Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η απόπειρα δολοφονίας του Γιάννη Γκιωνάκη κατά της μητέρας του Φοίβου


Επιστρέφουμε 30 χρόνια πίσω, για μια υπόθεση που είχε 
προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Ο διάσημος ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης, είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας. Πώς κατέληξε η υπόθεση
Τον Οκτώβριο του 1984, μια είδηση συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο και την κοινή γνώμη.
Οο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης, έφτασε να πυροβολήσει την τότε σύντροφό του. Η σύλληψη, η προφυλάκιση και η εξαγοράσιμη ποινή.
Ο ηθοποιός, πυροβόλησε για ερωτικούς λόγους, την σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά, μέσα στο σπίτι της, στο Καστρί. Σύμφωνα με την Κοζανιτά, αυτή του ζήτησε να χωρίσουν και το ζευγάρι λογομάχησε. Κατά τη διάρκεια του καυγά, ο Γκιωνάκης  έβγαλε το πιστόλι «Σμιθ & Γουέσον», που είχε πάντα μαζί του, την πυροβόλησε και έφυγε από το σπίτι.
Το θύμα, αν και τραυματισμένο, κατάφερε να ειδοποιήσει την αστυνομία, που τη μετέφερε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι έφερε διαμπερές τραύμα στον αριστερό ωμοθώρακα.
Ο Γκιωνάκης συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε, ότι ήταν αθώος και δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφό του, την οποία, όπως έλεγε, υπεραγαπούσε. Οι δίκες κράτησαν περίπου δυόμισι χρόνια και ο Γκιωνάκης επηρεάστηκε πολύ σοβαρά σε ψυχολογικό επίπεδο. Πόσο μάλλον η Κοζανιτά, που δέχθηκε και τον πυροβολισμό.


  Η κατάθεση της Κοζανιτά
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Αφροδίτη Κοζανιτά, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το μοιραίο βράδυ της 14ης Οκτωβρίου.
Όπως είπε, ο σύντροφός της, της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν, γιατί δεν ήταν καλά. Υπέφερε από ζάχαρο και νωρίτερα είχε πάθει κρίση.
Το ζευγάρι συναντήθηκε στο σπίτι της Κοζανίτα στο Καστρί, όπου άκουγαν μια κασέτα με τραγούδια, που είχε γράψει ο Γκιωνάκης γι’ αυτήν.
Τότε, η Κοζανιτά, όπως κατέθεσε, βρήκε ευκαιρία και ξεκίνησε μια συζήτηση, που αν και είχαν επαναλάβει αρκετές φορές, δεν είχε οδηγήσει πουθενά.
Το θέμα ήταν η επισημοποίηση της σχέσης τους. Ο Γκιωνάκης ήταν ακόμα παντρεμένος, αλλά όπως έλεγε, δεν τον συνέδεε τίποτα με τη σύζυγό του.
Ωστόσο, δεν έπαιρνε την απόφαση να χωρίσει. Όταν εκείνη διαπίστωσε, ότι οδηγούνταν σε αδιέξοδο, του ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους. Εκείνος θόλωσε.
Της  είπε, ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μακριά της. Αυτή, θυμωμένη, βγήκε από το δωμάτιο. Ο Γκιωνάκης την ακολούθησε και την πυροβόλησε τρεις φορές.
Αμέσως μετά έφυγε από το σπίτι. Η γυναίκα, στην αρχή, δεν είχε καταλάβει, ότι μια από τις σφαίρες είχε βρει στόχο και μόλις διαπίστωσε ότι ήταν χτυπημένη, κάλεσε την αστυνομία.
Παρακολούθηση με ψευδώνυμο
Αναφερόμενη στη σχέση τους, η Κοζανιτά είπε ότι είχε ερωτευθεί τον ηθοποιό, αλλά δεν άντεχε τα δύο μεγάλα του ελαττώματα: τη ζήλεια και την αθυροστομία του.
«Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου, για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές», είπε το θύμα.
Στο τέλος της κατάθεσής της, εξέπληξε τους δικαστές και το ακροατήριο, αθωώνοντας με τα λόγια της τον Γκιωνάκη: «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία».

  Η απόφαση του δικαστηρίου
Αρχικά, ο Γκιωνάκης αντιμετώπιζε τη βαριά κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και του θύματος, ο εισαγγελέας μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, ικανοποιώντας τόσο τον ίδιο, όσο και τον συνήγορό του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο.
Η ποινή που επιβλήθηκε τελικά στον ηθοποιό, ήταν 15 μήνες φυλάκιση και ήταν εξαγοράσιμη. Έτσι, ο ηθοποιός κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό και αφέθηκε ελεύθερος.
Η Αφροδίτη Κοζανιτά, εκτός από σύντροφος και θύμα του Γιάννη Γκιωνάκη, είναι και μητέρα του γνωστού συνθέτη και στιχουργού Φοίβου. Ο ίδιος έχει αναφερθεί, κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, στη σχέση της μητέρας του με τον ηθοποιό, αλλά ποτέ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό του πυροβολισμού.
Η κόρη του Γιάννη Γκιωνάκη, η Πωλίνα, επίσης ηθοποιός, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν με τον Φοίβο, είπε πως δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον συνθέτη και πως τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώνουν τα λάθη των γονιών τους.


 

Οι αλλαγές που φέρνει το 2014 για μισθωτούς και συνταξιούχους

Το χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει, η τρόικα ζητά νέες επώδυνες αλλαγές στο  συνταξιοδοτικό, ενώ το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2015 φέρνει αλλαγές σε όρια ηλικίας, επικουρικές και εφάπαξ

Παρά την υποτιθεμένη συμφωνία, η τρόικα δεν δέχεται ότι έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό  που αναλογεί στα ασφαλιστικά ταμεία και μέσω των τεχνικών κλιμακίων δημιουργεί κάθε τρεις και λίγο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις νέες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές εκτιμούν ότι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να εξασφαλίσουν 300 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή από όσα υπολόγιζε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα για να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα. Αυτόν ακριβώς τον στόχο εξυπηρετούσε και η πρόταση μέσω mail για αναστολή των εκδόσεων νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πληροφορία που διέψευσε ο κ. Βρούτσης. Πάντως, αυτό το απαράδεκτο μέτρο θα εξασφάλιζε κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο βγαίνουν 110.000-120.000 νέοι συνταξιούχοι και αποχωρούν λόγω θανάτου από το σύστημα περίπου 70.000.

Αυτό το κονδύλι που εξοικονομείται αντιστοιχεί στη μαύρη τρύπα του ΙΚΑ (1 δισ. ευρώ) για το 2014. Στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ που θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες προβλέπεται, επίσης, ότι για το 2014 η συνολική κρατική επιχορήγηση για καταβολή συντάξεων και άλλες παροχές ανέρχεται στα 3,88 δισ. ευρώ έναντι 4,48 δισ. που είχαν δοθεί το  2013. Χωρίς να αποκλείονται νέες επώδυνες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό, όπως φέρεται να ζητά η τρόικα, το 2014 αποτελεί μια προπαρασκευαστική χρονιά για το νέο σύστημα με άξονα τη βασική σύνταξη που θα εφαρμοστεί από το 2015. Εως το τέλος του 2014 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για την προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στα όρια ηλικίας, τις επικουρικές και τα εφάπαξ που προέρχονται από παλαιότερους μνημονιακούς νόμους (3865/2010, 3996/2011 και 4093/2012 κ.ά.).
Πάντως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς από το 2015 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (με το τελικό ποσό να προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης).
Στο ενδιάμεσο το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που μέχρι και το τέλος του 2014 θα παρουσιάσει προτάσεις για μία σειρά «καυτών» θεμάτων.


Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας χρονιάς είναι οι εξής:

1. Από το 2014 μπορούν να αναγνωριστούν επτά πλασματικά έτη, αντί για έξι το 2013, για την ταχύτερη συνταξιοδότηση. Αυτή η μεγαλύτερη δυνατότητα εξαγοράς που προβλέπει ο νόμος αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στα πλασματικά που αναγνωρίζονται είναι οι σπουδές, ο Στρατός, η γονική άδεια ανατροφής, η επιδότηση ασθενείας, η τακτική ανεργία ΟΑΕΔ, η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, τα κενά ασφάλισης, ο χρόνος κύησης και λοχείας, ο χρόνος απεργίας, ο πλασματικός χρόνος μητέρων, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος έναρξης πριν την εγγραφή στον ΟΑΕΕ.

Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο, όπου το όριο για την εξαγορά χρόνων από Στρατό και σπουδές από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι και εδώ 7 έτη. Ωστόσο, ο χρόνος των τέκνων (και μέχρι 5 χρόνια) προσμετράται ξεχωριστά και έτσι το ανώτατο όριο των ετών που μπορούν να εξαγοραστούν είναι 12 έτη.

2. Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, ακόμα και κάθε τρίμηνο θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Αν η μελέτη επισημάνει κινδύνους, θα αποφασίζονται μειώσεις και άλλες παρεμβάσεις στα ελλειμματικά ταμεία.

Επίσης, στα επικουρικά θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί», όπου θα υπάρχει αναλυτικά η ασφαλιστική πορεία του κάθε εργαζομένου.

3. Μειώσεις στο εφάπαξ, με πρώτα θύματα τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος θα παίρνει υπόψη του μια σειρά μεταβλητές, όπως η περιουσία του Ταμείου, τα έσοδα από εισφορές, ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό, που εκτιμάται πως κατά μέσο όρο θα είναι στο 20%.

4. Καταργείται το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους, που είναι κάτω των 65 ετών. Η παροχή του  διακόπτεται και σε όσους το λάμβαναν έως τώρα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

5. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η προϋπόθεση ισχύει τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Ετσι, κάποιος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014 με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών και με πλήρη σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών.

Επίσης, αυξάνεται το όριο ηλικίας των γυναικών ασφαλισμένων ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Την επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη και του 60ού έτους και 6 μηνών για μειωμένη. Για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.

6. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών,  μέτρο που εφαρμόζεται από το 2008. Για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει το 2014 τα απαραίτητα 35 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτείται μέσα στο 2014 και εφόσον όλος ο χρόνος έχει διανυθεί στο Δημόσιο, τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα επτά χρόνια με 73%.

7. Περιορισμός στο ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.

8. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αύξηση κατά 2,5% της εισφοράς για τον κλάδο υγείας.

Πλειστηριασμοί: Ποια σπίτια κινδυνεύουν, ποια προστατεύονται

Με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει «πάγωμα» των πλειστηριασμών για το 2014 αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ από το 2015 θα ισχύσει λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο»...
που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια μέσω της στάσης Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους.

Πιο συγκεκριμένα προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014 όσων πολιτών πληρούν τα εξής κριτήρια:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

• Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ. Δηλαδή το μεικτό εισόδημα να είναι περίπου στις 50.000 ευρώ.

• Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Όλη η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών
Ειδικότερα για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων, αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα και περιουσία, προσαυξάνονται κατά 10%.

Έτσι τα κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

• Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει γι΄ αυτές τις περιπτώσεις τα 220.000 ευρώ

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ το καθαρό

• Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση με 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

Βασική φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου είναι ότι κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το υπερβάλλον εισόδημα.

Έτσι για παράδειγμα για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 830 ευρώ το μήνα, η δόση του δανείου θα διαμορφώνεται στα 83 ευρώ το μήνα και ανάλογα με τα κριτήρια.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, παρέχεται φυσικά η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο προστατεύονται εννέα στους δέκα δανειολήπτες, καθώς το 90% των δανειοληπτών, έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ που τίθεται ως όριο προστασίας.

Να σημειωθεί ότι δεν αμφισβητούνται οι Νόμοι 3869/2010 και 4161/2013, που παρέχουν απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες και τα λοιπά), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

"Ρώτα την καρδιά σου" - Μια ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου! (βιντεο)

Πρόκειται για μία ταινία του 2010 με τίτλο "Ρώτα την καρδιά σου" (Yuregine Sor) που πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού για την Τουρκία: τους κρυπτοχριστιανούς και πιο συγκεκριμένα αυτούς του Πόντου! Φυσικά αυτήν την ταινία, αναμένουμε με περιέργεια αν θα την "παίξουν" οι δικοί μας τηλεοπτικοί σταθμοί μιας και έχουν βαλθεί να επιλέγουν να προβάλλουν μόνο τούρκικα προγράμματα.

Για το θέμα των κρυπτοχριστιανών έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά. Πρώτη φορά αυτό το θέμα έγινε ταινία, από τον σκηνοθέτη Υusuf Kurcenli. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1947 στη Μαύπαρη της Ριζούντας του Πόντου.

Υπόθεση ταινίας: Μία ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πως αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να "κλέψει" την μουσουλμάνα Esma; Πως ο μικρός της οικογένειας, μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά...

Πως ο παππούς ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε χριστιανικό νεκροταφείο; Όσοι έχουν ρίζες από εκείνα τα μέρη και έχουν ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ιστορίες, το λιγότερο θα συγκινηθούν...

Πωλείται το δίκτυο της ΔΕΗ

Για διαβούλευση στο opengov το νομοσχέδιο πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ
Η σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του δικτύου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, δημοσιοποιήθηκε χθες με τη μορφή νομοσχεδίου, για «δημόσιο διάλογο» τριών ημερών, μέχρι την 8η πρωινή της 20ής Δεκεμβρίου, στην ιστοσελίδα «opengov»: Ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς, το νομοσχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ παραδίδει, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μία από τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας σε ιδιώτη, ο οποίος θα χρεώνει τη μεταφορά του ρεύματος και θα αποφασίζει, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ποιες περιοχές θα έχουν ρεύμα και ποιες όχι -παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα...
Με πυλώνες υψηλής τάσης και καλώδια 12.000 χιλιομέτρων ο ιδιώτης θα μοιράζει όπου θέλει το ρεύμα Με πυλώνες υψηλής τάσης και καλώδια 12.000 χιλιομέτρων ο ιδιώτης θα μοιράζει όπου θέλει το ρεύμα Ο ΑΔΜΗΕ είναι η θυγατρική της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς με τους πυλώνες υψηλής τάσης και καλώδια 12.000 χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα, από όπου το ρεύμα μεταφέρεται από τους σταθμούς παραγωγής προς τον καταναλωτή. Χωρίς το δίκτυο το ρεύμα δεν φτάνει στον καταναλωτή και με αυτή την έννοια θεωρείται πιο κρίσιμη υποδομή, ακόμα και από τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, γιατί χωρίς εργοστάσια εισάγεις ρεύμα, αλλά χωρίς δίκτυο, η ενέργεια δεν φτάνει πουθενά.
Η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και ενεργητικό 1,5 δισ. ευρώ και πέρα από το ζήτημα της οικονομικής αξίας της, γεννώνται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της πώλησης μιας τόσο σοβαρής υποδομής, που στις διεθνείς αγορές παρέχει σταθερό εισόδημα 8% επί του επενδυμένου κεφαλαίου στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αποκτούν τεράστια δύναμη, εξαρτώντας κυβερνήσεις και πολίτες.
Προβλήματα
Το νομοσχέδιο περιέχει μία σειρά από αλλαγές στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Α' 168), με την οποία ορίστηκε αρχικά ότι θα γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ο αγοραστής και θα πάρει το 34% και σε δεύτερη φάση θα αποκτήσει το 51%.
Αντίθετα, το νομοσχέδιο ορίζει απ' ευθείας πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και παραχώρηση του υπόλοιπου 34% (καταστατική μειοψηφία) στο Δημόσιο. Προβλέπει ακόμα ότι οι λεπτομέρειες και οι όροι για να χάσουν η ΔΕΗ και το Δημόσιο τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ θα ορίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στη χώρα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (opengov)...
Το τίμημα που θα πληρώσει στη ΔΕΗ το Δημόσιο για να αποκτήσει απ' ευθείας το 34% του ΑΔΜΗΕ προσδιορίζεται από αυτά που θα πληρώσει ο ιδιώτης, αλλά η πιθανότητα να δει «ζεστό χρήμα» η ΔΕΗ δεν μοιάζει ισχυρά πιθανή. Για συμψηφισμό με φόρους ή δικαιώματα του Δημοσίου για εξόρυξη λιγνίτη ή και συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου «πάει» η ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ
Πέραν της σκοπιμότητας της εκχώρησης δικτύων σε τρίτους, η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να δώσει ικανή απασχόληση σε νομικούς σε βάθος χρόνων, με το πλήθος προβλημάτων που ενέχει.
Για παράδειγμα, ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσία της ΔΕΗ αλλά και του Ταμείου των εργαζομένων της, στους οποίους έχουν αναγνωριστεί με νόμο δικαιώματα στη ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να εισαχθεί προ ετών στο Χρηματιστήριο. Ηδη το Ταμείο των εργαζομένων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Για το θέμα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως «η πώληση του ΑΔΜΗΕ και συνολικά η επιχείρηση διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ είναι απόφαση καταστροφική για την ο0ικονομία και τους Ελληνες καταναλωτές» και ότι θα δώσει νομικό και απεργιακό αγώνα.
Αναφέρει ακόμα πως «στις περισσότερες χώρες τα Δίκτυα Μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο», ότι «η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον» και ότι «ακόμα και η κυβέρνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την πώληση μιας βασικής και κρίσιμης, για την Εθνική Ασφάλεια και την Οικονομία, υποδομής όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς, σαν... αγορανομική διάταξη!»

To Σύνδρομο του Ικάρου στην σύγχρονη Ηγεσία

Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι με ικανότητες, ταλέντα, υψηλό κίνητρο και αυτοπεποίθηση, που επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια, συχνά εκτροχιάζονται και μετατρέπονται σε τοξικούς ηγέτες.
Με τη συμπεριφορά τους τελικά ματαιώνουν τις προσδοκίες τους και οδηγούν στην καταστροφή τόσο την επιχείρηση όσο και τον εαυτό τους. Κι ενώ η αποτυχία έχει συνδεθεί με ελλείμματα σε γνώσεις και ταλέντα, το Σύνδρομο του Ικάρου οφείλεται ακριβώς σε αυτά.
Ποιο είναι το Σύνδρομο του Ικάρου που απειλεί την Ηγεσία;
Όπως διαβάζουμε στον Μύθο, ο Ίκαρος μαζί με τον πατέρα του Δαίδαλο, φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Μίνωα στην Κρήτη. Για να αποδράσουν, ο Δαίδαλος ως μεγάλος εφευρέτης, κατασκεύασε φτερά από κερί για να πετάξουν.
Ωστόσο προειδοποίησε τον υιό του να μην πετάξει πολύ ψηλά και πλησιάσει στον Ήλιο διότι τα φτερά θα λιώσουν. Ο Ίκαρος πράγματι κατάφερε να αποδράσει όμως ανέβαινε ασταμάτητα, όλο και πιο ψηλά. Έφτασε τόσο ψηλά που ο Ήλιος έκαψε τα φτερά του, έλιωσαν και κατέπεσε στη θάλασσα.
Ο Ίκαρος ως μορφή, συνδέεται με Ηγέτες που έχουν εκείνα τα στοιχεία προσωπικότητας που τους βοηθούν να διακριθούν, να τολμήσουν και να παρουσιάσουν σειρά από επιτεύγματα.
Χαρακτηρίζονται από κίνητρο, ταλέντα στην διαχείριση καταστάσεων και έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Όλοι οι υπόλοιποι τους θαυμάζουν για όσα πετυχαίνουν και επενδύουν σε αυτούς.
Είναι Στελέχη που αναρριχώνται στην ιεραρχία και αποκτούν θέσεις Ηγεσίας. Αν και ο μύθος δεν μας λέει γιατί πέταξε τόσο ψηλά ο Ίκαρος, στην σύγχρονη πραγματικότητα, οι Ηγέτες αυτοί γίνονται τοξικοί για τους ίδιους λόγους που αναρριχήθηκαν και πέτυχαν!
Τα στοιχεία ενός τοξικού Ηγέτη που βιώνει το Σύνδρομο του Ικάρου είναι η υπερβολική πίστη στον εαυτό, η έπαρση που εξελίσσεται σε παθολογικό ναρκισσισμό και η αυτό-τυφλωτική οξυδέρκεια.
Δηλαδή, εκείνα τα στοιχεία που αρχικά τον βοήθησαν να στοχεύσει ψηλά, να επιμείνει στον στόχο του ακούραστα και να διακατέχεται από ένα αστείρευτο κίνητρο για διάκριση και επιτυχία. Είναι η σκοτεινή πλευρά της ίδιας προσωπικότητας που ροκανίζει τα θεμέλια της επιτυχίας.
Αυτά τα στοιχεία, όταν γίνονται αρνητικά, οδηγούν σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, ευερεθιστότητα, αδυναμία συνεργασίας, εσωστρέφεια και παρορμητικότητα.
Έτσι, δημιουργείται ένας δυσλειτουργικός ηγέτης ο οποίος αδυνατεί να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, αδυνατεί να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα πλάνα και να εμπνεύσει την ομάδα του, δεν ανέχεται την αξιολόγηση και την κριτική. Η αποδοτικότητά του μειώνεται κατακόρυφα και το δυστύχημα είναι ότι ο ναρκισσισμός τους δεν του επιτρέπει να διορθωθεί.
Leadership Coaching για το Σύνδρομο του Ικάρου
Η αναγωγή του συνδρόμου σε δομικά στοιχεία προσωπικότητας, εστιάζει τη μελέτη σε ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις των διαταραχών προσωπικότητας, κυρίως της αντικοινωνικής και ναρκισσιστικής. Η γνώση αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης στο εταιρικό περιβάλλον.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους ωστόσο, αυτός παραμένει ένας δύσκολος στόχος. Οι Ηγέτες με το Σύνδρομο του Ικάρου σπανίως ζητούν οι ίδιοι βοήθεια κι αν το πράξουν, θέλουν απλώς να χρησιμοποιήσουν τον Coach για δικούς τους λόγους.
Τα άτομα αυτά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ενσυναίσθησης και η εγκαθίδρυσης μιας σχέσης η οποία θα γίνει το εργαλείο άμβλυνσης των αντιδράσεων, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, εξειδίκευση και εμπειρία.
Στην πρόληψη συνεισφέρουν η καθιέρωση τακτικού επίσημου, ανεπίσημου και ανώνυμου feedback από το σύνολο των στελεχών για την ηγεσία τους, η διαρκής ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των leaders, η κουλτούρα ανοιχτών διαλόγων στη Διοίκηση, και βέβαια η αξιοποίηση ειδικών Coaches και Ψυχολόγων που θα εντοπίσουν έγκαιρα, συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
http://www.apocalypsejohn.com/

Πίνακες ζωγράφων στρατιωτικών - Μια εξαιρετική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο

Απλά εκπληκτικοί. Οι πίνακες που 26 απόστρτοι στρατιωτικοί ζωγράφοι εκθέτουν στο Πολεμικό Μουσείο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι κάτω απο τη στολή και τα γαλόνια υπάρχουν -ευτυχώς- ευαισθησίες και ανθρωπιά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και πραγματικά αξίζει να την απολαύσετε. Οι φωτογραφίες από τον Γιάννη Ζαχαράκη που εκθέτει έργα του.

Πολλά συγχαρητήρια και να επαναληφθεί!













http://www.onalert.gr/stories/ki-omos-einai-pinakes-stratiotikon-mia-exairetiki-ekthesi

Με πλωτά νοσοκομεία ρίχνεται στον «πόλεμο» για το Αιγαίο η Τουρκία!

πλοια νοσοκ«Πόλεμο» για τις «καρδιές» και τις «ψυχές» των κατοίκων του Αιγαίου κήρυξε η Άγκυρα!
Με μία δήλωση που δεν αφήνει καμία απορία για το τι έρχεται στο Αιγαίο σε ότι αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας να κυριαρχήσει κερδίζοντας την εύνοια του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας της γείτονος χώρας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου αναφερόμενος στην έναρξη ναυπήγησης των τριών πλωτών νοσοκομείων που ξεκινά η Τουρκία, δήλωσε:
«Είναι μεγάλο το πρόγραμμα και θα καταδείξει στην πράξη ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την υγεία όλων των ανθρώπων του Αιγαίο. Τα πλοία αυτά θα παρέχουν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, εφόσον υπάρχει ανάγκη»!
Εκτιμούμε ότι το όλο πρόγραμμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από την προμήθεια των 100 μαχητικών F-35 της τουρκικής Αεροπορίας γιατί στοχεύει στην ψυχολογία των κατοίκων του Αιγαίου, ειδικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Έτσι λοιπόν, ειδικά στο θέμα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στον χώρο του Αιγαίου, ελλοχεύουν κορυφαίοι εθνικοί κίνδυνοι.
Τα τρία πλωτά νοσοκομεία απλά η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να τα ναυπηγήσει αν δεν στοχεύει στο να κερδίσει τις «καρδιές» και τις «ψυχές» των κατοίκων του Αρχιπελάγους.
Νησιά δεν έχει, πλην της Ίμβρου και της Τενέδου και φυσικά δεν θα προχωρούσε σε τέτοιο κολοσσιαίο ναυπηγικό πρόγραμμα για δύο νησιά.
Άρα τι χρειάζεται αυτά τα πλωτά mega-νοσoκομεία; Μόνο για να αντικαταστήσει το ανύπαρκτο ελληνικό κράτος στις υπηρεσίες Υγείας στο Αιγαίο…
Κάθε πλωτό νοσοκομείο θα διαθέτει 8 χειρουργικές μονάδες, εντατική μονάδα, μαιευτήριο κλπ.!
Το κάθε πλοίο θα διαθέτει χώρους 15.000 τμ και θα υπάρχουν 6 μονάδες αιμοκάθαρσης, 2 μονάδες εγκαυμάτων και σύνολο το κάθε πλοίο θα διαθέτει 200 κρεβάτια. Σε κάθε πλωτό νοσοκομείο θα εργάζονται 316 άτομα!
Ο διαγωνισμός για τα συγκεκριμένα πλοία-νοσοκομεία, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια το ένα, προκηρύσσεται τον ερχόμενο μήνα και το πρώτο πλοίο υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί τέλος του 2015, το δεύτερο το 2016 και το τρίτο το 2017.
Όσο πατριώτης και να είναι κάποιος, αν του σώσει ο Τούρκος το παιδί ή τη μάνα, επειδή η μάνα Ελλάδα ασχολείται με την τρόικα, έ, τότε δεν θέλει να πολύ για να αρχίσει να βλέπει με άλλο βλέμμα την «τουρκιά».
Και δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού και μεγάλων καταστροφών σε ένα νησί του Α.Αιγαίου. Ποιος θα σπεύσει πρώτος και ποιος θα εχει την δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστικές και μαζικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, φυσικά με την έγκριση της Αθήνας…
Και αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να πατήσουν εκ των έσω το Αιγαίο…Εκτός και αν οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει ήδη με την τρόικα (υπάρχουν πολλές υπόγειες συζητήσεις μεταξύ τρόικα και Άγκυρας γα τέτοια θέματα, δηλαδή παραχώρησης υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία-ηλεκτροδότηση, αεροδρόμια, υπηρεσίες υγείας κλπ), οπότε όλα αλλάζουν…

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)