Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Συνοπτικά τα κυριότερα σημεία των...
κεφαλαιακών περιορισμών όπως ισχύουν σήμερα παρουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίων (capital controls).


Επισημαίνεται ότι κατά το διάστημα ισχύος των ως άνω περιορισμών, το Υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις απελευθερώνει σταδιακά σημαντικό αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα η λειτουργία της αγοράς και η καθημερινότητα των πολιτών να έχουν επανέλθει, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλότητα.

· Κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι.) έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε Π.Ι. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

· Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι.

· Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.

· Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).

· Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.

· Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

· Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.

· Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.

· Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

· Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.

· Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Π.Ι., οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.

· Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα.

· Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι.

Υπενθυμίζουμε ότι για τις δραστηριότητες που δεν ρυθμίζονται ειδικώς, ισχύει η κείμενη νομοθεσία.

Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και συναλλαγών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών έχει συστήσει σε κάθε Π.Ι. Ειδικές Υποεπιτροπές έγκρισης συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Π.Ι.

Θεσπίζονται επίσης διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των Π.Ι. και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το μήνα Αύγουστο έχουν εγκριθεί μέσω της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και των Υποεπιτροπών των Π.Ι. συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων άγγιξε το 73% της αξίας των αντίστοιχων συναλλαγών του περσινού Αυγούστου, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 85%.

Ενοποιούνται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμός Ταυτότητας

Ενοποιούνται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμός Ταυτότητας

Για την προώθηση των διαδικασιών ενοποίησης ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμού αστυνομικής ταυτότητας, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.  
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm και σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με το θέμα των Θρησκευτικών απέφυγε να τοποθετηθεί. 
Ωστόσο, περιορίστηκε λέγοντας, πως η σχέση με την Εκκλησία πρέπει να μείνει σε ένα υγιές πεδίο αμοιβαίας κατανόησης, υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα πρέπει να εξαγγέλλονται με συνεννόηση και συζήτηση.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως ανοίγουν θέματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και προανήγγειλε την συγκρότηση επιτροπής για τον Καλλικράτη προκειμένου να συζητήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού.


Οκτώβριος: Ο μήνας των 'παθών'. Έρχεται πρωτοφανές φορο-τσουνάμι ήδη από αυτή την εβδομάδα


Η φορολογική τρέλα μόλις ξεκίνησε. Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς του νέου μνημονίου, βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, αγρότες και δεκάδες επιχειρήσεις

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές τσουνάμι φόρων αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο της χώρας.
Η φοροκαταιγίδα που έρχεται, ξεκινά ήδη από αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται να συμπαρασύρει τους πάντες μέχρι και τα τέλη του έτους.

Ο Σεπτέμβριος φτάνει προς το τέλος του, ο Οκτώβριος έρχεται και μαζί του η λυπητερή για χιλιάδες φορολογούμενους, αγρότες, καθώς και δεκάδες επιχειρήσεις.

Φορολογία εισοδήματος

Τα πρώτα κακά... φορολογικά μαντάτα ξεκινούν από την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, καθώς την ημέρα εκείνη θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και ο συμπληρωματικός φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής και πισινών που κατέβαλαν πριν τον Ιούλιο τον φόρο εισοδήματος και τώρα καλούνται να καταβάλλουν και τον συμπληρωματικό φόρο.

Ο συντελεστής του τεκμηρίου διαβίωσης έχει αυξηθεί κατά 30%, από το 10% στο 13%, ενώ αφορά τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών και τις πισίνες.

Επιπλέον, ο φόρος έχει επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

ΦΠΑ στα νησιά

Τα δύσκολα συνεχίζονται και την Πέμπτη, καθώς από την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 30% στα λεγόμενα κοσμικά νησιά των Κυκλάδων.

Η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει την πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ, με αυτόματα κατάργηση της έκπτωσης του 30% αναμένεται να καθοριστεί σήμερα.

Στα ξενοδοχεία ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 13% από 6% προηγουμένως.

ΕΝΦΙΑ

Η φοροκαταιγίδα δεν θα έχει τέλος, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στα μέσα Οκτωβρίου ο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, στο Τaxisnet θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στις 12 Οκτωβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη του μήνα.

Προκαταβολή φόρου για αγρότες και επιχειρήσεις

Τον Οκτώβριο θα έχουν αποσταλεί και τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου τόσο για τους αγρότες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Για τους αγρότες προβλέπεται διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου 2015 για τη χρήση του 2014.

Ειδικότερα προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5%.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100%, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος για Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και συνεταιρισμούς.

Η εκλογική αποτυχία της ΛΑ.Ε. φέρνει σενάρια για κόμμα Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκη


Οι ζυμώσεις στη ΛΑ.Ε. αφορούν πλέον στη δημιουργία ενός νέου οργανισμού από τη βάση. Σενάρια και για σχηματισμό κόμματος από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όλα ανοιχτά εν όψει Συνεδρίου
Η εκλογική αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας που οριακά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, έχει προκαλέσει ζυμώσεις, συζητήσεις και εσωτερικές παρασκηνιακές διεργασίες σχετικά με τις αιτίες του αποτελέσματος.
Αρχικά να θυμίσουμε, ότι το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, λίγο πολύ επέρριψε τις ευθύνες για την εκλογική αστοχία, στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το γεγονός ότι η ΛΑ.Ε. είναι πολύ νέο κόμμα και δεν πρόλαβε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου εκλαϊκεύοντας περαιτέρω το πρόγραμμα της.
Σε κείμενο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο iskra, με τίτλο "Η πύρρειος νίκη του Τσίπρα και η αποχή", αναφερόταν σχετικά:
"Η Λαϊκή Ενότητα , γεννημένη αφού προκηρύχθηκαν οι εκλογές (!) και άρον – άρον σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης , έδωσε ένα πολύ σκληρό , υπερβολικά άνισο , ακόμα και για αριστερή δύναμη , και σχεδόν ηρωικό αγώνα απέναντι σε θεούς και δαίμονες , χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό μέσο, χωρίς καμία επικοινωνιακή στήριξη".
"Η Λαϊκή Ενότητα, επιπλέον, δεν ήταν μόνο ο κύριος στόχος του Τσίπρα και του μορφώματός του αλλά δυστυχώς και της , κατά τα' άλλα, κομμουνιστικής Αριστεράς , προεξάρχοντος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ  σε αγαστή "σύγκλιση" με τον Τσίπρα είχαν ως κοινό , υπό εξόντωση, παρείσακτο εχθρό την ΛΑ.Ε !". Αναφέρεται επίσης πως υπήρχε "ομολογημένο σχέδιο εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου, με πολιτικό μακρύ βραχίονα τον Αλ. Τσίπρα" το οποίο εκφράστηκε σε "εκκαθάριση της κυβέρνησης και του κόμματος από την συνεπή αριστερή αντιμνημονιακή του πτέρυγα και στη συνέχεια εκκαθάριση της Βουλής από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις".
Σε επικοινωνία  με τον Στάθη Λεουτσάκο, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος μας είχε δηλώσει μετά το αίτημα του κόμματος για επανεξέταση των άκυρων ψηφοδελτίων σε τρία εκλογικά κέντρα:
"Οι εκλογές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για να υπάρξει ευρύτερη νομιμοποίηση ενός σκληρού προγράμματος που θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Οι εκλογές έγιναν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε είκοσι μόνο μέρες.
Η ΛΑ.Ε. δεν είχε υποδομές, χρήματα, γραφεία. Δεν πρόλαβε να ταυτοποιηθεί η ΛΑ.Ε. σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Επίσης αποτελούσαμε μια εναλλακτική πρόταση για το χρέος, το μνημόνιο και τη νομισματική πολιτική. Ήταν ζητήματα δύσκολα αυτά, τα οποία δεν μπορούσες να τα αναπτύξεις και να τα οικοδομήσεις μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, σε είκοσι μέρες".

Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα θεωρούν ότι πρέπει γίνει σοβαρή αυτοκριτική γιατί ο κόσμος δεν τους ακολούθησε παρόλα όσα συνέβησαν. Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξ άλλου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΛΑ.Ε., εκφράζοντας ούτως ή άλλως εξ αρχής μια πιο "ήπια" ρητορική σχετικά με το εθνικό νόμισμα.
Η πρόθεση της να κινηθεί προς την ηγεσία της ΛΑ.Ε., έγινε γνωστή μέσω Twitter όπου και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού υπό το hashtag #ask_zoe.
Στην κεντρική προεκλογική ομιλία της Λαικής Ενότητας άλλωστε στην Ομόνοια, η πρώην πρόεδρος της Βουλής έλεγε πως "αξία δεν έχει η απλή επιβίωση, αλλά η ζωή με αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται με κανένα νόμισμα. Στο δίλημμα μνημόνιο ή δημοκρατία. Απαντάμε: Δημοκρατία. Στο δίλημμα ευρώ ή δημοκρατία. Απαντάμε: Δημοκρατία". Η τοποθέτηση της είναι σίγουρα πιο επιφυλακτική συγκριτικά με την "απαραίτητη" επιστροφή στη δραχμή, που αποτελούσε κορωνίδα των προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών δηλώσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αρχίζει να επικρατεί η σκέψη πως πρέπει να φτιαχτεί κάτι νέο εξαρχής και ότι το εγχείρημα της ΛΑ.Ε. ήταν καταδικασμένο δομικά εξ αρχής διότι έφερε ισορροπίες και ζητήματα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Με τον λαό μπροστάρη

Μια άποψη είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι από τη βάση και κινηματικά, καθώς οι διαφωνούντες με το τρίτο μνημόνιο θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινωνία η οποία ακόμη δεν έχει νιώσει τις επιπτώσεις των μέτρων που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί ως σύμπραξη συνιστωσών με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί τώρα κάτι νέο με τους ανθρώπους που έχουν κινηματική παρουσία σε διάφορους χώρους -μη αποκλείοντας αυτή τη φορά και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει ισχυρή κινηματική δράση σε γειτονιές.
Όμως η λογική του νέου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι ευρύτερη, και όχι αυστηρά "ακροαριστερή". Στελέχη της ΛΑ.Ε. αναφέρουν τελευταία πως ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει απαντήσεις στα προβλήματα του και στο πού θα πάει η χώρα, όχι θεωρητικές αναλύσεις.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εμφανίστηκε σαν "αρχηγός παρά τω αρχηγώ" στις τηλεοπτικές δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη μετά τα exit polls αλλά και στις προεκλογικές εξορμήσεις του κόμματος, μιλά με τα πλέον θερμά λόγια για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος απείχε από το εγχείρημα της ΛΑ.Ε. καθώς διαφωνεί με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Δήλωσε ωστόσο πως στηρίζει Βαλαβάνη και Ήσυχο και πως εκτιμά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Πηγές της ΛΑ.Ε αναφέρουν πως στον σχηματισμό ενός νέου φορέα ή στην αναδιαμόρφωση του κόμματος, θα μπορούσε να συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Όλα αυτά είναι προς το παρόν ασκήσεις επί χάρτου καθώς οι εκλογές είναι πρόσφατες και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μια εντυπωσιακή και απρόσμενη νίκη ως προς τη διάσταση της.
Στελέχη όμως που συμμετείχαν στο εγχείρημα της ΛΑ.Ε. θεωρούν ότι η μεγάλη αύξηση της αποχής κατά 10 μονάδες δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας έχει απορρίψει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ "για μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο" και πως αυτό το κομμάτι της κοινωνίας θα αναζητήσει εκφραστή.

Οι νέες προκλήσεις και οι στρατηγικές ζυμώσεις

Συμπερασματικά, όσοι συμμετείχαν στη ΛΑ.Ε. πρέπει να δουν γιατί δεν εξέφρασαν τον κόσμο και αυτή τη φορά να γίνει ένα σχήμα από κάτω προς τα πάνω και πέραν των παλιών δομών. Πρέπει επίσης να εστιάσουν στο πρακτικό κομμάτι εφαρμόσιμων προτάσεων και όχι στις εξαγγελίες που βασίζονταν στην πρότερη "έντιμη στάση" και στα χιουμοριστικά σποτ.
Αυτό είναι το νέο στοίχημα και θα μπορούσε να εκφραστεί σε μια "νέα" ΛΑ.Ε. που θα τοποθετηθεί πιο άμεσα, ή μέσα από ένα νέο κόμμα. Και στα δύο σενάρια, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης έχουν θέση και ενδεχομένως θα είχαν και ηγετικό ρόλο, μιας και βρίσκονται σε σύγκλιση μεταξύ τους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι δύο πολιτικοί και πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρότησαν από κοινού και σε συνεργασία με τους Μελανσόν, Λαφοντέν, Φασίνα, ένα Σχέδιο Β για την Ευρώπη. Το μανιφέστο είναι πολιτική εξαγγελία, αλλά για την ώρα, δεν έχει πολιτικό φορέα για να εκφραστεί σε πολιτική αναμέτρηση.
Είναι γνωστό τέλος, πως ο Γ. Βαρουφάκης θα αναλάβει από κοινού με την ΛΑ.Ε. πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού μετώπου για προώθηση του Σχεδίου Β'. Σε μια ΛΑ.Ε. όμως που θα πρέπει να "αλλάξει" για να μη βουλιάξει. Διαφορετικά, ο δρόμος της "επόμενης μέρας" θα καταλήξει σε νέο κόμμα, με πρόσωπα που μπορούν να φέρουν ψήφους λόγω της δυναμικής τους. Ένα νέο κόμμα υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη, που θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τη ΛΑ.Ε. Ζητούμενο επίσης, είναι η στήριξη Γλέζου.
Τα παραπάνω θα κριθούν στη Συνδιάσκεψη και στο Συνέδριο του κόμματος που θα επακολουθήσει. Κλείνουμε με τα λόγια του ίδιου του Π. Λαφαζάνη σε συνέντευξη του στην Εφ. Συν:
"Ως ΛΑ.Ε προχωράμε τάχιστα σε πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και ανασυγκρότηση και γρήγορα θα πάμε σε Συνδιάσκεψη και αργότερα, σε λίγους μήνες, σε Συνέδριο. Ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε σε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)