Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

«Κόβεται» το ΕΚΑΣ σε περίπου 15.000 δικαιούχους

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) επανακαθορίζει εγκύκλιος που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Βάσει της απόφασης αλλάζουν οι κλίμακες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ γίνονται αυστηρότερες, γεγονός που συνεπάγεται έως 15.000 λιγότερους δικαιούχους. Η υπουργική απόφαση εστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία, «ούτως ώστε να επιτευχθεί η δικαιότερη και ορθολογικότερη καταβολή του επιδόματος», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο χαρακτήρας του εν λόγω επιδόματος, για το οποίο δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται και νομοθετικά και ορίζεται ως μία ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή, η οποία δεν εξάγεται και προϋπόθεση για την καταβολή της αποτελεί η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα».

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, για την χορήγηση του ΕΚΑΣ στο εξής θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και τα μερίσματα, ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να είναι μεγαλύτερος των 60 ετών.

  • Όλη η εγκύκλιος
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.

Δηλαδή το στοιχείο που προστίθεται στη νέα διάταξη είναι ο συνυπολογισμός στα εισοδηματικά αυτά κριτήρια του απαλλασσόμενου ή φορολογούμενου με ειδικό τρόπο εισόδηματος.

Ποσό επιδόματος

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, ΕΚΑΣ: 172,50 ευρώ

Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, ΕΚΑΣ: 115,00 ευρώ

Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, ΕΚΑΣ: 57,50 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά επιδόματος χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης), το δικαιούμενο ΕΚΑΣ ισούται με 2/3 των ανωτέρω πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Σε περίπτωση συνταξιούχων αναπηρίας η οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν επιφέρει μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν ένας συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό 80% - δικαιούχος ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος- επανακριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ, καθ' όλο το τρέχον έτος και η μείωση κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού θα χωρήσει για το τυχόν δικαιούμενο ΕΚΑΣ του 2012.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου -δικαιούχων του ΕΚΑΣ- το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Ορίζεται νέο κλιμάκιο ΕΚΑΣ

Με βάση την εγκύκλιο, χορηγείται για πρώτη φορά ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χάνουν ολόκληρο το επίδομα όσοι υπερβαίνουν κατάτι το εισοδηματικό πλαφόν, αλλά να παίρνουν έστω ένα μικρό βοήθημα της τάξης των 30 ευρώ μηνιαίως όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ. Από τη νέα αυτή κλίμακα, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 70 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στο 1,5 εκατ. ευρώ τα “φέσια” στην αγορά!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Αυγούστου 16, 2011

Σε πραγματική δίνη η πραγματική οικονομία, υπό το βάρος της ύφεσης που προωθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει υιοθετήσει.

Η αγορά πραγματικά βρίσκεται στο «κόκκινο», αφού τα «φέσια» άγγιξαν το 1,5 δισ ευρώ από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές!

Από την αρχή του χρόνου -όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τειρεσίας ΑΕ- έχουν σφραγιστεί συνολικά 111.290 ακάλυπτες επιταγές ύψους 1,381δισ ευρώ και 86.257 ήταν οι απλήρωτες συναλλαγματικές, ύψους 134,47εκ ευρώ.

Ειδικότερα τον Ιούλιο σφραγίστηκαν 15.598 επιταγές συνολικού ποσού 392,9εκ ευρώ, ποσό που εμφανίζει άνοδο της τάξης του 136,26%, σε σχέση με τον Ιούλιο 2010. Ακόμα διευκρινίζεται πως το 53% του ποσού (δηλαδή 208και πλέον εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχούν μόλις σε 155 επιταγές.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγματικές απλήρωτες τον Ιούλιο έμειναν 11.374 συνολικού ποσού 18,7εκ ευρώ (στα 134,4εκ ευρώ ανέρχεται το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών από την αρχή του χρόνου). Το ποσό εμφανίζει αύξηση 17,21% τόσο έναντι του Ιουνίου 2011, όσο και του Ιουλίου 2010.

Πυρηνικά υποβρύχια αποκτά η ... πτωχευμένη Αργεντινή για να υπερασπίσει πετρέλαιο & φυσικό αέριο!

Οι χώρες που θέλουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, ακόμα και αν είναι πτωχευμένες επενδύουν στην ασφάλειά τους: Η Αργεντινή αν και λειτουργεί "εκτός αγορών" πρόκειται να προμηθευτεί ... πυρηνοκίνητα υποβρύχια!

Ο Αργεντίνος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, του ανέθεσε να μελετήσει την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ν α βρούν ποιος θα τους πουλήσει τέτοια υποβρύχια. Πάντως την ίδια απόφαση την έχει πάρει και η Βραζιλία.

Και οι δύο χώρες δηλώνουν ότι τα υποβρύχια θα εξοπλιστούν με συμβατικά βλήματα cruise.

Όλα αυτά για να πάψει η Βρετανία να "πουλάει" τσαμπουκά στα Φώκλαντς με τα πυρηνικά υποβρύχιά της και να διεκδικήσει η Αργεντινή "επί ίσοις όροις" τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου πορ κρύβονται γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οι πτωχευμένοι δεν κοιτούν τον "εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών τους όταν πρόκειται να υπαρασπίσουν εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. Οι "ημιπτωχευμένοι", απλά εκχωρούν...

O Μουλούκμπασι μας έμαθε ότι η Ελλάδα δεν τολμά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα



Ο ρέκτης Τούρκος διπλωμάτης, κ. Μπουλούκμπασι , επέτυχε το ακατόρθωτο : Να ασχοληθεί ο εξηλιθιωμένος ελληνικός Τύπος με τα εθνικά θέματα μεσούντος του Αυγούστου και ενώ τα νησιά γέμουν «τηλεπερσόνων», πολιτικών και λοιπών attractions της νεοελληνικής «επικαιρότητος» !
Και όχι μόνον ! Να μάθουμε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, με «ΓΑΠ» η οποίον άλλο υπουργό διαπραγματεύεται αενάως, «συζητά» τα πάντα, είναι «ψύχραιμο» και δεν κάνει …τσιγγουνιές όταν πρόκειται για εθνικό χώρο !
Στην ουσία λοιπόν ο κ. Μπουλούκμπασι είπε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ να επεκτείνει τα χωρικά της υδατα πέραν των 6 ν.μ.
Το ζήτημα της επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δικαίωμα που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα που έχει ασκήσει η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα αποτελεί «αγκάθι» για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας εδώ και δεκαετίες.
Μια ματιά στον χάρτη 1, που απεικονίζει το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο με εύρος 6 ν.μ. διαφωτίζει για τα αίτια του «προβλήματος» αυτού.
Γίνεται αμέσως αντιληπτή η διαμόρφωση «διαύλων» διεθνών υδάτων ανάμεσα στην «δαντέλα» που σχηματίζουν τα νησιά του Αρχιπελάγους όσο τα χωρικά μας ύδατα παραμένουν στα 6 ν.μ.
Κλασική περίπτωση ο «δίαυλος» πλάτους 8 ν.μ. μεταξύ Μυκόνου – Ικαρίας, στον οποίο εξ’αλλου αναφέρεται και ο κ. Μπουλούκμπασι. Είναι προφανής η περιπλοκή που θα εισήγετο στην διεθνή ναυσιπλοΐα και κυρίως την κίνηση πολεμικών πλοίων από την κατάργηση του διεθνούς χαρακτήρος του διαύλου αυτού με την επέκταση στα 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων και την συνακόλουθη υπαγωγή του στους κανόνες περί «στενών» διεθνούς ναυσιπλοίας, αβλαβούς διελεύσεως κλπ. Προφανής επίσης ο λόγος για τον οποίον επί Σοβιετίας το λαλίστατο σήμερα ΚΚΕ τηρούσε απόλυτη σιγή επί του θέματος, όσο ο Στόλος της ΕΣΣΔ περιέφερε το…κίνημα ειρήνης στην Μεσόγειο !
Η περίπτωση Μυκόνου – Ικαρίας εξανάγκασε την Ελλάδα ήδη από το 1933 να ορίσει «αναντίστοιχο» πρός τα χωρικά της ύδατα εναέριο χώρο 10 ν.μ. ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή σε διεθνές αεροπορικό ταξίδι της συνδέσεως Δυτικού – Ανατολικού Αιγαίου και η διάσπαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των στενών Αντικυθήρων – Κρήτης, όπου καθ’ ολη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων ευρίσκοντο αγκυροβόλια της μοίρας Μεσογείου του Ναυτικού της ΕΣΣΔ, πράγμα αδύνατον εάν είχαμε χωρικά ύδατα εύρους 12 ν.μ.
Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε μεταξύ Ρόδου – Καρπάθου και αλλού ενώ προφανώς σε όλο το μήκος της θαλάσσιας ελληνο-τουρκικής μεθορίου είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί ακόμη και το εύρος των 6 ν.μ. σε ορισμένα σημεία και άρα ισχύει η οριοθέτηση στην βάση της αρχής της «μέσης γραμμής».
Το ζήτημα λοιπόν είναι πολύ πιο περίπλοκο και έχει μεγάλο ιστορικό «βάθος», πολύ μεγαλύτερο από τα εύκολα αναθέματα στον «ΓΑΠ» η όποιον άλλο ΥΠΕΞ η και Πρωθυπουργό.
Εκείνο που έχει σημασία και που συσκοτίζεται με τέτοια καλοκαιρινά πυροτεχνήματα του κάθε Μπουλούκμπασι, είναι το ζήτημα του FIR Αθηνών και της ευθύνης Ερεύνης – Διασώσεως στα όρια του όπως και του αεροπορικού ελέγχου ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ δυτικά της ελληνο-τουρκικής μεθορίου.
Εκείνο που έχει σημασία είναι εάν ισχύει η “Islands Policy” toy NATO, που από το 2006 περιορίζει η και απαγορεύει τις αποστολές “air policing” της ΠΑ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού με αποτέλεσμα να έχει «μοιρασθεί» ipso facto ο αεροπορικός έλεγχος του Αιγαίου. Ποιά είναι η επίσημη θέση της χώρας σχετικά με το προτεινόμενο από τους ΝΑΤΟικούς “pairing” ;
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ποτέ, κανένας «αρμόδιος» δεν βγήκε να εξηγήσει τι ακριβώς γίνεται με τις Τουρκικές ασκήσεις από τον Ιούλιο έως και την 1η Σεπτεμβρίου ΜΕΣΑ στο FIR Αθηνών με διαφωνούσα την ΥΠΑ (αναρτήσαμε τις σχετικές ΝΟΤΑΜ – αντι-ΝΟΤΑΜ στο antinews), να μας πεί με χάρτες και συντεταγμένες εάν τηρούνται οι κανόνες αεροναυσιπλοίας και εάν αναχαιτίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη. Η ενημερώνουν μόνον «τα κόμματα» ;
Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ έως και το Καστελόριζο, κάτι που έως τώρα η κυβέρνηση κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα» και αντ’αυτού οριοθετεί «ζώνες ερευνών» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (εκεί δηλαδή που «δεν βρωμά μπαρούτι») ευτελίζοντας το κύρος της χώρας. Λέγω «έως τώρα», καθ’οσον «κυκλοφορεί» η πληροφορία ότι πρίν η «κοντά» στην έναρξη των γεωτρήσεων της κυπριακής ΑΟΖ και μετά την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με φιλική χώρα της περιοχής η Ελλάδα θα διακηρύξει πλήρως την ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, άρα 200 ν.μ. και όπου αυτό είναι ανέφικτο λόγω του «κλειστού» της περιοχής (επικάλυψη των ζωνών με άλλες χώρες) σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής.
Στην περίπτωση αυτή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ισχύει σχετικώς με την «παράκληση» της Ελλάδος του 2003 να μετατεθεί ανατολικότερα το όριο της Κυπριακής ΑΟΖ ώστε να «διευκολυνθεί» η Τουρκία. Να παρακαμφθεί δηλαδή η ΑΟΖ του Καστελορίζου και να αποκτήσει «σύνορα» με την Αίγυπτο η Τουρκία, διασπώντας την ενότητα του Ελληνο – Κυπριακού χώρου !
Σε όλα τα παραπάνω ανακύπτουν σοβαρότατα τεχνικά ζητήματα. Το Αιγαίο είναι «κλειστή» η «ημίκλειστη θάλασσα» ; Με ποιά μέθοδο ορίζομε τις «γραμμές βάσεως» απ’οπου μετράται η απόσταση για την εφαρμογή της «μέσης γραμμής» ειτε πρόκειται για χωρικά ύδατα, είτε για ΑΟΖ ;
Για όσους δεν «ξεμπερδεύουν» με ένα μαξιμαλιστικό «βυθίστε τα», είτε επρόκειτο για την φρεγάτα Turgut Reis που έφθασε στα ανοικτά της Ραφήνας επί ΚΚ είτε για την Gaziantepe που έφθασε στο Σούνιο επί Παπανδρέου το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
Ο τρόπος ορισμού των χωρικών υδάτων, είναι καθοριστικό θέμα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί με σαφήνεια από την χώρα μας. Τι “base lines”θα χρησιμοποιήσουμε ; Όπως βλέπομε στο σχήμα 2 εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο με λήψη σημείων αναφοράς και τόξων 6 η 12 ν.μ. υπάρχει και η μέθοδος των «ευθειών» σε περιπτώσεις έντονα «οδοντωμένης» ακτογραμμής και που δεν μας συμφέρει πάντα. Επίσης, με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της ψηφιακής χαρτογραφίας και των δορυφορικών χαρτών εφαρμόζεται διεθνώς και η τεχνική των «διαγραμμάτων Voronoi» για την χάραξη των «πολυγώνων» που ορίζουν τα χωρικά ύδατα.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν ξεκαθαρισθεί και συμφωνηθεί ΠΡΙΝ πάμε σε διακηρύξεις και πρωτοβουλίες. Η διαφορετική αντίληψη στην χάραξη χωρικών υδάτων στην περιοχή των νορβηγικών φιόρδ (κλασική μέθοδος ή ευθείες) οδήγησε το 1954 την Νορβηγία και το Η. Βασίλειο σε «αλιευτικό πόλεμο» !
Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με τις τεχνικές παραμέτρους η τις παροτρύνσεις τρίτων προς την μια η την άλλη κατεύθυνση ( η Ρωσία ποτέ δεν καλοέβλεπε ελληνικά χωρικά ύδατα 12 ν.μ., ενώ ΤΩΡΑ οι ΗΠΑ «βολεύονται» με μια ελληνική ΑΟΖ που διασφαλίζει τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα) η χώρα μας πρέπει να φροντίσει για την έμπρακτη εγγύηση των όποιων πρωτοβουλιών της στον τομέα των θαλασσίων ζωνών, είτε πρόκειται για τα χωρικά της ύδατα, είτε για την ΑΟΖ.
Το Τουρκικό κατεστημένο, «στρατιωτικό» η «πολιτικό», αδιάφορο, είναι διαποτισμένο με την αίσθηση της «γεωπολιτικής αδικίας». Θα ξαναπώ ότι η γεωγραφία έχει φερθεί αμείλικτα στην Τουρκία και οι Τούρκοι επικαλούμενοι την «αρχή της ευθυδικίας» αυτό ακριβώς εννοούν: Ότι δεν μπορεί μια χώρα 750.000 τ.χ. με 70 εκ. πληθυσμό να έχει μια στενή λωρίδα θάλασσας ως χωρικά ύδατα και ως ΑΟΖ ενώ η κατά πολύ μικρότερη Ελλάδα με 11 εκ. κατοίκους θα νέμεται μια «ελληνική λίμνη» λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία ποτέ δεν αρκέσθηκε στην επίκληση της όποιας «αρχής της ευθυδικίας»…Το 1974, με σαφή υστέρηση σε Ναυτικό και Αεροπορία, χρησιμοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της για την αποκατάσταση «μέρους» αυτού που θεωρούσε «ιστορική αδικία» στο Κυπριακό…

"Διακοπές στην Πελοπόννησο"

Προορισμός Βοϊδοκοιλιά στη Πύλο Μεσσηνίας

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Η γνωστή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στο πίσω μέρος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας και από κάτω από το κάστρο του Νέστορα, πρόκειται για μια ειδυλλιακή παραλία. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Μεσσηνία (Περιοχή της Πύλου).

Έχει λεπτή άμμο και μέσα και έξω. Η φύση έχει δημιουργήσει ένα τέλειο ημικύκλιο, ενώ από πάνω δεσπόζει το Παλαιόκαστρο. Δεν είναι οργανωμένη για το λόγο αυτό προνοήστε για προμήθειες. Απέχει περίπου 4 χλμ. από τη Γιάλοβα εάν και η διαδρομή μέχρι να φτάσετε θα σας κουράσει λίγο περισσότερο γιατί πρέπει να κάνετε τον κύκλο της λιμνοθάλασσας.

Η Βοϊδοκοιλιά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής παραλία της Μεσσηνίας. Σαν υδάτινο θέατρο, αποτελείται από έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο από ψιλή αμμουδιά, που εγκλωβίζει μέσα του πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα στην παραλία, προσφέρει τη σκιά του ένας μεγάλος βράχος.

Ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, οπότε ο πολιτισμός δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει το μέρος, και υπάρχει μία όμορφη ησυχία παρά το αρκετό κόσμο που επισκέπτεται την παραλία. Για να πάτε στην παραλία μέσω Πετροχωρίου, θα χρειαστεί να διανύσετε κάποια μέτρα χωματόδρομου, μέχρι να φτάσετε στην παραλία όπου συνήθως υπάρχει χώρος για παρκάρισμα.

Από Αθήνα ακολουθείτε την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου και στη συνέχεια την Εθνική Κορίνθου- Τριπόλεως. Από εκεί συνεχίζετε προς Καλαμάτα. Πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων έξω από τη Μεγαλόπολη μειώνοντας έστω και λίγο τον χρόνο μετάβασης στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Προτού μπείτε στην πόλη θα στρίψετε δεξιά για Πύλο (περίπου 45 χλμ. από αυτό το σημείο). Συνολικά για τη διάρκεια υπολογίστε περίπου 3 ώρες. Αν ταξιδεύετε με σκάφος τότε θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο στη μαρίνα της Πύλου (τηλ. λιμεναρχείου 27230 22225).

Τέλος, πρόσφατα άρχισαν οι πτήσεις της Αegean Αirlines από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (πληροφορίες στο www.aegeanair.

Προορισμός Ελαφόνησος στην Λακωνία

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας που μαζί με άλλα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Λακωνία αποτελούν την Κοινότητα Ελαφονήσου.

Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί, σύμφωνα με έρευνα των Κρούπη Ηλία & Σταμούλη Ιακώβου από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Αρτεμης στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI “τσέρβι” και τα Κύθηρα ως CERIGO “τσερίγκο” (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο), κάτι που δεν έγινε και με το όνομα “Τσέρβι” για την Ελαφόνησο καθώς δεν κατοικούταν τότε). Τέλος το απέναντι χωριό Βιγκλάφια μαρτυρά με το όνομα του την αλήθεια αυτή (ΒΙΓΚΛΑ – ΕΛΑΦΙΑ) καθώς από κει, απλώνεται μπροστά μας πεντακάθαρα όλος ο κάμπος ως την Ελαφόνησο μαζί με την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη.

Ως φυσικό παρατηρητήριο λοιπόν των κόκκινων μικρόσωμων αυτών Ελαφιών δεν θα μπορούσε παρά να αποδοθεί αυτό το τοπωνύμιο. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Θεάς Αρτεμης στο μουσείο του Λούβρου (προερχόμενο από την Λακωνία) όπου κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.

Η Ελαφόνησος ανήκει στον Νομό Λακωνίας, στα 3,7 ναυτικά μίλια ανατολικά της βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, την Ακρα Μαλέα, αποτελούν τα Βάτικα. Στα 4,5 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Φράγκου, νότια, βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο)

Ο πληθυσμός του νησιού είναι μερικές εκατοντάδες κάτοικοι τον χειμώνα οι οποίοι το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. Επίσης το νησί είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών με κορύφωση τους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, όπου οι διανυχτερεύσεις ξεπερνούν τις 5.000 και οι διελεύσεις αυτοκινήτων καθημερινά φθάνουν και ξεπερνούν τις 1.600.


Οι βουλευτές θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούσαν!!!!

Με τους άνεργους να είναι για πρώτη φορά περισσότεροι από τους εργαζόμενους, με τους ανασφάλιστους να αποτελούν μείζον πρόβλημα για το ΙΚΑ, κι όμως οι βουλευτές που διεκδικούν τα αναδρομικά θα τα λάβουν.....

Την ίδια ώρα που η ανεργία σπάει κάθε ρεκόρ και η κυβέρνηση αναζητά επί ματαίω μάλλον τρόπους να κλείσουν οι μαύρες τρύπες, οι βουλευτές οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά επιμένουν στην απαίτησή τους.

Και μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο τους δικαιώνει με πρόσφατη απόφαση του, καθώς φαίνεται πως είναι σύννομο.

Σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον η αποζημίωση των βουλευτών είναι συνδεδεμένη με τις αποδοχές του Αρείου Πάγου, το ίδιο ισχύει κατ’ επέκτασιν και για τους πρώην βουλευτές. Επομένως οι αποδοχές τους προσαρμόζονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Παρόν της Κυριακής", έχουν εκδοθεί περισσότερες από 30 τέτοιες αποφάσεις και απλώς αναμένεται το τελικό ναι από το Γενικό Λογιστήριο και τον υπουργό.

Επί της ουσίας, το θέμα εκεί έχει κολλήσει καθώς ο αρμόδιος υπουργός, κάτω από τη γενικότερη δυσαρέσκεια του κόσμου και των ΜΜΕ, αρνείται να υπογράψει.

Τα αναδρομικά που πήραν πρώην βουλευτές που είχαν κάνει προσφυγή για την πενταετία 2003-2008 ανέρχονται από 130.000 μέχρι 150.000, με απόφαση που είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης.


Αναιμική και η γερμανική ανάπτυξη

Ασθενική αύξηση της τάξης του 0,1 % σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους επιτυγχάνοντας έτσι ρυθμό ανάπτυξης που τρέχει με 1.3%. Η αύξηση του 2ου τριμήνου θεωρείται κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων και αποδίδεται σε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανατροπή σκηνικού στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αναιμική και η γερμανική ανάπτυξη

Το ΑΕΠ της Γερμανίας δεν αυξήθηκε παρά μόνο κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, στο 1,3%, ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής Destatis.

Οι οικονομολόγοι του Dow Jones Newswires ανέμεναν ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Εξάλλου η υπηρεσία στατιστικής της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω το νούμερο της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, από 1,5% σε 1,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, στη χώρα αυτή, πρωταθλητή των εξαγωγών, το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική συμβολή στο γερμανικό ΑΕΠ την άνοιξη, δηλαδή οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές.

"Η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα προκάλεσαν επίσης ανάσχεση της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis.

Παρά την απότομη αυτή οικονομική ανάσχεση, η κατάσταση της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 καταγράφει αύξηση κατά 2,8%.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ελπίζει για το σύνολο του 2011 ανάπτυξη "συγκρίσιμη" με του 2010, που έφθασε το 3,6%.

Πανηγύρια έντασης

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΣΤΟΧΟΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ»

Επιμένουν «αγανακτισμένα» οι πολίτες και δεν χάνουν ευκαιρίες ούτε και στα πανηγύρια. Τελευταίοι στόχοι το Σαββατοκύριακο οι Μ. Καρχιμάκης, Αν. Λοβέρδος και Χρ. Μαγκούφης.

«Θερμό επεισόδιο» με Μ. Καρχιμάκη στην Κρήτη «Θερμό επεισόδιο» με Μ. Καρχιμάκη στην Κρήτη Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης έγινε στόχος στο χωριό Μαρωνιά της Σητείας, τόπο καταγωγής του. Αιτία, η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ένας αγρότης, αρχικά φραστικά και στη συνέχεια -όταν ο Μ. Καρχιμάκης απάντησε στις ύβρεις- χειροδικώντας εναντίον του.

Το σοβαρό αυτό επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πανηγυριού, στο οποίο συμμετείχε τόσο ο βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αρχικά μάλιστα ο συγκεκριμένος αγρότης είχε αποδοκιμάσει φραστικά και τον Γιάννη Πλακιωτάκη, με το βουλευτή ωστόσο να μην απαντά.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος απάντησε σε άπταιστα «γαλλικά» όταν δέχτηκε τη φραστική επίθεση. Ο αγρότης κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χειροδίκησε εναντίον του πριν προλάβει η φρουρά του να αντιδράσει. Τελικά τα πράγματα ηρέμησαν λίγα λεπτά αργότερα, αν και το γλέντι στιγματίστηκε από το επεισόδιο.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δέχτηκε φραστική επίθεση το Σάββατο στην Κυλλήνη, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός προπηλακίστηκε και αποδοκιμάστηκε, χωρίς όμως το επεισόδιο να πάρει μεγαλύτερη έκταση.

Ο κόσμος αποδοκίμασε έντονα το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη στην Καλαμπάκα στο ετήσιο πανηγύρι, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αγναντιάς.

Αφού χαιρέτισαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων, τελευταίος πήρε το λόγο ο Χρ. Μαγκούφης, οπότε άρχισαν μαζικά έντονες αποδοκιμασίες. Ο κ. Μαγκούφης πάντως συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως «είναι φυσιολογικές οι όποιες διαμαρτυρίες αυτό τον καιρό από τους πολίτες που περνούν δύσκολες στιγμές και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Οι αποδοκιμασίες συνέχισαν παρατεταμένες. Προς γενική έκπληξη όλων, αντί να αποχωρήσει ο βουλευτής σήκωσε την παρέα του και... χόρεψε στην πίστα για περίπου μισή ώρα.


Αγωνιά η κυβέρνηση για την 6η δόση και το νέο πρόγραμμα

Ωρες αγωνίας, τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου όσο και για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, που αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ζει πλέον το οικονομικό επιτελείο.

Eυάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών.

Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας «υπονομεύεται», στην παρούσα φάση, και από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, αλλά και από το ΔΝΤ Απόδειξη αυτού αποτελούν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν στο «Spiegel» κατηγορηματικά αντίθετος στην έκδοση του ευρωομολόγου, όσο το κάθε κράτος της Ευρωζώνης έχει τη δική του δημοσιονομική πολιτική.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο καθυστερεί να αποφασίσει την αύξηση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η εξεύρεση των 20 δισ. ευρώ για επαναγορά ελληνικών ομολόγων που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου, στο πλαίσιο της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σαν αν μην έφτανε αυτό, το ΔΝΤ, διά του μονίμου εκπροσώπου του στην Αθήνα, Μπομπ Τρα, ενημέρωσε, την Πέμπτη, το ΥΠΟΙΚ ότι σχεδιάζει την υπαναχώρησή του από τη συμμετοχή ύψους 15 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί αρχικά να παρέχει το πλαίσιο του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένη τη διεθνή αβεβαιότητα, το Ταμείο θέλει να εξοικονομήσει πόρους, ώστε να είναι έτοιμο να παρέμβει έναντι οποιασδήποτε διεθνούς οικονομικής εξέλιξης. Με τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα με ποσό της τάξης των 6 - 8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη σχολιάζεται ως ιδιαίτερα δυσμενής, αν δεν ανατραπεί ύστερα από πιέσεις της κοινοτικής πλευράς, καθώς πρόκειται για τη συμμετοχή του στο δάνειο των 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Πέραν των ανωτέρω, αναμένεται και παράταση -τουλάχιστον για το τέλος Σεπτεμβρίου- της συμφωνίας για τη συμμετοχή ιδιωτών. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν επιπλέον εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις «που γίνονται πλέον σχεδόν ερήμην της Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, επισήμανε, τις προηγούμενες ημέρες, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την πρόθεση επιμήκυνσης του σχεδίου και για μετά το 2020. Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη από οικονομολόγους που θέλουν το σχέδιο να είναι απλά μία παρέμβαση που ήθελε η Γερμανία και περιπλέκει την κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές προεξοφλούν την επέκταση του μέτρου σε άλλα κράτη.

Ερχεται η τρόικα

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα, έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τη συλλογή των στοιχείων που θα χρησιμοποιήσουν για την επίσημη αξιολόγηση του μνημονίου οι επικεφαλής των ελεγκτών που θα φτάσουν στην Αθήνα μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 του μήνα, με πρόγραμμα για εξέταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Η 6η δόση θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευτεί στις 15 Σεπτεμβρίου, αν η εξέταση της τρόικας είχε ολοκληρωθεί, όπως αναμένονταν, κανονικά στα μέσα Αυγούστου. Η καθυστέρηση που υπήρξε με την πολιτική κρίση στα τέλη Ιουνίου και, στη συνέχεια, η καθυστέρηση της συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου πήγε πίσω και την πρώτη αξιολόγησή του.

Τα ταμιακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ήταν στις αρχές του μήνα (πριν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου) περί τα 11 δισ. ευρώ. Εως την Παρασκευή, θα πρέπει να εξοφληθεί ένα πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ και λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Με τις δημοπρασίες εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου το Δημόσιο συγκέντρωσε 1 δισ., και μια δεύτερη για έντοκα εξάμηνης διάρκειας για 1 δισ. ευρώ που γίνονται σήμερα, το Δημόσιο καλύπτει τις λήξεις των εντόκων, οπότε μένει με διαθέσιμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, φιλοδοξώντας την είσπραξη επιπλέον εσόδων από νέα μέτρα ύψους 6,7 δισ., που θα πρέπει εκτυλιχθούν έως το τέλος του χρόνου.

Παρ' όλα αυτά, αν η δόση μεταφερθεί για τον Οκτώβριο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα πόσα θα είναι τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Ολα αυτά χωρίς, βέβαια, να βεβαιώνει κανείς ότι θα υπάρχει εκταμίευση της 6ης δόσης, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα πρέπει να πειστούν ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Θα πρέπει δηλαδή να πιστέψουν ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί, μέσα σε περίπου 150 ημέρες, να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή κατά περίπου 3% του ΑΕΠ, υλοποιώντας μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών.

Στη χρονική φάση, όμως, κατά την οποία θα γίνει η αξιολόγηση, το οικονομικό επιτελείο θα είναι για άλλη μια φορά έτοιμο να δώσει μόνο υποσχέσεις. Τούτο, διότι τα περισσότερα μέτρα, που αφορούν τη μείωση των δαπανών, βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά, ενώ τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων, αν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, δεν θα έχουν ακόμη μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί, παρά την αναθεώρηση προς το χειρότερο των στόχων σε έσοδα και δαπάνες, με βάση τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, οι αποκλίσεις παραμένουν.

Ακόμη και αν η αξιολόγηση του μνημονίου ολοκληρωθεί στην ώρα της (κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο), οι εκπρόσωποι των ελεγκτών από Ε.Ε. και ΔΝΤ αναμένεται να συντάξουν και να δημοσιοποιήσουν ένα πρώτο κείμενο για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, άμεσα.

Ωστόσο, οι πλήρεις εκθέσεις θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, ώστε να κινηθεί η διαδικασία εκταμίευσης των 8 δισ. -της έκτης δόσης του δανείου. Αν η έγκριση από το ΔΝΤ είναι σχετικά πιο εύκολη, η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών είναι σαφώς πιο δύσκολη και χρονοβόρα.

Ελεγχοι

Η πρόοδος υλοποίησης του πακέτου μέτρων των 6,7 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εκτελεστούν μέσα στο 2011, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι τα δύο βασικά στοιχεία του ελέγχου από τα κλιμάκια της τρόικας που καταφτάνουν σταδιακά από το τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα.

Ειδικά στον τομέα των εσόδων, αναμένεται να υπάρξουν απώλειες και τον Αύγουστο, λόγω θερινής ραστώνης, ενώ δεν έχουν προχωρήσει ακόμη θεσμικές αλλαγές, όπως ο περιορισμός του αριθμού των εφοριών και η αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, που είναι δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης από το 2010.

Επίσης, θα εξετάσουν λεπτομερώς τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει διάλογο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να ισχύσει αυτό που λέγεται συχνά, να επιταχυνθεί δηλαδή η επίτευξη του δημοσιονομικού ισοδύναμου για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και όχι μόνο για το 2012, όταν θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.

Το νέο μισθολόγιο

Περισσότερα όμως θα πρέπει να εξηγηθούν στο θέμα των δαπανών, όπου πολλά μέτρα, που αφορούν την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, καθυστερούν επίσης επί μήνες.

Πρώτο το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και τώρα η εφαρμογή του μετατίθεται για το τέλος του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, η δημοσιονομική απόδοση των 900 εκατ. ευρώ, που αναμενόταν, μειώνεται σημαντικά.

Το θέμα της μείωσης πλεονάζοντος προσωπικού, που μπήκε στις αξιολογήσεις της τρόικας από τον Ιούνιο, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, χωρίς κανένα κυβερνητικό στέλεχος να θέλει να μιλήσει ανοιχτά για απολύσεις, παρότι αυτές αναφέρονται σαφώς στις εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στις ΔΕΚΟ έχουν, επίσης, καθυστερήσει σημαντικά. Οι περικοπές σε επιδόματα και εξτρά αμοιβές δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, ενώ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων μεταφορών, όπως του ΟΣΕ και των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου, έχουν μείνει στη μέση.

Οι περικοπές στο σύστημα υγείας (υπολογίζονταν για φέτος στα 2,2 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι είναι σημαντικά μικρότερες ενώ -το κυριότερο- τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να σωρεύουν χρέη προς τους προμηθευτές τους.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν φαίνεται ακόμη ικανό να αποδείξει ότι μπορεί να εξοικονομήσει τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για φέτος από την εφαρμογή του.

Τέλος, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς αντικείμενο ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες μέρες, με διυπουργική σύσκεψη για 60 από αυτούς, για τους οποίους υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση σχετικά με τους υπαλλήλους τους.

Οι στόχοι

Βέβαιο, πάντως, είναι ότι ακόμη και αν η Ελλάδα δεν βρεθεί να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της τρόικας, τα 8 δισ. της έκτης δόσης θα εκταμιευτούν έστω και με καθυστέρηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τούτο διότι το σημερινό πρόγραμμα έχει ισχύ μέχρι και τα μέσα του 2012.

Εκείνο που θα αλλάξει είναι ότι τα στοιχεία και οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου θα αναθεωρηθούν, καθώς μοιραία θα πρέπει να ενσωματωθούν στο βασικό του κορμό, νέα μέτρα με ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με αυτό της απόκλισης που θα καταγραφεί.

Τα μέτρα αυτά είτε θα μοιράζονται το 2011 και το 2012, είτε θα αφορούν στο σύνολό τους τον επόμενο χρόνο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρώτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2009 - όταν η ελληνική οικονομία έπεσε σε ύφεση.

Οι ελπίδες του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στις αποκρατικοποιήσεις


Παρά την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, πολλά είναι τα προβλήματα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο φιλοδοξεί να έχει εισπράξεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα και 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2011.

Οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου βασίζονται κυρίως στα έσοδα από την αποκρατικοποίηση των κρατικών εταιρειών διαχείρισης τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ , αλλά και εταιρειών, των οποίων η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου προετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη γερμανική Hochtief και, ίσως, πριν από το τέλος του χρόνου, οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΣύνδεσμοςΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου βασίζονται κυρίως στα έσοδα από την αποκρατικοποίηση των κρατικών εταιρειών διαχείρισης τυχερών παιγνίων.

Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί, κυρίως, από τη στιγμή που η τρόικα θα ζητήσει να μάθει για το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για καθυστέρηση μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα διευκόλυναν τη μεταβίβαση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) του Δημοσίου από τους φορείς που τους εποπτεύουν σήμερα, στο νέο Ταμείο.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το μόνο εύκολο κομμάτι στη διαδικασία μεταφοράς της περιουσίας από έναν εποπτεύοντα οργανισμό σε έναν άλλον είναι η μεταβίβαση των μετοχών. Στη συνέχεια, όμως, προκύπτουν προβλήματα με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και δικαιώματα που μπορεί να έχει η υπό αποκρατικοποίηση δημόσια εταιρεία, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Τα ίδια στελέχη μιλούν και για την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης για τη στήριξη της λειτουργίας του Ταμείου, προκειμένου αυτό να μπορεί να κάνει απερίσπαστο τη δουλειά που του έχει ανατεθεί.

O κύβος ερρίφθη: "Πράσινο φως" από ΗΠΑ για την γεώτρηση

"Οι κύβος ερρίφθη" και οι ΗΠΑ έδωσαν το "πράσινο φως" στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy να προχωρήσει στις γεωτρήσεις στν θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντός της κυπριακής ΑΟΖ που είναι περισσότερο γνωστή ως "οικόπεδο νούμερο 12", παρά τις τουρκικές απειλές! Έτσι όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr ξεκίνησαν οι προετοιμασίες του ταξιδιού του γωτρύπανού «Noble Homer Ferrington», το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, στο κοίτασμα «ΝΟΑ 1».

Το γεωτρύπανο θα αποπλεύσει στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το σημίο όπου θα γίνει η γεώτρηση («Αφροδίτη» είναι ο κωδικός που του έχουν δώσει οι κυπριακές αρχές για λογαριασμό των οποίων θα γίνει η γεώτρηση).

Η διάρκεια των γεωτρήσεων, υπολογίζεται σε τέσσερις μήνες, άρα πριν από τον Φεβρουάριο μια νέα εποχή θα ξεκινά για την Κύπρο, καθώς θα έχει ανοίξει το υποθαλάσσιο "μονοπάτι" που θα οδηγεί στο "Ελ Ντοράντο" του φυσικού αερίπου.

Η ασφάλεια του «Noble Homer Ferrington» έναντι των τουρκικών απειλών, αυτή την στιγμή αποτελεί "πονοκέφαλο" για τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι παρά τους τουρκικούς "λεονταρισμούς" δεν υπάρχει περίπτωση να παρενοχλήσουν ένα σκάφος που ανήκει στις ΗΠΑ και να τεθούν αντιμέτωποι με τον 6ο Στόλο.

Στο τέσσερα ελληνικά Επιτελεία, (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και κάνουν ότι μπορούν για την αύξηση της ετοιμότητα των τριών Κλάδων (η οποία λόγω των χαμηλών κονδυλίων που έχουν διατεθεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και των καθυστερήσεων που έχουν γίνει σε ανταλλακτικά για τα οποία υπήρχαν πιστώσεις, η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική) αφού είναι βέβαιο ότι μία κρίση στο "οικόπεδο 12", ουσιαστικά θα φτάσει μέχρι τον Έβρο.

Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο της Noble Energy, είναι σύγχρονο, θεωρείται «τέταρτης γενιάς», με πλήρη ανακατασκευή και απόκτηση νέων αισθητήρων το 2004 ενώ ναυπηγήθηκε το 1985. Μπορεί να εργαστεί σε θαλάσσιο βάθος μέχρι και 7.200 πόδια (περίπου 2.500 μ.), ενώ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 30.000 πόδια (10 χλμ. κάτω από το βυθό! Στο οικόπεδο «Αφροδίτη» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί σε βάθος 1700 μέτρων.

Πάνω από το σημείο όπου θα κάνει τις γεωτρήσεις το «Noble Homer Ferrington» θα περιπολούν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρχει διακριτική παρουσία πολεμικών σκαφών καθώς και υποβρυχίων των ΗΠΑ, Ελλάδος, Ισραήλ...

Ανικανότητα ή κάτι άλλο; Ποιά συμφέροντα κρατούν στα συρτάρια το Ελληνικό Υπέρ-Όπλο?

radar-1-spezia-474x331.jpgRadar Πέντε Έλληνες επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σούπερ-όπλο που η χρήση του από τις ελληνικές ΕΔ θα αποτελούσε ανεκτίμητης αξίας “πολλαλασιαστή ισχύος”!

Η παρουσίαση του “όπλου” έχει ενθουσιάσει δύο υπουργούς Άμυνας και τρεις Α/ΓΕΕΘΑ,που έχουν χαρακτηρίσει το πρόγραμμα “άκρως απόρρητο”. Κι όμως τίποτα δεν προχωρά,γιατί απ ΄ότι φαίνεται η ανακάλυψη των Ελλήνων “χαλάει τη σούπα”,μεγάλων συμφερόντων, κολοσσών της παγκόσμιας αμυντικής
βιομηχανίας!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News το πρόγραμμα στο οποίο εδώ και μια πενταετία δουλεύουν πέντε επιστήμονες τους ΑΠΘ, έχει το χαρακτηρισμό άκρως απόρρητο. Μετά από πέντε χρόνια κοροϊδίας, ένας από τους επιστήμονες αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή.

Η ιστορία είναι απίστευτη.

2006: Μετά από μελέτες και σχεδιασμούς έξι ετών, η επιστημονική ομάδα υποβάλει αίτηση στον Ελληνικό Στρατό για να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη συστήματος CCIAS.Για να το πούμε απλά επρόκειτο για ένα δίκτυο “παθητικών” ραντάρ .
Ποιες θα ήταν οι δυνατότητες αυτών των ραντάρ που είχαν σχεδιάσει;
• “Βλέπουν” χωρίς να εκπέμπουν -άρα και χωρίς να εντοπίζονται- σε εμβέλεια 400 χλμ!

•Εντοπίζουν ελικόπτερα και αεροσκάφη ακόμη και “υπό καθλική ηλεκτρονική σίγαση”,δηλαδή χωρίς τα ραντάρ τους να εκπέμπουν.

•Εντοπίζουν αεροσκάφη τεχνολογίας stealth και σε πραγματικό χρόνο τις απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών από εχθρικές βάσεις.

•Επιτηρούν παθητικά βραχονησίδες

•Κόστος; 25 έως 30 τέτοιοι σταθμοί, από τον Έβρο έως της Κρήτη θα κόστιζαν όσο ένας σταθμός παρεμφερούς συστήματος ,αγορασμένου από το εξωτερικό!!!

Υπερβολές θα πείτε όλα αυτά. Όμως η αξιολόγηση της ανακάλυψης των πέντε επιστημόνων από τη στρατιωτική ηγεσία άλλα δείχνει. Και δεν μιλάμε για μία μόνο αξιολόγηση. 15 ταξίδια στην Αθήνα έκαναν οι επιστήμονες και σ΄ όλα ελάμβαναν διθυραμβικά σχόλια για την ανακάλυψή τους!

Πρώτη παρουσίαση ενώπιων 60 Επιτελών.

Το 2006 ΥΕΘΑ είναι ο Β.Μεϊμαράκης, Α/ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και Α/ΓΕΣ ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ κάνει τη πρώτη παρουσίαση του συστήματος ενώπιων 60 Επιτελών. Αμέσως μετά τη παρουσίαση χωρίς καμία αμφιβολία και δισταγμό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ενθουσιασμένοι και καλεί τους επιστήμονες να προχωρήσουν τάχιστα.

Ακολουθούν παρουσιάσεις σ΄ όλους τους Κλάδους και πείθονται ακόμη και οι πάντα δύσπιστοι αεροπόροι. Στις 13/02/2009 συνέρχεται το Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) και γνωμοδοτεί με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του συστήματος και εισηγείται την κατεπείγουσα εξέταση του ζητήματος από το Συμβούλιο Αρχηγών. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι πια ο στρατηγός Δ.Γράψας,ο οποίος ήταν μεγάλος υπέρμαχος της ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος. Παραδόξως μέχρι την αποστρατεία του ,τον Αύγουστο του 2009,ο Αρχηγός δεν κατόρθωσε να βάλει στην αντζέντα του ΣΑΓΕ,αυτό το ζήτημα !

Η επιστημονική ομάδα από το ΑΠΘ,δεν πτοήθηκε από την αποστρατεία Γράψα και συνέχισε τις έρευνές της. Τα τελευταία τεχνικά προβλήματα επιλύονται. Όλα δείχνουν έτοιμα για να κατασκευαστεί το πρωτότυπο σύστημα. Όμως εδώ είναι Ελλάδα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά ,με Α/ΓΕΕΘΑ πλέον τον πτέραρχο Ι.Γιάγκο, οι επιστήμονες έκπληκτοι πληροφορούνται ότι …το θέμα θα επανεξεταστεί!!!

Στις 19/01/2010 ,στέλνουν επιστολή στον πτέραρχο Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκο , εκφράζοντας τη λογική τους απορία για την καθυστέρηση αν όχι οπισθοδρόμηση του προγράμματος. Μετά απ΄ αυτή την επιστολή το ΣΑΣΠ συνεδριάζει και πάλι και αποφασίζει ξανά με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του ελληνικού συστήματος! Το ΓΕΕΘΑ,διαβεβαιώνει ότι “το θέμα θα προχωρήσει άμεσα”.

Έχουμε φθάσει στις 15/04/2010 ,με υπουργό Άμυνας πια τον Ε.Βενιζέλο. Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεδριάζει και με 4-0 εγκρίνει το προτεινόμενο σύστημα ως “άκρως απαραίτητο και κατεπείγον”. Στις 29/05/2010, ο τότε ΑΝΥΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης έχει στα χέρια του και την πληρη οικονομοτεχνική μελέτη.

Ο φάκελος με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1050 σελίδες. Μέχρι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχαν διαβαστεί δυο και τρεις φορές.Ο χρονος που μεσολάβησε είναι μεγάλος.Όμως παραδόξως η ομάδα των πέντε επιστημόνων δεν έχει λάβει τη καμία απάντηση! Τον περασμένο Ιούνιο έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,για να είναι ενήμεροι. Καμία αντίδραση!

Στο μεταξύ τρεις ξένες χώρες έχουν ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα! Η ομάδα των πέντε δεν θέλει να το πουλήσει,αλλά δεν μπορεί και να μην θυμηθεί τα όσα είπε ένας έντιμος -όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι- σμήναρχος σε μία από τις πολλές παρουσιάσεις που έκαναν στο Πεντάγωνο:

“Το σύστημα αυτό ,αν ποτέ κατασκευαστεί από τη πατρίδα μας,θα αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη του αιφνίδιου θανάτου των απέναντι,αν μας επιτεθούν πρώτοι.Αλλά δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υλοποιηθεί. Είναι πολύ μικρού κόστους. Έκανε λάθος η Ομάδα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ζούμε στην Ελλάδα…”

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)