Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

XΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ





Αύξηση κερδών, μείωση μισθών στα ιδιωτικά

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα ιδιωτικά σχολεία; Ναι, απαντούν οι ιδιοκτήτες τους και προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, παρά την αντίθετη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έκλεισε το θέμα οριστικά την 1η Δεκεμβρίου απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Παιδείας.

Ηδη, είκοσι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων προχώρησαν σε περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, επικαλούμενοι μείωση των μαθητών και πτώση της κερδοφορίας των σχολείων τους. Μόνο που η εικόνα αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ βασισμένη σε στοιχεία της ICAP, του υπουργείου Παιδείας και των δημοσιευμένων ισολογισμών 68 ιδιωτικών σχολείων, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και αποδεικνύει πως ο χώρος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξακολουθεί να είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας που δεν έχει δεχτεί τις συνέπειες της κρίσης.

Τα πτυχία

Δύο αναμφισβήτητα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:

1 Τα οικονομικά μεγέθη και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που καταγράφουν κερδοφορία των ιδιωτικών σχολείων με βάση στοιχεία κλαδικής μελέτης της ICAP και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς 68 ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία των ιδιωτικών σχολείων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 265 εκατομμύρια ευρώ.

2 Ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων, όχι μόνο δεν έχει υποστεί μείωση, αλλά εμφανίζει οριακή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Μάλιστα η προηγούμενη χρονιά (2010-2011) από άποψη μαθητικού δυναμικού είναι η τρίτη καλύτερη της τριακονταετίας. Τη χρονιά αυτή οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι 90.300 και αντιστοιχούν στο 6,5% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού.

Η έρευνα βασίστηκε στους ισολογισμούς 68 ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τα οποία και υποχρεούνται να τους δημοσιοποιούν. Στα σχολεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Αρσάκεια, το Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, επειδή δεν λειτουργούν με τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι:

* Τα έσοδα των 68 εκπαιδευτικών επιχειρήσεων σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά την τριετία 2008-2010 και διαμορφώθηκαν στα 265 εκατομμύρια ευρώ.

* Η βραδύτερη αύξηση του κόστους, στο οποίο το κόστος εργασίας είναι το σημαντικότερο στοιχείο, αυξήθηκε αλλά με αργότερο ρυθμό. Ετσι, το περιθώριο μεικτού κέρδους ανέβηκε στο 21,50%.

* Τα προ φόρου κέρδη αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2007 οι 68 επιχειρήσεις είχαν συνολικά ζημιές, το 2010 πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 6,2 εκατομμυρίων. Το γεγονός αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι το 2010 ο ιδιωτικός τομέας είχε στο σύνολό του ζημιές και υπογραμμίζει τη δυναμικότητα και την ευρωστία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας ήταν η αύξηση της αποδοτικότητας στο 7,05%.

* Ταυτόχρονα, τα καθαρά πάγια αυξήθηκαν σε μικρό βαθμό, γεγονός που φανερώνει ότι η επενδυτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη.

Στην ίδια έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ, εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, παρουσιάζεται η εξέλιξη του μαθητικού πληθυσμού των ιδιωτικών σχολείων με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την τριακονταετία 1981-2011. Σύμφωνα με αυτά:

* Ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο ύφεσης που κράτησε από το 1990 μέχρι το 2005, γνώρισε εκρηκτική αύξηση από το 2006 έως και το 2010. Η αύξηση αυτή καλύπτει τις όποιες αυξομειώσεις έχουν σημειωθεί στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

* Από το 2004 και μετά, το ποσοστό των μαθητών σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία παρουσιάζει σταθερότητα και κυμαίνεται από 7,1 έως 7,3% του συνολικού μαθητικού δυναμικού των δημοτικών σχολείων της χώρας.

* Μικρή μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 5,6% το 2007-8 σε 5,2% το 2010-2011) παρουσιάζει ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών γυμνασίων. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις που εμφανίζουν τα δίδακτρα στις εισαγωγικές τάξεις.

* Μικρή μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 7,4% το 2007-2008 σε 6,5% το 2010-2011) παρουσιάζει επίσης ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών γενικών λυκείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια η μικρή αυτή πτώση ξεκινά περίπου το 2008, όταν έχουν κορυφωθεί οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση των διδάκτρων.

* Σε γενικές γραμμές, ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε οριακή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Για colpo grosso που επιχειρούν οι σχολάρχες εις βάρος των εκπαιδευτικών τους κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχ. Κουρουτός. «Ενώ η ΟΙΕΛΕ έχει σκύψει με ενδιαφέρον πάνω από τα λίγα ιδιωτικά σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μείωσης του μαθητικού τους δυναμικού, κάποιοι σχολάρχες επιχειρούν βίαια και παράνομα να μειώσουν το μισθολογικό κόστος των σχολείων τους. Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν κρύβεται μόνο η κατά 32 εκατομμύρια ευρώ ετήσια ενίσχυση των προσωπικών τους ταμείων. Κρύβεται η απόπειρα για διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της ίδρυσης εκατοντάδων νέων ιδιωτικών σχολικών μονάδων με δραματικά μειωμένο το μισθολογικό κόστος».

Στα σπάργανα η ανταλλακτική οικονομία

Οπου χτυπάει η κρίση, γεννιέται η κοινωνική αλληλεγγύη. Οπου οι εκλεγμένοι -και μη- κυβερνώντες πήραν και στέρησαν, δηλαδή παντού, κάποιοι άλλοι, απλοί πολίτες, πάντα εθελοντικά και από το υστέρημά τους έρχονται για να δώσουν πίσω.

Σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο οι δάσκαλοι κάνουν δωρεάν μαθήματα, όπως μέσω του νεοσύστατου «tutorpool», τα παζάρια χαρίζουν, οι άποροι δεν πεινάνε, ενώ οι «τράπεζες χρόνου και τροφίμων» μοιράζουν απλόχερα χωρίς τα τοκογλυφικά επιτόκια που απαιτούν οι πατροπαράδοτες.

Μια ιδέα που γεννήθηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα και, όπως φαίνεται, καθημερινά παίρνει σάρκα και οστά. Ηδη αρκετές οικογένειες ζορίζονται για τα απολύτως απαραίτητα, πόσω μάλλον για να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Εχοντας περίπου αυτά κατά νου, αλλά «πρωτίστως την αλληλεγγύη», γεννήθηκε η ιδέα του «tutorpool» που έκανε τα πρώτα του βήματα στο Twitter, το δημοφιλή χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, μέσω του hashtag #tutorpool, εθελοντές καθηγητές δηλώνουν ότι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μαθητές.

Μέσω του Google Maps

Στη συνέχεια, μέσω του Google Maps, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος γονέας ή μαθητής να δει σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι διαθέσιμοι καθηγητές και ποια μαθήματα διδάσκουν. «Δεν έχει ακόμα κλείσει μια εβδομάδα ζωής και ήδη περίπου 65 καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή», λέει η Σίλια Βιτωράτου, μαθηματικός, υποψήφια διδάκτωρ στην ΑΣΟΕΕ και μία από τους αρχικούς εμπνευστές της ιδέας. Επιπλέον, χωρίς καμία ουσιαστική προβολή «επικοινωνούν μαζί μας διαρκώς από το εξωτερικό, λέγοντάς μας πως μπορούν να βοηθήσουν με τηλεδιδασκαλία». Συνεχίζοντας θα πει: «Βασική ιδέα είναι ότι όλοι γινόμαστε ένα. Μια ομάδα αλληλεγγύης με κύριο μέλημα όλων τα παιδιά. Να μη στερηθούν αυτά που οι δικοί μας γονείς μπόρεσαν να εξασφαλίσουν. Εμείς, με την κρίση, θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ζωές μας. Τα παιδιά όμως δεν θα είναι ποτέ ξανά 15, 16, 17 ετών». Για τον καλύτερο συντονισμό δημιουργούνται μπλογκ και ιστοσελίδα και εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη πάντως στο Google Maps βρίσκονται οι πρώτες συμμετοχές. Ενδεικτικά: «Μαθηματικά μέχρι και Β' Λυκείου. Περιοχές Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Κέντρο», «Αγγλικά, Γαλλικά, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική και γενικά όλα τα μαθήματα Γυμνασίου - Κερατσίνι, Πέραμα, Νίκαια, Κορυδαλλός», «Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Φυσική, Χημεία, Βιολογία Λυκείου. Οπουδήποτε στην Πάτρα» κ.λπ. Κλείνοντας η κ. Βιτωράτου λέει πως «θέλω να πιστεύω πως σε έναν μήνα ο χάρτης θα είναι γεμάτος».

Γεμάτη από τρόφιμα ήταν η κοινότητα του radiobubble το προηγούμενο Σάββατο. Υποστηρίζοντας τη σχετική έκκληση της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», η διαδικτυακή κοινότητα του radiobubble με τα μέλη της κάλεσε τον κόσμο να φέρει τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία οι «Γιατροί του Κόσμου» θα μοιράσουν σε 1.500 άπορες οικογένειες. Οπως λένε οι συντελεστές του radiobubble στην «Ε», «ως μέλη μιας κοινότητας (ραδιοφωνικής κι όχι μόνο) πιστεύουμε και διαδίδουμε τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα θεωρούμε πως ο όρος "κοινωνικό κράτος" στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποδομείται μέρα με τη μέρα - αν υποθέσουμε πως κάποτε υπήρχε. Υποστηρίζοντας έμπρακτα τις ιδέες μας, καλέσαμε τον κόσμο να βοηθήσει στη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία, μέσω του δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες της Αθήνας».

Νόμισμα ο χρόνος

Η διεύθυνση, πάλι, της Τράπεζας Χρόνου του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης είναι όπου υπάρχει ανάγκη και διαθεσιμότητα. Το νόμισμά της, ο χρόνος που διαθέτει ο κάθε εθελοντής. Μία ώρα μαθήματος Ισπανικών που κάνει κάποιος μπορεί να εξισωθεί με μία ώρα φροντίδας του σπιτιού του από αυτόν που του έκανε το μάθημα. Ο καθένας εκεί ανταλλάσσει αυτό που ξέρει. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει από άλλες «τράπεζες χρόνου» είναι, σύμφωνα με τη Νίκη Ρουμπάνη, πρόεδρο του ελληνικού Δικτύου, «η προσωπική επαφή και οι συνεντεύξεις που παίρνουμε από τους εθελοντές. Να γνωρίζουμε, π.χ., ποιος είναι αυτός που θα πάει για baby sitting (φύλαξη παιδιού) και πού θα τον στείλουμε. Το δίκτυο της "τράπεζας χρόνου" αναπτύχθηκε αρχικά στις γειτονιές της Αθήνας και πλέον συνεργάζεται και με δήμους». Τέλος, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η τράπεζα χρόνου, «ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μία ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών δικαιούται μία ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει και ένα όχι ειδικευμένο άτομο».

Η κοινωνική ευαισθησία των πολιτών έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών ομάδων αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, παζάρι αλληλεγγύης από βιοκαλλιεργητές στη Βούλα με σκοπό την ανταλλαγή αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε και τη δοκιμή δωρεάν βιολογικών προϊόντων.

Στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε λαϊκό, χαριστικό, ανταλλακτικό παζάρι ανθρωπιστικής αλληλεγγύης. «Με τιμές "χωραφιού" από τα χέρια των αγροτών απ' ευθείας στους καταναλωτές». Αυτό είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής.

Με εθελοντές

Η πρωτοβουλία πολιτών «Στην Κόρινθο με ποδήλατο» διοργάνωσε ένα πρωτότυπο χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι. Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης ονομάζεται η πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από τη Μαγνησία. Στόχος είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Το «Μπορούμε», μια πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό, με τη στήριξη του Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων. Το Συριανό Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων, μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας. Η μονάδα ανταλλαγής είναι το συριανό ανταλλακτικό νόμισμα (ΣΑΝΟ). Στο Ρέθυμνο, το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου, μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντιάτρων και εθελοντών από τους εργαζομένους στις κοινωνικές δομές του δήμου. Οι ενέργειες στήριξης συμπολιτών μας, πολλές και αξιόλογες.

«Ανάδυση» των υποβρυχίων μιζών ζητεί η Αριστερά

Να δοθούν τα ονόματα των ανθρώπων που πήραν τις μίζες από την κατασκευή των υποβρυχίων στη Γερμανία ζητούν τα κόμματα της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του ανέφερε ότι «τα γερμανικά δικαστήρια, όπως και για τη Siemens έτσι και για την υπόθεση των υποβρυχίων, επί της ουσίας αθώωσαν και κάλυψαν την εταιρεία Φεροστάλ για τις μίζες και όμως εδώ τα κόμματα του συστήματος, του "ευρωμονόδρομου", την εμφανίζουν ως απόφαση τιμωρίας και κάθαρσης.

»Οι μίζες των μονοπωλίων και οι εξαγορασμένοι πολιτικοί είναι μόνο ένα στοιχείο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει παντού, και εδώ και στη Γερμανία. Απλώς κοροϊδεύουν το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να το εξυγιάνουν».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Για τις μίζες των υποβρυχίων καταδικάστηκαν στη Γερμανία αυτοί που τις έδωσαν. Γι' αυτούς που τις πήραν στην Ελλάδα βασιλεύει το σκοτάδι και η ατιμωρησία.

»Ορισμένοι δε από τους κατηγορούμενους γι' αυτό το σκάνδαλο, όπως ο κ. Μίχας, παραμένουν με κυβερνητική κάλυψη και ευθύνη σε υψηλές κρατικές θέσεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά από την άλλη σχολίασε ότι «η γερμανική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά ότι δόθηκαν μίζες περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των υποβρυχίων.

»Οι Ελληνες πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα γι' αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση. Απαιτούν να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ανθρώπων που πήραν τις μίζες και πού βρίσκονται τα χρήματα».

«Κίνδυνος για απάνθρωπη μεταχείριση στην Ελλάδα»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιολόγησε αίτημα αιτούντων άσυλο στη Μ.Βρετανία και την Ιρλανδία να μη μεταφερθούν στην Ελλάδα, διότι θα διατρέξουν τον κίνδυνο να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση...

Η όχι και τόσο κολακευτική για την Ελλάδα χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δημιουργεί νέα δεδομένα στην εφαρμογή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», που θέτει τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του κράτους-μέλους που είναι αρμόδιο να επιληφθεί αιτήσεως χορηγήσεως ασύλου η οποία υποβάλλεται εντός της Ε.Ε. Με βάση τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», οι 6 μετανάστες, προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράν και Αλγερία που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία, θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι διήλθαν από την ελληνική επικράτεια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως, το οποίο ερωτήθηκε από ιρλανδικό και βρετανικό δικαστήριο, αποφάνθηκε ότι «ο αιτών άσυλο δεν πρέπει να μεταφέρεται σε κράτος-μέλος όπου θα διατρέξει τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση». Το κράτος αυτό είναι η Ελλάδα...

Τα εν λόγω 6 άτομα που υπέβαλαν αίτηση ασύλου συνελήφθησαν στην Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία διερχόμενα από την Ελλάδα. Οι αρχές των δύο χωρών αποφάσισαν να τους επιστρέψουν στη χώρα μας κατ' εφαρμογήν του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», αλλά οι 6 άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης αυτής, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που απελαθούν στην Ελλάδα υπήρχε κίνδυνος προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Τα εθνικά δικαστήρια επιβεβαίωσαν ότι «οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα εμφανίζουν σοβαρές πλημμέλειες, το ποσοστό των περιπτώσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι εξαιρετικά χαμηλό στη χώρα αυτή... και συνθήκες υποδοχής των αιτούντων δεν είναι οι κατάλληλες». Και το Ευρωδικαστήριο συμφώνησε...

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Κακοκαιρία θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για όλες τις περιοχές τις Ελλάδας.

Αναλυτικά: Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Χιόνια θα υπάρξουν στα ορεινά αλλά και τις πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί και βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα υπάρξουν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα παραθαλάσσια τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Θα υπάρξουν χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρξουν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ τη νύχτα θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και πιθανόν στην αρχή της ημέρας καταιγίδες στα παραθαλάσσια.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρό καθώς και τι καιρό θα κάνει το επόμενο τριήμερο.

Δείτε τί καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)