Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μας χρεοκόπησε και έτρεξε στη Σοσιαλιστική Διεθνή για την… Αραβική Άνοιξη!

Ανήμερα της εθνικής εορτής!
Με έναν ορυμαγδό προπαγάνδας και κατηγορώντας συγχρόνως για προπαγάνδα όλους όσοι την κατακρίνουν, προσπαθεί από χθες η κυβέρνηση να μετατρέψει την απόλυτη αποτυχία σε... επιτυχία και το υποτιμητικό ύφος που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την χώρα μας στην… πιο ιστορική απόφαση.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδίδει εύσημα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και επιφυλάσσει σειρά ντροπιαστικων παραγράφων για την Ελλάδα, που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν… έχει διαβάσει:

Ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος «όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση» (προφανώς παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει).

Το 2020, μετά από εννιά χρόνια σκληρής λιτότητας και ποδοπάτησης της εθνικής της κυριαρχίας, το έλλειμμα προβλέπεται να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ, δηλαδή στο σημείο όπου βρισκόταν το 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του αποφάσισαν να… σώσουν τη χώρα!

Κι’ ακόμη, σύμφωνα με το κείμενο: «Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάζουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών και μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών και να γνωμοδοτούν επ’ αυτών πριν από την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και, εάν απαιτείται, θα προτείνει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους».

Αυτό σημαίνει ότι η «εθνικά ανεξάρτητη κυβέρνηση» δεν έχει πλέον δικαίωμα ούτε τον προϋπολογισμό του κράτους να καταρτίζει και το «εθνικά ανεξάρτητο κοινοβούλιο» θα ψηφίζει μόνον ό,τι προηγουμένως θα έχουν εγκρίνει οι ελεγκτές, που πλέον θα βρίσκονται μόνιμα στη χώρα μας – οπότε θα αποκτήσουν και οι υπουργοί, του κ. Σκανδαλίδη συμπεριλαμβανομένου, τους… μπάστακές τους.

Κάνοντας για άλλη μια φορά το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών έφθασαν στο σημείο να πουν πως οι ίδιοι ζήτησαν επιτηρητές, προφανώς παραδεχόμενοι, ότι οι ίδιοι είναι εντελώς ανίκανοι να εφαρμόσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Ομολόγησαν δηλαδή την ανεπάρκειά τους και έγιναν πρόθυμα εθελόδουλοι για να μην χάσουν την εξουσία τους.

Χθες, μετά την δημοσιοποίηση του Κειμένου των Συμπερασμάτων, δόθηκε κατά κύματα η μάχη της προπαγάνδας.

Πρώτα ο πρωθυπουργός με μια (ξενυχτισμένη) συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για «την πιο ιστορική απόφαση» και για απαλλαγή από το «ιστορικό βάρος», είπε ότι «κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν» και αντιστάθμισε την επιτροπεία με φληναφήματα περί «ανά τρίμηνο σόου» με την τρόικα – το οποίο οι ίδιοι προκαλούσαν με την απόλυτη απραξία τους.

Η δεύτερη (πρωθυπουργική) δόση προπαγάνδας, ήλθε κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τρίτη ήλθε με την αγόρευσή του στο υπουργικό συμβούλιο, που αυτή τη φορά απέφυγε να χειροκροτήσει όπως, αφρόνως, είχε πράξει τον περασμένο Ιούλιο.

Η τέταρτη ήλθε με το (μαγνητοσκοπημένο διότι βιαζόταν να φύγει για την Κρήτη) διάγγελμά του προς τον χειμαζόμενο λαό, το βράδυ της ίδιας μέρας, όπου ακούσαμε τα ίδια.

Η πέμπτη δόση προπαγάνδας ήλθε από τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που έδωσε συνέντευξη Τύπου για να μας πει κι’ αυτός πως η κυβέρνηση ζήτησε τον ασφυκτικό έλεγχο, ομολογώντας επίσης ανικανότητα και ανεπάρκεια.

Και βέβαια, επέμεινε στον επικοινωνιακό όρο «PSI plus» - για 21η Ιουλίου plus, είχε μιλήσει κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες και επομένως όλα ήσαν προδιαγεγραμμένα – μιλώντας για νέο πακέτο 130 δις ευρώ και αποφεύγοντας να ξαναμιλήσει για ψήφιση του νέου μνημονίου από 180 βουλευτές.

Προτίμησε να πει απλώς πως «καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».

Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου είχε σπεύσει να προεξοφλήσει, διερμηνεύοντας το εκλογικό σώμα, πως «ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές».

Και αφού έλυσε και αυτό το θέμα, αφού χρεοκόπησε τη χώρα και έκλεισε ραντεβού με τους επιτηρητές του, ο κ. Παπανδρέου σήμερα, ανήμερα της εθνικής γιορτής, έφυγε για τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για… τον αραβικό κόσμο!

Ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μπορούσε (όφειλε) να μην έχει ορίσει τη συνάντηση την ημέρα της εθνικής γιορτής. Το γεγονός δε ότι είχε ορίσει την συνάντηση προφανώς από πριν, αποκαλύπτει πως όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες ήσαν προαποφασισμένα και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης, όπως ισχυρίσθηκε χθες βράδυ.

Δηλαδή την ημέρα που ο ελληνικός λαός γιορτάζει το Έπος του 1940, ο πρωθυπουργός του γιορτάζει την… Αραβική Άνοιξη!

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο…

Τα παιδιά της Σ.Σ.Α.Σ., μας εκαναν περηφανους.....

«Πάρτι» στη Σοφοκλέους και στις ευρωπαϊκές αγορές

"Πάρτι" έγινε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Πέμπτης

Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες
Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες

"Πάρτι" έγινε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι δείκτες κινήθηκαν βίαια ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι η πολυπόθητη λύση που ανέμεναν ήρθε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδος ο DAX ανέβαινε 5,2%, ο CAC-40 κέρδιζε 5,91% και ο FTSE-10 με άνοδο 3,15%. Τα κέρδη τους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και μετά το κλείσιμο της Σοφοκλέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κέρδη ύψους 1,97% κατέγραφε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στα 1,4169 δολάρια. Η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν ακόμη μία επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και την ύστατη ώρα, βρήκε λύση.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικότερα ο γενικός δείκτης ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρότι το κούρεμα σε ποσοστό 50% των ελληνικών ομολόγων επιφέρει ζημιές ύψους 20 δισ. ευρώ στον κλάδο. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανέβαινε 18% φθάνοντας στα 2,13 ευρώ. Υψηλά ποσοστά κερδών σημείωνε η πλειονότητα των μετοχών του κλάδου. Τα κέρδη όμως περιορίζονταν όσο πλησίασε η λήξη της συνεδρίασης και σε μερικές περιπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη ύψους 6,11% στο 1,91 ευρώ.

«Πάρτι» στη Σοφοκλέους και στις ευρωπαϊκές αγορές

Επενδυτές
Στελέχη της αγοράς έλεγαν ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά χάρη στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, ενώ απουσιάζουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Προσέθεταν ότι η μεσομακροπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα κριθεί από τον χρόνο έλευσης εκείνων των επενδυτών που έχουν ορίζοντα τουλάχιστον ενός έτους. Η πλειονότητα των στελεχών θεωρεί ότι ο γενικός δείκτης μπορεί να επιστρέψει στην περιοχή των 780 μονάδων μέχρι να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές λεπτομέρειες του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,82% και ανήλθε στις 811,11 μονάδες. Στο σύνολο της αγοράς, με κέρδη έκλεισαν 138 μετοχές, 38 με ζημιές και 112 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 89,9 εκατ. ευρώ.

Μηδενική η επίπτωση στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Σχεδόν μηδενική αναμένεται να είναι η επίπτωση από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, διότι η αποτίμησή τους γίνεται σε καθημερινή βάση και μάλιστα στις τρέχουσες αξίες της αγοράς. Οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού παρουσίασαν κατά μέσον όρο απώλειες 17,58% το 2010, όταν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων είχαν χάσει έως το 70% της αξίας τους στις αγορές. Από τις αρχές του έτους οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές και διαμορφώνονται στο 19% για το σύνολο των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Κίνα: Ενδέχεται να επενδύσει 100 δισ. δολάρια στο EFSF

Tο ενδεχόμενο να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 72 δισ. ευρώ) για να συμβάλλει στις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εξετάζει η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο των Financial Times, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.

"Η Κίνα θα μπορούσε να εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισ. δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή σε ένα νέο ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. . . σε συνεργασία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις προθέσεις των κινέζων ηγετών", αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσουν από την Κίνα να συμβάλλει στην ενίσχυση του EFSF. Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι προτίθεται να το πράξει, αλλά θέλει "να εξερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους", δήλωσε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια, ώστε να υφίσταται το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του.

Ο διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο.

Η Κίνα διακρατεί ήδη κρατικό χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά και αντίστασης

Στο συμβολισμό με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα εστιάζουν τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Την αισιοδοξία ότι «δουλεύοντας όλοι μαζί θα γράψουμε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας» εκφράζει ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, εστιάζοντας παράλληλα στις ομοιότητες της περιόδου εκείνης με τη σημερινή.

«Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, προσθέτει, «καταβάλουμε πολύ μεγάλες και δύσκολες προσπάθειες». Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η χώρα δίνει τον δικό της μεγάλο αγώνα, που, όπως σημειώνει, «αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις».

«Το έπος του ΄40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το ''όχι'' των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας. Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» προσθέτει ο κ. Σαμαράς και καταλήγει: «Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας».

«Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του», τονίζει το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Οι θυσίες του αγώνα, ο μαζικός ηρωισμός, ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της υποταγής».

«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και τα οράματα για ελευθερία και πανανθρώπινη ειρήνη μένουν ζωντανά μέσα από τα σημερινά ΟΧΙ του λαού μας, μέσα από τους σημερινούς αγώνες».

Όπως αναφέρει, σήμερα λέμε:

- ΟΧΙ στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας

- ΟΧΙ στα ευρωπαϊκά πακέτα ψευδεπίγραφης διαγραφής του χρέους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική λεηλασία, σε οικονομικά αδιέξοδα και στον περιορισμό της δημοκρατίας, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας

- ΟΧΙ στις στρατιωτικές επεμβάσεις, στους πολέμους και στα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη

- ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

- ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων

- ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη

«Χαιρετίζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ως περισσότερο συμβολική για το έθνος, τη στιγμή αυτή, από ποτέ άλλοτε μεταπολιτευτικά», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Ποτέ -για πολλές δεκαετίες- δεν ήταν πιο επίκαιρο το πολύπλευρα διδακτικό το νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Τιμούμε τους αγωνιστές του 40’ και στους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης που τους διαδέχτηκαν: εκείνους που μοναδική τους σκέψη είχαν την πατρίδα, όχι το προσωπικό όχι το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.

«Αντί να πανηγυρίζει ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του για την απόφαση της ευρωζώνης, ας αναλογιστεί ότι 150 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή και 70 χρόνια μετά τη γερμανική κατοχή, παρέδωσε με αλλεπάλληλα "ναι" τη χώρα μας στους κατακτητές της πολιτισμένης Ευρώπης, με στόχο την ευημερία των "αγορών" και τη χρεοκοπία της Ελληνικής κοινωνίας», παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

«Ας μην λησμονεί η κυβέρνηση ότι το μεγάλο "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου είναι και θα παραμείνει στην ψυχή των Ελλήνων και ότι αποτελεί και σήμερα τη μοναδική αξιοπρεπή λύση και τη μοναδική υπερήφανη νίκη σε κάθε σύγχρονο πόλεμο», συμπληρώνει.

Μόνοι μας αντιμέτωποι με το έλλειμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί (στο κέντρο) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μεγάλη ανάσα στη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επιφέρει η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, χθες τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το «κούρεμα» από μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, δηλαδή εάν θα διαφοροποιηθεί ή όχι η σημερινή «συνταγή». Το βέβαιο είναι ότι στο εξής η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, αντιπαραθέσεις και απειλές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, έπεισε, στην ουσία υποχρέωσε, τους ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, να συναινέσουν σε ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 50%.

Ελάφρυνση 100 δισ.

Συνολικά η ελάφρυνση θα είναι της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει την υποχώρηση του ΑΕΠ από το 160% του ΑΕΠ σήμερα στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε από τον Ιανουάριο να αρχίσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας με νέες εκδόσεις.

Το επιτόκιο δανεισμού και η περίοδος αποπληρωμής των ομολόγων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και θα συζητηθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών. Ο στόχος για επίτευξη ποσοστού χρέους 120% του ΑΕΠ περιορίζει το εύρος των επιλογών.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια στην απόφαση για το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα νέα ομόλογα (ελληνικό δίκαιο ή αγγλικό δίκαιο) δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών. Το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί η Κομισιόν είναι 99,99%. Τα ομόλογα που θα περιληφθούν στη συμφωνία είναι περίπου 210 δισ. ευρώ, τα οποία έληγαν μέχρι το 2035.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι ανακοίνωσαν ένα νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ θα κληθεί να συμμετάσχει και το ΔΝΤ κάτι που θεωρείται βέβαιο. Το νέο μνημόνιο δηλαδή, το οποίο θα συνοδεύεται από επίσημα δάνεια (εταίροι και ΔΝΤ), ύψους 100 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊική Αρχή Τραπεζών το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το ποσό των 100 δισ. ευρώ. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει τις απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν.

Δέσμευση για 15 δισ.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πρόσθετες ιδιωτικοποίησης ή τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι προφανές ότι η μείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαχείρισή του. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα αρκετά πράγματα που σήμερα δεν μπορούν να απαντηθούν, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο σενάριο δηλαδή να ζει κάθε τρεις μήνες με το άγχος της επόμενης δόσης των δανείων.

Ειδικότερα, οι εταίροι μας ανέλαβαν τη ρύθμιση της διαχείρισης του χρέους, αλλά θα αφήσουν πλέον πάνω μας τη διαχείριση των ελλειμμάτων. Η αλλαγή στάσης που θα φανεί σαφέστατα στο νέο μνημόνιο ενέχει κινδύνους γιατί μέχρι τώρα βασιζόμασταν στα δάνεια των εταίρων και του ΔΝΤ προκειμένου να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και να καλύψει το κράτος τις λειτουργικές του ανάγκες.

Στο εξής το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με τη λογική ότι οι δαπάνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα έσοδα. Για να τηρήσουμε αυτή την προϋπόθεση θα πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε το συντομότερο από την ύφεση, διαφορετικά θα βρεθούμε πάλι στην ίδια αφετηρία που ήμασταν πριν τη σύνοδο.

Είναι, λοιπόν σαφές ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα της σημερινής οικονομικής πολιτικής στο επόμενο μνημόνιο, όμως, οι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν κάτι τέτοιο. Κι αυτό φαίνεται από τα συμπεράσματα της συνόδου που αναφέρονται στην Ελλάδα, όπου οι λέξεις δημοσιονομικής εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις υπερτερούν κατά κόρον της ανάγκης εξόδου από την ύφεση.

Από την άλλη, η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για μια πιο ασφυκτική επιτήρηση. Στα συμπεράσματα της συνόδου για πολιτικούς, αλλά και νομικούς λόγους, δεν αναφέρεται οι λέξεις κηδεμονία και επιτροπεία, άλλωστε δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τη Συνθήκη, γιατί θα αποτελούσε παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Ωστόσο, τονίζεται ότι «εθνικοί εμπειρογνώμονες» χωρών της ευρωζώνης θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα και θα ελέγχουν την πορεία της οικονομίας.

Αγνωστο πώς θα κινηθούν οι επενδυτές

Μια άλλη παράμετρος της συμφωνίας, που επετεύχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία προκαλεί αβεβαιότητα, αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα, είναι η συμπεριφορά των επενδυτών στο μέλλον έναντι της Ελλάδας, και ειδικότερα κατά πόσο θα πειστούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα μετά από ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα».

Πάντως, οι ηγέτες της ευρωζώνης στην προσπάθεια τους για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον απομείωση δημόσιου χρέους σε άλλη χώρα, επαναλαμβάνουν ότι «όσον αφορά τη γενική προσέγγισή για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, την απόφασή της 21ης Ιουλίου 2001, ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα».

«Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ επαναλαμβάνουν επισήμως την ακλόνητη βούλησή τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν επίσης στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μεταξύ των μέτρων είναι η υιοθέτηση είτε μέσω τροποποίησης του συντάγματος, είτε μέσω νόμου, της αρχής περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, το αργότερο από το 2012 και μετέπειτα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Σχετικά με τις άλλες αποφάσεις του «πακέτου» της συνολικής απάντησης, αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ώστε τα διαθέσιμά τους να φτάσουν στο 9% των χορηγούμενων δανείων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εκτιμά ότι το ποσό που θα απαιτηθεί θα φτάσει τα 106 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. αφορούν της ελληνικές τράπεζες, 26 δισ. ευρώ τις ισπανικές και 14,7 δισ. ευρώ τις ιταλικές.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αναζητηθεί αρχικά από τις αγορές, ενώ εάν δεν καταστεί δυνατή τότε οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν εθνική συνδρομή και για τις χώρες που δεν είναι σε θέση να την παράσχουν θα ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, ενισχύεται η δύναμη του ΕΤΧΣ σε περίπου 1 τρισ. ευρώ από τα 225 δισ. ευρώ, που έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμα υπό μορφή εγγυήσεων. Το επιπλέον ποσό θα προκύψει μέσω μόχλευσης. Το ΕΤΧΣ θα εγγυάται ένα μέρος της αξίας των ομολόγων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα το οποίο δεν προσδιορίζεται, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.

Ταυτόχρονα θα συσταθεί ένα νέος μηχανισμός με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, ο οποίος θα αναλάβει τη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτών κεφαλαίων. Τα δημόσια θα προέλθουν από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και τη Βραζιλία, χώρες που έχουν κάθε συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ έχουν δημόσια δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στο νέο ταμείο, τα χρήματα του οποίου θα διατίθεται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επικουρικά δηλαδή στο ΕΤΧΣ.

Υποβάθμιση της Κύπρου από S&P

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία μονάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία μονάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, η απόφαση ελήφθη λόγω της σημαντικής έκθεσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στο ελληνικό χρέος.

Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να σημειωθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει με την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή για έγκριση, τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράσχει στήριξη στις τράπεζες που θα επηρεασθούν από την απομείωση του ελληνικού χρέους με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή τους. Εξάλλου, καθησύχασε τους καταθέτες και τους συνεργάτες όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και αυτά που θα ακολουθήσουν θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα ληφθούν με μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα επισήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε ήδη να είχε απασχολήσει και τις τράπεζες, διότι η στήριξή τους δεν σημαίνει απαραίτητα παραχώρηση κεφαλαίων από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες θα επωμισθούν κάποιο βάρος από τις συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Κανονικά όχι».

Σε μια άλλη εξέλιξη σχετικά με το ελληνικό χρέος, η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, σύμφωνα και με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα και η Μαρφίν-Λαϊκή ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα κεφαλαιουχικά τους ελλείμματα που προέκυψαν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κεφαλαιακής άσκησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πρόσφατα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε συγκεκριμένα ότι το ίδρυμα είναι σε θέση να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίου που προέκυψαν από την άσκηση και την αυξημένη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 9%. Πρόσθεσε ότι με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κεφαλαιακής άσκησης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η Τράπεζα διατηρεί πολύ υψηλή ρευστότητα.

Όσον αφορά τη Μαρφίν Λαϊκή, οι ανάγκες της σε πρόσθετα κεφάλαια με βάση την κεφαλαιακή άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μέχρι τον Ιούνιο του 2012 θα είναι 2.116 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι μπορεί να τα καλύψει με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 700 εκατομμυρίων, με ομολογιακό δάνειο 600 εκατομμυρίων, με απομόχλευση ύψους 600 εκατομμυρίων και με αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας.

Η Μαρφίν Λαϊκή ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη οποιωνδήποτε πιθανών κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν, με την οριστικοποίηση της κεφαλαιακής άσκησης. Σύμφωνα με εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Κύπρος ως τον Ιούνιο του 2012 είναι 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βενιζέλος: "Το κούρεμα δε θα φέρει νέα μέτρα"

Απολογισμό της Συνόδου Κορυφής έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις της ήταν θετικές για την Ελλάδα. Απέκλεισε περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις και ξεκαθάρισε, πως στόχος είναι μέχρι το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο και να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ.

"Τα μέτρα για το 2011 και το 2012 είναι μέτρα που έχει ψηφίσει και έχει πάρει η Ελλάδα", όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία για το "κούρεμα" δε θα φέρει νέα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις καθώς και σε νέα εισπρακτικά μέτρα, είπε πως "δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, εφόσον όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται".

Ετήσια ελάφρυνση 4,5 με 5 δισ. ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό

Κάνοντας απολογισμό της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι "πρώτον αποφασίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης από τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, την οποία θα πάρουμε πριν τα μέσα Νοεμβρίου".

Δεύτερον, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2012 - 2014.

Τρίτον, όπως τόνισε, το PSI πλέον είναι πιο δίκαιο και ισορροπημένο για την Ελλάδα και πιο σκληρό για τους τραπεζίτες. "Το PSI plus θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 2012", πρόσθεσε.

Αυτό που επιτυγχάνεται με τη συμφωνία, είπε, είναι μια αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας, ενώ διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προς όφελος των πολιτών.

"Όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου διατηρούνται στο ακέραιο και με την νέα απόφαση. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι, όπως είχα πει, μία συμφωνία '21ης Ιουλίου plus'. Με τα χρήματα αυτά καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών", τόνισε.

"Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα 50% σηματοδοτεί ετήσια ελάφρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό 4,5 με 5 δισ. ευρώ", επισήμανε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε τρεις αριθμούς, που θα κρίνουν την προσπάθεια εξυγίανσης.

Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι το νέο χρέος το 2020 να κινείται στο 120% του ΑΕΠ, ώστε το δημόσιο χρέος να καθίσταται βιώσιμο.

Δεύτερον, επετεύχθη στήριξη από το δημόσιο τομέα με 30 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο και τρίτον, ότι πρέπει η μείωση του δημοσίου χρέους να πλησιάζει στο 50% του ΑΕΠ σε σχέση με το 11,6% του ΑΕΠ του Ιουλίου. "Είναι πάνω από 4 φορές ευνοϊκότερη για την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν επηρεάζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος"

Αναφερόμενος στην συνεχή εποπτεία τεχνοκρατών της Τρόικα, υπογράμμισε πως αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των ελέγχων.

"Η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στην κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων. Όλοι οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν. Κι αυτό είναι ένα σύστημα ισορροπημένο.

Πρέπει η παρουσία των ελεγκτών να είναι συνεχής, για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα. Η δουλειά να γίνει ταχύτερα", υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμη, στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης, μιλώντας για το ραντεβού της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους τραπεζίτες, αλλά και τις συνομιλίες Μέρκελ-Σαρκοζί με το ΙΙF.

Η ζωή μετά το "κούρεμα" του χρέους

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μ. Γκλεζάκος μιλά στο NEWS 247 για τις επιπτώσεις του κουρέματος. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις, τις συντάξεις, τις περικοπές σε μισθούς και το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θεωρεί ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος την έκβαση των σκληρών και ολονύχτιων διαπραγματεύσεων των ηγετών της Ε.Ε. σχετικά με το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Γκλεζάκος απαντά στα ερωτήματα του ΝΕWS 247 που αφορούν στην πραγματική οικονομία, αλλά και "στην τσέπη" του μέσου Έλληνα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων στο 50%, ξεκινώντας βέβαια από το γεγονός ότι ο φόβος να χαθούν οι τραπεζικές κατεθέσεις, έχει πλέον απομακρυνθεί.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας αποτελεί για τον κ. Γκλεζάκο το ενδεχόμενο να εξέλθει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ στο μακροπρόθεσμο μέλλον, καθώς όπως υπογραμμίζει "με το κούρεμα που αποφασίστηκε και την απόφαση μόχλευσης του EFSF σημαίνει ότι η Γαλλία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη, προκειμένου να διαφυλάξουν το ευρώ".

Αν και ο κ. Γκλεζάκος εκφράζει φόβους για μία πλέον "ψαλιδισμένη" χρηματοδότηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα επιφέρουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην βιωσιμότητα της ελληνικής αγοράς, σημειώνει ότι "υπάρχουν πολλά σημεία που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η αντίδραση των αγορών".

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του συστήματος, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει όμως είναι "η ορθή δημόσια διοίκηση, για να μη χάσει η Ελλάδα μία ακόμα ευκαιρία να ορθοποδήσει".

* Το κούρεμα 50% πώς θα επηρεάσει τις καταθέσεις, τις τιμές των προϊόντων, αλλά και του γενικότερου βιοτικού μας επιπέδου;

Οι καταθέσεις είναι ασφαλέστερες από χτες, δεδομένου ότι επισήμως, ανακοινώθηκε η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας (ανακεφαλαιοποίηση) των τραπεζών.

Οι τιμές των προϊόντων δεν επηρεάζονται από το "κούρεμα", αλλά από τη δομή της αγοράς. Στην Ελλάδα, σε πολλούς κλάδους κυριαρχούν λίγες επιχειρήσεις (ολιγοπώλειο) και γι' αυτό εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της προσφοράς και ζήτησης.

Αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με το κούρεμα, αλλά θα πρέπει το κράτος να περιορίσει τη δύναμη των ολιγοπωλείων για να ανακουφιστούν τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα που σηκώνουν τα μεγάλα βάρη της κρίσης.

Το βιοτικό μας επίπεδο θα επηρεαστεί στην περίπτωση που δεν γίνουν βήματα προόδου στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, στη μείωση της σπατάλης και στη βελτίωση της οικονομίας μας. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί με καινούργια μέτρα αποστράγγισης των εισοδημάτων μας.

* Πόσο θα επηρεαστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η λήψη δανείων, αλλά και οι δείκτες ανεργίας;

Το "κούρεμα" βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας μας (εφόσον βέβαια η Δημόσια Διοίκηση κάνει σωστά τη δουλειά της), διότι το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο και η χρεοκοπία απομακρύνεται.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επενδυτική δραστηριότητα ενθαρρύνεται και οι καταναλωτές τολμούν να κάνουν δαπάνες που απέφευγαν όταν θεωρούσαν τη χρεοκοπία της χώρας πολύ πιθανή. Επομένως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να διευρύνουν τη δραστηριότητα τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά, φοβάμαι ότι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα μειωθεί, διότι οι τράπεζες έχουν κίνητρο να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους, στα πλαίσια του περιορισμού που τους επιβάλλουν οι αποφάσεις για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες πιο πολύ στη ρευστοποίηση ενός μέρους των δανείων τους παρά στη χορήγηση νέων. Όλα αυτά, όμως, θα φανούν στη συνέχεια, όταν θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και από τις αντιδράσεις των αγορών.

* Η Ελλάδα ξεπέρασε τον κίνδυνο να εξέλθει της ζώνης του ευρώ;

Η Ε.Ε. έκανε ένα βήμα μπροστά, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ενποίησης της (στο μακρυνό μέλλον).

Η απόφαση για τη μόχλευση του EFSF, σημαίνει ότι η Γερμανία, η Γαλία και οι άλλες χώρες είναι αποφασισμένες να σηκώσουν πρόσθετα βάρη, προκειμένου να διαφυλάξουν το ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής όσον αφορά τη συμμετοχή της στο ενιαίο νόμισμα. Μόνο με δικά μας μεγάλα λάθη και ασυγχώρητες αδράνειες θα κινδυνεύσουμε να βγούμε από τη νομισματική ένωση.

* Έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος ακόμα και στο μακροπρόθεσμο μέλλον;

Μετά τη χτεσινή σημαντική μείωση του χρέους μας, αλλά και με τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου, έχουμε πλέον ρεαλιστικές προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε.

Δεν πιστεύω ότι θα χάσουμε και αυτή την ευκαιρία παρά τις αδυναμίες του Κράτους αλλά και την ανορθόδοξη δομή της οικονομίας μας.

* Σε ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα υπάγονται οι επανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες;

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και ανακοινώσεις, οι τράπεζες μας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του φορέα που έχει συσταθεί στην Ελλάδα για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, εκτός αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν περί τα 20 δις ευρώ σε διάστημα λίγων μηνών. Δηλαδή, πρακτικά θα κρατικοποιηθούν.

Στη συνέχεια όμως, θα πρέπει να πωληθούν σε ιδιώτες (υπάρχει μάλιστα και κάποια εκτίμηση ότι η πώληση αυτή θα αποφέρει περί τα 16 δις ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα χρήματα που θα διατεθούν για τη στήριξη τους).

* Ποια είναι τα μελανά σημεία της δανειακής σύμβασης και τί μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα;

Θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλές λεπτομέρειες, τεχνικά θέματα κλπ για να καταρτισθεί η σχετική σύμβαση. Θεωρώ πάντως βέβαιο ότι η Ελλάδα θα δεσμευθεί με κάποιο τρόπο να έχει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012.

* Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ενδεδειγμένος τρόπος αξιοποίησης των τόκων από το "κούρεμα";

Θα έλεγα ότι το σχετικό ποσό θα πρέπει να αποτελέσει ένα μαξιλάρι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων από τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί και νέα αφαίμαξη των μικρομεσαίων εισοδηματιών.

Τα μυστικά του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία για τη συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, η οποία εξαπλώνεται και στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, περιέχουν πολλές ασάφειες, τα βασικά σημεία που μπορούμε να διακρίνουμε όσον αφορά την Ελλάδα είναι τα εξής:

*Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι 50% και θα είναι εθελοντικό. Το γεγονός ότι η Ευρώπη επιμένει ακόμα στην "εθελοντική συμμετοχή" των ιδιωτών είναι πολύ σημαντική. Είτε ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDC), είτε όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί.

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ζήτημα της ISDA (International Swaps and Derivatives Association), η απόφαση της οποίας για ενεργοποίησή τους θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο των αγορά των CDS.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με το εθελοντικό "κούρεμα", η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς "Selective Default" (επιλεκτικής χρεοκοπίας) και όχι ανεξέλεκτης χρεοκοπίας.

Έτσι, αποφέυγει τις δραματικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, που θα οδηγούσε τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση, καθώς για μήνες σε μια τέτοια περίπτωση θα στεκόταν όρθια μόνο με εξωτερική βοήθεια.

*Η απόφαση για το "κούρεμα" εξαιρεί τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

*Σύμφωνα με την απόφαση τα μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στο PSI ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

*Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε "εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέους που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές. Θα εκλάβουμε αυτή την απόφαση ως μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αλλά επιφυλασσόμαστε μέχρι να έχουμε πιο αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Η συμφωνία προβλέπει ότι στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

*Επιπλέον, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε "ελληνική" εποπτεία και εκτέλεση του νέου προγράμματος. Αυτό γίνεται για να καθυσηχαστούν οι φόβοι περί "εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας".

Πάντως, δεδομένης της αναποτελεσματικότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της ανικανότητας να προωθήσει και να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα στο παρελθόν, αυτό μπορεί στην πράξη να αλλάξει.

*Θα υπάρξει νέο Μνημόνιο

Με δεδομένο το "κούρεμα" 50%, το ερώτημα είναι να θα αφορά στο πλασματικό ποσό η στην Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV).

Κούρεμα NPV

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο "ονομαστικο χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές" και αυτό ίσως σημαίνει, το ποσό και όχι την ονομαστική του αξία.

Γι' αυτό το λόγο θα εξετάσουμε την περίπτωση του κουρέματος του NPV. Ένα κούρεμα 50% στο Net Present Value (Καθαρή Παρούσα Αξία), θα επιτευχθεί, αν για παράδειγμα μειωθεί κατά μέσο όρο το κάθε ομόλογο κατά 2% και οι εγγυήσεις στο 50% από 100% που είναι σήμερα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα 30 δισ. ευρώ, στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ως συνεισφορά των κρατών-μελών στο PSI, φτάνουν ίσα ίσα για το απόθεμα των ελληνικών ομολόγων.

Με άλλα λόγια, αν όλο το ποσό των 177 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα προς ανταλλαγή ελληνικά ομόλογα (εκτός αυτών που κατέχει η ΕΚΤ) ανταλλαχθεί με ένα ομόλογο διάρκειας 30 ετών με εγγύηση 50%, η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει ένα μηδενικό ομόλογο αξίας 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπολογίζοντας προσεκτικά όμως, η μείωση στο χρέος σε αναλογία με το ΑΕΠ, βάσει του κεφαλαίου (μηδενικό ομολογο) και του παθητικού (ομόλογου 30 ετών) θα είναι περίπου 56 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι την πρώτη μέρα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, το χρέος της Ελλάδας θα αγγίζει το 136% του ΑΕΠ και μέχρι το 2020 θα μπορούσε να πέσει στο 120%.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, θα χρειαστεί να εξυπηρετεί αυτό το χρέος από τη μέρα της ανταλλαγής.

Σε ένα ποσοστό 2,5% των ομολόγων αυτό θα σημαίνει 5 δισεκατομμύρια σε τόκους μόνο σε ένα χρόνο.

Η Ελλάδα, δυστυχώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει τους στόχους που τίθενται χωρίς εξωτερική βοήθεια ή περίοδο χάριτος.

Ονομαστική μείωση

Ένα 50% της μείωσης στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος κατά 88,5 δισεκατομμύρια και θα επιφέρει μείωση στο χρέος περίπου στο 124% του ΑΕΠ.

Εφόσον δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για τα νέα ομόλογα και ούτε τη μορφή των εγγυήσεων, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι ακριβώς θα γίνει με την πλασματική μείωση.

Συνδυσμένες κινήσεις (ονομαστική μείωση, 15% μετρητά, απώλειες NPV)

Μια άλλη δυνατότητα είναι ο συνδυασμός κινήσεων. Μια μείωση στην ονομαστική αξία με ταυτόχρονη μείωση της Καθαρής Πραγματικής Αξίας των νέων ομολόγων και εξόφληση με μετρητά στο 15%.

Αυτή η λύση είχε διαρρεύσει λίγες ημέρες πριν ως εναλλακτική. Η πληρωμή σε μετρητά στο 15%, δηλαδή 26 δισεκατομμύρια στα 177, του αποθέματος των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, συνδυάζεται καλά με τα 30 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για το PSI.

Σε αυτή την περίπτωση το 50% της ονομαστικής αξίας (88,5 δισ. ευρώ λιγότερα στο χρέος), σε συνδυασμό με την πληρωμή σε μετρητά θα ρίξει το χρέος στο 135% του ΑΕΠ.

Η νομική πλευρά της συμφωνίας

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Περιμένουμε όμως ότι οι κάτοχοι ομολόγων, που θα υποστούν τώρα το κούρεμα, στο απαιτησουν την προστασία του αγγλικού δικαιου στο μέλλον.

Αν αυτό ισχύει, τότε βάσει των επικρατέστερων σεναρίων, το 100% σχεδόν του ελληνικού χρέους, είτε με τη μορφή ομολόγων είτε με τη μορφή διμερών δανείων θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο.

Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ελλάδας να ασκεί έλεγχο στο χρέος της και μια μελλοντική ελεγχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους θα είναι πολύ πιο επώδυνη.

Συμπεράσματα-Οι ελληνικές τράπεζες

Η λύση που δόθηκε στην ελληνική κρίση χρέους, δεν μοιάζει επαρκής, καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι μεγάλα ποσά, ώστε να εξυπηρετήσει το νέο δάνειο. Επίσης υπάρχει αμφισημία σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μετά την ανταλλαγή.

Ένα "κούρεμα" 50% θα σημαίνει άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Το ερώτημα είναι αν η εθνικοποίηση θα γίνει μέσω κοινών μετοχών ή προνομιούχων;

Η επιλογή των κοινών μετοχών θα αλλάξει όχι μόνο την ιδιοκτησία, αλλά θα τις θέσει και κάτω από άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας). Σε αυτήν την περίπτωση τα κίνητρα των πιστωτών μας θα εχουν αλλάξει αφού πλέον το χρέος θα έχει περασει σε κράτη και πολιτικούς που ενδέχεται να έχουν άλλους στόχους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)