Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
Πόσο σωτήριο είναι τελικά το κούρεμα ; Η αλήθεια για το "HΛΙΟΣ"-
Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.
Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 13 είναι η εξής: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».
Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!
Και ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!
Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι … Γερμανοί.
Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκμεταλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Τρελλό; Όχι, απλά αντεθνικό!
Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, η οποία έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project.
Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια. Με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια αξίας 25 δισ. ευρώ.
Για να καταλάβετε την έκταση της κομπίνας ο ίδιος ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο (ο άνθρωπος και μόνο από αυτή την δήλωσή του σε γερμανικά ΜΜΕ δείχνει ότι είναι από τους Γερμανούς που αγαπούν και σκέφτονται την Ελλάδα) καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».
Κατόπιν αυτών, το άρθρο 13 μήπως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης εισαγγελικής έρευνας;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Άθλια μονόπρακτα πολιτικής ανικανότητας
Με αποκορύφωμα την χθεσινή νύχτα, η γελοιοποίηση εντός και εκτός συνόρων χτύπησε κόκκινο, καθώς με διαρροές, άπειρους σωτήρες και εσωκομματικά παιχνίδια, οι Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά στην πλατεία ενός θεάτρου να παρακολουθούν άθλια μονόπρακτα γύμνιας και πολιτικής ανικανότητας, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους τα μέλη ενός πολιτικού συστήματος που δεκαετίες τώρα στηρίζουν με την ψήφο τους.
Σκηνές εκτός του προεδρικού μεγάρου, φωνές, τηλεφωνήματα, δηλώσεις, μετακλήσεις φωστήρων, προδιαγραφές πρωθυπουργήσιμων, όροι από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στη χώρα.
Και πάνω απ' όλα, άλλος ένας αποχαιρετισμός στα όπλα από τον κ. Παπανδρέου που, όμως, συνέχισε να παριστάνει τον πρωθυπουργό!
Η πιο σοβαρή στιγμή, αυτή που περίμεναν όλοι οι Έλληνες, εξελίχθηκε σε ένα ακόμη επεισόδιο ασυνεννοησίας, τριβών, διαφωνιών και συγκρούσεων.
Όσα επηκολούθησαν του χθεσινού μελιστάλαχτου διαγγέλματος του κ. Παπανδρέου, τα περί «θεσμικής επιλογής» και «προσώπου που μας ενώνει», ουδεμία σχέση είχαν με την διαλυτική κατάσταση που επικράτησε αμέσως μετά στο ευρισκόμενο σε αποσύνθεση ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Χωρίς αμφιβολία, η επιλογή του κ. Πετσάλνικου δεν ανταποκρινόταν στις «προδιαγραφές» που ακόμη και χθες έθεταν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στη μανία τους να κερδίσουν στο εσωκομματικό πεδίο, έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται πως ούτε οι ίδιοι είχαν την παραμικρή σχέση με τις προδιαγραφές που αράδιαζαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώθηκε πως το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ουδέποτε της ετέθη επισήμως. Και πως αν της ετίθετο, δεν θα είχε αντίρρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε μια σειρά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον κ. Βενιζέλο, ώστε να… απορριφθούν και να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.
Που δεν ήταν άλλος από την επικράτησή του στο εσωτερικό του κόμματός του. Δια του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Αλλά οι εντός του κόμματός του τριβές και διαμαρτυρίες, τον υποχρέωσαν να κάνει και πάλι τον διαμεσολαβητή. Και να μεταφέρει μέσα στα άγρια μεσάνυχτα τους... όρους του κ. Παπαδήμου.
Όπως έγινε γνωστό, ο Λουκάς Παπαδήμος - ναι, ναι αυτός για τον οποίο λίγο πριν είχαμε πληροφορηθεί πως είχε έλθει τζάμπα από τις ΗΠΑ, αφού υποστηρίχθηκε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση!- είχε πάψει να θέτει ζήτημα οικονομικού επιτελείου, αλλά επέμενε να έχει τις υπογραφές των αρχηγών και ζητούσε να μην υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια των εκλογών.
Θεωρεί δηλαδή, ο κ. Παπαδήμος - αν αληθεύουν, βέβαια, όλα αυτά - πως είναι δυνατόν να κυβερνά ανενόχλητος, μόνο και μόνο επειδή θα εξασφαλίσει μερικές υπογραφές!
Και πως μπορεί, εκτός από το PSI, να αποφασίζει για το πότε θα χαθεί η δεδηλωμένη!
Ως εάν να μην είχε προηγηθεί η περίφημη συζήτηση για παροχή - υπό όρους - ψήφου εμπιστοσύνης στην απερχόμενη κυβέρνηση.
Από 1η Νοεμβρίου μείωση των επικουρικών συντάξεων 15-50%
Συνταξιούχοι διαμαρτύρονται κρατώντας αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους για την έκτακτη εισφορά |
Από την 1η Νοεμβρίου το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που χορηγείται στους συνταξιούχους του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, των Τομέων ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ και του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) μειώνεται κατά 15%, ενώ το ποσό του μηνιαίου μερίσματος που χορηγείται στους συνταξιούχους του ΜΤΠΥ κατά 20%.
Προηγείται η παρακράτηση της...
Ορίζεται ότι, ειδικά για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το τμήμα του μηνιαίου μερίσματος που μετά τις ανωτέρω παρακρατήσεις (της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και της ποσοστιαίας μείωσης του 20%) υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%.
Ως προς την εφαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων που αφορούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), στην εγκύκλιο τονίζονται τα εξής:
1) Συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη: Προβλέπεται ότι από 1/11/2011 και εφεξής το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξής τους που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ μειώνεται κατά 30%.
Σε περίπτωση που η χορηγούμενη από το ΕΤΕΑΜ σύνταξη υπόκειται σε παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, δηλαδή υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η ανωτέρω μείωση γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση. Το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης, μετά την ανωτέρω μείωση, δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.
2) Συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη: Προβλέπεται ότι από 1/11/2011 και εφεξής το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξής τους μειώνεται κατά 15%. Σε περίπτωση που η χορηγούμενη από το ΕΤΑΤ επικουρική σύνταξη υπόκειται σε παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, δηλαδή υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η ανωτέρω μείωση γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση.
Όσον αφορά την Επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπεται σύμφωνα με την εγκύκλιο ότι από 1/8/2011 το 50% του συνολικού ακαθάριστου μηνιαίου ποσού (κύριας και επικουρικής) σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, υπόκειται στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) καθώς και στην παρακράτηση της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.
Πάνω από 900.000 άνεργοι - άλμα στο 18,4%
Παρά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ο Αύγουστος επεφύλασσε νέο αρνητικό ρεκόρ για την εγχώρια αγορά εργασίας.
Τον τελευταίο θερινό μήνα ο δείκτης της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας έκανε άλμα σχεδόν 2% σε ένα μήνα και έφτασε στο 18,4% από 16,5% τον Ιούλιο. Ενα χρόνο πριν βρισκόταν μόλις στο 12,2%.
Ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε και τις 900.000 άτομα, δημιουργώντας ένα "εφιαλτικό" σκηνικό για τους επόμενους μήνες, όταν και το τέλος της τουριστικής περιόδου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απασχόλησης σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε ετήσια βάση τον Αύγουστο:
οι άνεργοι αυξήθηκαν 48,1% σε 907.953 άτομα, από 613.108
οι απασχολούμενοι μειώθηκαν 8,3% σε 4.034.537 άτομα, από 4.398.890
ο ανενεργός πληθυσμός αυξήθηκε 2.4% σε 4.403.503 άτομα, από 4.298.958
Αντίστοιχα σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Ιούλιο 2011):
οι άνεργοι αυξήθηκαν 10,7% σε 907.953 άτομα, από 820.276
οι απασχολούμενοι μειώθηκαν 2,5% σε 4.034.537 άτομα, από 4.140.007
ο ανενεργός πληθυσμός αυξήθηκε 0,5% σε 4.403.503 άτομα, από 4.382.901
Οι περιφέρειες της χώρας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι οι Δυτική Μακεδονία με 23,1%, Κεντρική Μακεδονία με 20,7%, Δυτική Ελλάδα με 20,6% και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 20,4%.
Σε "καλύτερη" κατάσταση εμφανίζονται το Ιόνιο με 12,8%, η Ηπειρος με 13% και το Βόρειο Αιγαίο με 15%.
Η γυναικεία ανεργία έφτασε το 22,3% έναντι 15,5% της ανδρικής, ενώ η εικόνα είναι δραματική για τους νέους 15 ως 24 ετών που είναι άνεργοι σε ποσοστό 43,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την επόμενη ηλικιακή ομάδα 25-34 επίσης είναι υψηλότερο του μέσου όρου, στο 24,9%.Οι Financial Times παρουσιάζουν τη διαφορά της χρεοκοπίας εντός και εκτός ευρωζώνης...
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :'' Ιδανική λύση: Χρεοκοπία εντός του ευρώ''
Ήταν η πιθανότητα που όλοι φοβούνταν αλλά κανείς δεν τολμούσε να ξεστομίσει –μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Ξαφνικά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θα μείνετε ή θα φύγετε;» Πολλοί Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται πια. Θα έπρεπε όμως. Οι ηγέτες τους ενδιαφέρονται.
Και να γιατί: Η Ελλάδα θα κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Μπορεί να την κάνει «εντός του ευρώ» και μπορεί να την κάνει «εκτός του ευρώ». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κρίσιμη. Αν αντιλαμβάνεστε ήδη την διαφορά, σταματήστε να διαβάζετε. Αν όχι, σύντομα θα εύχεστε να την είχατε αντιληφθεί.
Γιατί; Διαβάστε τώρα τη συνέχεια, για να αντιληφθείτε τι θα σημαίνει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη:
1. Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας αποφασίζει έξοδο. Αρχίζουν να κυκλοφορουν φήμες. Οι Έλληνες πολίτες σηκώνουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, όσο έχουν ακόμη το ευρώ και όχι την δραχμή. Η προσφορά τραπεζογραμματίων στερεύει. Οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τα ρευστοποιήσιμα πλεονάσματά τους στο εξωτερικό. Οι ξένοι πιστωτές σταματούν τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες.
2. Κατόπιν έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την εισαγωγή της νέας δραχμής. Επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίου καθώς και έλεγχοι στα σύνορα ώστε να εφαρμοστούν. Ο δημόσιος τομέας «γυρνάει» σε εγχώριο νόμισμα. Η αξία της δραχμής βουλιάζει. Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτινάσσεται.
3. Ξεσπούν διαμάχες όσον αφορά τα χρέη του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα όσον αφορά ένα δάνειο γερμανικής τράπεζας σε ελληνική θυγατρικής μιας πολυεθνικής όπως η BMW). Η υποχρέωση παραμένει δάνειο σε ευρώ ή μετατρέπεται σε δάνειο σε δραχμή; Αν είναι δάνειο σε δραχμές, τότε η γερμανική τράπεζα έχει πρόβλημα, καθώς ένα ενεργητικό σε δραχμές αξίζει ελάχιστα σε σχέση με την λογιστική αξία σε ευρώ. Αν, από την άλλη πλευρά, η υποχρέωση παραμένει σε ευρώ, τότε έχει πρόβλημα και η τράπεζα και η επιχείρηση, καθώς ο οφειλέτης έχει ένα δάνειο σε ευρώ που πρέπει να εξυπηρετήσει με, υποτιμημένα σε δραχμές, έσοδα.
4. Αρχίζει η μετάσταση. Οι Πορτογάλοι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί και σε αυτούς. Οι Πορτογάλοι πολίτες αρχίζουν να αποσύρουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες, με τον φόβο ότι θα τους τα μετατρέψουν σε εσκούδα. Οι πορτογαλικές εταιρείες μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να προφυλαχθούν. Κλείνουν τράπεζες. Σύντομα εμφανίζονται ανάλογα σκηνικά στην Ιρλανδία, καθώς και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Οι υπόλοιπες τράπεζες σταματούν τις δοσοληψίες με τις τράπεζες των περιφερειακών κρατών.
5. Διογκώνεται η σύγχυση όσον αφορά την εμβέλεια του ανοίγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της περιφέρειας. Οι συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ τους, σταματούν. Οι τραπεζικές μετοχές μηδενίζονται και τα επενδυτικά καταφύγια εκτινάσσονται. Αντιδρώντας στις εισροές κεφαλαίων, η Ελβετία επιβάλλει τιμωρητικά αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις μη Ελβετών πολιτών.
6. Ο τραπεζικός δανεισμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά. Η οικονομική δραστηριότητα μένει στάσιμη.
Θα συνέχιζα, αλλά πιστεύω ότι πιάσατε το νόημα. Δεν θα είναι ωραία εικόνα. Να προσθέσω μόνο το γεγονός ότι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες και νοικοκυριά) της περιφέρειας, είναι πολλαπλάσιο του ανοίγματος προς τον δημόσιο τομέα (κρατικό χρέος.)
Οι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι είναι αυτό που κάποτε ονομάζαμε «δια-κρατικό κίνδυνο». Ενας όρος που έμαθαν καλά οι Αμερικανοί τραπεζίτες μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι κάποτε δάνειζαν ασύστολα δολάρια και πέσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του Μεξικό, για να ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι ο εθνικός κίνδυνος δεν περιλαμβάνει μόνο τον κίνδυνο να μην πληρώσει μια χώρα, αλλά και τον κίνδυνο να απαγορευτεί και στον ιδιωτικό τομέα να μην αποπληρώσει δια νόμου ή μέσω συναλλαγματικών μεταβολών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν το ίδιο λάθος. Το νόημα της δημιουργίας της ευρωζώνης ήταν να καταργηθεί η έννοια του διακρατικού κινδύνου n’est-ce pas; Το να δανείζει μια τράπεζα του Μονάχου την BMW Αθηνών, θα ήταν σαν να δανείζει μια τράπεζα της Νέας Υόρκης στην General Motors της Μοντάνα. Και έτσι θα ήταν, αν μείνει η ευρωζώνη ενωμένη.
Ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι το αντιλήφθηκαν αυτό αρκετά νωρίς. Αλλοι χρειάστηκαν χρόνο για να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος. Τόσο επικεντρωμένη ήταν η προσοχή όλων στα ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα. Κι αυτό εξηγεί την αργή αλλά προβλέψιμη αλλαγή φρασεολογίας: Από την χρεοκοπία στην «τακτική χρεοκοπία», από την χρεοκοπία στην «χρεοκοπία εντός του ευρώ» και τελευταία στην δήλωση: «Θα υπερασπιστούμε το ευρώ με κάθε κόστος».
Ναι, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καταπιεί τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τώρα πρέπει να τις μοιραστεί με τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες της βορείου Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους δεν είναι να διώξουν τους Έλληνες, αλλά να τους κρατήσουν.
Και, δημοψήφισμα ή όχι, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια ελληνική έξοδος από το ευρώ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Γιατί μια ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ είναι διαχειρίσιμη και θα γίνει η διαχείρισή της. Η χρεοκοπία εκτός ευρώ εμπεριέχει κινδύνους με πολύ διαφορετικό βάρος και εμβέλεια.
Το ζήτημα είναι αυτό που λέμε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»: Όσοι ήθελαν να τον δουν, μπορούσαν να τον δουν. Για μεγάλο διάστημα, κανένας δεν ενδιαφερόταν, ούτε ήθελε να τον δει. Τώρα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Δελτίο τύπου:Ενωτική κίνηση.
Καλούμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους ριζοσπάστες, όλους τους κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, όλους τους γνήσιους σοσιαλιστές, όλα τα κοινωνικά κινήματα, να συμβάλουν μαζί μας και με άλλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις στην υλοποίηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου για τη σωτηρία της Πατρίδας.
Μετά την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, εξελέγη προσωρινή συντονιστική επιτροπή, της οποίας μέλη είναι:
Κασιμάτη Νίνα, Κοτζιάς Νίκος, Κοτσακάς Αντώνης, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μαριάς Νότης, Μητρόπουλος Αλέξης και Τσουκαλάς Δημήτρης.
Κι άλλες διευκρινήσεις για τα αυθαίρετα,...
Εννέα νέες απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν φτάσει στις Διευθύνσεις του δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πάνω στο «καυτό» ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών.
Οι απαντήσεις που δίνονται έχουν να κάνουν κυρίως με τα πρόστιμα και τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί ή θα προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η προθεσμία αίτησης υπαγωγής, καθώς και με πιο σπάνιες και εξειδικευμένες περιπτώσεις αυθαίρετων χώρων.
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι απαντήσεις που έχει δώσει το υπουργείο πάνω σε ερωτήσεις πολιτών και μηχανικών για τα αυθαίρετα βρίσκονται ανηρτημένες στη διεύθυνση http://www.ypeka.gr/ Default.aspx?tabid=762&language=el-GR, στην ενότητα «Χρήσιμες Ερωταπαντήσεις».
Εννέα χρήσιμες ερωταπαντήσεις
1 Το 2004 μου είχε καταλογιστεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης 2.100 €, το οποίο κατεβλήθη εφάπαξ με έκπτωση 50%, δηλαδή πληρώθηκε το ποσό των 1.050 €. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4014/11, ποιο ποσό θα συμψηφιστεί;
«Το ποσό των 1.050 ευρώ , που καταβλήθηκε».
2 Στην κατηγορία υπέρβασης δόμησης (5) του «Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής...» σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής 1.500 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση 200 τ.μ., το πρόστιμο υπολογίζεται κλιμακωτά ή επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο συντελεστή (5δ=1,9);
«Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο συντελεστή που αναλογεί στη συνολική υπέρβαση δόμησης ανά αυτοτελή λειτουργικά ιδιοκτησία. Διευκρινίζεται ότι, για τον υπολογισμό των επιβαρυντικών συντελεστών, αθροίζεται το σύνολο των υπερβάσεων ανά κατηγορία αυθαιρέτων».
3 Σε χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με το ν. 4014/2011, μπορεί να εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;
«Στην παρ. 17 του άρθρου 24 του νόμου ορίζεται ότι "Στις περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία, μπορεί να επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής που αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση και τη συνήθη συντήρησή τους, ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. (σ.σ. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.) Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών υποβάλλονται στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες δικαιολογητικά που καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής". Επίκειται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».
4 Η παρ. 21 του άρθρου 24 του ν. 4014/11 (σ.σ. δηλαδή οι διατάξεις που αφορούν εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηριστεί από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ως αναπτυγμένοι πυρήνες μαζικού τουρισμού, κ.λπ.) υπερισχύει των οριζομένων στην παρ. 3 του άρθρου 23 του νόμου;
«Ναι, διότι πρόκειται για ειδική διάταξη».
5 Σε περίπτωση που υπάρχει αυθαίρετο τμήμα κτιρίου, που μπορεί και έχει επιλεγεί από τον ιδιοκτήτη να νομιμοποιηθεί με αναθεώρηση της ισχύουσας άδειας (αρθ. 26, παρ. 2), και αυθαίρετο τμήμα, που μπορεί να δηλωθεί με το άρθρο 24 του ν. 4014, θα υποβληθούν δύο δηλώσεις με δύο παράβολα ή μία δήλωση με ένα παράβολο, στην οποία θα διαχωρίζονται τα τμήματα που νομιμοποιούνται από τα τμήματα που είναι αυθαίρετα;
«Για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στη ρύθμιση του ν. 4014/11 απαιτείται μία αίτηση ανά αυτοτελή λειτουργικά ιδιοκτησία και παράβολο που αντιστοιχεί στο σύνολο της επιφάνειας των αυθαίρετων κατασκευών, σύμφωνα με την παρ. 2γ του άρθρου 24 του νόμου. Στη συνέχεια υπολογίζεται το πρόστιμο του τμήματος που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελέγχεται εκ των προτέρων η δυνατότητα υπαγωγής της αυθαίρετης κατασκευής στις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1577/85».
6 Σε περίπτωση κτιρίου με οικοδομική άδεια, όπου όμως, αντί της λιθοδομής πάχους πλέον ή ίσου των 0,50 μέτρων, η οποία δεν προσμετρά στο σ.δ. σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΓΟΚ '85, κατασκευάστηκε με απλή εξωτερική τοιχοποιία, ποια είναι η αυθαιρεσία, πώς υπολογίζεται το πρόστιμο και ποιοι συντελεστές το επιβαρύνουν;
«Αυθαίρετη είναι η επιφάνεια καθ' υπέρβασιν του σ.δ. της οικοδομικής άδειας και ελέγχεται η υποχρέωση επιβολής των συντελεστών των πεδίων που παραβιάζονται (π.χ. συντελεστής δόμησης, κάλυψης, απόστασης από τα όρια κ.λπ.)».
7 Εχει υποχρέωση και κυρώσεις ο μηχανικός να ελέγχει θέματα κυριότητας για τις αυθαίρετες κατασκευές που ρυθμίζονται με το ν. 4014/11;
«Οχι, ακέραια την ευθύνη έχει ο φερόμενος ιδιοκτήτης σε ό,τι αφορά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα».
8 Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση όπου το πρόστιμο βγαίνει μικρότερο από το παράβολο; Πληρώνεται το παράβολο και επιστρέφεται το υπόλοιπο μετά τον έλεγχο; Πληρώνει μικρότερο παράβολο;
«Πληρώνεται το παράβολο που προβλέπεται στην παρ. 2γ του άρθρου 24 του ν. 4014/11 χωρίς επιστροφή της διαφοράς».
9 Για αυθαίρετη κατασκευή έχει ήδη καταβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης συνολικού ποσού 1.012 ευρώ. Με την υπαγωγή της στο ν. 4014/11 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβληθεί τοις μετρητοίς (με 20% έκπτωση). Με ποιο τρόπο θα αφαιρεθούν αυτά τα 1.012 € από το πρόστιμο, όταν θα πληρωθεί μετρητοίς;
«Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο με έκπτωση 20% και μετά αφαιρούνται τα καταβληθέντα πρόστιμα».
Η ευρωπαϊκή κρίση πλήττει τις αμερικανικές και ασιατικές αγορές
Οι ασιατικές μετοχές έπεσαν κατά μέσον όρο από -2% έως -2,5% με τη μεγαλύτερη κάμψη να σημειώνεται στον ιαπωνικό Nikkei που σημείωσε απώλειες ύψους -2,9%, στον νοτιοκορεατικό Kospi (-3,8%) και στον Hang Seng του Χονγκ-Κονγκ (-4,4%).
Η πτώση των ασιατικών αγορών ακολούθησε τις απώλειες των αμερικανικών ομολόγων τους και πυροδοτήθηκε από την άνοδο του ιταλικού κόστους δανεισμού άνω του 7%, την συνεχιζόμενη αδυναμία ορισμού μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιβράδυνση των κινεζικών εξαγωγών.
Ο βασικός φόβος των επενδυτών είναι πως ακόμη και εάν υπάρξουν δραστικές λύσεις στην Ευρώπη, η κρίση θα περάσει στον τραπεζικό τομέα και δεν θα συγκρατηθεί πλέον καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη αρκετά αδύναμη.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας όπου καταγράφηκε "βουτιά" της τάξης του 3% λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών για το χρέος της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σήμερα χάθηκαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της χρηματιστηριακής πτώσης, η οποία ενισχύει την πρόβλεψη ότι τον ερχόμενο μήνα η Αποθεματική Τράπεζα θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων στην Αυστραλία.
Κίνα: Η εξαγωγική ανάπτυξη προσκρούει στην κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης
Οι αποστολές προϊόντων από την Κίνα αυξήθηκαν 15,9% σε ετήσια βάση, από 17,9% αύξηση που ήταν τον Σεπτέμβριο και 24,5% που ήταν τον Αύγουστο. Παράλληλα οι εισαγωγές της αυξήθηκαν 28,7% οδηγώντας σε ένα εμπορικό πλεόνασμα 17 δις.δολ.
Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στην εξαγωγική ανάπτυξη της Κίνας.
Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας είναι η ευρωπαϊκή με δεύτερη την αμερικανική. Γι’ αυτό και αναμένεται νέα εξαγωγική επιβράδυνση τους προσεχείς μήνες.
Αντίθετα, η εισαγωγική δυναμική διατηρείται υποδηλώνοντας πως η εγχώρια οικονομία συνεχίζει την ισχυρή επέκταση της.
Χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Κίνα να μεταβάλλει την προσανατολισμένη στις εξαγωγές αναπτυξιακή της πολιτική και να εστιάσει στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης προκειμένου να διατηρήσει την οικονομία στην ίδια αναπτυξιακή τροχιά.
Το πείραμα με τους δέκα πιθήκους
Το πείραμα που ακολουθεί, με τους πιθήκους, είναι ένα από μια σειρά πειραμάτων του καθηγητή Μίλγκραμ.
"Σε ένα κλουβί που έχουμε κλεισμένους 10 πιθήκους, κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες. Όλοι οι πίθηκοι τρέχουν να πιάσουν το τσαμπί. Ένας από τους πιθήκους, ο πιο γρήγορος, φτάνει πρώτος στο τσαμπί. Εκείνη τη στιγμή, καταβρέχουμε με νερό με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, που έχουν μείνει πίσω.
Αυτός που έτρεξε πρώτος και έπιασε το τσαμπί, τρώει τις μπανάνες και το ευχαριστιέται πολύ. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να στεγνώσουν και να ξεπεράσουν το σοκ από το κατάβρεγμα.
Μετά από 1-2 ώρες, η κατάσταση της ομάδας των…πιθήκων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Βέβαια, οι 9 που έφαγαν το κατάβρεγμα (και δεν έφαγαν μπανάνες), κοιτούν με κάποια ζήλια τον έναν που και τις μπανάνες έφαγε και το κατάβρεγμα το γλίτωσε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ενέργεια, δηλαδή κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες στο κλουβί. Τρέχουν όλοι, αλλά ο ίδιος πίθηκος, ο οποίος όπως είπαμε είναι ο γρηγορότερος καταφέρνει και πάλι να φτάσει πρώτος στο τσαμπί.
Εμείς ξανακαταβρέχουμε με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, ενώ ο πρώτος τρώει επιδεικτικά τις μπανάνες που “κέρδισε δίκαια”, αφού ήταν ο γρηγορότερος. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο 2-3 φορές.
Κάποια φορά, καθώς ξεκινάει ο γρήγορος να πιάσει το τσαμπί που τοποθετήσαμε εκ νέου, τον πιάνουν οι υπόλοιποι εννιά και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.
Βρίσκεται λοιπόν το τσαμπί στη θέση του για κάποια ώρα, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Κάποια στιγμή, ο γρήγορος ξαναπροσπαθεί να τρέξει προς το τσαμπί, αλλά οι υπόλοιποι τον ξαναπλακώνουν στο ξύλο, γιατί φοβούνται το κατάβρεγμα.
Μετά από μερικά ξυλοφορτώματα, ο γρήγορος “μαθαίνει το μάθημά του” και δεν ξαναπροσπαθεί. Μπορεί να προσπαθήσει και κάποιος άλλος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ξύλο από τους υπόλοιπους. Εδώ ξεκινάει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Βγάζουμε από το κλουβί έναν από τους εννιά πιθήκους, αυτούς που καταβρέχαμε, όχι αυτόν που έφτανε πρώτος στο τσαμπί και βάζουμε έναν καινούριο πίθηκο, αντικαταστάτη.
Ο καινούριος πίθηκος, με το που βλέπει το τσαμπί με τις μπανάνες το οποίο φυσικά δεν ακουμπάει πλέον κανένας από τους “έμπειρους” της ομάδας ορμάει να το πιάσει. Οι υπόλοιποι εννιά, συμπεριλαμβανομένου και του παλιού “γρήγορου”, τον βουτάνε και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.
Ο παλιός “γρήγορος” μπορεί και να χαίρεται που τρώει και κάποιος άλλος ξύλο. Ο καινούριος δεν ξέρει γιατί τρώει ξύλο, αφού δεν είχε την εμπειρία του καταβρέγματος.
Μαθαίνει όμως πολύ γρήγορα ότι αν ξεκινήσει να πιάσει το τσαμπί, αυτό συνεπάγεται ξύλο από τους υπόλοιπους. Έτσι, ξαναβρισκόμαστε σε κατάσταση “ισορροπίας” μέσα στο κλουβί, δηλαδή υπάρχει ένα τσαμπί μπανάνες το οποίο δεν πάει να πιάσει κανείς. Ξανά-αλλάζουμε έναν από τους παλιούς 8 πιθήκους (όχι τον παλιό “γρήγορο” και όχι τον νέο ξυλοφορτωμένο) με έναν αντικαταστάτη.
Όπως καταλαβαίνετε, γίνεται η ίδια ιστορία της προηγούμενης παραγράφου, μέχρι να τους αλλάξουμε όλους (τελευταίο βγάζουμε τον παλιό “γρήγορο”, τον πρώτο που έφαγε ξύλο στην αρχή της ιστορίας).
Τι έχουμε λοιπόν; Έχουμε ένα τσαμπί μπανάνες, μέσα σε ένα κλουβί με 10 πιθήκους, από τους οποίους κανείς δεν τρέχει να το πιάσει, και κανείς δεν ξέρει γιατί (δεδομένου ότι κανένας τους δεν ήταν στην αρχική ομάδα που έφαγε το κατάβρεγμα)".
Μια άλλη εκδοχή του πειράματος
Έχουμε λοιπόν 10 νέους πιθήκους στο κλουβί και ένα τσαμπί μπανάνες άθικτο. Στη “συλλογική” μνήμη των οποίων είναι εγγεγραμμένο ότι το “κοινωνικά πρέπον” είναι να μην ακουμπάμε το τσαμπί γιατί το απαγορεύει ο νόμος. Όποιος προσπαθεί να το πλησιάσει, τις τρώει.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι αυτός που πάει να πιάσει τις μπανάνες εξ ενστίκτου, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τιμωρείται έτσι σκληρά αλλά και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν γιατί του τις βρέχουν, αφού κανένας τους δεν έχει βιώσει τις δύσκολες μέρες στο κλουβί με τα κυνηγητά και τα καταβρέγματα.
Η ζωή κυλάει ήρεμα στο κλουβί, με τις μπανάνες κρεμασμένες σε μια γωνιά που κανένας πίθηκος δεν τολμάει να τις ακουμπήσει. Οι μπανάνες έχουν γίνει πλέον “ιερές μπανάνες”. Δεν αποτελούν για την ομάδα προϊόν τροφής αλλά ταμπού.
Ας δούμε τώρα τι θα συμβεί στην ομάδα αν εφαρμόσουμε ένα είδος μνημονίου, σαν και αυτό που έχουμε εδώ με την τρόικα. Αν δηλαδή αρχίσουμε να περικόπτουμε την τροφή στους πιθήκους, με άλλα λόγια να πέσει πείνα στη ομάδα και το τσαμπί με τις μπανάνες θα αρχίζει να χάνει την άγια λάμψη του και να φαίνεται πάλι σαν λύση τροφής στην ομάδα.
Όσο θα κλείνουμε την στρόφιγγα του “μνημονίου” τόσο το μάτι των πιθήκων θα γυαλίζει περισσότερο… ώσπου κάποιο βράδυ, κάποιος πεινασμένος και εξαθλιωμένος πίθηκος θα την κάνει. Θα την πέσει στο τσαμπί.
Κακός χαμός, σίγουρα κάποιοι θα τον πάρουν είδηση αμέσως, μάλλον αυτοί που δεν κοιμόντουσαν αλλά σχεδίαζαν με ποιο τρόπο θα την πέσουν εκείνοι στις μπανάνες. Ο μάγκας να τρέχει μπροστά με το τσαμπί και 2-3 να τον καταδιώκουν. Ο κλέφτης όμως έχει βάλει ήδη την μισή μπανάνα στο στόμα.
Και φαΐ και τσαμπί και τρεχαλητό δεν γίνεται, τον προλαβαίνουν οι υπόλοιποι και αρχίζει η πάλη. Ενώ ο δόλιος παραβάτης περιμένει να τον σαπίσουν στο ξύλο, να τον διαμελίσουν ανοίγει τα μάτια και βλέπει τους καταδιώκτες του να έχουν πάρει το τσαμπί και να τρώνε ήσυχοι ήσυχοι τις μπανάνες μαζί με κάποιους που βρέθηκαν κοντά και ξύπνησαν από την φασαρία.
Απ´ αυτή την μέρα και μετά ο “ιερός κανόνας” έχει χαθεί. Χρειάζεται το πείραμα να ξαναστηθεί από την αρχή……χρειάζεται μάνικα!
Κάθε ομοιότητα με φυσικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική…
Κοινωνική Μηχανική το πείραμα των 5 πιθήκων by fon1972
Wikileaks: Η Γερμανία δεν έκανε τίποτα για να σώσει την Ελλάδα
Έγγραφο του Wikileaks και δημοσιεύεται στη Die Welt αποκαλύπτει τη "φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις" της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010.
Το αποκαλυπτικό έγγραφο είναι από τις σημειώσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Philip D. Murphy, οι οποίες αναφέρονται στις ημέρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010.
Πριν από τη σύνοδο, γράφει ο αμερικανός διπλωμάτης, έγιναν πολλές συζητήσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το μοναδικό αποτέλεσμα τους, προσθέτει, ήταν η απόφαση του Βερολίνου να αποσιωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικείμενη ελληνική καταστροφή έναντι των γερμανών πολιτών.
Η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφασίσθηκε οποιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια για τη Ελλάδα.
"Η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες" προσθέτει.
Η εξήγηση, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς, ήρθε από τον Wolfgang Merz,, έναν ανώτατο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τούς δήλωσε ότι "θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία".
Την εποχή εκείνη, συνεχίζει το έγγραφο, οι γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Το συμπέρασμα του αμερικανού πρεσβευτή: "Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ".
Χρειάζεστε ισχυρότερο νόμισμα
ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
"Η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, την ώρα που οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της συνεχίζουν να θεωρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του γουάν, παρά την ενίσχυσή του κατά 7% σε σχέση με το δολάριο την περίοδο Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2011.
"Η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, την ώρα που οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της συνεχίζουν να θεωρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του γουάν, παρά την ενίσχυσή του κατά 7% σε σχέση με το δολάριο την περίοδο Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2011. "Η Κίνα είναι στον σωστό δρόμο για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας της προς την εσωτερική ζήτηση", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, την ώρα που η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. "Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας της G20 και του ΔΝΤ" όπου η χώρα έχει "ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο να παίξει και μια ηχηρότερη φωνή να ακουστεί", πρόσθεσε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη για τα ποσοστά συμμετοχής και τα δικαιώματα ψήφου στους κόλπους του Ταμείου. Στο τέλος της μεταρρύθμισης αυτής, η οποία επικυρώθηκε επί της αρχής τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα, η οποία έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο (3,2 τρισ. δολάρια), θα γίνει η τρίτη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ με μια συνεισφορά στο κεφάλαιο του ΔΝΤ από 3,65% σε 6,07%.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô