Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Σταυρόλεξο» ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αλλά και χρηματιστηριακούς αναλυτές, είναι το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να επιτρέπει την όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία και να κλείνει τον δρόμο στην κρατικοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Αλλωστε, αυτό έχει ζητήσει και η τρόικα μέσω των εκπροσώπων της

Σταυρόλεξο... για πολύ δυνατούς λύτες αποτελεί για την κυβέρνηση ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Χθες, πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αύριο Μεγάλη Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση θα λάμβανε την τελική απόφαση η οποία θα έπαιρνε τη μορφή πράξης υπουργικού συμβουλίου.

Ομως, είναι πιθανό οι εξελίξεις να δρομολογηθούν μετά το Πάσχα και οι ανακοινώσεις να γίνουν έως τις 20 Ιουλίου, όπως άλλωστε δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αλλά και χρηματιστηριακούς αναλυτές, είναι το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να επιτρέπει την όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία και να κλείνει τον δρόμο στην κρατικοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Αλλωστε, αυτό έχει ζητήσει και η τρόικα μέσω των εκπροσώπων της.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν προτείνει στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των ζημιών που κατέγραψαν ελέω PSI και εκείνων που καταγράφηκαν λόγω επισφαλειών στη μελέτη της BlackRock. Και ζητούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων τους να καλυφθούν με την έκδοση νέων μετοχών και αυτές των επισφαλειών με μετατρέψιμα ομόλογα.

Το σημείο «κλειδί» για να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Εκπρόσωποι τραπεζών σημειώνουν ότι καθοριστικής σημασίας είναι η τιμή που θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας, και επιμένουν ότι θα πρέπει να είναι ίδια με την τιμή στην οποία θα αποκτήσει μετοχές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οσον αφορά τώρα στη μελλοντική αποπληρωμή των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν από το Ταμείο οι τράπεζες, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αναλογικότητα των δικαιωμάτων επαναγοράς των μετοχών (warrants).

Επαναγορά
Μέσω των δικαιωμάτων επαναγοράς οι τραπεζίτες επιζητούν να μπορούν να αγοράσουν όλες τις μετοχές της τράπεζας από το ΤΧΣ.

Οπως λένε, αν τα δικαιώματα αυτά είναι για παράδειγμα 1 προς 4, τότε η αναλογικότητα των μετόχων δεν διατηρείται, και μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μίας τράπεζας θα παραμείνει στο ΤΧΣ και θα μπορεί να πωληθεί σε άλλους μετόχους.

Επίσης, διαπραγματεύσεις γίνονται και για την απόδοση που θα λάβει το Δημόσιο, για όσο διάστημα δανείζει κεφάλαια στις τράπεζες μέσω του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο δανείζεται για τα πρώτα τρία χρόνια με επιτόκιο 2% και για τα επόμενα πέντε χρόνια με 3%. Ανάλογου ύψους επιτόκια ζητούν να πληρώνουν και οι τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα επιφέρει, εφόσον χρειαστούν, τροποποιήσεις και θα προσδιορίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει κάθε τράπεζα να αντλήσει από το ΤΧΣ.

«Εβδομάδα των Παθών» για τουρισμό και εκδρομείς

Κρυφτούλι παίζουν οι ναυτεργάτες με την κυβέρνηση υπό τη σκιά της επιστράτευσης. Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα όμως αυτό δεν είναι σίγουρο και περισσότερο κυκλοφορεί σαν φήμη επιτείνοντας την αβεβαιότητα σε χιλιάδες ταξιδιώτες. Όλοι είναι σε επιφυλακή αφού ανά πάσα ώρα μπορεί να έχουμε εξελίξεις.

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι δεν φταίνε εκείνοι που αποφάσισαν κινητοποιήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά η κυβέρνηση που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα επίμαχα νομοσχέδια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση με τον προερχόμενο από το ΚΚΕ Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

"Δεν καταλαβαίνω Θεό. Έχω ζήσει τη βία του χώρου σας", επισήμανε η υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενη στον κ. Τσιμπόγλου.

"Η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν την πραγματικότητα. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση απ' την αρχή", συνέχισε η κυρία Διαμαντοπούλου και αναρωτήθηκε:"Πού ζούμε; Σε άλλο πλανήτη; Δεν ξέρουμε ότι οι εφοπλιστές θέλουν να γίνει η απεργία; Εμάς μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. 220 χιλιάδες άνθρωποι της ναυτιλίας έχουν προβλήματα, όπως και άλλοι 2 εκατ.Έλληνες. Η αναμέτρηση είναι πολιτική".

Στους βαρείς υπαινιγμούς της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες των ναυτικών για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη είναι υποκινούμενες, απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

"Όλες οι αποφάσεις γα απεργία έγιναν με ψηφοφορία. Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός. Υποφέρουμε κι εμείς όπως όλοι", επισήμανε ο κ. Χαλάς.

Στο μεταξύ, σε νέα συνάντηση έχει καλέσει τους ναυτεργάτες, τη Μεγάλη Δευτέρα για τον Οίκο Ναύτου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος .

Η ΠΝΟ υποστηρίζει για τον Οίκο Ναύτου ότι παύει υφιστάμενος, με τη γνωστή μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα και διχοτομείται με υπαγωγή μέρους αυτού στον νεοιδρυθέντα ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχομένης προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κατάταλαιπώρησή τους. Απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι η απόσυρση και αυτού του Σχεδίου Νόμου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γίνεται σταδιακή μετάβαση εντός μεταβατικού διαστήματος τριμήνου μέσα από προτάσεις ειδικής ομάδας εργασίας.

• Υπαγωγή του Οίκου Ναύτου μόνο για την υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους.

• Διατήρηση του Οίκου Ναύτου για όλες τις άλλες παροχές σε χρήμα (ασφάλισης υγείας, επιδόματα) και των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.

• • Διατήρηση της αυτοτέλειας των ταμείων και κλάδων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (οικογενειακά επιδόματα-ΕΛΟΕΝ κτλ)

Διατηρούνται για την εξυπηρέτηση των ναυτικών οι 3,500 γιατροί του ΝΑΤ και προστίθενται επιπλέον και 5,000 γιατροί του ΕΟΠΥ.

«Η εξαγγελθείσα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων που ανήκουν στην ΠΝΟ και η επιμονή να την πραγματοποιήσουν για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη.

Είναι άξιον απορίας πώς ένας κλάδος εργαζομένων κατέρχεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ ευρίσκεται ακόμα σε πολιτική επιστράτευση. Ποια είναι ακριβώς η σημασία ή η έννοια της πολιτικής επιστράτευσης όταν ο επιστρατευμένος κλάδος συμμετέχει σε απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τι ακριβώς σημαίνει η πολιτική επιστράτευση και τι περιορισμούς δραστηριοτήτων επιβάλει. Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι συναινούμε στην διατήρηση της πολιτικής επιστράτευσης όταν όμως υφίσταται πρέπει να ισχύει ανεξαιρέτως για όλους» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.

«Ορισμένοι άλλοι κλάδοι εργαζομένων κατέρχονται σε απεργία διότι είδαν το εισόδημα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις ξηράς να μειώνεται αντί να αυξάνεται. Αντιθέτως το εισόδημα των ναυτικών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά τα έτη 2010 σε ποσοστό 1,5% (στην κατηγορία των οχηματαγωγών και των κρουαζιεροπλοίων κατά 2%) και το 2011 σε ποσοστό 1% σε όλα τα πλοία της Ακτοπλοΐας.

Και όλα αυτά την στιγμή που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα οχηματαγωγά της γραμμής Ιταλίας υπέστησαν κατά τα έτη 2010 και 2011 τεράστιες ζημίες οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται και κατά το τρέχον έτος.

Παρά ταύτα όμως καλούνται Ακτοπλοΐα και οχηματαγωγά για άλλη μια φορά «να πληρώσουν το μάρμαρο» διότι η 48ωρη απεργία θα ζημιώσει εκτός των άλλων τις ακτοπλοϊκές εταιρείες πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ ενώ τα οχηματαγωγά της Αδριατικής θα χάσουν πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά σε πολύ κρίσιμες ώρες, όχι μόνο για αυτούς τους κλάδους αλλά και για την οικονομία της πατρίδας μας που αναμένει εναγωνίως την τονωτική ένεση από τον τουρισμό» και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι αυτή η στάση της ΠΝΟ και τονίζομε για άλλη μια φορά για μια δικαιολογημένη διαμαρτυρία (με τους ναυτικούς πολιτικά επιστρατευμένους) η οποία δυστυχώς δεν εμποδίστηκε από κανένα υπεύθυνο κυβερνητικό φορέα, όπως όφειλαν να πράξουν σύμφωνα με το νόμο περί επιστράτευσης, είναι επιεικώς απαράδεκτη γιατί εκτός όλων των άλλων αρνητικών επιπτώσεων λαμβάνει χώρα μέσα στην πιο κρίσιμη περίοδο του Πάσχα, ακινητοποιεί τα πλοία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νησιά μας τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης στους ξενοδόχους που αναζητούν πελάτες με το κερί στο χέρι στους αγρότες της Κρήτης και σε όλες τις παραγωγικές τάξεις των νησιών μας. Επιπλέον αυτό καθ’ αυτό το γεγονός που δημοσιοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τα ΜΜΕ εκθέτει αρνητικά για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς».

Πως μπορείτε να διεκδικήσετε έντοκη επιστροφή φόρου

Με τόκο πρέπει να γίνεται η επιστροφή του φόρου σύμφωνα με το ΣτΕ καθώς έκρινε αντισυνταγματική διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπει λειψή επιστροφή των παράνομων φόρων κλπ.

Πιο αναλυτικά, όπως έκρινε η σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρεία του αντιπρόεδρου Φ. Αρναούτογλου και με εισηγητή τον πάρεδρο Ι. Σύμπλης, η επιστροφή φόρου βάσει δήλωσης πρέπει να είναι έντοκη από την πρώτη ημέρα υποβολής του αιτήματος από τον φορολογούμενο για επιστροφή, αλλά επειδή αυτό δεν προβλέπεται νομοθετικά, οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν τους τόκους με αγωγή αποζημίωσης μέσω των δικαστηρίων.

Έτσι, το δημόσιο θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για κάθε παράνομη φορολόγηση ώστε να επιστρέψει έντοκα στους πολίτες τους φόρους, δασμούς, κλπ που ακυρώνονται από τα δικαστήρια και έχουν καταβληθεί "αχρεωστήτως".

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ο βασικός νόμος περί υπερημερίας του δημοσίου τομέα είναι από το 1877 και συγκεκριμένα ο Ν. ΧΛ'/1877), "το έντοκο της επιστροφής του φόρου αρχίζει μετά την πάροδο εξαμήνου, από την πρώτη του μήνα του επόμενου της κοινοποίησης στη φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου". Το ίδιο ισχύει και για τον επιστρεπτέο φόρο που προκύπτει από τη δήλωση του φορολογούμενου.

Στην περίπτωση αυτήν η εξάμηνη προθεσμία για το έντοκο επιστροφής του φόρου αρχίζει από την πρώτη του μήνα του επόμενου της υποβολής της δήλωσης του φορολογουμένου. Τα ίδια όμως ισχύουν και σε περίπτωση επιστροφής φόρου βάσει δηλώσεως, η οποία ελέγχεται από τη ΔΟΥ ως ανακριβής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ομόφωνα έκριναν ότι "η έναρξη του εντόκου της επιστροφής του φόρου μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποίησης στη φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, κατά το μέρος που στερεί επί τόσο χρόνο την κάρπωση της περιουσίας ενός πολίτη που σε τίποτε δεν φταίει, είναι ασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, όσο και με τα άρθρα 17 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας". Να σημειωθεί ότι στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές, οι συντάξεις, οι φόροι, κ.λπ.

Όμως, οι δικαστές στη συνέχεια, κατά πλειοψηφία, διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό νόμου ως προς τον άμεσο τρόπο εντόκου επιστροφής φόρου και για τον λόγο αυτόν κατέληξαν στο ότι "η ανόρθωση της όποιας βλάβης του πολίτη που ζημιώνεται θα πρέπει να γίνεται καταρχήν μέσω αγωγής αποζημιώσεως του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, λόγω της παραλείψεως του νομοθέτη να συμμορφωθεί σε υποχρέωση που του επιβάλλει το Σύνταγμα".

Κινδυνεύει με έξωση η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν

Την υπό ίσους όρους με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, θέτει σε κίνδυνο η αποτυχία της χώρας μας να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που συνέταξε τον Μάρτιο η Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα αναιρούν τη συμμετοχή της στη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς τα ευρήματα είναι επιβαρυντικά για τις επιδόσεις της χώρας μας σε θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύει και τις πιέσεις που ασκούνται εν όψει της νέας αξιολόγησης της Ελλάδας τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ελάχιστη πρόοδο στο θέμα των κέντρων κράτησης και ταυτόχρονα απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη βελτίωση των συνθηκών στα ήδη υφιστάμενα.

Στον Έβρο, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υποδομές.

Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο φυλάκιο Εβρου και ενός δεύτερου σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο, δύσκολα θα έχουν ξεκινήσει έως τον Ιούνιο οι διαδικασίες υλοποίησής τους

Μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επισήμαναν ότι η κριτική που ασκείται, συνδέεται με την προσπάθεια για διεύρυνση της επιρροής του ευρωπαϊκού Βορρά.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ζήτησε την προσωρινή ενίσχυση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν με το αιτιολογικό ότι χώρες όπως η Ελλάδα αποτυγχάνουν να φυλάξουν τα εξωτερικά τους σύνορα.

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας "να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή για το ευρώ".

Πρεμιέρα για τα γενόσημα

Σήμερα Δευτέρα είναι η... δεύτερη πρεμιέρα και δη μέσα σε δέκα ημέρες για τη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ με βάση πια τη δραστική ουσία των φαρμάκων.

Να σημειωθεί πως το μέτρο είχε ανακληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά ο ασφαλιστικός φορέας ανακοίνωσε ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο ιατρικός κόσμος κατέρχεται σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον σημερινό αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της HELEXPO, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία.

Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανάρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι:

Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.

Όσο για την επιλογή του φαρμάκου, αυτή θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα, δηλαδή την λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

Τι θα συμβαίνει όμως εάν ο ασφαλισμένος δεν θέλει το γενόσημο αλλά επιθυμεί άλλο φάρμακο;

Είναι απλό. Τότε ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή, δηλαδή από 0,50 – 4,60 ευρώ.

"Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του", διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος με τεχνάσματα

Με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους δε.

Πολύ παραπάνω, προτείνει στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή, τη φράση:

"Αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες".

Τέλος, συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές που θα χορηγούν από 9ης Απριλίου.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μεγάλη Δευτέρα έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, τόσο για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία, όσο και για τη μη καταβολή των συσσωρευμένων χρεών του φορέα στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμά ότι τα χρέη των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε όλο τον κλάδο αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

"Καλούμε τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι αλλά έχουν πιστοποιημένο κωδικό, να απέχουν από τη συνταγογράφηση και την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων, καθώς και την εκτέλεση των σχετικών παραπεμπτικών και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών με τη νόμιμη αμοιβή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)