Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Τσουνάμι με 12 ανατροπές προβλέπονται για το Ασφαλιστικό από τα τέλη του έτους, καθώς και ολόκληρο το 2015, με την τρόικα να βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα.
Οι αλλαγές που έρχονται αναμένεται να πλήξουν παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με τις μειώσεις στις συντάξεις να πηγαίνουν λίγο πίσω από το 2015, λόγω προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, μέχρι το 2017:
1 Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Αλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων. Δηλαδή, παραμένει ανοιχτό το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
2 Ο νέος «ασφαλιστικός χάρτης» θα διαμορφωθεί με την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ταμείων στη βάση της μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ. Η οποία -χωρίς να θιγούν προς το παρόν οι παροχές και οι συντάξεις- θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, σημαντικές εξοικονομήσεις, αλλά και εξορθολογισμό και ενιαιοποίηση των κανόνων λειτουργίας. Σήμερα υπάρχουν 70 διαφορετικοί κλάδοι και τομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και λογιστική αυτοτέλεια. Στο πλαίσιο αυτού του νέου, ενοποιημένου ασφαλιστικού τοπίου, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, και μάλιστα με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση.
3 Τα ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν προς το παρόν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί μέσα στο σύστημα, ενώ δεν αποκλείονται οι οριζόντιες περικοπές, οι οποίες θα είναι καθ' όλα εύκολες στη συνέχεια.
4 Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο τέλος του 2015, δηλαδή την ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών.
5 Ξεκινά άμεσα ένα μεγάλο έργο με το οποίο αντιμετωπίζονται οριστικά οι εκκρεμότητες όλων των κλάδων και τομέων των ασφαλιστικών ταμείων, με το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη ισολογισμών - απολογισμών.
6 Δημιουργία «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», με στόχο τη στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων.
7 Εχει ήδη ξεκινήσει το έργο της Κωδικοποίησης και Απλοποίησης της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας.
8 Εχει ήδη δρομολογηθεί, και ολοκληρώνεται το 2017, η δημιουργία ενός ενοποιημένου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.
Ολες οι συντάξεις
9 Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις: Η αρχή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όπου το ΕΤΕΑ, παρά την περικοπή κατά 5,2% των συντάξεων μέσα στο 2014, εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα. Υπολογίζεται δε ότι ο σχετικός λογαριασμός ξεφεύγει μέρα με την ημέρα και παρά την πληρωμή των εισφορών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (με την οποία οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ). Στο τέλος του έτους το έλλειμμα για το 2014 αναμένεται να εκτιναχτεί στα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 250 εκατ. αναμένεται να μεταφερθούν στο 2015 διά της επιμήκυνσης της «ουράς» αναμονής για την απόδοση των συντάξεων.
Μάλιστα το ΕΤΕΑ σταμάτησε να εκδίδει νέες συντάξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ακριβώς για να μην διευρυνθούν τα ελλείμματα. Υπολογίζεται ότι εκκρεμούν 180.000 νέες αιτήσεις.
Ετσι, και με βάση το νόμο για το «μηδενικό έλλειμμα χρήσης», δηλαδή τον ισοσκελισμό εξόδων και εσόδων, για το 2015 αναμένεται νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων της τάξης του 10%-15%. Θα είναι η 6η κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων από την υπογραφή των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να έχουν χάσει πάνω από το 35% των αποδοχών τους κατά μέσο όρο.
10 Νέες περικοπές στα εφάπαξ: Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο μαθηματικός τύπος για τον μελλοντικό υπολογισμό των εφάπαξ στα ταμεία Πρόνοιας, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της περικοπής που θα ισχύσει αναδρομικά για συνταξιοδοτήσεις από 1ης/9/2013 και μετά, όπως έγινε με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους.
11 Νέος Υπολογισμός Συντάξεων: Από τις αρχές του χρόνου ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Και επειδή ο νέος τρόπος αφορά σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014, αναμένεται να «πιάσει» όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.). Και αυτό γιατί μόνο στον ιδιωτικό τομέα η θεμελίωση νοείται με τη συμπλήρωση τόσο των απαιτουμένων ετών ασφάλισης όσο και της ηλικίας εξόδου. Αρα, όσοι συμπλήρωσαν (θεμελίωσαν) και τις δύο προϋποθέσεις εντός του 2014 συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς μέχρι 31/12/2014. Σε διαφορετική περίπτωση, εντάσσονται στο νέο τρόπο του τριπλού υπολογισμού: α. εθνική σύνταξη, β. υπολογισμός των αποδοχών με τον παλαιό τρόπο για τα έτη ασφάλισης μέχρι και το 2010 και γ. υπολογισμός των αποδοχών από 1ης/1/2011 και μετά με το νέο τρόπο.
Σε αυτό το καθεστώς δεν υπάγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2014. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η θεμελίωση επιτυγχάνεται μόνο με την υπαγωγή στην ασφάλιση για 25 έτη (μαζί με τα πλασματικά). Ειδικά για την καταβολή της εθνικής σύνταξης, το ύψος της οποίας είχε οριστεί στα 360 ευρώ το 2010 αλλά τώρα αμφισβητείται και αυτό το μέγεθος, καθώς το ύψος της εθνικής σύνταξης είχε συνδεθεί με τον πληθωρισμό .
12 Το ΕΚΑΣ βρίσκεται ξανά στο μικροσκόπιο των δανειστών, μετά την υποχρέωση καταβολής στους ηλικιωμένους άνω των 64 ετών (από 60 που ίσχυε) και στους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και στα ανήλικα τέκνα που λαμβάνουν το δικαίωμα σύνταξης θανάτου από τον έναν εκ των γονέων. Το βασικό σενάριο προβλέπει την ένταξη του σχετικού κονδυλίου στο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σε πρώτη φάση, μέσα στον επόμενο χρόνο, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, το ΕΚΑΣ αναμένεται να περιοριστεί ως προς το ύψος του. 

”Έφοδος” ζωόφιλων στο καταυλισμό τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο-Εικόνες φρίκης με νεκρά & κακοποιημένα σκυλιά!

Έφοδο στο καταυλισμό τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο διεξήχθη από τα ”Φαντάσματα του Ασπρόπυργου” και τα ”Αδεσποτάκια Γέρακα”.
  Σκοπός να απομακρυνθούν όσα περισσότερα ζώα ήταν εφικτό. Η κατάσταση, όπως περιγράφει εθελόντρια, ήταν τραγική.
” Στην πόρτα του καταυλισμού βρισκόταν ένα νεκρό σκυλί που το πέταξαν οι γύφτοι μετά στον κάδο. Όλα αυτά μπροστά μου. Ζώα παντού, αμέτρητα, σε άθλια κατάσταση”.
Σύμφωνα με την ομάδα των εθελοντών που κατέφθασαν στην περιοχή τα ζώα ουρλιάζουν απο τον καθημερινό βασανισμό τους.
Περισότερα από 30 σκυλιά βρίσκονται στο έλεος των αθίγγανων.
Άπειρα κουτάβια, σκυλιά με ψώρα, τραυματισμένα, πολλά μικρόσωμα ράτσας τσιουάουα, κηνυγόσκυλα και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.
Σύμφωνα με το dogw0rld.blogspot.gr πολλά από τα σκυλάκια σίγουρα είναι κλεμμένα και χρησιμοποιούνται για πώληση.
Οι εθελοντές απευθύνουν έκκληση σε όποιον επιθυμεί να πάρει μέρος στην επόμενη έφοδο, καθώς και σε όποιον μπορεί να φιλοξενήσει κάποιο από τα διασωθέντα ζωάκια να καλέσει στο 6984200368.
makeleio.gr

Ο ΠΑΠΠΑΣ ΤΗΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ



    Έγινε πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της Αγγλίδας Victoria Hislop.
    Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οιχανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.
    Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.
    - Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ' έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.
    Ο ιερέας έγνευσε συγκαταβατικά. Στα κοντινά κελιά ακούστηκε η κουβέντα κι άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι στο πλάι του ναού, εκεί που ήταν ένα μικρό χάλασμα, με λιγοστή θέα στο ιερό. Παραμόνευσαν οι χανσενικοί στο τέλος της Λειτουργίας κι είδαν τον παπά δακρυσμένο και γονατιστό στην Ιερή Πρόθεση να κάνει την κατάλυση.
    Πέρασε μήνας. Οι χανσενικοί τον περίμεναν. Πίστευαν πως θά 'ρθει τούτη τη φορά ως ασθενής κι όχι ως ιερέας. Όμως ο παπάς επέστρεψε υγιής και ροδαλός κι άρχισε με ηθικό αναπτερωμένο να χτυπά την καμπάνα του παλιού ναΐσκου. Έκτοτε και για δέκα τουλάχιστον χρόνια η Σπιναλόγκα είχε τον ιερέα της. Οι χανσενικοί αναστύλωσαν μόνοι τους της εκκλησία και συνάμα αναστύλωσαν και την πίστη τους.  Κοινωνούσαν τακτικά και πάντα κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης, για να βεβαιωθούν πως το "θαύμα της Σπιναλόγκα" συνέβαινε ξανά και ξανά.
    To 1957, με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ο ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά το θάνατό τους. Ιδού, λοιπόν, ένας σύγχρονος αθόρυβος ήρωας, που δεν τιμήθηκε για το έργο του από κανέναν, και που -αν προσέξατε- δεν παραθέσαμε το όνομά του γιατί απλά δεν το γνωρίζουμε! Το γνωρίζει όμως -σίγουρα- ο Θεός! Κι αυτό μας αρκεί!
ΑΦΗΓΗΣΗ

    Ήμουνα λεπρός. Έζησα στη Σπιναλόγκα πολλά χρόνια. Η κατάστασή μας ήταν φρικτή. Η αρρώστια παραμόρφωνε τα πρόσωπά μας, έτρωγε τα άκρα μας. Πολλοί λεπροί ήταν χωρίς φρύδια, χωρίς μάτια, χωρίς μύτη, χωρίς χείλη, χωρίς δάκτυλα χεριών και ποδιών. Πολλών το σώμα σκεπαζόταν από μια φρικτή κρούστα. Οι πληγές ξερνούσαν πολλές φορές ακαθαρσίες και έτσι κολλούσε το σώμα με τα ρούχα. Και είχαν οι πληγές μια τρομερή βρώμα από πύο! Η ιατρική περίθαλψη ήταν ασήμαντη. Υπήρχε στο νησί ένας γιατρός και ήμαστε οι άρρωστοι περίπου εξακόσιοι! Και δεν έφταναν αυτά. Ζούσαμε οι περισσότεροι σε σπίτια μικρά, υγρά και ανήλια.
    Ο φόβος της μόλυνσης έκανε όλους τους υγιείς ανθρώπους να μην τολμούν να μας πλησιάσουν. Ήταν τούτο κάτι ανώτερο από τις δυνάμεις τους. Δεν μπορούσε η ψυχή να νικήσει τη σάρκα.
    Ο γιατρός, οι νοσοκόμες, οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι γυναίκες, που έπλυναν τα ρούχα μας, άφηναν το νησί της φρίκης λίγο πριν τη δύση του ηλίου και πήγαιναν με βενζινάκατο στην Πλάκα, που ήταν δυτικά και απέναντι τηςΣπιναλόγκας. Φεύγοντας έκλειναν την πελώρια πύλη του βενετσιάνικου τείχους, που χώριζε την αποβάθρα από το χωριό μας. Και μέναμε οι λεπροί ολομόναχοι. Συντροφιά με τη μοίρα μας! Η απομάκρυνσή τους βέβαια από το νησί ήταν δικαιολογημένη. Έπρεπε να ζήσουν μερικές ώρες μακριά από το «νησί των ζωντανών νεκρών», όπως αποκαλούσαν τηΣπιναλόγκα τότε δημοσιογράφοι των αθηναϊκών εφημερίδων.
    Τις δύσκολες ώρες όλοι μας, όταν δεν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι με τα μάτια καρφωμένα στο συνάνθρωπό μας, γονατιστοί στρέφομε τα μάτια μας προς τα άνω. Και εμείς, βρισκόμενοι στη Σπιναλόγκα, στο Γολγοθά του ανθρώπινου πόνου, πηγαίναμε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και προσευχόμαστε σιωπηλά. Νιώθαμε όλοι την ανάγκη ενός ιερέα. Εκείνος μόνο θα μπορούσε να μας παρηγορήσει με το λόγο του Θεού, να μας συμπαρασταθεί πνευματικά. Όμως ιερέας ερχόταν στο νησί μας από την Ελούντα μόνο δύο φορές το μήνα. Ερχόταν Σαββατόβραδο, έκανε τον εσπερινό και έφευγε. Ερχόταν πάλι την επόμενη μέρα, τελούσε τη Θεία Λειτουργία και έφευγε. Ερχόταν και άλλες φορές. Τότε όμως ερχόταν από αναπότρεπτη ανάγκη, για να κηδέψει τους νεκρούς μας!
    Κάποια μέρα καθόμαστε μερικοί άντρες στην αυλή του καφενείου μας, που ήταν κοντά στην πύλη. Τότε πιο πέραφάνηκε ένας ιερέας. Καταλάβαμε όλοι μας ότι ήρθε στο νησί, για να λειτουργήσει. Μόλις μας είδε ήρθε κοντά μας. Μας καλημέρισε με εγκαρδιότητα. Όλοι μας όρθιοι και με ελαφρά υπόκλιση τον καλωσορίσαμε. Κανένας μας όμως δεν έτεινε το χέρι του, για να τον χαιρετήσει. Ο λεπρός δεν πρέπει να χαιρετά με χειραψία. Κι αυτό, για να μη μεταδώσει την καταραμένη του αρρώστια. Τότε εκείνος μας χαιρέτησε όλους με χειραψία! Μας είπε απλά ότι θα μείνει κοντά μας, για να μας βοηθάει στην εκπλήρωση των χριστιανικών μας καθηκόντων. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη.
    Την άλλη μέρα πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Παρακολουθήσαμε όλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, που τελούσε με δωρική απλότητα και απροσμέτρητη ευσέβεια.  Την Κυριακή αυτή δεν μεταλάβαμε. Δεν είχαμε ενημερωθεί έγκαιρα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και δεν είχαμε νηστέψει. Στο τέλος της Λειτουργίας πήραμε από το χέρι του αντίδωρο. Και παίρνοντας το αντίδωρο του φιλούσαμε όλοι το χέρι! Ήταν κάτι που το επιδίωξε ο ίδιος. Καθώς έδινε το αντίδωρο, πλησίαζε το χέρι του στο στόμα μας. Όλων μας τα μάτια βούρκωσαν από συγκίνηση. Πριν έρθει εκείνος, το αντίδωρο το παίρναμε από ένα καλαμόπλεχτο πανέρι που τοποθετούσε ο νεωκόρος στο παγκάρι.
    Την επόμενη Κυριακή πήγαμε σχεδόν όλοι στην εκκλησία. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη, το ίδιο και το προαύλιό της. Τη μέρα αυτή μεταλάβαμε όλοι. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας είδαμε τον ιερέα μας να καταλύει ο,τι είχε απομείνει στο Άγιο Ποτήριο από τη μετάληψή μας! Ανοίξαμε όλοι τα ματιά μας από έκπληξη. Νομίζαμε ότι ονειρευόμαστε. Χοντρά και καυτά δάκρυα ανάβρυσαν από τα μάτια μας. Ο προηγούμενος ιερέας ο,τι απέμενε από τη μετάληψή μας -ασφαλώς κατά θεία οικονομία- το έχυνε στο χωνευτήρι.
    Ο ιερομόναχος Χρύσανθος έμενε κοντά μας νύκτα και μέρα. Και έμεινε κοντά μας δέκα χρόνια! Τα χρόνια αυτά εκδήλωσε σε όλους μας όχι μόνο την αγάπη της γλυκύτητας, αλλά και την αγάπη της ευποιίας. Μας επισκεπτόταν στα σπίτια μας. Μας καθοδηγούσε όλους. Ενίσχυε με τα λίγα χρήματα που είχε τους φτωχούς.  Και έκανε τούτο τηρώντας το «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» (Ματθ. ΣΤ´, 3). Ευγνωμονώ, όπως και όλοι οι άρρωστοι της Σπιναλόγκας, τον πατέρα Χρύσανθο για...
    Δεν ολοκλήρωσε όμως τη φράση του. Ξέπασε σ᾽ ένα βουβό κλάμα.

    Η Αστυνομική Ταυτότητα του ιερομονάχου Χρυσάνθου, όπου αναγράφεται ως κατοικία του η Σπιναλόγκα.
    Ο πατήρ Χρύσανθος, κατά κόσμον Ματθαίος Κατσουλογιαννάκης, γεννήθηκε στα Έξω Μουλιανά της Επαρχίας Σητείας στις 15 Ιουλίου 1893. Παρακολούθησε μαθήματα της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου χωρίς να πάρει απολυτήριο. Ο επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος τον έκρινε μοναχό το1911 και τον τοποθέτησε στη Μονή Τοπλού. Στις 20 Ιανουαρίουτον χειροτόνησε ιεροδιάκονο και στις 26 Σεπτεμβρίου 1920ιερομόναχο. Το 1941, έπειτα από αίτησή του, ο επίσκοπός τουΦιλόθεος Μαζοκοπάκης τον μετέθεσε στην Μονή Φανερωμένης Ιεράπετρας. Εξεδήμησε εις Κύριον στις 3 Απριλίου 1972 και ενταφιάσθηκε στη Μονή Τοπλού.

Προϋπολογισμός 2015: Νέοι φόροι ύψους 1,7 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός 2015: Νέοι φόροι ύψους 1,7 δισ. ευρώ
Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ θέτει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015
Παρουσιάζοντας πριν λίγο τις βασικές προβλέψεις του προσχεδίου Προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως σε αυτό ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο Προϋπολογισμού αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ εφέτος, στα 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 0,8% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014. Συγκεκριμένα, οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 21,33 δισ. ευρώ εφέτος, στα 22,14 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 24,312 δισ. ευρώ στα 25,24 δισ. ευρώ. Συνολικά άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα είναι το 2015 αυξημένοι κατά 1,735 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, όσο προβλέπονταν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ανάπτυξη 2,9%

Για το ΑΕΠ το προσχέδιο αναμένει αύξηση 2,9% το 2015, έναντι αύξηση 0,6% το 2014 σε ετήσια βάση. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,5% το 2014. Η δε απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

Οι βασικότεροι κίνδυνοι

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του νέου Προυπολογισμού, οι οποίοι όπως τόνισε εντοπίζονται κυρίως στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και όχι στο Κράτος. Οι βασικότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με:

-Τα μεγέθη του Προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες).

-Με την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών και με την υπέρβαση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω αυξημένου αριθμού νέων συνταξιούχων.

-Με την υπέρβαση δαπανών σε κατηγορίες παροχών ασθένειας που δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί αυτόματης επιστροφής.

Αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 οι αυξήσεις μισθών σε Στρκούς , δικαστικούς
Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού έχουν ενσωματωθεί: μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων. Για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ.ευρώ, με τις αυξήσεις να ξεκινούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014.

Κονδύλι 541 εκατ. ευρώ προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα αφορά στις υποχρεώσεις αναδρομικών σε δικαστικούς και Στρκους αλλά και στις μισθολογικές αναπροσαρμογές στους τελευταίους για το 2014. Για τους  Στρκους αναφέρεται η συνολική δαπάνη που θα εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, δηλαδή στο 2014

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 414,7 εκατ. ευρώ που αφορά στα αναδρομικά Στρκων και δικαστικών για την περίοδο 1-8-2012 έως 31-6-2014 και επιπλέον 126,2 εκατ. ευρώ είναι η δαπάνη για αυξήσεις μισθών και συντάξεων των Στρκων για την περίοδο 1-7-2014 έως 31-12-2014.
 
Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι αυξήσεις στις αποδοχές θα γίνουν αναδρομικά από τον Ιούλιο ενώ η καταβολή των αναδρομικών από το 2012 θα ξεκινήσει σε δόσεις από την αρχή του 2015 με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης (πιθανόν σε ορίζοντα τριετίας).

Από μια πρώτη επεξεργασία των ποσών προκύπτει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των Στρκων δεν θα γίνει στο 100%. Μισθοί και συντάξεις των ένστολων δηλαδή, θα αυξηθούν μεν, αλλά δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο των αποδοχών του 2012.

Νέα οφέλη για δικαστικούς

Διαφορετική είναι η εικόνα για τους δικαστικούς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του "tovima.gr" καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2008 ως σήμερα οι δικαστές έχουν πάρει 620 εκατ. ευρώ (!) μετά τις αποφάσεις που ακύρωναν τις αποφάσεις εισοδηματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Τα στοιχεία που εξασφάλισε το vima.gr έχουν ως εξής 

Πόσα έλαβαν οι δικαστές τα χρόνια της κρίσης
 
2008: 191 εκατ. ευρώ
2009: 146 εκατ. ευρώ
2010:     2 εκατ. ευρώ
2011:     0
2012:   17 εκατ. ευρώ
2013: 123 εκατ. ευρώ
2014: 141 εκατ. ευρώ

Σύνολο 620 εκατ. ευρώ


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)