Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

10 μαθήματα ζωής που παίρνουμε από τα παιδιά μας …


12Νομίζουμε ότι μεγαλώνουμε εμείς τα παιδιά μας, όμως από πολλές απόψεις εκείνα δείχνουν σε εμάς μερικές από τις πιο μεγάλες αλήθειες της ζωής. Όταν εσείς αρχίζετε να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει πια τίποτα συναρπαστικό, εκείνο ανακαλύπτει έκθαμβο το θαύμα της φύσης στα φτερά μιας πεταλούδας. Όταν εσείς αγχώνεστε για να οργανώσετε και την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητας, εκείνο χοροπηδάει αμέριμνο μέσα σε μια γούβα με νερό της βροχής γιατί… έτσι του ήρθε. Κι ενώ εσείς παραιτείστε από την προσπάθεια να διεκδικήσετε κάτι που θέλετε, εκείνο προσπαθεί για εκατοστή φορά να στήσει το κάστρο του που συνέχεια πέφτει κάτω.
 Τα παιδιά αξίζουν την επιβράβευση, μόνο και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη ζωή. Κι αν τα παρακολουθήσουμε προσεκτικά, μπορούμε κι εμείς οι ενήλικες να πάρουμε πολύ σημαντικά μαθήματα. Όπως…

1. Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ
Τα μικρά παιδιά δεν τα παρατάνε ποτέ. Ακόμα κι αν εσείς συχνά εκνευρίζεστε από την επιμονή τους να σας πείσουν να φτιάξετε το ίδιο παζλ ξανά και ξανά, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι το πείσμα τους πολλές φορές βγαίνει σε καλό. Φανταστείτε πόσα πράγματα μπορεί να είχατε πετύχει στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή εάν είχατε επιμείνει λίγο περισσότερο.

TIP
Ποτέ μην αποπαίρνετε το παιδί γιατί σας ζητάει να του διαβάσετε ξανά το αγαπημένο του παραμύθι. Η επανάληψη είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Έτσι, τη στιγμή που εσείς νιώθετε να σας πιάνει «υστερία» λέγοντας ξανά «μια φορά κι έναν καιρό…», εκείνο ακούγοντας μια οικεία ιστορία αναπτύσσει νέες συνδέσεις μέσα στο μυαλουδάκι του.

2. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ
Κάθε μέρα τα παιδιά ανακαλύπτουν κι ένα καινούργιο θαύμα. Ένα λουλούδι με «τέεεεεελεειο χρώμα», μια χιονισμένη μέρα, ακόμα και η διαδρομή του μετρό μπορούν μέσα από την παιδική ματιά να οδηγήσουν κι εμάς σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο θεώρησης της ζωής.

TIP
Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά ενός παιδιού και μοιραστείτε μαζί του το θαύμα της φύσης. Ακόμα κι αν, π.χ. για εσάς πρόκειται απλώς για ένα συνηθισμένο σπουργιτάκι, εκείνο με τη βοήθειά του ανακαλύπτει έναν μαγικό, υπέροχο κόσμο.

3. ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Τα παιδιά γελάνε πολύ, περισσότερες από 400 φορές την ημέρα. Αντίθετα, ένας ενήλικας γελάει κατά μέσο όρο 15 φορές την ημέρα. Ζώντας με ένα παιδί, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε να γελάτε περισσότερο, κάτι που αποδεδειγμένα θα κάνει καλό όχι μόνο στη διάθεση αλλά και στην υγεία σας. Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνοντας τη μεταφορά του οξυγόνου, ενώ παράλληλα θρέφει τους ιστούς σε όλο το σώμα και ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, οι γυναίκες φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από τη δράση του σε σχέση με τους άντρες.

4. ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Τα παιδιά δεν στεναχωριούνται ποτέ για κάτι που έγινε παλιότερα, ούτε αγχώνονται για το τι πρόκειται να συμβεί σε μία ώρα, πόσο μάλλον για το τι θα τους ξημερώσει αύριο. Ζώντας το παρόν καταφέρνουν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, κάτι που -παραδεχτείτε το- δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που σας συνέβη.

TIP
Ακριβώς επειδή τα παιδιά ζουν στο «εδώ και τώρα», πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μεταβούν από τη μια κατάσταση στην άλλη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν εάν τους ζητήσετε να σταματήσουν ΤΩΡΑ το παιχνίδι για να καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να τα προειδοποιείτε κάθε φορά, ορίζοντας το χρονικό περιθώριο που τους δίνετε για να κάνουν αυτό που ζητάτε. Π.χ., «σε πέντε λεπτά θα κλείσεις την τηλεόραση και θα κάνουμε μπάνιο».

5. ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
Ένα παιδί δεν κρατάει ποτέ κακία σε κανέναν. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που το έκανε να «χτυπιέται» στο πάτωμα, μετά από λίγα λεπτά θα είναι σαν να μη συνέβη ποτέ. Για εκείνο, το ουράνιο τόξο βγαίνει πάντα μετά την μπόρα, ενώ οι «μεγάλοι» συχνά δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε πράγματα που μας πλήγωσαν.

TIP
Όσο άτακτο κι αν ήταν το παιδί, όσο έντονα κι αν χρειάστηκε να το μαλώσετε, φροντίστε μόλις λήξει η περίοδος τιμωρίας να του δείξετε ότι δεν κρατάτε κακία. Το να θυμίζετε συνεχώς στο παιδί παλιότερες άσχημες συμπεριφορές του δεν θα σας προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, ένα φιλί και μια ζεστή αγκαλιά θα σας βοηθήσει και τους δύο να κάνετε μια καινούργια αρχή.

6. Η «ΑΠΟΤΥΧΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
Οι ενήλικες φοβόμαστε την αποτυχία και δεν διστάζουμε να αρνηθούμε να ασχοληθούμε με κάτι μόνο και μόνο από το φόβο μήπως δεν το κάνουμε καλά. Την ίδια στιγμή, το παιδί μας δεν έχει τέτοιες ανησυχίες και δηλώνει με τεράστια ευκολία «μάστορας», επειδή μόλις απέκτησε το πρώτο του κατσαβίδι ή επιμένει να βοηθήσει στο πλύσιμο των πιάτων ακόμα κι αν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σπάσει τα μισά. Όμως, μέσα από τις δοκιμές και τα λάθη που αναμφισβήτητα θα κάνει στην πορεία, είναι βέβαιο ότι θα πάρει πολλά μαθήματα για τη ζωή.

TIP
Προσπαθήστε να τιθασεύσετε την παρόρμησή σας να το προφυλάξετε από οτιδήποτε και μην παρεμβαίνετε κάθε φορά που πάει να κάνει κάτι στραβά, εκτός βέβαια κι αν αυτό που κάνει είναι απειλητικό για την υγεία ή τη σωματική του ακεραιότητα. Αφήστε του το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί μόνο του μια κατάσταση. Κι αν στην προσπάθειά του να διορθώσει το λάθος του αρχίσει να εκνευρίζεται, προτείνετέ του κάποιες λύσεις, αποφεύγοντας να διορθώσετε τα πράγματα για λογαριασμό του.

7. ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ
Οι αγκαλιές, οι τρυφερές κουβέντες και οι εκφράσεις αγάπης δεν είναι ποτέ αρκετές για ένα παιδί. Όμως όσο πιθανό είναι να αφήσει το παιχνίδι του για να σας δώσει ένα ρουφηχτό φιλί, άλλο τόσο πιθανό είναι να ξεσπάσει σε κλάματα ή φωνές. Το να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι σημαντικό κομμάτι της πορείας ενός παιδιού προς την ενηλικίωση. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να καταπιέζουμε δηλαδή συναισθήματα που είναι προτιμότερο να εκφράζονται.

TIP
Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να μάθει σταδιακά να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του όταν αντιληφθεί τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθει κάθε φορά. Εάν, για παράδειγμα, έχει θυμώσει επειδή κάποιο άλλο παιδί πήρε τα παιχνίδια του, εξηγήστε του ότι είναι λογικό να νιώθει θυμό, αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να χτυπάει ή να δαγκώνει. Μην αμφισβητήσετε αυτό που νιώθει, αλλά βοηθήστε το να το διαχειριστεί.

8. Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ
Ελάχιστες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους ενηλίκους που βασίζονται στην ανιδιοτελή αγάπη. Όμως αυτό ακριβώς είναι που νιώθει το παιδί σας για εσάς. Εκείνο δεν χρειάζεται αποδείξεις, ανταλλάγματα ή συγκεκριμένες συνθήκες για να αγαπήσει.

TIP
Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι κι εσείς το αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο. Μην μπείτε ποτέ στον πειρασμό να «αρνηθείτε» την αγάπη σας εξαιτίας μιας κακής πράξης του. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ότι έχει καταλάβει πως αυτό που κατακρίνετε κάθε φορά είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί.

9. ΖΗΤΩ Ο ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ
Έτσι δρα το παιδί… αυθόρμητα. Δεν χρειάζεται να έχει επενδύσει ώρες συλλογισμών πριν από κάθε του πράξη, ούτε νοιάζεται πολύ για τις συνέπειες. Εννοείται ότι το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με εμάς τους μεγάλους. Πολύ συχνά πιεζόμαστε από το βάρος των ενδεχόμενων συνεπειών τόσο, που προτιμάμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Κι όμως… Σκεφτείτε πόσο χαλαρωτικό θα ήταν να μπορούσαμε πού και πού να αφήσουμε στην άκρη αυτά που πρέπει και να κάνουμε απλώς ό,τι μας αρέσει.

TIP
Μερικές φορές ο αυθορμητισμός του παιδιού μπορεί να βρει ακραίους τρόπους έκφρασης. Όπως, για παράδειγμα, όταν αρνείται να φορέσει τα ρούχα που του διαλέξατε για να πάει στο νηπιαγωγείο. Σε αυτή την περίπτωση είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε για ποιους λόγους αξίζει να καταπιέσετε τον αυθορμητισμό του και για ποιους όχι. Με άλλα λόγια, σίγουρα δεν θα του επιτρέπατε να βάλει το μαγιό του για να πάει στο σχολείο, όμως στ’ αλήθεια πειράζει τόσο πολύ να είναι ντυμένος Batman στην επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς;

10. ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΙ ΕΝΑ «ΜΠΡΑΒΟ»
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να «φέρετε στα νερά σας» ένα παιδί είναι χρησιμοποιώντας ως μέσο τον έπαινο. Πείτε του «μπράβο» που τρώει το φαγητό του σαν μεγάλος, κι αμέσως θα πιάσει το πιρούνι, ακόμα κι αν μέχρι εκείνη τη στιγμή αρνιόταν να κατεβάσει μπουκιά. Πείτε του πόσο καλός μεγάλος αδερφός είναι και θα αφήσει το παιχνίδι για να δώσει στο μικρό αδερφάκι του ένα φιλί. Όμως στον κόσμο των μεγάλων ο έπαινος και η ενθάρρυνση είναι στοιχεία που σπάνια αξιοποιούμε, πιστεύοντας ίσως πως αρκεί να διεκπεραιώνεις τις υποχρεώσεις σου. Κι όμως, που και που είναι ωραίο να λες και να ακούς ότι κάτι έχεις κάνει καλά.

TIP
Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προσοχή σας, ακόμα κι όταν τη διεκδικούν με λανθασμένο τρόπο. Προσπαθήστε να τα επαινείτε συχνά για τις σωστές συμπεριφορές, αλλά μη δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι δεν θα θέλατε να επαναλάβει. Αν, για παράδειγμα, ζητάει κάτι φωνάζοντας και ρίχνοντας μπουνιές στον αέρα, απλώς αγνοήστε το μέχρι να ηρεμήσει. Από την άλλη, πείτε του πόσο χαίρεστε που μπορεί να συζητάει ήρεμα και να ζητάει ευγενικά ό,τι θέλει.

Ποιοι άνεργοι δικαιούνται 18.900 "επιταγές" ως 2.700 ευρώ

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΕΟΙ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ
Προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου δίνει, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε 18.900 νέους ηλικίας έως 29 ετών για να ενεργοποιήσουν τα voucher - “επιταγές εισόδου” στην αγορά εργασίας που έμειναν αδιάθετα έως τις 31 Οκτωβρίου.
Τις επιταγές δικαιούνται οι επιλαχόντες από τις λίστες των άνεργων νέων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε 2 προγράμματα, για 35.000 θέσεις σε επιχειρήσεις (έμειναν αδιάθετα 8.900 voucher) καθώς και στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού (10.000 θέσεις από τις οποίες απορροφήθηκαν 3.000).
Με την ενεργοποίηση των επιταγών, οι νέοι αποκτούν δικαίωμα θεωρητικής και πρακτικής άσκησης και λαμβάνουν, μετά τη λήξη του προγράμματος, 2.700 ευρώ οι «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ» και 2.400€ οι «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών - απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Εξοδος ακόμα και στα 50 για δημόσιους υπαλλήλους

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι, αλλά και όσοι άντρες θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012.Στο Δημόσιο μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων  επιτρέπουν την «έξοδο» στους πενηντάρηδες, αρκεί να συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς.
Τυχεροί είναι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982, καθώς μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 απαιτείται η 35ετία, αλλά και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
 
Συγκεκριμένα, για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010, σύνταξη καταβάλλεται με 35ετία σε ηλικία 58 ετών. Ωστόσο, σταδιακά αυξάνονται τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και από φέτος απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς και το 62ο έτος.
25ετία
Για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 το όριο ηλικίας εξαρτάται άμεσα από το έτος που συμπληρώνεται η 25ετία.
Για τις γυναίκες ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν αν το δικαίωμα κλείδωσε μέχρι το τέλος του 2010, με πλήρη σύνταξη να δίνεται στα 60 και μειωμένη στα 55.
Τη διετία 2011-2012 προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας τόσο για πλήρη όσο και για μειωμένη σύνταξη. Ετσι, το 2011 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 61 (μειωμένη στα 56) και το 2012 στα 63 (μειωμένη στα 58).
Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο πριν από το 1983 και είναι έγγαμες ή μητέρες Εφόσον είχαν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Για όσες μητέρες ανηλίκων ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992, προβλέπεται πως μέχρι το τέλος του 2010 δίνεται σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 50 ετών.
Το 2011 το όριο πάει στα 52, το 2012 στα 55 και από φέτος μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι άντρες συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012 βγαίνουν ταχύτερα στη σύνταξη (με όρια ηλικίας αντίστοιχα με αυτά των γυναικών).
Για παράδειγμα, άντρας με ανήλικο που θεμελιώνει δικαίωμα το 2011 αποχωρεί στα 52, ενώ το 2012 το όριο πάει στα 55.
Σε αυτή την περίπτωση μεγάλοι χαμένοι είναι οι άντρες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς δεν υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης.
Τρίτεκνοι
Ειδικότερα, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 65 και μειωμένη στα 60 (ακόμα και αν υπάρχει ανήλικο τέκνο).
Ειδικό καθεστώς υπάρχει για τους τρίτεκνους, που συμπληρώνουν 20ετία μέχρι το τέλος του 2012. Για θεμελίωση το 2011 άντρες και γυναίκες με τρία τέκνα αποχωρούν με 21 έτη στα 52, ενώ το 2012 απαιτούνται 23 έτη και το 55ο έτος.
Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για τις μητέρες τριών τέκνων, που παίρνουν σύνταξη με 20ετία ανεξαρτήτως ορίου.
Τέλος, οι μητέρες ανάπηρων τέκνων συνταξιοδοτούνται με 25ετία στα 50, ενώ σχετική διάταξη ισχύει από το 2011 και για τους άντρες.
Κ. Κοκκαλιάρη - Γ. Φώσκολος

Δημόσιο: Ασφαλισμένοι από 1983 έως και 1992
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΑΠΟ 1.1.2011
 
 
 
Ετη Θεμελίωσης
Ο.Η.
Ετος θεμελίωσης (συμπλήρωση 25ετίας)
Ετη θεμελίωσης
Ο.Η.
 
 
 
 
Γυναίκες με ανήλικο παιδί 25
50
 
 
2011
25
52
 
 
 
 
2012
25
55
 
 
 
 
2013
25
67
 
 
 
 
Αντρες με ανήλικο παιδί 25
65
 
 
2011
25
52
 
 
 
 
2012
25
55
 
 
 
 
2013
25
67
 
 
 
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ετη θεμελίωσης
Ο.Η.
Ο.Η. (για- πρόωρη μειωμένη σύνταξη
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ετη για θεμελίωση
Ετος θεμελίωσης
Πλήρης Ο.Η.
Μειωμένη Ο.Η
Αντρες άγαμοι ή έγγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά
25
65
60
Αντρες και γυναίκες άγαμοι/ες ή έγγαμοι/ες ή χήροι/ες ή διαζευγμένοι/ ες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά
25
2011
61
56
25
2012
63
58
Γυναίκες άγαμες ή έγγαμες ή χήρες ή διαζευγμένες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά
25
60
55
 
25
 
2013
 
67
 
62
*Ο.Η.: Οριο Ηλικίας

Ψαλίδι 3 δισ. στα ταμεία

* Υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για κάλυψη "τρύπας" 3 δισ. στα ταμεία το 2014 ζητάει η τρόικα, πέραν των δρομολογημένων περικοπών σε επικουρικές και εφάπαξ, καθώς και των μέτρων για το δημοσιονομικό "κενό" των 2-3 δισ.
* Σε πλήρη ανάπτυξη τα σχέδια για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας και "πέναλτι" 20%-30% στις συντάξιμες αποδοχές
Δραματικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του έτους, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και θα τεθούν στο τραπέζι της αυριανής συνάντησης με την τρόικα. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει υπογράψει και πρέπει άμεσα να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να καλυφθούν: Απώλειες 800 εκατ. από την κατάργηση του λεγόμενου κοινωνικού πόρου, μείωση 1,8 δισ. στο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις και απώλειες 1 δισ. σε βάθος τριετίας από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, απώλειες που, αν επιμερισθούν, ισοδυναμούν με 350 εκατ. για το 2014.

Τα ΜΑΤ μπαίνουν στο στούντιο της ΕΡΑ ......

Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: "Ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά στη Δυτική Ελλάδα!" Διαβάστε περισσότερα: Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: "Ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά στη Δυτική Ελλάδα!"

Στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από τον καρκίνο, αλλά και στην δυνατότητα που έχουμε, αν κινηθούμε από εδώ και στο εξής όπως πρέπει, να διατηρήσουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά έναντι άλλων δυτικών κοινωνιών, αναφέρθηκε ο Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Παθολόγος - Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Διαχώρισε στο ρόλο τωνκαλλιεργητικών μεθόδων, των φυτοφαρμάκωνκαι της σωστής ή όχι χρήσης τους, σε σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου, ενώ παρουσιάζει και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν στην θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα στην Ηλεία, το 1991 και το 2001.Επίσης, μιλά για το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προληπτικής Ογκολογίας - στο οποίο είναι πρόεδρος - με στόχο τη βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Τέλος, ο κ.Γκινόπουλος, γνωστοποιεί, μέσω της εφημ. «Πατρίς» την επιθυμία του να εμπλακεί στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η κατάσταση-θέση του καρκίνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; «Αν και η πατρίδα μας είναι μέρος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κανείς θα περίμενε να υπάρχουν οι βασικές οργανωτικές δομές ελέγχου πληροφόρησης, εκ των οποίων θα προέλθουν οι κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, δεν υπάρχουν. Δηλαδή, καταγραφή της επίπτωσης και θνητότητας καρκίνου στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οργανωμένη για να μπορέσει να δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ευτυχώς, μεμονωμένες προσπάθειες ατόμων και εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσέφεραν έργο, όπως και η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Π.Ο), στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, η οποία ήταν από τις πρώτες που έκανε καταγραφή επίπτωσης και θνητότητας σε κάποιες περιφέρειες, η Ε.Ε.Π.Ο στην Δυτική Ελλάδα. Μοναδική δηλαδή πηγή πληροφόρησης που έχουμε μέχρι σήμερα, εδώ και 10 χρόνια περίπου, είναι αυτή η μελέτη. Το παραπάνω γεγονός είναι και αυτό απότοκο της κακοδαιμονίας που διέπει το έθνος μας τις προηγούμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που δεν έχουμε Αρχείο Νεοπλασιών,ώστε εξ αυτής της γνώσεως, να ερευνάται το γιατί και να βρίσκονται οι αιτίες μετά από μελέτες, αλλά και να λαμβάνονται μέτρα πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας των νεοπλασιών με την δημιουργία των αναγκαίων δομών. Κάνοντας χρήση της προαναφερόμενης μελέτης, την οποία επόπτευσα προσωπικώς μπορούμε να αναφέρουμε ότι μέσα σε μια δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης για την επόμενη δεκαετία, και σε επίπεδο ποσοστών μέσα στην δεκαετία αλλά και σε επίπεδο ρυθμού, δεδομένου ότι από γενικότερες μεγάλες μελέτες επιδημιολογικές της Ευρώπης το πλατό της αύξησης του καρκίνου θα το φτάσουμε περίπου το 2030, όπου θα σταματήσει και η προοδευτική του αύξηση, εφόσον βέβαια ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, από 22,5% το 1992 σε 25,5 το 2002, η επόμενη δεκαετία με βάσει την δική μας μελέτη αλλά και τις μεγάλες πανευρωπαϊκές προβλεπόταν, μέχρι σήμερα, να ήταν άνω του 3%. Παρόλα αυτά 25,5% συν 3%, πάει 28,5%. Ο μέσος όρος επίπτωσης και θνητότητας στην Ευρώπη αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα είναι της τάξεως του 33%, ακόμα είμαστε χαμηλά, σε σχέση με τα άλλα βιομηχανικά ανεπτυγμένα δυτικά κράτη. Αυτό το γεγονός μας δίνει ελπίδες, διότι, αν κινηθούμε από εδώ και εμπρός όπως πρέπει, μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά έναντι άλλων δυτικών κοινωνιών που ήδη αναλώνουν υψηλούς πόρους και διαθέτουν αρτιότερες δομές πρόληψης και θεραπείας των νεοπλασματικών νόσων. Αυτά τα χαμηλά ακόμα ποσοστά, τα οφείλουμε περισσότερο στην Μεσογειακή Διατροφή που αν την «τυποποιήσουμε» σαν μοντέλο κατανάλωσης σε επίπεδο γευμάτων, θα μπορούσαμε ακόμα και να την εμπορευτούμε με απίστευτα οφέλη οικονομικά. Βλέπε μοντελοποίηση της Ιταλίας, που πουλά γεύματα. «Θρέφει» ένα μεγάλο κομμάτι του ανεπτυγμένου κόσμου, ακόμη και εμάς τους ίδιους που δεν την έχουμε ανάγκη. Παγκόσμια Ιταλική κουζίνα, η οποία αποφέρει δις ευρώ στην Ιταλία». Έχετε εικόνα για τα ποσοστά θνησιμότητας, από τον καρκίνο, στην Ηλεία; «Είναι γεγονός, βάσει της δικής μας μελέτης, ότι την πρωτιά από θνησιμότητα από καρκίνο στην Δυτική Ελλάδα, την έχει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, με αμέσως επόμενο το νομό Ηλείας, και τρίτον, κατά σειρά, το νομό Αχαΐας. Τα παραπάνω ποσοστά πρωτιάς της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με την εκεί καλλιέργεια του καπνού και τη χρήση ανάλογων σκληρών ζιζανιοκτόνων τα οποία ήδη έχουν απαγορευθεί επισήμως από την ελληνική αγορά, αλλά δυστυχώς ακούγεται ότι ευρίσκονται ακόμα σε παράνομη χρήση. Τα ποσοστά της Ηλείας φαίνονται στον πίνακα». Συνδέεται η εμφάνιση της νόσου με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων; «Πρέπει να σταθούμε υπεύθυνα σε αυτή την ερώτηση και να αναλύσουμε επιμέρους προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, δηλαδή αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου,χωρίς όμως να οφείλονται σε αυτά καθεαυτά τα αγροτικά προϊόντα. Τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν την τιμή να έχουν πρώτη και κυρίαρχη θέση στην λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία όλοι τελευταία ευαγγελίζονται και προσπαθούν να μιμηθούν, στοχεύοντας όχι μόνο στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου και κατ’ επέκταση της θνητότητας αλλά και την μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νόσων,παχυσαρκίας, και των εξ’ αυτής παθολογιών. Όπως επίσης και της βελτίωσης και της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών, μετά από την διάγνωσή τους βάσει αποτελεσμάτων πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών. Η καλή διατροφή Μεσογειακών πιάτων, αυξάνει την ζωή ακόμα και των μεταστατικών ογκολογικών ασθενών. Γίνεται όμως η καλλιέργεια των αγροτικών μας προϊόντων με βάσει τα πρωτόκολλα ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων αλλά και θρεπτικών ουσιών και τέλος, οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι οι γνήσιοι σπόροι όπως θέλει να υπεραφανεύεται η Ευρώπη ότι δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη άδεια για εισαγωγή υβριδίων στην επίσημη καλλιέργεια και κατ’ επέκταση κατανάλωση; Γίνεται σωστή διαχείριση των ίδιων των φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων από τους καλλιεργητές μας γεωργούς; Αυτοί οι παράγοντες που μόλις προαναφέρθησαν φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα που έδειξε και η δική μας μελέτη. Δηλαδή η παράλογη, πέραν του δέοντος, ποσότητα που τυχόν χρησιμοποιούν οι αγρότες μας, η παράλογη χρήση στο χρόνο που ραντίζονται ή όχι τα προϊόντα και πότε γίνεται η συγκομιδή από τους ίδιους είναι οι κύριοι παράγοντες που εμπλέκονται σε επιβάρυνση της επίπτωσης στην αύξηση των νεοπλασιών που έχουν σχέση με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων». Τα προϊόντα που καταναλώνονται, πόσο σχέση έχουν με την εμφάνιση καρκίνων στις παιδικές ηλικίες; «Την τελευταία δεκαετία συναντούμε ολοένα και περισσότερο εμφάνιση καρκίνου στις παιδικές ηλικίες, κάτω των 20 ετών. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πράγματι οφείλονται στην επιμόλυνση με φυτοπροστατευτικά ή λιπάσματα των προϊόντων που καταναλώνονται δεδομένου ότι οι μικρές ηλικίες γενικότερα είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε μεταλλαξιογόνους παράγοντες όπως είναι τα φυτοπροστατευτικά αλλά και γενικότερα επιβάρυνση με λιπάσματα και παράγοντά τους στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Εδώ επίσης, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να αναφέρουμε χωρίς όμως να είναι αποδεδειγμένο πλήρως από μελέτες, ότι η πιθανότητα αύξησης μορφών καρκίνου στις νεαρές ηλικίες είναι ευκολότερο να οφείλεται σε υβρίδια από δημιουργία δηλαδή νέων οργανισμών στο εργαστήριο, που δεν έχουν να κάνουν με φυσικούς οργανισμούς, και είναι οργανισμοί τεχνητοί, παραγόμενοι από τον ίδιο τον άνθρωπο. Σε τέτοια διατροφή λοιπόν τα νέα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο μεταλλαξιογόνο δυναμικό των τεχνητών νέων οργανισμών. Ο άνθρωπος τοποθετήθηκε ή τοποθέτησε τον εαυτό του, χωρίς να τον τοποθετήσουν άλλες «εξουσίες» στην κορυφή της ζωικής και φυτικής πυραμίδας γιατί είναι ο μόνος που καταναλώνει τα πάντα υπέρ της δικής του ύπαρξης. Και προσπαθούμε πλέον να τον πάρουμε από αυτή την επίλεκτη και μοναδική θέση και να τον τοποθετήσουμε στην κορυφή ενός τεράστιου οικοδομήματος που αποτελείται από νεκρούς οργανισμούς. Γιατί νεκρούς οργανισμούς; Με το να του επιβάλουμε να καταναλώνει υβρίδια δηλαδή οργανισμούς ήδη πεθαμένους και εν τη ζωή τους, γιατί ένας ζωντανός οργανισμός, η πρώτη του υποχρέωση και κυρίαρχη ιδιότητα είναι η διαιώνισή του. Αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν αυτή την ιδιότητα, για λόγους οικονομικούς ή για λόγους μη δυνατότητας. Άρα, είναι πτώματα μη ικανά να αποτελέσουν τη σωστή διατροφή του ανθρώπου». Πόσο ρόλο παίζουν οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται; Είναι θέμα φυτοφαρμάκων ή μη ορθής χρήσης τους; Υπάρχει τρόπος πρόληψης και προστασίας; «Παίζουν λοιπόν ρόλο σοβαρό οι καλλιεργητικές μέθοδοι, δεδομένου, ότι γίνεται ουσιαστική αύξησης της δόσεως χορήγησης, ανά στρέμμα ή ανά μονάδα καλλιέργειας και αυτό γίνεται στο όνομα του φόβου από τον αγρότη μήπως η καλλιέργεια του δεν ευοδωθεί και μειωθεί το εισόδημά του. Πράγματι η ίδια η χρήση των πιθανώς αυξημένων δόσεων δεν γίνεται σωστά ούτε χορηγούνται με σωστό τρόπο ούτε τις σωστές στιγμές στους σωστούς χρόνους σε σχέση με την συγκομιδή ή την ανθοφορία. Το παραπάνω μοντέλο ενεργοποιεί ισχυρότερους μηχανισμούς προσαρμογής των παρασίτων και περαιτέρω ανάγκη για ισχυρότερα φυτοπροστατευτικά. Τέλος, δεν λαμβάνεται καμία ατομική προστασία από τους καλλιεργητές – γεωργούς όταν χορηγούν φάρμακα φυτοπροστατευτικά στις όποιες καλλιέργειές τους. εδώ θα ήθελα να τονίσω και κάτι ξεχωριστό που πολλές φορές κάποιοι το έχουμε αντιληφθεί. Περνώντας μόνο με το αυτοκίνητο μέσα από καλλιεργούμενες εκτάσεις αισθανόμαστε έντονα την μυρωδιά φυτοπροστατευτικών χωρίς καν να βλέπουμε αν εκείνη τη στιγμή αν ραντίζουν ή όχι. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ραντιστικές μηχανές που προκαλούν θύσανο ραντίσεως μέχρι και 100 μέτρων. Μπορούμε λοιπόν να λάβουμε προσωπικά μέτρα προστασίας και πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες μας για τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Υπάρχουν τρόποι δηλαδή πρόληψης και προστασίας. Επίσης, εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι πολλές φορές τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα στην γεωργία όμως πιο απαραίτητα από όλα είναι η ορθολογική χρήση αυτών, μαζί με τη λήψη προστατευτικών μέτρων που θα επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της πρόληψης και προστασίας, μέσα στα πλαίσια, μιας ολοκληρωμένης καλλιέργειας, όπως επίσης η διάδοση αλλά και η εμπέδωση στους καλλιεργητές ότι η τελειότερη μορφή είναι εκείνη της βιολογικής καλλιέργειας, η οποία όταν οργανωθεί πληρέστερα και ορθολογικά θα μπορέσει να κατεβάσει ακόμα και το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται σε σχέση με την κλασσική καλλιέργεια». Πως κρίνετε το επίπεδο περίθαλψης, στο ΕΣΥ και στην Περιφέρειά μας, ειδικά σε νόσους όπως αυτή του καρκίνου; «Στο νομό μας κυρίως πάσχουμε από κακή χρήση του ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι κατακερματισμένο σε όλη την επικράτεια του νομού χωρίς να είναι δυνατή η οργάνωση και ανάπτυξη σοβαρών ιατρικών τμημάτων που να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα του Ηλείου ασθενούς μέσα στο νομό του. Περνώντας τώρα στην οργάνωση αντικαρκινικών μονάδων για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, την θεραπεία, υποστήριξη του ογκολογικού ασθενούς στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω ιδιαίτερα γιατί ίσως κατηγορηθώ για αντικυβερνητική πολιτική. Ένα μόνο θα πω, το εξής, και ο καθένας από εμάς θα λάβει και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Σε όλη την Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κλίνες διαφόρων ειδικοτήτων ενώ δεν υπάρχει ούτε μία ογκολογική κλίνη πλήρους λειτουργίας και υποστήριξης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το επίπεδο στην Ογκολογία είναι ακόμα εμβρυικό. Ας αφήσουμε απέξω εκείνο της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης. Δεν το συζητώ καθόλου. Εκτός από κάποιες προσπάθειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγιναν πριν πολλά χρόνια, κάποιοι θα το θυμούνται στο νομό, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας». Προγραμματίζετε κάποια νέα έρευνα ή πρόγραμμα, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η Ηλεία; «Την τελευταία δεκαετία -υπογραμμίζει στην εφημερ. Πατρίς του Πύργου- μετά τα αποτελέσματα της έρευνας που τόσο είχαν εντυπωσιάσει και την Ηλεία, και την Δυτική Ελλάδα αλλά και το Πανελλήνιο γενικότερα, διαμέσου της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας ξεκινήσαμε και υποβάλλαμε πρόγραμμα πρόληψης – πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τη δε δεύτερη φορά ονοματίσαμε την Δυτική Ελλάδα αλλά περιοριστήκαμε τουλάχιστον για το νομό Ηλείας. Δυστυχώς κανένα δεν υλοποιήθηκε, για λόγους που δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην παρούσα φάση και θα το αποδώσω μόνον στην κακή τύχη. Όμως δεν κουραζόμαστε, δεν απελπιζόμαστε, δεν πτοούμαστε και επανατολμούμε και ετοιμάζουμε νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους, αυτή την φορά μαζί με την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας, ενεργοποιούμενοι και εμπνευσμένοι από τον ύψιστο στόχο της βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας ζωής των συνανθρώπων». Διαβάστε περισσότερα: Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: "Ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά στη Δυτική Ελλάδα!"

Ταξίαρχος εν αποστρατεία αυτοπυροβολήθηκε όταν έμαθε ότι του κάνουν έξωση

Αυτοπυροβολήθηκε στη θέα του δικαστικού επιμελητή που πήγε να του επιδώσει το χαρτί της έξωσης

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ένας 70χρονος άνδρας, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης... αντίκρισε στην πόρτα του Δικαστικό επιμελητή που ήθελε να του επιδώσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτί της έξωσης.

Ο ηλικιωμένος άνδρας ζήτησε από τον επιμελητή να του δώσει 5 λεπτά χρόνο , μπήκε στο σπίτι όπου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πήρε μια καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος. Στο σημείο, όπως είναι φυσικό επικράτησε αναστάτωση, κλήθηκε το ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν χτυπήθηκαν ζωτικά όργανα, ωστόσο η κατάσταση για τον 70χρονο χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο παρ' ολίγον αυτόχειρας είναι ταξίαρχος του στρατού εν αποστρατεία, και έχει δύο γιους.

Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: "Ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά στη Δυτική Ελλάδα!"Διαβάστε περισσότερα: Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: "Ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά στη Δυτική Ελλάδα!"
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)