Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Φοροκαταιγίδα...!!!

    Ραντεβού με τις εφορίες (ή, σωστότερα, με το Taxisnet στους υπολογιστές τους) θα έχουν περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, οι οποίες φέτος κρύβουν αρκετές παγίδες.
    Από αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει να στέλνει τα «ραβασάκια» στους φορολογουμένους, με την 30η Ιουνίου να είναι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
    Εντούτοις, πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ακόμα δεν έχουν λάβει καν ακόμη τη βεβαίωση αποδοχών του 2013 από τους αρμόδιους φορείς (ασφαλιστικά Ταμεία κλπ). Οσοι πάντως έχουν παλιούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να τους προμηθευτούν από την εφορία.
    Ωστόσο, η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων (που κανονικά θα ξεκινούσε κανονικά τη Δευτέρα) πήρε παράταση λίγων ημερών, καθώς η σχετική εφαρμογή δεν είναι εντελώς έτοιμη.
Τι αλλάζει φέτος
    Σημαντικές παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Το Ε1 δεν έχει τρανταχτές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, όμως παλαιότεροι «αθώοι» κωδικοί, φέτος αποτελούν ναρκοπέδιο για τους πολίτες. Μεταξύ αυτών, ο κωδικός 659- 660, στον πίνακα 6 (λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, κέρδη από μερίσματα, καθώς και τα πολυτεκνικά επιδόματα), όπως και η συμπλήρωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ όχι μόνο στην κύρια κατοικία αλλά και στη δευτερεύουσα και την εξοχική.
    Παράλληλα, φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ ο κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός του, μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ.
Τα χαράτσια του καλοκαιριού
    Παράλληλα, από τον Ιούνιο και Ιούλιο θα έρχονται για πληρωμή και άλλα τέσσερα χαράτσια:
- Το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 θα πληρώνουν κάθε δίμηνο 5.000.000 νοικοκυριά, μαζί με τους λογαριασμούς ΔΕΗ τον Ιούνιο. Το χαράτσι του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
- Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που θα έρθει τον Ιούνιο σε περίπου 500.000 φορολογούμενους που είχαν το 2011 κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις.
- Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2012 που θα πληρώσουν τον Ιούλιο όσοι κατείχαν την 1/1/12 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί επίσης με συντελεστές από 0,2% έως 2% και η πληρωμή θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις
- Τέλη του έτους, από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα πληρώνουν σε 4 δόσεις και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 οι περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους, άγγιξαν τις 30.000

Αδυναμία στην εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχει εκδώσει δηλώνει στην παρούσα φάση το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού.

Την ίδια ώρα είναι χιλιάδες οι εφέσεις και αγωγές που έχουν ασκηθεί από στρατιωτικούς συνταξιούχους και εκκρεμεί η εκδίκασή τους. Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρει ότι οι εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους άγγιξαν τις 30.000.

Όπως ειδικότερα εξηγεί ο κ. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος έγγραφο του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους (30.000 περίπου), οι οποίοι ζητούσαν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 3016/2002, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων».

Όπως, όμως προσθέτει ο υπουργός, «μετά την ισχύ του Ν. 4055/2012 για τη Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής, με τον οποίο εισήχθη και λειτουργεί ο θεσμός της πρότυπης δίκης στη δικονομική διαδικασία ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει εκδικασθεί από τα ανωτέρω Τμήματα σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων». Ο κ. Ρουπακιώτης ενημερώνει περαιτέρω ότι από 1.1.2013 μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής…» και των περικοπών που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις αυτές στους συνταξιούχους, έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα ενώπιον του ΙΙ Τμήματος, περίπου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος 2.288 εφέσεις.

Για την εκτέλεση πάντως των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρος. «Η εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή ο κανονισμός της σχετικής σύνταξης των ως άνω αποφάσεων, είναι αδύνατον να γίνει στην παρούσα φάση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού», αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης και επισημαίνει ότι επί 1.078 οργανικών θέσεων υπηρετούν, βάσει στοιχείων του Μαρτίου, μόνο 614 δικαστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων για συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το ΙΙ και το ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών που αναφύονται μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Δημοσίου σε σχέση πάντα με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ειδικά για το ΙΙΙ Τμήμα, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις στρατιωτικών συνταξιούχων, ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο προσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ένας από τους λόγους που καθυστερεί η εκδίκαση, όπως έχει επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι και ο μεγάλος αριθμός των προδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση από τον βουλευτή ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρωτοκολλούνται μετά από 4 με 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκτέλεσης των οριστικών αποφάσεων των Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

" Έρχεται «φακέλωμα» των καταθέσεων " . . .


«Μητρώο τραπεζικών λογαριασμών» δημιουργεί το Υπουργείο και η εφορία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τραπεζικά μας στοχεία.

Όλα τα τραπεζικά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων θα αποθηκεύονται στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών το οποίο θα δημιουργηθεί με ειδική διάταξη που θα περιληφθεί σε νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως την προσεχή Πέμπτη.
Είναι πλέον θέμα χρόνου οι υπηρεσίες να γνωρίζουν το ύψος και τις κινήσεις των καταθέσεων όλων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών συνταξιούχων κλπ.
Στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών όπως λέγεται θα περιληφθεί ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, η ημερομηνία δημιουργίας, τα στοιχεία δικαιούχου και συνδικαιούχων, αλλά και το σύνολο των καταθέσεων και των αναλήψεων. Οι ελεγκτές θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002, ενώ θα έχουν και πρόσβαση στα στοιχεία κινήσεων (αναλήψεις και καταθέσεις) από το 2008 και μετά.
Ουσιαστικά θα δημιουργείται αυτομάτως μέσω στοιχείων των τραπεζών μια βάση δεδομένων στην οποία μετά από σχετικό αίτημα εντός δύο ημερών οι αρμόδιοι ελεγκτές θα αποκτούν πρόσβαση για τον έλεγχο των ύποπτων για φοροδιαφυγή ατόμων.
Για τους ύποπτους για φοροδιαφυγή το μητρώο θα ενημερώνεται καθημερινά, για όλους τους υπόλοιπους καταθέτες η ενημέρωση θα γίνεται μια φορά το χρόνο.

Oι Αμερικανοι εκλεισαν τη πόρτα οριστικά(;)....!

Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα. - Ανησυχία από την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.


Επιβεβαιώνεται περίτρανα η εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το 1974.

Η επίσημη εκδοχή από τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που είχε προγραμματιστεί, του τελευταίου στις ΗΠΑ, είναι ότι δεν βρέθηκε κενή ημερομηνία.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έγινε δεκτός, με ιδιαίτερη επισημότητα και εγκαρδιότητα στο Λευκό Οίκο ενώ η Ουάσιγκτον φρόντισε να καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, τη σημασία που αποδίδει στην επίσκεψή του.

Οι ΗΠΑ θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ στην περιοχή και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις και με εμφανή ανησυχία. Παρά τις εργώδεις και κοπιώδεις προσπάθειες του κ. Αβραμόπουλου, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα ψυχρή απέναντι στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και την ελληνική πολιτική τάξη, την οποία έχει κατατάξει, στη μεγάλη της πλειοψηφία, στην επιρροή του Βερολίνου.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη, συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για το εθνικό τους νόμισμα. Τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία τους την έχουν εκφράσει πολλές φορές, σε υψηλό επίπεδο.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και αναφέρονται στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, που οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και όχι με μονομερείς ενέργειες.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν λάθος την επιλογή του Μαξίμου να ακυρώσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα μιλούσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Εκτιμούν ότι ήταν μια σπασμωδική αντίδραση, τη ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξη του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, ο μοναδικός ίσως πολιτικός που οι ΗΠΑ θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή, προσπαθεί να ξαναστήσει γέφυρες με την Ουάσιγκτον.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)