έκαναν οι υπηρεσίες του ταμείου το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Η διαφορά αυτή, που θα προσδιοριστεί εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, μεγαλώνει τις απώλειες εσόδων του ταμείου που ήδη αιμορραγεί λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον, το ΙΚΑ επιβαρύνεται και λόγω της καταβολής των παροχών στους ασφαλισμένους για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν έχουν καταβάλει εισφορές.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι ήδη καταλογίστηκαν τα 377,8 εκατομμύρια και η καταβολή των διαφορών θα απαιτηθεί είτε με πληρωμή σε 36 δόσεις είτε με την τελευταία ρύθμιση, δηλαδή την καταβολή κάθε μήνα, επιπλέον του 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της οφειλής.

Η ρύθμιση αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει έσοδα στα ταμεία καθώς έως τις 9 Αυγούστου υποβλήθηκαν 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Για τις αιτήσεις αυτές έχει καταλογιστεί το ποσό των 372,9 εκατομμυρίων και έχουν εισπραχθεί έναντι δόσεων 33,2 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο επιβλήθηκαν επίσης καταλογιστικές πράξεις (για κύριες εισφορές, προσαυξήσεις, πρόστιμα, πρόσθετα τέλη, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά) συνολικού ύψους 286,3 εκατομμυρίων ευρώ και λήφθηκαν με μεγαλύτερη ταχύτητα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για καθυστερούμενες εισφορές 105,6 εκατομμυρίων. Επιπλέον, υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές για μη αποδοθείσες εισφορές ύψους 112,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο μήνα, 135 οφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας (συνολικά 1,9 δισ. ευρώ) υπέβαλαν αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση ενώ εισπράχθηκαν από καθυστερούμενες οφειλές 60,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για να σταματήσει η πρακτική της μη πληρωμής των εισφορών που δηλώνονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος προωθεί, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο αλλαγές.

Η πρώτη είναι η υποχρεωτική υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων κάθε μήνα από τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα, και κάθε δίμηνο από αυτές που έχουν λιγότερους από 50 εργαζομένους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η μείωση των τύπων-πακέτων ασφάλισης των Α.Π.Δ. από 850 που είναι σήμερα σε 60 έως το τέλος του 2011 και σε 1-2 από το 2012 και μετά.

Υπουργείο Εργασίας
Βελτιώσεις στο σύστημα ρύθμισης χρεών

Eκπτωση που μπορεί να φτάσει έως και 100% στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις για τους οφειλέτες, που θα καταβάλλουν σε λίγες δόσεις τα χρέη τους προς τα Ταμεία -και όχι μόνο εφάπαξ, όπως ισχύει σήμερα- αλλά και δυνατότητα επιλογής, για μία τριετία, χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας -ώστε να είναι πιο εύκολη η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς -του 20% της δόσης έναντι των οφειλών- είναι οι δύο βελτιώσεις τις οποίες θα κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύστημα ρύθμισης των χρεών.

Τις δύο συγκεκριμένες βελτιώσεις, οι οποίες είχαν προταθεί τις προηγούμενες μέρες από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης στη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Οπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση, δεν πρόκειται να γίνει νέα ρύθμιση και οι βελτιώσεις, αφού αποφασιστούν, θα έχουν γενική εφαρμογή και όχι μόνο στον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υπουργείου και σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης των οφειλετών για να ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής τους σε ρύθμιση.

Εν τω μεταξύ, έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία οι γιατροί που έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αγοράσουν φορητό υπολογιστή της επιλογής τους, λαμβάνοντας επιδότηση έως 600 ευρώ. Ο υπολογιστής θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση των ιατρικών συνταγών αλλά και για τα παραπεμπτικά των εξετάσεων. Την προθεσμία για την αγορά των laptop γνωστοποίησε χθες με εγκύκλιό του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Η επιδότηση προβλέφθηκε στον νόμο 3892/10 για την υποβοήθηση της γενικευμένης εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του περιορισμού των δαπανών υγείας.

Αιφνίδιος συναγερμός στην Ευρώπη

Γαλλία και Ιταλία επισπεύδουν τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων λιτότητας

Νέα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης στους επενδυτές, με την υποβάθμιση της Κύπρου και τις φήμες περί υποβάθμισης της Γαλλίας να αντιστρέφουν το προηγούμενο θετικό κλίμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τους οικονομικούς υπουργούς του να παρουσιάσουν νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στο Παρίσι, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, την υπουργό Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, αλλά και τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουγιέ.

Ο κ. Σαρκοζί ζήτησε από τα οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης να παρουσιάσουν νέα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές παρατάξεις να εγκρίνουν την πρόταση για συνταγματική διάταξη που θα περιορίζει τα μελλοντικά ελλείμματα.

Η Γαλλία - η περισσότερο χρεωμένη μεταξύ των έξι χωρών-μελών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ - έχει δεσμευθεί για μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και στο 3% το 2013, έναντι ελλείμματος 7,1% το 2010 και εκτιμήσεις για 5,7% φέτος.

Με δημόσιο χρέος περίπου στο 85% του ΑΕΠ, η Γαλλία έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι οίκοι θα «στερήσουν» από τη χώρα την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι φήμες περί υποβάθμισης του αξιόχρεου της Γαλλίας οδήγησαν σε νέα «βουτιά» τις αγορές, εξανεμίζοντας τα κέρδη κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «καταποντίσθηκαν» με Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο να καταγράφουν απώλειες πάνω από 5%. Η τάση αποφυγής ρίσκου έστρεψε και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών προς το χρυσό, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας. «Και οι τρεις οίκοι, Moody's, Fitch, Standard & Poor's μάς έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν θα προβούν σε υποβάθμιση», τόνισε συνεργάτης του κ. Μπαρουέν. Από την πλευρά τους, Moody's, Fitch και S&P επανέλαβαν ότι διατηρούν την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, με σταθερή προοπτική.

Ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα υλοποιήσει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος «όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση», ενώ θα ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου τις οριστικές αποφάσεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Ρώμη

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συναντήθηκε χθες με συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών, αναζητώντας τρόπους για την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής μέτρων -ύψους 20 δισ. ευρώ- για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί για ισοσκελισμό του ισολογισμού μέχρι το 2013, ένα χρόνο ενωρίτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε να «καλμάρει» τις ανησυχίες των αγορών για τα υψηλά επίπεδα χρέους της χώρας, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού σε ιστορικά επίπεδα. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μπερλουσκόνι θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, για την έγκριση μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά συνέβαλε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων κοντά στο 5%. Η Ιταλία κατάφερε χθες να αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων και με χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστροφή σε πρακτικές του 2008

Η έντονη αναταραχή στις αγορές μετατρέπει για ακόμη μία φορά τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στο «τελευταίο καταφύγιο», αναγκάζοντάς τις να επιστρέψουν σε πρακτικές και μέτρα, τα οποία είχαν επιλέξει το 2008, κατά την όξυνση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έως πρόσφατα αποκήρυττε μία νέα παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά χρέους, αλλά και σε πείσμα των έντονων αντιρρήσεων της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε τελικά να προσφέρει χείρα βοηθείας σε χώρες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγορών, ενεργοποιώντας εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ώρα άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και την επόμενη χρονιά, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Την εικόνα συμπλήρωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ δεσμευόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια σε «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα» για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Ήταν η πρώτη φορά, που προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- και δη τόσο μεγάλο- αποκαλύπτοντας τη βαθιά ανησυχία της για την κατεύθυνση, που έχει λάβει η αμερικανική οικονομία.

Την ίδια ώρα οι ρυθμιστικές αρχές οικονομιών, που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, αναγκάζονται σε άλλου είδους παρεμβάσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB). Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την κούρσα του ελβετικού φράγκου- το οποίο οι επενδυτές εντάσσουν στις πλέον ασφαλείς επενδύσεις- παρενέβη πρόσφατα στην αγορά συναλλάγματος. Χθες δε ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει νέα «δραστικά» μέτρα, μεταξύ των οποίων και ανταλλαγές ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εθνικό νόμισμα θα υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, που πλήττουν τις εξαγωγές.

Έτοιμη για νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να βάλει «φρένο» στην ανατίμηση του γιεν, δηλώνει και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα ακόμη το επιτόκιό της κοντά στο μηδέν.

Το Βερολίνο

Επιμένει το Βερολίνο στην αντίθεσή του για επέκταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), καθώς ήδη η συμφωνία για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών και των άλλων κομμάτων, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επέκταση του EFSF, αφού οι πόροι του απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν» απάντησε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση δημοσιογράφων για ενδεχόμενη διεύρυνση των κεφαλαίων του Ταμείου στα 750 δισ. ευρώ.

Κάτω κατά δύο βαθμίδες

Ο οίκος Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική κατάταξη της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία ΒΒΒ από Α- και με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος παρεκκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και αυξημένες πιθανότητες να ζητήσει η χώρα οικονομική βοήθεια, ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

«Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την πραγματική και προβλεπόμενη δημοσιονομική ολίσθηση, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Fitch ότι η Κύπρος δεν θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρέους για την αναχρηματοδότηση του χρέους της στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και στο πρώτο εξάμηνο του 2012», αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης. S&P και Moody's είχαν προχωρήσει σε υποβάθμιση της Κύπρου στα τέλη Ιουλίου.

Η Moody's αξιολογεί την Κύπρο στη βαθμίδα Baa1 και η S&P στην κατηγορία ΒΒΒ+. Το έλλειμμα της Κύπρου προβλέπεται να ανέλθει φέτος στο 7%, με την ανάλυση του οίκου να εστιάζει στο πρόσφατο δυστύχημα στη ναυτική βάση, που περιόρισε κατά το ήμισυ την ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της χώρας, όπως επισημαίνει ο Κρις Πράις, διευθυντικό στέλεχος της Fitch.

O oίκος επικαλείται, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που απειλούν την εκτέλεση του προγράμματος εφαρμογής μέτρων λιτότητας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που προωθεί η κυβέρνηση.

Οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή αποτυχία να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του δημοσίου θα πυροδοτήσουν και νέα υποβάθμιση, εκτιμά η Fitch, που είχε ήδη υποβαθμίσει το Μάιο το αξιόχρεο της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, εξαιτίας της έκθεσης που έχουν οι τράπεζές της στο ελληνικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Standard & Poor's και η Moody's, υποβάθμισαν την Κύπρο στις αρχές Ιουλίου.

Κρύβουν τρύπα 4,5 δισ.

Σαν από... θαύμα έκλεισε η τρύπα του Προϋπολογισμού στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς «μετέφεραν» για το τελευταίο 5μηνο ό,τι... περίσσευε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κρύβεται πίσω από τις... κουρτίνες μία «τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ που προοιωνίζεται νέο μεγάλο μαχαίρι στις δαπάνες (μισθοί, επενδύσεις και επιδοτήσεις) από Σεπτέμβριο για να μην ξεφύγει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που ήδη φτάνει στα 15,5 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 19,8 δισ. ευρώ.

Βάσει των επισήμων ανακοινώσεων, η «τρύπα» έχει εξαφανιστεί, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι μηνιαίοι στόχοι (αλλά όχι οι ετήσιοι) για τα έσοδα και προς τα πάνω για τις δαπάνες. Ωστόσο, με βάση τους αρχικούς στόχους για το 2011, η απόκλιση του τακτικού προϋπολογισμού από τον στόχο είναι 4,5 δισ. ευρώ. Προκύπτει από απόκλιση φορολογικών εσόδων ύψους 3,4 δισ. ευρώ και υπέρβαση δαπανών κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του κρατικού Προϋπολογισμού (που περιλαμβάνει και τις επενδύσεις), η «τρύπα» περιορίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ένα τσεκούρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: παρ' ότι έφερε περίπου 400 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από την Ε.Ε., οι δαπάνες του περιορίστηκαν περίπου κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι δαπάνες για επενδύσεις (εθνικές και κοινοτικές) ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα του Μνημονίου, στερώντας από την αγορά τη μόνη πηγή ρευστού (αφού οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τη χρηματοδότηση) αλλά και πόρους από κρίσιμα κοινωνικά έργα.

Ετσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεφεύγει το παλαιού στόχου περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ. Φτάνει στα 15,5 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός σχεδιασμός είχε οροφή τα 13 δισ. ευρώ και πρέπει βάσει Μνημονίου να σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011 στα 19,8 δισ. ευρώ. Τα περιθώρια που απομένουν είναι πολύ μικρά, δεδομένου του διπλασιασμού δαπανών κάθε Δεκέμβριο.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι νέοι στόχοι «φωτογραφίζουν» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό οι δαπάνες να ανταποκριθούν στους στόχους. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι η απόδοση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, οι νέοι φόροι αλλά κυρίως η εφαρμογή μέτρων περικοπής άμεσης απόδοσης. «Φωτογραφίζουν» κυρίως το ενιαίο μισθολόγιο, παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, περικοπή πληρωμών προς φορείς και -βέβαια- το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που, με αφορμή τη συμφωνία για αυξημένη συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. μπορεί να εισέλθει εκ νέου στην κλίνη του Προκρούστη.

Τα παραπάνω στοιχεία για την κατάσταση του Προϋπολογισμού διασταυρώνονται και από χθεσινές ανακοινώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος που καταγράφει έλλειμμα, σε ταμειακή βάση τον Ιούλιο, στα 15 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω επιδόσεις συγκρίνονται με τον αρχικό Προϋπολογισμό τού 2011 και όχι με τους «νέους στόχους» που περιλαμβάνονται στις χθεσινές ανακοινώσεις και δίδουν τελείως διαφορετική εικόνα. Η διαδικασία αναμόρφωσης των στόχων δεν είναι καινούργια. Επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2010, με αφορμή τότε την αναθεώρηση του Μνημονίου από την τρόικα. Τώρα αφορμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου αναφέρουν ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.049 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 6,4% έναντι του 2010 (από 8,3% μείωσης στο α' εξάμηνο). Η υστέρηση αποδίδεται στην ύφεση, στο ότι δεν εισπράχθηκαν φέτος τον Ιανουάριο τέλη κυκλοφορίας, στη μειωμένη παρακράτηση φόρου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.

Το υπουργείο καθιστά σαφές ότι «η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015».

Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010, λόγω τόκων, των μεγαλύτερων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΟΑΕΔ και στα νοσοκομεία για εξόφληση οφειλών.

Το αφεντικό της Deutsche Bank και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, φρόντισε να ξεφορτωθεί το 70% των ομολόγων των "Γουρουνιών", ένα μήνα πριν τις αποφάσεις

Ακερμαν: Βοήθεια στην Ελλάδα με διασφάλιση της Deutsche Bank
Πούλησε ευρωπαϊκά ομόλογα πριν από τη συμφωνία για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους
«Οταν ο Γιόζεφ Ακερμαν καλούσε τους πιστωτικούς οργανισμούς να βοηθήσουν την Ελλάδα η τράπεζα της οποίας είναι επικεφαλής, η Deutsche Bank, είχε ήδη διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί σοβαρές ζημιές από τυχόν εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και την Ισπανία» αναφέρει...
σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος έχει εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, απάλλαξε τη γερμανική τράπεζα από το 70% των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας που κατείχε στις αρχές του χρόνου. Το μεμπτό στοιχείο είναι ότι οι πράξεις πώλησης των «ριψοκίνδυνων» ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν απο τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση της τράπεζας σε ιταλικά ομόλογα περιορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα 8 δισ. ευρώ στα 996 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τον περασμένο μήνα ο Ακερμαν ζητούσε από τους «συναδέλφους» του τραπεζίτες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ευρώπη στηρίζοντας τα ελληνικά και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, είχε διασφαλίσει ότι η Deutsche Bank (όσο και ο ίδιος καθώς οι αμοιβές του συνδέονται με την κερδοφορία του ομίλου) θα έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Φρόντισε μάλιστα να «καλυφθεί» έναντι του κινδύνου από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να απαλλαχτεί από χρεόγραφα μεγαλύτερων οικονομιών προεξοφλώντας (αν όχι επιταχύνοντας) την επέκταση της κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης.

«Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Deutsche Bank θεωρούσε ότι τα ιταλικά ομόλογα θα καταρρεύσουν»
εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Kepler Capital Markets Ντιρκ Μπέκερ. Και όπως φαίνεται οι επενδυτικές προβλέψεις του Ακερμαν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFA) τα ιταλικά ομόλογα έχουν απολέσει από τον τελευταίο ενάμιση μήνα το 5,8% της ονομαστικής αξίας τους ακολουθούμενα από τα ισπανικά που επιβάρυναν τους κατόχους τους με ζημιές 2,5%.
Ασφαλώς για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές οι αποφάσεις του Ακερμαν δείχνουν απλώς «σύνεση».

«Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι μέρος της δουλειάς ενός τραπεζίτη»
λέει ο ίδιος αναλυτής της Kepler.
Αλλωστε όταν ο 63χρονος τραπεζίτης κλήθηκε πριν από ένα χρόνο να σχολιάσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται κατά καιρούς για τον διττό ρόλο του ως τραπεζίτη και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Ολοι με κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργεί ο ρόλος του συμβούλου. Αυτό που λέω πάντοτε είναι ότι παραμένω κατ'αρχάς ένας εργαζόμενος της Deutsche Bank και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές που θα βλάψουν την τράπεζα».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)