Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι δανειστές για την εξειδίκευση των αποφάσεων που θα περιλαμβάνουν περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, μισθούς στο Δημόσιο και κατάργηση επιδομάτων. Αγώνας δρόμου για τα ισοδύναμα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος ώστε να αποφευχθεί το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια
Μέτρα-φωτιά με περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και στο εφάπαξ, «κλείδωσαν» στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Η συμφωνία-πλαίσιο των δύο πλευρών προβλέπει ακόμα νέο «μαχαίρι» στην υγεία με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Απομένουν να κλείσουν ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος προκειμένου να αποφευχθούν οι γενικευμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να περάσει από την τρόικα η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου, ενώ αναζητούνται άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014.
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Η τρόικα φεύγει από τη χώρα και θα «επιστρέψει δριμύτερη» στις αρχές Σεπτεμβρίου για την εξειδίκευση των μέτρων και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης που θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη δόση των 31 δισ. ευρώ.
Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές μας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τρέξει για να προλάβει τις προθεσμίες και μέσα στην εβδομάδα να έχει καταλήξει και να αποστείλει στην τρόικα ένα αξιόπιστο πακέτο για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012, με περικοπές στις δαπάνες που αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα ένα ακριβές περίγραμμα των ρυθμίσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα, του Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας υπήρξε συμφωνία για περικοπές 10% στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ πάνω από ένα ορισμένο ύψος, με τον πήχη προς το παρόν να βρίσκεται στα 1.400 ευρώ, ανατροπές στο Ασφαλιστικό με αύξηση κατά ένα έτος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, ψαλίδισμα μέχρι 50%, ακόμα και πλήρη κατάργηση των οικογενειακών και των επιδομάτων ανεργίας μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και μείωση μέχρι και 40% στο εφάπαξ, μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα που αποκαλύψε το «Εθνος της Κυριακής».
Πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι τώρα αρχίζει ένας άλλος αγώνας δρόμου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν κυρίως τα καυτά μέτρα των 6 δισ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας, τα 2,2 δισ. ευρώ του υπουργείου Υγείας, καθώς και τα 2,7 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις πρόσθετες περικοπές στις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ (κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών στο δημόσιο τομέα, κλείσιμο φορέων, αναδρομική μείωση μέχρι 35% στις αμοιβές του προσωπικού κ.ά.).
Διασώζονται
Από το πακέτο έχουν βγει προς το παρόν η κατάργηση των επιδομάτων που απέμειναν από τα δώρα στο Δημόσιο και η μείωση κατά 30 ευρώ των κατώτατων αγροτικών συντάξεων, αλλά η διάσωσή τους σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα θα εξαρτηθεί από την αποδοτικότητα του υπόλοιπου μείγματος των μέτρων.
Το πακέτο έχει σημαντικά κενά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει εντός εικοσιτετραώρων για να λάβει την έγκριση της τρόικας το πακέτο με τις περικοπές δαπανών 0,5%?0,8% για να κλείσει η «τρύπα» του 2012 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τη λίστα με τα μέτρα που λείπουν από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα σενάρια για τις νέες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ένα σημαντικό μέρος των 11,5 δισ. ευρώ και εντός της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με κάποια μεσαία στελέχη που θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο να «κλειδώσουν» το 2012 και οι εκκρεμότητες για την επόμενη διετία.
Το ίδιο στέλεχος τόνιζε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Εκλεισε ένα «καλό ποσοστό» των μέτρων
Πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση υπογράμμιζε ότι υπήρξε καλή χημεία στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.
«Συμφωνούμε σε πολλά», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει. Αναφερθείς στα μέτρα που πρότειναν τα υπουργεία ανέφερε ότι «όλοι συνεισέφεραν λιγότερο ή περισσότερο».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια υπουργεία, όπως το Παιδείας και το Υγείας, η διαπραγμάτευση φέρεται να έχει ολοκληρωθεί χωρίς αντιρρήσεις.
Αναφορικά με το πρόγραμμα 2013-2014 των 11,5 δισ. ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και πως οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα», τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Αλλο στέλεχος του υπ. Οικονομικών τόνιζε ότι προτεραιότητα δίνεται προκειμένου τα μέτρα να χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρχει σύμμετρη κατανομή των βαρών. Για το θέμα της περικοπής του εφάπαξ είπε ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι πλήθος δικαιούχων λαμβάνουν εφάπαξ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις κρατήσεις που τους έχουν γίνει, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλοι που λαμβάνουν εφάπαξ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε.
Κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. «Μέχρι την Παρασκευή θα δώσουμε και τα μέτρα στην τρόικα», επεσήμανε.
Συντάξεις - επιδόματα
Σχετικά με τις περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η αρχική πρόβλεψη είναι οι περικοπές στα επιδόματα να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και στις συντάξεις τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «για το μείγμα της πολιτικής αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί οι περικοπές στις συντάξεις να ανέλθουν σε 2,5 δισ. και στα επιδόματα στα 2,5 δισ. ευρώ».
Για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπήκε και το θέμα της ύφεσης, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι προβλέπουν το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012.
Οι δανειστές
Παραγωγικές συζητήσεις
Η θετική διάθεση με την οποία φεύγουν οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στη χώρα μας αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα με σκοπό να συζητήσουν με τις νέες Αρχές τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται για να αποκατασταθούν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να διασφαλιστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση και να υπογραμμιστεί η εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζεται από τους τρεις θεσμούς.
Οι συζητήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπάρχει γενική συμφωνία στην ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι ελληνικές Αρχές είναι προσηλωμένες στο να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα με το έργο τους εντός του επόμενου μήνα και οι εκπρόσωποι των Κομισιόν/ΕΚΤ/ΔΝΤ αναμένουν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συνεχίσουν τις συζητήσεις».