Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο «χορός» των φοροφυγάδων

Κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ 18 εκατ. ευρώ στη Θήβα, 22 επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια 8,9 εκατ. ευρώ, έναν δικηγόρο, δύο γιατρούς και τρεις επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις και τιμολόγια 2,2 εκατ. ευρώ εντόπισαν οι φοροελεγκτές

Οργιο φοροδιαφυγής διαπιστώνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε μία περίοδο κατά την οποία τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται. Από πρόσφατους ελέγχους προέκυψε πως οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σήμανε συναγερμό στον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές.

Σήμερα ο κ. Ζανιάς επισκέπτεται το ΣΔΟΕ, όπου αναμένεται να ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα. Οι φοροελεγκτές εντόπισαν:

  • Κύκλωμα απάτης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ που δρούσε στη Θήβα. Επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο οπωροκηπευτικών είχε στήσει, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ, βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων. Από το 2007 έως το 2010 εξέδωσε πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 18,053 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα δεν απέδωσε εισφορές στον ΕΛΓΑ ύψους 541.594 ευρώ.
  • 22 επιχειρήσεις να έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ. Ενας έμπορος δομικών υλικών από το Καματερό, ένας πολιτικός μηχανικός από το Καλαμάκι και ένας χονδρέμπορος μηχανημάτων από το Νέο Ψυχικό είχαν εκδώσει από το 2004 έως και το 2007 περίπου 300 πλαστά και εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ, με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.
  • Εναν δικηγόρο, δύο γιατρούς και τρεις επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος που διατηρεί γραφείο στο Καματερό εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει 248 αποδείξεις αξίας 1.632.581 ευρώ την περίοδο 2000-2010. Με τον τρόπο αυτό έκρυψε από την Εφορία τα «μαύρα» εισοδήματα που απέκτησε και για τα οποία δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο. Ο έλεγχος σε έναν καρδιοχειρουργό στου Ζωγράφου έδειξε ότι μόνο από τρεις αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει έκρυψε εισόδημα 10.750 ευρώ, ενώ για 60 αποδείξεις που δεν είχε εκδώσει ένας ενδοκρινολόγος στην Αθήνα έβαλε στην τσέπη 35.516 ευρώ.

Πρωτοβουλία Ολάντ για ευρωομόλογο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη μεθαυριανή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Κρίσιμης σημασίας αποφάσεις θα ληφθούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εισηγηθεί την έκδοση ευρωομολόγων, τον δανεισμό των κρατών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Με την ελληνική κρίση στο επίκεντρο πραγματοποιείται μεθαύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, η πρώτη που διεξάγεται μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τις καθοριστικής σημασίας επαφές των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8), στη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στην παρθενική του εμφάνιση ως πρόεδρος σε Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ολάντ αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μεταφέροντας στις αποσκευές του πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, δανεισμό των κρατών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οπως ο ίδιος δήλωσε από τις ΗΠΑ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης των G8, στο πλαίσιο της περιγραφής των ιδεών του για την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή βοήθειας στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, θα κάνει πρόταση για ευρωομόλογα. Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν θα είναι ο μόνος που θα τα προτείνει. «Είχα επιβεβαίωση γι' αυτό στη συνεδρίαση των G8», είπε χαρακτηριστικά.

Η άτυπη σύνοδος των Βρυξελλών αναμένεται να επικεντρωθεί στις εκκλήσεις του νέου Γάλλου προέδρου για μέτρα ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των προσπαθειών για μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε, μεταξύ άλλων, πως θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων -χρέους δηλαδή που εκδίδεται για ολόκληρο το νόμισμα και το οποίο εγγυάται από χώρες όπως η Γερμανία- ή για να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείσει απευθείας στις κυβερνήσεις.

Και οι δύο αυτές ιδέες αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τα ευρωομόλογα ως μια μακροπρόθεσμη προοπτική, εάν η Ευρώπη κάνει περισσότερα βήματα προς μια πιο σφιχτή πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Είναι αξιοσημείωτο πως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε να έχει πολιτική επιτυχία στη συνεδρίαση των G8, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για μια σημαντική «ήττα» που υπέστη η Γερμανίδα καγκελάριος.

Eιλικρινής συζήτηση
«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, όμως οι δεσμεύσεις για τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι κάποια χώρα απομονώθηκε», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στην ερώτηση εάν στη συνεδρίαση απομονώθηκε η Α. Μέρκελ. Σημείωσε, δε, πως «αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με όλους που έχουν σημασία στην Ευρώπη, φυσικά τη Γερμανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο». Οπως είπε εξάλλου, η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι όψεις του ίδιου νομίσματος».

Αλλά και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό υποστήριξε πως στην άτυπη σύνοδο της Τετάρτης πρέπει να συζητηθεί το θέμα του δανεισμού των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ.

Με συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να στείλουν ισχυρό σήμα υποστήριξης στον ελληνικό λαό, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο προστατευτισμός αλλά και ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΚΤ».

Στο ερώτημα εάν θα συμπεριληφθεί στη διαβούλευση της Τετάρτης ο δυνητικός δανεισμός από την ΕΚΤ προς τα μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Ερό δήλωσε: «Κανένα θέμα δεν αποτελεί για εμάς ταμπού. Επομένως, κι αυτό θα γίνει αντικείμενο της διαβούλευσής μας. Η ιδέα, είναι να χαράξουμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά χωρίς να πνίξουμε τους λαούς μας».

Συγχρόνως, ο Ερό εισηγείται να διατεθούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ υπέρ «αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων» στην Ελλάδα.

«Η αβεβαιότητα, σήμερα, ωθεί την Ελλάδα στην εκδήλωση πανικού στον τομέα των τραπεζών αλλά και προς μια πολιτική αστάθεια. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, δηλαδή να βρούμε τον τρόπο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τόνισε σχετικά.

«ΒΕΤΟ» ΟΛΑΝΤ
Σόιμπλε στο Eurogroup υπό... όρους

Αντίθετος με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως επικεφαλής του Eurogroup εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Der Spiegel».

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο κ. Ολάντ έχει ήδη εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το κατά πόσο θα μπορούσε να δεχθεί έναν Γερμανό ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Για να αναδειχθεί διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, σημειώνει το περιοδικό, ο κ. Ολάντ θέτει τον όρο να εγκαταλείψει ο κ. Σόιμπλε τη θέση του στην κυβέρνηση Μέρκελ και η καγκελάριος να συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Eμπόριο: «Έξι μήνες ζωής έχει το λιανεμπόριο»

Έκκληση προς την πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξουν έμπρακτά τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχει πληγεί «βάναυσα» από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία, έκανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής από το βήμα του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας»

«Εάν για τους επόμενους έξι μήνες η κατανάλωση συνεχίσει να υποχωρεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε το ελληνικό λιανεμπόριο θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής περιέγραψε από το βήμα του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας» που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Μάιου στην Αθήνα τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής και απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξουν έμπρακτά τον κλάδο που έχει πληγεί «βάναυσα» από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.

Ο κ. Μακρής ανέφερε ότι η κατανάλωση στο λιανεμπόριο μειώνεται με ρυθμούς που αγγίζουν το 25% ενώ κλείνουν χιλιάδες μικρά καταστήματα και καταρρέουν οι τοπικές αγορές. Μοναδική κερδισμένοι, επεσήμανε, είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (mall), τα οποία προσελκύουν την πλειονότητα των καταναλωτών. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ στάθηκε στην ανάγκη το Κράτος να σταθεί εδώ και τώρα δίπλα στο λιανεμπόριο και να σταματήσει να υψώνει εμπόδια και να παρεμβαίνει με νόμους που το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν τη λειτουργία του. Ως παράδειγμα έφερε τον εργατικό νόμο που επιβάλλει στις εταιρείες εάν προσλάβουν κάποιον που είναι ηλικίας άνω των 56 χρόνων και αποφασίσουν για οποιοδήποτε λόγο να τον απολύσουν τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις ασφαλιστικές του εισφορές.

«Αγκάθι» οι Κυριακές

Ειδική αναφορά έκανε και στην «εμμονή» της κυβέρνησης να μην επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα μέτρο που θα τόνωνε τις πωλήσεις και θα έδινε «ανάσα» σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν πως στις υπόλοιπες χώρες που τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές το 30% των πωλήσεων τους πραγματοποιείται τη συγκεκριμένη μέρα. «Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, όταν οι έμποροι του εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, αποφάσισε να το επιτρέψει. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Να τονωθεί ο τζίρος της αγοράς και παράλληλα να μπουν έσοδα στα ταμεία του Κράτους από φόρους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Μακρής, «το Κράτος θεωρεί του λιανέμπορους κλέφτες και επιμένει να τους αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο, με κορυφαίο παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο».

Αγώνας αντοχής

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο Computers, Γιώργος Γεράδρος από την πλευρά χαρακτήρισε τη μάχη με την οικονομική κρίση αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας ενώ τόνισε πως «η φθηνή χρηματοδότηση από τις τράπεζες έχει τελειώσει». «Οι εποχές που κάποιος μπορούσε να κάνει αρπαχτή, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς δίνουμε έμφαση στην υγιή ανάπτυξή του δικτύου και των εργασιών μας», είπε δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία του. Ο κ. Γεράδρος έστειλες επίσης το μήνυμα πως η Πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση ενώ υποστήριξε ότι για να επιβιώσει μια εταιρεία και να εξέλθει ισχυρότερη την επαύριον της κρίσης πρέπει να διαθέτει ευέλικτη δομή, η οποία θα της επιτρέψει να λάβει ταχύτατες αποφάσεις. Και αυτό γιατί αλλάζουν άρδην οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Βλάση Γεωργάτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται καθαρό μυαλό, ώστε να αναλύεις δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις που παρουσιάζονται και να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις.

Το τσεκούρι σε 13ο -14ο μισθό πάει... μετά τις εκλογές

Θα είναι το επίδομα αδείας του καλοκαιριού και το τελευταίο; Το δώρο των επόμενων Χριστουγέννων θα υπάρξει;Αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφαση πήγε για μετά τις εκλογές. Η δέσμευση της χώρας μέσω μνημονίου για αλλαγές σε αυτόν το τομέα αναβάλλονται καθώς αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις.

Τα σενάρια για το τι θα γίνει με τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα είναι τρία.

Το ένα το πιο σκληρό θα επιφέρει την κατάργησή τους που θα σημάνει μια ακόμη μείωση στις αποδοχές της τάξης του 15%.

Το δεύτερο σενάριο μιλά για ενσωμάτωσή τους στους μισθούς του χρόνου, ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το “μοντέλο” του δημοσίου με τρία ποσά: 500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)