Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά 3 μηνών – Ποιοι και πότε θα τα πάρουν

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά 3 μηνών – Ποιοι και πότε θα τα πάρουν
Το σχέδιο των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Αυξήσεις ως και 120 ευρώ σε 260.000 συνταξιούχους με τη μορφή της επιστροφής μέρους ή και ολόκληρης της μείωσης που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις τον Ιούνιο του 2016 φέρνει ο νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την αποκατάσταση των περικοπών αυτών, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκαν στο σύνολο τους την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από την 1/1/2020αλλά θα έχουν και αναδρομικά τριών μηνών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε.
Το σχέδιο που εξετάζεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστροφή μέρους των μειώσεων σε όσους είχαν περικοπές πάνω από 20%.
Μια εκδοχή είναι να επιστραφεί για παράδειγμα το 50% της μείωσης σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές όπως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έχασαν το 50,7%της πρώην Τράπεζας Πίστεως που είχαν μείωση 55%, του ΝΑΤ που είχαν μείωση 40,24%.
Άλλη σκέψη που εξετάζεται είναι να μηδενιστεί το κοντέρ και να βρεθεί μέσω αναλογιστικής μελέτης το «νέο μίγμα» των κανόνων βιωσιμότητας των επικουρικών συντάξεων, με στόχο να μη βγαίνει ελλειμματικό το ΕΤΕΑΕΠ. Δεν αποκλείεται να επιστραφεί το σύνολο των περικοπών σε ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει πολλές εισφορές, με αντίβαρο τις μικρότερες επιστροφές μειώσεων για τους υπόλοιπους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν τις πιο μεγάλες περικοπές του Ιουνίου του 2016, θα έχουν να κερδίσουν από τον νέο νόμο ένα μικρό ή μεγάλο ποσό επιστροφής από τη μείωση που τους επιβλήθηκε με τον νόμο 4387/2016.
Το κρίσιμο στοίχημα και η δύσκολη εξίσωση όμως που πρέπει να κερδηθεί είναι ότι το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να καλύψει ένα κενό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό
το ποσό το είχε εξασφαλίσει με μειώσεις ως 55% σε 260.000 συνταξιούχους. Με την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις στις επικουρικές, τα 300 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν ως μαξιλάρι και αναζητείται ο τρόπος που θα αποκαταστήσει το χρηματοδοτικό κενό από τη μια και τις συντάξεις από την άλλη.
Το κλειδί φαίνεται να το δίνει η απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει παράθυρο για νόμιμη κρατική ενίσχυση του ΕΤΕΑΕΠ σε έκτακτες συνθήκες για την αποφυγή ελλειμμάτων! Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως είναι εφικτό να επιστραφεί ένα μέρος των μειώσεων και το κενό που θα μείνει να καλυφθεί με κρατική -ενίσχυση στη βάση της απόφασης. Με το σχέδιο αυτό οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω τα 150 εκατ. ευρώ και τα άλλα 150 . εκατ. ευρώ θα «πληρωθούν» από το κράτος ή και εν μέρει με την αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ και της περί- ' ουσίας που διαθέτει μετά τις ενοποιήσεις ίων ταμείων πρόνοιας.

Αναλυτικά παραδείγματα

Με την ακύρωση των μειώσεων και την επιστροφή ενός μέρους τους, οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν με αύξηση επικουρικής σύνταξης.
Για παράδειγμα:
  • Συνταξιούχος ΙΚΑ με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 380 ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισμού ήταν 0,4927, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 50,73% και κατέβηκε στα 187 ευρώ με μείωση 193 ευρώ. Η μείωση αυτή έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Ετσι ο συνταξιούχος θα πάρει 96 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα 187 ευρώ στα 284 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 470 ευρώ από το Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισμού ήταν 0,5211, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 47,89% και κατέβηκε στα 245 ευρώ με μείωση 225 ευρώ που έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Έτσι ο συνταξιούχος μπορεί να πάρει 113 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα'245 ευρώ στα 357 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 450 ευρώ από το επικουρικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισκού ήταν 0,452, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 54,8% και κατέβηκε στα 203 ευρώ. Η μείωση είναι 247 ευρώ και έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Ετσι ο συνταξιούχος μπορεί να έχει αύξηση 123 ευρώ, με την επικουρική από τα 203 ευρώ σία 327 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 400 ευρώ από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου με μείωση κατά 40,24%. Η επικουρική κατέβηκε στα 239 ευρώ με μείωση 161 ευρώ που τώρα εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Έτσι ο συνταξιούχος θα έχει 80 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα 239 ευρώ στα 320 ευρώ.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)