Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Όλες οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης

Από έξι μήνες έως και 3 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 3863/2010.

Τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους, με μοναδική εξαίρεση όσους έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν το 1983.

Η αναπροσαρμογή των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2012 στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το 2015, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν σύνταξη μετά 40 χρόνια δουλειάς στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Από το 2012 θα υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 5 (από 4) πλασματικών ετών ασφάλισης (1.500 ημέρες).

Στο δημόσιο τομέα, για τις γυναίκες, το 2012, αυξάνεται κατά 2 χρόνια το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για σύνταξη με 15ετία και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 63ου έτους.

Για πλήρη σύνταξη, άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και ηλικία των 59 ετών (από 58).

Για τους γονείς με ανήλικο τέκνο που μπορούν να θεμελιώσουν το 2012 σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης, το όριο ηλικίας ανεβαίνει από 52 στα 55 έτη.

Για πρόωρη συνταξιοδότηση (με 25ετία) στο Δημόσιο, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από 56 που είναι για φέτος, αυξάνεται κατά δύο έτη το 2012, κι έτσι θα απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

1) Άντρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης 35ετία

Ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται κατά 300 ημέρες και έτσι από 10.800 που απαιτούνται μέχρι 31/12/2011, από 1/1/2012 θα απαιτούνται 11.100 ημέρες. Η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί κατά 300 μέρες κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 οπότε και θα απαιτούνται 12.000 μέρες.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης, συνεπώς ασφαλισμένος που θα θεμελιώσει τη νέα χρονιά δικαίωμα θα αποχωρήσει όποτε συμπληρώσει 11.100 ημέρες ασφάλισης και το 59ο έτος.

2) Άντρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά

Από 1/1/2012 θα απαιτείται ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη σύνταξη και 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη.

Εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά τη θεμελίωση η προϋπόθεση που προβλέπει ότι από τις 10.500 ημέρες εργασίας οι 7.500 τουλάχιστον πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Έτσι, ο ασφαλισμένος που το 2012 θα συμπληρώσει 10.500 ημέρες από τις οποίες 7.500 στο καθεστώς των βαρέων, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας που θα ισχύει τότε.

3) Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 3.600 στα ΒΑΕ

Τη νέα χρονιά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών συνεχίζει να αυξάνεται πλησιάζοντας το αντίστοιχο των ανδρών. Δηλαδή, οι γυναίκες ασφαλισμένες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες συνολικά, εκ των οποίων οι 3.600 τουλάχιστον στα βαρέα.

Μάλιστα, 1.000 ημέρες εργασίας πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια για να δικαιούνται οι γυναίκες σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του χρόνου αυτού.

4) Γυναίκες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης

Συνεχίζεται η σταδιακή εξομοίωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών για την πλήρη σύνταξη κατά το 65ο έτος της ηλικίας.

Ειδικότερα, το 2012 το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης θα πάει στο 62ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 57ο για μειωμένη, με την προϋπόθεση όμως (για μειωμένη σύνταξη) να έχει πραγματοποιήσει κατ' έτος 100 τουλάχιστον μέρες ασφάλισης κατά την τελευταία 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

5) Γυναίκες με τουλάχιστον 10.000 ημέρες ασφάλισης

Από 1η Ιανουαρίου 2012 οι απαιτούμενες μέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 400, φτάνοντας τις 10.800. Η αύξηση θα συνεχιστεί κατά 400 μέρες κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης το 2015.

Για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας και του 57ου για μειωμένη με την προϋπόθεση των 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατ έτος την τελευταία 5ετία πριν από τον χρόνο υποβολής της αίτησης για σύνταξη.

Και σε αυτή την περίπτωση οι γυναίκες δικαιούνται είτε πλήρη είτε μειωμένη σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.

6) Άντρες με τουλάχιστον 10.000 ημέρες ασφάλισης

Τη νέα χρονιά πλήρης σύνταξη προβλέπεται σε ηλικία 63 ετών και 6 μηνών. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις της θεμελίωσης, ο ασφαλισμένος θα δικαιούται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης, που διαμορφώνεται το 2012. Αναγκαία προϋπόθεση είναι κατά το έτος αυτό να συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση παραμένει ίδιος.

7) Συνταξιούχοι που παίρνουν δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ

Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που δικαιούνται δεύτερη πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτή πλέον θα χορηγείται με την πραγματοποίηση 6.000 ημερών ασφάλισης και τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, αυξάνεται σταδιακά από 1/1/2012 το όριο ηλικίας μειωμένης, κατά 50%, σύνταξης των γυναικών ασφαλισμένων με 4.800 ημέρες κατά ένα έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

8) Μητέρες ανηλίκων τέκνων με 5.500 ημέρες ασφάλισης

Από 1/1/2012 προβλέπεται εκτός από την συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα του παιδιού, και η συμπλήρωση του 60ού έτους για πλήρη σύνταξη και του 55ου για μειωμένη.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Αυξήσεις προβλέπονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2012, για τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, θα απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 εφέτος, καθώς και η συμπλήρωση του 60 έτους ηλικίας.

Αντίστοιχες αλλαγές ισχύουν και για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, μηχανικούς, εργολήπτες, νομικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος).

Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ισχύει φέτος.

Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, φέτος 22 και του χρόνου, 22,5 έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ισχύει για το τρέχον έτος.

"Θέλουμε να γίνουμε Έλληνες"

Απλοί Ευρωπαίοι πολίτες ένωσαν τις φωνές τους στο "Κίνημα της Νάντης". Αιτούνται την ελληνική υπηκοότητα ως ένδειξη συμπαράστασης. Χιλιάδες οι αιτήσεις.

Μέσω διαδικτύου Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την στήριξή τους προς την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, ξεκίνησαν το "Κίνημα της Νάντης" και καταθέτουν αιτήσεις στις κατά τόπους πρεσβείες της Ελλάδας για να αποκτήσουν και την ελληνική υπηκοότητα.

Στην ιστοσελίδα jesuisgrec.blogspot.com, δημοσιεύεται το κείμενο που έχει ονομαστεί "Η έκκληση της Νάντης" (από την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας ξεκίνησε η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα) με το σλόγκαν "Έίμαι και εγώ Έλληνας".

Οι αιτήσεις καθημερινά αυξάνονται παραδέχονται οι αρμόδιοι, ενώ η φιλελληνική τάση διογκώνεται, αντίθετα με άλλα κινήματα.

"Πράγματι υπάρχει αυτό το φαινόμενο να ζητείται διπλή υπηκοότητα εις ένδειξη συμπαράστασης μέσω ενός κειμένου που έχει ουμανιστικά χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 180 συνολικά αιτήματα στα προξενεία μας", αναφέρει στην εφημερίδα "Το Έθνος της Κυριακής"ο κ. Ευθύμιος Αραβαντινός, εκπρόσωπος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

"Τα περισσότερα ηλεκτρονικά μηνύματα έφτασαν την περίοδο των Κανών και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, όμως μηνύματα εξακολουθούν να έρχονται.

"Είδα το κείμενο στο ίντερνετ, το υπέγραψα και το έστειλα σε φίλους. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, η φιλοσοφία της και ο χαμογελαστός λαός της. Έχω άλλωστε πολλούς φίλους Έλληνες", λέει στο "Έθνος της Κυριακής" η συγγραφέας Κατρίν Ντεπισί, η οποία πριν από τρία χρόνια απέκτησε σπίτι στην Κρήτη κοντά στην Αλμυρίδα του Αποκόρωνα.

Αν και επίκεντρο της φιλελληνικής κίνησης είναι η Γαλλία, ανάλογα αιτήματα προωθούνται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρεσβείας στη Χάγη, υπήρξαν ήδη αιτήματα ανθρώπων που "αισθάνονται Έλληνες στην καρδιά" και καθημερινά οι αιτήσεις παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Αναλυτικά το κείμενο της συμπαράστασης

"Είμαστε εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός. Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών και εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται σήμερα ο ελληνικός λαός, κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνυόμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπιστεί, καταδικασμένος σε μία ατελείωτη λιτότητα και στη μετάνοια με όρους που θυμίζουν τον λόγο του στρατάρχη Πετέν το 1940 για την ηθική τάξη.

Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί που σήμερα θυσιάζουν την Ελλάδα στον βωμό της κερδοσκοπίας, κάνοντας πως ελπίζουν ότι ο οικονομικός φασισμός θα ικανοποιηθεί με αυτήν τη μικρή χώρα και ότι οι ίδιοι θα γλιτώσουν.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που εγκατέλειψαν την Τσεχοσλοβακία στον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938, ελπίζοντας πως θα του αρκούσε αυτή η καινούργια λεία που του προσέφεραν, αφού είχαν πριν παρατήσει τη δημοκρατική Ισπανία.

Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος, διότι έδωσε στη Ευρώπη τον πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας βασισμένης ακριβώς στην κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους, πριν από 2.500 χρόνια"

Μόνο τα επείγοντα στα νοσοκομεία μέχρι την Πέμπτη

Στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας θα αντιμετωπίζονται από τη Δευτέρα και έως την Πέμπτη μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μη μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%.

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κατέρχονται και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Μετά τη στήριξη που του πρόσφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και τη χθεσινή δήλωση στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημιούργησε αίσθηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας άφησε αιχμές ότι «γίνεται πόλεμος» στον κ. Παπαδήμο, ο πρωθυπουργός έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χρόνο που απομένει μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Το επόμενο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός περιέγραψε ακριβώς την πραγματικότητα.

Τόνισε ότι ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", στο διάστημα των επόμενων 100 ημερών, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει:

  • Να έχει ολοκληρωθεί, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, η διαδικασία ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές (το λεγόμενο PSI, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά ότι θα περιορίσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ).
  • Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του δανείου (περίπου 90 δισ. ευρώ).
  • Να έχει καταρτισθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Μνημονίου που θα τη συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου, οπότε φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)