Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Στο στόχαστρο της εφορίας μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακίνητα και ΙΧ


Βαρύ πακέτο φόρων 3,6 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Τα μέτρα κατανέμονται ισόποσα από την άμεση και έμμεση φορολογία και θα εφαρμοστούν σταδιακά στην τριετία 2016 - 2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πάντως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» ορισμένα από τα μέτρα να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα στο δημοσιονομικό πεδίο και υπάρξει αύξηση εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι βαρύς για τα νοικοκυριά, σε μια περίοδο που έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα μετά από έξι χρόνιαε απανωτών «χτυπημάτων» με αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους και περικοπές στις αποδοχές τους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα περισσότερα μέτρα του πακέτου θα εφαρμοστούν στη διετία 2016 - 2017, ενώ για το 2018 η κυβέρνηση αφήνει λιγότερα μέτρα, με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκης να δηλώνει ότι οι αλλαγές στους έμμεσους φόρους θα εφαρμοστούν το 2018.
Οι πρώτοι που θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την νέα φοροκαταιγίδα είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα πρώτα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν θα είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα εισοδήματος, η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί φέτος.



Οι φορο-ανατροπές στα εισοδήματα
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο που έχει «κλειδώσει» η κυβέρνηση για τις ανατροπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει:
1. Φορολογική κλίμακα: Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Η νέα κλίμακα θα έχει πέντε κλιμάκια και συντελεστές από τρεις που ισχύουν σήμερα (22%, 32% και 42%). Ο πρώτος συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές θα βρεθούν οι υπόλοιποι συντελεστές και τα κλιμάκια.
2. Αφορολόγητο: Μείωση έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ και μηδενίζεται στο εισόδημα των 40.000 ευρώ. Δηλαδή τη νέα έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ θα δικαιούνται αυτούσια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια η έκπτωση φόρου μειώνεται και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία έκπτωση φόρου.
3. Ειδική εισφορά: Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα με συγκεκριμένους συντελεστές, αλλά κινείται στη φιλοσοφίας της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Ο «μικρός» συντελεστής διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και ο ανώτατος συντελεστής στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.



Πάνω - κάτω οι φόροι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική κλίμακα σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει:
Μικρές φορολογικές επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από 31 έως 100 ευρώ για πάνω από 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ έως 25.000 ευρώ.
Οριακές φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έως και 65.000 ευρώ. Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων την οποία προκάλεσαν τα σενάρια περί αύξησης της φορολογίας σε όσους έχουν μεσαία εισοδήματα η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, με αποτέλεσμα το νέο σχέδιο για τη φορολογική κλίμακα να οδηγεί σε ελαφρύνσεις.
Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η συνολική φορολογική επιβάρυνση (φόρος εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) διαμορφώνεται στο 53% για εισοδήματα μεταξύ 65.000 ? 100.000 ευρώ και στο 56% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ γίνονται συνέταιροι με την εφορία, καθώς πάνω από το μισό του εισοδήματος που αποκτούν κατευθύνεται στα δημόσια ταμεία. Η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα φθάνει το 5%. Μια πρώτη γεύση των φορολογικών ανατροπών που έρχονται θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα αλλάξει ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους. Για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων ο παρακρατούμενος φόρος θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα αλλά χωρίς καμία έκπτωση φόρου, δηλαδή από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Για εννέα στους δέκα αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισοδήματα έως 42.000 ευρώ θα προκύψουν φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή 26% που εφαρμόζεται σήμερα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και έως τις 50.000 ευρώ στο 22%.
5. Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»: Στην περίπτωση που τα εισοδήματα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται μισθοί και αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα τα δυο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με την κλίμακα που θα περιλαμβάνει το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 9.100 ευρώ. Με την ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν περισσότερες της μιας πηγές θα ελαφρυνθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα ενώ αντίθετα θα προκύψουν έξτρα φόροι για φορολογούμενους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
6. Εισοδήματα από ενοίκια: Με νέα φορολογική κλίμακα και νέους αυξημένους συντελεστές θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Η νέα κλίμακα που θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα (φορολογικές δηλώσεις 2017) φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» έχει τρία κλιμάκια και συντελεστές:
15% από 11% έως 12.000 ευρώ.
35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 - 100.000 ευρώ.
45% από 33% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
Αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ
Στο κοκτέιλ των φορολογικών αλλαγών περιλαμβάνεται η αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (φορολογούμενοι με εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα).
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στα αστικά ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ανήλθαν περίπου σε 2,69 δισ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από 80%, ενώ ο στόχος που θα τεθεί φέτος είναι να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,5 δισ. ευρώ.



Έμμεσοι φόροι
Στο «μέτωπο» των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο, ενώ δεύτερες σκέψεις γίνονται τώρα στο οικονομικό επιτελείο για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με εκείνον που επιβάλλεται στη βενζίνη, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και θα «φουντώσει» το λαθρεμπόριο.
Στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσθετων εσόδων σχεδιάζεται η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία και η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις διαδικτύου.



Αυτή είναι η τελική λίστα με τα φορο-μέτρα που «κλείδωσε» με την τρόικα
Η τελική λίστα των φορο-μέτρων 3,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2016-2018 (1,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους + 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους)
1 Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες με πέντε κλιμάκια και συντελεστές. Ο πρώτος συντελεστής παραμένει στο 22%.
2 Μείωση έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς  συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ και μηδενίζεται στο εισόδημα των 40.000 ευρώ.
3 Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
4 Η συνολική φορολογική επιβάρυνση (φόρος εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) διαμορφώνεται στο 53% για εισοδήματα μεταξύ 65.000 - 100.000 ευρώ και στο 56% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
5 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα αλλά χωρίς καμία έκπτωση φόρου, δηλαδή από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
6 Αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα με νέα κλίμακα και συντελεστές ως εξής:
15% από 11% έως 12.000 ευρώ.
35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 - 100.000 ευρώ.
45% από 33% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
7 Ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από περισσότερες της μιας πηγές (μισθοί + έσοδα από μπλοκάκι).
8 Αύξηση του φετινού ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις στους συντελεστές και το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο.
9 Κατάργηση φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων.
10 Νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και καθιέρωση ενός νέου φόρου ακινήτων από το 2017.
11 Αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη.
12 Αύξηση φόρου σε φυσικό αέριο και υγραέριο κίνησης.
13 Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων και στα τέλη κυκλοφορίας.
14 Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.
15 Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις διαδικτύου.

«Φλερτ» και συμμαχίες σε εποχές μεγάλης πολιτικής ρευστότητας

«Φλερτ» και συμμαχίες σε εποχές μεγάλης πολιτικής ρευστότητας

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗ «ΜΑΡΜΙΤΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – ΟΙ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΜΩΣΑΪΚΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Με δεδομένη πλέον την ρευστότητα που επικρατεί στο επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, η αλλαγή των συσχετισμών στο επίπεδο της πολιτικής μοιάζει πλέον ως φυσικό επακόλουθο της προβληματικής κατάστασης που δημιούργησαν τα Μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα στήριξαν και τα εφάρμοσαν.
Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου
Τρία μεγάλα μέτωπα βρίσκονται υπό καθεστώς αλλαγής και νέων ζυμώσεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: η Κεντροαριστερά, με τα κόμματα που την απαρτίζουν να βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, η Κεντροδεξιά που αποκτά έναν αμιγώς νεοφιλελεύθερο προφίλ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μέτωπο της λεγόμενης λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς, η οποία κινείται σαφώς δεξιότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ανασυγκρότηση των δύο αυτών πολιτικών χώρων έρχεται και ως απότοκο του πολυκερματισμού του κοινοβουλευτικού συστήματος, το οποίο βιώνει εδώ και καιρό στιγμές αντίστοιχες με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας, αφού, σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο αριθμός των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού δεν θα είναι μικρός.
Σε αυτό το σημείο, όμως, αναδεικνύεται ένα μείζον πρόβλημα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι μικρές ψηφίδες του πολιτικού «μωσαϊκού»: το εάν και κατά πόσον μπορούν να εκπροσωπήσουν τη βούληση των πολιτών και με ποιο τρόπο θα ξεπεράσουν τις «αγκυλώσεις» αλλά και την «ξύλινη γλώσσα» του παρελθόντος, δύο σημαντικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Κεντροαριστερά
Υπό το πρίσμα αυτό, στο «στρατόπεδο» της Κεντροαριστεράς επικρατεί αναβρασμός, ιδίως μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) Φώφη Γεννηματά όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για τη συγκρότηση μιας «Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου», με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και πολύ σοβαρά προβλήματα της χώρας.
Ο Στ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή (01/04/2016) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση τον προθάλαμο για τη συγχώνευση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, μέσω της κίνησης αυτής, άφησε να διαφανεί ότι προτίμησε να «παγώσει» την επαφή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μετατοπιστεί προς αριστερότερα μονοπάτια.
«Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται για να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε σε σχήματα του παρελθόντος. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι να δούμε πόσος κόσμος στην κοινωνία αναζητά κάτι μεγάλο, έξω από εμάς και έξω από τα υπάρχοντα σχήματα», επανέλαβε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να αποδειχτεί ότι αυτή η συζήτηση για το νέο και το μεγάλο συγκινεί ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το ότι συγκινεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή τους βουλευτές του Ποταμιού καλό είναι, αλλά δεν είναι επαρκής λόγος για να γίνει κάτι μεγάλο».
«Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί», σημείωσε από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά.
Σε αυτή την ομάδα έρχονται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, «απόκληροι» σοσιαλιστές και κεντροαριστεροί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, ο ίδιος, ως επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έσπευσε να αποδεχθεί με ιδιαίτερη θέρμη την επιστολή του Στ. Θεοδωράκη, με την οποία τον προσκαλούσε στο διάλογο για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου.
Κεντροδεξιά
Η έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, σηματοδότησε την αλλαγή ρότας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ιδεολογική μετατόπιση προς τον κεντροδεξιό χώρο είναι εμφανής, αν και ως πολιτικός σχηματισμός η ΝΔ δεν παύει να έχει ισχυρά νεοφιλελεύθερα στοιχεία.
Αυτή η στροφή φέρνει το νυν «γαλάζιο» αρχηγό πολύ κοντά σε ανθρώπους, οι οποίοι παλαιότερα ανήκαν στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς εντάσσονται, βεβαίως, πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται και πολιτικοί όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και γενικά όσοι έχουν διαφωνήσει ανοικτά με την ρότα που έχει θέσει στο τωρινό ΠΑΣΟΚ η Φ. Γεννηματά.
Βεβαίως, ούτε και εδώ κανείς μιλάει για «συγχωνεύσεις» σχηματισμών και προσώπων υπό μία στέγη, αλλά για έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, που μέσα από τη σύνθεση ιδεών και απόψεων θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στα πολιτικά πράγματα.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως ποντάρει αρκετά σε αυτό το ρεύμα και δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει σειρά επαφών με πρόσωπα αυτού του χώρου.
Δεξιά
Η ιδεολογική μετατόπιση της ΝΔ προς την Κεντροδεξιά άφησε εκτός ένα σημαντικό κομμάτι του λεγόμενου παραδοσιακού δεξιού χώρου. Το κομμάτι της λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, προετοιμάζεται πυρετωδώς, με βάση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τόσο ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος όσο και ο επικεφαλής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.) Γιώργος Καρατζαφέρης για τη συγκρότηση ενός νέου κόμματος που θα απευθύνεται στο μέτωπο της λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς.
Εδώ εντάσσονται όλοι εκείνοι που βρίσκονται εντός ΝΔ και ένιωσαν πως αυτό που πρεσβεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης, τους αφήνει απ’ έξω. Τοποθετούνται σαφώς δεξιότερα του νυν προέδρου της ΝΔ, παραμένουν σαφώς προσανατολισμένοι στην Ευρώπη αλλά χωρίς Μνημόνια.
Ταυτόχρονα – κι εδώ είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο – δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν επιθυμούν σχέσεις ή συνεργασίες με τη Χρυσή Αυγή. Ήταν, άλλωστε, χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Ν. Νικολόπουλος την περασμένη Δευτέρα (28/03/2016), όταν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης στην ΕΣΗΕΑ, για το εάν θα υπήρχε περίπτωση συνεργασίας του υπό ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, εκείνος απάντησε: «Σας το δηλώνω μονολεκτικά και κατηγορηματικά. Όχι. Και είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα συνεργαστούμε με ένα κόμμα που κινείται εκτός του δημοκρατικού τόξου».
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι το νέο κόμμα, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, θα επιχειρήσει να μεταστρέψει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που απογοητεύτηκαν από τη δράση των «παραδοσιακών» κομμάτων «και ψήφισαν», όπως είπε «τη Χρυσή Αυγή στις πρόσφατες εκλογές από αντίδραση, αν και ιδεολογικά και πολιτικά δεν ανήκαν ποτέ σε αυτό το χώρο».
Το «παζλ» των πολιτικών συμμαχιών αναδεικνύει μια διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος, είτε μέσω της γέννησης νέων δομών, είτε διά της ανασύνθεσης θέσεων και απόψεων από πρόσωπα που είχαν διαδραματίσει παλαιότερα πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της χώρας.
Αυτές οι τάσεις και στα τρία μέτωπα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται λίγο μετά το Πάσχα, μετά και τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει η ψήφιση στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Και σίγουρα, οι τοποθετήσεις τους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)