Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σε τροχιά σύνταξης 5.000 εκπαιδευτικοί

Αιτήσεις συνταξιοδότησης καταθέτουν σωρηδόν δάσκαλοι και καθηγητές, την ώρα που οι προσλήψεις για τη νέα χρονιά θα είναι μόλις 200

Σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών αναμένονται από το Σεπτέμβριο, λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων 5.000 δασκάλων και εκπαιδευτικών, που έχουν καταθέσει αίτημα παραίτησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, την ώρα που οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα γίνουν τον Αύγουστο θα περιοριστούν σε 200. Εάν τα στοιχεία επαληθευθούν, τότε η αναλογία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνεται στο 1 προς 24.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας έχει δεχθεί 1.674 αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 3.198 από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων.

Μάλιστα, σε ορισμένες ειδικότητες, όπως αυτές των φιλολόγων, των μαθηματικών, των φυσικών, των χημικών, της Οικιακής Οικονομίας, οι αποχωρήσεις είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων σε πολλές σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με δασκάλους και εκπαιδευτικούς, το κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης οφείλεται στις πολιτικές των τελευταίων ετών, που ώθησαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε αποχώρηση, θέλοντας έτσι να αποφύγουν τα μέτρα που ελήφθησαν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς στο δημόσιο. Δεν είναι λίγοι οι αποχωρήσαντες που καίτοι έχουν διοριστεί μετά το 1983, προτιμούν να λάβουν μικρότερη σύνταξη παρά να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις.

Σήμερα το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ


Από σήμερα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών το επίδομα αδείας του τρέχοντος έτους.

Έκαναν "debate" για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης στην "Bild am Sonntag" που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ και η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Ο Βαυαρός υπουργός υποστήριξε, σύμφωνα με το "Έθνος", ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ μέσα στο 2012. Κάθε νέα χρηματοδότητση, κάθε νέα ελάφρυνση των όρων είναι ο λάθος δρόμος".

Στην Αθήνα πρέπει να γίνει εμφανές, ότι αυτή η Ευρωζώνη μπορεί να δείξει τα δόντια της. Οι Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να είναι οι ταμίες της Ελλάδας.

Ο καθένας κάποια στιγμή φεύγει από την μαμά του - οι Έλληνες έμειναν πάρα πολύ", πρόσθεσε ο Ζέντερ.

Στην αντίπερα όχθη, η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκεκνεχτ, είπε πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι αγορές θα ορμήξουν αμέσως στο επόμενο θύμα τους και έτσι η κρίση του ευρώ θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται.

Απαντώντας, παράλληλα, στον Ζέντερ τόνισε ότι "η κυβέρνησή σας, είναι αυτή που έχει κάνει τους Γερμανούς χρηματοδότες. Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία".

Ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ έβγαλε τα εκατομμύρια στο εξωτερικό

Ο πρώην Διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Παντελάκης είναι το στέλεχος της τράπεζας, που έβγαλε 8 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό.

Την καταγγελία ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής είχε βγάλει σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ είχε κάνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, με δήλωσή του στη Real News, ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Θ. Παντελάκης αποκάλυψε ότι τα χρήματα ήταν δικά του και το ποσό δεν ήταν 10, αλλά 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελάκη, πρόκειται για νόμιμα χρήματα, τα οποία είναι δηλωμένα και φορολογημένα και αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί.

Επίσης, διευκρινίζει ότι τα χρήματα βγήκαν στο εξωτερικό, για να πραγματοποιηθεί αγορά, κάτι που φαίνεται και από την κίνηση λογαριασμού.

Μέχρι επτά οι δόσεις στην Εφορία


Το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί, καθώς υπάρχει περιθώριο για εξόφλησή του μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013

Στα 300 ευρώ αναμένεται να οριστεί το κατώφλι για την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά, με το σύνολο όμως να πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, γεγονός που σημαίνει πως το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.

Σε αυτή τη ρύθμιση αναμένεται ουσιαστικά να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόρριψη από την τρόικα του αρχικού κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους δανειστές, θα άνοιγε νέα "τρύπα" στα φετινά έσοδα του Δημοσίου.

Το σενάριο για τη νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, ευελπιστώντας να πάρει τελικά το "πράσινο φως", προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", περιορισμό των δόσεων για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού μέχρι σε 7 μηνιαίες αντί των 10, που ήταν αρχικά, ενώ το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 ευρώ και τοποθετείται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 ευρώ και όχι 300 ευρώ, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 ευρώ). Αν ο συνολικός φόρος είναι 10.000 ευρώ, η κάθε μία από τις επτά δόσεις θα ανέρχεται σε 1.428,5 ευρώ.

Αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 ευρώ, τότε θα εξοφληθεί σε πέντε και όχι σε επτά δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από επτά δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.

Για όσους έχουν καταβάλει ήδη την πρώτη δόση του φόρου, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το υπολειπόμενο από το συνολικό ποσό του φόρου, αλλά παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν ο διακανονισμός για την καταβολή του φόρου σε δόσεις θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με την αποστολή νέου εκκαθαριστικού ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Με τη μείωση των δόσεων και το χαμήλωμα του εισοδηματικού πλαφόν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει το εύρος των απωλειών στα δημόσια ταμεία το 2012 και έτσι να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας με νόημα ότι η τελική μορφή της ρύθμισης θα εξαρτηθεί και από την αποδοχή από την τρόικα των νέων προτάσεων της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012.


Συμφωνία πλαίσιο για τα 11,5 δισ.

Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι δανειστές για την εξειδίκευση των αποφάσεων που θα περιλαμβάνουν περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, μισθούς στο Δημόσιο και κατάργηση επιδομάτων. Αγώνας δρόμου για τα ισοδύναμα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος ώστε να αποφευχθεί το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια

Μέτρα-φωτιά με περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και στο εφάπαξ, «κλείδωσαν» στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Η συμφωνία-πλαίσιο των δύο πλευρών προβλέπει ακόμα νέο «μαχαίρι» στην υγεία με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Απομένουν να κλείσουν ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος προκειμένου να αποφευχθούν οι γενικευμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να περάσει από την τρόικα η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου, ενώ αναζητούνται άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Η τρόικα φεύγει από τη χώρα και θα «επιστρέψει δριμύτερη» στις αρχές Σεπτεμβρίου για την εξειδίκευση των μέτρων και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης που θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές μας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τρέξει για να προλάβει τις προθεσμίες και μέσα στην εβδομάδα να έχει καταλήξει και να αποστείλει στην τρόικα ένα αξιόπιστο πακέτο για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012, με περικοπές στις δαπάνες που αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα ένα ακριβές περίγραμμα των ρυθμίσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα, του Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας υπήρξε συμφωνία για περικοπές 10% στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ πάνω από ένα ορισμένο ύψος, με τον πήχη προς το παρόν να βρίσκεται στα 1.400 ευρώ, ανατροπές στο Ασφαλιστικό με αύξηση κατά ένα έτος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, ψαλίδισμα μέχρι 50%, ακόμα και πλήρη κατάργηση των οικογενειακών και των επιδομάτων ανεργίας μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και μείωση μέχρι και 40% στο εφάπαξ, μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα που αποκαλύψε το «Εθνος της Κυριακής».

Πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι τώρα αρχίζει ένας άλλος αγώνας δρόμου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν κυρίως τα καυτά μέτρα των 6 δισ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας, τα 2,2 δισ. ευρώ του υπουργείου Υγείας, καθώς και τα 2,7 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις πρόσθετες περικοπές στις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ (κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών στο δημόσιο τομέα, κλείσιμο φορέων, αναδρομική μείωση μέχρι 35% στις αμοιβές του προσωπικού κ.ά.).

Διασώζονται
Από το πακέτο έχουν βγει προς το παρόν η κατάργηση των επιδομάτων που απέμειναν από τα δώρα στο Δημόσιο και η μείωση κατά 30 ευρώ των κατώτατων αγροτικών συντάξεων, αλλά η διάσωσή τους σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα θα εξαρτηθεί από την αποδοτικότητα του υπόλοιπου μείγματος των μέτρων.

Το πακέτο έχει σημαντικά κενά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει εντός εικοσιτετραώρων για να λάβει την έγκριση της τρόικας το πακέτο με τις περικοπές δαπανών 0,5%?0,8% για να κλείσει η «τρύπα» του 2012 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τη λίστα με τα μέτρα που λείπουν από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα σενάρια για τις νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ένα σημαντικό μέρος των 11,5 δισ. ευρώ και εντός της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με κάποια μεσαία στελέχη που θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο να «κλειδώσουν» το 2012 και οι εκκρεμότητες για την επόμενη διετία.

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Εκλεισε ένα «καλό ποσοστό» των μέτρων

Πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση υπογράμμιζε ότι υπήρξε καλή χημεία στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

«Συμφωνούμε σε πολλά», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει. Αναφερθείς στα μέτρα που πρότειναν τα υπουργεία ανέφερε ότι «όλοι συνεισέφεραν λιγότερο ή περισσότερο».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια υπουργεία, όπως το Παιδείας και το Υγείας, η διαπραγμάτευση φέρεται να έχει ολοκληρωθεί χωρίς αντιρρήσεις.

Αναφορικά με το πρόγραμμα 2013-2014 των 11,5 δισ. ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και πως οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα», τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Αλλο στέλεχος του υπ. Οικονομικών τόνιζε ότι προτεραιότητα δίνεται προκειμένου τα μέτρα να χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρχει σύμμετρη κατανομή των βαρών. Για το θέμα της περικοπής του εφάπαξ είπε ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι πλήθος δικαιούχων λαμβάνουν εφάπαξ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις κρατήσεις που τους έχουν γίνει, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλοι που λαμβάνουν εφάπαξ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε.

Κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. «Μέχρι την Παρασκευή θα δώσουμε και τα μέτρα στην τρόικα», επεσήμανε.

Συντάξεις - επιδόματα
Σχετικά με τις περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η αρχική πρόβλεψη είναι οι περικοπές στα επιδόματα να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και στις συντάξεις τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «για το μείγμα της πολιτικής αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί οι περικοπές στις συντάξεις να ανέλθουν σε 2,5 δισ. και στα επιδόματα στα 2,5 δισ. ευρώ».

Για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπήκε και το θέμα της ύφεσης, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι προβλέπουν το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012.

Οι δανειστές
Παραγωγικές συζητήσεις

Η θετική διάθεση με την οποία φεύγουν οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στη χώρα μας αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα με σκοπό να συζητήσουν με τις νέες Αρχές τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται για να αποκατασταθούν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να διασφαλιστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση και να υπογραμμιστεί η εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζεται από τους τρεις θεσμούς.

Οι συζητήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπάρχει γενική συμφωνία στην ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι ελληνικές Αρχές είναι προσηλωμένες στο να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα με το έργο τους εντός του επόμενου μήνα και οι εκπρόσωποι των Κομισιόν/ΕΚΤ/ΔΝΤ αναμένουν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συνεχίσουν τις συζητήσεις».

«Καμπανάκι» κινδύνου για τις τιμές στα τρόφιμα

Φόβους για νέα επισιτιστική κρίση, παρόμοια με αυτή του 2007-08, όταν η ακρίβεια στα τρόφιμα πυροδότησε... βίαιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο «γεννά» η κακοκαιρία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η ξηρασία στις ΗΠΑ, που αναφέρεται ως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών και προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αφού παράγουν το 1/3 των δημητριακών που διακινούνται παγκοσμίως. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σημάδια για τερματισμό της ξηρασίας και ήδη οι τιμές, τις προηγούμενες μέρες, του καλαμποκιού ανήλθαν στα 8.16 $ ανά μπούσελ.

Σε δηλώσεις του ο Nick Higgins, αναλυτής τροφίμων στη Rabobank, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας στο καλαμπόκι και τη σόγια είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με την προηγούμενη κρίση πριν πέντε χρόνια, ωστόσο οι παραγωγοί δεν έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές των δημητριακών.

Τελικά η τιμή του καλαμποκιού εκτινάχθηκε στα ύψη όταν ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογεί μείωση των ποσοστώσεων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα βιοκαύσιμα και ειδικά την αιθανόλη, που τυπικά παρασκευάζεται από καλαμπόκι και κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Ruth Kelly, σύμβουλος της Oxfam για τα τρόφιμα, δήλωσε : «ο τοξικός συνδυασμός του καύσωνα που σαρώνει τις ΗΠΑ, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες καλαμποκιού, και της παγκόσμιας ζήτησης για βιοκαύσιμα ωθεί για άλλη μια φορά τις τιμές βασικών τροφίμων ψηλότερα και ψηλότερα».

Αναλυτές παραδέχονται στην εφημερίδα Financial Times ότι «πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια τίθεται ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης λόγω καιρού», το οποίο «δεν επιδέχεται καν σύγκριση με την περίοδο 2007–08». Μάλιστα, τονίζουν ότι «η καταστροφή σήμερα στις αμερικανικές καλλιέργειες είναι πραγματική, ενώ ώς ένα βαθμό το ράλι των τιμών το 2008 είχε κερδοσκοπικά κίνητρα»!

Η ξηρασία στις ΗΠΑ, που καλύπτουν σχεδόν το 50% των παγκόσμιων αναγκών σε καλαμπόκι και μεγάλο μέρος τους σε σόγια και σιτηρά, έχει επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα από τα σύνορά της, φθάνοντας έως και την Αίγυπτο και την Κίνα.

Η πιθανότητα να προκαλέσει μια νέα Αραβική Άνοιξη είναι ο λόγος για τον οποίο ο νέος γύρος ραγδαίας ανόδου των τιμών εγείρει φόβους. Ο Ζοζέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις «ιδίως στους ευάλωτους και τους φτωχούς, που δαπανούν μέχρι και το 75% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα». Το 2007–08, το ράλι των τιμών πυροδότησε εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, από το Μπανγκλαντές μέχρι την Αϊτή, καθώς οι πεινασμένοι της υφηλίου ξεπέρασαν το 1 δισ. άτομα.

Σήμερα, πάντως, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη» από το 2008, καθώς βασικά είδη διατροφής για τους φτωχούς του κόσμου όπως το ρύζι και τα σιτηρά παραμένουν εν αφθονία, συγκρατώντας μία ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τιμών.

«Οι τιμές είναι υψηλότερες, όμως δεν βλέπουμε αυτήν τη στιγμή ακραίες ελλείψεις σιτηρών όπως τότε», υποστηρίζουν. Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, «η ξηρασία και οι υψηλές τιμές έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να διαβούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο να μπορούν να τα βγάλουν πέρα και το να μην μπορούν».

Στις ΗΠΑ, οι προβλέψεις για την παραγωγή καλαμποκιού κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 25ετίας. Πριν από λίγες ημέρες, η τιμή του στην αγορά πρώτων υλών του Σικάγου κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στα 8,16 δολάρια το μπούσελ και εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί πάνω από τα 9 δολάρια τον Αύγουστο, αν δεν σημειώσει σημαντική βελτίωση ο καιρός στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γκραζιάνο ντα Σίλβα, ο FAO θα συγκαλέσει διακυβερνητική σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη του έτους με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων.

Υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη NOAA, η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης τον περασμένο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο. Με βάση τους μέσους όρους των θερμοκρασιών ξηράς και θαλάσσης, ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μοναδικές εξαιρέσεις, η Αυστραλία, η βόρεια και δυτική Ευρώπη και οι βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ σε περιοχές της Νέας Ζηλανδίας κατεγράφησαν οι χαμηλότερες ημερήσιες θερμοκρασίες των τελευταίων 130 ετών.

Αγωνία για τους... 47!

Επανειλημμένες ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε -από βουλευτές όλων των κομμάτων- την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την «τύχη» των 47 εργαζομένων της ATE Leasing, η οποία δεν περνάει στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά πάει στον εκκαθαριστή, με συνέπεια να υπάρχει ο φόβος ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Φαίνεται μάλιστα πως οι ερωτήσεις ήταν τόσο πιεστικές, ώστε κάποια στιγμή ο υπουργός... ξέσπασε! «Δεν σας καταλαβαίνω», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Δεν είδα να αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο για το 22% των απολυμένων από τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρεστε συνέχεια στους εργαζομένους της ΑΤΕ Leasing, την ώρα που διασφαλίστηκαν περισσότερες από 5.000 θέσεις εργαζομένων της ΑΤΕ...». Και κάπως έτσι πήρε τέλος η συζήτηση...

Παραδοχή για τα 8 εκατ. ευρώ
Ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκης είναι το «πολύ πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ» που έβγαλε 8 με 10 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Το παραδέχθηκε με δήλωσή του ο ίδιος, σημειώνοντας: «Πρόκειται για οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Είναι δικά μου και της οικογένειάς μου. Είναι νόμιμα, δηλωμένα και φορολογημένα και αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας, το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί».

  • Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κίνηση του λογαριασμού αποδεικνύει πως τα χρήματα μετακινήθηκαν σε δόσεις και σκοπός της συναλλαγής ήταν η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στο εξωτερικό, η οποία, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά...

Ερευνα
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η ΤτΕ δέχθηκε καταγγελίες για υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ που μετέφερε εκτός Ελλάδας περί τα 10 εκατ. ευρώ και πως διενεργήθηκε έλεγχος, τα ευρήματα του οποίου διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση...

Ο σίφουνας της Τζαμάικα σάρωσε το Λονδίνο


Ο Γιουσέιν Μπολτ με 9.63, νέο Ολυμπιακό ρεκόρ, πήρε το χρυσό μετάλλιο των 100μ., για δεύτερη σερί φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισοφάρισε το ρεκόρ του Αμερικανού Καρλ Λιούις (1984, 1988).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)