Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αλαλούμ και ευτράπελα με τον ΦΠΑ στα νησιά

Αλαλούμ και ευτράπελα με τον ΦΠΑ στα νησιά
Τραγελαφικά μοιάζουν να είναι τα όσα περιγράφονται στην εγκύκλιο για τον ΦΠΑ στα νησιά (Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Ρόδο και Νάξο) που θα ισχύσουν οι συντελεστές του 16% και του 23%. Το αλαλούμ που θα επικρατήσει στιςσυναλλαγές των πολιτών αναμένεται να είναι τεράστιο, καθώς οι διευκρινίσεις περισσότερο μπέρδεψαν, παρά ξεκαθάρισαν την κατάσταση.
Διαβάστε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι θα επικρατήσει.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Όποιος αναχωρεί από τον Πειραιά για οποιονδήποτε προορισμό θα πληρώνει ΦΠΑ 23%, επίσης ίδιο συντελεστή ΦΠΑ θα πληρώνουν όλοι οι επιβάτες από οποιοδήποτε λιμάνι με προορισμό τη Μύκονο, την Πάρο, στη Σαντορίνη, τη Σκιάθο, τη Ρόδο και τη Νάξο. Αντιθέτως μειωμένος συντελεστής 16% θα ισχύει για τα εισιτήρια δρομολογίων μεταξύ νησιών. Για παράδειγμα το εισιτήριο από την Άνδρο για την Τήνο θα έχει ΦΠΑ 16%.
Ψάρια
Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για την παράδοση και πώληση προϊόντων μεταξύ των νησιών. Για παράδειγμα αν ένας ψαράς από τη Μύκονο θέλει να στείλει ένα φορτίο ψαριών στην Ανάφη, αυτά θα κοστολογηθούν με συντελεστή ΦΠΑ 9%, αν συμβεί όμως το αντίθετο δηλαδή τα ψάρια να πάνε από την Ανάφη στη Μύκονο, τότε ο συντελεστής θα είναι 13%.
Νωπό κρέας
Νωπό κρέας που παραδίδει μια επιχείρηση στη Μύκονο σε σούπερ μάρκετ που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο θα επιβληθεί μειωμένος ΦΠΑ 9%. Αν η ίδια επιχείρηση έδινε νωπό κρέας στην Αθήνα, τότε ο ΦΠΑ θα ήταν 13%.
Γαλακτοκομικά
Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από τον συνεταιρισμό του νησιού σε υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα αγαθά στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%.
Συσκευές και μηχανήματα
Επιχείρηση στην Πάρο παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη της μηχάνημα ψύξης-θέρμανσης και το παραδίδει με ευθύνη του στην οικία του στην Αντίπαρο. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο-λήπτης των αγαθών διαθέτει, επίσης, ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή, ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν. H  συναλλαγή αυτή υπάγεται στο συντελεστή 16%.
Οικοδομικά υλικά
Μάντρα οικοδομικών υλικών με έδρα τη Σκιάθο τιμολογεί επιχείρηση στη Σκόπελο για οικοδομικά υλικά, τα οποία, ωστόσο, αποστέλλει στον Αγ. Γεώργιο Ευβοίας κατ' εντολή του πελάτη. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η παροχή υπηρεσιών από υποκειμένους στο φόρο εγκατεστημένους αποκλειστικά σε κάποιο από τα ανωτέρω έξι νησιά δεν υπάγεται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ , ακόμη κι αν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται υλικά σε νησί του Αιγαίου, για το οποίο εξακολουθεί να ισχύει η εν λόγω κατά 30% μείωση, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν πληρούται ο όρος της ύπαρξης μόνιμης εγκατάστασης σε νησί με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, από την οποία να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες.
Κατασκευές
Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ομοίως, δεν υπάγονται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές οι υπηρεσίες που παρέχονται από υποκειμένους εγκατεστημένους σε νησί όπου εφαρμόζονται οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές, στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες εκτελούνται υλικά σε κάποιο από τα έξι ανωτέρω νησιά ή στη λοιπή ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα.
Αυξάνονται τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% αναμένεται να συμπαρασύρει και τις τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τιμή του εισιτηρίου από το 1,20 ευρώ που είναι σήμερα, με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% θα αυξηθεί στο 1,30 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης τονίζει πως γίνονται προσπάθειες για να μην αυξηθεί η τιμή στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών.
«Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές με τα μέσα μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στον Βήμα Fm.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά πως φέρει ευθύνη για τα ελλείμματα στις συγκοινωνίες και σημείωσε ότι «οι δύο εβδομάδες δωρεάν μετακινήσεων για τους πολίτες -κατά την περίοδο των capital controls- στοίχισαν 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματα στο σύνολό τους ήταν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εισιτηρίων εκείνη τη χρονιά», σημειώνοντας ότι «αν ήταν υγιές το σκηνικό στον ΟΑΣΑ και στις αστικές μεταφορές δεν θα είχαμε πρόβλημα με τις δύο εβδομάδες ή δύο μήνες».
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ (σ.σ. θηγατρική του ΟΣΕ) και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε, -και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία».

Πενταπλή… βόμβα που απειλεί μεσαία και χαμηλά εισοδήματα

Πενταπλή… βόμβα που απειλεί μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
Πενταπλή βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια της οικονομίας, αλλά και κατά του κοινωνικού ιστού που έχει ήδη διαταραχθεί, συνιστούν οι βασικές διατάξεις τουπολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
Η φοροκαταιγίδα αναμένεται να πλήξει περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και το οποίο αποδεικνύεται πολύ σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα τα οποία υποσχόταν ότι θα έσκιζε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προκύπτουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω πέντε κύριες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους:
1. Από την κατάργηση των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ,
2. Από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια και την για πρώτη φορά φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να φορολογηθούν, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης-1-2015, για ποσά τα οποία δεν έχουν λάβει και τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισπράξουν και μελλοντικά.
3. Από την εκχώρηση των στεγαστικών δανείων σε ξένα funds
4. Από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες τουλάχιστον κατά 10% μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.
5. Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο 23%, από την οποία πλήττεται ο τουρισμός που αποτελεί το βασικό όχημα της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη.

2.000 προσλήψεις μονίμων μέσω ΑΣΕΠ έως τον Δεκέμβριο

2.000 προσλήψεις μονίμων μέσω ΑΣΕΠ έως τον Δεκέμβριο
Προβάδισμα στους επιτυχόντες - μη διοριστέους του πανελλήνιου διαγωνισμούΑΣΕΠ 1998, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 17 χρόνια.
Την ενίσχυση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που είναι υποστελεχωμένες, με 2.000μόνιμους υπαλλήλους δρομολογούν έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ανεξάρτητη Αρχή θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους αδιόριστους των διαγωνισμών του 1998 και του 2009, προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι εξ αυτών είναι ακόμη διαθέσιμοι και σε ποιες ειδικότητες. Ακολούθως, θα καταρτιστούν μια λίστα με τους υποψηφίους ανά ειδικότητα και ένας πίνακας ανά υπηρεσία με τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους (ηλεκτρονικά) επιλέγοντας τον φορέα της προτίμησής τους, προκειμένου να διοριστούν άμεσα.
Οι φορείς που δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους με τις ειδικότητες των παλαιών διοριστέων θα μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό μέσω διαγωνισμού που θα διενεργήσει το ΑΣΕΠ.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ 104.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Δώδεκα προγράμματα με στόχο την απορρόφηση 104.000 ωφελουμένων έως το τέλος του 2016 ρίχνει στη μάχη κατά της ανεργίας το υπουργείο Εργασίας.
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα «τρέξουν» επιδοτούμενες δράσεις για 104.000 ανέργους, ενώ την αρχή θα κάνει το πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών.
Επιπλέον 150.000 προσωρινές θέσεις εργασίας θα προκηρυχθούν μέσω του ΟΑΕΔ, από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου και θα έχουν διάρκεια 8 έως 12 μήνες.

ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ
«Αυτονομία» προσλήψεων για ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ με κέρδη 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
71 θέσεις για τεχνίτες σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΤΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
142 εποχικοί για έξι μήνες στα Ταχυδρομεία
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αιτήσεις για 354 συμβάσεις σε δήμους

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)