Σταυρόλεξο... για πολύ δυνατούς λύτες αποτελεί για την κυβέρνηση ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Χθες, πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αύριο Μεγάλη Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση θα λάμβανε την τελική απόφαση η οποία θα έπαιρνε τη μορφή πράξης υπουργικού συμβουλίου.
Ομως, είναι πιθανό οι εξελίξεις να δρομολογηθούν μετά το Πάσχα και οι ανακοινώσεις να γίνουν έως τις 20 Ιουλίου, όπως άλλωστε δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αλλά και χρηματιστηριακούς αναλυτές, είναι το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να επιτρέπει την όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία και να κλείνει τον δρόμο στην κρατικοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Αλλωστε, αυτό έχει ζητήσει και η τρόικα μέσω των εκπροσώπων της.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν προτείνει στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των ζημιών που κατέγραψαν ελέω PSI και εκείνων που καταγράφηκαν λόγω επισφαλειών στη μελέτη της BlackRock. Και ζητούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων τους να καλυφθούν με την έκδοση νέων μετοχών και αυτές των επισφαλειών με μετατρέψιμα ομόλογα.
Το σημείο «κλειδί» για να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Εκπρόσωποι τραπεζών σημειώνουν ότι καθοριστικής σημασίας είναι η τιμή που θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας, και επιμένουν ότι θα πρέπει να είναι ίδια με την τιμή στην οποία θα αποκτήσει μετοχές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Οσον αφορά τώρα στη μελλοντική αποπληρωμή των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν από το Ταμείο οι τράπεζες, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αναλογικότητα των δικαιωμάτων επαναγοράς των μετοχών (warrants).
Επαναγορά
Μέσω των δικαιωμάτων επαναγοράς οι τραπεζίτες επιζητούν να μπορούν να αγοράσουν όλες τις μετοχές της τράπεζας από το ΤΧΣ.
Οπως λένε, αν τα δικαιώματα αυτά είναι για παράδειγμα 1 προς 4, τότε η αναλογικότητα των μετόχων δεν διατηρείται, και μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μίας τράπεζας θα παραμείνει στο ΤΧΣ και θα μπορεί να πωληθεί σε άλλους μετόχους.
Επίσης, διαπραγματεύσεις γίνονται και για την απόδοση που θα λάβει το Δημόσιο, για όσο διάστημα δανείζει κεφάλαια στις τράπεζες μέσω του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο δανείζεται για τα πρώτα τρία χρόνια με επιτόκιο 2% και για τα επόμενα πέντε χρόνια με 3%. Ανάλογου ύψους επιτόκια ζητούν να πληρώνουν και οι τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα επιφέρει, εφόσον χρειαστούν, τροποποιήσεις και θα προσδιορίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει κάθε τράπεζα να αντλήσει από το ΤΧΣ.